প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কনস্তিত্যুসন দে থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
26 NOV 2022 1:11PM by PIB Imphal
ভারতকী চীফ জস্তিস দি. ৱাই. চন্দ্রচুর জী, কেন্দ্রগী আইন মন্ত্রী শ্রী কিরন জী, জস্তিস শ্রী সঞ্জয় কিসন কৌল জী, জস্তিস শ্রী এস. অব্দুল নজীর জী, আইনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এস.পি. সিংহ বঘেল জী, এতোর্নী জেনেরেল আর. ভেঙ্কতরমনি জী, সুপ্রীম কোর্ত বার এসোসিএসনকী প্রেসিদেন্ত শ্রী বিকাস সিংহ জী, মফমসিদা তিনবিরিবা জস্তিসশিং, ইকায় খুম্নবদা মতিক চারবা মীথুংশিং, ইবেম্ম অমদি ইবুংঙোশিং, খুরুমজরি!
ময়াম পুম্নমকপু অমদি লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু সংবিধান নুমিৎকী থম্মোয়নুংদগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍! ১৯৪৯গী ঙসিগী নুমিৎসিদা, মনীং তম্বা ভারতনা মশাগী ওইবা অনৌবা তুংলমচৎ অমগীদমক খোঙফম শেমখিবনি‍। হন্দক্কী সংবিধান নুমিৎ অসি ভারতনা মাগী নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপা মতম তাবনা, ঐখোয় পুম্নমক্না অমৃৎ মহোৎসব পাঙথোক্লিবা মতম ওইবনা মরু ওই‍।
ঐনা অনৌবা ভারতকী মঙলান মঙবিরম্বা বাবা সাহেব অম্বেদকর য়াওনা সংবিধান সভাগী লুপ্লোয় পুম্নমকপু, সংবিধান পুথোক্লমবা পুম্নমকপু ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ইকোক নোঞ্জরি‍। হৌখিবা দিকেত তরেৎসিদা সংবিধান চাওখৎহন্নবা অমদি পাক শন্না খঙহন্নবগী খোঙচৎসিদা লেজিসলেচর, জুদিসিয়রী অমদি একজেক্যুতিবকী য়াম্লবা মীওইশিংগী থৌদাংসু য়াওরি‍। ঐনা তাঞ্জা অসি লৌদুনা লৈবাক্কী অমদি মখোয় পুম্নমক্কীম ফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি অসি ২৬/১১ মুম্বাই তেরর এতেক চত্থখিবা নুমিৎসু তারি‍। চহি ১৪গী মমাঙদা, ভারতনা মাগী সংবিধান অমদি লৈবাক মীয়ামগী মঙমশিংগী থৌরম পাঙথোক্লিবা মতম্নি, নুমিৎ অদুদা মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবশিংনা ভারত্তা খ্বাইদগী চাউবা তেরোরিস্ত এতেক চত্থখি‍। মুম্বাই তেরর এতেক্তা লৈখিদ্রবশিং, মখোয়গী মফমদা ঐনা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসিগী মালেমগী ওইরক্লিবা ফীভমসিদা, মালেম পুম্বগী মীৎয়েঙ ভারত্তা থম্লক্লি‍। ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎলকপা, ভারতকী খোঙজেল য়াঙনা ফগৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন অমদি মালেমদা মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবা ভারতকী শক্তম কয়াগী মরক্তা, মালেম অসিনা ঐখোয়দা থাজবা কয়াগা লোয়ননা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মশাগী নীংতম্ববু ঙাক্তুনা থম্বা ঙম্লোই হায়না চিংনবা ফোঙদোক্নরম্বা, মচেৎ মচেৎ তানা কায়খিগনি হায়না হায়নরম্বা অদুগুম্বা লৈবাক অসিনা ঙসি লিংজেল মান্ননা, মশাগী মতিক মঙালদা চাউথোকচবা ফাওদুনা লৈবাকসিনা মাঙদা চঙশিল্লি‍। অদুগা মসি পুম্নমক্কী মরুমদা লৈরিবা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা থৌনাদি ঐখোয়গী সংবিধান অসিনি‍।
ঐখোয়গী সংবিধানগী প্রিএম্বল হৌরকপদা ‘ৱী দ পীপল’ হায়না ইরিবা অসি, চুম্নগী ৱাহৈ অহুম খক্তা নত্তে‍। ‘ৱী দ পীপল’ হায়রিবা অসি খোল্লাউ অমনি, ৱাশক অমনি, থাজবা অমনি‍। সংবিধান্দা ইরিবা ৱাখল্লোন অসি, মালেমা মীয়ামগী লৈঙাক্কী মমা ওইরিবা ভারতকী মমল ৱাংলবা ৱাখল্লোন অদুনি‍। ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয়না বৈশালীগী মীয়ামগী লৈঙাক্তসু উরি, বেদকী ৱারোলশিংদসু উরি‍।
মহাভারত্তসু হায়বিরম্মী –
লোক-রঞ্জনম এৱ অত্র, রান্ঝা ধর্ম: সনাতন:‍।
সত্যস্য রক্সনম চৈব, ব্যবহারস্য চার্জৱম‍।‍।
ৱাহন্থোক্তি, মীয়ামবু, হায়বদি লৈবাম মীয়ামবু নুংঙাইনা থম্বা, অচুম্বগীদমক লেপ্পা অমদি অচম্বা চৎন-লোনচৎ, মসি লৈবাক অমগী মওং মতৌদা য়াওগদবনি‍। মতমসিগী ফীভমসিদা হায়রবদা ভারতকী সংবিধান্না লৈবাক্কী অসিগুম্বা নাৎ অমদি চৎনবগী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্লি‍।
ঙসি লৈবাক অসিনা মাদর ওফ দিমোক্রেসীগী শক্লোন্দা মশাগী অরিবা চৎন-লোনচৎপু, অমদি সংবিধানগী ৱাখল্লোনবু লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍। মীয়ামগী য়াইফনবা খুজিল থৌরাংগী মতেংনা ঙসি লৈবাকসিবু, লৈবাকসিগী লায়রবশিংবু, লৈবাকসিগী ইমা ইচে ইচলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍। মীচম মীয়ামগীদমক ঙসি কাঙলোনশিং লায়থোহল্লি‍। মতম চানা ৱায়েল ফংহন্নবগীদমক ঐখোয়গী জুদিসিয়রীসু লেপ্পা লৈতনা অচেৎপা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎলি‍। ঙসি সুপ্রীম কোর্তকী খুত্থাঙদা পায়খৎলিবা ই-ইনিসিএতিবশিং হৌদোক্নবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলি‍। হৌদোক্লিবশিং অসিগীদমক, অমদি ‘ইজ ওফ জস্তিস’কীদমক হোৎনরিবশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
হন্দক্কী ওগস্ত ১৫দা লাল কিলাদগী ঐনা থৌদাংগী মরমদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি‍। ৱাফমশিংদু ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী ৱাফমশিংনি‍। মহাত্মা গান্ধীনা হায়বিরম্মি মদুদি – ‘ঐখোয়গী মঙমদি ঐখোয়না পুকচেল শেংনা, লিংজেল মান্ননা অমদি কত্থোকপগা লোয়ননা তৌরিবা থৌদাং অদুবুনি‍’। ঙসি অমৃৎ কালসিদা, ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাদুনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী খোঙচৎ হৌরিবা অসিদা, সংবিধানগী লাইৱা অসিনা লৈবাক্কী ফিদম অমা ওইরি‍।
নীংতম্বগী অমৃৎকাল অসি লৈবাক্কী থৌদাংগী মতম্নি‍। মী নৎত্রগা লূপ ওইরবসু, ঐখোয়গী থৌদাংদা ঙসি ঐখোয়না অহানবা মীৎয়েঙ থমগদবনি‍। ঐখোয়গী থৌদাংগী লম্বীদা চৎপনা ঐখোয়না লৈবাক অসিবু চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল লোম্বা ঙমহনগদৌরিবনি‍। ঙসি ভারতকী মাঙদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া তাদুনা লৈরে, ভারতনা শিংনবা খুদিংবু লান্থোক্তুনা মাঙদা চঙশিল্লি‍।
চয়োল অমগী মতুংদা ভারতনা জি-২০গী প্রেসিদেন্সী ফংগদৌরি‍। মসি অচৌবা তাঞ্জা অমনি‍। ঐখোয় পুম্নমক্না তীম ইন্দিয়াগী শক্লোন লৌদুনা মালেমদা ভারতকী শক্তম হেনগৎহন্নবা, ভারতনা কত্থোকখিবশিং মালেম পুম্বগী মাঙদা পুদুনা চৎপা হায়বসিসু ঐখোয় পুম্নমক্কী তঙায় ফদ্রবা থৌদাংনি‍। ভারতপু মাদর ওফ দিমোক্রেসী হায়না খঙনরিবা অসিবু ঐখোয়না হেন্না খোঙফম চেৎশিলহনগদবনি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী সংবিধানগী, ঙসিগী ভারতকী নহাশিংদা হেন্না চুশিন্নবা, অতোপ্পা অখন্নবা মশক অমসু লৈরি‍। ঐখোয়গী সংবিধান লেংবিরম্বশিংনা ঐখোয়দা ওপন ওইবা, তুংলমচৎকা চুনবা, অমদি ঐখোয়গী মতমসিগী ওইবা মীৎয়েঙবু ফোঙদোক্লিবা অদুগুম্বা সংবিধান অমা পীবিরম্মী‍। মরম অসিনা, পুন্না য়েংবদা ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোন অসি নহাশিংদা য়ুম্ফম ওইবনি‍। ঙসি শান্ন-খোৎনবা নৎত্রগা স্তার্তঅপশিং, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী নৎত্রগা দিজিতেল পেমেন্ত ওইরবসু, ভারত চাওখৎহন্নবগী থৌরাং খুদিংদা নহাশিংগী থৌনান হিমায় চুম্লি‍। ঐখোয়গী সংবিধান অমদি ইন্সতিত্যুসনশিংগী তুংলমচৎকী থৌদাংসু ঐখোয়গী নহাশিংগী লেঙবান্দা থোঙ্গত্তুনা লৈরি‍।
মরম অসিনা, ঙসি সংবিধান নুমিৎ অসিদা লৈঙাক্কী শিল্লি লাঙলিবশিং অমদি লৈবাক্কী ৱায়েল চুপ্লি পায়রিবশিংগী মফমদা ৱাফম অমা থমজনিংই‍। ঙসি নহাশিংনা সংবিধান খঙবা হেনগৎহন্নবা মখোয়বু সংবিধানগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা য়েৎনবা অমদি খন্ন-নৈনবগী শরুক ওইহনবা মথৌ তাই‍। ঐখোয়গী সংবিধান শেমবা মতমদা, লৈবাকসিদা করি করি ফীভম লৈরম্বগে, সংবিধান সভাগী খন্ন-নৈনবদা মতমদুদা করি করি থোকখিবগে হায়বশিং অসিগী মরমদা ঐখোয়না নহাশিংনা খঙফম থোকই‍। মসিনা মখোয়দা সংবিধানগী মরমদা পুক্নিং চঙবা হেনগৎহনগনি‍। মসিনা নহাশিংদা থোং মান্নবা অমদি মপাঙ্গল কলহনবা অসিনচিংবা হীরমশিংবু খঙনবগী মীৎয়াঙ পোক্লক্কনি‍।
খুদম ওইনা, ঐখোয়গী সংবিধান সভাদা নুপী লুপ্লোয় ১৫ য়াওরম্মী‍। ময়ামদুগী মরক্তা, লৈত-লায়রগী পুন্সিদগী থোরক্তুনা মফমদু য়ৌরকখিবা ‘দক্সায়িনী বেলায়ুধন’ অমসু য়াওরম্মী‍। মহাক্না দলিতশিং, শিন্মীশিংগা মরী লৈনবা হীরম কয়াদা মরুওইবা ৱাফম কয়া পুখৎখি‍। দুর্গাবাই দেশমুখ, হন্সা মেহতা, রাজকুমারী অমৃকৌর, অসিনচিংবা নুপী লূপ্লোয় কয়ানসু নুপীশিংগী মরী লৈনবা হীরম কয়াদা মরুওইবা থৌদাং য়াখি‍। মখোয়গী থৌদাং থাগৎপগী লোইবা নাইরোই‍।
ঐখোয়গী নহাশিংনা মখোয়গী মরমদা খঙলকপা মতমদা, মখোয়গী ৱাহংশিংগী পাউখুমসু ফংগনি‍। মসিনা সংবিধান্দা থাজবা পোকহল্লকপা অসিনা, ঐখোয়গী মীয়ামগী লৈঙাকপু, ঐখোয়গী সংবিধানবু অমদি লৈবাক্কী তুংলমচৎপু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি‍। নীংতম্বগী অমৃৎকাল অসিদা, মসিসু লৈবাকসিগী মরুওইবা মথৌ তাবা অমনি‍। সংবিধান নুমিৎ অসিনা মায়কৈ অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী খোঙফমশিংদা অহেনবা থৌনা হাপকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
থাজবা অসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি‍!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Constitution Day
26 NOV 2022 1:11PM by PIB Delhi
Chief Justice of India Justice DY Chandrachud ji; Union Law Minister Shri Kiren ji; Justice Shri Sanjay Kishan Kaul ji, Justice Shri S. Abdul Nazeer ji, Minister of State for Law Shri SP Singh Baghel ji, Attorney General R. Venkataramani ji, President of the Supreme Court Bar Association Shri Vikas Singh ji, all the judges, distinguished guests, ladies and gentlemen present here today, Namaskar!
Best wishes to all of you and all the countrymen on Constitution Day! It was on this day in 1949 that our independent India had laid the foundation of its new future. This year's Constitution Day is special because India has completed 75 years of its independence and we all are celebrating Amrit Mahotsav.
I respectfully bow down to Babasaheb Ambedkar and all the members of the Constituent Assembly as well as the makers of the Constitution, who had dreamt of a modern India. Countless people from the legislature, judiciary and executive have also contributed to the journey of development and expansion of the Constitution in the last seven decades. I seek this opportunity to express my gratitude to all of them on behalf of the country.
Friends,
Today is 26/11. The horrific Mumbai terror attack also took place on this day. Fourteen years ago, when India was celebrating its Constitution and the rights of its citizens, the biggest terrorist attack on India was carried out by the enemies of humanity. I pay my tributes to those who had died in the Mumbai terror attack.
Friends,
In today's global scenario, the whole world is looking towards India. Amidst India's rapid development, fast growing economy and enhanced international image, the world's hopes are pinned on us. A country about which apprehensions were raised that it might not be able to sustain its independence and would disintegrate; today the same country, having pride in its diversity, is marching ahead with all its might. And this was possible due to the immense strength that lies in our Constitution.
The words 'We the people' written in the beginning of the preamble of our Constitution are not just three words. 'We the people' is a call, a pledge, a belief! These words written in the Constitution holds the basic spirit of that India, which has been the mother of democracy in the world. We see the same spirit in the ancient Republic of Vaishali as well as in the hymns of the Vedas.
It is said in Mahabharata-
लोक-रंजनम् एव अत्र, राज्ञां धर्मः सनातनः।
सत्यस्य रक्षणं चैव, व्यवहारस्य चार्जवम्॥
That is, keeping the people or the citizens happy; upholding the truth and simplicity should be the motto of the state. In the modern context, the Constitution of India has incorporated all these cultural and moral sentiments of the country.
I am glad that today, as the mother of democracy, the country is continuously strengthening these ancient ideals and the spirit of the Constitution. Today, with the power of pro-people policies, the country's poor as well as the mothers and sisters are being empowered. Today the laws are being simplified for the common man. Our judiciary is also continuously taking several meaningful steps for timely justice. Even today, I have got the opportunity to launch the e-initiatives started by the Supreme Court. I congratulate all of you for this beginning and for the efforts towards 'Ease of Justice'.
Friends,
This time, on 15th August, I had emphasized on 'duties' from the ramparts of the Red Fort. This is an embodiment of the spirit of our Constitution itself. Mahatma Gandhi used to say that- 'Our rights are those duties, which we fulfil with true integrity and dedication'. Today, in 'Amritkaal', as we are starting the journey of the next 25 years after completing 75 years of independence, this mantra of the Constitution is turning into a resolution for the country.
This period of 'Azadi Ka Amritkaal' is the 'Kartavyakaal' for the country. Be it individuals or organizations, our responsibilities are our top priority today. We can take the country to a new height of development only by walking on the path of our duties. Today, new opportunities are present in front of India and India is moving forward overcoming every challenge.
After a week, India is also going to get the Presidency of G-20. This is a huge opportunity. As Team India, let us enhance India's prestige in the world and take India's contribution to the world. This is also the collective responsibility of all of us. We need to strengthen India's identity as the Mother of Democracy.
Friends,
There is one more feature of our Constitution, which has become even more relevant in today's young India. Our Constitution makers have provided us a Constitution which is open, futuristic and known for its modern vision. Therefore, naturally, the spirit of our Constitution is youth-centric.
Today, be it sports or start-ups, information technology or digital payments, youth power is leaving its mark in every aspect of India's development. The responsibility of the future of our Constitution and the institutions also rests on the shoulders of these youngsters.
Therefore, today, on Constitution Day, I would also like to make a request to the different institutions of the government and the Judiciary of the country. To ensure that the understanding of the Constitution enhances among today's youth, it is necessary that the youngsters become a part of debates and discussions on Constitutional subjects. Our youth should be aware of all these topics. For example, the debates and discussions of the Constituent Assembly at the time when our Constitution was being framed and the kind of circumstances before the country at that time. This will further increase their interest in the Constitution. This will create a vision among the youth to understand topics like Equality and Empowerment.
For example, we had 15 women members in our Constituent Assembly. And one of them was 'Dakshayani Velayudhan', a woman who belonged to the oppressed and deprived section of the society and had reached there. She had made important interventions on various topics related to Dalits and labourers. Durgabai Deshmukh, Hansa Mehta, Rajkumari Amrit Kaur, and many other women members had also contributed significantly on topics related to women. Their contribution is rarely discussed.
When our youngsters learn about them, they will get answers to their questions. The admiration that will develop as a result of this towards the Constitution will strengthen our democracy, our Constitution as well as the future of our country. In this 'Azadi Ka Amritkaal', this too is a crucial need of the country. I hope, Constitution Day will further boost our resolutions in this direction.
With this conviction, heartiest thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.