କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୪୧ଟି କୋଇଲା ଖଣିର ସର୍ବ ବୃହତ ନିଲାମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ
ନିଲାମ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ବାରଟି ରାଜ୍ୟକୁ ଲାଭ ଦେବ
ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍କାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସଠିକ୍ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ବର୍ଷ ୯୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା - ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦ ଯୋଶୀ
03 NOV 2022 6:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ର୍ନିମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଭଳି ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି । ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗ୍ୟାସର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି ଏଠାରେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସ୍ଥାନ ଅଟେ । ମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କର ନୀତିରେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯୋଗୁଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ୪୧% ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ୧୪୧ ଟି କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମରୁ ବାରଟି ରାଜ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଲାଭବାନ ହେବେ । କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତି କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍କାର ଆମର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଗତି ଦେଉଛି । କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଖନନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
କୋଇଲା, ଖଣି ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦ ଯୋଶୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛି । ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ପାଇଁ ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ ନିଲାମ ସମୟରେ ଆଜି ଏଗାରଟି ରାଜ୍ୟର ୧୪୧ ଟି ଖଣି ନିଲାମ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ଖଣିରୁ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ନୂତନ ଖଣିରୁ ୧୦ ରୁ ୧୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ହେବ । ଅନ୍ୟ ଦିନ ଗୁଡିକରେ କରାଯାଇଥିବା ସମୀକ୍ଷା ଅନୁଯାୟୀ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୯୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନର ଆଶା କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି ।
କୋଇଲା, ଖଣି ଏବଂ ରେଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଓସେହେବ ପାଟିଲ ଦାନଭେ, କୋଇଲା ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅମୃତ ଲାଲ ମୀନା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏମ ନାଗରାଜୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ।
ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଲାମରେ ୧୩୩ ଟି କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମ ପାଇଁ ରଖାଯାଇଛି, ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୭୧ ଟି ନୂତନ କୋଇଲା ଖଣି ଏବଂ ୬୨ ଟି କୋଇଲା ଖଣିର ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଲାମ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ରହିଛି । ଏଥିସହ, ୫ମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଲାମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ୮ ଟି କୋଇଲା ଖଣି ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସରେ ଏକକ ବିଡ୍ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତାପଜ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ।
ସଂରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳ, ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାସସ୍ଥାନ, ୪୦% ରୁ ଅଧିକ ଜଙ୍ଗଲ ଆବରଣ, ବହୁଳ ଭାବରେ ନିର୍ମାଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଖଣିଗୁଡିକୁ ଏଥିରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି । କେତେକ କୋଇଲା ଖଣିର ସୀମା ଯେଉଁଠାରେ ଘନ ଜନବସତି, ଘଞ୍ଚ ସବୁଜିମା କିମ୍ବା ଜଟିଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଇତ୍ୟାଦି ରହିଥିଲା, ଏହିସବୁ କୋଇଲା ଖଣି ପ୍ରତି ନିଲାମଧାରୀଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ସମୟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ଆଧାର କରି କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ନିଲାମ କରାଯାଉଥିବା ଖଣିଗୁଡିକ ଝାଡଖଣ୍ଡ, ଛତିଶଗଡ, ଓଡିଶା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ରାଜସ୍ଥାନ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ବିହାରର କୋଇଲା / ଲିଗ୍ନାଇଟ୍ ଥିବା ରାଜ୍ୟରେ ରହିଛି ।
ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକ ହେଉଛି ଅଗ୍ରୀମ ରାଶି ଏବଂ ବିଡ୍ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଅର୍ଥ ପରିମାଣ ହ୍ରାସ, ଆଂଶିକ ଖନନ କରାଯାଇଥିବା କୋଇଲା ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଇଲା ଖଣିର କିଛି ଅଂଶ ଛାଡିବାକୁ ଅନୁମତି, ଜାତୀୟ କୋଇଲା ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଲିଗନାଇଟ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା ସହଜରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, କୋଇଲା ବ୍ୟବହାରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନମନୀୟତା, ସହଜ ପଇଠ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶୀଘ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଇଲା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ।
ଟେଣ୍ଡର କାଗଜପତ୍ର ବିକ୍ରୟ ଆରମ୍ଭ ନଭେମ୍ବର ୦୩, ୨୦୨୨ ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଖଣି, ନିଲାମ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ, ସମୟସୀମା ଇତ୍ୟାଦିର ବିବରଣୀ ଏମଏସ୍‍ଟିସି ନିଲାମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ । ପର୍ସେଣ୍ଟେଜ୍ ରାଜସ୍ୱ ସେୟାର ଆଧାରରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ନିଲାମ ଅନଲାଇନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମ ପାଇଁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକମାତ୍ର କାରବାର ପରାମର୍ଶଦାତା ଏସବିଆଇ କ୍ୟାପିଟାଲ ମାର୍କେଟସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସହାୟତା କରୁଛି ।

Ministry of Coal
Finance Minister Launches Biggest Ever Coal Mine Auction of 141 Mines
Auction to Benefit Twelve States Directly
Mining Sector Reforms Providing Right Fillip to Economic Growth, Says Finance Minister
900 Million Ton Coal Production this Year Likely - Shri Pralhad Joshi; Coal Gasification to Get Focussed Attention
03 NOV 2022 6:23PM by PIB Delhi
Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman said that a fast growing economy like India needs greater investment in coal production and gasification projects. Globally, energy prices especially that of gas is going up. Launching the 6th round of coal mine auction of the Ministry of Coal here today, the Finance Minister highlighted that India is at present the best investment destination in the world. The Minister pointed out that due to policy consistency and transparent process of the present Government, coal imports for power sector has come down by 41%. The finance minister said that twelve states are to benefit directly from today’s auctioning of 141 coal mines. Complementing the Coal Ministry for the recent initiatives to unlock the coal sector, Smt. Sitharaman said that mining sector reforms are providing the right fillip to our fast growing economy. Finance Ministry will be extending all help for coal gasification and incentives in commercial mining, she further added.
Addressing the function Coal, Mines & Parliamentary Affairs minister Shri Pralhad Joshi said that Coal Ministry is exploring alternative methodology for enhanced use of coal. Shri Joshi said that finance ministry has extended Rs. 6000 crore incentive for coal gasification and Rs. 250 crore for exploration process. During the biggest auction undertaken so far, today 141 mines pertaining to eleven states have been auctioned. Shri Joshi said that previously auctioned mines have started production and hoped that 10 to 15 million ton coal will be produced from new mines by next year. As per the review done the other day, the Ministry of Coal is anticipating 900 million ton coal production this year, Shri Joshi said.
Minister of State for Coal, Mines & Railways Shri Raosaheb Patil Danve, Coal Secretary Shri Amrit Lal Meena and Additional Secretary Shri M. Nagaraju addressed the function.
133 coal mines were put up for auction in the 6th round of commercial auctions, out of which 71 are new coal mines and 62 coal mines are rolling over from earlier tranches of commercial auctions. Additionally, 8 coal mines under 2nd attempt of 5th round of commercial auctions were included for which single bids were received in the first attempt. With the launch of this auction tranche, the Ministry of Coal re-affirms its commitment to attain self-sufficiency in the area of thermal coal.
Mines falling under protected areas, wildlife sanctuaries, critical habitats, having forest cover greater than 40%, heavily built-up area etc. have been excluded. The block boundaries of some of the coal mines where there was presence of dense habitation, high green cover or critical infrastructure etc. have been modified based on comments received during stakeholder consultations to enhance bidders’ interest and participation in these coal blocks. The mines being auctioned are spread across coal/ lignite bearing states of Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh, Maharashtra, West Bengal, Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Tamil Nadu and Bihar.
Key features of the auction process include reduction in upfront amount and bid security amount, permission to relinquish part of the coal mine in case of partially explored coal mines, introduction of National Coal Index and National Lignite Index, ease of participation with no entry barriers, full flexibility in coal utilisation, optimized payment structures, incentives for early production, coal gasification and usage of clean coal technologies.
The commencement of sale of tender document shall start from November 03, 2022. Details of the mines, auction terms, timelines etc. can be accessed on MSTC auction platform. The auction shall be held online through a transparent two stage process, on the basis of Percentage Revenue Share.SBI Capital Markets Limited, the sole Transaction Advisor to Ministry of Coal for the commercial coal mine auctions, had devised the methodology and is assisting the Ministry of Coal in conducting the auction process.