Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM KISAN, a game changer DBT Scheme
21 NOV 2022 6:22PM by PIB Delhi
PM KISAN Scheme is a Central Sector Scheme to supplement financial needs of land holding farmers. Financial benefit of Rs. 6000 per year is transferred into the bank accounts of farmer families through direct benefit transfer. Certain categories of higher economic status are excluded from the scheme.
This ambitious scheme, which was launched on 24th February, 2019 by Hon’ble Prime Minister, is one of the largest DBT Schemes in the world. The scheme has been able to reach out to crores of farmers, with no middlemen involved in between. Maintaining absolute transparency in the process of registration and verification of beneficiaries, Government of India has been able to transfer benefits within minutes of press of a button by Hon’ble Prime Minister during the bulk release events.
The release of benefits for any installment period under PM KISAN has now crossed 10 crore farmers from 3.16 crore for the first instalment period – more than 3 times increase in over 3 years.
PM KISAN through a span of over 3 years has successfully provided assistance of more than Rs. 2 lakh crores to crores of needy farmers. Of this amount, more than Rs 1.6 crores has been transferred since the lockdown due to Covid Pandemic.
PM KISAN is an evolving scheme. The scheme was initiated with eligibility of the farmers determined on self-certification by each farmer. Improvements have been made overtime in the way farmers are registered and verified by the States.
The success of this scheme lies in the improvements introduced over time for verification and validation of the farmer details. Mandatory fields have been put in place since inception for the first level check. Once the data of eligible farmers is checked and verified by the States, it is updated on the PM KISAN portal and the same is sent to PFMS for validation of financial details; to UIDAI server for authentication of Aadhar; to income tax server to check income tax payee status; and to NPCI to verify Aadhaar seeding of the bank accounts. This has enabled the Government in continuous validation and verification of the existing and new beneficiaries.
PM KISAN is a major shift in the nature of government support to farmers in India and is one of the finest examples of good governance and use of digital public goods to reach out directly to the citizens. Taking advantage of extensive use of digital technologies in implementation of PM KISAN, the Government has also initiated steps for building a digital ecosystem for agriculture or Agri stack. This will be another digital public good in the agriculture sector, using PM KISAN data as the basis of a federated farmers database to be maintained by the States.
The building of the Agri stack also provides opportunity to Government in saturating PM KISAN scheme with all eligible farmers and to re-verify all the existing beneficiaries, as per the operational guidelines of the scheme. The land details of the existing beneficiaries are thus being seeded, as per the land records of the States, so that in future dynamic linkage with the digital land records of the States is ensured smoothly. E-KYC of the farmers and payments using Aadhar Payment Bridge (APB) have also been initiated by the Ministry of Agriculture to bring in further transparency in the scheme. This exercise will also help in weeding out farmers who may have passed away in between and have sold away their land, and may have meanwhile entered into exclusion criterion prescribed under the scheme.
There are many studies and findings, which indicate that the PM KISAN scheme has helped farmers towards productive investment in agriculture activities. This, in turn, through a multiplier effect, has contributed in overall improvement of the agricultural sector.
For instance, in an empirical study conducted in association with ICAR, the International Food Policy Research Institute (IFPRI), found that the scheme has enabled greatly in addressing the liquidity constraints of farmers for buying agricultural inputs. Further, for the small and marginal farmers, it has not only helped them to meet their requirement of funds for farm inputs, but also for their daily consumption, education, health and other incidental expenses.
Truly, PM KISAN has been a game changer in reaching out directly to the farmers in the country, every four months, and in time of their need.

কৃষি মন্ত্ৰালয়
পিএম কিষাণ, এক যুগান্তকাৰী ডিবিটি আঁচনি
21 NOV 2022 6:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ আঁচনি হৈছে ভূমিৰ গৰাকী কৃষকসকলৰ বিত্তীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে এক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি। প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে প্ৰতি বছৰে ৬০০০ টকাৰ বিত্তীয় সুবিধা কৃষক পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয়। উচ্চ অৰ্থনৈতিক স্থিতিৰ কিছুমান শ্ৰেণী এই আঁচনিৰ পৰা বাদ দিয়া হৈছে।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৪ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০১৯ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা এই উচ্চাকাংক্ষী আঁচনিখন হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিবিটি আঁচনিসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। এই আঁচনিখনে কোটি কোটি কৃষকৰ কাষ চাপিবলৈ সক্ষম হৈছে, ইয়াৰ মাজত কোনো মধ্যস্থতাকাৰী জড়িত নাই। হিতাধিকাৰীসকলৰ পঞ্জীয়ন আৰু প্ৰমাণীকৰণ প্ৰক্ৰিয়াত সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা বৰ্তাই ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে বৃহৎ পৰিমাণৰ মুকলি অনুষ্ঠানৰ সময়ত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এটা বুটাম হেঁচাৰ কেইমিনিটমানৰ ভিতৰতে সুবিধাসমূহ স্থানান্তৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণৰ অধীনত যিকোনো কিস্তিৰ ম্যাদৰ বাবে সুবিধা মুকলি কৰাটোৱে এতিয়া প্ৰথম কিস্তিৰ ম্যাদৰ বাবে ৩.১৬ কোটিৰ পৰা ১০ কোটি কৃষকৰ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিছে যি ৩ বছৰত ৩ গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণে ৩ বছৰতকৈও অধিক সময়ৰ ভিতৰত কোটি কোটি দৰিদ্ৰ কৃষকক সফলতাৰে ২ লাখ কোটি টকাৰ অধিক সাহায্য আগবঢ়াইছে। এই পৰিমাণৰ ভিতৰত, ক’ভিড মহামাৰীৰ বাবে লকডাউনৰ পিছত ১.৬ কোটি টকাৰ অধিক স্থানান্তৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ হৈছে এক বিকশিত আঁচনি। প্ৰতিজন কৃষকৰ দ্বাৰা স্ব-প্ৰমাণপত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ধাৰিত কৃষকসকলৰ যোগ্যতাৰ সৈতে আঁচনিখন আৰম্ভ কৰা হৈছিল। কৃষকসকলক ৰাজ্যসমূহৰ দ্বাৰা পঞ্জীয়ন আৰু প্ৰমাণিত কৰাৰ পদ্ধতিত অতিৰিক্ত সময়ৰ বাবে উন্নয়ন কৰা হৈছে।
এই আঁচনিখনৰ সফলতা কৃষকৰ বিৱৰণৰ প্ৰমাণীকৰণ আৰু বৈধতাৰ বাবে সময়ৰ সৈতে প্ৰৱৰ্তন কৰা উন্নয়নত নিহিত আছে। প্ৰাথমিক স্তৰৰ পৰীক্ষাৰ বাবে আৰম্ভণিৰ পৰা বাধ্যতামূলক ক্ষেত্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ৰাজ্যসমূহৰ দ্বাৰা যোগ্য কৃষকসকলৰ তথ্য পৰীক্ষা আৰু প্ৰমাণীকৰণ কৰাৰ পিছত ইয়াক পিএম কিষান পৰ্টেলত আপডেট কৰা হয় আৰু ইয়াক বিত্তীয় বিৱৰণৰ বৈধতাৰ বাবে পিএফএমএছ-লৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়; আধাৰৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে ইউআইডিএআই চাৰ্ভাৰলৈ; আয়কৰ পৰিশোধকাৰীৰ স্থিতি পৰীক্ষা কৰিবলৈ আয়কৰ চাৰ্ভাৰলৈ; আৰু এনপিচিআই-ৰ ওচৰত বেংক একাউণ্টৰ আধাৰ সংযোজন পৰীক্ষা কৰিবলৈ তথ্য প্ৰেৰণ কৰা হয়। ইয়াৰ ফলত চৰকাৰে বৰ্তমান আৰু নতুন হিতাধিকাৰীসকলৰ নিৰন্তৰ বৈধতা আৰু প্ৰমাণীকৰণত সক্ষম হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ হৈছে ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ বাবে চৰকাৰী সমৰ্থনৰ প্ৰকৃতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন আৰু নাগৰিকসকলৰ ওচৰলৈ পোনপটীয়াকৈ যোগাযোগ কৰিবলৈ সুশাসন আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। পিএম কিষাণৰ ৰূপায়ণত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ সুযোগ লৈ চৰকাৰে কৃষি বা কৃষি স্তূপৰ বাবে ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবেও পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে। এইটো কৃষি খণ্ডৰ আন এক ডিজিটেল ৰাজহুৱা সুবিধা হ'ব য’ত ৰাজ্যসমূহৰ দ্বাৰা ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰিবলগা এক ফেডাৰেটেড কৃষক ডাটাবেছৰ আধাৰ হিচাপে পিএম কিষাণ তথ্য ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
কৃষি স্তূপ নিৰ্মাণে সকলো যোগ্য কৃষকৰ সৈতে পিএম কিষাণ আঁচনি সংপৃক্ত কৰাৰ আৰু আঁচনিখনৰ কাৰ্যকৰী নিৰ্দেশনা অনুসৰি সকলো বিদ্যমান হিতাধিকাৰীক পুনৰ প্ৰমাণিত কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। এনেদৰে ৰাজ্যসমূহৰ ভূমি ৰেকৰ্ড অনুসৰি বিদ্যমান হিতাধিকাৰীসকলৰ ভূমিৰ বিৱৰণ সংযোজিত কৰা হৈছে যাতে ভৱিষ্যতে ৰাজ্যসমূহৰ ডিজিটেল ভূমি ৰেকৰ্ডৰ সৈতে গতিশীল সম্পৰ্ক সুচাৰুৰূপে নিশ্চিত কৰা হয়। কৃষকসকলৰ ই-কেৱাইচি আৰু আধাৰ পেমেণ্ট ব্ৰীজ (এপিবি) ব্যৱহাৰ কৰি পৰিশোধৰ বাবে কৃষি মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আঁচনিখনত অধিক স্বচ্ছতা অনাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই অনুশীলনে তেনে কৃষকসকলক আঁতৰ কৰাত সহায় কৰিব যিসকলে মাজতে মৃত্যু বৰণ কৰিছে বা তেওঁলোকৰ মাটি বিক্ৰী কৰিছে ৷
বহুতো অধ্যয়ন আৰু ফলাফল আছে, যিয়ে এয়া প্ৰদৰ্শিত কৰিছে যে পিএম কিষাণ আঁচনিয়ে কৃষকসকলক কৃষি কাৰ্যকলাপত উৎপাদনশীল বিনিয়োগৰ দিশত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ ফলত, এক গুণক প্ৰভাৱৰ জৰিয়তে, কৃষি খণ্ডৰ সামগ্ৰিক উন্নতিত অৰিহণা যোগাইছে।
উদাহৰণ স্বৰূপে, আইচিএআৰ-ৰ সহযোগত কৰা এক অভিজ্ঞতামূলক অধ্যয়নত, আন্তৰ্জাতিক খাদ্য নীতি গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (আইএফপিআৰআই)ত দেখা গৈছে যে আঁচনিখনে কৃষিজাত ইনপুট ক্ৰয় কৰাৰ বাবে কৃষকসকলৰ নগদ ধনৰ সীমাৱদ্ধতা সমাধান কৰাত যথেষ্ট সক্ষম হৈছে। লগতে ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ বাবে ই তেওঁলোকক কেৱল কৃষি জাতৰ বাবে পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰাই নহয় বৰঞ্চ তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ব্যৱহাৰ, শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু অন্যান্য আনুষংগিক ব্যয়ৰ বাবেও সহায় কৰিছে।
সঁচাকৈয়ে, পিএম কিষাণে দেশৰ কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ পোনপটীয়াকৈ, প্ৰতি চাৰি মাহত আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সময়ত প্ৰত্যক্ষভাৱে যোগাযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক যুগান্তকাৰী ভূমিকা পালন কৰিছে ৷