প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারি ৩দা ১০৮শুবা ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেসতা ৱা ঙাংগনি
01 JAN 2023 10:47AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জনুৱারি ৩, ২০২৩গী অয়ুক পুং ১০:৩০ তাবদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ১০৮শুবা ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেসতা ৱা ঙাংগনি।
চহি অসিগী ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেসগী থিমদি “নুপীশিংদা শক্তি পীদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎনবগীদমক সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি” হায়বনি। মীফম অদুদা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা, নু্পীশিংদা শক্তি পীবা অমসুং মসি ফংনবা হোৎনবদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী থৌদাং হায়বা হিরমশিং অসিদা খন্নগনি। মীফম অদুদা শরুক য়াগদবশিংনা তাকপী-তম্বীগী থবকশিং, থিজিনবা অমসুং ইন্দস্ত্রিদা নুপীশিং মশিং হেন্না শরুক য়ানবা লম্বীশিং তাক্নবা খন্নগনি অমসুং মসিগা লোয়ন্না সাইন্স-তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেথেমেতিক্স তম্বা, থিজিনবা অমসুং শেন-থুম তানবগী থবকশিং নুপীশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং পীনবা লম্বীশিংশু খন্নগনি। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা অখন্নবা থৌরম অমশু পাংথোক্কনি অমসুং মসিদা শক্নাইরবী নুপী সাইন্তিসশিংনা ৱা ঙাংগনি।
ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেস অসিগা ইরোইন্না অতোপ্পা থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। অঙাংশিং সাইন্স পামজবা হেনগৎহন্নবা অঙাংশিংগী সাইন্স কংগ্রেস পাংথোক্কনি। বাইও-ইকোনোমি ফগৎনবা অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা নহারোলশিং চিংশিন্নবা মফম অমা পীনবা লৌমীশিংগী সাইন্স কংগ্রেস পাংথোক্কনি। অরিবা মমাঙঙৈগী লৌশিং অমসুং থবকশিং সাইন্তিফিক ওইনা উৎনবা মফম অমা পীনবা অমসুং ত্রাইবেল নুপীশিং শক্তি পীনবা মীৎয়েংদা ত্রাইবেল সাইন্স কংগ্রেসশু পাংথোক্কনি।
কংগ্রেস অসিগী অহানবা মীফম ১৯১৪দা পাংথোকখি। ১০৮শুবা ইন্দিয়ান সাইন্স কংগ্রেস রাসত্রসান্ত তুকাদোজি মহারাজ নাগপুর য়ুনিভর্সিতিদা পাংথোক্কনি অমসুং চহি অসিদা য়ুনিভর্সিতি অসি চহি ১০০শুবগী থৌরমশু পাংথোক্লি।

Prime Minister's Office
PM to address 108th Indian Science Congress on 3rd January
01 JAN 2023 10:47AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the 108th Indian Science Congress (ISC) on 3rd January, 2023 at 10:30 AM via video conferencing.
The focal theme of this year's ISC is “Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment”. It will witness discussions on issues of sustainable development, women empowerment and the role of science & technology in achieving this. The participants will discuss and deliberate on ways to increase the number of women in higher echelons of teaching, research and industry, along with trying to find ways to provide women with equal access to STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) education, research opportunities and economic participation. A special programme to showcase the contribution of women in science and technology will also be held, which will also witness lectures by renowned women scientists.
Several other programmes will also be organised alongside ISC. Children’s Science Congress will also be organised to help stimulate scientific interest and temperament among children. Farmer’s Science Congress will provide a platform to improve the bio-economy and attract youth to agriculture. Tribal Science Congress will also be held, which will also be a platform for scientific display of indigenous ancient knowledge system and practice, along with focusing on the empowerment of tribal women.
The first session of the Congress was held in 1914. The 108th annual session of ISC will be held at Rashtrasant Tukadoji Maharaj Nagpur University, which is also celebrating its centenary this year.