লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজানা মন্ত্রালয়গী অৱাং নোংপোক লমদমশিংগী প্রোগ্রাম অমসুং স্কিমশিং য়েংশিনখ্রে
ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজানা মহাক্কী লুচিং মখাদা ঙরাং নাগালেন্দগী মেদজিফেমাগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ হোর্তিকলচর (সি.আই.ঐচ.)তা রিভিয়ু মীতিং পাংথোকখি
শ্রী অহুজানা মেদজিফেমাগী সি.আই.ঐচ.তা একজিবিসন হৌদোকখি অমসুং স্তোলশিং য়েংখি
13 NOV 2022 7:21PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী (দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.) সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজানা নাগালেন্দগী মেদজিফেমাগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ হোর্তিকলচর (সি.আই.ঐচ.)দা নবেম্বর ১২, ২০২২দা মন্ত্রালয় অসিগী অৱাং নোংপোক লমদমশিংগী (এন.ই.আর.) মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমসুং স্কিমশিং য়েংশিন্নবা পাংথোকখিবা মীফম লুচিংখি। অৱাং নোংপোক রাজ্য ৮গী সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা খন্ন-নৈনবগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, দা অভিলক্ষ লিখীনা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল – ওইল পাল্ম, নেস্নেল মিসন ওফ ইদিবল ওইলসীদ, মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর (এম.আই.দি.ঐচ.), মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন, রাস্ত্রিয় কৃষি বিকাস য়োজনা (আর.কে.ভি.ৱাই.), ফোর্মেসন এন্দ প্রোমোসন ওফ ফার্মর প্রদ্যুসর্স ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.), নেস্নেল বেম্বু মিসন অমসুং মেস্নেল বিকিপিং এন্দ হনী মিসন (এন.বি.ঐচ.এম.)দা মিৎয়েং চঙদুনা এন.ই.আর. লমদমদা পায়খৎলিবা তোঙানবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রামশিংগী মতাংদা পাউদমখি। এন.ই.আর.গী তোঙানবা রাজ্যশিংনা কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিং অসিগা মরী লৈনবা হৌজিক ওইরিবা ফিভম কয়াগী মতাংদা পাউদমখি।
ওইল পাল্ম থাবগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংদবা অমসুং ফন্দগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা মীফম অসিদা খন্ন-নৈনখি। থৌওংশিং অসিগা মরী লৈনবা মন্ত্রালয় অসিগী জোইন্ত সেক্রেতরীশিংনা রাজ্য সরকারগী তোঙানবা ঐচ.ও.দি.শিংগা ৱারী শাখি অমসুং মখোয়না থেংনবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন কয়াসু পুরকখি।
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.গী অৱাং নোংপোক রাজ্যগী সেক্রেতরীনা মীফমদা থমখিবা প্রজেন্তেসন অমসুং স্কিমশিং য়েংশিল্লবা তুংদা রাজ্যশিংদা মখোয়গী খুদোংচাদবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা তেংবাংগনি হায়বগী থাজবা পীখি অমসুং মখাগী খোঙথাংশিং লৌখৎকনি হায়না ফোংদোকখি:
1. রাজ্য খুদিংদা এম.আর.এল. লেব, সোইল তেস্তিং অমসুং সীদ তেস্তিং লেব লিংখৎপা।
২) প্রোজেক্ত অমসুং ৱাহৌদোক থম্লকপা কয়াগী অয়াবা পীনবগীদমক্তা স্তেত লেভেল স্তীরিং কম্মিতী (এস.এল.এস.সি.) মতম চানা পাংথোকপা।
৩) য়ু.সি. অমসুং প্রোগ্রেস রিপোর্ত মতম চানা থাজিনবা।
৪) প্রদক্সনগী খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী অমসুং এক্সতেন্সন সীস্তেমগী খুত্থাংদা য়েন্থোক্নবগীদমক্তা আই.সি.এ.আর., এস.এ.য়ু., কে.ভি.কে.গুম্বা রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিংগা তেংবাংনবা।
৫) লৌউ-শিংউ পোত্থোকশিংগী ভেল্যু চেন দিভেলপ তৌবা।
৬) আর.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত পায়খৎপা অমসুং লোইশিনবা।
শ্রী অহুজানা লুচিংবা কাঙবু অমনা ঙসি কিহোম খ্বাইদগী য়াম্না থাবা মোলভোম খুঙ্গংগী কিহোম থাবশিংগা ৱারী শানবগীদমক্তা ফিল্দ ভিজিত চৎখি। মোলভোম পাইনেপল ফার্মর প্রদ্যুসর কম্পেনীগী মেম্বরশিংনা মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসরশিংগা ৱারী শাখি অমসুং অহেনবা পোত্থোকশিংবু খুঙ্গংগী থাক্তা প্রোসেস তৌদুনা তোঙানবা লমশিংগী কঞ্জ্যুমরশিংদা ফংহনবা য়ানবগীদমক্তা খুঙ্গংদা প্রোসেসিং ফেসিলিতী শানীংবগী অপাম্বা ফোংদোকখি। মন্ত্রালয় অসিগী মরু ওইবা থৌদাং অমা ওইরিবা এম.ও.ভি.সি.দি.-এন.ই.আর.গী মখাদা এফ.পি.ও.শিংনা পায়খৎপা থৌদাংশিংবু তীম অসিনা থাগৎখি।
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু. সেক্রেতরী অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরীনা দিমাপুরদা লৈবা বেম্বু রিসোর্স সেন্তরদা চৎখি অমসুং বেম্বু চার্কোল, ফর্নিচর, ধুপ শাবা অমসুং বেম্বু ম্যুজিয়মগুম্বা বেম্বুদা য়ুম্ফম ওইবা পোত্থোকশিং য়েংশিন্নবা অমসুং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা সেন্তর অসিদা লৈরিবা ফেসিলিতী য়েংশিনখি।
ওফিসরশিংনা রাজ্যগী ওফিসিএলশিংগা ৱারী শাখি অমসুং বেম্বু বেজ এগ্রোফোরেসত্রী সীস্তেম ইন্দুনা চৎলিবা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংগী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরকপা ঙমগদবা নেস্নেল বেম্বু মিসনগী মখাদা রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা বেম্বু-বেজ এক্তিবিতীশিং চাউখৎহন্নবা পাউতাক কয়া পীখি।
নাগালেন্দ বীকিপিং অমসুং হনী মিসনগী মখাদা পুথোক্লিবা খোইহী প্রোসেস তৌনবা অমসুং তেস্তিং তৌবগী ফেসিলিতীদা তীম অসিনা চৎখি। রোক বী, স্তিংলেস বী অমসুং লোকেলগী অতোপ্পা খোইদগী য়োকপা খোইহী মখল কয়া প্রোসেস তৌবগী নাগালেন্দগী বীকিপিং সেক্তরগী মরু ওইবা খোঙথাং অমসু ফেসিলিতী অসিনা ওইরি।
ভারত সরকারগী সেক্রেতরী অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরীনা নেস্নেল বীকিপিং অমসুং হনী মিসনগী মতেংদগী নাগালেন্দগী বীকিপিং সেক্তর হেন্না চাউখৎহন্নবা তোঙানবা খোঙথাং কয়াগী পাউতাক পীখি।
দিমাপুরদা লৈরিবা ওর্গানিক এ.সি. মার্কেত অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং মার্কেতিং তৌনবগীদমক্তা গ্রেদিং, পেকেজিং তৌনবা, কংহন্নবা অমসুং কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতী কয়া মখোয়না শেমগৎনবা লৈরিবা স্তেত ওফ দি আর্ত ফেসিলিতীশিংসু রাজ্যগী ওফিসিএলশিংনা উৎখি। নাগালেন্দগী তোঙানবা জিলাশিংদগী লাকপা পোত্থোকশিংবু ওর্গানিক এ.সি. মার্কেত অসিনা লোকেল কঞ্জ্যুমরশিংদা অমুক য়োল্লি।
কেন্দ্রগী তীম অসিনা নাগালেন্দ সরকারনা রাজ্যসিগী এগ্রিকলচর অমসুং হোর্তিকলচর চাউখৎনবা পায়খৎপা খোঙথাংশিংবু থাগৎখি।
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.গী এদিস্নেল হোর্তিকলচর কম্মিস্নর, দাঃ নবীন কে.পাতলেনা কেন্দ্র অমসুং অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগী দিগ্নিতরী খুদিংবু তরাম্না ওকখি অমসুং দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.গী হোর্তিকলচর কম্মিস্নর, দাঃ প্রভাত কুমারনা ভোত ওফ থেংক্স পীখি।
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু. সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজানা নাগালেন্দগী মেদজিফেমাগী সি.আই.ঐচ.তা ১২/১১/২০২২দা পাংথোকখিবা রিভিয়ু মীফম লুচিংবা
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু. সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ অহুজানা নাগালেন্দগী মেদজিফেমাগী সি.আই.ঐচ.তা ১২/১১/২০২২দা এগ্রিকলচর একজিবিসন হৌদোকপা
দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু. সেক্রেতরী, এদিস্নেল সেক্রেতরী, জোইন্ত সেক্রেতরী অমসুং সেনিয়র ওফিসরশিংনা নাগালেন্দগী দিমাপুরগী বেম্বু রিসোর্স সেন্তরদা ১২/১১/২০২২দা ফিল্দ ভিজিত চৎপা

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Secretary Shri Manoj Ahuja reviews Ministry’s major programmes and schemes for the North Eastern Region
• A review meeting under the chairmanship of Shri Manoj Ahuja, Secretary, Agriculture and Farmers Welfare, Government of India was held yesterday at Central Institute of Horticulture (CIH), Medziphema, Nagaland
• Shri Ahuja inaugurated exhibition and stalls displayed at CIH, Medziphema
13 NOV 2022 7:21PM by PIB Delhi
Shri Manoj Ahuja, Secretary, Department of Agriculture and Farmers Welfare (DA&FW), Government of India chaired a high level meeting at the Central Institute of Horticulture (CIH), Medziphema, Nagaland on 12th November 2022 to review the Ministry’s major programmes and schemes for the North Eastern Region (NER). Senior officials of all eight North-Eastern states participated in the deliberations.
During the meeting, Dr. Abhilaksh Likhi, Addl. Secretary, DA&FW, informed about the Schemes and Programmes being implemented in the NER, focussing on the National Mission on Edible Oil – Oil Palm, National Mission of Edible Oilseeds, Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), Mission Organic Value Chain Development for North Eastern region, Rashtriya Krishi Vikas Yojna (RKVY), Formation and Promotion of Farmer Producers Organizations (FPOs), National Bamboo Mission and National Beekeeping & Honey Mission (NBHM).The different states of the NER presented status and issues related to implementation of Central Government schemes.
In this meeting, major issues of non-availability of planting materials for oil palm and issues related to release of funds were discussed. The concerned Joint Secretary of Ministry held detailed discussion with various HODs of State Governments and also resolved the problems faced by them.
After reviewing the schemes and details presentations by North Eastern States Secretary, DA&FW assured the States of the Department’s support to resolve their issues, including the following steps:
1. Setting up of MRL labs, soil testing & seed testing labs in each state.
2. Timely conduct of State Level Steering Committee (SLSC) for approval of proposal and Projects.
3. Timely submission of all the UCs and Progress report.
4. To coordinate with research institute such as ICAR, SAUs, KVKs for latest production technology and dissemination through extension system.
5. Value chain development for agricultural produces.
6. Take up and completion of infrastructure project under RKVY timely.
Today, a team lead by Shri Ahuja undertook a field visit to interact with pineapple growers from Molvom village having largest area under pineapple plantation. The members of Molvom pineapple farmers producer company interacted with senior officers of the Ministry and shown interest to create processing facility at village so that the surplus produce may be processed at village level and make it available to the consumers at distant places. The team appreciated the efforts made by FPO under MOVCD-NER which is a major initiative of Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.
Secretary DA&FW and Additional Secretary visited Bamboo Resources Centre at Dimapur to see the facilities developed at the Centre for promotion of Bamboo based products like Bamboo charcoal, Furniture, Aggarbati making and Bamboo Museum.
The officers interacted with the state’s officials and suggested various steps to promote bamboo-based activities in the states under the National Bamboo Mission which can change the livelihood of small and marginal farmers having bamboo-based agroforestry system.
The team also visited the processing and testing facilities of Honey developed under Nagaland Beekeeping and Honey Mission. The facility is one of the core activities in beekeeping sector in Nagaland for processing of different kind of honey link collected from rock bees, stingless bees and other local bees.
Secretary and Additional Secretary, Government of India also suggested various measures for upliftment of beekeeping sector in Nagaland with help of National Beekeeping & Honey Mission.
After that the state officials displayed the state-of-the-art facility developed at Dimapur for marketing of Organically grown produce at Organic AC market having facility for grading, packaging, drying and cold storage facilities for perishable products. The produce from Nagaland coming from various district are being sold through organic AC market to local consumers.
The Central team appreciated the efforts of Nagaland Govt. for promotion and upliftment of Agriculture and Horticulture sector in the state.
Dr. Naveen K. Patle, Addl. Commissioner Horticulture, DA&FW welcomed all the dignitaries from Central and North Eastern states and vote of thanks was delivered by Dr. Prabhat Kumar, Horticulture Commissioner, DA&FW.
Shri Manoj Ahuja Secretary DA&FW, chairing Review Meeting at CIH, Medziphema, Nagaland on 12.11.2022
Shri Manoj Ahuja Secretary DA&FW, inaugurating an agricultural exhibition at CIH, Medziphema, Nagaland on 12.11.2022
Field visit of the Secretary, Additional Secretary, Joint Secretary and Senior Officers of DA&FW, Government of India, to Bamboo Resource Centre, Dimapur Nagaland on 13.11.2022