প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আহমেদাবাদত প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ শতাব্দী মহোৎসৱৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
14 DEC 2022 11:55PM by PIB Guwahati
জয় স্বামী নাৰায়ণ!
জয় স্বামী নাৰায়ণ!
পৰম পূজ্য মহন্ত স্বামী জী, পূজ্য সন্ত গন, ৰাজ্যপাল জী, মুখ্যমন্ত্ৰী জী আৰু উপস্থিত সকলো সৎসংগী পৰিয়ালৰ সদস্য, মোৰ সৌভাগ্য যে মই এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত সাক্ষী হোৱাৰ লগতে সৎসংগী হোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। ইমান বৃহৎ পৰিসৰত আৰু এমাহ ধৰি চলি থকা এই কাৰ্যসূচী আৰু মই নাভাৱো যে এই কাৰ্যসূচী কেৱল সংখ্যাৰ ফালৰ পৰা ডাঙৰ, সময়ৰ ফালৰ পৰা ই বহুত দীঘলীয়া। কিন্তু ইয়াত কটোৱা সময়খিনিত মই অনুভৱ কৰোঁ যে ইয়াত এক ঐশ্বৰিক অনুভৱ আছে। ইয়াত চিন্তাৰ ভব্যতা আছে। ইয়াত ল’ৰা-বুঢ়া সকলোৰে ঐতিহ্য কি, আমাৰ ঐতিহ্য কি, আমাৰ বিশ্বাস কি, আমাৰ আধ্যাত্মিকতা কি, আমাৰ পৰম্পৰা কি, আমাৰ সংস্কৃতি কি, আমাৰ স্বভাৱ কি, এই সকলোবোৰ এই কেম্পাছত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াত ভাৰতৰ প্ৰতিটো ৰং দেখা যায়। এই উপলক্ষে এই অনুষ্ঠানৰ বাবে কল্পনা কৰাৰ ক্ষমতা আৰু সেই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ তেওঁলোকে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বাবে সকলো সন্মানীয় সন্তৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছো, তেওঁলোকক অন্তৰৰ পৰা অভিনন্দন জনাইছো আৰু পূজ্য মহন্ত স্বামী জীৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিছো।এনে এক বৃহৎ অনুষ্ঠান আৰু ই দেশ আৰু বিশ্বক আকৰ্ষণ কৰাই নহয়, ই প্ৰভাৱ পেলাব, ই ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
১৫ জানুৱাৰীলৈকে সমগ্ৰ বিশ্বৰ লাখ লাখ মোৰ পিতৃতূল্য প্ৰমুখ স্বামী জীৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা জনোৱাৰ বাবে ইয়ালৈ আহিব৷ আপোনালোকৰ বহুতে হয়তো জানে যে ৰাষ্ট্ৰসংঘতো প্ৰমুখ স্বামী জী শতাব্দী সমাৰোহ পালন কৰা হৈছে আৰু এই কথাই এইটোকে প্ৰমাণ কৰে যে তেওঁৰ চিন্তাধাৰা কিমান বিশ্বাসযোগ্য, কিমান সাৰ্বজনীন আৰু আমাৰ যি মহান পৰম্পৰা মহাপুৰুষসকলৰ দ্বাৰা প্ৰতিষ্ঠিত বেদৰ পৰা বিবেকানন্দলৈকে যিটো ধাৰাক প্ৰমুখ স্বামীৰ দৰে মহাপুৰুষে আগুৱাই নিছে, সেইটোৱে ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ৰ ভাৱনাক আজি শতাব্দী সমাৰোহত সেইবোৰকো দৰ্শন হৈছে৷ যিখন নগৰ নিৰ্মাণ হৈছে, আমাৰ সহস্ৰবছৰৰ আমাৰ মহান সাধু পৰম্পৰা, আমাৰ চহকী সাধু পৰম্পৰাক একেলগে দৰ্শন কৰা হৈছে। আমাৰ সাধু পৰম্পৰা কেৱল কোনো ধৰ্ম, আচৰণ, চিন্তা প্ৰসাৰতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই, আমাৰ সাধুসকলে বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ চিৰন্তন আত্মাক সমগ্ৰ বিশ্বক সংযোগ কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰি তুলিছে আৰু মই সৌভাগ্যৱান, এতিয়া ব্ৰহ্মবিহাৰী স্বামী জীয়ে মোকো কিছু আভ্যন্তৰীণ কথা কৈছে। সৰুৰে পৰা এনে কিছুমান অঞ্চলত মোৰ এটা আকৰ্ষণ আছিল, সেয়েহে দূৰৰ পৰা প্ৰমুখ স্বামী জীৰ ওচৰলৈ গৈছিলোঁ। আমি যে তেওঁৰ নিচেই কাষত পাম তাৰ কোনো ধাৰণা কেতিয়াও নাছিল। কিন্তু ভাল লাগিছিল, আগতে দূৰৰ পৰাও দৰ্শন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, ভাল পাইছিলোঁ, বয়সো বহুত সৰু আছিল, কিন্তু মোৰ কৌতুহল বাঢ়ি গৈ থাকিল। বহু বছৰৰ পাছত বোধহয় ১৯৮১ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁৰ সৈতে অকলশৰীয়াকৈ সৎসংগ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল আৰু মোৰ আচৰিত হৈছিলো যে তেওঁ মোৰ বিষয়ে কিছু তথ্য সংগ্ৰহ কৰি গোটেই সময়খিনি ধৰ্ম বা ঈশ্বৰৰ কোনো আলোচনা নকৰাকৈয়ে কটায়। আলোচনা, কোনো আলোচনা নহয় আধ্যাত্মিকতাৰ, একোৱেই নাছিল, সম্পূৰ্ণৰূপে সেৱা, মানৱ সেৱাৰ, এই বিষয়বোৰৰ ওপৰত কথা পাতি থাকিল। সেইটোৱেই আছিল মোৰ প্ৰথম সাক্ষাৎ আৰু প্ৰতিটো শব্দই মোৰ হৃদয়ত চাপ পেলাইছিল আৰু তেওঁৰ এটাই বাৰ্তা আছিল যে সেৱা জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ লক্ষ্য হ’ব লাগে। শেষ নিশ্বাসলৈকে সেৱাত নিয়োজিত হ’ব লাগে। আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে যে মানৱ সেৱাই নাৰায়ণৰ সেৱা। কেৱল জীৱত শিৱ আছে যদিও ডাঙৰ আধ্যাত্মিক আলোচনাটো তেওঁ অতি সহজ ভাষাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলেহেঁতেন। যেনে ব্যক্তি তেনেদৰেই লৈছিল, যিমান ল’ব পাৰিছিল, সেৱা আগবঢ়াইছিল। আব্দুল কালাম জী, ইমান ডাঙৰ বিজ্ঞানী, তেওঁ যেতিয়া তেওঁক লগ পাইছিল আৰু সন্তুষ্ট হৈছিল আৰু মোৰ দৰে এজন সাধাৰণ সমাজকৰ্মী, তেৱোঁ গৈছিল, তেৱোঁ কিবা এটা পাইছিল, সন্তুষ্ট হৈছিল। এইটোৱেই আছিল তেওঁৰ ব্যক্তিত্বৰ বিশালতা, ব্যাপকতা, গভীৰতা আৰু এজন আধ্যাত্মিক সাধু হিচাপে বহু কথা ক’ব পাৰি, জানিব পাৰি। কিন্তু মোৰ মনত সদায় আছিল যে তেওঁ আছিল প্ৰকৃত অৰ্থত এজন সমাজ সংস্কাৰক, তেওঁ আছিল এজন সংস্কাৰবাদী আৰু যেতিয়া আমি তেওঁক নিজৰ ধৰণেৰে মনত পেলাওঁ কিন্তু এডাল সূতা যিডাল মই সদায় দেখিছো, সেইডালেই মালাত হয়তো বেলেগ হৈ পৰে।আমি নিশ্চয় দেখিছো বিভিন্ন ধৰণৰ গুটি, আমি নিশ্চয় মুকুতা দেখিবলৈ পাইছো, কিন্তু ভিতৰৰ সূতাটো এক প্ৰকাৰে মানুহ কি হ’ব লাগে, ভৱিষ্যত কি হ’ব লাগে, ব্যৱস্থাবোৰত কিয় পৰিৱৰ্তন হ’ব লাগে, ইয়াৰ সৈতে উচ্চ আদৰ্শৰ সৈতে জড়িত হ’ব লাগে৷ কিন্তু আধুনিকতাৰ সপোন, সকলো বস্তুৰ গ্ৰহণ আধুনিকতা, এক আচৰিত সংমিশ্ৰণ, এক আচৰিত সংগম, তেওঁৰ পদ্ধতিও আছিল অতি অনন্য, তেওঁ সদায় জনসাধাৰণৰ আভ্যন্তৰীণ ভালবোৰক উৎসাহিত কৰিছিল। কেতিয়াও কোৱা নাই যে হয় ভাই, আপুনি এই কামটো কৰক, ভগৱানৰ নাম লওক, ঠিকেই হ’ব, নাই, আপোনাৰ অভাৱ হ’ব, বিপদ হ’ব, কিন্তু আপোনাৰ মাজত এই ভালপোৱা আছে, তাত মনোনিৱেশ কৰক। আৰু তেওঁ একে শক্তিক সমৰ্থন দিছিল, সাৰ আৰু পানী প্ৰয়োগ কৰিছিল। আপোনাৰ ভিতৰৰ ভালপোৱাইহে আপোনাৰ ভিতৰত আহি থকা বাঢ়ি অহা বেয়াবোৰ নাইকিয়া কৰিব, ইমান উচ্চ চিন্তা আৰু সহজ ভাষাত তেওঁ আমাক কৈছিল। আৰু এক প্ৰকাৰে এই মাধ্যমটোক তেওঁ এজন মানুহক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ মাধ্যম কৰি তুলিলে। আমাৰ সামাজিক জীৱনত উচ্চ-নিম্ন বৈষম্যৰ সকলো যুগ যুগ ধৰি চলি অহা কু-সংস্কাৰ আঁতৰাই দিলে আৰু তেওঁৰ ব্যক্তিগত স্পৰ্শ থাকি গ’ল আৰু তাৰ বাবেই এইটো সম্ভৱ হ’ল। সকলোকে সহায় কৰি, সকলোকে চিন্তিত কৰি, সেয়া স্বাভাৱিক সময় হওক বা প্ৰত্যাহ্বানৰ সময় হওক, পূজ্য প্ৰমুখ স্বামী জীয়ে সদায় সকলোকে সমাজৰ হকে অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। আগুৱাই নি, আগুৱাই গৈ অৰিহণা যোগাইছে। মই তাত স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে কাম কৰিছিলোঁ যেতিয়া মৰ্বিত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মাচচু বান্ধৰ বিপদ হৈছিল। তেওঁ আমাৰ প্ৰমুখ স্বামী, কিছু সাধুক, সৎসংগীক তেওঁৰ লগতে পঠিয়াই দিছিল আৰু তেওঁলোকো আমাৰ লগত তাত মাটি কটাৰ কামত জড়িত হৈছিল। মৃতদেহ দাহ কাৰ্যত নিয়োজিত হৈ আছিল। মনত আছে, ২০১২ চনত মুখ্যমন্ত্ৰীৰ শপত লোৱাৰ পিছত মই তেওঁৰ ওচৰলৈ গৈছিলো। সাধাৰণতে মই মোৰ জীৱনৰ যি গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত আহিছো তাতেই প্ৰমুখ স্বামী জীৰ ওচৰলৈ গৈছো। সম্ভৱতঃ অতি কম সংখ্যকেহে গম পাব, মই ২০০২ চনৰ নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰি আছিলো। প্ৰথমবাৰৰ বাবে মই নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব লগা হ’ল, প্ৰথমবাৰৰ বাবে মনোনয়ন দাখিল কৰিবলগীয়া হ’ল আৰু মই ৰাজকোটৰ পৰা প্ৰাৰ্থী হ’ব লগা হ’ল, তাৰ পিছত তাত দুজন সাধু উপস্থিত আছিল, মই তালৈ যাওঁতে তেওঁলোকে মোক এটা বাকচ দিলে, মই খুলিলোঁ তাৰ ভিতৰত এটা কলম আছিল, তেওঁলোকে কৈছিল যে প্ৰমুখ স্বামী জীয়ে পঠিয়াইছে, যেতিয়া আপুনি মনোনয়নত চহী কৰে, তেতিয়া এই কলমটোৰে কৰক। এতিয়া তাৰ পৰা মই নিৰ্বাচনৰ বাবে কাশীলৈ গ’লো।
এটা নিৰ্বাচনো এনেকুৱা নাছিল, য’ত মনোনয়ন দিয়াৰ সময়ত প্ৰমুখ স্বামীজী অহা নাছিল। আৰু কাশীলৈ যাওঁতে মোৰ বাবে আচৰিত কথা আছিল, সেই কলমৰ ৰং আছিল বিজেপিৰ পতাকাৰ ৰং। ইয়াৰ কভাৰটো সেউজীয়া আৰু তলৰ অংশটো কমলা ৰঙৰ আছিল। মানে তেওঁ নিশ্চয় প্ৰথম কেইদিনমান সাৱধানে ৰাখিছিল আৰু মোলৈ একে ৰঙৰ কলম এটা পঠিয়াবলৈ মনত পেলাইছে। মানে ব্যক্তিগতভাৱে অন্যথা মোৰ ইমান যত্ন ল’বলৈ তেওঁৰ কোনো ক্ষেত্ৰ নাছিল, হয়তো বহুতে সেই কথা শুনি আচৰিত হ’ব। ৪০ বছৰত চাগে এটা বছৰো নাছিল যে প্ৰমুখ স্বামী জীয়ে মোলৈ কুৰ্তা-পজামা কাপোৰ পঠোৱা নাই আৰু এয়া মোৰ সৌভাগ্য। আৰু আমি জানো যে পুত্ৰ যিয়েই নহওক কিয়, যিমানেই ডাঙৰ নহওক কিয়, কিন্তু পিতৃ-মাতৃৰ বাবে সন্তানটো একেই থাকে। দেশে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী পদত অধিষ্ঠিত কৰিলে, কিন্তু প্ৰমুখ স্বামী জীয়ে যি পৰম্পৰা চলাইছিল, তাৰ পিছতো কাপোৰ পঠিয়াইছে। মানে এই আত্মীয়তা আৰু মই বিশ্বাস নকৰো যে এইটো প্ৰতিষ্ঠানিক পিআৰচিভিৰ কাম, ই কোনো আধ্যাত্মিক সম্পৰ্ক নাছিল, ই আছিল পিতৃ-পুত্ৰৰ মৰম, এক অভেদ্য বান্ধোন আৰু আজিও তেওঁ য’তেই নাথাকক কিয়, তেওঁ নিশ্চয় মোক প্ৰতিটো মুহূৰ্তত চাই আছে। মোৰ কামবোৰ নিশ্চয় নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে। তেওঁ মোক শিকাই বুজাই দিলে, মই একেটা বাটতে খোজ কাঢ়ি আছো নে নাই, তেওঁ চাগে দেখিছে। কচ্চৰ ভূমিকম্পৰ সময়ত যেতিয়া মই স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে কাম কৰিছিলো, তেতিয়া মোৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ কোনো প্ৰশ্নই নাছিল। কিন্তু তাত সকলো সাধুক লগ পাওঁতে প্ৰথমে তোমাৰ খাদ্যৰ কি ব্যৱস্থা আছে, মই ক’লো যে মই মোৰ শ্ৰমিকৰ ঠাই পাম, কোৱা নাছিলো যে য’তেই যাব তাতেই আপোনাৰ বাবে খাদ্য থাকিব, দেৰিকৈ আহিলেও ৰাতি ইয়াত খাদ্য খাওক অৰ্থাৎ ভূজত কাম কৰি থকালৈকে মোৰ খাদ্যৰ প্ৰতি থকা প্ৰধান চিন্তাই নিশ্চয় সন্তসকলক কৈছিল যে তেওঁলোকে মোৰ পিছে পিছে ঘুৰি আছে। মানে ইমান মৰম আৰু মই কোনো আধ্যাত্মিক কথা কোৱা নাই, আপোনালোকৰ লগত এটা সহজ আৰু স্বাভাৱিক আচৰণৰ কথা কৈছো।
জীৱনৰ আটাইতকৈ কঠিন মুহূৰ্তত প্ৰমুখ স্বামীয়ে নিজে মোক ফোন নকৰা বা ফোনত কথা নপতা একো অনুষ্ঠান নাছিল। মনত আছে, মই মাত্ৰ ভিডিঅ’টো দেখুৱাই আছিলো, তাত তেওঁৰ নাম আছিল। ১৯৯১-৯২ চনত মোৰ দলে শ্ৰীনগৰৰ লাল চ’কত ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলন কৰিবলৈ একতা যাত্ৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল। সেই যাত্ৰা ড° মুৰলী মনোহৰ জীৰ নেতৃত্বত চলি আছিল আৰু মই ইয়াৰ ব্যৱস্থা চোৱাচিতা কৰিছিলোঁ। যোৱাৰ আগতে মই প্ৰমুখ স্বামীজীৰ আশীৰ্বাদ লৈছিলোঁ, গতিকে তেওঁ গম পাইছিল মই ক’লৈ যাম আৰু কি কৰি আছো। আমি পঞ্জাৱৰ পৰা যাওঁতে আমাৰ যাত্ৰাৰ লগত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ বলি হৈছিল, আমাৰ কিছু সতীৰ্থ নিহত হৈছিল। সমগ্ৰ দেশতে ই এক বৃহৎ চিন্তনীয় বিষয় আছিল, ক’ৰবাত গুলীচালনা কৰাত বহু লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। আৰু তাৰ পিছত তাৰ পৰাই আমি জম্মু পালোঁহি। আমি শ্ৰীনগৰৰ লালচ’কত ত্ৰিৰংগ পতাকা উত্তোলন কৰিলোঁ। কিন্তু জম্মুত গৈ পোৱাৰ লগে লগে প্ৰথম ফোন কলটো আছিল প্ৰমুখ স্বামী জীৰ আৰু মই ভালেই আছো, ভগৱানে আপোনাক আশীৰ্বাদ কৰক, যদি আপুনি আহে তেতিয়া আমি আকৌ লগ হ’ম, আপোনাৰ কি হ'ল জনাওক, সকলো সহজ-সৰল। মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, ২০ মিটাৰ দূৰত অক্ষৰধামৰ সন্মুখত, আগতে মুখ্যমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহ থকা ঘৰতেই মই বাস কৰিছিলো। আৰু মোৰ ইফালে-সিফালৰ বাটটোও এনেকুৱা যে আগতে যোৱাৰ লগে লগে অক্ষৰধামৰ শিখৰটো দেখাৰ পিছতহে আগবাঢ়ি গৈছিলোঁ। গতিকে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে সহজ-নিত্য নাটা আৰু অক্ষৰধামক আক্ৰমণ কৰিলে, গতিকে মই প্ৰমুখ স্বামীজীক ফোন কৰিলোঁ। ইমান ডাঙৰ আক্রমণ হৈছে, আচৰিত হ’লোঁ, অক্ষৰধামত আক্রমণ হৈছে, সন্তসকলৰ কি হ’লহেঁতেন, গুলী নিক্ষেপ কৰা হ’ল, কোনে খুন্দা মাৰিব পৰা নাছিল, সেয়া চিন্তাৰ বিষয় আছিল কাৰণ পৰিৱেশটো সম্পূর্ণ ধুমুহাময় হৈ পৰিছিল৷ এনে সংকটৰ সময়ত, ইমান ডাঙৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণত ইমানবোৰ মানুহ নিহত হ’ল। প্ৰমুখ স্বামী জীয়ে মোক ফোন কৰি কি ক’লে, অ’ ভাই, তোমাৰ ঘৰৰ সন্মুখত, তোমাৰ কোনো সমস্যা হোৱা নাইটো? মই ক’লো দেউতা এই সংকটৰ সময়ত তুমি মোৰ বাবে ইমান সুস্থ ভাবে চিন্তা কৰি আছা। তেওঁ ক’লে চাওক ভাই ভগৱানক বিশ্বাস কৰক সকলো ঠিকেই হ’ব। ঈশ্বৰ সদায় সত্যৰ লগত আছে, অৰ্থাৎ ব্যক্তিজন যিয়েই নহওক কিয়, এনে পৰিস্থিতিত মানসিক ভাৰসাম্য, ভিতৰৰ গভীৰ আধ্যাত্মিক শক্তি অবিহনে স্বাস্থ্য সম্ভৱ নহয়। যেতিয়া প্ৰমুখ স্বামীয়ে গুৰুসকলৰ সৈতে আৰু তপস্যাৰ দ্বাৰা প্ৰমাণ কৰিছিল। আৰু এটা কথা মোৰ সদায় মনত থাকে, মই ভাবো তেওঁ মোৰ বাবে পিতৃৰ দৰে আছিল, আপোনালোকে তেওঁক মোৰ গুৰু বুলি ভাবিব পাৰে। কিন্তু আৰু এটা কথাই মোৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে আৰু এই কথা মই দিল্লী অক্ষৰধাম নিৰ্মাণৰ সময়তো উল্লেখ কৰিছিলোঁ, কাৰণ কোনোবাই মোক কৈছিল যে অক্ষৰধাম যমুনাৰ পাৰত অৱস্থিত হোৱাটো যোগীজী মহাৰাজৰ ইচ্ছা আছিল। এতিয়া তেওঁ নিশ্চয় যোগীজী মহাৰাজৰ মুখৰ পৰাই কথা কৈছে, কিন্তু তেওঁৰ গুৰুৰ এই কথাৰে জীয়াই থকা শিষ্যজনক চাওক। যোগী জী আৰু নাই, কিন্তু তেওঁ যোগী জীৰ কথাবোৰ পালন কৰি থাকিল, কাৰণ যোগী জীৰ সন্মুখত প্ৰধান গুৰু তেওঁৰ শিষ্য আছিল। আমি গুৰু হিচাপে তেওঁৰ শক্তি দেখিছোঁ, কিন্তু শিষ্য হিচাপে তেওঁৰ শক্তি দেখিছোঁ যে তেওঁ গুৰুৰ কথাৰ লগত খাপ খাইছিল, যমুনাৰ পাৰত অক্ষৰধাম নিৰ্মাণ কৰি, আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা মানুহ অক্ষৰধামলৈ আহে। আহক আমি মাধ্যমেৰে ভাৰতৰ মহান ঐতিহ্যক বুজিবলৈ চেষ্টা কৰো এয়া যুগ যুগৰ বাবে কৰা কাম, যুগে যুগে অনুপ্ৰাণিত কৰা কাম। আজি পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইলৈ যাওক, তাত মন্দিৰ নতুন কথা নহয়, হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি মন্দিৰ নিৰ্মাণ হৈ আহিছে। কিন্তু আমাৰ মন্দিৰ পৰম্পৰাক আধুনিকীকৰণ কৰিবলৈ, মন্দিৰৰ ব্যৱস্থাত আধ্যাত্মিকতা আৰু আধুনিকতাক সংযুক্ত কৰা হৈছে। মই বুজি পাওঁ যে প্ৰমুখ স্বামীজীয়ে এটা মহান পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। বহুতে বিশ্বাস কৰে যে আমাৰ সাধু পৰম্পৰাৰ জ্যেষ্ঠ, নতুন প্ৰজন্মৰ মনত কি ভৰাই আছে আমি নাজানো। আগৰ কালত এষাৰ কথা আছিল যে সকলো সৎসংগী মানুহে দুখ কৰে, তেওঁলোকে ইতিমধ্যে নিজে সন্ন্যাসী হ’ব বিচাৰে, সন্ত স্বামীনাৰায়ণক অনুসৰণ কৰিব বিচাৰে বুলি কৈছিল আৰু তাৰ পিছত লাডু বুলি কৈছিল। এইখিনিতে আগতে কাহিনীটো গৈছিল যে যদি সন্ন্যাসী হ’ব বিচাৰে, তেন্তে সন্ত স্বামীনাৰায়ণ হ’ব, তেন্তে আপুনি মজা পাব। কিন্তু প্ৰমুখ স্বামীয়ে যিদৰে সাধু পৰম্পৰাক সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰিৰে, স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ জৰিয়তে সেৱাৰ বাবে সন্ন্যাস জীৱনক যিদৰে বিশাল সম্প্ৰসাৰণ দিলে। প্ৰমুখ স্বামী জীও এজন সাধু, অৰ্থাৎ কেৱল স্বকল্যাণৰ বাবেই নহয়, সাধুজন সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে আৰু সেয়েহে তেওঁ প্ৰতিজন সাধুক প্ৰস্তুত কৰিছিল, ইয়াত বহি থকা প্ৰতিজন সাধুক কোনোবা নহয় কোনোবা সামাজিক কামৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু আজিও সামাজিক কাম তেওঁলোকৰ দায়িত্ব।
কেৱল আশীৰ্বাদ দিয়া আৰু আপুনি মোক্ষ লাভ কৰক এনে নহয়। তেওঁ জনজাতিৰ মাজত কাম কৰিবলৈ জংঘললৈ যায়। যেতিয়া কোনো প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ হয়, তেতিয়া তেওঁলোকে স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে জীৱন কটায়। আৰু এই পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰাত শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ বৰ বৰ অৱদান আছে। তেওঁ যিমানেই সময়, শক্তি আৰু প্ৰেৰণাৰে মন্দিৰৰ জৰিয়তে পৃথিৱীত আমাৰ পৰিচয় গঢ়ি তুলিছিল, সিমানেই তেওঁ সন্তসকলৰ বিকাশৰ বাবে কাম কৰিছিল। প্ৰমুখ স্বামীজীয়ে গান্ধী নগৰত থাকিব পাৰিলেহেঁতেন, আহমেদাবাদত থাকিব পাৰিলেহেঁতেন, ডাঙৰ চহৰত থাকিব পাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু তেওঁ বেছিভাগ সময় চাহাৰনপুৰত কটাবলৈ পছন্দ কৰিলে। ইয়াৰ পৰা ৮০-৯০ কিলোমিটাৰ দূৰত আৰু তাত কি কৰিলে, সন্তসকলৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ওপৰত জোৰ দিলে আৰু আজি যিকোনো সংবাদমাধ্যমৰ মানুহ লগ পালে কওঁ যে ২ দিন চাহাৰনপুৰলৈ যাব লাগে, সন্তসকলৰ প্ৰশিক্ষণ কি হোৱা উচিত, তেওঁলোকে আমাৰ মহাত্মা কেনে হোৱা উচিত, সাধু-মহাত্মা কেনে হোৱা উচিত সেইটো চাই আহিছিল আৰু তেওঁলোকে দেখাৰ পিছত যায় আৰু আহে। অৰ্থাৎ আধুনিকতাত আমি ভাষা শিকাওঁ, ইংৰাজী ভাষা শিকাওঁ, সংস্কৃত শিকাওঁ, বিজ্ঞান শিকাওঁ, আমাৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাও শিকোৱা হয়। অৰ্থাৎ বিকাশৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰয়াস কৰি সমাজত এনে এজন সাধু থাকিব লাগে যিজন সক্ষম হ’ব লাগে। কেৱল ত্যাগী হোৱাটোৱেই প্ৰয়োজনীয়, এই সৰু কথাটোতেই ত্যাগ হোৱা উচিত নহয়, শক্তি থাকিব লাগে। আৰু যি সমগ্ৰ সাধু পৰম্পৰা তেওঁ সৃষ্টি কৰিছে, যেনেকৈ তেওঁ অক্ষৰধাম মন্দিৰৰ জৰিয়তে এটা মাধ্যম সৃষ্টি কৰি আমাৰ ভাৰতৰ মহান পৰম্পৰাক বিশ্বৰ আগত চিনাকি কৰাই দিছে। সেইদৰে, সন্মানীয় প্ৰমুখ স্বামী জী মহাৰাজে শ্ৰেষ্ঠ ধৰণৰ সাধু পৰম্পৰা সৃষ্টিৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিছে। তেওঁলোকে ব্যক্তিগত ব্যৱস্থাৰ অধীনত নহয়, এটা প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা গঢ় দিছে, গতিকে যুগ যুগ ধৰি মানুহ আহিব আৰু যাব, নতুন সাধু আহিব, কিন্তু এই ব্যৱস্থাটো এনেদৰে গঢ় লৈ উঠিছে যে প্ৰজন্মৰ প্ৰজন্মৰ এটা নতুন পৰম্পৰা গঠন হ’বলৈ গৈ আছে, এইটো চকুৰ সন্মুখত দেখি আছো। আৰু ঈশ্বৰৰ প্ৰতি ভক্তি আৰু দেশপ্ৰেমৰ মাজত তেওঁ পাৰ্থক্য কৰা নাছিল বুলি মোৰ অভিজ্ঞতা। আপুনি ভগৱান ভক্তিৰ বাবে জীয়াই থাকে, দেশপ্ৰেমৰ বাবে জীয়াই থাকে, যিটো তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে মোৰ বাবে দুয়োটা সৎসংগী। ভক্তিৰ বাবে জীয়াই থকাজনো সৎসংগী, দেশপ্ৰেমৰ বাবে জীয়াই থকাজনো সৎসংগী। আজি প্ৰমুখ স্বামী জীৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন আমাৰ নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ কাৰণ হ’ব, এক কৌতুহলৰ সৃষ্টি হ'ব। আজিৰ যুগতো আৰু আপুনি প্ৰমুখ স্বামী জীৰ সবিশেষ জানক, তেওঁ কোনো ডাঙৰ সমস্যা হ'ব লাগে বুলি প্ৰচাৰ কৰা নাছিল, তেওঁ সহজ কথা ক'লে, সহজ জীৱনৰ উপযোগী কথা ক'লে আৰু ইমান ডাঙৰ গোট এটা সংযোগ কৰিলে, মোক কোৱা হ'ল যে তাত ৮০ হাজাৰ স্বেচ্ছাসেৱক আছে। আমি এতিয়া আহি থাকোঁতে আমাৰ ব্ৰহ্ম জীয়ে মোক কৈ আছিল যে এই সকলোবোৰ স্বেচ্ছাসেৱক আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী ভ্ৰমণ কৰিছে। মই ক’লোঁ, আপুনিও এজন আচৰিত মানুহ, পাহৰিছানেকি? মই ক’লোঁ, এতিয়া আৰু এটা যোগ কৰক ৮০ হাজাৰত। বাৰু ক’বলগীয়া বহুত আছে, পুৰণি স্মৃতিবোৰে আজি মন চুই গৈছে। কিন্তু প্ৰমুখ স্বামীৰ অনুপস্থিতি মই সদায় অনুভৱ কৰি আহিছো। আৰু মই কেতিয়াও তেওঁৰ লগত ডাঙৰ কাম কৰা নাছিলো, জ্ঞানৰ বাবে কেতিয়াও একো কৰা নাছিলো, আগতে এনেকৈ ভাল পাইছিলোঁ, আগতে গৈ বহি ভাল পাইছিলোঁ। যেনে গছৰ তলত বহি ভাগৰি পৰিছে, গছৰ তলত বহিলে ইমান ভাল লাগে, এতিয়া গছজোপাই আমাক কথা কয়৷ আগতে প্ৰমুখ স্বামীৰ ওচৰত বহিছিলোঁ৷ মই বহি আছো বেন গছৰ ছাঁত, মই বহি আছো জ্ঞানৰ ভঁৰাল এটাত। এইবোৰ কথা মই কেতিয়াবা লিখিব পাৰিম নে নাই নাজানো, কিন্তু মোৰ অন্তৰ্নিহিত সত্তাৰ যাত্ৰা, সেই যাত্ৰা এনে সাধু পৰম্পৰা, আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰে বান্ধ খাই আছে আৰু তাতেই শ্ৰদ্ধাৰ যোগী জী মহাৰাজ, শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজ আৰু পূজ্য মহন্ত স্বামী মহাৰাজ, মই অতি সৌভাগ্যৱান যে এনে সাত্ত্বিক পৰিৱেশত তামসিক পৃথিৱীৰ মাজত নিজকে ৰক্ষা কৰি কাম কৰাৰ শক্তি পায়েই থাকোঁ। এটা অবিৰত প্ৰভাৱ লাভ কৰিব পাৰো আৰু ইয়াৰ বাবেই এজন ৰাজকীয় হ’ব নালাগে, তামসিক হ’ব নালাগে, তেওঁ সাত্বিক হৈ থাকিব লাগে, আগবাঢ়িব লাগে৷ শেষত আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনালো৷
জয় স্বামী নাৰায়ণ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inaugural function of Pramukh Swami Maharaj Shatabdi Mahotsav in Ahmedabad
14 DEC 2022 11:55PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Jai Swaminarayan!
Param Pujya Mahant Swami ji, respected saints, Governor, Chief Minister and all the members of the ‘Satsang’ family! It is my good fortune that I have got the privilege of being a witness and in the good company of this historic event. Such a large scale program which will last for a month! This program is huge not only in terms of numbers, but also in terms of time. The time I have spent here, I feel that there is a feeling of divinity here. There is a grandeur of resolutions here. This campus encompasses our heritage, legacy, faith, spirituality, tradition, culture and nature both for our young and the elderly. Every colour of India is visible here. On this occasion, I bow at the feet of all the respected saints for their ability to conceive this event and the efforts they have put in to make that vision a reality. I congratulate them from the bottom of my heart. Holding such a grand event with the blessings of respected Mahant Swami ji will not only draw the attention of the nation and the world, but will also influence and inspire generations to come.
Lakhs of people from all over the world are going to come here to pay their respects to my father like Pujya Pramukh Swamiji till January 15. Many of you may be aware that the centenary celebrations of Pramukh Swami ji were celebrated in the United Nations as well. This is a proof of how eternal and universal his thoughts are and which were passed on by our great tradition of saints. The spirit of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ (the world is one family), which was carried forward by great saints like Pramukh Swami from the established Vedas to Vivekananda, is also being seen today in the centenary celebrations.
We can find thousands of years of our rich and great saintly tradition in this city that has been built. Our saintly tradition has not been limited to just spreading any religion, creed, conduct or thought. Our saints have empowered the eternal spirit of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ to connect the whole world. Just now Brahmavihari Swami ji was also sharing some intricate details. Since childhood, I was attracted to some subjects, and therefore, I used to visit Pramukh Swami ji from a distance. I had never thought that I would be able to meet him. But looking at him from a distance would also make me happy. I was young, but my curiosity was growing. I had the privilege of meeting him for the first time after many years, probably in 1981. I was surprised that he had gathered some information about me. He did not discuss religion, God or spirituality during the time I spent with him. Rather, he concentrated his discussion on subjects like service to human beings and public welfare. That was my first meeting and every word of him was getting imprinted on my heart. He had only one message that public welfare should be the highest goal of one’s life. One should be engaged in this service till the last breath. It is written in our scriptures that service to man is service to God. There is Shiva in every living being. But he would explain complex spiritual subjects in very simple words. He used to serve according to the person, as much as he could digest, as much as he could receive. A great scientist like Abdul Kalam ji would also feel pleased after meeting him. And for an ordinary social worker like me, I would also learn something from him and feel a sense of satisfaction. Such was the vastness, comprehensiveness and depth of his personality and him being a spiritual saint you could learn a lot from him. But I always felt that he was a social reformer in the true sense, a reformist. And when we remember him in our own way, we may find different types of beads, pearls in that garland, but at the core of him were how a human being should be, what the future should be and why there should be change in the systems. However, he was also open to accepting the dreams of modernity. It was a wonderful confluence. His method was also very unique. He always encouraged the inner virtue of the people. He never told people what to follow or remember God for an end to their problems. He always told people to concentrate on their inner virtue. He would always emphasize on that. He would always tell us in simple words that the inner virtue would get rid of the evils growing inside us. He made this a medium to transform a human being. He got rid of all the age-old evils like discrimination in our society. It was possible because of his personal connection. Pujya Pramukh Swami ji always inspired everyone to help others, to think about others and for the welfare of society during normal or challenging times. He always led in making contributions to society. I was working as a volunteer for the first time during a flood disaster caused by the collapse of the Machchhu dam in Morbi. Our Pramukh Swami sent some saints and other volunteers there to clear the flush and perform the last rites of the dead bodies.
I remember visiting him soon after taking oath as the Chief Minister (of Gujarat) in 2012. Generally, I have visited Pramukh Swami ji at almost all the important points in my life. Not many people are aware of this incident when I contested the election for the first time in 2002. I was a candidate from Rajkot and when I went to file my nomination papers I found two saints there who gave me a box. When I opened the box, there was a pen inside. They told me that Pramukh Swami ji had sent this pen for me and asked me to sign the nomination papers with this pen. This practice has continued since then till my last elections in Kashi. There has not been a single election since then when I went to file my nomination papers and Pujya Pramukh Swami ji had not sent some saints there. When I went to file my nomination papers in Kashi, there was a surprise for me. The colour of the pen resembled the colour of the BJP flag. The cap of the pen was green and the bottom part of the pen was orange colour. It shows that he remembered everything and sent me a pen of that colour. Many people would be surprised to know that he cared for me personally. In the last 40 years, probably not a single year has gone by when Pramukh Swami ji has not sent me kurta-pajama cloth every year and this is my good fortune. And we all know that no matter what a son achieves, no matter how important he becomes, he remains a child for his parents. The country would have made me the Prime Minister, but the tradition that Pramukh Swami ji started by sending clothes to me has continued till now. I believe that this affinity is not a public relations exercise done by an organization, but a spiritual relationship. It was affection between a father and son. This is a long lasting bond and wherever he is today he must be watching my every moment and must be observing my work closely. He must certainly be watching whether I am following the path shown by him.
When an earthquake struck Kutch, I was working only as a volunteer. I was not a Chief Minister then. I met the saints there also and they enquired about my food arrangements. I told them I would visit any volunteer for my food requirements. But they insisted that I have my food there no matter where I go and even if I return late at night. As long as I was in Bhuj, Pramukh Swami must have told the saints to take care of my meals. He had such affection for me. And I am not discussing any spiritual thing with you, but I am talking about a very simple and normal behavior of him.
There would hardly be an occasion when Pramukh Swami himself did not call me or talk to me on phone in the most difficult moments of my life. There is a mention of one such incident in one of the videos which was played here. My party had planned an Ekta Yatra to hoist the tricolor flag at Lal Chowk in Srinagar in 1991-92. That yatra was going on under the leadership of Dr. Murli Manohar ji and I used to look after its arrangements. I had taken Pramukh Swami ji's blessings before leaving, and therefore, he was aware where I was going and what I was doing. There was an encounter with terrorists when we were passing through Punjab and some of our colleagues were killed. The entire country was concerned as many people were killed when bullets were fired. We were moving towards Jammu. Later, we hoisted the flag at Lal Chowk in Srinagar. But the moment I landed in Jammu, I got a call from Pramukh Swami ji and he enquired about my well-being. He wished me good luck and told me to tell him everything once I returned.
I became the Chief Minister and the Chief Minister’s residence was barely 20 meters away from Akshardham where I lived. I could see the Akshardham temple every day whenever I would go out somewhere. The terrorists attacked Akshardham and I called Pramukh Swami ji. I was worried. It was a deadly attack as bullets were fired on the temple. I was worried about the saints as it was a matter of concern. It was not clear at that time what the situation was. It was a big terrorist attack and so many people were killed. What did Pramukh Swami ji ask me when I called him over the phone? He enquired about my well-being as my residence was near Akshardham. I was surprised and told him that he was still worried about my well-being even in this hour of crisis. He told me to leave it to God and everything would be fine as God is always with the truth. It is very difficult for any human being to remain normal under such circumstances. It is not possible without the deep spiritual power which Pramukh Swami had attained after learning from his gurus and through his penance. You think that he was my guru, but I think that he was like a father figure to me.
But one more thing that draws my attention and I had also mentioned this when Akshardham was built in Delhi. Someone had told me that it was the wish of Yogiji Maharaj that Akshardham should be built on the banks of Yamuna in Delhi. Yogiji Maharaj must have mentioned it casually, but look at his disciple who was constantly reminded of the words of his Guru. Pramukh Swami was a disciple of Yogiji Maharaj. We see him as a Guru. But I see the strength of Pramuk Swami as his disciple who realized the dream of his Guru and built Akshardham temple on the banks of Yamuna in Delhi. Today, people from across the world visit Akshardham and try to understand the great heritage of India through that temple. This is a work done for the ages. It is a work that will inspire the future generations. Temples are not a big issue in India as temples have been built in our country for thousands of years. But I think that Pramukh Swami ji has established a great tradition of how to combine spirituality and modernity in temples. I understand that a great tradition has been established by Pramukh Swami ji. There was a saying earlier that if one has to become a saint then he should join the sect of Sant Swaminarayan. During the discourse here also, it was often said that if one has to become a saint then one should join the Sant Swaminarayan sect. But Pramukh Swami has changed the entire culture of the saintly tradition. The way Swami Vivekananda ji highlighted public service through the Ramakrishna Mission, Pramukh Swami ji also, in the same way, emphasized on the role of saint for the welfare of society. Every saint sitting here has also been involved in some social duties and they continue to discharge their responsibility in this regard. Being a saint does not mean only to bless somebody and he will get ‘moksha’ (salvation). They go to forests and work among the tribal communities. They put their life at risk as a volunteer whenever there is any natural calamity. And Pujya Pramukh Swami Maharaj has a great contribution in establishing this tradition. Not only would he spend his time and energy on creating our identity in the world through temples, he was equally concerned about the welfare of the saints. Pramukh Swami ji could have lived in Gandhi Nagar, Ahmedabad, or any big city, but he preferred to spend most of his time in Salangpur, about 80-90 kms away from here. And what did he do there? He emphasized on a training institute for saints. Today when I meet people of any ‘Akhara’, I tell them to visit Salangpur for two days and see for themselves what should be the training of saints and how should our saints be. They go and visit that institute. It is a modern institute where different languages, including English and Sanskrit, are taught besides science and spiritual traditions. In a way, it is a complete effort to make a capable saint in society. One should not only be a hermit, but should be capable also. He has created this entire saintly tradition. He has used Akshardham temples as a medium to introduce our great tradition of India to the world. Pujya Pramukh ji Swami ji Maharaj has set up an institutional mechanism to create the best kind of saintly tradition. People will come and go and will be saints for centuries. But he set up this institutional mechanism so that this tradition would continue for generations. I can see this today. It is my experience that he did not differentiate between devotion to God and patriotism. For him, a ‘satsangi’ is one who believes in both devotion to God and patriotism. The one who lives for devotion to God is also a ‘satsangi’ and the one who lives for patriotism is also a ‘satsangi’. Today, the centenary celebrations of Pramukh Swami ji will be a cause of inspiration for our new generation and a curiosity will arise among them. You study Pramukh Swami ji in detail and you will find that he did not preach anything which is difficult to comprehend. He used very simple words and told useful things about normal life. He created such a huge organization. I have been told that there are 80,000 volunteers. While we were coming here, our Brahm ji was telling me that these are all volunteers waiting for the visit of the Prime Minister. I reminded him that if they are volunteers then I am also one of them. I told him to add one more to the figure of 80,000. Well there is a lot to say, old memories are haunting my mind today. But I have always felt the absence of Pramukh Swami. I would always enjoy sitting with him. For example, if you are tired and sit under a tree, you feel good. Now the tree does not speak to us. I also felt the same whenever I would go and sit near Pramukh Swami. I felt as if I was sitting in the shade of a banyan tree and at the feet of a storehouse of knowledge.
I don't know if I will ever be able to write these things or not, but the journey of my inner being is tied to the saintly and spiritual tradition and I am very fortunate that I continued to get strength to work by protecting myself in the midst of a vindictive world. I owe it greatly to Pujya Yogi Ji Maharaj, Pujya Pramukh Swami Maharaj and Pujya Mahant Swami Maharaj. Not ‘Rajasi’ or ‘Tamsik’, one has to continue moving while staying ‘Satvik’. Many many best wishes to all of you!
Jai Swaminarayan!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.