Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Appointment letters handed over to 71,000 youths in Rozgar Mela-2, Karmayogi Prarambh module launched
All-round new opportunities are being created for the youth – Shri Modi
Employment fair is an effort to empower the youth, make them catalysts in national development – ​​PM
The strength and capital of our youth is our biggest asset - Shri Tomar
22 NOV 2022 4:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today launched the programme of providing appointment letters to more than 71,000 youth, through video conferencing under the Pradhan Mantri Rozgar Mela. In addition, the Prime Minister also launched the Karmayogi Prarambh Module, an online orientation course for all fresh recruits. Speaking on the occasion, Shri Modi said that from Start-ups to self-employment, from space to drones, all-round new opportunities are being created for the youth in India today. The Rozgar Mela is our endeavour to empower the youth and make them catalysts in national development. Today, employment fairs were organized at 45 places in the country, under which Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar was the chief guest at the programme in Bhopal. Shri Tomar said that the strength of the youth of our country is our biggest strength and the capital of the youth is our biggest capital.
In his keynote address, Prime Minister Shri Modi said that appointment letters have been given to more than 71,000 youth today, resulting in a new era of happiness for so many families. He reminded that on the day of Dhanteras, the Central Government had distributed 75,000 appointment letters to the youth. The Prime Minister said that today's job fair is proof that the Central Government is working in mission mode to provide employment opportunities to the youth of the country. Many Union Territories and States will continue to organize such job fairs from time to time. He expressed happiness that thousands of youths have been provided appointment letters by the respective governments in Maharashtra, Gujarat, Uttar Pradesh, Jammu and Kashmir, Ladakh, Andaman and Nicobar, Lakshadweep, Daman and Diu, Dadra and Nagar Haveli and Chandigarh. Goa and Tripura are also due to organize job fairs in the next few days. The Prime Minister credited the double engine government for this tremendous achievement and assured that such job fairs would be organized from time to time to empower the youth of India.
Shri Modi said that the youth is the biggest strength of the country. The Central Government is giving top priority to invest their talent and energy in nation building. While congratulating the new civil servants, he reminded that they are handling this important responsibility in a very special time period i.e. Amrit Kaal. He highlighted their role in the resolve of the country to become a developed nation during the Amrit Kaal. He told them that as representatives of the Central Government, they should understand their role and duties comprehensively and continuously focus on capacity building to perform the duties. Explaining the benefits of Karmayogi Prarambh, a special course prepared for government employees, he said that it would be a great source of skill development and would benefit them. Referring to the crisis facing the youth globally due to the pandemic and war, the Prime Minister said that even in these difficult times, experts from all over the world are optimistic about India's growth path. The Prime Minister said that according to experts, India has emerged as a major force in the Services sector and will soon be the manufacturing hub of the world. While initiatives like PLI will play a big role in this, the mainstay will be the young and skilled manpower of the country. The PLI scheme is likely to generate 60,00,000 jobs. He said that campaigns like Make in India, Vocal for Local and taking the Local to the Global Level are creating new opportunities for employment and self-employment. The possibility of new jobs in both government and private sectors is increasing continuously. More importantly, these opportunities are emerging for the youth in their own cities and villages. This has reduced the compulsion of youth to migrate and they are able to contribute in the development of their area.
Highlighting the new opportunities created by initiatives in areas ranging from Startups to self-employment and space to drones, the Prime Minister said that 80,000 startups are providing opportunities to the youth to showcase their talent. Drones are increasingly being used in mapping under the Svamitva scheme, defence sector, medicine and pesticides. Due to this, new jobs are being created for the youth. Recalling the launch of India's first space rocket by the private sector a few days ago, the Prime Minister lauded the decision to open up the Space sector, which has created employment opportunities for the youth. The Prime Minister said that as a result of taking forward research and innovation, employment opportunities have increased in the country.
At the job fair at Sashastra Seema Bal (SSB) Academy, Bhopal, Union Minister Shri Tomar said that our country is trying to move forward adapting technology very fast and the young generation of our country is key to speeding it up. As promised by the Prime Minister in June this year, Shri Tomar said that the process of recruiting around 75,000 youth every month in mission mode will continue throughout the year to meet the target of recruiting 10,00,000 people, but we also have to understand that government jobs alone is not employment, this is not the solution in entirety. Employment is also being created through many schemes in the country, when the Prime Minister talks about Make in India, Skill India, Standup India and Startup India, there are immense job opportunities for the youth in these schemes. Along with this, opportunities in the private sector are also increasing very fast. Today all the platforms are being used well for creating jobs. One-and-a-half crore youth have been trained through Pt. Deendayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana, out of which more than 80,00,000 youths are gainfully employed. Work is also being done to strengthen the youth by providing training and loans through rural training institutes run in collaboration with banks.
Shri Tomar said that 8,00,00,000 sisters living in our rural areas are earning livelihood by working through Self-Help Groups, these groups have been provided huge loans by banks but their NPA rate is less than 2 percent. He said that thousands of new Startups are giving rise to a new revolution in the country, every Startup is giving employment to 5-10 people, New India is being built through Startups, we are moving in a new direction.
Shri Tomar said that today the need is that in whatever field we are working, we should work with this intensity. Everyone should prepare themselves with the spirit that the work done by me will be helpful in transforming our country into a developed India in the times to come. Shri Tomar urged the youth that the stronger the student spirit, the more meaningful their life would be.
At the outset, Shri Somit Joshi, Deputy Inspector General, SSB Academy welcomed the guests. Col. Ajit Kumar, Deputy Director, AIIMS, Bhopal, Ajay Kumar Dixit, Sr. DPO from Indian Railways, Bank of India officials and others were present in the function. Commandant Shri Ajit Kumar Rathore proposed vote of thanks.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
রোজগার মেলা-২দা নহা ৭১,০০০দা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর খুৎশিন্নখ্রে, কর্ময়োগী প্রারম্ভ মোদ্যুল হৌদোকখ্রে
নহাশিংগী মায়কৈ শুবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি – শ্রী মোদী
এমপ্লোইমেন্ত ফ্যার নহাশিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবা, মখোয়বু লৈবাক চাওখৎপা পুরক্নবগী পাম্বৈ ওইহন্নবা থৌরাংনি – পি.এম.
ঐখোয়গী নহাশিংগী পাঙ্গল অমদি মশিং ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা লন্নি – শ্রী তোমার
22 NOV 2022 4:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি প্রধান মন্ত্রী রোজগার মেলাগী মখাদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা নহা ৭১,০০০ হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর পীবগী থৌরম হৌদোকখ্রে‍। মসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা, নৌনা থবক খল্লবা পুম্নমক্কী ওইবা ওনলাইন ওরিএন্তেসন কোর্স অমা ওইরিবা কর্ময়োগী প্রারম্ভ মোদ্যুলসু হৌদোকখি‍। থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী মোদীনা স্তার্ত-অপ্তগী হৌরগা মশানা মশাবু থবক পীজবা ফাওবা, স্পেস্তগী হৌরগা দ্রোন ফাওবদা, ঙসি ভারত্তা নহাশিংগী মায়কৈ শুবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি হায়খি‍। রোজগার মেলা অসি নহাশিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবা, মখোয়বু লৈবাক চাওখৎপা পুরক্নবগী পাম্বৈ ওইহন্নবা থৌরাংনি‍। ঙসি এমপ্লোইমেন্ত ফ্যারশিং লৈবাক্কী মফম ৪৫দা পাঙথোক্লি অমদি মসিগী মনুং চন্না ভোপালদা পাঙথোকপা থৌরমদা লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍। শ্রী তোমারনা ঐখোয়গী লৈবাকসিগী নহাশিংগী মপাঙ্গল অমদি মশিং অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা লন্নি হায়খি‍।
মরুওইবা ৱারোল পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি নহা ৭১,০০০ হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং পীদুনা ইমুং কয়াগীদমক নুংঙাইবগী অনৌবা মায়োল অমদা পুরক্লি‍ হায়খি। মহাক্না ধন্তেরসকী নুমিৎতা কেন্দ্র সরকারনা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭৫,০০০ য়েন্থোকখিবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা, ঙসিগী রোজগার মেলা অসি কেন্দ্র লৈঙাক্না লৈবাক্কী নহারোলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা মিসন মোদতা থবক তৌরি হায়বগী খুদম অমা ওইরি হায়খি‍। মতম মতমগী মতুং ইন্না অসিগুম্বা রোজগার মেলাশিং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিং অমসুং স্তেত কয়ানা পাঙথোক্কনি। মহারাস্ত্র, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মির, লদাখ, অন্দমান অমসুং নিকোবর, লক্ষদ্বীপ, দামন অমসুং দিয়ু, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং চান্দিগরদা মখোয় মখোয়গী লৈঙাকশিংনা নহা লিশিং কয়াদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং খুৎশিন্নখিবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। গোৱা অমসুং ত্রিপুরানা নুমিৎ খরনি অসিদা অসিগুম্বা রোজগার মেলাশিং পাঙথোক্নবা শেম-শারি। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা অচৌবা মাইপাকপা অসিগীদমক দবল-ইঞ্জিন লৈঙাকপু শিংথাখি অমসুং অসিগুম্বা রোজগার মেলাশিং অসি ভারতকী নহাশিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক মতম মতমগী ওইনা পাঙথোক্কনি হায়না থাজবা পীখি।
শ্রী মোদীনা নহাশিং অসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী অচৌবা পাঙ্গলনি হায়খি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না মখোয়গী তেলেন্ত অমসুং ইনর্জী অসিবু লৈবাক শেমগৎপদা শীজিন্নবদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি। মহাক্না অনৌবা পব্লিক সর্ভেন্তশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, মখোয়দা য়াম্না মরু ওইবা তানফম হায়বদি অমৃত কালদা মখোয়দা মরু ওইবা থৌদাং শীন্নরি হায়না নীংশিংখি। মহাক্না অমৃত কালদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা লৈবাক্কী ফিরেপতা মখোয়না লৌগদৌরিবা থৌদাং অদু খঙহনখি। মহাক্না মখোয়দা কেন্দ্র লৈঙাক্কী মীহুৎশিং ওইনা মখোয় মশাগী থৌদাং অদু মুন্না খঙগদবনি অমসুং মখোয়গী থৌদাং পাঙথোক্নবা কেপাসিতী বিল্দিংদা লেপ্তনা মীৎয়েং থম্নবা হায়খি। লৈঙাক্কী শিন্মীশিং শেম শানবগী অখন্নবা কোর্স অমা ওইরিবা কর্ময়োগী প্রারম্ভকী কান্নবশিং শন্দোক্না তাক্লদুনা, মসিনা স্কিল দিভেলপমেন্তকী কান্নরবা সোর্স অমা ওইরগনি অমদি মখোয়দা চাউনা কান্নহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। লাইচৎ অমসুং লান্না মরম ওইদুনা মালেমগী থাক্তা নহাশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা অরুবা তানফমসিদসু মালেমগী অখঙ-অহৈশিংনা ভারতকী চাওখৎ লম্বীদা থাজবা থম্লি হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা, অখঙ-অহৈশিংগী মতুং ইন্না ভারতনা সর্ভিস সেক্তরদা মরু ওইবা ফোর্স অমা ওইনা মচিন তুমখৎলক্লি অমসুং অথুবদা মালেমগী মেন্যুফেকচরিং হব ওইরগনি হায়খি‍। অমরোমদা পি.এল.আই.গুম্বা থৌশিলশিংনা মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি, অদুগা লৈবাক্কী নহা ওইরিবা অমদি স্কিল মেনপাৱরনা মপুং ওইবা য়ুম্ফম ওইরগনি হায়না ফোঙদোকখি। মেদ ইন ইন্দিয়া, ভোকেল ফোর লোকেলগুম্বা কেম্পেনশিং অমসুং লোকেলবু গ্লোবেল য়ৌহনবা মসিনা থবক্কী অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না হায়, লৈঙাক অমসুং লনাই সেক্তর অনিমক্তা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। মরু ওইনা, খুদোংচাবশিং অসি নহাশিংগী মখোয় মশাগী ময়োল্লম অমসুং খুঙ্গংশিংদা হেনগৎলক্লি। মসিনা নহাশিংবু য়ুম হোংবগী তঙাই ফদবা হন্থহন্দুনা মখোয়না লৈরিবা মফম অদুগী চাউখৎ-থৌরাংদা মখোয়না থৌদাং লৌবা ঙমহল্লগনি‍।
স্তার্তঅপতগী মশানা মশাবু থবক পীজবা অমসুং স্পেসতগী দ্রোন ফাওবদা লৈরিবা সেক্তরশিংদা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিংনা পীখিবা অনৌবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্তঅপ ৮০,০০০না নহাশিংদা মখোয়গী তেলেন্ত উৎচনবা খুদোংচাবা পীরি। দ্রোনশিং অসি হীদাক-লাংথক, তিল হীদাক অমসুং স্বামিত্ব স্কিমদা মেপ্পিং তৌবা অমসুং দিফেন্স সেক্তরদা শীজিন্নবা হেনগৎলক্লি। মসিনা মরম ওইরগা নহাশিংগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি শেমগৎলক্লি‍। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ভারত্তা প্রাইবেৎ সেক্তরনা ভারতকী অহানবা স্পেস রোক্কেৎ লোঞ্চ তৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্পেস সেক্তর হাংদোক্নবা লৌখিবা ফিরেপ অমদি মসিনা ভারতকী নহারোলশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরিবা অসিবু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনবু মাঙদা পুখৎলিবা অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে হায়খি‍।
ভোপালগী সাসস্ত্র সীমা বল (এস.এস.বি.) একাদমীদা পাঙথোকখিবা জোব ফ্যারদা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী তোমারনা ঐখোয়গী লৈবাক অসি অনৌবা তেক্নোলোজীশিং খোঙলৈ থুনা শীজিন্নরদুনা মাঙদা চঙশিন্নবা হোৎনরি অমদি লৈবাকসিগী নহারোলশিংনা খোঙজেল অসি হাপ্লিবা মরুওইবা মতিংনি‍। চহি অসিগী জুন থাদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাশকখিবগী মতুং ইন্না, শ্রী মোমারনা থা খুদিংগী নহা ৭৫,০০০ থবক পীননবা পায়খৎলিবা থৌরাং অসি চহি চুপ্পা মিসন মোদতা মীওই ১০,০০,০০০দা থবক পীনবগী পান্দম ফংননবগীদমক চত্থখিগনি, অদুম ওইনমক লৈঙাক্কী থবকখক্তনা থবক নত্তে, মসিনা পুম্নমক্কী পাম্বৈ নত্তে হায়বসি ঐখোয়না খঙগদবনি হায়খি‍। লৈবাকসিদা তোঙান তোঙানবা স্কীমশিংগী খুত্থাঙদা থবক কয়াসু পীরি, প্রধান মন্ত্রীনা মেক ইন ইন্দিয়া, স্কিল ইন্দিয়া, স্তেন্দঅপ ইন্দিয়া অমদি স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী মরমদা ৱাফম কয়া ফোঙদোক্লিবসিদা, হায়রিবা স্কীমশিং অসিদা নহাশিংবু থবক পীননবা য়াম্লবা খুদোংচাবশিং লৈরি‍। মসিগা লোয়ননা, লনাই সেক্তরদা লৈরিবা খউদোংচাবশিংসু থুনা হেনগৎলক্লি‍। ঙসি ফম্পাক পুম্নমক থবক পীনবগীদমক নীংথিনা শীজিন্নরি‍। পন্দীৎ দীনদয়াল উপধ্যায় গ্রামীন কৌসাল্য য়োজনাগী খুত্থাঙদা নহা করোর অমগা মখায়দা ত্রেনিং পীখ্রে অমদি মখোয়গী মনুংদা নহা ৮০,০০,০০০ হেনবনা থবক ফংখ্রে‍। নহাশিংবু ত্রেনিং পীদুনা অমদি বেঙ্কশিংগা খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নবা রুরেল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিংগী খুত্থাঙদা লোন পীদুনা মপাঙ্গল কলহন্নবা থবকসু পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
শ্রী তোমারনা, ঐখোয়গী খুঙ্গংগী লমদা লৈবা ইচে ইচল ৮,০০,০০,০০০না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাঙদা থবক তৌদুনা পুন্সি হিংনবগী শেল তাল্লি, হায়রিবা গ্রুপশিং অসিদা বেঙ্কশিংনা লোন চাউনা পীথরি অদুবু মখোয়গী এন.পি.এ.গী চাংদি চাদা ২গী মখাদা লৈ হায়খি‍। অনৌবা স্তার্তঅপ লিশিং কয়া লৈবাকসিদা অনৌবা য়াওলগী ইনোৎ হাপ্লি, স্তার্তঅপ খুদিংমক্না মীওই ৫-১০দা থবক পীরি, অনৌবা ভারত স্তার্তঅপশিংগী খুত্থাঙদা শেমগৎলি, ঐখোয়না অনৌবা মায়কৈ অমদা চঙশিল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
শ্রী তোমারনা, ঙসি মথৌ তারিবদি, ঐখোয়না থবক পায়খৎলিবা রম খুদিংদা, ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌবনি হায়খি‍। মীপুম খুদিংমক ঐনা তৌবা থবক্না লাক্কদৌরিবা মতমদা লৈবাক অসিবু চাওখৎপা ভারত অমদা অওনবা পুরকপদা মতেং ওইগদৌরিবনি হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শেম শাগদবনি‍। শ্রী তোমারনা মহৈরোয়শিংগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কল্লিবমখৈ, মখোয়গী পুন্সিসু হেন্না ৱাহন্থোক লৈগদৌরিবনি হায়না নহাশিংদা পুক্নিং থৌগৎখি‍।
থৌরম অদুদা, শ্রী সোমিৎ জোসী, দিপুতী ইন্সপেক্তর জেনেরেল, এস.এস.বি. একাদমীনা মীথুংশিংবু তরাম্না ওকখি‍। কোলোনেল অজিৎ কুমার, দিপুতী দাইরেক্তর, এইমস, ভোপাল, ইন্দিয়ন রেলৱেজকী সেনিয়র দি.পি.ও. অজয় কুমার দিক্সিৎ, বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী ওফিসিএলশিং অমদি অতৈ মীওই কয়াসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। কম্মান্দেন্ত শ্রী অজিৎ কুমার রোথোরনা থাগৎ ৱাহৈ ফোঙদোকখি‍।