গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
‘খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ’ৰ বৰ্ষান্তিক খটিয়ান-২০২২
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’ৰ অধীনত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ প্ৰায় ১১১৮ লাখ মেট্ৰিকটন খাদ্য-সামগ্ৰীৰ আৱণ্টন
২৯১খন জিলাৰ ২৫০(২৬খন ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ)খন জিলাই ‘লক্ষ্য-নিৰ্দ্ধাৰিত ৰাজহুৱা বিতৰণ’ ব্যৱস্থাৰ অধীনত সংগ্ৰহ কৰিছে ‘পুষ্টিবৰ্দ্ধিত চাউল’ৰ খেপ, ২০২৪ৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত বাকী জিলাসমূহকো সামৰি লোৱা হ’ব
‘এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড’ পৰিকল্পনাৰ অধীনত সূচীভুক্ত হোৱা ৯৩ কোটি ‘প’ৰ্টেবিলিটী’ লেনদেনত আন্তঃৰাজ্য আৰু ৰাজ্যৰ ভিতৰৰ উভয় ক্ষেত্ৰতে ১৭৭ লাখ টনৰো অধিক খাদ্য সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহ কৰা হৈছে
‘মানৱীয় সহযোগিতা’ হিচাপে আফগানিস্তানলৈ ৪০০৬৩ মেট্ৰিকটন আটাৰ যোগান ধৰা হৈছে
২০২১-২২ৰ ‘কুঁহিয়াৰ-বতৰ’ত খেতিয়কসকলক আদায় দিয়া হৈছে ১১৪৯৮১ কোটি টকা, কুঁহিয়াৰৰ বাবদ দিবলগা ৯৭শতাংশৰো অধিক বকেয়া আদায়
ইথানল মিশ্ৰিত মুঠ পেট্ৰোলৰ ৮৭শতাংশতকৈয়ো অধিক পৰিমাণৰ ইথানল যোগানৰ বাবদ ২০২২ত চেনীকল/ডিষ্টিলেৰীসমূহক আদায় দিয়া হৈছে ১৮০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ ৰাজহ
12 DEC 2022 4:14PM by PIB Guwahati
‘উপভোক্তা পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়’ৰ অধীনস্থ ‘খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ’(ডিএফপিডি)য়ে ২০২২বৰ্ষতো ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’(পিএমজিকেএওৱাই), ‘এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড’(অএনঅ’আৰচি), আৰু বিভিন্ন আঁচনিৰ জৰিয়তে বিতৰণ কৰি থকা ‘পুষ্টি-বৰ্দ্ধিত চাউল’ৰ বিতৰণ, ‘লক্ষ্য-নিৰ্দ্ধাৰিত ৰাজহুৱা বিতৰণ’কে ধৰি অন্যান্য আঁচনিৰ সুবিধাসমূহ সকলো হিতাধিকাৰীলৈকে যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰি আহিছে।
ইয়াৰ লগতে বিভাগটোৱে খেতিয়কসকলৰ পৰা খাদ্যদ্ৰব্য সংগ্ৰহ কৰা আৰু বিভিন্ন দেশলৈ মানৱীয় সহায্য প্ৰদানৰ দৰে দায়িত্ব পালন কৰি আহিছে।
বছৰটোত বিভাগটোৱে লাভ কৰা বিশেষ কেতবোৰ সাফল্য হৈছে:
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা(পিএমজিকেএওৱাই)
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতিত বাধাগ্ৰস্থ হোৱা অৰ্থনীতিৰ পৰণতিত দুখীয়া ৰাইজে সন্মুখীন হ’বলগীয়া হোৱা সংকটৰ লগতে খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ক’ভিড-১৯ৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱ প্ৰশমিত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২০২০চনৰ মাৰ্চ মাহত ‘ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন’(এনএফএছএ)ৰ অধীনৰ (অন্ত্যোদয়া অন্ন যোজনা(এএওৱাই) আৰু ‘প্ৰায়’ৰিটী হাউছহল্ড’(পিএইচএইচ))হিতাধিকাৰীসকলক ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’(পিএমজিকেএওৱাই) অধীনত প্ৰতিগৰাকীকে প্ৰতিমাহে অতিৰিক্ত ভাবে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ খাদ্যদ্ৰব্য বিনামূলীয়াকৈ যোগান ধৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। এই পৰ্যন্ত এই আঁচনিৰ জৰিয়তে বিভাগটোৱে দেশৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ প্ৰায় ১১১৮ লাখ মেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ খাদ্যদ্ৰব্য আৱণ্টিত কৰিছে। তলত ইয়াৰ বিস্তৃত তথ্য দাঙি ধৰা হ’ল:
পৰ্যায়
খাদ্যদ্ৰব্যৰ আৱণ্টন
(লাখ মেট্ৰিকটন হিচাপত)
সৰ্বাধিক বিত্তীয় বোজা
(কোটি টকা হিচাপত))
পিএমজিকেএওৱাই-১ (এপ্ৰিল-জুন, ২০২০
120
44,834
পিএমজিকেএওৱাই-২ (জুলাই-নৱেম্বৰ, ২০২০)
201
68,351
পিএমজিকেএওৱাই-৩ (মে আৰু জুন, ২০২১)
80
26,602
পিএমজিকেএওৱাই-৪ (জুলাই-নৱেম্বৰ, ২০২১)
199
67,266
পিএমজিকেএওৱাই-৫(ডিচেম্বৰ, ২০২১-মাৰ্চ, ২০২২)
159
53,344
পিএমজিকেএওৱাই-৬ (এপ্ৰিল-ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২)*
239
85,838
পিএমজিকেএওৱাই-৭ (অক্টোবৰ-ডিচেম্হৰ, ২০২২)
120
44,762
মুঠ
1118
390997
“চাউলৰ পুষ্টি-বৰ্দ্ধন আৰু মান উত্তৰণ” সন্দৰ্ভত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ঘোষণা
মানননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী তেওঁৰ স্বাধীনতা দিৱস(১৫ আগষ্ট,২০২১)ৰ ভাষণত চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ অধীনত ‘পুষ্টি-বৰ্দ্ধিত চাউল’ জৰিয়তে পৰিপুষ্টি সাধন কৰাৰ কথা যোষণা কৰিছিল। সেই ঘোষণা বাস্তৱায়িত কৰাৰ উদ্দেশ্যেই ভাৰত চৰকাৰে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন’ আৰু ‘আইচিডিএছ’ আৰু ‘পিএম পোষণ’কে ধৰি ভাৰত চৰকাৰৰ অন্যান্য কল্যাণমূলক আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ সকলোবোৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত পৰ্যায়ক্ৰমে ‘লক্ষ্য-নিৰ্দ্ধাৰিত ৰাজহুৱা ব্যৱস্থা’(টিপিডিএছ)ৰ জৰিয়তে ‘পুষ্টি-বৰ্দ্ধিত চাউল’ যোগানৰ প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনায়।
দেশৰ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ‘আইচিডিএছ’ আৰু ‘পিএম পোষণ’ক সামৰি প্ৰথমটো পৰ্যায়ৰ ৰূপায়ণ আৰম্ভ হয় ২০২১-২২ বিত্তীয়বৰ্ষত। ‘আইচিডিএছ’ আৰু ‘পিএম পোষণ’-ৰ অধীনত প্ৰায় ১৭.৫১ লাখ মেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ ‘পুষ্টি-বৰ্দ্ধিত চাউল’ৰ বিতৰণ কৰা হৈছে।
প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অঞ্চলসমূহৰ লগতে ১১২খন ‘মহতাকাংক্ষী জিলা’ৰ লগতে বিকাশ বাধাগ্ৰস্ত হোৱা ‘অধিক বোজাযুক্ত জিলা’(মুঠ ২৯১খন)ৰ ২৫০খনৰ ‘টিপিডিএছ’ আৰু ‘অ’ডব্লিউএছ’সমূহক সামৰি দ্বিতীয়টো পৰ্যায় আৰম্ভ হয় ২০২২ৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা। ২৯১খনৰ জিলাৰ ২৫০খন(২৬খন ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল)জিলাই ‘টিপিডিএছ’, ‘আইচিডিএছ’ আৰু ‘পিএম পোষণ’ৰ অধীনত ১৩.১১.২০২২ পৰ্যন্ত প্ৰায় ১৬.৭৯ লাখ মেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ ‘পুষ্টি-বৰ্দ্ধিত চাউল’ সংগ্ৰহ কৰিছে।
ৰূপায়ণৰ তৃতীয়টো পৰ্যায় আৰম্ভ হ’ব ২০২৩-২৪বিত্তীয় বৰ্ষত, যত দ্বিতীয়পৰ্যায়ত সামৰা অঞ্চলসমূহৰ লগতে দেশৰ বাকী থকা জিলাসমূহকো ২০২৪ৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত সামৰি লোৱা হ’ব।
“চাউলৰ পুষ্টিবৰ্দ্ধন আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ বিতৰণ” সম্পৰ্কীয় কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৃষ্ঠপোষকতাৰে ৰূপায়িত পৰীক্ষামূলক আঁচনি
দেশত ‘মাইক্ৰ নিউট্ৰিয়েণ্ট’ৰ অভাৱ দূৰ কৰাৰ উদ্দেশ্যে ভাৰত চৰকাৰে “চাউলৰ পুষ্টিবৰ্দ্ধন আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ বিতৰণ” সম্পৰ্কীয় কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিখনলৈ অনুমোদন জনায়। প্ৰথমিক পৰ্যায়ত ২০১৯-২০ৰ পৰা তিনিটা বছৰৰ বাবে আঁচনিখনৰ পৰীক্ষামূলক ৰূপায়ণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। দেশৰ পোন্ধৰখন ৰাজ্য চৰকাৰ যথা: অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, কেৰালা, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ, ওড়িশা, গুজৰাট, উত্তৰ প্ৰদেশ, আসম, তামিল নাডু, তেলেগাণা, পাঞ্জাৱ, চত্তিশগড়, ঝাৰ্খণ্ড, উত্তৰাখণ্ড, আৰু মধ্য প্ৰদেশে এই পৰীক্ষামুলক আঁচনিখন ৰূপায়ণৰ বাবে সন্মতি প্ৰদান কৰাৰ লগতে ইয়াৰ বাবে জিলা (প্ৰতিখন ৰাজ্যত ১খন জিলাক প্ৰাথমিকতা)সমূহৰ চিনাক্তকৰণ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰে। ইয়াৰে ১১খন ৰাজ্য: অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, তামিল নাডু, চত্তিশগড়, উত্তৰ প্ৰদেশ, ওড়িশা, তেলেংগাণা, মধ্য প্ৰদেশ আৰু ঝাৰখণ্ডই তেওঁলোকৰ নিৰ্বাচিত জিলাসমূহত আঁচনিখনৰ জৰিয়তে পুষ্টিবৰ্দ্ধিত চাউল বিতৰণ কৰিছে। ৩১.৩.২০২২ত আঁচনিখনৰ পৰীক্ষামূলক ৰূপায়ণৰ ম্যাদ সম্পূৰ্ণ হৈছে।
লক্ষ্য-নিৰ্দ্ধাৰিত বিতৰণ ব্যৱস্থা(টিপিডিএছ)ৰ সংস্কাৰ
দেশৰ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলতে ‘এনএফএছএ’-ৰ অধীনত বিতৰণ কৰা ৰেচন কাৰ্ড-হিতাধিকাৰীসকলৰ তথ্য ১০০শতাংশ ‘ডিজিটাইজ’ কৰা হৈছে। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ‘ট্ৰেন্সপাৰেঞ্চী প’ৰ্টেল’ত প্ৰায় ৮০কোটি হিতাধিকাৰীক সামৰি লোৱা প্ৰায় ১৯.৫ কোটি ৰেচন কাৰ্ডৰ বিস্তৃত তথ্য উপলব্ধ কৰা হৈছে।
৯৯.৫শতাংশৰো অধিক ৰোচন কাৰ্ডৰে আধাৰ সংলগ্ন(অন্ততঃ এগৰাকী সদস্যৰ)কৰা হৈছে।
স্বচ্ছতা আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ মাজত ৰাজসাহায্যযুক্ত খাদ্যদ্ৰব্যৰ বিতৰণ সুনিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে দেশৰ প্ৰায় ৯৯.৮শতাংশ(মুঠ ৫.৩৪ লাখৰ ৫.৩৩ লাখেই)সুলভ মূল্যৰ দোকানত ‘ইলেক্ট্ৰনিক পইণ্ট অব ছেল(ইপিঅএছ) ডিভাইচ’-ৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
‘এনএফএছএ’-ৰ অধীনত ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ মাহেকত আৱণ্টন দিয়া খাদ্যদ্ৰব্যৰ বিতৰণ প্ৰায় ৯০শতাংশই ‘বায়’মেট্ৰিকেলী’/‘আধাৰ প্ৰত্যায়িতকৰণ প্ৰক্ৰিয়া’ৰ মাজেৰে সম্পাদিত কৰা হৈছে।
এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড পৰিকল্পনাৰ অগ্ৰগতি
২০১৯ চনত ৪খন ৰাজ্যত আন্তঃৰাজ্যিক ‘প’ৰ্টেবিলিটী’ৰে আৰম্ভ কৰা ‘এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড’(অ’এনঅ’আৰচি) পৰিকল্পনাই এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ ৩৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰায় ৮০ কোটি ‘এনএফএছএ’-হিতাধিকাৰীক সামৰি লৈছে, অৰ্থাত্, ‘এনএফএছএ’-ৰ প্ৰায় ১০০শতাংশ জনসংখ্যাকে সামৰি লৈছে। চত্তিশগড় আৰু অসমে ২০২২ৰ ক্ৰমে ফেব্ৰুৱাৰী আৰু জুন মাহত ‘অ’এনঅ’আৰচি’ পৰিকল্পনাৰে সংযুক্ত হৈছে।
‘এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড’ পৰিকল্পনাৰ অধীনত সূচীভুক্ত হোৱা ৯৩ কোটি ‘প’ৰ্টেবিলিটী’ লেনদেনত আন্তঃৰাজ্য আৰু ৰাজ্যৰ ভিতৰৰ উভয় ক্ষেত্ৰতে ১৭৭ লাখ টনৰো অধিক খাদ্য সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহ কৰা হৈছে।
২০২২ বৰ্ষৰ ১১টা মাহত প্ৰায় ৩৯ কোটি ‘প’ৰ্টেবিলিটী’ লেনদেন সম্পাদিত কৰাৰ জৰিয়তে ৮০ লাখ মেট্ৰিকটনৰো অধিক খাদ্যদ্ৰব্যৰ সৰবৰাহ কৰা হৈছে। সম্প্ৰতি, প্ৰতি মাহে গড়ে ৩.৫ কোটিৰো অধিক ‘প’ৰ্টেবিলিটী’ লেনদেন সম্পাদিত কৰি থকা হৈছে।
খাদ্যদ্ৰব্যৰ সৰবৰাহ
২০২২ বৰ্ষ(জানুৱাৰীৰ পৰা অক্টোবৰ পৰ্যন্ত) ১৫৩ ‘কণ্টেইনাৰযুক্ত ৰেক’ৰ জৰিয়তে সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহ কৰাৰ লগতে ৩৪৩ লাখ টকাৰ ভাড়া ৰাহি কৰিব পৰা গৈছে।
‘ভাৰতীয় খাদ্য নিগম’(এফচিআই)য়ে উপকূলীয় জাহাজ আৰু স্থলপথৰে অন্ধ্ৰ্ প্ৰদেশৰ মনোনীত দ্ৰব্য-ভাণ্ডাৰৰ পৰা কেৰালা আৰু আন্দামান-নিকোবৰৰ মনোনীত দ্ৰব্য-ভাণ্ডাৰলৈ চাউল সৰবৰাহৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰে। ২০২২ বৰ্ষ(জানুৱাৰীৰ পৰা অক্টোবৰ পৰ্যন্ত)ত এই ব্যৱস্থাৰে ৩৯০০০মেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ চাউলৰ সৰবাৰহ কৰা হয় আৰু এই ব্যৱস্থা পৰম্পৰাগত পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ তুলনাত কম-খৰচী বুলি পৰিগণিত হয়।
তদুপৰি, ‘এফচিআই’য়ে ২০২২ বৰ্ষ(জানুৱাৰীৰ পৰা অক্টোবৰ পৰ্যন্ত)ত ‘এনএফএছএ’ আৰু ‘পিএমজিকেএওৱাই’-ৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে মুঠ ১৫০১৯ৰেকত প্ৰায় ৫১৩.০৮ লাখমেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ খাদ্যদ্ৰব্যৰ সৰবৰাহ কৰে।
মেটা খাদ্যদ্ৰব্যৰ সংগ্ৰহ, আৱণ্টন, বিতৰণ আৰু নিষ্পত্তিৰ বাবে সংশোধিত বিধি-নিৰ্দেশণা
মোটা খাদ্যদ্ৰব্য সংগ্ৰহ-বিতৰণৰ ক্ষেত্ৰত কেতবোৰ ৰাজ্যই সন্মুখীন হৈ অহা সমস্যা আঁতৰোৱাৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় পুলৰ অধীনত মোটা খাদ্যদ্ৰব্য সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি, বিতৰণৰ ম্যাদ/’শ্বেল্ফলাইফ’ৰ ম্যাদ আদি বৃদ্ধি কৰি ২৮.০৩.২০২২ তাৰিখে চাৰ্কুলাৰ জাৰি কৰা হৈছে।
সংগ্ৰহ প্ৰক্ৰিয়াত ই-গভাৰ্নেন্স
ভাৰত চৰকাৰে খাদ্যদ্ৰব্য সংগ্ৰহ সম্পৰ্কীয় যাৱতীয় তথ্য একত্ৰে লাভ কৰি সকলোৰে বাবে সমতাপূৰ্ণ বিধি-ব্যৱস্থা তথা স্বচ্ছতা অক্ষুন্ন ৰখাৰ লগতে কৌশলগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ পৰাকৈ সকলো ৰাজ্যৰ সংগ্ৰহ-সম্পৰ্কীয় প’ৰ্টেলসমূহ সংযোজিত কৰি ‘মিনিমাম থ্ৰেচহ’ল্ড পেৰামিটাৰ’ চমুকৈ ‘এমটিপি’-শীৰ্ষক এক ‘এপ্লিকেশ্যন ইক’-ছিষ্টেম’ গঢ়ি তোলাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
খাদ্যদ্ৰব্যৰ সংগ্ৰহ(ধান-ঘেহু):
২০২২-২৩ৰ চলিত ‘খাৰিফ বিপণন বতৰ’(কেএমএছ)ৰ ৪.১২.২০২২ পৰ্যন্ত ৩৩৯.৮৮লাখ মেট্ৰিকটন ধান(চাউল ২২৭.৮২লাখ মেট্ৰিকটন)সংগ্ৰহৰে ২৯,৯৮,৭৯০গৰাকী খেতিয়কক ৭০০১৫.১৯ কোটি টকাৰ ‘এমএছপি’-ৰে লাভাৱান্বিত কৰে। ২০২২-২৩ৰ ‘ৰবি বিপণন বতৰ’(আৰএমএছ)ত ১৮৭.৯২লাখ মেট্ৰিকটন ঘেহু সংগ্ৰহৰে ১৭,৮৩,১৯২গৰাকী খেতিয়কক ৩৭,৮৬৬.১৩ কোটি টকাৰ ‘এমএছপি’-ৰে লাভাৱান্বিত কৰে।
মোটা ফচলৰ সংগ্ৰহ
২০২২-২৩ৰ চলিত ‘খাৰিফ বিপণন বতৰ’ত ‘মোটা ফচল’ সংগ্ৰহৰ বাবে ৭.১২.২০২১-২৮.০৩.২০২২ তাৰিখৰ বিধি-নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত বিভাগটোৱে বিভিন্ন ৰাজ্য চৰকাৰৰ বাবে সংগ্ৰহ-পৰিকল্পনা অনুমোদন কৰিছে। তলত এই সম্পৰ্কীয় বিস্তৃত তথ্য দাঙি ধৰা হ’ল:
২০২২-২৩ৰ চলিত খাৰিফ বিপণন বতৰত ‘মোটা ফচল’ সংগ্ৰহৰ বাবে অনুমোদিত পৰিমাণ
৩০.১১.২০২২ তাৰিখৰ হিচাপত
পৰিমাণ মেট্ৰিকটন(এমটি) হিচাপত
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
সামগ্ৰী
পৰিমাণ
(এমটি)
1.
হাৰিয়ানা
বজ্ৰা
মেইজ
1,60,000
5000
2.
কৰ্ণাটক
জোৱাৰ
ৰাগী
2,00,000
5,00,000
3.
মহাৰাষ্ট্ৰ
জোৱাৰ
বজ্ৰা
মেইজ
ৰাগী
16063
2279
42379
354
4.
মধ্য প্ৰদেশ
জোৱাৰ
বজ্ৰা
40,000
1,40,000
5.
উত্তৰ প্ৰদেশ
মেইজ
বজ্ৰা
1,00,000
50,000
6.
গুজৰাট
মেইজ
বজ্ৰা
10,000
20,000
7.
তামিল নাডু
ৰাগী
17,000
8.
মুঠ
13,03,075
অ’পেন মাৰ্কেট ছেল স্কিম (আভ্যন্তৰীণ) (অএমএছএছ(ডি))
২০২২ বৰ্ষৰ এই পৰ্যন্ত ‘অ’এমএছএছ(ডি)’ৰ জৰিয়তে মুঠ ০.১০ লাখ মেট্ৰিক টন পৰিমাণৰ আটা আৰু ১.২২ লাখ মেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ চাউল মুকলি বজাৰত বিক্ৰী কৰা হৈছে।
মানৱীয় সাহায্য হিচাপে খাদ্যৰ যোগান
মানৱীয় সহযোগিতা হিচাপে আফগানিস্তানলৈ ৪০০৬৩ মেট্ৰিকটন আটাৰ যোগান ধৰা হৈছে।
মানৱীয় সহযোগিতা হিচাপে টিমোৰ লেষ্টিলৈ ২০০০ মেট্ৰিকটন অনা-বাছমতী চাউলৰ যোগান ধৰা হৈছে।
মানৱীয় সহযোগিতা হিচাপে মোজাম্বিকলৈ ২০০০ মেট্ৰিকটন অনা-বাছমতী চাউলৰ যোগান ধৰা হৈছে।
চেনী খণ্ড
ভাৰতীয় চেনী উদ্যোগটো হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃষি-ভিত্তিক উদ্যোগ যিয়ে প্ৰায় ৫ কোটি কুঁহিয়াৰ-খেতিয়ক আৰু তেওঁলোকৰ গ্ৰামীণ জীৱন আৰু জীৱিকাক বাৰুকৈয়ে প্ৰভাৱান্বিত কৰি আহিছে। সেইদৰে চেনীকলসমূহত প্ৰায় ৫ লাখ লোকে প্ৰত্যক্ষ কৰ্ম-সংস্থান লাভ কৰি আহিছে। তদুপৰি পৰিবহণ, কল-কাৰখানৰ মেৰামতিকে ধৰি অন্যান্য সেৱা তথা খেতিৰ বাবে প্ৰয়োজনী আনুষংগিক দিশসমূহতো পৰোক্ষ কৰ্ম-সংস্থানৰ দিহা আগবঢ়াই আহিছে এই উদ্যোগে। ভাৰত হৈছে পৃথিৱীৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক চেনী উত্পাদন কৰোতা তথা উপভোক্তাৰ দেশ। আজিৰ তাৰিখত ভাৰতৰ চেনী-উদ্যোগৰ বাৰ্ষিক আয়ৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১,৪০,০০০কোটি টকা।
২০২১-২২ৰ চেনীৰ বতৰত দেশত ৫২১টা চেনীৰ কাৰখান সক্ৰিয় আছিল আৰু এই কাৰখানাসমূহত দেশৰ ঘৰুৱা চাহিদা ২৬০ লাখমেট্ৰিক টন চেনীৰ বিপৰীতে ৩৬০ লাখ মেট্ৰিকটন পৰিমাণৰ চেনীৰ উত্পাদন কৰা হয়। দেশৰ বজাৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে চেনী উপলব্ধ কৰাৰ লগতে চেনীৰ দাম যাতে বৃদ্ধি নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ৰ ‘ডিজিএফটি’-য়ে চেনীৰ ৰপ্টানীৰ ক্ষেত্ৰত ২০২২চনৰ ১জুনৰ পৰা বলবত্ হোৱাকৈ নিয়ন্ত্ৰণৰ দিহা কৰে। অৱশ্যে, ২০২১-২২ৰ চেনীৰ-বতৰত ভাৰতে ১১০ লাখ মেট্ৰিকটনৰো অধিক পৰিমাণৰ চেনী ৰপ্টানী কৰি পৃথিৱীৰ সৰ্বাধিক চেনী উত্পাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিণিত হোৱাৰ উপৰি চেনীৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহত্ ৰপ্টানী কৰোতা দেশ হিচাপেও পৰিগণিত হয়।
ইফালে, ২০২১-২২ৰ কুঁহিয়াৰ-বতৰত খেতিয়কসকলক আদায় দিয়া হৈছে ১১৪৯৮১ কোটি টকা। ইয়াৰ ফলত কুঁহিয়াৰৰ বাবদ দিবলগা ৯৭শতাংশৰো অধিক বকেয়া আদায় দিয়া হৈছে।
ইথানল মিশ্ৰিত মুঠ পেট্ৰোলৰ ৮৭শতাংশতকৈয়ো অধিক পৰিমাণৰ ইথানল যোগানৰ বাবদ ২০২২ত চেনীকল/ডিষ্টিলেৰীসমূহক আদায় দিয়া হৈছে ১৮০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ ৰাজহ।
পেট্ৰোলত ইথানলৰ মিশ্ৰণ কাৰ্যক্ৰম
ইথানল হৈছে এক কৃষি ভত্তিক সামগ্ৰী, যাক ইন্ধন হিচাপে পেট্ৰলৰ সৈতে মিশ্ৰিত কৰাৰ লগতে ‘চেনিটাইজাৰ’ৰ উত্পাদনকে ধৰি আন বহুবোৰ উদ্যোগত বিভিন্ন কাম-কাজত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এনে প্ৰেক্ষাপটতে ৰাহি হৈ ৰোৱা কুঁহিয়াৰবোৰক ইথনললৈ পৰিৱৰ্তিত কৰাৰ বাবে চেনীকলসমূহক চৰকাৰে উত্সাহিত কৰি আহিছে। দেশৰ শক্তি-সুৰক্ষাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত থকা আমদানী-নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰা, বিদেশী মুদ্ৰাৰ বিনিময় ৰাহি কৰা, পৰিৱেশ সংক্ৰান্তীয় প্ৰসংগসমূহৰ মোকাবিলা কৰা আৰু আভ্যন্তৰীণ কৃষি খণ্ডক উত্সাহিত কৰা উদ্দেশ্য আগত ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে ‘ইথানল ব্লেণ্ডেড পেট্ৰল’(ইবিপি) কাৰ্যক্ৰমৰ ৰূপায়ণৰ দিহা কৰে। কেইবছৰ মান আগতে দেশে পেট্ৰলত ১০ শতাংশ ‘ইথানল ব্লেণ্ডিং’-ৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছিল, আৰু দেশ এই লক্ষ্যত নিৰ্দ্ধাৰিত সময়তকৈ আগতেই উপনীত হৈছিল। আৰু এতিয়া ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ২০শতাংশ পৰ্যন্ত ‘ইথানল ব্লেণ্ডিং’-ৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
পেট্ৰলত ইথানল মিহলি কৰাৰ বাবে ৰূপায়ণ কৰা অভিযানৰ জৰিয়তে শেহতীয়া ৭-৮টা বছৰত দেশে প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই অভিযানৰ পৰা দেশৰ কৃষকসমাজো বাকুকৈয়ে লাভাৱান্বিত হৈছে।
২০১৩-১৪ চনত তৈল-প্ৰতিষ্ঠানসমূহলৈ যোগান ধৰা ইথানলৰ পৰিমাণ আছিল মাত্ৰ ৩৮ কোটি লিটাৰ, আৰু ইথানল মিহলিৰ পেট্ৰোলৰ হাৰ আছিল মাত্ৰ ১.৫৩শতাংশ। পিচে, ২০১৩-১৪ৰ পৰা ২০২০-২১ৰ মাজৰ সময়ছোৱাত ইন্ধনত মিহলিযোগ্য ইথানল আৰু তৈল-প্ৰতিষ্ঠানসমূহলৈ ইয়াৰ যোগানৰ পৰিমাণ ৮গুণে বৃদ্ধি পায়। আজিৰ তাৰিখত ইয়াৰ উত্পাদনৰ পৰিমাণ হৈছে প্ৰায় ৪০০কোটি লিটাৰ।
২০১৮ চনত চৰকাৰে অধিসূচিত কৰা জৈৱ-ইন্ধন সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিত ২০৩০ চনৰ ভিতৰত পেট্ৰলত ২০শতাংশ ইথানল মিহলিৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছিল। পিচে, ২০১৪ চনৰ পৰা চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন ধৰণৰ পদক্ষেপৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ২০২১ চনৰ ৫ জুন তাৰিখে ‘বিশ্ব পৰিবেশ দিৱস’ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰকাশ কৰা ‘ইথানল ব্লেণ্ডিং ইন ইণ্ডিয়া ২০২০-২৫’ শীৰ্ষক পথ-নিৰ্দেশনাখনত ২০শতাংশ ‘ইথানল ব্লেণ্ডিং’-ৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে।
ইথানল মিশ্ৰিত মুঠ পেট্ৰোলৰ ৮৭শতাংশতকৈয়ো অধিক পৰিমাণৰ ইথানল যোগানৰ বাবদ ২০২২ত চেনীকল/ডিষ্টিলেৰীসমূহক আদায় দিয়া হৈছে ১৮০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ ৰাজহ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Year-End- Review of Department of Food and Public Distribution– 2022
Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, a total of about 1118 LMT foodgrains allocated to States/UTs
Of 291 districts, 250 Districts (in 26 States/UTs) lifted Fortified Rice under Targeted Public Distribution System, remaining to be covered by March 2024
More than 93 Crore portability transactions recorded under One Nation One Ration Card plan delivering more than 177 LMT foodgrains both inter-State and intra-State transactions
Supply of 40063 MT of Wheat to Afghanistan as humanitarian assistance
Rs.114981 crore paid to farmers for sugar season 2021-22, more than 97% cane dues cleared
Revenue of more than ₹18000 crore to sugar mills/distilleries for supplying more than 87% of total ethanol blended with petrol during Ethanol Supply Year 2021-22.
12 DEC 2022 4:14PM by PIB Delhi
The Department of Food and Public Distribution (DFPD) under Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution during 2022 continued to ensure that Central Government Schemes like Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY), One Nation One Ration Card (ONORC), and Distribution of Fortified Rice under various schemes, Targeted Public Distribution and other reaches all beneficiaries.
In addition, the Department also procured food grains from farmers and continue to provide Humanitarian aid to various countries.
Some of the key achievements of the Department are:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY)
To ameliorate the hardships faced by the poor due to economic disruption caused by COVID-19 Pandemic and to minimize the impacts of the Covid-19 pandemic on food security, Government in March 2020 had announced the distribution of additional free-of-cost foodgrains (Rice/Wheat) to about 80 Crore National Food Security Act (NFSA) {Antyodaya Anna Yojana(AAY) & Priority Households(PHH)) beneficiaries at the scale of 5 Kg per person per month under the PM Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY). So far, under the scheme the Department had allocated a total of about 1118 LMT foodgrains to the States/UTs. Currently Phase VII (October-December, 2022) of PMGKAY is operational in all States/UTs. The details are as under:
Phases
Allocation of foodgrains
(in Lakh MTs)
Maximum Financial implications (in crores)
PMGKAY-I (April-June, 2020)
120
44,834
PMGKAY-II (July-November, 2020)
201
68,351
PMGKAY-III (May & June, 2021)
80
26,602
PMGKAY-IV (July-November, 2021)
199
67,266
PMGKAY-V (December, 2021-March, 2022
159
53,344
PMGKAY-VI (April-September, 2022)*
239
85,838
PMGKAY-VII (October-December, 2022)
120
44,762
Total
1118
390997
Hon’ble PM’s announcement on Rice Fortification and scaling up
Hon’ble PM of India in his address on the 75th Independence Day (15th August, 2021) made an announcement providing nutrition by supplying of fortified rice throughout the government schemes. Pursuant to the announcement, the Government of India has approved the supply of fortified rice throughout the Targeted Public Distribution System (TPDS) under the National Food Security Act (NFSA) and in Other Welfare Schemes of Government of India including ICDS and PM POSHAN in all States and Union Territories (UTs) in a phased manner.
The implementation of Phase-I covering ICDS and PM POSHAN in all the States/UTs had commenced in FY 2021-22. Nearly 17.51 Lakh MT of fortified rice had been distributed under ICDS and PM POSHAN.
The implementation of Phase-II covering Phase-I plus TPDS and OWS in 112 Aspirational and 250 High Burden Districts on stunting (total 291 districts) has commenced from April, 2022. Out of 291 districts, 250 Districts (in 26 States/UTs) have lifted fortified rice under TPDS and under ICDS and PM POSHAN, nearly 16.79 LMT have been lifted by the States/UTs till 13.11.2022.
The implementation of Phase-III would start from the year 2023-24 where Phase-II plus covering the remaining districts of the country would be covered by March 2024.
Centrally Sponsored Pilot Scheme on "Fortification of Rice & its Distribution under Public Distribution System"
In order to address anemia and micro-nutrient deficiency in the country, Government of India approved Centrally Sponsored Pilot Scheme on "Fortification of Rice & its Distribution under Public Distribution System" for a period of 3 years beginning in 2019-20. Fifteen State Governments i.e Andhra Pradesh, Kerala, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Gujarat, Uttar Pradesh, Assam, Tamil Nadu, Telangana, Punjab, Chhattisgarh, Jharkhand, Uttarakhand & Madhya Pradesh have consented and identified their respective Districts (Preferably 1 District Per State) for implementation of the Pilot Scheme. Out of these, 11 States- Andhra Pradesh, Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu, Chhattisgarh, Uttar Pradesh, Odisha, Telangana, Uttarakhand, Madhya Pradesh and Jharkhand distributed fortified rice in their identified districts under the pilot scheme. The pilot scheme ended on 31.03.2022.
Targeted Public Distribution System (TPDS) reforms
100% digitized ration cards/beneficiaries’ data under NFSA in all States/UTs. Details of almost 19.5 Crore ration Cards covering nearly 80 Crore beneficiaries are available on transparency portals of States/UTs.
More than 99.5%Aadhaar seeding of ration cards (at least one member).
About 99.8% (5.33 Lakh of total 5.34 Lakh) Fair Price Shops (FPSs) in the country are automated using electronic Point of Sale (ePoS) devices for transparent and ensured distribution of subsidized foodgrains to beneficiaries.
Nearly 90% biometrically/Aadhaar authenticated distribution of monthly allocated foodgrains to States/UTs under NFSA.
Progress of One Nation One Ration Card plan
Starting with inter-State portability in just 4 States in August 2019, so far, the ONORC plan has been enabled in all 36 States/UTs (across the country) covering around 80 Crore NFSA beneficiaries, i.e., almost 100% NFSA population in the country. Chhattisgarh State and Assam states had joined ONORC platform in the month of February 2022 and June 2022 respectively.
Since inception of ONORC plan in August 2019, more than 93 Crore portability transactions have been recorded under the ONORC plan in the country delivering more than 177 LMT foodgrains, which includes both inter-State and intra-State transactions.
During year 2022, about 39 crore portability transactions were performed in 11 months of 2022 delivering more than 80 LMT foodgrains including Inter-State and Intra-State portability transactions of NFSA and PMGKAY. Presently, more than 3.5 crore portability transactions are being recorded every month including NFSA and PMGKAY foodgrain distribution.
Movement of Foodgrains
During 2022 (from January, 2022 upto October, 2022), 153 containerized rakes moved with approx. freight savings of Rs. 343 lakhs.
FCI is also undertaking multi-modal transportation of rice involving coastal shipping and road movement from designated depots of Andhra Pradesh to designated depots in Kerala and A&N. During 2022 (i.e. from January, 2022 upto October, 2022) 39000 MT was moved based on cost economics in comparison to the conventional mode of transportation.
Further, FCI has moved total 15019 rakes of foodgrains with approximate quantity of 513.08 LMT have been loaded from January, 2022 to October, 2022, to meet the requirement of NFSA & PMGKAY.
Revised Guidelines for procurement, allocation, distribution and disposal of coarse grains
To obviate difficulties being faced by some States in procurement/distribution of coarse grains and to increase procurement of coarse grain under Central Pool, the distribution period/shelf life has been increased vide circular dated-28.03.2022. The distribution period of coarse grains has been increased to 6-10 months respectively from the earlier period of 3 months only. This would increase procurement and consumption of these commodities as the State would have more time to distribute these commodities in TPDS/OWS.
E-governance in procurement operations
Government of India has introduced MTP (Minimum Threshold Parameters) towards development of an application eco-system, wherein requisite information in respect of procurement is available at single source by integrating all State procurement portals with Minimum Threshold Parameters for monitoring and strategic decision making and to ensure uniformity and transparency. MTP involves online registration of farmers with Aadhar seeding, integration of land record, digitized mandi operations, MSP transfer to farmers, Rice/Wheat delivery management, auto generation of bills etc. The online procurement system has largely eliminated the procurement from middlemen and has resulted in better targeting of the MSP to farmers.
Procurement of Foodgrains (paddy/ wheat):
During ongoing Kharif Marketing Season (KMS) 2022-23, upto 04.12.2022, a quantity of 339.88 LMT of paddy (227.82 LMT in terms of rice) has been procured benefiting 29,98,790 farmers with MSP value of Rs.70015.19 crore. During Rabi Marketing Season (RMS) 2022-23, a quantity of 187.92 LMT of wheat was procured benefiting 17,83,192 farmers with MSP value of Rs.37,866.13 crore.
Procurement of Coarse grains
During KMS 2022-23, this Department approved the procurement plan of various State Governments for procurement of coarse grains as per extant guidelines dated-07.12.2021/28.03.2022 details of which are as follows:
Statement showing the Approved Quantity of coarse grains KMS 2022-23
As on 30.11.2022
Figures in Metric Tonne (MT)
S.No.
State
Commodity
Quantity (in MT)
1.
Haryana
Bajra
Maize
1,60,000
5000
2.
Karnataka
Jowar
Ragi
2,00,000
5,00,000
3.
Maharashtra
Jowar
Bajra
Maize
Ragi
16063
2279
42379
354
4.
Madhya Pradesh
Jowar
Bajra
40,000
1,40,000
5.
Uttar Pradesh
Maize
Bajra
1,00,000
50,000
6.
Gujarat
Maize
Bajra
10,000
20,000
7.
Tamil Nadu
Ragi
17,000
8.
Total
13,03,075
Open Market Sale Scheme(Domestic) (OMSS(D))
Through Open Market Sale Scheme (Domestic) (OMSS(D)) for the calendar year 2022, a total quantity of 0.10 Lakh MT of wheat and 1.22 Lakh MT of rice have been sold in the open market so far.
Sales have been lower this year as in view of the lower procurement of wheat in RMS 2022-23, and the lower stock availability, sale of wheat has been suspended vide letter dated 07.07.2022. Sale of rice restricted to 10000 MT per State/UT. Until further orders vide 07.09.2022.
Under OMSS(D) policy for the remaining period of calendar year 2022, the special dispensation for supply of foodgrains to all the charitable/ non-governmental organizations etc. engaged in relief operations/running relief camps for migrant labourers/vulnerable groups is extended till 31st December, 2022 or till further orders whichever is earlier, @ the rate of Rs. 22/kg for wheat and Rs. 23/kg for rice. This scheme is extended for Community Kitchens also.
Under the scheme, in the year 2020-21,1126 organizations have lifted 10422 MT of rice 230 organizations have lifted 1,246 MT of wheat till 25.03.2021.
Further, during the fiscal year 2021-22, 34 organizations have lifted 847 MT of rice and 6 organizations have lifted 10 MT of wheat. However, during remaining period of calendar year 2022, there is no quantity lifted by any organization till 11.10.2022.
Humanitarian Food Aid
Supply of 40063 MT of Wheat to Afghanistan as humanitarian assistance
Supply of 2000 MT of non-basmati rice to Timor Leste as humanitarian assistance
Supply of 500 MT of non-basmati rice to Mozambique as humanitarian assistance
Sugar Sector
The Indian sugar industry is an important agro-based industry that impacts rural livelihoods of about 5 crore sugarcane farmers & their families and around 5 lakh workers directly employed in the sugar factories. Employment is also generated in various activities relating to transport, trade servicing of machinery and supply of agriculture inputs. India is the largest producer as well as consumer of sugar in the world. Today, Indian sugar industry's annual output is about ₹ 1,40,000 crore approximately.
There were 521 operational sugar factories in the country in sugar season 2021-22, with sufficient crushing capacity to produce around 360 lakh MT of sugar against the domestic consumption of 260 LMT. To liquidate excess stocks, Govt. has also been extending assistance to sugar mills to facilitate export of sugar. In sugar seasons 2017-18, 2018-19 & 2019-20, about 6.2 LMT, 38 LMT & 59.60 LMT of sugar was exported. In sugar season 2020-21 against target of 60 LMT about 70 LMT have been exported. In order to ensure sufficient availability of sugar in the domestic market as well as proactively monitoring the sugar market to contain the price increases, if any, DGFT, Ministry of Commerce, Government of India has regulated the exports of sugar w.e.f. 01 June 2022 under which Directorate of Sugar, Department of Food and Public Distribution will issue Export Release Orders to exporters of sugar and sugar mills. However, in the sugar season 2021-22, India has exported more than 110 LMT of sugar becoming the largest producer and second largest exporter of sugar in the world.
As a result of measures taken by Government as on 29.11.2022, about Rs.114981 crore have been paid to farmers out of total cane price dues of about Rs. 118271 crore for sugar season 2021-22, thus, more than 97% cane dues have been cleared.
Ethanol Blending Petrol Programme
Ethanol is an agro-based product which is used for blending with petrol as fuel and many other industrial uses including manufacturing hand sanitizers. It is produced from a by-product of the sugar industry, namely molasses as well as starchy food grains. In years of surplus production of sugarcane, when prices are depressed, the sugar industry is unable to make timely payment of cane price to farmers and to find a permanent solution to address the problem of excess sugar, Government is encouraging sugar mills to divert excess sugarcane to ethanol. Government has fixed target of 10% blending of fuel grade ethanol with petrol by 2022 & 20% blending by 2025
Till year 2014, ethanol distillation capacity of molasses-based distilleries was less than 200 crore litres. Supply of ethanol to OMCs was only 38 crore litres with blending levels of only 1.53 % in ethanol supply year (ESY) 2013-14. However, in past 7 ½ years due to the policy changes made by the Government, the capacity of molasses-based distilleries has been doubled and is currently at 605 crore litres. Capacity of grain-based distilleries are presently about 307 crore litres. Production of fuel grade ethanol and its supply to OMCs has increased by 8 times from 2013-14 to 2020-21.
During Ethanol Supply Year (Dec-Nov) 2021-22, 10% blending target is expected to be achieved for which more than 400 crore litres of ethanol is supplied for blending with petrol. This has resulted in revenue of more than ₹ 18000 crore to sugar mills/distilleries strengthening their cash flows and financial positions. Existing capacity of ethanol production in the country (as on 31.10.2022) has increased to 925 crore litres.
Further, to meet the blending targets and to increase the investment opportunities, Government has introduced various Ethanol Interest Subvention Schemes from time to time, to encourage sugar mills and distilleries to enhance their ethanol production capacities for which Government is facilitating them to avail loans from banks for which interest subvention @ 6% or 50% of the interest charged by the banks whichever is lower being borne by Government. Keeping in the view of molasses based feed stocks constraints, Government is also promoting the ethanol production from various feedstocks such as maize, damaged food grains and rice available with FCI. It will help India in creating clean and healthy environment, alleviating the impact of climate change as well as will make India Aatma Nirbhar in Energy Sector.