ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଭିଜିଲାନ୍ସ ସଚେତନତା ସପ୍ତାହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
03 NOV 2022 3:13PM by PIB Bhubaneswar
ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ମହାଶୟ, ପ୍ରିନ୍‌ସିପାଲ୍ ସେକ୍ରେଟାରି ଡା.ପି. କେ ମିଶ୍ରା, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା, ସିଭିସି ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ୍ ପଟେଲ୍, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କମିଶନର୍ସ, ଦେବୀ ଓ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଏହି ସତର୍କତା ସପ୍ତାହ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ସଚ୍ଚୋଟତା, ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରିତ ସର୍ବସାଧାରଣ ସେବାର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ରହିଛି। ଏବଂ ଏହି କମିଟମେଣ୍ଟ ସହିତ ଆପଣ ସତର୍କତା କୁ ନେଇ ଜାଗୃତିର ଏହି ଅଭିଯାନ ଚଲାଇଛି। ଚଳିତ ଥର ଆପଣ ସମସ୍ତ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଦୁର୍ନୀତି ମୁକ୍ତ ଭାରତ’, ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ସିହତ ସତର୍କତା ସପ୍ତାହ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ଆଜିର ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସେହିପରି ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ, ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ବିଶ୍ବସନୀୟନତା, ଏହି ଦୁଇଟି ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ। ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କର ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ବାସ, ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ବଢ଼ାଉଛି। ଆମର ଏଠାରେ ସମସ୍ୟା ଏହା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ସରକାର ଜନତାଙ୍କର ବିଶ୍ବାସ ହରାଇଛି, ଜନତାଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ବାସ କରିବାରେ ପଛରେ ରହିଛି। ଦାସତ୍ବର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆମକୁ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର, ଶୋଷଣ, ସମ୍ବଳ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଯେଉଁ ଲିଗାସି ମିଳିଛି, ତାହାକୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ସହିତ ସ୍ବାଧୀନତା ପରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସଂପ୍ରସାରିତ ହେଲା ଏବଂ ଏହାର ବହୁତ କ୍ଷତି ଚାରି ଚାରି ପୀଢ଼ି ଉଠାଇଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ସ୍ବାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କଳାରେ ଆମକୁ ଦଶକ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିବା ଏହି ପରିପାଯିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଚଳିତ ଥର 15 ଅଗଷ୍ଟରେ ଲାଲ୍ କିଲାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହିଛି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଧରି ଶ୍ରମ, ସାଧନା, କିଛି ପଦକ୍ଷେପ, ଏହା ପରେ ଏବେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିପକ୍ଷରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସଂଗ୍ରାମର ସମୟ ଆସି ଯାଇଛି। ଏହି ସନ୍ଦେଶକୁ ବୁଝି କରି, ଏହି ମାର୍ଗ ଉପରେ ଚାଲି ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯାଇ ପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଦେଶରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଆଡ଼କୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ବଡ଼ କାରଣ ରହିଛି – ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟ ଯି ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ଅନାବଶ୍ୟକ ଚାପ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆମର ଏଠାରେ ସୁବିଧା, ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ରହି ଆସିଛି, ଏକ ଗ୍ୟାପ୍, ଏକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦିଆଗଲା। ଏହା ଦ୍ବାରା ଅନୁପଯୁକ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଆରମ୍ଭ ହେଲା ଯେଉଁଥିରେ ଯେକୌଣସି ଲାଭକୁ, କୌଣସି ସୁବିଧାକୁ ଅନ୍ୟ ଠାରୁ ଆଗରୁ ପାଇବାର ଦୌଡ଼ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲା। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାର ଭାବରେ ସାର-ପାଣିର କାମ କଲା। ରାସନ ଦୋକାନରେ ଲାଇନ୍, ଗ୍ୟାସ କନେକ୍‌ସନ ଠାରୁ ନେଇ ସିଲିଣ୍ଡର ଭରିବାରେ ଲାଇନ୍, ବିଲ୍ ପଇଠ ହେଉ, ଆଡମିସନ ନେବା ହେୁ, ଲାଇସେନ୍ସ ନେବା ହେଉ, କୌଣସି ଅନୁମତି ନେବା ହେଉ, ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଲାଇନ୍। ଏହି ଲାଇନ୍ ଯେତେ ଲମ୍ବା, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ମଧ୍ୟ ସେତିକି ମାତ୍ରାରେ ଅଧିକ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକାରର ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ଯଦି କାହାରିକୁ ଉଠାଇବାକୁ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ, ନିଜର ଶକ୍ତି ଏହି ସମ୍ବଳକୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ଲଗାଇ ଦେବେ ତେବେ ଦେଶ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, କିପରି ବିକଶିତ ହେବ? ଏଥିପାଇଁ ଗତ 8 ବର୍ଷ ଧରି ଅଭାବ ଓ ଚାପ ରେ ଥିବା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି, ଡିମାଣ୍ଡ ଏବଂ ସପ୍ଲାଇର ଗ୍ୟାପକୁ ଦୂର କରିବାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ ରାସ୍ତାକୁ ବାଛିଛୁ।
ତିନିଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଆଡ଼କୁ ମୁଁ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି। ଏକ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ରାସ୍ତା, ଦ୍ବିତୀୟ ଟି ହେଉଛି ମୂଳ ସୁବିଧାର ସାଚୁରେସନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ରାସ୍ତା। ଏବେ ଯେପରି ରାସନର ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ। ଗତ 8 ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ପିଡିଏସ୍ କୁ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଜାଲ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସିଷ୍ଟମରୁ ବାହାର କରି ଦେଇଛୁ।
ଏହିପରି, ଡିବିଟି ଦ୍ବାରା ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦିଆ ଯାଉଥିବା ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚା ଯାଉଛି। ଏହି ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଭୁଲ୍ ହାତକୁ ଯିବାରୁ ରୋକା ଯାଇ ପାରିଛି। କ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲାଞ୍ଚ, କଳା ଧନ ବା ଡିଟେକ୍ଟ କରିବା କେତେ ଜଟିଳ, ଏହା ଆମେ ସବୁ ଜାଣିଛୁ।
ଏବେ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଟ୍ରାନ୍‌ଜାକ୍‌ସନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ବହୁତ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଚି। ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଇ ମାର୍କେଟ୍ ପ୍ଲେସ- ଜିଇଏମ୍ ପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ବାରା ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ କେତେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆସିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏହା ସହିତ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ବ ବୁଝି ପାରିଛନ୍ତି, ଅନୁଭବ କରିପାରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୌଣସି ସରକାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରତି ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା, ସାଚୁରେସନର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା, ସମାଜରେ ଭେଦଭାବକୁ ସମାପ୍ତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରି ଦେଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଓ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ, ନିଜେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପ୍ରତି ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସନ୍ଧାନ କରୁଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଦ୍ବାରକୁ ଯାଇ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଯେଉଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥି ମଝିରେ ରହିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମର ସରକାର ଦ୍ବାରା ପ୍ରତି ଯୋଜନାରେ ସାଚୁରେସନର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ହର ଘର ଜଳ, ପ୍ରତି ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଛାତ, ପ୍ରତି ଗରିବଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ, ପ୍ରତି ଗରିବଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ କନେକସନ ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନୀତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଦେଶ ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ନୀତିର ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ରହିଛି। ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କିପରି ଦଶକ ଧରି ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରି ରଖାଗଲା। ଏହି କାରଣରୁ ବହୁତ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଛି। ଆଜି ଆମେ ଡିଫେନ୍ସ ସେକ୍ଟରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ, ଏହା ଦ୍ବାରା ଏହି ସବୁ ଦୁର୍ନୀତିର ସମ୍ଭାବନା ସମାପ୍ତ ହୋଇ ଯାଇଛି। ରାଫାଏଲ୍ ଠାରୁ ନେଇ ଫାଇଟର ଜେଟ୍‌ସ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍‌ସପୋର୍ଟ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ନିଜେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। କେବଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନୁହେଁ, ବରଂ ଅନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଆମକୁ ବିଦେଶରୁ କ୍ରୟ, ଯେପରି ଖୁବ କମ୍ ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭର ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଏପରି ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ଆଜି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିଭିସି ପାରଦର୍ଶିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସଭିଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ସଙ୍ଗଠନ ଅଟେ। ଗତ ଥର ମୁଁ ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ପ୍ରିଭେନ୍‌ଟିଭ୍ ଭିଜିଲାନ୍‌ସ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ କରିଥିଲି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆପଣ ଏହି ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁ 3 ମାସର ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରଖା ଯାଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଅଟେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଅଡିଟର, ଇନ୍‌ସପେକ୍‌ସନର ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଉପାୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଚି। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଆଧୁନିକ, ଅଧିକ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଡ୍ରିଭେନ୍ କିପରି କରାଯିବ, ଏହାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଚିନ୍ତା କରିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁର୍ନୀତି ବିପକ୍ଷରେ ସରକାର ଯେଉଁ ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ସେହିପରି ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ସମସ୍ତ ବିଭାଗକୁ ଦେଖାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେଟିଭ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ, ଯାହା ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଉପରେ ଜିରୋ ଟଲରେନ୍‌ସ ରଖିଥାଏ। ଏହା ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ନୀତିରେ, ସରକାରଙ୍କ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିରେ, ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ, ଆପଣ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖିପାରିବେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଭାବନା ଆମର ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଡିଏନଏ ରେ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ ଭାବରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏକ ଭାବନା ଏହା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ଯେଉଁ ଭ୍ରଷ୍ଟ ଅଫିସରମାନେ ରହିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ବିପକ୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ତାହା ଆପରାଧିକ ହେଉ ବା ବିଭାଗୀୟ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଛି। କଣ ଆମେ ଦୁର୍ନୀତି ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଡିସିପ୍ଲିନାରି ପ୍ରୋସିଡିଂକୁ ମିଶନ୍ ମୋଡରେ, ଏକ ଅବଧି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବା? କାରଣ ଝୁଲୁଥିବା ଖଣ୍ଡା ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତିତ କରାଇଥାଏ। ଯଦି ସେ ନିର୍ଦ୍ଦୋଶ ଏବଂ ଏହି ଚକ୍ରରେ ଆସି ଯାଇଛନ୍ତି ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଏହି ବିଷୟର ଦୁଃଖ ସାରା ଜୀବନରେ ରହିଥାଏ ଯେ ମୁଁ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ ଜୀବନ ଯାପନ କଲି ଏବଂ ମୋତେ ଫସାଇ ଦିଆଗଲା ଏବଂ ଏହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ କରାଯାଉ ନାହିଁ। ଯେଉଁମାନେ ଖରାପ କାମ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର କ୍ଷତି ହେଉଛି କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ କରି ନାହାନ୍ତି ବା ନିର୍ଦ୍ଦୋଶ ଏହି ଝୁଲୁଥିବା ଖଣ୍ଡା କାରଣରୁ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଜୀବନ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକାର ଭାବରେ ବୋଝ ହୋଇଯାଏ। ଆମର ହିଁ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏହି ପରି ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଝୁଲାଇ ରଖିବାର ଲାଭ କଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରକାରର ଆରୋପ ଉପରେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେବ, ସେତିକି ପରିମାଣରେ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆସିବ, ତାଙ୍କର ଶକ୍ତି ବଢ଼ିବ। ଯେଉଁ ଆପରାଧିକ କେସ୍ ରହିଛି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କରାଯିବା, ତାହାର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ମନିଟରିଂ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଉ ଗୋଟିଏ କାମ ଯାହାକୁ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ହେଉଛି ପେଣ୍ଡିଂ କରପ୍‌ସନ କେସ ଆଧାରରେ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟସର ରାଙ୍କିଂ। ଏବେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ବଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଯେପରି ଆମେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା କରୁଛୁ, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍। ଦେଖିବା ଯେ କେଉଁ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଏଥିରେ ପଛରେ ରହିଛି, ଏହାର କାରଣ କଣ ଅଟେ। ଏବଂ କେଉଁ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ରହିଛି ଯାହା ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମସ୍ୟାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏବଂ ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ରିପୋର୍ଟସର ମାସିକ ବା ତ୍ରୟ ମାସିକ ପବ୍ଲିକେସନ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଭାଗକୁ ଦୁର୍ନୀତି ବିପକ୍ଷରେ ଚାଲୁ ରହିଥିବା କେସକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିବ।
ଆମକୁ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆଉ ଏକ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଅନେକ ସମୟରେ ଦେଖା ଯାଇଛି ଯେ ଭିଜିଲାନ୍‌ସ କ୍ଲିୟରାନ୍‌ସ ରେ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗି ଯାଇଥାଏ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ସହାୟତାରେ ଷ୍ଟ୍ରିମଲାଇନ୍ କରାଯାଇପାରେ। ଆଉ ଏକ ବିଷୟ ଯାହାକୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ତାହା ହେଉଛି ସର୍ବସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗର। ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଅଭିଯୋଗ ପଠା ଯାଇଥାଏ। ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସିଷ୍ଟମ କରାଯାଇଛି।
କିନ୍ତୁ ଯଦି ସର୍ବସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗର ଡାଟାକୁ ଆମେ ଅଡିଟ୍ କରିପାରିବା, ତେବେ ଏହା ଜାଣିପାରିବା ଯେ କୌଣସି ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଭାଗ ରହିଛି କି ଯେଉଁଥିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଅଭିଯୋଗ ଆସୁଛି। କୌଣସି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି କି ଯେଉଁଠାରେ ସବୁ ବିଷୟ ଅଟକୁଛି। କଣ ଆମର କିଛି ପ୍ରୋସେସିଂ ପଦ୍ଧତି ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ୟା ରହିଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ସମସ୍ୟା ଦେଖା ଯାଉଛି। ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଏପରି କରି ଆପଣ ଏହି ବିଭାଗରେ ଦୁର୍ନୀତିର ମୂଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିବେ। ଆମକୁ ଏହି ଅଭିଯୋଗ ଗୁଡ଼ିକୁ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାନଭାସ୍ ଉପରେ ରଖି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏବଂ ଏଥିରେ ଜନତାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ସରକାର ଓ ପ୍ରଶାସନିକ ବିଭାଗ ଉପରେ ବିଶ୍ବାସ ଆହୁରି ଅଧିକ ବଢ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମାଜର ଭାଗିଦାରୀ, ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବା, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିପାଇଁ ଦୁର୍ନୀତି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି ସେ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଖସିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପରି ସଂସ୍ଥାର ଦାୟୀତ୍ବ ଅଟେ।
କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ରାଜନୈତିକ-ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ମିଳିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ପ୍ରତି ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରି ସମାଜ ଦ୍ବାରା କାଠଗଢ଼ା ମଧ୍ୟରେ ଛିଡ଼ା କରାଯିବା ଉଚିତ୍, ଏପରି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଜେଲ ଦଣ୍ଡ ମିଳିବା ସତ୍ତ୍ବେ, ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରମାଣିତ ହେବା ସତ୍ତ୍ବେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସମୟରେ ଦୁର୍ନୀତିକାରୀଙ୍କୁ ଗୌରବାନ୍ବିତ କରାଯାଇଥାଏ। ମୁଁ ତ ଦେଖୁଛି, ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହିତ ହାତ ମିଳାଇ ଫଟୋ ଉଠାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଦ୍ବିଧା ପ୍ରକାଶ କରୁ ନାହାନ୍ତି।
ଏପରି ସ୍ଥିତି ଭାରତୀୟ ସମାଜ ପାଇଁ ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ଆଜି ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ଦୋଷୀ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇ ସାରିଥିବା କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ନୀତିକାରୀଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଏବେ ତ ଦୁର୍ନୀତିକାରୀଙ୍କୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଓକିଲାତି କରାଯାଉଛି, ଏପରି କେବେ ଦେଶରେ ଆମେ ଶୁଣି ନଥିଲୁ। ଏପରି ଲୋକ, ଏପରି ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାଜ ଦ୍ବାରା ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ବୋଧ କରାଯିବାର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା କରାଯାଇଥିବା ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ଆଉ କିଛି କଥା କହିବା ପାଇଁ ସ୍ବାଭାବିକ ଭାବରେ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଦୁର୍ନୀତିକାରୀଙ୍କ ବିପକ୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କରୁଥିବା ସିଭିସି ପରି ସଙ୍ଗଠନକୁ ଏବଂ ଏଠାରେ ସଭିଏ ଆପଣଙ୍କ ଏଜେନ୍ସିର ଲୋକମାନେ ବସିଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କୁ ଡିଫେନସିଭ୍ ହେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଯଦି ଦେଶର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଅପରାଧବୋଧରେ ବଞ୍ଚିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବନ୍ଧୁଗଣ। ଆମକୁ ପଲିଟିକାଲ୍ ଏଜେଣ୍ଡା ଉପରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
କିନ୍ତୁ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଦେଖା ଯାଉଛି ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାର କାମ ହେଉଛି ଆମର। ଏହି କାମ ଆମକୁ କରିବାକୁ ହେବ। ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିହିତ ସ୍ବାର୍ଥ ରହିଛି ସେମାନେ ପାଟି କରିବେ, ସେମାନେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ଚାପିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ରହିଥିବା ସମର୍ପିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବଦନାମ କରିବାର ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ଏହା ସବୁ ହୋଇପାରିବ। ମୁଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାହାରିଛି ବନ୍ଧୁଗଣ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ହେଡ୍ ଅଫ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଭାବରେ ମୋତେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୁଁ ବହୁତ ଗାଳି ଶୁଣିଛି, ବହୁତ ଆରୋପ ଶୁଣିଛି ବନ୍ଧୁଗଣ, କିଛି ବାକି ନାହିଁ ମୋ ପାଇଁ।
କିନ୍ତୁ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ଈଶ୍ବରର ରୂପ ଅଟେ, ସେ ସତ୍ୟକୁ ଜାଣିଥାନ୍ତି, ସତ୍ୟକୁ ଦେଖିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଆସିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସତ୍ୟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ରହିଥାନ୍ତି। ମୁଁ ନିଜର ଅନୁଭବରେ ଏହା କହୁଛି ବନ୍ଧୁଗଣ। ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କାମ କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ଦାୟୀତ୍ବ ମିଳିଛି ସେହି ଦିଗରେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରନ୍ତୁ। ଆପଣ ଦେଖିବେ ଈଶ୍ବର ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିବେ, ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିବେ, କିଛି ଲୋକ ପାଟି କରିବେ, କାରଣ ତାଙ୍କର ନିଜର ସ୍ବାର୍ଥ ରହିଛି ଓ ତାଙ୍କର ଗୋଡ଼ ସର୍ବଦା ଦୁର୍ନୀତି ମଧ୍ୟରେ ରହିଥାଏ।
ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସର୍ବଦା କହୁଛି, ଦେଶ ପାଇଁ, ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କାମ କରିବା ସମୟରେ କିଛି ବି ଯଦି ଏହି ପ୍ରକାର ବିବାଦ ଦେଖା ଦିଏ, ଯଦି ଆମେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ରାସ୍ତାରେ ଚାଳିବା, ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କାମ କରିବା, ତେବେ ଡିଫେନ୍‌ସିଭ୍ ହେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
ଆପଣ ସଭିଏଁ ସାକ୍ଷୀ ଅଟନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ବିଶ୍ବାସର ସହିତ ଆକ୍ସନ ନେଇଥାନ୍ତି, ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଥିବ, ସମାଜ ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହେବ ବନ୍ଧୁଗଣ। ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ଦେଶ ଓ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ସମାଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ସିଭିସି ପରି ସଂସ୍ଥା କୁ ନିରନ୍ତର ସତର୍କ ରହିବାକୁ ହେବ, କାରଣ ଏକୁଟିଆ ଆମେ କଣ କରିପାରିବା, ଚାରି ଛଅ ଜଣ ଲୋକ ଗୋଟିଏ ଅଫିସରେ ବସି କଣ କରିପାରିବେ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ସହିତ ସାମିଲ୍ ହୋଇ ନାହିଁ, ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ନେଇ ଯାଉ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ବେଳେ ବେଳେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ କାମ କରିପାରିବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟୀତ୍ବ ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ଆହ୍ବାନ ମଧ୍ୟ ସମୟ ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଆଚରଣ, ବ୍ୟବହାର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ନିରନ୍ତର ଗତିଶୀଳତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଯେ ଆପଣ ଅମୃତ କାଳରେ ପାରଦର୍ଶି ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଇକୋସିଷ୍ଯମର ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା ଆଜି କିଛି ସ୍କୁଲ୍ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଡକା ଯାଇଛି। ସଭିଏ ରଚନା ପ୍ରତିଯୋଗୀତାରେ ଭାଗ ନେଇଛନ୍ତି। ଏକ କ୍ରମାଗତ ସ୍ପିଚ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ଆଡ଼କୁ ମୋର ଧ୍ୟାନ ଗଲା, ଆପଣଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିବ। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଦେଖିଥିବେ, ବହୁତ ଲୋକ ଏହାକୁ ଦେଖିଥିବେ, ବହୁତ ଲୋକମାନେ ଯାହା ଦେଖିଲେ ତାହା ଉପରେ ଚିନ୍ତା କରିଥିବେ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କଲି। ମାତ୍ର 20 ପ୍ରତିଶତ ପୁରୁଷ ଦୁର୍ନୀତି ବିପକ୍ଷରେ ସଂଗ୍ରାମରେ ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି, 80 ପ୍ରତିଶତ ଝିଅ ଏହାକୁ ପାଇଛନ୍ତି। ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଚାରି ଜଣ ଝିଅ, ଅର୍ଥାତ୍ ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି 20 କୁ 80 କିପରି କରିବା କାରଣ ସମାଧାନ ତ ତାଙ୍କ ହାତରେ ରହିଛି। ଏହି ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ନୀତି ବିପକ୍ଷରେ ସେହିପରି ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉ, ଯାହା ଏହି ଝିଅ ମାନଙ୍କର ରହିଛି , ସେତେବେଳେ ହିଁ ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଭବିଷ୍ୟତର ରାସ୍ତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ।
କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପ୍ରିଭେନଟିଭ୍ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଭଲ କାରଣ ପିଲାମାନଙ୍କ ମନରେ ଦୁର୍ନୀତି ବିପକ୍ଷରେ ଏକ ଘୃଣା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ନୀତି ବିପକ୍ଷରେ ଘୃଣା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ, ସ୍ବଚ୍ଛତାର ମହତ୍ତ୍ବ ବିଷୟରେ ବୁଝା ଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି କୁ କଦାପି ଅଣଦେଖା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହା ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥାଏ। ଆଉ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛି, ଏହା ଉପରେ ବାରମ୍ବାର ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ବାରମ୍ବାର କହିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ବାରମ୍ବାର ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
କିଛି ଲୋକମାନେ ନିଜର ଶକ୍ତିକୁ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଯେ କିପରି ଆଇନ୍ ବାହାରେ ରହି ଏହା କରାଯାଇ ପାରିବ, ସେହି ଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି, ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଦିଅନ୍ତି, ଏହାର ସୀମା ବାହାରେ କଲେ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ହେବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଚି। ଆଜି ନୁହେଁ ତ କାଲି, କେବେ ନା କେବେ ତ ସମସ୍ୟା ଆସିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିବା ଜଟିଳ ହୋଇଯିବ। ଟେକ୍‌ନୋଲଜି କିଛି ନା କିଛି ପ୍ରମାଣ ଛାଡ଼ି ଚାଲିଯିବ। ଯେତେ ଅଧିକ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ହେବ, ଆମେ ସେହିଭଳି ଭାବରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ପାରିବା ଓ ସମାଜକୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ କରିପାରିବା। ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ହେବ।
ମୋର ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ ଭାଇମାନେ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the programme on Vigilance Awareness Week in Vigyan Bhawan, New Delhi
03 NOV 2022 3:13PM by PIB Delhi
My cabinet colleague Dr. Jitendra Singh ji, Principal Secretary Dr. P.K. Mishra, Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba, Central Vigilance Commissioner Shri Suresh Patel, all other commissioners, ladies and gentlemen!
This Vigilance Awareness Week began with the birth anniversary of Sardar Saheb. Sardar Saheb's entire life was devoted to honesty, transparency and the building of a public service system based on these values. And with this commitment, you have started this awareness vigilance campaign. This time you are celebrating Vigilance Awareness Week with the resolution 'Corruption Free India for Developed India'. This resolution is the demand of today's time, is relevant and is equally important for the countrymen.
Friends,
Both trust and credibility are very important for a developed India. People’s trust in the government also enhances their own confidence. The problem for us had been that the previous governments not only lost the trust of the people, but also failed to trust them. Unfortunately, the legacy of corruption, exploitation and control of resources, which we got after the long period of slavery, gained more strength after independence, and as a result, four generations of the country have suffered a lot.
But we have to completely change this practice which has been going on for decades during the ‘Amrit Kaal’ of independence. During my address from the ramparts of the Red Fort on August 15 this year, I said that along with the last eight years of efforts and initiatives, the time has come for a decisive fight against corruption. We will be able to move fast towards a developed India underscoring the importance of this message.
Friends,
There have been two major reasons behind the prevalence of corruption in our country and preventing the countrymen from moving forward. One, the lack of facilities and secondly, unnecessary interference from the government! For a long time, people were denied facilities and opportunities and a gap was allowed to grow. This led to an unhealthy competition to secure benefits over others. This competition also helped create an ecosystem of corruption. Queues became ubiquitous for ration, gas connection, filling of gas cylinders, payment of bills, admissions, licences and for any other permission. The longer the queue meant rampant growth of corruption. And if anyone has to bear the most due to corruption, then it is the poor and the middle class of the country.
When the poor and middle class of the country spend their energy in mobilizing these resources, then how can the country progress? Therefore, we have been trying to change the system created by scarcity and interference for the last eight years and bridge the gap between demand and supply. We have taken several measures in this regard.
I would like to draw attention to three main points -- use of modern technology, the goal of saturation of basic facilities and self-reliance. Now take for example the issue of ration. We integrated PDS with technology and weeded crores of fake beneficiaries out of the system in the last eight years.
Similarly, the government benefits under the DBT are now being passed on directly to the beneficiaries. So far, more than Rs 2 lakh crore has been saved from falling into the wrong hands due to this single step. We all know how difficult it is to detect bribery and black money in a cash-based economy.
Now the complete details of the transactions are becoming easily available due to the introduction of the digital system. The transparency in government procurements due to the creation of Government e-Market Place (GeM) is underscored by the people who are becoming part of this portal and they realize its importance.
Friends,
Ensuring any government scheme to every eligible beneficiary and achieving the goals of saturation ends not only discrimination in the society but also eliminates the scope of corruption. The role of middlemen ends when the government and various agencies of the government themselves take the initiative and identify each and every eligible person. Therefore, our government emphasizes the principle of saturation for every scheme. Schemes such as tap water to every house, pucca house to every poor, electricity and gas connection to every poor manifest this approach of the government.
Friends,
Excessive dependence on foreign countries has also been a major cause of corruption. You know it very well how our defence sector was made to be dependent on foreign countries for decades. As a result, many scams happened. The scope of these scams has also come to an end after we laid emphasis on self-reliance in the defence sector. Today India is moving towards manufacturing rifles, fighter jets and transport aircraft. Not only defence, we are also promoting efforts for self-reliance so that we are less dependent on foreign countries for other requirements also.
Friends,
CVC (Central Vigilance Commission) is an organization which encourages everyone to ensure transparency. The last time I urged all of you to pay attention to preventive vigilance. I am told that you have taken several steps in this direction. The three-month campaign that has been launched in this regard is commendable and I congratulate you and your entire team. In order to ensure transparency, you are adopting the traditional method of audit and inspection. But you must further deliberate how to make it more modern and technology-driven.
Friends,
It is equally important that all the departments reflect the same determination of the government against corruption. We have to develop such an administrative ecosystem for a developed India, which has zero tolerance against corruption. You can see this today in every policy and decision of the government. But this sentiment should also be firmly embedded in the DNA of our administrative system. There is a feeling that action against corrupt officers, whether criminal or departmental, goes on for years. Can we complete the disciplinary proceedings related to corruption in mission mode and in a time-bound manner? The sword over his head also bothers him. If he is innocent, he will always repent in his life that he got entrapped in the system despite leading a life of honesty and the department is unable to take a decision. There is no doubt that the one who has done wrong will suffer. But if someone has not done any wrong, life becomes a burden for him due to this sword which hangs over his head. What is the use of making your own comrades wait for a long time?
Friends,
The sooner such allegations are decided, the more transparency will come in the administrative system and its efficiency will also improve. There is also a need for speedy action and constant monitoring in criminal cases. Another initiative can be taken by ranking the departments on the basis of pending corruption cases. There should be competition in this regard as we do for cleanliness. Attempts should be made to find out which department is very indifferent and the reason behind it and which are the departments taking this problem seriously and ensuring prompt action. Monthly or quarterly publication of such reports will motivate different departments to expeditiously dispose of cases against corruption.
We should do one more thing by using technology. It is often seen that vigilance clearance takes a long time. This process can also be streamlined with the help of technology. Another topic that I want to put before you is that of public grievance data. Complaints are sent by the common people to various government departments and a system of their disposal is also in place.
But if we audit the data of public grievances, we can easily find out a particular department against which there are a rising number of complaints. Is there a particular person who delays everything or is there something wrong with our processing systems which are causing problems? I think you can easily get to the bottom of the corruption in that department if you follow this. We should not see these complaints in isolation. These complaints should be analysed thoroughly. This will also increase the confidence of the public in the government and administrative departments.
Friends,
We should also ensure how we can encourage maximum participation of society and the common citizen to monitor corruption. Therefore, it is the responsibility of institutions like you to see that the corrupt, no matter how powerful he may be, is not spared.
It is also necessary to create an environment where corrupt people do not get any political or social support and they are put in the dock. We have often seen that the corrupt people are glorified even after they are convicted of corruption and sentenced. There are many people who wear the label of so-called honesty on their sleeve but are not ashamed of posing with them.
This does not bode well for Indian society. Even today, there are people who put up different arguments in favor of the corrupt who have been found guilty and advocate for honouring them. This has never been heard of in our country. It is very necessary for such people and forces to be made aware of their duty by the society. Concrete action by your department also has an important role in this regard.
Friends,
Now that I am amongst you, I feel like discussing some issues with you. I want to tell all the agencies like CVC which are involved in taking action against corruption and the corrupt people that you need not be defensive. There is no need to live in guilt if you work for the betterment of the country. We don't have to follow any political agenda.
It is our job to get rid of the problems that the common man of the country is facing. And those who have vested interests will shout and will try to throttle such institutions. An attempt will be made to defame the dedicated people part of these institutions. All this will happen. I have gone through all these things for a long time, friends. I have had the opportunity to work as the head of the Government for a long time. I was subjected to a lot of abuse and accusations, friends. Now, there is nothing left for me.
But the people are another form of God. They test the truth, know the truth and also stand by the truth when such an opportunity arises. I am telling you this from my experience, friends. Discharge your duty with honesty. You see, God will be with you and the people will be with you. There would be some people who would keep shouting due to their own personal interest. Their own feet are drowned in swamp.
Therefore, I say it again and again that there is no need for you to be defensive in the wake of any dispute when you are working for the country with honesty and integrity.
All of you are witness to the fact that society stands by you whenever you come across occasions in your life when you have to take any action with conviction. It is necessary for institutions like CVC to remain on guard to make a corruption-free country and a corruption-free society. But you will also have to keep your systems in place because you can’t do anything alone. What can four-six people sitting in an office do? Sometimes the systems break down if they are not integral to it and continue with the same spirit.
Friends,
Your responsibility is huge. Your challenges keep changing too. Therefore, there is a need for constant dynamism in your methodology as well. I am sure that you will continue to play a vital role in building a transparent and competitive ecosystem in the ‘Amrit Kaal’.
It is good that some school students have been called here today. Everyone took part in the essay competition. A tradition of speech competition can also be developed. But I noticed one thing and you must have also noticed it. There were only 20 percent of the male members who bagged the award, whereas 80 percent of the daughters got the award. That is four daughters out of five people. May the same quality develop among male members against corruption which is there in the heart and mind of these daughters! Only then will there be the path of a bright future.
But your preventive campaign is good in the sense that children should develop antipathy towards corruption. Unless antipathy towards filth is developed, the importance of cleanliness is not realized. And don't underestimate the corruption; it breaks down the entire system. Since I know it, I keep on reiterating and we have to remain alert against it continuously.
Some people also use their influence to continue with the (corrupt) practices bypassing laws. They also advise people that they would face no problems if they could bypass laws. Now this purview of (law) is spreading fast. If not today then tomorrow, at some point or the other, problems are bound to come and it is difficult to escape. Technology is finding some evidence or the other. The more the power of technology is harnessed, the more we can change the systems. Let's make an attempt.
I wish you all the very best.
Thanks, brothers.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.