Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM KISAN, a game changer DBT Scheme
21 NOV 2022 6:22PM by PIB Delhi
PM KISAN Scheme is a Central Sector Scheme to supplement financial needs of land holding farmers. Financial benefit of Rs. 6000 per year is transferred into the bank accounts of farmer families through direct benefit transfer. Certain categories of higher economic status are excluded from the scheme.
This ambitious scheme, which was launched on 24th February, 2019 by Hon’ble Prime Minister, is one of the largest DBT Schemes in the world. The scheme has been able to reach out to crores of farmers, with no middlemen involved in between. Maintaining absolute transparency in the process of registration and verification of beneficiaries, Government of India has been able to transfer benefits within minutes of press of a button by Hon’ble Prime Minister during the bulk release events.
The release of benefits for any installment period under PM KISAN has now crossed 10 crore farmers from 3.16 crore for the first instalment period – more than 3 times increase in over 3 years.
PM KISAN through a span of over 3 years has successfully provided assistance of more than Rs. 2 lakh crores to crores of needy farmers. Of this amount, more than Rs 1.6 crores has been transferred since the lockdown due to Covid Pandemic.
PM KISAN is an evolving scheme. The scheme was initiated with eligibility of the farmers determined on self-certification by each farmer. Improvements have been made overtime in the way farmers are registered and verified by the States.
The success of this scheme lies in the improvements introduced over time for verification and validation of the farmer details. Mandatory fields have been put in place since inception for the first level check. Once the data of eligible farmers is checked and verified by the States, it is updated on the PM KISAN portal and the same is sent to PFMS for validation of financial details; to UIDAI server for authentication of Aadhar; to income tax server to check income tax payee status; and to NPCI to verify Aadhaar seeding of the bank accounts. This has enabled the Government in continuous validation and verification of the existing and new beneficiaries.
PM KISAN is a major shift in the nature of government support to farmers in India and is one of the finest examples of good governance and use of digital public goods to reach out directly to the citizens. Taking advantage of extensive use of digital technologies in implementation of PM KISAN, the Government has also initiated steps for building a digital ecosystem for agriculture or Agri stack. This will be another digital public good in the agriculture sector, using PM KISAN data as the basis of a federated farmers database to be maintained by the States.
The building of the Agri stack also provides opportunity to Government in saturating PM KISAN scheme with all eligible farmers and to re-verify all the existing beneficiaries, as per the operational guidelines of the scheme. The land details of the existing beneficiaries are thus being seeded, as per the land records of the States, so that in future dynamic linkage with the digital land records of the States is ensured smoothly. E-KYC of the farmers and payments using Aadhar Payment Bridge (APB) have also been initiated by the Ministry of Agriculture to bring in further transparency in the scheme. This exercise will also help in weeding out farmers who may have passed away in between and have sold away their land, and may have meanwhile entered into exclusion criterion prescribed under the scheme.
There are many studies and findings, which indicate that the PM KISAN scheme has helped farmers towards productive investment in agriculture activities. This, in turn, through a multiplier effect, has contributed in overall improvement of the agricultural sector.
For instance, in an empirical study conducted in association with ICAR, the International Food Policy Research Institute (IFPRI), found that the scheme has enabled greatly in addressing the liquidity constraints of farmers for buying agricultural inputs. Further, for the small and marginal farmers, it has not only helped them to meet their requirement of funds for farm inputs, but also for their daily consumption, education, health and other incidental expenses.
Truly, PM KISAN has been a game changer in reaching out directly to the farmers in the country, every four months, and in time of their need.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିଏମ୍ କିସାନ, ଡିବିଟି ଯୋଜନାର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା
21 NOV 2022 6:22PM by PIB Bhubaneswar
ପିଏମ୍ କିସାନ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଯାହାକି ଜମି ଥିବା ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ। ଚାଷୀ ପରିବାରଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଷକୁ 6000 ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପଠାଯାଇଥାଏ। ଆର୍ଥିକ ସ୍ବଚ୍ଛଳ ବର୍ଗର କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା 24 ଫେବୃଆରୀ, 2019 ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଡିବିଟି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ | ଏହି ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଏଥିରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥ ସାମିଲ୍ ନାହାନ୍ତି। ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ଏକକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଜାରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଟିଏ ବଟନ୍ ଦବାଇବାର କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହୋଇପାରୁଛି ।
ପିଏମ୍ କିସାନ ଅଧୀନରେ ଯେକୌଣସି କିସ୍ତି ଅବଧି ପାଇଁ ସହାୟତା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଅବଧିରେ 3.16 କୋଟିରୁ 10 କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି - 3 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ହେଉଛି 3 ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି।
3 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପିଏମ୍ କିସାନ ସଫଳତାର ସହିତ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି | ଏହି ରାଶି ମଧ୍ୟରୁ କୋଭିଡ ମହମାରୀ ଜନିତ ଲକଡାଉନ୍ ପର ଠାରୁ 1.6 ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ପିଏମ୍ କିସାନ ଏକ ବିକାଶମୂଳକ ଯୋଜନା। ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ବ-ପ୍ରାମାଣିକରଣ ଉପରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିବା କୃଷକଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା ସହିତ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଉଥିବା ଉପାୟରେ ସମୟ କ୍ରମେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି |
ଏହି ଯୋଜନାର ସଫଳତା କୃଷକ ବିବରଣୀଗୁଡିକର ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ବୈଧତା ସମୟ ସହିତ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ପ୍ରଥମ ସ୍ତର ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭରୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ରଖାଯାଇଛି । ଥରେ ଯୋଗ୍ୟ କୃଷକଙ୍କ ତଥ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ପ୍ରାମାଣୀକରଣ ହେବା ପରେ ଏହା ପିଏମ୍ କିସାନ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଡେଟ୍ ହୁଏ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିବରଣୀ ବୈଧତା ପାଇଁ ଏହାକୁ ପିଏଫଏମଏସକୁ ପଠାଯାଏ; ଆଧାରର ପ୍ରାମାଣୀକରଣ ପାଇଁ ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ସର୍ଭରକୁ; ଆୟକର ଦେୟ ସ୍ଥିତି ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଆୟକର ସର୍ଭରକୁ; ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡିକର ଆଧାର ବିହନ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଏନପିସିଆଇକୁ ପଠାଯାଇଥାଏ। ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପୁରୁଣା ତଥା ନୂତନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ବୈଧତା ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସରକାର ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ଭାରତରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସହାୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ପିଏମ୍ କିସାନ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି ଉତ୍ତମ ଶାସନ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ । ପିଏମ୍ କିସାନର ପ୍ରୟୋଗରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାରର ଲାଭ ଉଠାଇ ସରକାର କୃଷି କିମ୍ବା ଏଗ୍ରି ଷ୍ଟକ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି | ପିଏମ୍ କିସାନ ତଥ୍ୟକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଫେଡରେଟେଡ୍ କୃଷକ ଡାଟାବେସର ଆଧାର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଅନେକ ଉନ୍ନତି ଆସିପାରିବ।
ଏଗ୍ରି ଷ୍ଟକର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ପିଏମ୍ କିସାନ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ୍ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପୁନ-ଯାଞ୍ଚ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ | ବର୍ତ୍ତମାନର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଜମି ବିବରଣୀ ଏହିପରି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଜମି ରେକର୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ସିଡ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ବାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଡିଜିଟାଲ୍ ଜମି ରେକର୍ଡ ସହିତ ଗତିଶୀଳ ସଂଯୋଗ ସୁରୁଖୁରୁରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା କୃଷକଙ୍କ ଇ-କେୱାଇସି ଏବଂ ଆଧାର ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ରିଜ୍ (ଏପିବି) ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ସେହି ସବୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବାଦ ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ହୁଏତ ମରି ଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜମି ବିକ୍ରୟ କରି ସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ଧାର୍ଯ୍ୟ ବହିଷ୍କାର ମାନଦଣ୍ଡରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି।
ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସୂଚାଇଥାଏ ଯେ ପିଏମ୍ କିସାନ ଯୋଜନା କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ବିନିଯୋଗ ଦିଗରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହା, ଏକ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଭାବ ମାଧ୍ୟମରେ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସାମଗ୍ରିକ ଉନ୍ନତିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି |
ଉଦାହରଣ ସ୍ବରୂପ, ଆଇସିଏଆର ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଅଧ୍ୟୟନରେ, ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ୍ ଫୁଡ୍ ପଲିସି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ଆଇଏଫପିଆରଆଇ) ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ କୃଷି ଇନପୁଟ କିଣିବା ପାଇଁ କୃଷକଙ୍କ ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ସୀମାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଏହି ଯୋଜନା ବହୁତ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା କେବଳ ଚାଷ ଇନପୁଟ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠିର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ବାସ୍ତବରେ, ପିଏମ କିସାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାରିମାସରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ।