Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the programme on Vigilance Awareness Week in Vigyan Bhawan, New Delhi
03 NOV 2022 3:13PM by PIB Delhi
My cabinet colleague Dr. Jitendra Singh ji, Principal Secretary Dr. P.K. Mishra, Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba, Central Vigilance Commissioner Shri Suresh Patel, all other commissioners, ladies and gentlemen!
This Vigilance Awareness Week began with the birth anniversary of Sardar Saheb. Sardar Saheb's entire life was devoted to honesty, transparency and the building of a public service system based on these values. And with this commitment, you have started this awareness vigilance campaign. This time you are celebrating Vigilance Awareness Week with the resolution 'Corruption Free India for Developed India'. This resolution is the demand of today's time, is relevant and is equally important for the countrymen.
Friends,
Both trust and credibility are very important for a developed India. People’s trust in the government also enhances their own confidence. The problem for us had been that the previous governments not only lost the trust of the people, but also failed to trust them. Unfortunately, the legacy of corruption, exploitation and control of resources, which we got after the long period of slavery, gained more strength after independence, and as a result, four generations of the country have suffered a lot.
But we have to completely change this practice which has been going on for decades during the ‘Amrit Kaal’ of independence. During my address from the ramparts of the Red Fort on August 15 this year, I said that along with the last eight years of efforts and initiatives, the time has come for a decisive fight against corruption. We will be able to move fast towards a developed India underscoring the importance of this message.
Friends,
There have been two major reasons behind the prevalence of corruption in our country and preventing the countrymen from moving forward. One, the lack of facilities and secondly, unnecessary interference from the government! For a long time, people were denied facilities and opportunities and a gap was allowed to grow. This led to an unhealthy competition to secure benefits over others. This competition also helped create an ecosystem of corruption. Queues became ubiquitous for ration, gas connection, filling of gas cylinders, payment of bills, admissions, licences and for any other permission. The longer the queue meant rampant growth of corruption. And if anyone has to bear the most due to corruption, then it is the poor and the middle class of the country.
When the poor and middle class of the country spend their energy in mobilizing these resources, then how can the country progress? Therefore, we have been trying to change the system created by scarcity and interference for the last eight years and bridge the gap between demand and supply. We have taken several measures in this regard.
I would like to draw attention to three main points -- use of modern technology, the goal of saturation of basic facilities and self-reliance. Now take for example the issue of ration. We integrated PDS with technology and weeded crores of fake beneficiaries out of the system in the last eight years.
Similarly, the government benefits under the DBT are now being passed on directly to the beneficiaries. So far, more than Rs 2 lakh crore has been saved from falling into the wrong hands due to this single step. We all know how difficult it is to detect bribery and black money in a cash-based economy.
Now the complete details of the transactions are becoming easily available due to the introduction of the digital system. The transparency in government procurements due to the creation of Government e-Market Place (GeM) is underscored by the people who are becoming part of this portal and they realize its importance.
Friends,
Ensuring any government scheme to every eligible beneficiary and achieving the goals of saturation ends not only discrimination in the society but also eliminates the scope of corruption. The role of middlemen ends when the government and various agencies of the government themselves take the initiative and identify each and every eligible person. Therefore, our government emphasizes the principle of saturation for every scheme. Schemes such as tap water to every house, pucca house to every poor, electricity and gas connection to every poor manifest this approach of the government.
Friends,
Excessive dependence on foreign countries has also been a major cause of corruption. You know it very well how our defence sector was made to be dependent on foreign countries for decades. As a result, many scams happened. The scope of these scams has also come to an end after we laid emphasis on self-reliance in the defence sector. Today India is moving towards manufacturing rifles, fighter jets and transport aircraft. Not only defence, we are also promoting efforts for self-reliance so that we are less dependent on foreign countries for other requirements also.
Friends,
CVC (Central Vigilance Commission) is an organization which encourages everyone to ensure transparency. The last time I urged all of you to pay attention to preventive vigilance. I am told that you have taken several steps in this direction. The three-month campaign that has been launched in this regard is commendable and I congratulate you and your entire team. In order to ensure transparency, you are adopting the traditional method of audit and inspection. But you must further deliberate how to make it more modern and technology-driven.
Friends,
It is equally important that all the departments reflect the same determination of the government against corruption. We have to develop such an administrative ecosystem for a developed India, which has zero tolerance against corruption. You can see this today in every policy and decision of the government. But this sentiment should also be firmly embedded in the DNA of our administrative system. There is a feeling that action against corrupt officers, whether criminal or departmental, goes on for years. Can we complete the disciplinary proceedings related to corruption in mission mode and in a time-bound manner? The sword over his head also bothers him. If he is innocent, he will always repent in his life that he got entrapped in the system despite leading a life of honesty and the department is unable to take a decision. There is no doubt that the one who has done wrong will suffer. But if someone has not done any wrong, life becomes a burden for him due to this sword which hangs over his head. What is the use of making your own comrades wait for a long time?
Friends,
The sooner such allegations are decided, the more transparency will come in the administrative system and its efficiency will also improve. There is also a need for speedy action and constant monitoring in criminal cases. Another initiative can be taken by ranking the departments on the basis of pending corruption cases. There should be competition in this regard as we do for cleanliness. Attempts should be made to find out which department is very indifferent and the reason behind it and which are the departments taking this problem seriously and ensuring prompt action. Monthly or quarterly publication of such reports will motivate different departments to expeditiously dispose of cases against corruption.
We should do one more thing by using technology. It is often seen that vigilance clearance takes a long time. This process can also be streamlined with the help of technology. Another topic that I want to put before you is that of public grievance data. Complaints are sent by the common people to various government departments and a system of their disposal is also in place.
But if we audit the data of public grievances, we can easily find out a particular department against which there are a rising number of complaints. Is there a particular person who delays everything or is there something wrong with our processing systems which are causing problems? I think you can easily get to the bottom of the corruption in that department if you follow this. We should not see these complaints in isolation. These complaints should be analysed thoroughly. This will also increase the confidence of the public in the government and administrative departments.
Friends,
We should also ensure how we can encourage maximum participation of society and the common citizen to monitor corruption. Therefore, it is the responsibility of institutions like you to see that the corrupt, no matter how powerful he may be, is not spared.
It is also necessary to create an environment where corrupt people do not get any political or social support and they are put in the dock. We have often seen that the corrupt people are glorified even after they are convicted of corruption and sentenced. There are many people who wear the label of so-called honesty on their sleeve but are not ashamed of posing with them.
This does not bode well for Indian society. Even today, there are people who put up different arguments in favor of the corrupt who have been found guilty and advocate for honouring them. This has never been heard of in our country. It is very necessary for such people and forces to be made aware of their duty by the society. Concrete action by your department also has an important role in this regard.
Friends,
Now that I am amongst you, I feel like discussing some issues with you. I want to tell all the agencies like CVC which are involved in taking action against corruption and the corrupt people that you need not be defensive. There is no need to live in guilt if you work for the betterment of the country. We don't have to follow any political agenda.
It is our job to get rid of the problems that the common man of the country is facing. And those who have vested interests will shout and will try to throttle such institutions. An attempt will be made to defame the dedicated people part of these institutions. All this will happen. I have gone through all these things for a long time, friends. I have had the opportunity to work as the head of the Government for a long time. I was subjected to a lot of abuse and accusations, friends. Now, there is nothing left for me.
But the people are another form of God. They test the truth, know the truth and also stand by the truth when such an opportunity arises. I am telling you this from my experience, friends. Discharge your duty with honesty. You see, God will be with you and the people will be with you. There would be some people who would keep shouting due to their own personal interest. Their own feet are drowned in swamp.
Therefore, I say it again and again that there is no need for you to be defensive in the wake of any dispute when you are working for the country with honesty and integrity.
All of you are witness to the fact that society stands by you whenever you come across occasions in your life when you have to take any action with conviction. It is necessary for institutions like CVC to remain on guard to make a corruption-free country and a corruption-free society. But you will also have to keep your systems in place because you can’t do anything alone. What can four-six people sitting in an office do? Sometimes the systems break down if they are not integral to it and continue with the same spirit.
Friends,
Your responsibility is huge. Your challenges keep changing too. Therefore, there is a need for constant dynamism in your methodology as well. I am sure that you will continue to play a vital role in building a transparent and competitive ecosystem in the ‘Amrit Kaal’.
It is good that some school students have been called here today. Everyone took part in the essay competition. A tradition of speech competition can also be developed. But I noticed one thing and you must have also noticed it. There were only 20 percent of the male members who bagged the award, whereas 80 percent of the daughters got the award. That is four daughters out of five people. May the same quality develop among male members against corruption which is there in the heart and mind of these daughters! Only then will there be the path of a bright future.
But your preventive campaign is good in the sense that children should develop antipathy towards corruption. Unless antipathy towards filth is developed, the importance of cleanliness is not realized. And don't underestimate the corruption; it breaks down the entire system. Since I know it, I keep on reiterating and we have to remain alert against it continuously.
Some people also use their influence to continue with the (corrupt) practices bypassing laws. They also advise people that they would face no problems if they could bypass laws. Now this purview of (law) is spreading fast. If not today then tomorrow, at some point or the other, problems are bound to come and it is difficult to escape. Technology is finding some evidence or the other. The more the power of technology is harnessed, the more we can change the systems. Let's make an attempt.
I wish you all the very best.
Thanks, brothers.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত তদাৰকী সজাগতা সপ্তাহৰ কাৰ্য্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 NOV 2022 3:13PM by PIB Guwahati
মোৰ কেবিনেট সতীৰ্থ ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিং জী, প্ৰধান সচিব ডঃ পি.কে. মিশ্ৰ, কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবা, কেন্দ্ৰীয় তদাৰকী আয়ুক্ত শ্ৰী সুৰেশ পেটেল, আন সকলো আয়ুক্ত, ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰমহিলাসকল!
চৰ্দাৰ চাহেবৰ জন্ম বাৰ্ষিকীৰে এই তদাৰকী সজাগতা সপ্তাহৰ আৰম্ভণি হৈছে। চৰ্দাৰ চাহেবৰ সমগ্ৰ জীৱন পৰিক্ৰমা সততা, স্বচ্ছতাৰে পৰিপূৰ্ণ আছিল আৰু এই মূল্যবোধৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এক জনসেৱা ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে নিয়োজিত কৰিছিল। আৰু এই অংগীকাৰেৰে আপোনাসৱে এই তদাৰকী সতৰ্কতা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এইবাৰ আপোনালোকে 'উন্নত ভাৰতৰ বাবে দুৰ্নীতিমুক্ত ভাৰত' সংকল্পৰে তদাৰকী সজাগতা সপ্তাহ উদযাপন কৰিছে। এই সংকল্প আজিৰ সময়ৰ আহ্বান, প্ৰাসংগিক আৰু দেশবাসীৰ বাবেও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
এখনি উন্নত ভাৰতৰ বাবে বিশ্বাস আৰু বিশ্বাসযোগ্যতা উভয়েই অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। চৰকাৰখনৰ প্ৰতি জনতাৰ আস্থাই তেওঁলোকৰ নিজৰ বিশ্বাসো বঢ়ায়। আমাৰ বাবে সমস্যাটো আছিল, পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কেৱল জনসাধাৰণৰ এই আস্থা হেৰুৱাই পেলোৱাই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বাস প্ৰোথিতকৰণতো ব্যৰ্থ হৈছিল। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমি দীৰ্ঘদিনীয়া দাসত্বৰ পিছত পোৱা দুৰ্নীতি, শোষণ আৰু সম্পদ নিয়ন্ত্ৰণৰ লিগেচীয়ে স্বাধীনতাৰ পিছত অধিক শক্তি লাভ কৰিলে আৰু তাৰ ফলস্বৰূপে দেশখনৰ চাৰিটা প্ৰজন্ম বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’ল।
কিন্তু স্বাধীনতাৰ ‘অমৃত কাল’ ৰ এই সময়ছোৱাত দশক-দশক ধৰি চলি অহা এই প্ৰথা আমি সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰিব লাগিব। চলিত বৰ্ষৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰপৰা ভাষণ প্ৰদান কৰি মই কৈছিলো যে যোৱা আঠটা বছৰৰ প্ৰচেষ্টা আৰু পদক্ষেপৰ লগতে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক যুঁজৰ সময় সমাগত। এই বাৰ্তাৰ গুৰুত্ব অনুধাৱনেৰে আমি এখনি উন্নত ভাৰতৰ অভিমুখে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশখনত দুৰ্নীতিৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ আৰু দেশবাসীক আগবাঢ়ি যোৱাত বাধা দিয়াৰ আঁৰত দুটা প্ৰধান কাৰণ আছে। এটা হৈছে, সা-সুবিধাৰ অভাৱ আৰু দ্বিতীয়তে চৰকাৰৰ অপ্ৰয়োজনীয় হস্তক্ষেপ! দীৰ্ঘদিন ধৰি জনতাক সুবিধা আৰু সুযোগৰ পৰা বঞ্চিত কৰি এটা ব্যৱধান সৃষ্টি কৰা হৈছিল। ইয়াৰ ফলত আনৰপৰা সুবিধা লাভৰ বাবে এক অসুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰ সৃষ্টি হয়। এই প্ৰতিযোগিতাই এটা দুৰ্নীতিৰ বাতাবৰণ সৃষ্টিতো সহায় কৰিছিল। ৰেচন, গেছ সংযোগ, গেছ চিলিণ্ডাৰ, বিল পৰিশোধ, নামভৰ্তি, অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু আন যিকোনো অনুমতিৰ বাবে শাৰী পতা কাৰ্য্য সৰ্বত্ৰ বিয়পি পৰিল। এই শাৰী যিমানেই দীঘলীয়া হ’ল, সিমানেই দুৰ্নীতি অবাধ বৃদ্ধি পালে। আৰু এই দুৰ্নীতিক দেশখনৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে সৰ্বাধিক সহ্য কৰিবলগীয়া হয়।
দেশখনৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে এই সম্পদসমূহৰ সংগঠিতকৰণত নিজৰ শক্তি ব্যয় কৰিবলগীয়া হ’লে দেশখন কেনেকৈ আগবাঢ়িব? সেয়েহে আমি যোৱা আঠটা বছৰে অভাৱ আৰু হস্তক্ষেপে সৃষ্টি কৰা ব্যৱস্থাটো সলনি কৰি চাহিদা আৰু যোগানৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছো। এই ক্ষেত্ৰত আমি কেইবাটাও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছো।
মই তিনিটা মূল কথাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছো – সেয়া হৈছেঃ আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ, মৌলিক সুবিধাসমূহৰ পৰিপূৰ্ণতাৰ লক্ষ্য আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা। এতিয়া উদাহৰণস্বৰূপে ৰেচনৰ বিষয়টো লৈছো। আমি প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পিডিএছক একত্ৰিত কৰিলো আৰু যোৱা আঠটা বছৰত কোটি-কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰীক ব্যৱস্থাটোৰপৰা মুক্ত কৰিলো।
একেদৰে, ডিবিটিৰ অধীনত চৰকাৰী সুবিধাসমূহ এতিয়া পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এই অনন্য পদক্ষেপৰ বাবেই এতিয়ালৈকে দুই লাখ কোটিৰো অধিক টকা অনা-হিতাধিকাৰীৰ হাতত পৰাৰপৰা ৰক্ষা কৰা হৈছে। আমাৰ সকলোৰে জ্ঞাত যে নগদ ধন ভিত্তিক অৰ্থনীতিত ঘোচ আৰু ক’লা ধন ধৰা পেলোৱাটো এটি অত্যন্ত কঠিন কাম।
এতিয়া ডিজিটেল ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ ফলত লেনদেনৰ সম্পূৰ্ণ বিৱৰণ সহজে উপলব্ধ হৈ পৰিছে। চৰকাৰী ই-মাৰ্কেট প্লেচ (GeM) প্ৰৱৰ্তনৰ ফলত চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ স্বচ্ছতাক এই পৰ্টেলৰ অংশ হৈ পৰা লোকসকলে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰিব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো চৰকাৰী আঁচনিয়ে প্ৰতিজন যোগ্য হিতাধিকাৰীক সামৰি লোৱা আৰু চেচুৰেশ্যনৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটোৱে সমাজত কেৱল বৈষম্যৰ অন্ত পেলোৱাই নহয়, বৰঞ্চ দুৰ্নীতিৰ সম্ভাৱনাও নোহোৱা কৰে। চৰকাৰখন আৰু চৰকাৰৰ বিভিন্ন সংস্থাই নিজেই উদ্যোগ গ্ৰহণ আৰু প্ৰতিজন যোগ্য ব্যক্তিক চিনাক্ত কৰা মাত্ৰেকে মধ্যভোগীৰ ভূমিকা শেষ হয়। গতিকে আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিখন আঁচনিৰ বাবে চেচুৰেশ্যন নীতিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ টেপৰ পানীৰ সংযোগ, প্ৰতিজন দৰিদ্ৰলৈ পকী ঘৰ, প্ৰতিজন দুখীয়ালৈ বিদ্যুৎ আৰু গেছ সংযোগৰ আঁচনিসমূহে চৰকাৰখনৰ এই পন্থাক প্ৰকাশিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিদেশৰ ওপৰত অধিক নিৰ্ভৰশীলতাও দুৰ্নীতিৰ এক প্ৰধান কাৰণ হৈ আহিছে। আপোনাসৱৰ জ্ঞাত যে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডটোক দশক-দশক ধৰি বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰি তোলা হৈছিল। ফলত বহু কেলেংকাৰি সংঘটিত হ’ল। আমি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপৰ পিছত এই কেলেংকাৰিৰ অন্ত পৰিছে। আজি ভাৰত ৰাইফল, যুঁজাৰু বিমান আৰু পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িছে। কেৱল প্ৰতিৰক্ষাই নহয়, আমি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰচেষ্টাকো প্ৰসাৰিত কৰিছো যাতে আমি অন্যান্য প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবেও বিদেশীৰ ওপৰত কমকৈহে নিৰ্ভৰশীল হৈ উঠো।
বন্ধুসকল,
চিভিচি (Central Vigilance Commission) ই সকলোকে স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি আহিছে। যোৱাবাৰ আপোনালোক সকলোকে প্ৰতিৰোধমূলক সতৰ্কতাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিলো। মই জানিব পাৰিছো যে আপোনাসৱে ইয়াৰ অৰ্থে কেইবাটাও পদক্ষেপ লৈছে। এই সন্দৰ্ভত আৰম্ভ হোৱা তিনিমহীয়া অভিযান প্ৰশংসনীয় আৰু আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ সমগ্ৰ টীমটোক অভিনন্দন জনাইছো। স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আপোনাসৱে অডিট আৰু পৰিদৰ্শনৰ পৰম্পৰাগত পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছে। কিন্তু ইয়াক কেনেকৈ অধিক আধুনিক আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত কৰি তুলিব পাৰি, সেই বিষয়ে আপোনালোকে অধিক বিবেচনা কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে চৰকাৰখনৰ এই দৃঢ়তাক সকলো বিভাগতে প্ৰতিফলিত কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীল এখনি উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমি এনে প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব। চৰকাৰখনৰ প্ৰতিটো নীতি আৰু সিদ্ধান্তত আজি এই দৃঢ়তা আপোনালোকে দেখিবলৈ পাব। কিন্তু এই সচেষ্টতা আমাৰ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাৰ ডিএনএতো দৃঢ়ভাৱে নিহিত হৈ থকা উচিত। অপৰাধেই হওঁক বা বিভাগেই হওঁক, দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত বিষয়াৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা বছৰ-বছৰ ধৰি চলি থাকে বুলি অনুভৱ হয়। দুৰ্নীতিৰ সৈতে জড়িত অনুশাসনমূলক কাৰ্য্যবিধি ৰূপায়ণ আমি মিছন ম’ডত আৰু সময়োচিতভাৱে সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰোনে? এনে মন্থৰতাৰ বাবে নিৰ্দোষী হ’লেও সততাৰ জীৱন যাপনৰ বাবে ব্যৱস্থাটোৰ বাবে আবদ্ধ হৈ পৰে। অন্যায় কৰাজনে নিঃসন্দেহ শাস্তি পাব। কিন্তু কোনোৱে যদি কোনো ভুল কৰা নাই, তেন্তে তেওঁৰ বাবে এয়া বোজা হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
এনে অভিযোগ যিমান সোনকালে নিষ্পত্তি কৰা হ’ব, সিমানেই প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা সাধন আৰু ইয়াৰ কাৰ্য্যক্ষমতাও উন্নত হ’ব। লগতে অপৰাধমূলক গোচৰত ক্ষীপ্ৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ আৰু অহৰহ নিৰীক্ষণৰ প্ৰয়োজন। অনিষ্পত্তিত দুৰ্নীতিৰ গোচৰৰ ভিত্তিত বিভাগসমূহক ৰেংকিঙৰে আন এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰি। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে আমাৰ পন্থাৰ দৰেই এই ক্ষেত্ৰতো প্ৰতিযোগিতা হ’ব লাগে। কোনটো বিভাগ অতি উদাসীন আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণ আৰু কোনবোৰ বিভাগে এই সমস্যাটোক গুৰুত্ব সহকাৰে লৈ তৎকালীন ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰিছে সেয়া জানিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগে। এনে প্ৰতিবেদনৰ মাহেকীয়া বা ত্ৰৈমাসিক প্ৰকাশে বিভিন্ন বিভাগক দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে গোচৰসমূহ ক্ষীপ্ৰতাৰে নিষ্পত্তি কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাব।
আমি প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰেৰে আৰু এটা কাম কৰা উচিত। প্ৰায়ে দেখা যায় যে ভিজিলেন্স ক্লিয়াৰেন্সত বহু সময় লাগে। প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত এই প্ৰক্ৰিয়াটোও সুশৃংখলিত কৰিব পাৰি। মই আপোনালোকৰ সন্মুখত ক’ব খোজা আন এটা বিষয় হ’ল ৰাজহুৱা অভিযোগৰ তথ্য। সাধাৰণ ৰাইজে অভিযোগ বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগলৈ প্ৰেৰণ কৰে আৰু ইয়াৰ নিষ্পত্তিৰ ব্যৱস্থাও স্থাপন কৰা হয়।
কিন্তু যদি আমি ৰাজহুৱা অভিযোগৰ তথ্য অডিট কৰো, তেন্তে আমি সহজেই এটা বিশেষ বিভাগ বিচাৰি উলিয়াব পাৰিম যাৰ বিৰুদ্ধে অভিযোগৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। কোনো বিশেষ ব্যক্তি আছেনে যিয়ে সকলো কামতে বিলম্ব কৰে নে আমাৰ প্ৰচেছিং চিষ্টেমত কিবা এটা ভুল হৈছে যিয়ে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছে? মই ভাবো এইখিনি মানি চলিলে সেই বিভাগৰ দুৰ্নীতি সহজেই লুপ পাব। আমি এই অভিযোগসমূহক পৃথকে-পৃথকে চোৱা উচিত নহয়। এই অভিযোগসমূহ পুংখানু-পুংখভাৱে বিশ্লেষণ কৰিব লাগে। ইয়াৰ ফলত চৰকাৰ আৰু প্ৰশাসনিক বিভাগৰ প্ৰতিও জনসাধাৰণৰ আস্থা বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
দুৰ্নীতিৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিবলৈ আমি সমাজ আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ সৰ্বাধিক অংশগ্ৰহণক নিশ্চিত কৰা উচিত। গতিকে দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত যিমানেই শক্তিশালী নহওঁক কিয়, যাতে ৰেহাই নাপাই, ইয়াৰ নিশ্চিতকৰণ আপোনালোকৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰেই দায়িত্ব।
দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকে কোনো ৰাজনৈতিক বা সামাজিক সমৰ্থন লাভ নকৰা আৰু তেওঁলোকক নিৰীক্ষণত ৰখাৰ পৰিবেশ সৃষ্টি কৰাটোও প্ৰয়োজনীয়। দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোক দোষী সাব্যস্ত হৈ শাস্তি লাভৰ পিছতো মহিমামণ্ডিত হোৱা আমি প্ৰায়ে দেখি আহিছো।
ভাৰতীয় সমাজৰ বাবে এয়া ভাল লক্ষণ নহয়। আজিও এনে লোক আছে যিয়ে দোষী সাব্যস্ত হোৱা দুৰ্নীতিগ্ৰস্তৰ সপক্ষে বিভিন্ন যুক্তি দাঙি ধৰি তেওঁলোকক সন্মান জনোৱাৰ পোষকতা কৰে। এনে লোক আৰু শক্তিক সমাজে নিজৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সচেতন কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আপোনাৰ বিভাগৰ দৃঢ় পদক্ষেপৰো এই ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আপোনালোকৰ মাজত থকাৰ বাবে আপোনালোকৰ সৈতে কেতবোৰ বিষয় আলোচনা কৰিবলৈ মন গৈছে। দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰে জড়িত চিভিচিৰ দৰে সকলো সংস্থা আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকক ক’ব বিচাৰিছো যে দেশখনৰ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰিলে অপৰাধবোধেৰে জীয়াই থকাৰ প্ৰয়োজন নাই। আমি কোনো ৰাজনৈতিক এজেণ্ডা মানি চলিব নালাগে।
দেশখনৰ সাধাৰণ লোকে সন্মুখীন হোৱা সমস্যাৰপৰা তেওঁলোকক মুক্তি প্ৰদান কৰাটো আমাৰ কাম। আৰু যিসকলৰ ন্যস্ত স্বাৰ্থ আছে তেওঁলোকে চিঞৰিব আৰু এনে প্ৰতিষ্ঠানক অপযশ দিবলৈ চেষ্টা কৰিব। এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিষ্ঠাবান লোকসকলক বদনামী কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিব। এই সকলোবোৰ হ’ব। এনে কথাৰ মাজেৰে বহুদিন পাৰ হৈ আহিছে বন্ধুসকল। দীৰ্ঘদিন ধৰি চৰকাৰৰ মুৰব্বী হিচাপে কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছো। মোক বহুত গালি-গালাজ কৰা আৰু অভিযোগ দিয়া হৈছিল বন্ধুসকল। এতিয়া, মোৰ বাবে একোৱেই বাকী নাই।
কিন্তু, জনতা ঈশ্বৰৰ অন্য ৰূপ। তেওঁলোকে সত্য পৰীক্ষা কৰে, সত্য কি সেয়া জানে আৰু লগতে এনে সুযোগ আহিলে সত্যৰ কাষত থিয় দিয়ে। এই কথা আপোনালোকক মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা কৈছো বন্ধুসকল। সততাৰে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰক। ভগৱান আপোনাৰ লগত থাকিব আৰু জনতাও আপোনাৰ লগতেই থাকিব। কিছুমান লোকে ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ বাবে চিঞৰিব।
সেয়েহে বাৰে বাৰে কৈছো যে সততাত থকা আৰু সততাৰে দেশখনৰ হৈ কাম কৰি থাকিলে কোনোৱে একো কৰিব নোৱাৰে।
আপোনালোক সকলোৰে এটা কথা জ্ঞাত যে জীৱনত যেতিয়াই এনেকুৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হয়, যেতিয়াই আপুনি দৃঢ়তাৰে যিকোনো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া হয়, সমাজে আপোনালোকৰ কাষত থিয় দিয়ে। দুৰ্নীতিমুক্ত দেশ আৰু দুৰ্নীতিমুক্ত সমাজ গঢ়ি তুলিবলৈ চিভিচিৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহ সতৰ্ক হৈ থকাটো প্ৰয়োজনীয়। কিন্তু আপুনি আপোনাৰ ব্যৱস্থাসমূহো সাজু ৰাখিব লাগিব কাৰণ আপুনি অকলে একো কৰিব নোৱাৰে। অফিচত বহি থকা চাৰি-ছজন লোকে কি কৰিব পাৰে? কেতিয়াবা ব্যৱস্থাবোৰ ইয়াৰ অবিচ্ছেদ্য নহ’লে ভাঙি যায় আৰু একে মনোভাৱেৰে চলি থাকে।
বন্ধুসকল,
আপোনাৰ দায়িত্ব বৃহৎ। আপোনালোকৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহো সলনি হৈ থাকে। গতিকে আপোনালোকৰ পদ্ধতিতো অহৰহ গতিশীলতাৰ প্ৰয়োজন আছে। মই নিশ্চিত যে ‘অমৃত কাল’ ত এটি স্বচ্ছ আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক বাতাবৰণ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি থাকিব।
ইয়ালৈ আজি একাংশ বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক মাতি অনাটো ভাল হৈছে। ৰচনা প্ৰতিযোগিতাত সকলোৱে অংশ লৈছে। বক্তৃতা প্ৰতিযোগিতাৰো এক পৰম্পৰা গঢ়ি তুলিব পাৰি। কিন্তু মই এটা কথা লক্ষ্য কৰিছো আৰু আপোনালোকেও নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিলে। মাত্ৰ ২০ শতাংশই ছাত্ৰইহে বঁটা লাভৰ বিপৰীতে ৮০ শতাংশ কন্যাই এই বঁটা লাভ কৰিছে। অৰ্থাৎ পাঁচজনৰ ভিতৰত চাৰিগৰাকী কন্যা।
কিছুমান লোকে নিজৰ প্ৰভাৱ ব্যৱহাৰেৰে আইন উলংঘা কৰিব পাৰে। তেওঁলোকে আনক পৰামৰ্শও দিয়ে যে আইন উলংঘা কৰিব পাৰিলে কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহ’ব। এতিয়া ইয়াৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আজি নহ’লেও কাইলৈ ​​কোনোবা এটা সময়ত সমস্যা সৃষ্টি হোৱাটো নিশ্চিত আৰু ইয়াৰপৰা সাৰি যোৱাটো টান। প্ৰযুক্তিয়ে কিছুমান প্ৰমাণ বিচাৰি পাইছে। প্ৰযুক্তিৰ শক্তি যিমানেই ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব, সিমানেই আমি ব্যৱস্থাসমূহ সলনি কৰিব পাৰিম। এনে প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰো আহকচোন।
আপোনালোকক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
ধন্যবাদ ভ্ৰাতৃবৃন্দ।