উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ সাফল্য
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে 'নৰ্থইষ্টফেষ্টিভেল' উদযাপন কৰা হয়
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে নীতি আয়োগ আৰু UNDP ৰ সহযোগত জিলা পৰ্যায়ৰ NERSDG সূচকৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণ চূড়ান্ত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে, যি উত্তৰ-পূৱ নিৰ্দিষ্ট জিলাসূচক ফ্ৰেমৱৰ্কৰ ওপৰত আধাৰিত আৰু ইয়াত ৮৪টা সূচক অন্তৰ্ভুক্ত আছে
২০২২-২৩বৰ্ষৰ বাজেট, ১০০ শতাংশ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনিত কৰা ঘোষণাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নমূলক উদ্যোগ (PM-DevINE) আৰম্ভ কৰা হৈছে
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে ১০ শতাংশ মুঠ বাজেট সমৰ্থনৰ অধীনত ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে BE আৱণ্টন হৈছে ৭৬,০৪০কোটি টকা
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কৃষি খণ্ডৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে এটা টাস্ক ফ'ৰ্চ গঠন কৰা হৈছিল
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহ আৰু সক্ৰিয় অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে এক আঞ্চলিক কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
শ্বিলঙত উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ (NEC) সোণালী জয়ন্তী উদযাপন কৰা হয়
28 DEC 2022 4:03PM by PIB Guwahati
. আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ (AKAM)
'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ(AKAM)'ৰ অধীনত ২৮ এপ্ৰিলৰ পৰা ৪ মে, ২০২২ লৈ 'উত্তৰ-পূৱ মহোৎসৱ' উদযাপন কৰা হৈছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যতে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ ভাৱনাৰে বিভিন্ন অংশগ্ৰহণমূলক কাৰ্যকলাপ আয়োজন কৰা হৈছিল। ২০২২ চনৰ ৪ মে'ত গুৱাহাটীৰ শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ কলাক্ষেত্ৰত সামৰণি অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল, য'ত ভাৰতৰ তদানীন্তন ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰামনাথ কোবিন্দ আৰু দেশৰ তদানীন্তন ফাৰ্ষ্ট লেডী শ্ৰীযুতা সবিতা কোবিন্দো উপস্থিত আছিল। মাননীয় কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী আৰু মাননীয় ড’নাৰ আৰু সহযোগিতা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বি.এল. বাৰ্মাই অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰিছিল।
মাননীয় কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজু, মাননীয় কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ, জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, শ্ৰম আৰু নিযুক্তি আৰু পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু শিক্ষাৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ আৰ.কে. ৰঞ্জন সিং, সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণৰ মাননীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, সুশ্ৰী প্ৰতিমা ভৌমিকে বিশেষ আমন্ত্ৰিত অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকে। উপস্থিত থকা অন্যান্য সন্মানীয় গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল আছিল অসমৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল অধ্যাপক জগদীশ মুখী, মণিপুৰৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল শ্ৰী লা গণেশন, অসমৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডু, মণিপুৰৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন বীৰেন সিং, মেঘালয়ৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে চাংমা, ত্ৰিপুৰাৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিপ্লৱ কুমাৰ দেৱ আৰু ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মাননীয় শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাঙ।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সকলো প্ৰভাৱশালী অংশীদাৰ- কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু অন্যান্যসকলক ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ মাপকাঠি উন্নত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ সহজ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিল। তেওঁ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে বিষয়ৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু তেওঁৰ ভাষণত তেওঁ কয়, "যেতিয়া জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মানৱজাতিৰ সন্মুখীন হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, তেতিয়া অঞ্চলটোৰ সমৃদ্ধ পাৰিপাৰ্শ্বিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে অনাগত বছৰবোৰত সাৱধান পৰিকল্পনা কৰিব লাগিব।"
২. জিলা পৰ্যায়ৰ NER বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য (এছ.ডি.জি.) সূচক
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে UNDP ৰ কাৰিকৰী সহায়ত নীতি আয়োগৰ সৈতে সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা হিচাপে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যৰ বাবে দেশৰ প্ৰথমখন জিলা পৰ্যায়ৰ SDG সূচক মুকলি কৰিছিল। ই হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে ইয়াৰ ধৰণৰ প্ৰথম প্ৰগতি অনুসৰণ সঁজুলি, যি অঞ্চলটোৰ বিকাশৰ গতিপথৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। SDG NER সূচক SDG ইণ্ডিয়া সূচকৰ সৈতে সংযুক্ত আৰু উত্তৰ-পূৱ নিৰ্দিষ্ট জিলা সূচক ফ্ৰেমৱৰ্কৰ ওপৰত আধাৰিত, য'ত ১৫ টা SDG-ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰগতি জোখাৰ বাবে ৮৪ টা সূচক অন্তৰ্ভুক্ত থাকে। ২৬ আগষ্ট, ২০২১ তাৰিখে মুকলি কৰা NER জিলা এছডিজি সূচক প্ৰতিবেদনৰ প্ৰথম সংস্কৰণটো আগবঢ়াই, ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে নীতি আয়োগ আৰু UNDP ৰ সহযোগত ২০২২ চনত জিলা পৰ্যায়ৰ NER এছডিজি সূচকৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণ চূড়ান্ত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে।
সমগ্ৰ অঞ্চলটোত সমন্বিত পৰিকল্পনা আৰু নিৰীক্ষণৰ লক্ষ্য ৰেখাৰ বাবে লক্ষ্য-আধাৰিত পৰিকল্পনা, আন্তঃ-আধাৰিত অগ্ৰাধিকাৰ আৰু সূচক-আধাৰিত ফলাফলৰ বাবে NER SDG জিলা সূচক গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। ই অঞ্চলটোত অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উপলব্ধ সম্পদৰ লক্ষ্যআৰু অনুকূল ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰিব। এই তথ্য-চালিত পৰিকাঠামোৰ প্ৰতিষ্ঠানিকৰণে সকলো অংশীদাৰক তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্ত লোৱা আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণত শক্তিশালী কৰিব।
নীতি আয়োগৰ দ্বাৰা এটা ডেশ্বব'ৰ্ডও উপলব্ধ কৰা হৈছে য'ত ১৫ টা এছডিজিৰ বিপৰীতে জিলাসমূহে কৰা প্ৰগতিৰ দৃশ্যমান স্থিতি সহজে নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰি। নেচাকে সূচীৰ সকলো ৮৪ টা সূচকৰ বিপৰীতে জিলাসমূহৰ দ্বাৰা কৰা প্ৰগতিৰ দৃশ্যমান প্ৰতিনিধিত্বৰ বাবে নিজৰ ভূ-পৰ্টেলআৰু উন্নত কৰিছে। এই দৃশ্যাৱলীয়ে গভীৰ নীতি অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু কাৰ্যকৰী ইনপুট প্ৰদান কৰাৰ বাবে মুখ্য মাপকাঠিবোৰত অৱস্থানগত মূল্যৱান তথ্য প্ৰদান কৰে।
সূচকে উন্নত ফলাফলৰ বাবে উপ-ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এক স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে। জিলা-অনুসৰি SDG সূচক প্ৰকাশৰ অনুসৰণত ৰাজ্যসমূহক পৰিকল্পনা আৰু প্ৰকল্পৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত SDG ফ্ৰেমৱৰ্ক ৰূপায়ণ কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে, জানুৱাৰী-২০২৩-ৰ ভিতৰত প্ৰশিক্ষিত আৰু বিশেষজ্ঞ কৰ্মচাৰী নিয়োগৰ সৈতে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যসমূহত সংশ্লিষ্ট পৰিকল্পনা গোট স্থাপনৰ বাবে UNDP আৰু নীতি আয়োগৰ সৈতে আলোচনা কৰি আছে।
৩. উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টা (PM-DevINE)
নিৰ্দেশঅনুসৰি, ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উন্নয়নমূলক আঁচনি আৰু প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিকল্পনা, কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণ সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰ ৰক্ষা কৰে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নমূলক বেকলগ আছে – কেৱল আন্তঃগাঁথনিতে নহয়, সামাজিক উন্নয়ন, জীৱিকা আৰু সামূহিক ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰতো – উত্তৰ-পূৱৰ ৮ খন ৰাজ্যত মনোযোগ দিয়াপ্ৰয়োজন, এক নতুন আঁচনি, উত্তৰ-পূৱৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন প্ৰচেষ্টা (PM-DevINE) আৰম্ভ কৰা হৈছে। ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাজেটত ১০০ শতাংশ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে ঘোষণা কৰা এই আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱৰ সৈতে প্ৰকল্পসমূহৰ বিত্তীয় যোগান ৰখাৰ দ্বাৰা খণ্ডটোৰ দ্ৰুত আৰু সামগ্ৰিক বিকাশ।
ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে - প্ৰধানমন্ত্ৰী গীতিশক্তিৰ ভাৱনাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে বিত্তীয় যোগান ধৰা; উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সামাজিক উন্নয়ন মূলক প্ৰকল্পত সহযোগিতা কৰা; জীৱিকাৰ কাৰ্যকলাপ সক্ষম কৰা, বিশেষকৈ যুৱ আৰু মহিলাসকলৰ বাবে; আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ আকাৰ আৰু বিস্তৃত প্ৰসাৰ/উপ-কাৰ্যকলাপৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বিভিন্ন খণ্ডত উন্নয়নৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰা। PM-DevINE বিদ্যমান কেন্দ্ৰীয় বা ৰাজ্যিক আঁচনিৰ বিকল্প নহয়। যদিও কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ে তেওঁলোকৰ মূল প্ৰকল্পসমূহ PM-DevINE ৰ অধীনত দাখিল কৰিব পাৰে, ৰাজ্যসমূহে দাখিল কৰা প্ৰকল্পবোৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব। প্ৰকল্পসমূহ উত্তৰ-পূৱ পৰিষদ (NEC) বা মন্ত্ৰালয়/বিভাগ বা সংস্থাৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ বাকী ১৫ তম বিত্ত আয়োগৰ সময়ছোৱাত মুঠ ৬,৬০০ কোটি টকা ব্যয়ৰ সৈতে ১২.১০.২০২২ তাৰিখে PM-DevINE আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে। প্ৰকল্পসমূহ ২০২২-২৩ আৰু ২০২৩-২৪ চনত অনুমোদিত হ'ব আৰু ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব। উত্তৰ-পূৱ পৰিষদ, অঞ্চলটোৰ ৰাজ্যসমূহ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু অংশীদাৰ সংস্থাসমূহৰ সৈতে আলোচনা কৰি PM-DevINE আঁচনিৰ ক্ষমতাপ্ৰাপ্ত সমিতিৰ বৈঠক আৰু প্ৰকল্পসমূহৰ অনুমোদন ইতিমধ্যে বিবেচনাধীন হৈ আছে। ২০২৩ চনৰ মাৰ্চমাহৰ ভিতৰত ছিকিমত চলি থকা দুটা ৰ'পৱে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰখা হৈছে; আনহাতে নতুন জীৱিকামুখী প্ৰকল্প জানুৱাৰী-২০২৩-ৰ ভিতৰত আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
৪. উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে ১০% মুঠ বাজেট সমৰ্থন
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে কেন্দ্ৰীয় অঞ্চল আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনিসমূহৰ মুঠ বাজেটসমৰ্থনৰ (GBS) কমেও ১০ শতাংশ ব্যয় কৰাৰ বাবে সকলো কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ (বৰ্তমান ৫৫) ব্যয় নিৰীক্ষণ আৰু নিৰীক্ষণ কৰে।
এইটো হৈছে মৌলিক ন্যূনতম সেৱা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বেকলগ আৰু ব্যৱধান পূৰণ কৰিবলৈ অঞ্চলটোত বাজেটীয় সম্পদৰ প্ৰবাহত এক ডাঙৰ জঁপিয়াই পৰাটো নিশ্চিত কৰা। ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১০ শতাংশ GBS ৰ অধীনত প্ৰায় ৩.৬৪ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে । NER ত ১০ শতাংশ GBS ৰ তলত ব্যয় বৃদ্ধি হৈছে প্ৰায় ১৮৬ শতাংশ, ২০১৪-১৫ বৰ্ষত ২৪,৮১৯ কোটি টকাৰ পৰা ২০২১-২২ বৰ্ষত ৭০,৮৭৪ কোটি টকালৈ। ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে ১০ শতাংশ GBS ৰ তলত NER ৰ বাবে BE আৱণ্টন হৈছে ৭৬,০৪০ কোটি টকা।
২০২১-২২ বৰ্ষত, মন্ত্ৰালয়/বিভাগবোৰক তিনিটা কাৰ্যকৰী শ্ৰেণীত বিস্তৃতভাৱে গোট কৰি আৰু PFMS ৰ জৰিয়তে প্ৰতিবেদন উন্নীত কৰি ব্যয় অনুসৰণ সতৰ্কতাৰে কৰা হৈছিল। ফলস্বৰূপে, ২০২০-২১ বৰ্ষৰ স্তৰত ব্যয় ২২,৩১১ কোটি টকা (৪৬ শতাংশ) বৃদ্ধি পাইছে; আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে লক্ষ্য (১০৪ শতাংশ) অতিক্ৰম কৰিছে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ক আৱণ্টিত সম্পদৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে NER ত ১০ শতাংশ GBS ব্যয়ৰ বাবে উচ্চ শোষণ ক্ষমতা থকা মন্ত্ৰালয়বোৰক সম্পদৰ পুনৰ অৱস্থানৰ পৰামৰ্শ দিয়াৰ ক্ষমতাও অৰ্পণ কৰা হৈছে। পুনৰ-বিনিয়োগ প্ৰণালীৰ অধীনত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে অতিৰিক্ত পুঁজি বিচৰাবাবে ক্ৰমান্বয়ে ২ টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয় আৰু NIPER, ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগৰ পৰা লাভ কৰা অনুৰোধবোৰ ২০২১-২২ বৰ্ষত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ ব্যয় বিভাগলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল।
বিদ্যমান নীতিৰ উদ্দেশ্যবোৰ পূৰণ কৰাত উন্নত কাৰ্যকাৰীতাৰ বাবে, নিৰন্তৰভাৱে লক্ষ্যৰ পৰা কম হোৱা মন্ত্ৰালয়/বিভাগবোৰৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট সমীক্ষা কৰা হৈছে। লগতে, মন্ত্ৰালয়/বিভাগবোৰক প্ৰশাসনিক আৰু পৰিকল্পিত ব্যয়পৃথকে প্ৰতিবেদন কৰিবলৈ কোৱা হৈছে। ৰাজ্য-অনুসৰি ব্যয় অনুসৰণ কৰাৰ সম্ভাৱনাও অন্বেষণ কৰা হৈছে।
৫. কৃষিৰ বাবে আন্তঃ-মন্ত্ৰালয়ীয় টাস্ক ফ'ৰ্চ
যিহেতু কৃষি খণ্ড হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰাথমিক জীৱিকা উৎপাদন খণ্ড, ইয়াৰ পৰিকল্পিত বিকাশক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ উন্নয়ন মন্ত্ৰীসকলে আয়োজন কৰা কৃষি খণ্ডৰ যুটীয়া পৰ্যালোচনাকৰাৰ পিছত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কৃষি খণ্ডৰ উন্নয়নমূলক কাম-কাজ আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে এটা টাস্ক ফ'ৰ্চ গঠন কৰা হৈছে।
টাস্ক ফ'ৰ্চে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাকে ধৰি সক্ৰিয় অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰে আৰু (ক) কৃষি খণ্ডৰ বিদ্যমান আঁচনিসমূহত প্ৰয়োজনীয় সংশোধন কৰে; আৰু (খ) ১০% GBS ৰ উন্নত ব্যৱহাৰৰ বাবে নতুন আঁচনি/প্ৰকল্প বিবেচনা কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰামৰ্শবোৰে উদ্যান শস্য, জৈৱিক, কৃষি-বন আৰু বৃক্ষৰোপণ উপ-খণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
একত্ৰিত মূল্য শৃংখলা – কেঁচা সামগ্ৰী, আন্তঃগাঁথনি, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, বিপণন পৰ্যায়ত – উচ্চ বজাৰৰ সাম্ভাব্য সামগ্ৰীৰ বাবে বহুতো কাম কৰিব লাগিব, যেনে বাঁহ, মচলা (আদা, হালধি, জলকীয়া, ডাঙৰ ইলাচী), আনাৰস আৰু আগৰকাঠ। প্ৰতিটো মূল্য শৃংখলাৰ কেঁচা মাল, মূল্য সংযোজন আৰু বিপণন খণ্ডৰ বাবে বিভিন্ন সমৰ্থন সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়/সংস্থাবোৰে সম্পদ ৰখা, পৰিকল্পনা নিৰ্দেশনা সংৰেখিত কৰা আদিৰ জৰিয়তে পৰামৰ্শৰ জৰিয়তে গুৰুত্ব আৰু একত্ৰীকৰণ কাৰ্যৰ বাবে চিনাক্ত কৰে।
৬. উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটন খণ্ডৰ উন্নয়ন বাবে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ পদক্ষেপ
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ (NER) হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ এক উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰ। বহনক্ষম পৰ্যটন দ্ৰুতগতিত অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ এক মুখ্য চালক হিচাপে উদীয়মান হৈছে, কিয়নো ই অতিৰিক্ত পৰিবহন ব্যয় আৰু ইয়াৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত অন্যান্য অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ অ-প্ৰতিযোগিতাৰ ফলত ভুগিব নোৱাৰে। প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য আৰু পৰিৱেশ, সমৃদ্ধ উদ্ভিদ আৰু পশুধন, স্বকীয় জীৱনশৈলী আৰু দুঃসাহসিক আৰ্হি, বিবিধ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰা ইত্যাদি। নিযুক্তি সৃষ্টি, বিনিয়োগ আৰু বাণিজ্য, আন্তঃগাঁথনি বিকাশ আৰু মহিলা, যুৱ আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায় আদিৰ বাবে সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে স্পিন-অফৰ সৈতে পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সম্পদ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৱ বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনিৰ (NESIDS) অধীনত অঞ্চলটোত সংযোগ, বিদ্যুৎ আৰু পানী যোগান সম্পৰ্কীয় পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ২৫৯৮.১৫ কোটি টকাৰ ৮০ টা প্ৰকল্পৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে এনইচিৰ জৰিয়তে ৩০২.৫১ কোটি টকাৰ ৬৩ টা পৰ্যটন উন্নয়নৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছিল।
২৯ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখে "উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটনৰ বিকাশ" বিষয়বস্তুৰ ওপৰত অনুষ্ঠিত ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি, এটা টাস্ক ফ'ৰ্চৰ বাবে আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক আঞ্চলিক পৰ্যটন উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ বাবে - আঞ্চলিক ৰাজ্য আৰু সক্ৰিয় অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি এক উপযুক্ত আন্তঃ-মন্ত্ৰালয় টাস্ক ফ'ৰ্চৰ জৰিয়তে, গ্ৰাম্য গৃহস্থ আৰু দুঃসাহসিক অভিযান, MICE আৰু শিক্ষা/চিকিৎসা পৰ্যটন উপ-খণ্ডত পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে এক কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত, উত্তৰ-পূৱ হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগমে (NEHHDC) অঞ্চলটোৰ অনুসূচীত জাতি আৰু অনুসূচীত জনজাতিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে স্ব-নিযুক্তি সৃষ্টিৰ বাবে ভ্ৰমণ নিৰ্দেশনা পাঠ্যক্ৰম অনুষ্ঠিত কৰে। NEHHDC য়ে, সোণাপুৰ মহাবিদ্যালয় অসমৰ ভ্ৰমণ আৰু পৰ্যটন ব্যৱস্থাপনা বিভাগৰ সৈতে, প্ৰকৃতি পৰ্যটন, গ্ৰাম্য আৰু কৃষি পৰ্যটন, ঐতিহ্য পৰ্যটন, সাংস্কৃতিক পৰ্যটন, সামূহিক-আধাৰিত পৰ্যটন আদিৰ দৰে ক্ৰাফ্ট পৰ্যটন আৰু আনুষঙ্গিক কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে। EP আৰ্হিৰ ওপৰত ক্ৰাফ্ট পৰ্যটনৰ বিকাশো অনুসৰণ কৰি আছে।
৭. ৱৰ্ল্ড এক্সপো ডুবাই ২০২০- উত্তৰ-পূৱৰ অংশগ্ৰহণ (৪ ৰ পৰা ১৭ মাৰ্চ, ২০২২)
ডুবাইত অনুষ্ঠিত হোৱা বিশ্ব এক্সপো ২০২০-ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্য, সংশ্লিষ্ট সংস্থা আৰু ব্যক্তিগত উদ্যোগী/ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক সমৰ্থন আগবঢ়োৱা হৈছিল। অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্য আৰু সংস্থাসমূহে উপস্থাপন কৰিছিল আৰু তাৰ পিছত চুটি চলচ্চিত্ৰই অঞ্চলটোত সুযোগ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ট্যুৰ অপাৰেটৰ আৰু বিদ্যালয়ৰ অধ্যক্ষসহ দক্ষতা, কৃষি-উদ্যানশস্য, পৰ্যটন আদি ক্ষেত্ৰৰ সম্ভাৱ্য বিনিয়োগকাৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। উত্তৰ ৰাজ্যিক বিষয়াসকলে যুৱসকলক দক্ষতা প্ৰদান কৰিবলৈ লোৱা বিভিন্ন পদক্ষেপ আৰু কোম্পানী আৰু মানৱ সম্পদ নিযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ ইচ্ছা উপস্থাপন কৰিছিল। ২০২২ চনৰ ৭ আৰু ১০ মাৰ্চতাৰিখে, ৰাজ্যিক বিষয়া আৰু সাম্ভাব্য বিনিয়োগকাৰীসকলৰ মাজত মুখামুখি বাৰ্তালাপ হৈছিল।
অন্যান্য বিষয়ৰ উপৰিও, B2G বৈঠকত আলোচনাৰ মুখ্য বিষয়বোৰৰ ভিতৰত আছে - পশ্চিম এছিয়াত উত্তৰ-পূৱৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ পৰ্যটন বিভাগৰ সৈতে মিত্ৰতা; ট্যুৰ অপাৰেটৰ এছ'চিয়েচনৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি; উত্তৰ-পূৱৰ সামগ্ৰীৰ প্ৰতি গভীৰ আগ্ৰহ; ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সমৰ্থনত লজিষ্টিক ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰক; UAE আৰু অন্যান্য GCC দেশৰ পৰ্যটকসকলক অঞ্চলটোলৈ আকৰ্ষিত কৰিবলৈ উত্তৰ-পূৱৰ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সহযোগিতামূলক সুযোগৰ সন্ধান; উত্তৰ-পূৱ ৰাজ্যৰ সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি সংযুক্ত আৰৱৰ সৈতে সংযুক্ত কৰাৰ পৰিকল্পনা; মেঘালয়ৰ পৰা উপসাগৰীয় দেশলৈ মাছ পৰিবহনৰ বাবে শীতল ভঁৰালৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
অনুষ্ঠানটোৰ মুখ্য ফলাফলবোৰৰ ভিতৰত আছে উত্তৰ-পূৱৰাজ্যৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে উন্নত নেটৱৰ্কিং; ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে সজাগতা আৰু আগ্ৰহ সৃষ্টি কৰা; উত্তৰ-পূৱৰ সামগ্ৰীৰ (ৰপ্তানিকৰ্তা আৰু উদ্যোগী) বাবে বিশ্বব্যাপী বজাৰৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা; খণ্ডটোত বিনিয়োগৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত কেন্দ্ৰীভূত প্ৰচেষ্টাক অনুপ্ৰাণিত কৰা; বিষয়াসকলৰ মাজত উপস্থাপন/পিচ্চিং দক্ষতা উন্নত কৰা; ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে বিনিয়োগযোগ্য প্ৰকল্প আদিৰ চিনাক্তকৰণত উদগনি দিয়া।
ডুবাইৰ গ্ৰেণ্ড হাইপাৰ মাৰ্কেটৰ এটা দলে ডুবাইত তেওঁলোকৰ বৈঠকৰ পিছত মেঘালয়, অসম আৰু মণিপুৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁলোকে চাহ, কঁঠাল, আদা, হালধি, জলকীয়া, আনাৰসৰ দৰে কৃষিজাত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আগ্ৰহ দেখুৱাইছে। গ্ৰেণ্ড হাইপাৰ মাৰ্টেও উত্তৰ-পূৱৰ পৰা কৰ্মচাৰী নিয়োগ কৰিবলৈ আগ্ৰহ দেখুৱাইছে।
৮. মডেল ব্লক আৰু ভিলেজৰ সংপৃক্তকৰণৰ বাবে মিছন মোড কাৰ্যসূচী
ইয়াৰ আন্তঃগাঁথনি, সীমিত সম্পদ, পাৰিপাৰ্শ্বিক প্ৰ'ফাইল আৰু প্ৰকৃতিৰ অনিয়মৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত স্থিতিস্থাপক সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা বিশেষভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াক সমাধান কৰিবলৈ, আটাইতকৈ পিছপৰা আৰু বিচ্ছিন্ন সম্প্ৰদায়বোৰক তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আৰু মৌলিক সেৱা আৰু সুযোগৰ সমান প্ৰৱেশাধিকাৰৰ জৰিয়তে "আত্মনিৰ্ভৰশীল" হ'বলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে মডেল ব্লক আৰু গাওঁবোৰৰ সংপৃক্তকৰণৰ বাবে এক মিছন মোড কাৰ্যসূচীৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
পাইলট কাৰ্যসূচীৰ লক্ষ্য হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৪০ খন জিলাত বিস্তীৰ্ণ ৭৫ খন গ্ৰাম পঞ্চায়ত/গাঁৱত চিনাক্ত কৰা ১৫ টা মৌলিক সেৱা সম্পূৰ্ণ কৰা। পূৰ্ণতাৰ বাবে বাছনি কৰা সেৱাবোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বহু-মাত্ৰিক দৰিদ্ৰতা সূচকৰ (NMPI) ওপৰত আধাৰিত; আৰু গাওঁবাসীসকলক তেওঁলোকৰ সহজে জীয়াই থকাৰ সামৰ্থ্যৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হয়। চৰকাৰৰ বিদ্যমান আঁচনিসমূহৰ অধীনত সাম্ভাব্য প্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে। ১২ টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ প্ৰায় ২০ টা ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেপিআইত এইবোৰ নিৰীক্ষণ কৰিব লাগিব।
এনেদৰে এই SAMBHAV কাৰ্যসূচীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দূৰৱৰ্তী গাওঁসমূহৰ এই সম্প্ৰদায়সমূহক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত তেওঁলোকৰ ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিসমূহৰ অগ্ৰাধিকাৰ ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে লাইন মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা উন্নত শাসন বিচাৰিবলৈ সহায় কৰিব। এইটো কৰিবলৈ, দেশৰ আন প্ৰান্তৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদক্ষেপ আৰু কেছ অধ্যয়নবোৰো লাভান্বিত কৰা হ'ব।
বিভিন্ন সেৱাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মুখ্য প্ৰদৰ্শন সূচকবোৰৰ বেচলাইন স্থিতি নিৰ্ণয় কৰাত সহায় কৰিবলৈ উপযুক্ত তথ্য প্ৰণালীৰ প্ৰয়োজন হ'ব; আৰু তাৰ পিছত এই কেপিআইবোৰৰ অগ্ৰগতি অনুসৰণ কৰা হ'ব। এই মাত্ৰাবোৰৰ ওপৰত অপ্টিমাইজড প্ৰাপ্তি বৈকল্পিক ৰূপায়ণ পদ্ধতি আৰু বহনক্ষম সেৱা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অভিনৱ কৌশলৰ জৰিয়তে অনুসৰণ কৰা হ'ব; স্থানীয় উপস্থিতিথকা ৰাজ্য চৰকাৰৰ উপৰিও স্থানীয় সম্প্ৰদায় আৰু অ-ৰাজ্যিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰা হৈছিল।
৯. NESIDS আৰু বিশেষ উন্নয়ন পেকেজৰ সফলতা (SDP)
পূৰ্বৰ অ-লেপাচেবল চেণ্ট্ৰেল পুল অফ ৰিচৰ্চেছ-ষ্টেট (NLCPR-State) ক ১৫.১২.২০১৭ তাৰিখে উত্তৰ-পূৱ বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি (NESIDS) হিচাপে পুনৰ্গঠন কৰা হৈছিল। NESIDS হৈছে এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে অঞ্চলটোত পানী যোগান, বিদ্যুৎ, সংযোগ, পৰ্যটন আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনি আৰু শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক খণ্ডৰ চিনাক্ত ক্ষেত্ৰবোৰত আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰাত সহায় কৰা।
জানুৱাৰীৰ পৰা নৱেম্বৰ ২০২২ লৈ NESIDS -ৰ অধীনত ৯৫২.৯৪ কোটি টকাৰ মুঠ ৫৪ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছে ৮৯.৯৩ কোটি টকা ব্যয়ৰ শিক্ষা খণ্ডৰ ১১ টা প্ৰকল্প; স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত ২২১.২৭ কোটি টকাৰ ২০ টা প্ৰকল্প; ৪১.০৩ কোটি টকা ব্যয়ৰ বিদ্যুতৰ ২ টা প্ৰকল্প; ৫০৮.৪৪ কোটি টকা ব্যয়ৰ পথ আৰু দলঙৰ বাবে ১৬ টা প্ৰকল্প; খোৱা পানী যোগান ক্ষেত্ৰসমূহৰ ভিতৰত আছে ৯২.২৮ কোটি টকাৰ ৫ টা প্ৰকল্প। ইয়াৰ ভিতৰত ৮৫.৩৬ কোটি টকাৰ ৩টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, জানুৱাৰীৰ পৰা নৱেম্বৰ ২০২২ লৈ বড়ো টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিলৰ (BTC) SDP ৰ অধীনত ২৫০ কোটি টকাৰ ৩টা প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰা হৈছে।
১০. ক্ষেত্ৰ কাৰিকৰী সমৰ্থন একক গঠন (FTSUs)
উন্নয়নৰ ৰোডমেপ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আঁচনি আৰু পদক্ষেপৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত এক দলং আৰু যোগাযোগ সুবিধা হিচাপে কাম কৰাৰ বাবে এলেকা কাৰিকৰী সমৰ্থন গোট স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত লয়। তেওঁলোকক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যিক মুখ্য কাৰ্যালয়ত নিয়োজিত কৰা হৈছে।
প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ FTSU -ত এজন ৰাজ্যিক সমন্বয়ক আৰু ২ জন প্ৰকল্প সহযোগী থাকে, যিবৰ্তমানৰ উন্নয়ন মূলক প্ৰকল্পবোৰ নিৰীক্ষণ কৰা আৰু তেওঁলোকৰ নিয়মীয়া প্ৰতিবেদন মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰাৰ বাবে দায়বদ্ধ। FTSU য়ে বৰ্তমানৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰকল্প আৰু আগন্তুক প্ৰকল্পসমূহ নিৰীক্ষণ কৰিব।
১১. উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ (NEC) স্বৰ্ণজয়ন্তী
NEC গঠন কৰা হৈছিল ১৯৭২ চনত। ই ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে আৰু ১৮ ডিচেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখে শ্বিলঙত ইয়াৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপন কৰে, য'ত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল উপস্থিতি আছিল। অঞ্চলটোৰ বিকাশৰ বাবে আঠটা 'স্তম্ভ' হৈছে শান্তি, শক্তি, পৰ্যটন, ৫জি-সংযোগ, সংস্কৃতি, প্ৰাকৃতিক কৃষি, ক্ৰীড়া, ক্ষমতা, যি উত্তৰ-পূৱৰ ৰাজ্যসমূহৰ বিকাশ কৰিব পাৰে। এই ৰাজ্যসমূহক প্ৰায়ে 'অষ্ট লক্ষ্মী' বুলি কোৱা হয় অৰ্থাৎ সম্পদৰ আঠগৰাকী দেৱী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শেহতীয়াকৈ বিগত আঠ বছৰত যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছিল। কেইবা দশক ধৰি স্থগিত হৈ থকা আইকনিক দলং প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হৈছে। অঞ্চলটোত বিমানবন্দৰ আৰু বিমান, পথ, ৰে'ললাইন আৰু সুৰংগ সকলোদ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ হৈছে, যাৰ ফলত ২০১৪ চনৰ তুলনাত তেওঁলোকৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰে অপ্টিকেল ফাইবাৰ নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ডিজিটেল সংযোগ উন্নত কৰাৰ দিশতও কাম কৰি আছে।
১২. ‘এডভান্সিং নৰ্থ-ইষ্ট পোৰ্টেল’
উত্তৰ-পূৱ বিত্ত উন্নয়ন নিগমৰ (NEDFi) সহযোগত উত্তৰ-পূৱ পৰিষদে বিকশিত কৰা "এডভান্সিং নৰ্থ-ইষ্ট" হৈছে এক ডিজিটেল ৱেব-আধাৰিত মঞ্চ, যি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱসকলক শিক্ষা, নিযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজনীয় তথ্য আৰু নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। ২০২২ চনৰ ৪ মে'ত গুৱাহাটীত 'নৰ্থ ইষ্ট ফেষ্টিভেল'ৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ইয়াক উদ্বোধন কৰে। ২০১৬ চনৰ মে মাহত উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ ৬৫ সংখ্যক পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাগ বতৰা কৰা দৃষ্টিভংগীৰ পৰা এই প্ৰচেষ্টা সফল হৈছে।
১৩. প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰীক্ষণ আৰু জিঅ'-টেগিং
মহাকাশ বিভাগৰ অধীনত উত্তৰ-পূৱ মহাকাশ আবেদন কেন্দ্ৰৰ (NESAC) সহযোগত এনইচিয়ে এটা প্ৰকল্প নিৰীক্ষণ পৰ্টেল বিকশিত কৰিছে, যি হৈছে শাসন প্ৰক্ৰিয়া উন্নত কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনৰ এক অনন্য প্ৰয়োগ। প্ৰকল্পবোৰৰ ভৌতিক প্ৰগতি, বিশেষকৈ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে, তিনিটা পদ্ধতিৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰি - ম'বাইল এপ, উপগ্ৰহ ছবি আৰু ড্ৰোন ছবি। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, এনইচি আৰু ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা নিৰীক্ষণৰ বাবে তুলনামূলকভাৱে ডাঙৰ বা দুৰ্গম প্ৰকল্প স্থানৰ বাবে সময়-শৃংখলা উপগ্ৰহ ছবি আৰু UAV/ড্ৰোন ছবি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ২০২২ চনৰ ৪ মে'ত গুৱাহাটীত 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ'ৰ অংশ হিচাপে আয়োজিত 'উত্তৰ-পূৱ মহোৎসৱ'ৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এই পৰ্টেলটো উদ্বোধন কৰে। বৰ্তমান, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ১,৬৬৪ টা বিভিন্ন স্থানত বিয়পি থকা ৫৮৮ টা চিনাক্ত প্ৰকল্পৰ ভিতৰত, ৫৬২ টা উপগ্ৰহ ছবি আৰু ম'বাইল এপৰ জৰিয়তে জিঅ'-টেগ কৰা হৈছিল।
১৪. উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ আঁচনিসমূহৰ অধীনত সাফল্যবোৰ (জানুৱাৰীৰ পৰা নৱেম্বৰ, ২০২২)
• ১১১৪.৭০ কোটি টকাৰ মুঠ ২১২ টা প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰা হৈছিল আৰু ৬৫৯.৩৬ কোটি টকাৰ ১২০ টা প্ৰকল্প 'NEC ৰ আঁচনি'ৰ অধীনত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছিল।
• পিছপৰা খণ্ড: এনইচিৰ আঁচনিৰ ৩০ শতাংশ উপাদানৰ অধীনত পিছপৰা খণ্ডৰ বাবে ১৩১.২০ কোটি টকাৰ ২৮ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছিল।
• পিছপৰা সম্প্ৰদায়: NECৰ আঁচনিৰ ৩০ শতাংশ উপাদানৰ অধীনত পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে ১০৯.৮০ কোটি টকাৰ ২৬ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছিল।
• মুখ্য সেৱাসমূহ চিনাক্ত কৰা হৈছে: NEC ৰ আঁচনিৰ ৩০ শতাংশ উপাদানৰ অধীনত ১৪ খন চিনাক্ত গাওঁৰ বাবে ২৬.৫৬ কোটি টকাৰ ১৪ টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছিল।
• বনায়ন কাৰ্যসূচী: NEC ৰ আঁচনিসমূহৰ ৩০ শতাংশ উপাদানৰ অধীনত বনানীকৰণ কাৰ্যসূচীৰ বাবে ১৪.০৫ কোটি টকাৰ ৫টা প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছিল।
• পথ প্ৰকল্পঃ ইয়াৰ উপৰিও উত্তৰ-পূৱ পথ খণ্ড উন্নয়ন আঁচনিৰ (NERSDS) অধীনত ৪০৭.৩৫ কোটি টকাৰ ৫টা পথ প্ৰকল্পৰ অনুমোদন জনোৱা হয়।
১৫. উত্তৰ-পূৱ হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগম লিমিটেডৰ সাফল্য (NEHHDC)
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে; উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলউন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনা আৰু নিৰ্দেশনাত, NEHHDC য়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱসকলৰ বাবে ৩১ জানুৱাৰী, ২০২২ তাৰিখে গুৱাহাটীত ইয়াৰ নতুন দক্ষতা বিকাশ প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ 'পূৰ্বজ্ঞানম' উদ্বোধন কৰে।
উত্তৰ-পূৱৰ হস্ততাঁত খণ্ডত হস্তনিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ চাহিদা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে এক অভিনৱ সমাধান হিচাপে হস্তনিৰ্মিত প্ৰমাণপত্ৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ ১১ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২২ তাৰিখে NEHHDC -য়ে কোছা হেণ্ডমেডৰ সৈতে অংশীদাৰীত্ব কৰিছিল।
ImageImage
• নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ আৰ্টৱৰ্ক ২০২২ ফেব্ৰুৱাৰী-মাৰ্চ, ২০২২-ত NEHHDC -ৰ দ্বাৰা আয়োজিত কৰা হৈছিল, যি হৈছে এক বিনামূলীয়া প্লেটফৰ্ম য'ত NEHHDC য়ে উত্তৰ-পূৱ ভাৰতৰ শিল্পীসকলক নগৰীয় প্ৰৱণতা বুজিবলৈ আৰু আনহাতে গ্ৰাহকসকলক এজন শিল্পীৰ জীৱনশৈলী বুজিবলৈ পোনপটীয়াকৈ নগৰীয়া গ্ৰাহকসকলক লগ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
• টীম ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়াই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ক্ষুদ্ৰ বিক্ৰেতা, শিপিনী আৰু শিল্পীসকলক বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু সমৰ্থন প্ৰদান কৰাৰ বাবে ০৬ মে, ২০২২ তাৰিখে ITSI আৰু উত্তৰ-পূৱ হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগম লিমিটেডৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাত সহায় কৰে।
• 'নেচাৰ্চ অৰ্বিট'ৰ সহযোগত NEHHDC য়ে ২৬ মে ২০২২ তাৰিখে গুৱাহাটীৰ গড়চুকৰ ক্ৰাফ্ট প্ৰমোচন এণ্ড এক্সপিৰিয়েঞ্চ চেণ্টাৰত এক শূন্য আৱৰ্জনা চৌহদ (ZERO WASTE) উদ্বোধন কৰে।
ImageImage
• প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'ভোকেল ফৰ লোকেল'ৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ NEHHDC ক ২৫ জুলাই, ২০২২ তাৰিখে গুৱাহাটীৰ উত্তৰ-পূৱ সীমান্ত ৰে'লৱেৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৱ ৰে'লৱেৰ ১৫ টা মুখ্য ৰে'ল ষ্টেচনত এটা ষ্টেচন ৱান প্ৰডাক্ট ষ্টলৰ বাবে বাণিজ্যিক স্থান আৱণ্টন কৰা হৈছে।
• ২০২২ চনৰ ৯ অক্টোবৰত এনইচিৰ ৭০ সংখ্যক পূৰ্ণাংগ বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী অমিত শ্বাহে ড’নাৰ মন্ত্ৰী তথা উত্তৰ-পূৱ পৰিষদৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীৰ উপস্থিতিত উত্তৰ-পূৱ হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগম লিমিটেডৰ (NEHHDC) মোবাইল আবেদন মুকলি কৰে, যিটো ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শিল্পী আৰু শিপিনীসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত।
• নেচাৰ ৱিভাৰ হৈছে NEHHDC ৰ এক প্ৰিমিয়াম ব্ৰেণ্ড যাক ১২ নৱেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখে নৰ্থ ইষ্ট ইণ্টাৰনেচনেল ফেশ্বন সপ্তাহত ক্ৰাফ্ট প্ৰমোচন এণ্ড এক্সপিৰিয়েঞ্চ চেণ্টাৰ, গড়চুক, গুৱাহাটীত আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি কৰা হৈছিল।
১৬. উত্তৰ-পূৱ আঞ্চলিক কৃষি বিপণন নিগমৰ (NERAMAC) সাফল্য
• NERAMAC ৰ একক ব্ৰেণ্ড 'NE Fresh'ৰ অধীনত, কৃষি-উদ্যানশস্য সামগ্ৰী যেনে আনাৰস, আদা, হালধি, ডাঙৰ ইলাচী, ক'লা জালুক, ৰজা জলকীয়া (ভোট জলকীয়া), তেজপাত, ক'লা চাউল, কিৱি, ড্ৰেগন ফল, তৰমুজ, ৰঙালাও আদি ক্ৰয় আৰু বিপণন কৰা হৈছে। ইউৰোপ, বাংলাদেশ আৰু ভূটানলৈ ইয়াৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত সামান্য অগ্ৰগতি হৈছে। যদিও মুম্বাইৰ বাবে এটা ব্যক্তিগত সংস্থাৰ জৰিয়তে পৰীক্ষণৰ ভিত্তিত কৃষিজাত সামগ্ৰী সংগ্ৰহৰ কাম আৰম্ভ হৈছে আৰু এই ব্যৱস্থাক আনুষ্ঠানিক কৰাৰ বাবে এক চুক্তি তৈয়াৰ কৰা হৈছে।
• NERAMAC ৰ খুচুৰা খণ্ডত ৭৫ টাতকৈও অধিক সামগ্ৰীৰ এটা গোট আছে।
• শেহতীয়াকৈ আইচিপি আগৰতলা (ইণ্ডো-বাংলাদেশ সীমান্ত)ত এটা কিয়স্ক খোলা হৈছে।
• এনএফআৰৰ সৈতে এটা ষ্টেচন ৱান প্ৰডাক্টৰ (অ'এছঅ'পি) অধীনৰ ষ্টলবোৰ খোলা অব্যাহত আছে আৰু গুৱাহাটী/কামাখ্যা ষ্টেচনৰ ষ্টলবোৰ কাৰ্যকৰী হৈ আছে।
• ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা কৃষি-ইনপুট যোগান আৰু ৰোপণ সামগ্ৰী - ভাৰ্মিকম্পোষ্ট, জৈৱ-সাৰ, ৰাইজোম, কৃষি শ্বেড নেট ইত্যাদি।
• নিম্নলিখিত কামবোৰ কাৰ্যকৰী সংস্থাৰ দ্বাৰা হাতত লোৱা হৈছে:-
• ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ১০০০০ এফপিঅ' গঠন আৰু প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এফপিঅ' গঠন আৰু প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। কোভিড-১৯ মহামাৰী স্বত্বেও, ২০২১ চনত আৱণ্টন কৰা ৫৫ টা এফপিঅ'ৰ ৫৩ টা পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। শেহতীয়াকৈ, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা ২০০ টা নতুন এফপিঅ' আৱণ্টন কৰা হৈছে।
• অসমৰ ৰাজ্যিক বাঁহ উন্নয়ন সংস্থাৰ (এছবিডিএ) বাঁহ খেতি প্ৰকল্পঃ প্ৰথম তিনি বছৰীয়া প্ৰকল্পটোৱে অসমৰ তিনিখন জিলাত ৯০০ হেক্টৰ মাটি ৰোপণ কৰিছে।
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষি-উদ্যানশস্য সামগ্ৰীৰ জিআই পঞ্জীয়ন: উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা ১৩ টা সামগ্ৰী জিআই পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু ৭ টা সামগ্ৰীৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
• মিজোৰামত খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ জৰিয়তে উদ্যানশস্য মূল্য শৃংখলা: মিজোৰামত নেৰামাকৰ দ্বাৰা প্ৰথম ড্ৰেগন ফ্ৰুট জুচ প্ৰচেছিং প্ৰকল্পটো কাৰ্যকৰী সংস্থা হিচাপে স্থাপন কৰা হৈছে। ই কলৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণো সক্ষম কৰিব।
১৭. নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ ডেভেলপমেণ্ট ফাইনেন্স কৰ্পোৰেচন লিমিটেডৰ (NEDFi) সাফল্য
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত নতুন ঔদ্যোগিক আৰু সেৱা খণ্ডৰ প্ৰকল্প স্থাপনত এনইডিএফআইয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। নিগমে ১ জানুৱাৰী, ২০২২ ৰ পৰা ২১ ডিচেম্বৰ, ২০২২ লৈ শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প, স্বাস্থ্যসেৱা, হোটেল আৰু পৰ্যটন, মাইক্ৰ'ফাইনেন্স আদিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডত ক্ৰমান্বয়ে ১০২৩.৩৮ কোটি টকা আৰু ৬৮২.৮২ কোটি টকাৰ মুঠ অনুমোদন আৰু বিতৰণৰ সৈতে ২৯১৭ টা প্ৰকল্পত সহায় কৰিছিল।
বিষয়
অৰুণাচল প্ৰদেশ
অসম
মণিপুৰ
মেঘালয়
মিজোৰাম
নাগালেণ্ড
ছিকিম
ত্ৰিপুৰা
মুঠ
আবণ্টন
১৯.৭৩
৭০৮.৫৭
৭৬.৫৩
৬১.৯৪
৩২.১৬
২১.৭৩
৫৫.৬৪
৪৭.০৮
১০২৩.৩৮
বিতৰণ
১৬.৪২
৪১৫.৫২
৬৭.৮৮
৭৬.৮২
৩০.৫৯
১৮.০৫
৩৫.৯৮
২১.৫৬
৬৮২.৮২
• ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ (MSE) খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে, নিগমে সম্ভাৱ্য প্ৰথম প্ৰজন্মৰ স্থানীয় উদ্যোগীসকলক চিনাক্ত আৰু উৎসাহিত কৰাৰ দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু তেওঁলোকক ব্যৱহাৰযোগ্য ঔদ্যোগিক প্ৰকল্প স্থাপনত সহায় কৰাৰ বাবে সহজ চৰ্তাৱলীত বিত্ত যোগান ধৰিছে। সূক্ষ্ম আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ খণ্ডৰ অধীনত নিগমৰ ঋণ আঁচনিবোৰ সূতৰ ৰেহাই হাৰত প্ৰদান কৰা হৈছে। লগতে, NEDFi -য়ে খণ্ডটোত MSME আৰু মাইক্ৰ'ফাইনেন্স খণ্ডৰ প্ৰচাৰ আৰু বিকাশৰ দিশত পদক্ষেপ/কাৰ্যকলাপ হাতত লয়।
5. Fela Khiangte Salon & Spa
NEDFi য়ে মিজোৰামত ফেলা খিয়াংটে চেলোন এণ্ড স্পা স্থাপন কৰিব; এইটো উত্তৰ-পূৱ উদ্যোগী উন্নয়ন আঁচনিৰ (NEEDS) অধীনত অনুমোদিত ১০.০০ লাখ টকাৰ জৰিয়তে কৰা হৈছিল।
DSC00016
অনুপ কুমাৰ চৌধুৰীৰ ত্ৰিপুৰাত সুগন্ধি আগৰবাট্টি নিৰ্মাণ গোটটো উত্তৰ-পূৱ উদ্যোগী উন্নয়ন আঁচনিৰ (NEEDS) অধীনত অনুমোদিত ২৫.০০ লাখ টকাৰ জৰিয়তে স্থাপন কৰা হৈছিল
• অঞ্চলটোৰ সেৱা বিহীন আৰু পিছপৰা এলেকাত ক্ষুদ্ৰ তৃণমূল ঋণ লওঁতাসকলক সহায় কৰিবলৈ – নিম্ন উপাৰ্জনৰ ব্যক্তিসকলক ঋণ দিয়াৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক পাইকাৰী ক্ষুদ্ৰ ঋণ প্ৰদান কৰাৰ বাবে "এনইডিএফআই মাইক্ৰ' ফাইনেন্স আঁচনি"; আৰু কৃষি আৰু অনা-কৃষি খণ্ডত উপাৰ্জন সৃষ্টিকাৰী কাৰ্যকলাপৰ বাবে ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধিৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক পোনপটীয়াকৈ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে "NEDFi ক্ষুদ্ৰ ঋণ আঁচনি" আৰম্ভ কৰা হৈছিল। নিৰ্ধাৰিত সময়ছোৱাত, এনএমএফএছৰ অধীনত ৬৭.৭৫ কোটি টকা আৰু ৯৯০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছিল; NMLS -ৰ অধীনত, ১৭২৭ জন ঋণ লওঁতাক ২২.৬৯ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছিল। এইবোৰে প্ৰায় ন লাখ হিতাধিকাৰীৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা উন্নত কৰিছে, যাৰ ভিতৰত ৯০ শতাংশৰো অধিক মহিলা।
Sanasam Sandhyarani Devi
মণিপুৰৰ থৌবাল চাবানটংবাৰ শ্ৰীমতী সুনচাম সন্ধ্যাৰাণী দেৱীয়ে শুকান মাছৰ ব্যৱসায় চলাবলৈ এক মাইক্ৰ' ক্ৰেডিট ঋণ লৈছিল
Form No-3503 Sumitra Sutradhar
দৰং অসমৰ সুমিত্ৰা সূত্ৰধৰে NMLS ৰ অধীনত হোটেলৰ বাবে ঋণ লৈছিল
• এনইডিএফআইয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলউন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত অঞ্চলটোত ষ্টাৰ্ট-আপ উদ্যোগক উৎসাহিত কৰিবলৈ নৰ্থ ইষ্ট ভেঞ্চাৰ ফাণ্ড (এনইভিএফ) নামৰ এক সমৰ্পিত ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাণ্ড স্থাপন কৰিছে। পুঁজিৰ বাবে মূলধনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হৈছে ১০০ কোটি টকা (ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে ৪৫.০০ কোটি টকা, NEDFi-য়ে ৩০.০০ কোটি টকা আৰু SIDBI.-য়ে ২৫.০০ কোটি টকা)। এই পুঁজিয়ে অঞ্চলটোৰ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰৰ মাজত যথেষ্ট উৎসাহ সৃষ্টি কৰিছে। ২০২২ চনৰ ২১ ডিচেম্বৰলৈকে মুঠ ৬০ টা প্ৰকল্পই ৯১.৬৭ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আছিল।
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মেঁচুকা এডভেঞ্চাৰ পাৰ্কে পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি আৰু সেৱাৰ বাবে সহায় আগবঢ়াইছিল
অসমৰ জ্যোতিত একত্ৰিত বহনক্ষম গৃহ সজ্জা গোট হিচাপে গৃহ সজ্জা ইণ্ডিয়া প্ৰাইভেট লিমিটেডত ক্ৰাফ্ট
এই সময়ছোৱাত এনইডিএফআইয়ে গ্ৰহণ কৰা উদগনি আৰু বিকাশমূলক কাৰ্যকলাপসমূহ:
• অঞ্চলটোত ঔদ্যোগিক, আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পৰ বাবে বহুমুখী পৰামৰ্শ আৰু পৰামৰ্শ সেৱা প্ৰদান কৰা। ই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ মূল্যাঙ্কন আৰু তৃতীয় পক্ষৰ নিৰীক্ষণ, প্ৰভাৱ মূল্যায়ন অধ্যয়ন আদিৰ বাবে কেইবাটাও সন্মানীয় পৰামৰ্শমূলক কাম হাতত লৈছে।
• টেকনো ইকনমিক ডেভেলপমেণ্ট ফাণ্ডৰ (টেডএফ) জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰযুক্তি-অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱ্যতা অধ্যয়ন কৰা। এতিয়ালৈকে সম্পূৰ্ণ হোৱা মুঠ ১০১ টা অধ্যয়নৰ ভিতৰত, শেহতীয়া অধ্যয়নবোৰৰ ভিতৰত আছে: উত্তৰ-পূৱৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগবিপণন আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত অধ্যয়ন, দক্ষিণ-পূৱ এছিয়াৰ পৰা উত্তৰ-পূৱ ভাৰতলৈ বিনিয়োগকাৰী অনাৰ ওপৰত অধ্যয়ন, বীজ প্ৰকল্পৰ দৃষ্টিভংগী, বৰ্ধিত এমএছএমইৰ ওপৰত অধ্যয়ন আৰু ষ্টাৰ্টআপ ফাইনেন্সিং কভাৰেজ ইত্যাদি।
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যতে, প্ৰথম প্ৰজন্মৰ উদ্যোগীসকলৰ মাজত বিভিন্ন আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰচাৰ কৰা, বিভিন্ন দক্ষতা আৰু বিশেষত্ব যেনে সৃষ্টিশীলভাৱে চিন্তা কৰাৰ সামৰ্থ্য, এটা দলত কাম কৰা, বিভিন্ন বিপদাশংকা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ সামৰ্থ্য আদিৰ লক্ষ্যৰে ব্যৱসায়িক সভা আয়োজন কৰা। এই সময়ছোৱাত, এনইডিএফআইয়ে ৫২৩ জন সম্ভাৱ্য উদ্যোগীৰ অংশগ্ৰহণেৰে মুঠ ১১ খন ব্যৱসায়িক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
• প্ৰথম প্ৰজন্মৰ উদ্যোগীসকলক মুখ্যতঃ পৰিচালনা, কাৰিকৰী, বিত্তীয়, বাণিজ্যিক আৰু বিপণন, প্ৰকল্প প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুতি আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যত নিগমৰ ব্যৱসায়িক সুবিধা কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে ঋণ সংযোগৰ ওপৰত পৰামৰ্শ সমৰ্থন প্ৰদান কৰা হয়। এই সময়ছোৱাত, মুঠ ২৯৪ জন উদ্যোগীক উৎসাহিত কৰা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত ১২৪ জন উদ্যোগীক ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছিল।
• বেচৰকাৰী সংগঠন/বেচৰকাৰী সংগঠনবোৰে ক্ষেত্ৰখনত পৰিৱৰ্তন আৰু বিকাশৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ জ্ঞান আৰু দক্ষতা নিৰন্তৰ উন্নীত কৰিব। এমএফআই কৰ্মচাৰী আৰু কৰ্মকৰ্তাসকলৰ ক্ষমতা নিৰ্মাণ। এই সময়ছোৱাত মুঠ ৬৩ জন অংশগ্ৰহণকাৰী উপকৃত হৈছিল।
• "NER ডাটাবেংক" নামৰ এটা ৱেব-আধাৰিত পৰ্টেল ৰাখিব, যাক বিভিন্ন খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত জিলা পৰ্যায়লৈকে একে উৎসত উত্তৰ-পূৱ ভাৰতৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে নিয়মীয়াকৈ আপডেট কৰা হয়। বিৱৰণ http://db.nedfi.com। ইয়াত দেখা যায়। তদুপৰি, NEDFi য়ে এতিয়ালৈকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অৰ্থনীতিৰ ৫৫ টা খণ্ডৰ ওপৰত ডাটাবেংক আলোচনীও প্ৰকাশ কৰিছে।
• অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে সফল ৰণনীতি শিকা আৰু স্ব/মজুৰী নিযুক্তিৰ বাবে উপযুক্ত সঁজুলি প্ৰাপ্ত কৰা নিশ্চিত কৰিবলৈ হাইচিন্থ কাৰুশিল্প, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প খণ্ড আদিত শিল্পীসকলৰ বাবে বৈকল্পিক বহনক্ষম জীৱিকাৰ বাবে কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰা। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সম্প্ৰদায়ৰ দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰাত অৰিহণা যোগাব পাৰিব। এই সময়ছোৱাত বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে মুঠ ৩০ জন শিল্পী উপকৃত হৈছিল।
WhatsApp Image 2022-12-22 at 3.24.36 PM
নাগালেণ্ডৰ পেৰেনত কলৰ আঁহ আহৰণ আৰু শিল্পৰ ওপৰত প্ৰশিক্ষণ
ইণ্ডিয়ান হস্তশিল্প আৰু উপহাৰ মেলা, ইণ্ডিয়া এক্সপো মাৰ্ট, গ্ৰেটাৰ নয়ডাত ক্ৰাফ্টষ্টল
• বিপণন সমৰ্থন: এনইডিএফআইয়ে প্ৰদৰ্শনী আৰু ইয়াৰ বিভিন্ন শ্ব'ৰুমত অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৱৰ শিল্পীসকলক বিপণন সমৰ্থন প্ৰদান কৰি আছে। এই সময়ছোৱাত বিভিন্ন প্ৰদৰ্শনী/বিপনীত মুঠ ১২৫ জন শিল্পীক প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰা হৈছিল।
১৮. মাননীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহলৈ পষেকীয়া ভ্ৰমণ
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনাত, চৰকাৰী প্ৰকল্প/প্ৰকল্পৰ সুবিধাৰ বাবে মাননীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে প্ৰতি পষেকত প্ৰতিখন উত্তৰ-পূৱ ৰাজ্য ভ্ৰমণ কৰিব বুলি সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। আঁচনিসমূহৰ কাৰ্যকৰীতাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাত সহায় কৰিব। এম.ডি.ও.এন.আৰ.-য়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহলৈ মাননীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলৰ এই ভ্ৰমণবোৰ পৰিচালনা আৰু সমন্বয় কৰে।
এই যাত্ৰাবোৰ ২০১৫ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল, কিন্তু পিছত লকডাউন আৰু ভ্ৰমণ আদিৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা ৰখাৰ বাবে মাৰ্চ ২০২০-ৰ পৰা বন্ধ কৰা হৈছিল। এই পাক্ষিক ভ্ৰমণবোৰ শেহতীয়াকৈ পুনৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এইবোৰ মাননীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলে ইয়াৰ বাবে বহুলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰে:
• কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/সংগঠনসমূহৰ কাৰ্যসূচী আৰু নীতিসমূহৰ পৰ্যালোচনা, যাৰ ভিতৰত আছে ফ্লেগশ্বিপ/অন্যান্য কাৰ্যসূচী, তেওঁলোকৰ দ্ৰুত ৰূপায়ণৰ বাবে।
• ১০% GBS-ৰ অধীনত মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ ব্যয়ৰ পৰ্যালোচনা।
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহৰ প্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা।
• ৰাষ্ট্ৰীয় অইল পাম মিছন ৰূপায়ণৰ স্থিতিৰ পৰ্যালোচনা।
• ৰাজ্য/অঞ্চল সম্পৰ্কীয় যিমান সম্ভৱ অমীমাংসিত সমস্যা সমাধান কৰিবলৈ স্থানীয় সম্প্ৰদায় আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ।
• ভ্ৰমণক্ষেত্ৰৰ ভিতৰত/চাৰিওফালে বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠান, প্ৰকল্প স্থান আদি দৰ্শন কৰক।
• ৰাজ্য/জিলা যন্ত্ৰ আৰু স্থানীয় লোকসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজিবলৈ আৰু সংশ্লিষ্ট সংস্থাবোৰক সময়মতে পদক্ষেপ ল'বলৈ নিৰ্দেশ দিবলৈ বাৰ্তালাপ কৰক।
জানুৱাৰীৰ পৰা নৱেম্বৰ-২০২২ লৈ, মাননীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলে ১৩৫ বাৰতকৈও অধিক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁলোকৰ প্ৰতিবেদনৰ ওপৰত আধাৰিত এই ভ্ৰমণ আৰু অনুসৰণ পদক্ষেপে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষা আৰু অনুভূতি মূল্যাঙ্কন কৰাত আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত চৰকাৰী প্ৰকল্প/আঁচনিসমূহৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণত সহায়ক প্ৰমাণিত হৈছে।

Ministry of Development of North-East Region
Achievements of Ministry of Development of North Eastern Region
‘North East Festival’ celebrated as a part of Azadi Ka Amrut Mahotsav
Ministry of DoNER, in collaboration with NITI Aayog and UNDP, is in the progress to finalize the Second Edition of District level NER SDG Index, based on a north-east specific District Indicator Framework and comprising of 84 indicators
Announced in Budget 2022-23 as a 100% Central Sector Scheme, Prime Minister’s Development Initiative for North East (PM-DevINE) has been initiated
The BE allocation for the year 2022-23 for North Eastern Region under 10% Gross Budgetary Support is Rs 76,040 crore
A Task Force constituted to steer the growth of Agriculture Sector in North Eastern Region
A Regional action plan is being drawn up for development of tourism in consultation with North Eastern States and active stakeholders
North Eastern Council (NEC) Golden Jubilee celebrated in Shillong
28 DEC 2022 4:03PM by PIB Delhi
1. Azadi Ka Amrut Mahotsav (AKAM)
The ‘North East Festival’ was celebrated as a part of ‘Azadi Ka Amrut Mahotsav (AKAM)’ from 28th April to 4th May, 2022. Various participative activities were held in all eight NE States in the spirit of Jan-Bhagidari. The valedictory function, on 4th May 2022 at Srimanta Sankardev Kalakhsetra in Guwahati, was graced by then His Excellency President of India, Shri Ram Nath Kovind and then the First Lady of India, Smt. Savita Kovind. Hon’ble Union Minister of DoNER, Culture & Tourism, Shri G. Kishan Reddy and Hon’ble MoS MDoNER & Cooperation, Shri B.L. Verma were gracious hosts.
Hon’ble Union Minister of Law & Justice Shri Kiren Rijiju, Hon’ble Union Minister of Ports, Shipping, Waterways and AYUSH Shri Sarbananda Sonowal, Hon’ble MoS of Labour & Employment and Petroleum & Natural Gas, Shri Rameshwar Teli, Hon’ble MoS of External Affairs and Education, Dr.R.K. Ranjan Singh, Hon’ble MoS of Social Justice & Empowerment, Sushri Pratima Bhoumik joined as special invitees. Other honourable dignitaries present were Hon’ble Governor of Assam Prof. Jagdish Mukhi, Hon’ble Governor of Manipur Shri La. Ganesan, Hon’ble CM of Assam Dr. Himanta Biswa Sarma, Hon’ble CM of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu, Hon’ble CM of Manipur Shri N. Biren Singh, Hon’ble CM of Meghalaya Shri Conrad K. Sangma, Hon’ble CM of Tripura Shri Biplab Kumar Deb and Hon’ble CM of Sikkim Shri Prem Singh Tamang.
His Excellency the President enjoined upon all influential stakeholders – Central & State Governments and others – to work together to improve the ease of doing business parameters and to facilitate the flow of investments into the North East. He also focused on issues like climate change and in his address he said, “When climate change has emerged as the greatest challenge before humankind, careful planning would be needed in the years to come to preserve the rich ecological heritage of the region”.
2. District Level NER Sustainable Development Goal (SDG) Index
MDoNER had launched the country’s first district level SDG Index for the eight North East Region States as a collaborative effort with NITI Aayog, with technical support from UNDP. This is a first of its kind progress tracking tool for the North Eastern Region, of critical significance to the Region’s development trajectory. The SDG NER index is aligned to the SDG India Index and is based on a north-east specific District Indicator Framework, comprising of 84 indicators to measure progress of NER across 15 SDGs. In furtherance to the first edition of the NER District SDG Index Report released on 26th August, 2021, Ministry of DoNER in collaboration with NITI Aayog and UNDP is in the progress to finalize the Second edition of District level NER SDG Index in 2022.
The adoption of the NER SDG District Index for goal-based planning, gap-based prioritization, and indices-based outcome targeting is needed for coordinated planning and monitoring in the entire region. This will ensure a targeted and optimal utilization of available resources as per felt needs in the region. The institutionalization of this data-driven framework will empower all stakeholders in their decision-making and policymaking.
A dashboard has also been made available by NITI Aayog where a visual representation of the progress made by the districts against the 15 SDGs can be easily monitored. NESAC has further augmented its own geoportal for visual representation of the progress made by the districts against all the 84 indicators of the Index. These visualizations provide valuable insights into the status across key parameters to provide deeper policy insights and actionable inputs.
The index is fostering a healthy competition at sub-national level for better outcomes. To help imbue the SDG Framework in the States’ planning and project prioritization in follow-up of the publication of the District-wise SDG Index, MDoNER is negotiating with the UNDP and NITI to set up related Planning Units in the States, with deployment of trained and expert manpower preferably by January-2023.
3. Prime Minister’s Development Initiative for North East (PM-DevINE)
As per its mandate, the Ministry of DoNER undertakes matters relating to the planning, execution and monitoring of developmental schemes and projects in NE Region. In light of the assessment that the NE Region has a significant developmental backlog – not only in infrastructure but also in social development, livelihood and community capacities sectors – requiring attention across the 8 NE States, a new scheme, Prime Minister’s Development Initiative for North East (PM-DevINE) has been initiated. Announced in Budget 2022-23 as a 100% Central Sector Scheme, it aims at rapid and holistic development of the Region by funding projects of significant impact.
Its objectives are - to fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti ; support social development projects based on felt needs of the NER States ; enable livelihood activities, particularly for youth and women ; and fill development gaps in various sectors - through initiatives of significant size and comprehensive reach / sub-activities. PM-DevINE is not a substitute for existing Central or State schemes. While the Central ministries may pose their candidate projects under PM-DevINE, priority will be given to those posed by the States. The projects will be implemented through the North Eastern Council (NEC) or the Ministries / Departments or Agencies.
The Union Cabinet eventually approved the PM-DevINE Scheme on 12.10.2022, with total outlay of ₹ 6,600 crore for remaining 15th Finance Commission Period from 2022-23 to 2025-26. Projects will be sanctioned during 2022-23 and 2023-24 and focused attention will be given on completion of Projects by 2025-26. Meetings of the Empowered Committee of PMDevINE Scheme and the projects’ sanction is already underway, in consultation with the North East Council, States of the Region, Central Ministries & partner Agencies. Two ongoing ropeway projects in Sikkim are targeted for completion by March-2023 ; while newer livelihood-oriented projects are planned to be launched within January-2023.
4. 10% Gross Budgetary Support for North Eastern Region
Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) monitors and keeps track of expenditure by all non-exempted Central Ministries / Departments (currently 55) mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) of Central Sector and Centrally Sponsored Schemes for NE Region.
This is to ensure a quantum jump in budgetary resource flows to the region to fill the backlog and gaps in basic minimum services and infrastructure. About Rs.3.64 lakh crore have been spent in NER since 2014-15 (upto 30.09.2022) under 10% GBS. The increase in expenditure under 10% GBS in NER is of around 186%, from Rs.24,819 crore in 2014-15 to Rs. 70,874 crore in 2021-22. The BE allocation for the year 2022-23 for NER under 10% GBS is Rs 76,040 crore.
During 2021-22, the expenditure tracking was meticulously done, by grouping the Ministries / Departments into three broadly functional categories and upgraded reporting through PFMS. Resultantly, the expenditure increased by Rs. 22,311 crore (46%) over the 2020-21 level ; and exceeded the target (104%) for the first time ever.
Ministry of DoNER has also been delegated the powers to recommend reallocation of resources to those Ministries who have higher absorptive capacity for 10% GBS expenditure in NER to enable fuller utilization of allocated resources. Under re-appropriation mechanism, the requests received for seeking additional funds for North Eastern Region from 2 Ministries/Departments, namely Ministry of Civil Aviation and NIPER, Department of Pharmaceuticals respectively were sent to Department of Expenditure, Ministry of Finance during 2021-22.
For improved efficacy in meeting the objectives of the extant policy, specific reviews are being taken for Ministries / departments which have fallen short of the targets consistently. Moreover, the Ministries / Departments have been asked to report administrative and schematic expenditures separately. Possibility of tracking State-wise expenditure is also being explored.
5. Inter-Ministerial Task Force for Agriculture
As agriculture sector is primary employer in the NE Region, priority is being accorded for its planned development. Following a joint review of agriculture sector conducted by the Hon’ble Ministers of Development of North Eastern Region and Agriculture & Farmer’s Welfare, a Task Force was constituted to steer the growth of Agriculture Sector in NE Region.
The Task Force held consultations with active stakeholders including State Governments and Central Agencies and considered (a) modifications required in the existing schemes of Agriculture Sector; and (b) New Schemes / Projects for improved utilization of 10% GBS. In its recommendations – horticulture, organic, agro-forestry and plantation sub-sectors are identified to be focused upon.
Integrated value chains - across raw material, infrastructure, processing, marketing stages - are detailed for high market potential commodities, viz. Bamboo, Spices (Ginger, Turmeric, Chilli, Large-Cardamom), pineapple and agarwood. Various supports for raw material, value addition and marketing segments of each value chain are also identified for concerted focus and convergent action by concerned Ministries / Agencies consultatively through pooling of resources, aligning scheme guidelines etc.
6. Initiatives by MDoNER for development Tourism sector in NER
Promotion of tourism in the North Eastern Region (NER) is a high-priority focus sector of Ministry of Development of North Eastern Region. Sustainable Tourism is emerging as a key driver of faster economic growth, as it does not suffer from the extra transportation costs and the resultant non-competitiveness of other economic activities in the NE Region. The natural beauty and environment, rich flora and fauna assets, distinctive lifestyles and adventure settings, diverse culture & tradition etc. are resources being tapped for boosting tourism with spin-offs for job creation, investment and trade, infrastructure development and social inclusion for women, youth and local communities etc.
Under the North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), 80 projects have been sanctioned for Rs.2598.15 crore up to 31st March 2022, for tourism related infrastructure relating to connectivity, power and water supply in the Region. Moreover, 63 tourism development for Rs. 302.51 crore were sanctioned through NEC up to financial year 2021-22.
In accordance with the recommendations of the Consultative Committee for MDoNER, held on 29th September, 2022 on the subject “Development of Tourism in the NER”, inter-alia for a Task Force and for a regional tourism development plan for NE Region – a Regional action plan is being drawn up, for development of tourism in consultation with States and active stakeholders ; across Eco/Wildlife, Cultural and Heritage, Rural Homestays and Adventure, MICE and Education/Medical Tourism sub-sectors, through an appropriate inter-Ministerial Task Force.
North Eastern Handicrafts & Handloom Development Corporation (NEHHDC) under MDoNER, organizes tour guide course for SC & ST youth of the Region for self-employment generation. NEHHDC, with Department of Travel and Tourism Management of Sonapur College Assam, is promoting research and development on Craft Tourism and allied activities - like Nature Tourism, Rural & Agri Tourism, Heritage Tourism, Cultural Tourism, Community-Based Tourism, etc. It is also pursuing development of Craft Tourism on PPP model.
7. World Expo Dubai 2020- NE participation (4th to 17th March, 2022)
States from North Eastern Region, related Agencies and private entrepreneurs / start-ups were supported to participate in the World Expo 2020 in Dubai. The participant States and Agencies made presentations followed by short films showcasing the opportunities in the region. Potential investors from skilling, agri-horticulture, tourism etc. sectors including Tour operators and School Principals attended. NE State officials presented various initiatives taken up for skilling the youth and their willingness to collaborate with companies and HR recruitment firms. One-on-One interactions between the State officials and potential investors were held on 7th and 10th March 2022.
Key points of discussion in B2G meetings inter alia included – Tie ups with States’ Tourism Department to be explored for promoting North East in Middle East ; MoU with Tour Operator Association ; Keen interest in NE products ; exploring the possibility of bridging logistic gaps with the support of the State & Central Governments ; exploring collaborative opportunity with NE states to attract tourists from UAE and other GCC country into the region; NE States to connect the exports of products to UAE ; Providing cold storage facilities e.g. to transport fish from Meghalaya to Gulf countries.
Key outcomes of the event are better networking with North-Eastern State officials ; Generating awareness and interest for the North East region of India ; Exposure to global market for North-eastern products (exporters and entrepreneurs) ; Inspire focused effort among the officials for promoting investment in the region ; Improve the presentation/pitching skills among the officials ; Encourage identification of investible projects etc.
A Team from Grand Hyper Market, Dubai visited Meghalaya, Assam and Manipur as a follow-up of their meetings in Dubai. They have expressed interest in procuring Agri- Produces like Tea, Jack Fruit, Ginger, Turmeric, Chilli, Pineapples, Assam. Grand Hyper Mart has also expressed interest in recruiting retail workers from North East.
8. Mission mode program for Saturation of Model Blocks & Villages
The need for resilient communities is particularly critical in the North-East region, given the status of its infrastructure, limited resources, ecological profile and the vagaries of nature. To address this, a Mission mode program for Saturation of Model Blocks & Villages (SAMBHAV) was conceptualized to enable the most backward and isolated communities to achieve their full potential and become “Atmanirbhar” through equal access to basic services and opportunities.
This pilot program targets to saturate identified 15 basic services in the 75 GPs / Villages spread across 40 Districts in the North-East Region. The services selected for saturation are based on National Multi-Dimensional Poverty Index (NMPI) ; and are identified for their potential to afford ease of living to the villagers. Progress on SAMBHAV is sought to be achieved in convergence within the existing schemes of the Government. These are to be monitored on the KPIs against about 20 flagship Schemes of 12 Central Ministries / Departments.
The SAMBHAV programme will thus help these communities in the remote villages of the NE Region seek better governance from the line Ministries and State Governments, through prioritized implementation of their flagship schemes in NER. In doing so, the exposure to the best practices and case studies of the other parts of the country will also be tapped into.
Appropriate information systems would be essential to help figure out the baseline status on the various services’ related Key Performance Indicators ; and track the progress thereafter on these KPIs. The optimized achievement on these dimensions would be pursued through alternate implementation approaches and innovative technologies needed for sustainable service delivery ; arrived at by ideation with local communities and non-state players with local presence apart from the local machinery of the State Governments.
9. Achievements of NESIDS and Special Development Package (SDP)
The erstwhile Non-Lapsable Central Pool of Resources-State (NLCPR-State) Scheme was restructured as North East Special Infrastructure Development Scheme (NESISD) w.e.f. 15.12.2017. NESIDS is a central sector scheme, aimed to support filling up gaps of infrastructure in the Region in identified sectors like water supply, power, connectivity, tourism and social infrastructure in the areas of primary and secondary sectors of education and health.
During January to November 2022, total 54 projects of cost Rs. 952.94 crore have been sanctioned under NESIDS – including 11 projects costing Rs. 89.93 crore in Education ; 20 projects of cost Rs. 221.27crore in Health ; 2 projects of cost Rs. 41.03 crore in Power ; 16 projects of cost Rs. 508.44 crore in Roads & Bridges ; and 5 projects of cost Rs. 92.28 crore in Drinking Water Supply sectors. Of these, 3 projects of 85.36 crores are completed. Further, Under Bodo Territorial Council (BTC) SDP 3 projects costing Rs 250 crore have been sanctioned during January to November 2022.
10. Formation of Field Technical Support Units (FTSUs)
For bolstering the development roadmap, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) took the decision of forming 'Field Technical Support Units (FTSUs)' to work as a bridge & communication facilitator between State Governments and MDoNER for the progress on Schemes and initiatives in NER. They have been stationed in the respective State Headquarters in the North East.
Each State FTSU has one State coordinator & 2 Project associates. They are responsible for monitoring the current development projects and share their regular reports with MDoNER. Along with State Projects, FTSUs will be monitoring the current Central Government projects and upcoming projects.
11. North Eastern Council (NEC) Golden Jubilee
NEC, constituted in 1972, completed 50 years and celebrated its Golden Jubilee on 18th December 2022 in Shillong at a programme graced by Hon’ble PM, in the presence of other dignitaries. The eight ‘foundation pillars’ for development of the Region - peace, power, tourism, 5G-connectivity, culture, natural farming, sports, potential – can enhance the NE States that are often called 'Ashta Lakshmi' – the eight goddesses of wealth.
About the recent achievements in the region, Hon’ble PM made a special mention of the efforts for boosting connectivity in the last 8 years. Iconic bridge projects pending since several decades have since been completed ; the airports and flights, roads, railway-lines and tunnels - all have been accelerated and completed in the Region, increasing their numbers significantly in comparison to 2014. Government is also working on improving digital connectivity in the North-East by expanding the optical fibre network.
12. Advancing North East Portal’
The “Advancing North East” developed by NEC with North Eastern Development Finance Corporation (NEDFi), a digital web-based platform provides needed knowledge and guidance - in education, employment and entrepreneurship - to the youth of NER. Inaugurated by Hon’ble President on 4th May 2022 during valedictory function of ‘North East Festival’ in Guwahati, this endeavour stems from the vision shared by Hon’ble PM in the 65th Plenary Session of North Eastern Council in May, 2016.
13. Monitoring and Geo-Tagging of Projects
NEC in collaboration with North Eastern Space Application Centre(NESAC) under Department of Space has developed a Project Monitoring Portal that is a unique application of innovations for enhancing the governance process. Physical progress of projects especially for infrastructure is monitorable directly in three modes – mobile apps, satellite images and drone images. Time-series satellite imageries and UAV / drone images are used for relatively large or inaccessible project sites, for monitoring by MDoNER, NEC and States. The portal was inaugurated by Hon’ble President on 4th May 2022 during valedictory function of ‘North East Festival’ held in Guwahati as part of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Presently, 562 of 588 identified projects spread across 1664 different locations in NE Region were geo-tagged through satellite images and mobile app.
14. Achievements under Schemes of NEC (January to November 2022)
• A total of 212 projects were sanctioned for Rs.1114.70 crore and 120 projects of Rs.659.36 crore were completed under ‘Schemes of NEC’.
• Backward Blocks: 28 projects costing Rs.131.20 crore were sanctioned for backward blocks under 30% component of Schemes of NEC.
• Backward Communities: 26 projects for Rs.109.80 crore were sanctioned for backward communities under 30% component of Schemes of NEC.
• Key Identified Services: 14 projects of Rs.26.56 crore were sanctioned for 14 identified villages under 30% component of Schemes of NEC.
• Afforestation Programme: 5 projects for Rs.14.05 crore were sanctioned for afforestation programme under 30% component of Schemes of NEC.
• Road projects: In addition, 5 road projects for Rs.407.35 crore were sanctioned under North East Road Sector Development Scheme(NERSDS).
15. Achievements of North Eastern Handicrafts & Handlooms Development Corporation Limited (NEHHDC)
• As part of the Azadi Ka Amrit Mahotsav; NEHHDC under the mentorship & guidance of Ministry of DoNER inaugurated on 31stJanuary, 2022 its new skill development training centre ‘PURBAGYANAM’ in Guwahati, for the youth of North East Region.
• NEHHDC partnered with Kosha Handmade on 11th February, 2022 to bring the handmade authentication in the handloom sector of Northeast an innovative solution to increase the demand of handmade products.
• Northeast Kalakriti 2022 conducted by NEHHDC, during February~March, 2022 which is a free platform where NEHHDC is offering the artisans of Northeast India to meet the urban customers directly. Leading to make the artisans understand the urban trends and on the other hand make the customers understand an artisan's lifestyle.
• Team Invest India facilitated the signing of an MoU between Etsy & North Eastern Handicraft & Handloom Development Corporation Ltd. on 06th May, 2022 to provide market access and enable support to small sellers, weavers & artisans from the North-Eastern Region.
• In collaboration with ‘Nature’s Orbit’ NEHHDC inaugurates a ZERO WASTE Campus at Craft Promotion & Experience Center, Garchuk, Guwahati on 26th May 2022 footstep towards Swatch Bharat Mission.
• Furthering Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi Ji's vision of 'Vocal For Local', NEHHDC has been allotted on 25th July, 2022 commercial spaces by NF Railway, Guwahati at 15 major railway stations in NER for One Station One Product stalls.
• On 9th October 2022, during the 70th Plenary of the NEC, Hon'ble Union Home Minister & Chairman NEC Shri Amit Shah launched the Mobile Application of North Eastern Handicrafts and Handloom Development Corporation Limited (NEHHDC) dedicated to the artisans and weavers of North East India, in presence of Shri G. Kishan Reddy, Hon’ble Minister for MDoNER and Vice Chairman, NEC.
• Nature’s Weave a premium brand of NEHHDC officially launched at North East International Fashion Week on 12th November 2022, at Craft Promotion & Experience Centre, Garchuk, Guwahati.
16. Achievements of North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC)
• Procurement of Agri-horti produces like Pineapple, Ginger, Turmeric, Large Cardamom, Black Pepper, King Chilli (BhutJolokia), Bayleaf, Black Rice, Kiwi, Dragon Fruit, Water Melon, Pumpkin etc and marketing under its umbrella brand ‘NE Fresh’. Minor exports are being progressed to Europe, Bangladesh and Bhutan. While a test case of procurement of agri-produce has started through a private entity for Mumbai, a MoU is being entered into to formalize the arrangement.
• NERAMAC has product basket of 75+ products in the retail segment.
• A kiosk has been opened recently at ICP Agartala (Indo-Bangladesh border).
• Opening of stalls under OSOP with the NFR is ongoing and Guwahati / Kamakhya station stalls are functional.
• Supply of Agri-inputs and planting materials on behalf of State Governments - Vermi compost, Bio-Fertilizers, Rhizomes, Agro shade net etc.
• Implementing Agency for -
• Formation and Promotion of FPOs in NER under ‘Formation and Promotion of 10000 FPOs under the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Govt. of India. 53FPOs has been registered out of allotted 55 in the year 2021 despite COVID-19 pandemic. 200 new FPOs have been allotted recently by the MoFW&A.
• Bamboo Plantation Project of State Bamboo Development Agency (SBDA) of Assam : 900 ha of plantation has been undertaken in three districts of Assam in the first of a three-year project.
• G.I. Registration of Agri-Horti produces of North East Region : 13 products of NER have been GI registered and 7 are in the in process.
• Horticulture Value Chain through Food Processing in Mizoram : The first Dragon Fruit juice processing plant is being set up in Mizoram by NERAMAC as Implementing Agency. This will also process Banana.
17. Achievements of North Eastern Development Finance Corporation Limited (NEDFi)
• NEDFi plays an important role in facilitating setting up of new industrial and service sector projects in the NE Region. The Corporation assisted 2917 projects, with total sanctions & disbursements of Rs.1023.38 crore and Rs.682.82 crore respectively, in diverse sectors - education & training food processing, handlooms & handicrafts, healthcare, hotels & tourism, microfinance etc. From 1st January, 2022 to 21st December, 2022,
Particulars
Arunachal Pradesh
Assam
Mani-pur
Megh alaya
Mizo-ram
Naga-land
Sikkim
Tri-pura
Total
Sanctions
19.73
708.57
76.53
61.94
32.16
21.73
55.64
47.08
1023.38
Disbursement
16.42
415.52
67.88
76.82
30.59
18.05
35.98
21.56
682.82
• For development of the Micro and Small Enterprises (MSE) sector, the Corporation has taken initiative to identify and nurture potential first generation local entrepreneurs and provide finance on easy terms to help them set up viable industrial projects. The credit schemes of the Corporation under micro & small enterprises sector are extended at concessional rate of interest. Besides, NEDFi undertakes initiatives/ activities towards promotion and development of MSME and Microfinance sectors in the region.
5. Fela Khiangte Salon & Spa
Fela Khiangte Salon & Spa in Mizoram. NEDFi ; set up through Rs.10.00 lakh sanctioned under North East Entrepreneurs Development Scheme (NEEDS)
DSC00016
Anup Kumar Choudhury’s agarbatti incense sticks unit in Tripura ; set-up through Rs.25.00 lakh sanctioned under North East Entrepreneurs Development Scheme (NEEDS)
• To assist the grass-root small borrowers in unserved and underserved areas of the Region - “NEDFi Micro Finance Scheme” for wholesale micro-credit to Micro Finance Institutions (MFIs) for on-lending to low-income individuals ; and “NEDFi Micro-Lending Scheme” to provide financial assistance directly to Micro Entrepreneurs, through Business Correspondents – were launched, for income generating activities in farm and non-farm sectors. During the period referred, the financial assistance of Rs.67.75 crore and Rs. 990 crore cumulatively was extended under the NMFS ; while assistance of Rs.22.69 crore was extended to 1727 borrowers under the NMLS. These have enabled improved economic status for around nine lakh beneficiaries, more than 90% of whom are women.
Sanasam Sandhyarani Devi
Ms. Sanasam Sandhyarani Devi from Thoubal Sabantongba, Manipur availed micro credit loan for running her dry fish business.
Form No-3503 Sumitra Sutradhar
Sumitra Sutradhar from Darrang Assam availed loan under NMLS for hotel
• NEDFi in collaboration with the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) has set up the North East Venture Fund (NEVF), a dedicated venture capital fund, to encourage start-up ventures in the Region. The capital commitment to the fund is Rs.100 crore (MDoNER Rs.45.00 crore, NEDFi Rs.30.00 crore & SIDBI Rs.25.00 crore). The fund generated a lot of enthusiasm among the start-ups from the region. As of 21 December-2022 a total of 60 projects were given investment commitments of Rs.91.67 crore.
Menchukha Adventure Park in Arunachal Pradesh supported for tourism infrastructure & services
Kraft Inn Home Décor India Private Limited at Jorhat, Assam as integrated sustainable Home Décor unit
• Promotional & Developmental activities undertaken by NEDFi during the period:
• Providing multi-disciplinary advisory & consultancy services to industrial, infrastructure and social development projects in the region. It has executed several prestigious consultancy assignments in various States of NE Region for Evaluation & Third-Party Monitoring of Infrastructure Projects, Impact Assessment Studies etc.
• Conducting techno-economic feasibility studies for the NE Region through Techno Economic Development Fund (TEDF) . Among the total of 101 studies completed so far, the recent studies include : Study on Small & Medium Industries Marketing Infrastructure for North Eastern States, Study on Bringing Investors from South East Asia to NE India, Seed Project Approach, Study on Increasing MSME & Start-Up Financing Coverage etc.
• Organizing Business Meets, in all the NE States, for the first-generation entrepreneurs to disseminate information on various schemes and programmes, with the objective to develop variety of skills and attributes such as the ability to think creatively, work in a team, manage various risks etc. During the period, NEDFi conducted a total number of 11 Business Meets with a participation of 523 prospective entrepreneurs.
• Mentoring assistance is extended primarily to the first-generation entrepreneurs on Managerial, Technical, Financial, Commercial & Marketing, Preparation of project reports and credit linkages, through Business Facilitation Centres of the Corporation in all the NE States. During the period, a total of 294 entrepreneurs were nurtured, out of which credit linkage was extended to 124 entrepreneurs.
• Capacity-building of Staff and functionaries of NGOs / MFIs to continuously upgrade their knowledge and skill sets to cope up with the changes & developments in the sector. A total of 63 participants have been benefited during the period.
• Maintaining a web-based portal called “NER Databank” that is updated regularly with a view to provide information about North East India upto district level for various sectors at a single source. The details can be browsed at http://db.nedfi.com. In addition, NEDFi has also so far published Databank Journals on 55 sectors of the NE Region economy.
• Undertaking programmes for alternative sustainable livelihood to the artisans in water hyacinth craft, handloom & handicraft sectors etc. to ensure that the participants learn successful strategies and acquire appropriate tools for self/ wage employment. They will also be able to contribute towards poverty alleviation of their community. During the period, a total of 30 artisans benefited through various programmes.
WhatsApp Image 2022-12-22 at 3.24.36 PM
Training on banana fiber extraction and craft held at Peren, Nagaland
Craft stall at Indian Handicrafts and Gifts Fair, India Expo Mart, Greater Noida
• Marketing Support: NEDFi is also facilitating marketing support to the artisans of NER through exhibition participation and its various showrooms. During the period, a total 125 artisans were provided platforms in various exhibition/ outlets.
18. Fortnightly Visit of Hon’ble Union Ministers to NE States
Under the guidance of Hon’ble Prime Minister, it was decided that each North Eastern State would be visited by a Hon’ble Union Minister every fortnight, thereby help accelerate development in the NE region through efficacy of Government projects / schemes being implemented. MDoNER anchors and coordinates these visits by Hon’ble Union Ministers to the NE States.
Initiated in 2015, but subsequently discontinued since March, 2020 in view of lockdown & subsequent ban on travel etc., these fortnightly visits were restarted recently. These are broadly utilized by Hon’ble Union Ministers for:
• Review of programme and policies of Central Ministries / Departments / Organizations for speedy implementation of flagship/other programs
• Review of expenditure by Ministries / Departments under 10% GBS.
• Review progress of Aspirational Districts in NE Region.
• Review status of implementation of National Oil Palm Mission.
• Interaction with local communities and other stakeholders to resolve as many pending issues as possible pertaining to the State/Areas visited.
• Visiting various Institutions, project sites, etc. in/around areas of visit.
• Interaction with State/District machinery and local people to understand their needs and instruct the concerned agencies to take timely steps.
From January to November-2022, Hon’ble Union Ministers visited NER more than 135 times. The visits and the follow-up based on their reports are helping in mapping the aspirations and sentiments of the local population and effective implementation of Government projects / schemes in NER.