প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ কেভাদিয়াত ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস পেৰেড, ২০২২ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
31 OCT 2022 12:19PM by PIB Guwahati
একতা নগৰ, কেভাদিয়াত একতাৰ দৌৰত অংশগ্ৰহণ কৰা আৰক্ষী বিভাগৰ মোৰ সতীৰ্থ, এনচিচিৰ কেডেট, শিল্পী, বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, দেশখনৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ ভ্ৰাতৃ-ভগ্নী, আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু দেশবাসী!
মই একতা নগৰত আছো যদিও মোৰ মনটো মোৰবীৰ দুৰ্ঘটনাগ্ৰস্তসকলৰ বাবে বেয়া লাগি আছে। জীৱনত এনেকুৱা যন্ত্ৰণা খুব কমেইহে অনুভৱ কৰিছো। এফালে ভগ্ন হৃদয়, আনফালে কৰ্ম আৰু কৰ্তব্যৰ পথ। কৰ্তব্যৰ পথৰ প্ৰতি মোৰ দায়িত্বৰ অংশ হিচাপে মই আপোনালোকৰ মাজত আছো। কিন্তু মোৰ সেই ভুক্তভোগী পৰিয়ালসমূহলৈ মনত পৰি আছে।
মই এই দুৰ্ঘটনাত প্ৰাণ হেৰুৱাবলগীয়া হোৱাসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো। দুখৰ এই মুহূৰ্তত চৰকাৰখন এই শোকসন্তপ্ত পৰিয়ালবৰ্গৰ সৈতে সৰ্বতো প্ৰকাৰে আছে। গুজৰাট চৰকাৰে যোৱা সন্ধিয়াৰপৰা পূৰ্ণ শক্তিৰে সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও ৰাজ্য চৰকাৰখনক সকলো সহায় আগবঢ়াইছে। উদ্ধাৰ অভিযানত এনডিআৰএফৰ দল মোতায়েন কৰা হৈছে। সেনা আৰু বায়ুসেনাৰ জোৱানসকলেও সাহায্যৰ কামত নিয়োজিত হৈছে। চিকিৎসালয়সমূহত চিকিৎসাধীন হৈ থকা লোকসকলকো চোৱা-চিতা কৰা হৈছে। ৰাইজৰ অসুবিধা ন্যূনতমকৰণত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই য়ে দুৰ্ঘটনাৰ খবৰ পোৱাৰ পিছতে কালি নিশাই মোৰবীত উপস্থিত হয়। কালিৰেপৰাই তেওঁ সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ অভিযানৰ তদাৰক কৰি আছে। এই ঘটনাৰ তদন্তৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰখনেও এখন কমিটি গঠন কৰিছে। দেশবাসীক সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ অভিযানত বিলম্ব নকৰাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰিছো। আজিৰ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস’ (National Unity Day) য়েও আমাক এই কঠিন সময়ৰে একত্ৰিতভাৱে মুখামুখি হ’বলৈ আৰু কৰ্তব্যৰ পথত থাকিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। অতিশয় কঠিন পৰিস্থিতিত চৰ্দাৰ পেটেলৰ ধৈৰ্য্য আৰু তৎপৰতাৰপৰা শিক্ষা লৈ আমি কাম কৰি আছো আৰু ভৱিষ্যতেও কাম কৰি যাম।
বন্ধুসকল,
২০২২ ৰ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস’ এক অতিশয় বিশেষ অনুষ্ঠান হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই বৰ্ষতে আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলো। আমি নতুন সংকল্পৰে আগবাঢ়িছো। আজি একতা নগৰত অনুষ্ঠিত হোৱা পেৰেডেও আমাক সকলোৱে একেলগে খোজ কঢ়া আৰু একেলগে আগবঢ়া মাত্ৰেকে যে অসম্ভৱকো সম্ভৱ কৰি তুলিব পাৰি, তাৰেই উপলব্ধি প্ৰদান কৰে। আজি দেশখনৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ শিল্পীসকলে একাধিক সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰিবলৈ ওলাই আহিছিল। ভাৰতৰ বিভিন্ন নৃত্যও প্ৰদৰ্শনৰ কথা আছিল। কিন্তু কালি ঘটা মৰ্মান্তিক ঘটনাটোৰ বাবে আজি তেওঁলোকৰ পৰিৱেশন-প্ৰদৰ্শনৰ অনুষ্ঠান স্থগিত ৰখা হৈছে। যিসকল শিল্পীয়ে কষ্ট সহকাৰে ইয়ালৈ আহিছিল, অথচ পৰিৱেশন-প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ নাপালে, সেই সকলো শিল্পীৰ যন্ত্ৰণা মই বুজিব পাৰো, কিন্তু পৰিস্থিতিয়ে এনে কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পৰিয়াল, সমাজ, গাওঁ, ৰাজ্য আৰু দেশৰ প্ৰতিটো স্তৰতে এই সংহতি আৰু অনুশাসন প্ৰয়োজনীয়। আৰু আজি আমি দেশখনৰ চুকে-কোণে এই উদ্দীপনা দেখিবলৈ পাইছো। আজি সমগ্ৰ দেশখনতে ঐক্যৰ বাবে ৭৫ হাজাৰ স্থানত দৌৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে আৰু ইয়াত লাখ-লাখ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। দেশবাসীয়ে লৌহ মানৱ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ দৃঢ়তাৰপৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰিছে। আজি দেশবাসীয়ে ‘অমৃত কাল’ ৰ ‘পঞ্চ পণ’ (পাঁচটা প্ৰতিজ্ঞা) সিদ্ধিৰ অৰ্থে ৰাষ্ট্ৰখনৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে অংগীকাৰ গ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কেভাদিয়াৰ একতা নগৰৰ এই ভূমিৰপৰা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস’ ৰ উপলক্ষ আৰু একতাৰ প্ৰতিমূৰ্তিভাগে আমাক স্বাধীনতাৰ সময়ত চৰ্দাৰ পেটেলৰ দৰে ভাৰতৰ নেতৃত্ব নথকাহ’লে কি হ’লহেঁতেন, সেই কথা অহৰহ সোঁৱৰায়। ৫৫০ খনৰো অধিক উদাৰ ৰাজ্য একত্ৰিত নোহোৱা হ’লে কি হ’লহেঁতেন, সেই কথাই ব্যক্ত কৰে। আমাৰ প্ৰায়সমূহ উদাৰ ৰাজ্যই সৰ্বোচ্চ ত্যাগ স্বীকাৰ নকৰাহেঁতেন আৰু ভাৰত মাতাৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ নকৰাহেঁতেন কি হ’লহেঁতেন বাৰু! আজি আমি যিখনি ভাৰত দেখিবলৈ পাইছো, তেতিয়া ইয়াৰ আমি কল্পনাও কৰিবপৰা নাছিলো। এই কঠিন আৰু অসম্ভৱ কামটো কেৱল চৰ্দাৰ পেটেলেহে সম্পন্ন কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
চৰ্দাৰ চাহেবৰ জন্ম বাৰ্ষিকী আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস’ আমাৰ বাবে কেৱল এক অনুষ্ঠানেই নহয়। বৰঞ্চ এয়া ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক সম্ভাৱনাৰ এক মহান উৎসৱো। ভাৰতৰ বাবে ঐক্যৰ উদ্দীপনাই কেতিয়াও বাধ্যবাধকতাৰ সন্মুখীন হোৱা নাই। ঐক্য সদায়েই ভাৰতৰ বিশেষত্ব হৈ আহিছে। ভাৰতৰ মনত, আমাৰ অন্তৰ্নিহিত আত্মাত ঐক্যবোধ ইমানেই গভীৰভাৱে নিহিত হৈ আছে যে আমি প্ৰায়ে এই গুণটো উপলব্ধি নকৰো আৰু কেতিয়াবা এয়া হেৰাই যায়। কিন্তু বুজি উঠিছো যে যেতিয়াই কোনো প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগে দেশখনক প্ৰভাৱিত কৰে, তেতিয়াই সমগ্ৰ দেশখন একেলগে থিয় হয়। দুৰ্যোগ উত্তৰ দিশতেই হওঁক বা দক্ষিণেই হওঁক, পূবতেই হওঁক বা পশ্চিমতেই হওঁক, কোনো কথা নাই। সমগ্ৰ ভাৰত সেৱা, সহযোগিতা আৰু মমতাৰে একত্ৰিত হৈ থিয় দিয়ে। চাওঁকচোন, কালি কি হ’ল। মোৰবীত সংঘটিত দুৰ্ঘটনাটোক লৈ প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়ে ভুক্তভোগীসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰিছে। চিকিৎসালয়তেই হওঁক বা দুৰ্ঘটনাস্থলীতেই হওঁক, স্থানীয় লোকসকলে নিজেই সম্ভৱপৰ সকলো সহায়ৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে। এয়াই হৈছে ঐক্যৰ শক্তি। আমাৰ সন্মুখত ক’ৰোনাৰো এক বিশাল নিদৰ্শন আছে। হাত চাপৰি বজোৱাৰ আৱেগিক সংহতিৰপৰা আৰম্ভ কৰি ৰেচন, ঔষধ আৰু ভেকচিনৰ সমৰ্থনলৈকে দেশখনে এটা পৰিয়ালৰ দৰে আগবাঢ়িছিল। সীমান্তত বা সীমান্তৰ সিপাৰে যেতিয়া ভাৰতৰ সেনাই শৌৰ্য্য প্ৰদৰ্শন কৰে, তেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে একে আৱেগ আৰু মনোভাৱৰ সৃষ্টি হয়। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যেতিয়া অলিম্পিকত ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱ উৰুৱাই, তেতিয়া সমগ্ৰ দেশে একেদৰেই উদযাপন কৰে। ক্ৰিকেট মেচ এখনত যেতিয়া দেশ জয়ী হয়, তেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে একেই আৱেগে বিৰাজ কৰে। আমাৰ উদযাপনৰ পৰম্পৰাগত পদ্ধতি বেলেগ-বেলেগ, কিন্তু উদ্দীপনা অভিন্ন। পাৰস্পৰিক এই ঐক্য, সংহতি আৰু আত্মীয়তাই এখনি ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ শিপাৰ গভীৰতাক সূচিত কৰিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ এই ঐক্যই আমাৰ শত্ৰুবোৰক পদানত কৰে। এয়া আজিৰ কথা নহয়, শ-শ বছৰৰ আগৰপৰাই আনকি দাসত্বৰ দীঘলীয়া সময়ছোৱাতো ভাৰতৰ ঐক্যই আমাৰ শত্ৰুবোৰক অস্থিৰ কৰি তুলিছিল। সেয়ে শ-শ বছৰৰ দাসত্বৰ সময়ছোৱাত আমাৰ দেশখনলৈ হোৱা আটাইকেইটা বিদেশী আগ্ৰাসনে ভাৰতত বিভাজনৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সকলো সম্ভৱ কৰি তুলিছিল। ভাৰতক বিভাজিত আৰু ভাঙিবলৈ সকলো কৰিলে। তথাপিও আমি সিহঁতৰ মুখামুখি হ’ব পাৰিছিলো, কাৰণ আমাৰ মাজত ঐক্যৰ অমৃত তেতিয়াও আছিল আৰু ই নদীৰ দৰে বৈ আছিল। আমি বিভাজন দেখিছো আৰু ভাৰতৰ শত্ৰুৱে ইয়াৰ সুবিধাও লোৱা দেখিছো। সেইবাবেই আজিও আমি অধিক সাৱধান হ'ব লাগিব! অতীতৰ দৰেই ভাৰতৰ উত্থানত যিবোৰ শক্তি বিচলিত হৈছিল, সেইবোৰ আজিও আছে। এনে শক্তিবোৰে আজিও আমাক ভাঙি বিভাজিত কৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰে। জাত-পাতৰ নামত আমাক জড়িত কৰিবলৈ বিভিন্ন আখ্যান সৃষ্টি কৰা হয়। প্ৰদেশৰ নামত আমাক বিভাজনৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। কেতিয়াবা এটা ভাৰতীয় ভাষাক আন এটা ভাৰতীয় ভাষাৰ শত্ৰু কৰিবলৈ অভিযান চলোৱা হয়। ইতিহাসকো এনেদৰে উপস্থাপন কৰা হৈছে যে দেশখনৰ জনসাধাৰণে একত্ৰিত হৈ নাথাকি পৰস্পৰে-পৰস্পৰৰপৰা দূৰত্ব বজাই ৰাখে।
আৰু ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল,
আমি আৰু এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব। দেশখনক দুৰ্বল কৰা শক্তিবোৰে সদায়েই আমাৰ প্ৰথম শত্ৰু হিচাপে নিজকে উপস্থাপন কৰাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়। বহু সময়ত এই শক্তি আমাৰ ভিতৰত দাস মানসিকতাৰ ৰূপত সোমাই পৰে। কেতিয়াবা এই শক্তিয়ে আমাৰ ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ অযথা সুবিধা লয়। কেতিয়াবা দেশখনক বিভাজিত আৰু দুৰ্বল কৰাৰ বাবে তুষ্টি, বংশ, লোভ আৰু দুৰ্নীতিৰ আশ্ৰয় লয়। কিন্তু আমি সেইবোৰৰ প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰদান কৰিব লাগিব। ভাৰত মাতাৰ সন্তান হিচাপে আমি সেইবোৰক প্ৰত্যুত্তৰ দিব লাগিব। আমি ভাৰতীয় হিচাপে তেওঁলোকৰ প্ৰত্যুত্তৰ দিব লাগিব। আমি একত্ৰিত হ’ব লাগিব। বৈষম্যৰ বিষৰ উত্তৰ আমি এই ঐক্যৰ অমৃতেৰে দিব লাগিব। এয়াই হৈছে নব্য ভাৰতৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
আজি মই ‘ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস’ উপলক্ষে চৰ্দাৰ চাহেবে আমাক দি থৈ যোৱা দায়িত্বৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিব বিচাৰিছো। তেখেতে আমাক দেশখনৰ ঐক্যৰ সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে দেশখনক শক্তিশালী কৰাৰ দায়িত্বও প্ৰদান কৰি গৈছে। এই ঐক্য শক্তিশালী তেতিয়াহে হ’ব যেতিয়া প্ৰতিজন নাগৰিকেই সমান কৰ্তব্যবোধেৰে এই দায়িত্ব পালন কৰিব। আজি দেশখনে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস’ ৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি একে কৰ্তব্যবোধেৰে উন্নয়নৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে। আজি দেশখনত কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ প্ৰতিটো ইয়াৰ কোণত, প্ৰতিখন গাঁৱতে, প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ বাবে আৰু প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে একেধৰণৰ নীতি উপলব্ধ। আজি যদি সাধাৰণ জনতাই গুজৰাটৰ চুৰাটত বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন লাভ কৰি আছে, তেন্তে অৰুণাচলৰ ছিয়াঙতো বিনামূলীয়া ভেকচিন সমানে উপলব্ধ। আজি যদি এইমছ গোৰখপুৰত আছে, তেন্তে বিলাসপুৰ, দাৰভাংগা, গুৱাহাটী, ৰাজকোট আদি দেশৰ অন্যান্য চহৰতো আছে। আজি এফালে তামিলনাডুত প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আনফালে উত্তৰ প্ৰদেশতো প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছে। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কোনো গৃহস্থীৰ পাকঘৰত বা তামিলনাডুৰ যিকোনো “সময়ল-আৰাই” ত যদি খাদ্য ৰন্ধা হৈছে, তেন্তে ভাষাটো বেলেগ হ’ব পাৰে, খাদ্য বেলেগ হ’ব পাৰে, কিন্তু ধোঁৱাৰপৰা মাতৃ-ভগ্নীক মুক্ত কৰা উজ্জ্বলা চিলিণ্ডাৰটো বেলেগ হ’ব নোৱাৰে সকলোতে। আমাৰ সকলো নীতিৰ উদ্দেশ্য একেই -- সমাজৰ অন্তিমজন লোকৰ ওচৰলৈ নিয়া, তেওঁক উন্নয়নৰ মূলসুঁতিৰে সংযোগ কৰা।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশখনৰ লাখ-লাখ লোকে আনকি নিজৰ প্ৰাথমিক প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ বাবেও বহু সময় অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল। মৌলিক সুবিধাৰ ব্যৱধান যিমানেই কম হ’ব, সিমানেই ঐক্য সুদৃঢ় হ’ব। সেয়ে দেশখনত চেচুৰেচনৰ নীতি সন্দৰ্ভত কাম অব্যাহত আছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতিখন আঁচনিৰ সুবিধা প্ৰতিগৰাকী হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ নিয়া। গতিকে, আজি এনে বহু অভিযান অব্যাহত আছে যেনেঃ হাউছিং ফৰ অল, ডিজিটেল কানেক্টিভিটি ফৰ অল, ক্লিন কুকিং ফৰ অল, বিদ্যুৎ ফৰ অল আদি। এই অভিযান ঐক্যবদ্ধ লক্ষ্য, ঐক্যবদ্ধ উন্নয়ন আৰু ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰো মিছন। আজি জীৱনৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ ১০০% ক’ভাৰেজ, দেশ আৰু সংবিধানৰ প্ৰতি সাধাৰণ মানুহৰ বিশ্বাসৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। এয়া সাধাৰণ মানুহৰ আত্মবিশ্বাসৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। এয়াই চৰ্দাৰ পেটেলৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী য'ত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই সমান সুযোগ লাভ কৰিব আৰু সমতাৰ ভাৱো থাকিব। আজি দেশখনে এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা আঠটা বছৰে দেশখনে দশক-দশক ধৰি অৱহেলিত হৈ থকা সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীকে অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। সেয়ে জনজাতি সমাজৰ গৌৰৱ স্মৰণেৰে ‘জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস’ (Tribal Pride Day) উদযাপনৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ হ’ল। জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামত তেওঁলোকৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰিবলৈ দেশখনৰ বহু ৰাজ্যত সংগ্ৰহালয় স্থাপন কৰা হৈছে। কাইলৈ ​​মই মংগড়লৈ যাম আৰু তাৰ পিছত মই জাম্বুঘোদালৈয়ো যাম। মই দেশবাসীক আহ্বান জনাইছো যে মংগড় ধাম আৰু জাম্বুঘোদাৰ ইতিহাস সম্পৰ্কেও জানোচোন আহক। বিদেশী আক্ৰমণকাৰীৰ ইমানবোৰ গণহত্যাৰ সন্মুখত আমি কেনেকৈ স্বাধীনতা লাভ কৰিছিলো, সেয়া জনাটো আজিৰ নৱপ্ৰজন্মৰ বাবে অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। তেতিয়াহে আমি স্বাধীনতা আৰু সংহতিৰ মূল্য বুজিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত এষাৰ কথা আছেঃ
ऐक्यं बलं समाजस्य तद्भावे स दुर्बलः। तस्मात् ऐक्यं प्रशंसन्ति दृढं राष्ट्र हितैषिणः॥
অৰ্থাৎ, যিকোনো সমাজৰ ঐক্যতে ইয়াৰ শক্তি নিহিত হৈ থাকে। গতিকে শক্তিশালী সমাজৰ শুভাকাংক্ষীসকলে এই ঐক্যৰ মনোভাৱক প্ৰশংসা কৰে আৰু ইয়াৰ বাবে চেষ্টা কৰে। গতিকে দেশখনৰ ঐক্য আৰু সংহতি আমাৰ এক সামূহিক দায়িত্ব। একতা নগৰ ভাৰতৰ এনে এখন আদৰ্শ চহৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে যি কেৱল দেশখনতে নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বতে অভূতপূৰ্ব হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। ৰাইজৰ ঐক্য আৰু তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণেৰে বিকশিত হোৱা একতা নগৰ আজি প্ৰেৰণা হৈ উঠিছে। একতাৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰ ৰূপত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিমূৰ্তিটো প্ৰেৰণা হিচাপে আমাৰ লগত আছে। ভৱিষ্যতে একতা নগৰ ভাৰতৰ এনে এখন চহৰ হৈ উঠিব যি হ’ব অভূতপূৰ্ব আৰু অবিশ্বাস্য। দেশখনৰ পৰিবেশ-অনুকূল আদৰ্শ চহৰৰ কথা ওলোৱা মাত্ৰেকে একতা নগৰ সন্মুখত থাকিব। বিদ্যুৎ সাশ্ৰয়ী এলইডিৰে আলোকিত মডেল চিটিৰ কথা আহিলেই মানুহে একতা নগৰৰ কথাকে ক’ব। দেশখনত সৌৰশক্তি চালিত স্বচ্ছ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ কথা আহিলে একতা নগৰৰ নাম প্ৰথম স্থানত থাকিব। বিভিন্ন প্ৰজাতিৰ জীৱ-জন্তু আৰু চৰাইৰ সংৰক্ষণৰ কথা আহিলে একতা নগৰৰ নাম প্ৰথমে আহিব। মাথো কালি ইয়াত মিয়াৱাকি বনাঞ্চল আৰু মেজ উদ্যান উদ্বোধনৰ সুযোগ লাভ কৰিছিলো। একতা মল, একতা নাৰ্চাৰী, বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত ঐক্য প্ৰদৰ্শনকাৰী বিশ্ব ভান, একতা ফেৰী, একতা ৰেলৱে ষ্টেচন আদিৰ দৰে পদক্ষেপে ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য সুদৃঢ়কৰণত প্ৰেৰণা যোগাইছে। এতিয়া একতা নগৰত আন এটা আশ্চৰ্য্যও সংযোজন হ’ব। আজি এই সম্পৰ্কেও ক'ব খুজিছো। আপুনি মাত্ৰ চৰ্দাৰ চাহেবৰ কথা শুনিছে। আমি সেই আৱেগক আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাত প্ৰতিফলিত কৰিব খুজিছো। স্বাধীনতাৰ পিছত দেশখনৰ একত্ৰীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰ্দাৰ চাহেবে যি ভূমিকা পালন কৰিছিল, তাত দেশখনৰ ৰজা-ৰাজকুমাৰসকলেও বহুখিনি অৱদান আগবঢ়াইছিল। যুগ-যুগ ধৰি ক্ষমতা দখল কৰি থকা ৰাজ পৰিয়ালসমূহে দেশখনৰ ঐক্যৰ বাবে এক নতুন ব্যৱস্থাত নিজৰ অধিকাৰ বিসৰ্জন দিছিল। স্বাধীনতাৰ পিছত দশক- দশক ধৰি তেওঁলোকৰ অৱদান অৱহেলিত হৈ আহিছে। এতিয়া সেই ৰাজ পৰিয়াল আৰু নৃপতি ৰাজ্যসমূহৰ অৱদানৰ বাবে একতা নগৰত এটি সংগ্ৰহালয় স্থাপন কৰা হ’ব। এই সংগ্ৰহালয়ে দেশখনৰ ঐক্যৰ বাবে ত্যাগৰ পৰম্পৰাৰাজিক নতুন প্ৰজন্মৰ মাজলৈ আগবঢ়াই নিব আৰু মই গুজৰাট চৰকাৰৰ প্ৰতিও কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। চৰকাৰখনে ইয়াৰ অৰ্থে বহু কাম সম্পূৰ্ণ কৰিছে। চৰ্দাৰ চাহেবৰ প্ৰেৰণাই সকলোকে ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত অহৰহ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। আমি একেলগে শক্তিশালী ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিম। এই বিশ্বাসেৰে মই আপোনালোকক মই ‘চৰ্দাৰ পেটেল’ বুলি কোৱাৰ পিছত ‘অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে’ বুলি ক’বলৈ আহ্বান জনাইছো।
চৰ্দাৰ পেটেল – অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে!
চৰ্দাৰ পেটেল – অমৰ ৰহে, অমৰ ৰহে!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
বহু-বহু ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Rashtriya Ekta Diwas Parade 2022 in Kevadia, Gujarat
31 OCT 2022 12:19PM by PIB Delhi
My colleagues from police department, NCC cadets, artists, school students, brothers and sisters from across the country participating in the Run for Unity at Ekta Nagar, Kevadia, other dignitaries and countrymen!
I am in Ekta Nagar, but my mind is with the victims of Morbi. Rarely have I experienced such pain in my life. On one side is the heart full of pain and on the other side is the path of Karma and Duty. I am amongst you as part of my responsibilities towards the path of duty. But my mind is with those suffering families.
I express my condolences to the families of those who lost their lives in the mishap. The government is with the bereaved families in every way in this hour of grief. The Gujarat government is engaged in relief and rescue operations with full force since last evening. The Central government is also providing all help to the state government. NDRF teams have been deployed in the rescue work. The personnel of Army and Air Force are also engaged in relief work. People who are undergoing treatment in the hospitals are also being looked after. Priority is being given to minimize the problems of the people. The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai, reached Morbi at last night only after receiving the news of the mishap. Since yesterday, he is overseeing the relief and rescue operations. A committee has also been formed by the state government to investigate the incident. I assure the people of the country that there will be no let-up in the relief and rescue operations. The ‘Rashtriya Ekta Diwas’ (National Unity Day) today is also inspiring us to face this difficult time unitedly and remain on the path of duty. Taking lessons from Sardar Patel's patience and promptness in the most difficult situations, we continued to work and will continue to do so in the future also.
Friends,
The ‘Rashtriya Ekta Diwas’ in the year 2022 is a very special occasion. This is the year when we have completed 75 years of our independence. We are moving ahead with new resolutions. The parade in Ekta Nagar today is also realizing us that when everyone walks together and moves forward together, then the impossible can be made possible. Today some artists from all over the country were about to perform various cultural programs. They were also supposed to showcase various dances of India. But yesterday's incident was so tragic that it was dropped from today's program. I can understand the pain of all those artists who worked hard and came here but they did not get an opportunity to perform, but the situation is as such.
Friends,
This solidarity and discipline is necessary at every level of family, society, village, state and country. And today we can see this in every corner of the country. Today, 75,000 runs for unity are being organized across the country and lakhs of people are participating in them. The people of the country are taking inspiration from the determination of Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel. Today, the people of the country are taking a pledge for the unity and integrity of the nation in order to awaken the 'Panch Pranas' (five pledges) of the ‘Amrit Kaal’.
Friends,
The occasion of ‘Rashtriya Ekta Diwas’ from this land of Ekta Nagar in Kevadia and the Statue of Unity constantly remind us of what would have happened if India did not have leadership like Sardar Patel at the time of independence? What would have happened had more than 550 princely states not been united? What would have happened if most of our princely states did not manifest the culmination of sacrifice and did not express faith in Maa Bharati? We could not even imagine the kind of India we see today. This difficult and impossible task was accomplished only and only by Sardar Patel.
Friends,
Sardar Saheb's birth anniversary and ‘Rashtriya Ekta Diwas’ are not just occasions for us. It is also a great festival of the cultural potential of India. Unity has never been a compulsion for India. Unity has always been the specialty of India. The sense of unity is so deeply embedded in the mind of India, in our inner soul, that we often do not realize this quality and sometimes it gets lost. But you see, whenever any natural calamity strikes the country, the whole country stands together. It does not matter whether the disaster happens in the north or in the south, in the east or in the west. The whole of India stands united with service, cooperation and compassion. Look, what happened yesterday. The mishap happened in Morbi, but every countryman is praying for the safety of the victims. Local people were themselves coming forward for all possible help, whether in hospitals or at the site of the accident. That is the power of unity. We also have a huge example of Corona in front of us. From the emotional solidarity of clapping to the support of ration, medicine and vaccines, the country surged like a family. When India's army shows valor on the border or across the border, the whole country has the same emotion and spirit. When the youth of India raise the glory of the tricolor in the Olympics, the whole country celebrates the same. When the country wins a cricket match, there is the same passion across the country. We have different cultural methods of celebration, but the spirit is the same. This unity, solidarity and affinity for each other shows how deep are the roots of India as a nation.
And friends,
This unity of India rattles our enemies. Not from today, but hundreds of years ago even in the long period of slavery, the unity of India has unnerved our enemies. Therefore, all the foreign invaders who came to our country during the hundreds of years of slavery did everything possible to create divide in India. They did everything to divide and break India. Yet we could face them, because the nectar of unity was alive within us and was flowing like a stream. But that period was long. The country is still suffering from that poisonous era. We have seen the partition and also saw the enemies of India taking advantage of it. That's why we have to be very careful today too! Like in the past, the forces which were upset with India's rise still exist today. Such forces make every effort to break and divide us even today. Various narratives are created to embroil us in the name of castes. Attempts are being made to divide us in the name of provinces. Sometimes campaigns are run to make one Indian language the enemy of another Indian language. History is also presented in such a way that the people of the country do not remain united but maintain a distance towards each other.
And brothers and sisters,
We need to keep in mind one more thing. It is not necessary that the forces that weaken the country would always present themselves as our direct enemy. Many times, this force gets housed within us in the form of slave mentality. Sometimes this force takes undue advantage of our personal interests. Sometimes it resorts to appeasement, dynasty, greed and corruption to divide and weaken the country. But we have to answer them. We have to answer them as a child of Mother India. We have to answer them as an Indian. We have to be together and united. We have to answer the poison of discrimination with this nectar of unity. This is the strength of New India.
Friends,
Today I want to reiterate the responsibility assigned to us by Sardar Saheb on the occasion of ‘Rashtriya Ekta Diwas’. He had also given us the responsibility to strengthen the unity of the country and strengthen the country as a nation. This unity will be strengthened when every citizen will discharge this responsibility with an equal sense of duty. Today, the country is moving ahead on the path of development with the same sense of duty by following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. Today uniform policies are available in every corner, every village, to every section and to every person without any discrimination in the country. Today, if the common human being is getting free vaccines in Surat in Gujarat, then free vaccines are equally available in Siang of Arunachal. Today if AIIMS is in Gorakhpur, then it is also in Bilaspur, Darbhanga, Guwahati, Rajkot and other cities of the country. Today, on the one hand, the Defence Corridor is being built in Tamil Nadu then the Defence Corridor is progressing rapidly in Uttar Pradesh as well. Today, if food is being cooked in a kitchen in the North East or in any “Samayal-Arai” in Tamil Nadu, the language may be different, the food may be different, but the Ujjwala cylinder that liberates mothers and sisters from smoke is everywhere. The intention of all our policies is the same -- reaching the last man in the row of society, connecting him with the mainstream of development.
Friends,
Millions of people of our country have waited a long time for even their basic needs. The lesser the gap in basic facilities, the stronger will be the unity. Therefore, the country is working on the principle of saturation. The goal is that the benefit of every scheme should reach every beneficiary. Therefore, today many such campaigns are being run like Housing for All, Digital Connectivity for All, Clean Cooking for All, Electricity for All, etc. Today this mission of reaching 100% citizens is not just a mission of ensuring equal facilities. This mission is also a mission of united goal, united development and united effort. Today, 100% coverage for the basic necessities of life is becoming a medium for the common man's faith in the country and the Constitution. It is becoming a medium for the confidence of common man. This is the vision of Sardar Patel's India where every Indian will have equal opportunities and there will be a sense of equality. Today the country is realizing that vision.
Friends,
In the last eight years, the country has given priority to every section of the society which was neglected for decades. Therefore, the country began the tradition of celebrating ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day) to remember the glory of the tribal communities. Museums are also being built in many states of the country to highlight their role in the tribal freedom struggle. Tomorrow I am going to Mangarh and after that I will also go to Jambughoda. I urge the countrymen to know the history of Mangarh Dham and Jambughoda also. It is very important for today's young generation to know how we got freedom in the face of so many massacres by foreign invaders. Only then will we be able to understand the value of freedom and solidarity.
Friends,
There is a saying in our country:
ऐक्यं बलं समाजस्य तद्भावे स दुर्बलः। तस्मात् ऐक्यं प्रशंसन्ति दृढं राष्ट्र हितैषिणः॥
That is, the strength of any society lies in its unity. Therefore, the well-wishers of a strong nation admire this spirit of unity and strive for it. Therefore, the unity and solidarity of the country is our collective responsibility. Ekta Nagar is developing as such a model city of India which will be unprecedented not only in the country but in the whole world. Ekta Nagar, which is developing with the unity of the people and their participation, is becoming grand as well as divine today. The world's largest statue in the form of the Statue of Unity is with us as an inspiration. In future, Ekta Nagar is going to be one such city in India which will be unprecedented and also incredible. Whenever there would be mention of a model city protecting the environment in the country, Ekta Nagar would be at the front. People would talk about Ekta Nagar whenever there is mention of a model city illuminated with electricity saving LEDs. When it comes to solar powered clean transport system in the country, the name of Ekta Nagar will come first. When it comes to the conservation of animals and birds of different species, then the name of Ekta Nagar will come first. Just yesterday I have had the opportunity to inaugurate the Miyawaki Forest and Maze Garden here. Initiatives like the Ekta Mall, Ekta Nursery, Vishwa Van showing unity in diversity, Ekta Ferry, Ekta Railway Station, etc are an inspiration to strengthen national unity. Now another star is also going to be added to Ekta Nagar. Today I want to tell you about this also. You just heard the words of Sardar Saheb. We are reflecting that sentiment in our endeavour. The kings and princes of the country had also contributed a lot in the role played by Sardar Saheb in the unification of the country after independence. The royal families, which held power for centuries, dutifully surrendered their rights in a new system for the unity of the country. Their contribution has been neglected for decades after independence. Now a museum will be built in Ekta Nagar dedicated to the sacrifice of those royal families and princely states. This will pass on the tradition of sacrifice for the unity of the country to the new generations, and I am also grateful to the Gujarat government as it has completed a lot of groundwork in this direction. I am sure the inspiration of Sardar Saheb will guide all of us continuously to strengthen the national unity. Together we will fulfill the dream of a strong India. With this belief, I urge you to utter ‘Amar Rahe, Amar Rahe’ after I say ‘Sardar Patel’.
Sardar Patel – Amar Rahe, Amar Rahe!
Sardar Patel – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.