গৃহ মন্ত্ৰালয়
আজি নতুন দিল্লীত ৩য় ‘সন্ত্ৰাসলৈ পুঁজি শূন্য’ মন্ত্ৰী সন্মিলনৰ ‘সন্ত্ৰাসবাদীক পুঁজি যোগান আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বৈশ্বিক প্ৰৱণতা’ প্ৰসংগত প্ৰথম অধিৱেশনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণ পাঠ
18 NOV 2022 12:13PM by PIB Guwahati
আৰম্ভণিতে মই আপোনালোক আটাইকে এই মন্ত্ৰী সন্মিলনলৈ আদৰণি জনাইছো। এই মঞ্চৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে সৈতে মোৰ অভিজ্ঞতা আৰু চিন্তাধাৰা শ্বেয়াৰ আৰু আলোচনা কৰিবলৈ পোৱাটো মোৰ বাবে পৰম সন্তোষৰ কথা। লগতে মানৱতাৰ সৰ্ববৃহৎ ভাবুকি অৰ্থাৎ সন্ত্ৰাসবাদ সন্দৰ্ভত আপোনালোকৰ মতামত শুনিবলৈ আগ্ৰহী হৈ উঠিছো।
আশা কৰিছো, দুদিনীয়া এই আলোচনাৰ অন্তত আমি এটা কাৰ্য্যকৰী আৰু ব্যৱহাৰিক পথ নিৰ্দেশনা যুগুত আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজত নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰিম।
নিঃসন্দেহে সন্ত্ৰাসবাদ বিশ্ব শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুতৰ ভাবুকি। কিন্তু মই বিশ্বাস কৰো যে সন্ত্ৰাসবাদীক পুঁজি যোগান সন্ত্ৰাসবাদতকৈয়ো অধিক বিপজ্জনক, কাৰণ সন্ত্ৰাসবাদৰ ‘কাৰ্য্যসাধন আৰু পন্থা’ এনে পুঁজিৰেই পৰিচালিত হয়। তদুপৰি, সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানে বিশ্বৰ দেশসমূহৰ অৰ্থনীতি দুৰ্বল কৰি তোলে।
ভাৰতে সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদকে গৰিহণা জনাই আহিছে। আমি বিশ্বাস কৰো যে কোনো কাৰণতেই সন্ত্ৰাসবাদীৰ কোনো কামকে ন্যায্যতা প্ৰদান কৰিব নোৱাৰি, নিৰীহ লোকৰ প্ৰাণ লোৱাটো অত্যন্ত গৰিহণাযোগ্য কাম। সমগ্ৰ বিশ্বতে সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ বলি হোৱা লোকসকললৈ মোৰ সহানুভূতি জ্ঞাপন কৰিছো। এই বৰ্বৰতাৰ সৈতে আমি কেতিয়াও আপোচ কৰা উচিত নহয়।
সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৃষ্ঠপোষকতাত, ভাৰত কেইবা দশক ধৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ বলি হৈ আহিছে। ভাৰতীয় নিৰাপত্তা বাহিনী আৰু সাধাৰণ নাগৰিকে স্থায়ী আৰু সমন্বিতভাৱে সংঘটিত হোৱা অত্যন্ত গুৰুতৰ সন্ত্ৰাসবাদী হিংসাৰ কূটাঘাতৰে মোকাবিলা কৰিবলগীয়া হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজৰ এক সামূহিক দৃষ্টি হৈছে সন্ত্ৰাসবাদক নিন্দা কৰা। কিন্তু প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদৰ ৰূপ আৰু প্ৰকাশ অবিৰতভাৱে বৃদ্ধি হৈ আছে।
আজি সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী গোটসমূহে আধুনিক অস্ত্ৰ তথা তথ্য-প্ৰযুক্তিৰ সূক্ষ্মতা, চাইবাৰ আৰু বিত্তীয় স্থানৰ কথা অতি ভালদৰে বুজি পায় আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰ কৰে।
"ডিনামাইটৰপৰা মেটাভাৰ্চলৈ" আৰু "একে-৪৭ ৰপৰা ভাৰ্চুৱেল এচেটলৈ" সন্ত্ৰাসবাদৰ এই ৰূপান্তৰ নিশ্চিতভাৱে বিশ্বৰ দেশসমূহৰ বাবে চিন্তাৰ বিষয়। আৰু আমি সকলোৱে মিলি ইয়াৰ বিৰুদ্ধে এক উমৈহতীয়া কৌশল যুগুত কৰিব লাগিব।
আমি এইটোও বিবেচনা কৰিছো যে সন্ত্ৰাসবাদৰ ভাবুকি কোনো ধৰ্ম, ৰাষ্ট্ৰীয়তা বা গোটৰ সৈতে জড়িত হ’ব নোৱাৰে আৰু এনে হ’বও নালাগে। সন্ত্ৰাসবাদৰ সন্মুখীন হ’বলৈ আমি নিৰাপত্তা ব্যৱস্থাৰ লগতে আইনী আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাকো সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। ইয়াৰ পিছতো সন্ত্ৰাসবাদীয়ে হিংসা সংঘটিত কৰা, যুৱক-যুৱতীসকলক উগ্ৰপন্থাৰে জড়িত কৰা আৰু আৰ্থিক সম্পদ সংগ্ৰহৰ নতুন-নতুন উপায় বিচাৰি আছে। ডাৰ্কনেটক সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ব্যৱহাৰেৰে মৌলবাদীৰে সম্পৰ্কীয় বিষয়বস্তু বিয়পাই নিজৰ পৰিচয় লুকুৱাই ৰাখিছে। ইয়াৰোপৰি, ক্ৰিপ্ট’কাৰেন্সীৰ দৰে ভাৰ্চুৱেল সম্পত্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে। আমি এই ডাৰ্কনেট কাৰ্য্যকলাপৰ আৰ্হিক বুজিব লাগিব আৰু ইয়াৰ সমাধান সূত্ৰ নিৰ্ণয় কৰিব লাগিব।
দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এনে কিছুমান দেশ আছে যিয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ আমাৰ সামূহিক সংকল্পক ভেঙুচালি কৰিব বিচাৰে, আনকি বাধাও দিব খোজে। আমি দেখিছো যে কিছুমান দেশে সন্ত্ৰাসবাদীক সুৰক্ষা আৰু আশ্ৰয় প্ৰদান কৰে, এটা সন্ত্ৰাসবাদীক সুৰক্ষা দিয়াটো সন্ত্ৰাসবাদক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ সমতুল্য। এনে উপাদান যে কেতিয়াও নিজৰ উদ্দেশ্যত সফল নহয়, তাৰ নিশ্চিতকৰণ হৈছে আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব।
২০২১ ৰ আগষ্টৰ পিছত দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলৰ পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। শাসন ​​ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তন আৰু আল কায়দা আৰু আইচিছৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱে আঞ্চলিক নিৰাপত্তাৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এই নতুন সমীকৰণসমূহে সন্ত্ৰাসবাদৰ পুঁজি যোগানৰ সমস্যাটোক অধিক গুৰুতৰ কৰি তুলিছে। তিনিটা দশকৰ পূৰ্বে এনে এটা শাসন ব্যৱস্থা পৰিৱৰ্তনৰ গুৰুতৰ পৰিণতি সমগ্ৰ বিশ্বই বহন কৰিবলগীয়া হৈছে, যাৰ ফল আমি সকলোৱে ৯/১১ ৰ ভয়াৱহ আক্ৰমণত প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। এই পটভূমিত যোৱা বছৰ দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলৰ পৰিৱৰ্তন আমাৰ সকলোৰে বাবে চিন্তাৰ বিষয়। আল কায়দাৰ লগতে দক্ষিণ এছিয়াত লস্কৰ-ই-তৈবা আৰু জইছ-ই-মহম্মদৰ দৰে সংগঠনে সন্ত্ৰাস বিয়পাবলৈ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে।
সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল বা তেওঁলোকৰ সম্পদক আমি কেতিয়াও আওকাণ কৰা উচিত নহয়। পৃষ্ঠপোষকতা আৰু সমৰ্থন কৰা এনে উপাদানৰ দুটা-কথা (double-speak) ও আমি উদঙাই দিব লাগিব। এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণকাৰী দেশসমূহে, সংগঠনসমূহে এই অঞ্চলৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি নিৰ্বাচিত বা আত্মসন্তুষ্টিমূলক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিব নালাগিব।
সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানৰ ভয়াৱহতাই ব্যাপক ৰূপ ধাৰণ কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানক দমন কৰাত সফল হৈছে। সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ কৌশল ছটা স্তম্ভৰ ভিত্তিত গঢ় লৈ উঠিছেঃ
প্ৰথম – বিধান আৰু প্ৰযুক্তিগত কাঠামোৰ সুদৃঢ়কৰণ,
দ্বিতীয় - এক ব্যাপক নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা
তৃতীয় – কাৰ্য্যকৰী চোৰাংচোৱা বিনিময় ব্যৱস্থা আৰু তদন্ত তথা আৰক্ষী অভিযানৰ সুদৃঢ়কৰণ,
চতুৰ্থ - সম্পত্তি বাজেয়াপ্তকৰণৰ ব্যৱস্থা,
পঞ্চম - আইনী প্ৰতিষ্ঠান আৰু নতুন প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰা আৰু
ষষ্ঠতে - আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু সমন্বয় স্থাপন।
এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন সুদৃঢ়, অবৈধ কাৰ্য্যকলাপ প্ৰতিৰোধ আইন সংশোধন, ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধানকাৰী সংস্থা (NIA) ক সুদৃঢ়কৰণ, বিত্তীয় চোৰাংচোৱাক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতত সন্ত্ৰাসবাদীৰ কূটাঘাত লক্ষণীয়ভাৱে হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ ফলত সন্ত্ৰাসবাদ সৃষ্ট অৰ্থনৈতিক ক্ষতিও ৰোধ হৈছে।
ভাৰতে বিশ্বাস কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদৰে মোকাবিলাৰ অৰ্থে আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ কৌশলটো হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমন্বয় আৰু ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত সময়োচিত আৰু নিকা সহযোগিতা। প্ৰত্যৰ্পণ, বিচাৰ, চোৰাংচোৱা তথ্য বিনিময়, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু “সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ (CFT)” আদি ক্ষেত্ৰত দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতা, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী গোটসমূহে সীমান্তৰ সিপাৰে নিজৰ সম্পদসমূহ সহজেই সমন্বয় আৰু একত্ৰিতকৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমাৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে।
নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ অবৈধ ব্যৱসায়ৰ নতুন ধাৰা আৰু নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰত্যাহ্বানেই সন্ত্ৰাসবাদৰ পুঁজি যোগানক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দৰে বহুপক্ষীয় সংস্থা আৰু বিত্তীয় কাৰ্য্য টাস্ক ফ’ৰ্চ (FATF) ৰ দৰে মঞ্চসমূহে “সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ (CFT)” ৰে সন্ত্ৰাসবাদ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ উপায় হিচাপে ক্ৰিয়া কৰিছে। এফএটিএফে ধন সৰবৰাহ আৰু সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগান কাৰ্য্যক প্ৰতিৰোধ আৰু প্ৰতিহতকৰণৰ অৰ্থে বৈশ্বিক মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ আৰু কাৰ্য্যকৰীকৰণত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।
আমাৰ সন্মুখত ভাৰ্চুৱেল এচেটৰ ৰূপত এক নতুন প্ৰত্যাহ্বান আহি পৰিছে। আৰ্থিক লেনদেনৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ভাৰ্চুৱেল সম্পত্তিৰ নতুন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰিছে। ভাৰ্চুৱেল এচেট চেনেল, পুঁজিৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু ডাৰ্কনেটৰ ব্যৱহাৰক দমন কৰিবলৈ আমি এটা “শক্তিশালী আৰু দক্ষ কাৰ্য্যকৰী ব্যৱস্থা” গঢ়ি তুলিবলৈ সু-সংহতভাৱে কাম কৰিব লাগিব।
ৰাষ্ট্ৰসংঘ, আইএমএফ, ইন্টাৰপ’ল আৰু অন্যান্য অংশীদাৰ যেনেঃ আইন বলবৎকাৰী সংস্থা, বিত্তীয় তদন্তকাৰী আৰু ভিন্ন দেশৰ নিয়ন্ত্ৰকসকলে এই ক্ষেত্ৰত অধিক ইতিবাচক প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব পাৰে। আমি এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহক গভীৰভাৱে বুজি উঠিব লাগিব আৰু সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগানৰ নতুন কৌশলসমূহ ৰোধৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, যিদৰে নতুন দিল্লীত সদ্যসমাপ্ত ইন্টাৰপ’ল সাধাৰণ পৰিষদত কৰা হৈছিল।
ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ অংগীকাৰ কৰিছে, চোৰাংচোৱা তথ্যৰ আদান-প্ৰদান, ফলপ্ৰসূতাৰে সীমা নিয়ন্ত্ৰণৰ সামৰ্থ্য বিকাশ, আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ, অবৈধ বিত্তীয় প্ৰবাহৰ নিৰীক্ষণ আৰু ইয়াক প্ৰতিৰোধ, তদন্ত আৰু ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াত সহযোগিতাত ভাৰতে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
“সন্ত্ৰাসলৈ পুঁজি শূন্য” (No Money for Terror) ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ বিশ্ব সমাজে সন্ত্ৰাসবাদলৈ বিত্তীয় সাহায্যৰ "ম'ড - মিডিয়াম - মেথড" বুজিব লাগিব আৰু ইয়াক দমন কৰিবলৈ 'এক মন, এক পন্থা' ৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সম্বোধনেৰে আজি আমি এই সন্মিলন আৰম্ভ কৰিছো। মোৰ বিশ্বাস যে এই দুদিনত সন্ত্ৰাসক পুঁজি যোগানৰ ভিন্ন দিক সন্দৰ্ভত অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা হ’ব আৰু বৰ্তমান তথা ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে ফলপ্ৰসূ সমাধান সূত্ৰ যুগুত কৰা হ’ব। ভাৰতৰ গৃহমন্ত্ৰী হিচাপে মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিব খুজিছো যে ‘সন্ত্ৰাসলৈ পুঁজি শূন্য’ ৰ উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতা এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণৰ বাবে আপোনালোকৰ উদ্যমৰ দৰেই শক্তিশালী!
এতিয়া মোৰ সতীৰ্থ পেনেলিষ্ট বক্তাসকলৰপৰা শুনিবলৈ আগ্ৰহী হৈ উঠিছো। কাইলৈ সামৰণি অধিৱেশনত কেতবোৰ প্ৰাসংগিক বিষয়ত মোৰ মতামত দাঙি ধৰিব বিচাৰিছো। এতিয়াৰ বাবে সকলোকে শুভেচ্ছা জনাই মোৰ বক্তব্যৰ সামৰণি মাৰিছো!
ধন্যবাদ।

Ministry of Home Affairs
Full text of address of the Union Home Minister Amit Shah at the first session of the 3rd 'No Money for Terror' Ministerial Conference on ‘Global Trends in Terrorist Financing and Terrorism’ theme in New Delhi today
18 NOV 2022 12:13PM by PIB Delhi
At the outset, I welcome you all to this Ministerial Conference. It is a pleasure for me to share and communicate my experience and thoughts with all of you through this platform. Also, I am eager to listen to your views on the greatest threat to humanity, i.e., terrorism.
I hope that, in two days of discussion, we will be able to chalk out a workable and practical roadmap and take a decisive initiative in our fight against terrorism.
Terrorism is, undoubtedly, the most serious threat to global peace and security. But I believe that the financing of terrorism is more dangerous than terrorism itself, because the 'Means and Methods' of terrorism are nurtured from such funding. Furthermore, the financing of terrorism weakens the economy of countries of the world.
India condemns terrorism in all its forms and manifestations. We believe that no reason can justify an act, such as taking innocent lives. I express my sympathy for the victims of terrorist attacks all over the world. We should never compromise with this evil.
India has been a victim of terrorism for several decades, which is sponsored from across the border. Indian security forces and civilians have had to deal with incidents of extremely serious terrorist violence perpetrated in a sustained and coordinated manner. The international community has a collective approach that terrorism must be condemned in all its forms. But the forms and manifestations of terrorism are continuously evolving due to technological revolution.
Today, terrorists and terrorist groups understand the nuances of modern weapons & information technology, and the dynamics of the cyber & financial space very well, and use them.
This transformation of terrorism from "Dynamite to Metaverse" and "AK-47 to Virtual Assets" is definitely a matter of concern for the countries of the world. And we all have to work together to formulate a common strategy against it.
We also recognize that the threat of terrorism cannot and should not be linked to any religion, nationality, or group. To confront terrorism, we have made significant progress in fortifying the security architecture, as well as the legal and financial systems. In-spite of this, terrorists are constantly finding new ways to carry out violence, radicalize youth and raise financial resources. The Darknet is being used by terrorists to spread radical content and conceal their identities. Additionally, there is an increase in the use of virtual assets like cryptocurrency. We need to understand the patterns of these Darknet activities and find their solutions.
Unfortunately, there are countries that seek to undermine, or even hinder, our collective resolve to fight terrorism. We have seen that some countries protect and shelter terrorists, protecting a terrorist is equivalent to promoting terrorism. It will be our collective responsibility that such elements never succeed in their intentions.
After August, 2021 the situation in South Asian region has changed. The regime change and the growing influence of Al Qaeda & ISIS have emerged as a significant challenge to regional security. These new equations have made the problem of terror financing more serious. Three decades ago, the whole world has had to bear the serious consequences of one such regime change, the result of which we all have seen in the horrific attack of 9/11. In this background, last year changes in the South Asian region are a matter of concern for all of us. Along with Al Qaeda, organizations in South Asia like Lashkar-e-Taiba and Jaish-e-Mohammed continue to spread terror.
We should never ignore terrorists' safe havens or their resources. We also have to expose the double-speak of such elements who sponsor and support them. Therefore, it is important that this Conference, the participating countries, and the organizations, should not take a selective, or complacent perspective of the challenges of this region.
The problem of financing of terrorism has become widespread. In the last few years, India has succeeded in cracking down on terror financing. India's strategy against the financing of terrorism is based on these six pillars:
First – Strengthening the Legislative and Technological Framework,
Second - Creation of a Comprehensive Monitoring Framework
Third – Actionable intelligence sharing mechanism and strengthening of the investigation and police operations,
Fourth - Provision for confiscation of property,
Fifth - Prevent misuse of legal entities and new technologies and
Sixth - Establishing international cooperation and coordination.
In this direction, India has strengthened the fight against terrorism and its financing, with the amendment of the Unlawful Activities Prevention Act, strengthening the National Investigation Agency (NIA), and giving a new direction to financial intelligence. It is the result of our continuous efforts that terrorist incidents in India have come down drastically. This has also resulted in a drastic reduction in the economic losses caused by terrorism.
India believes that the most effective strategy to deal with terrorism is International coordination and real-time and transparent cooperation among nations. Cooperation among countries in areas such as extradition, prosecution, intelligence sharing, capacity building and “Combating the Financing of Terrorism (CFT)”, is important in the fight against terrorism. Our mutual cooperation becomes even more important given that terrorists and terrorist groups easily coordinate and conjoin their resources across borders.
The emerging trends of the illegal trade of narcotics, and the challenge of narco-terror, have given a new dimension to terror financing. In view of this, there is a need for close cooperation among all nations. Multilateral institutions such as the United Nations and the presence of platforms such as the Financial Action Task Force, FATF, are most effective in terms of preventing terrorism in the field of ​​“Combating the Financing of Terrorism (CFT)”. FATF is playing an important role in setting and implementing global standards to prevent and combat, money laundering and terrorist financing.
We have a new challenge in the form of Virtual Assets before us. New methods of virtual assets are being used by terrorists for financial transactions. To crack down on the use of virtual asset channels, funding infrastructure and darknet, we need to work coherently towards developing a “robust and efficient operational system”.
United Nations, IMF, Interpol, and other stakeholders such as Law enforcement agencies, financial investigators, and regulators of various countries can have a more positive impact in this regard. We must understand these challenges in-depth and make efforts globally to curb the new techniques of terror financing, as was done in the recently concluded Interpol General Assembly in New Delhi.
India remains committed to all efforts to combat terrorism, by sharing intelligence, capacity building for effective border control, preventing misuse of modern technologies, monitoring and preventing illicit financial flows, and cooperating in investigative and judicial processes.
To achieve the goal of "No Money for Terror", the global community must understand the "Mode - Medium - Method" of Terror Financing and adopt the principle of 'One Mind, One Approach' in cracking down on them.
We have started this conference today with the address of the Prime Minister of India Shri Narendra Modi. I am confident that in these two days there will be a meaningful discussion on various dimensions of Terror Financing and meaningful solutions will be ideated for the present and future challenges. As the Home Minister of India, I want to assure you that our commitment towards the objective of 'No Money for Terror' is as strong as your enthusiasm to participate in this event!
I look forward to hearing from my fellow panelist speakers. Tomorrow, in the concluding session, I would like to put forth my views on some pertinent issues. For now, I conclude my remark, wishing everyone all the very best!
Thank you.