ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଜ୍ଞାନୀ ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ ୫୧ଟି ବାୟୋଟେକ କିଷାନ ହବ୍ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇଥିବା କହିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ
ବୈଜ୍ଞାନିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଉପଯାଗ କରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରି ୪ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବାବେଳେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୨୦୦ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି
14 DEC 2022 12:30PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ ୫୧ଟି ବାୟୋଟେକ କିଷାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବାବେଳେ, ସେଥିରୁ ୪୪ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଦେଶର ୧୫ଟି କୃଷି ଜଳବାୟୁଭିତ୍ତିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ୧୬୯ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜାରି ରହିଛି ।
ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ)ତଥା ଧରିତ୍ରୀ ବିଜ୍ଞାନ (ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନ) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ, ପେନ୍‌ସନ୍‌, ଅଣବିକ ଶକ୍ତି ଓ ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା(ଡିବିଟି) ବିଭାଗ ଚାଷୀ ଭିତ୍ତିକ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ “ବାୟୋଟିକ କୃଷି ନବୋନ୍ମେଷ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରୟାଗ ନେଟୱାର୍କ (ବାୟୋଟେକ କିଷାନ) ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନରେ ସହାୟତା କରୁଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ବୈଜ୍ଞାନିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଉପଯୋଗରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବୁଝିବା, ଏହାର ଉପଲବ୍ଧ ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ବାହାର କରିବା, ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ, କୃଷକ-ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମନ୍ୱୟ ମଂଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କାର୍ଯର୍୍ୟକ୍ରମ, ରେଡିଓ ଓ ଟିଭି ଓ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଯୋଗାଯୋଗ, ସୁନିର୍ବାଚିତ ଓ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଥେମାଟିକ୍ ଫେଲୋସିପ ଓ ମହିଳା ଚାଷୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମାଧାନ ଯୁକ୍ତ ଥେମାଟିକ ଫେଲୋସିପ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଭିପ୍ରାୟ ହେଉଛି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଜୈବଭିତ୍ତିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ସହ ଚାରିଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହୋଇଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୨୦୦ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବିଭାଗ ଅଦ୍ୟାବଧି ୯୫୫୫୪.୧୪୬ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି ।
ଏହାଛଡା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଦେଶର ବିଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସହିତ କରାଇଛନ୍ତି । କୃଷି ଗବେଷାଣା ଓ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ(ଡିଏଆରଇ)/ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର) ୭୩୧ଟି କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସହାୟତା ଦେଉଛି ଓ ମେରାଗାଓଁ ମେରା ଗୌରବ (ଏମ୍‌ଜିଏମ୍‌ଜି), ତଫସିଲଭୁକ୍ତ ଜାତି ଉପଯୋଜନା (ଏସସିଏସପି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ଚାଷୀ ପ୍ରଥମ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି । ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ସିଏସଆଇଆର) ପରୀକ୍ଷାଗାର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧୀୟ ଓ ସୁଗନ୍ଧ ଗୁଳ୍ମରାଜି ଓ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଲକ୍ଷ୍ନୌ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନୀ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ତାଲିମ ଦେଉଛନ୍ତି । ବାୟୋ-କିଷାନ ବ୍ୟତୀତ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରୁଛି ।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra says, Department of Biotechnology has funded fifty-one (51) Biotech-Kisan hubs connecting Indian farmers with best scientists and institutions
The Minister said, the aim of the programme is to work with small and marginal farmers for better agriculture productivity through scientific intervention and evolving best farming practices
The programme has benefitted over four lakhs farmers by increasing their agriculture output and income and created 200 entrepreneurs in rural areas
14 DEC 2022 12:30PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that the Department of Biotechnology has funded fifty-one (51) Biotech-Kisan hubs out of which forty-four (44) are operational. These hubs are located in 15 agro-climatic zones of the country and are conducting activities in 169 districts.
In a written reply to a question in the Lok Sabha, Dr Jitendra Singh said, Department of Biotechnology (DBT) is implementing farmers-centric Mission Programme ‘Biotech-Krishi Innovation Science Application Network’ (Biotech-KISAN). The programme connects Indian farmers with best scientists and institutions.
The Minister said, the aim of the programme is to work with small and marginal farmers for better agriculture productivity through scientific intervention and evolving best farming practices. The core activities of the programme are understanding the problems of the local farmer, scouting available technologies/solutions, demonstration and scale-up programmes, creation of strong Scientists-Farmers Interaction Platform; training programmes for the farmer and immersion programmes for scientists, communication through radio/TV and social media, thematic fellowship for selected farmers and special solution-driven thematic fellowships to women farmers.
The intended benefits of the programme are to increase farmer’s income by technological interventions and develop bio-based enterprises in rural areas. The programme has benefitted over four lakhs farmers (directly or indirectly) by increasing their agriculture output and income. Programme is also successful in developing 200 entrepreneurs in rural areas. The Department has till date provided support of Rs. 9554.146 lakhs to the programme.
Moreover, the Ministries/Departments of Government of India are implementing various programmes for direct linkage between science laboratories and farmers in country. Department of Agricultural Research and Education (DARE)/Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is supporting 731 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) and implementing programmes like Mera Gaon Mera Gaurav (MGMG), Scheduled Castes Sub Plan (SCSP) programme and farmer FIRST. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) laboratories CIMAP (Central Institute of Medicinal & Aromatic Plants) and National Botanical Research Institute, Lucknow (NBRI) provides technical support and advice to farmers through training programmes and skill development programmes on various aspects of agriculture, science and technology. In addition to Biotech-Kisan, Department is also supporting farmers through its societal programme.