ঙাকশেল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী বদোদরাদা – লৈবাক অসিগী অহানবা প্রাইবেৎ সেক্তরগী – সি-২৯৫ ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
তাতা কন্সোর্তিয়ম অমসুং এয়রবস দিফেন্সনা এয়রক্রাফ ৪০ ভারত্তা শাগনি; মলতি-রোল সি-২৯৫ এয়রক্রাফনা অয়ুক নুমিদাংদা ৱেদর কন্দিসন পুম্নমক্তা ওপরেৎ তৌবা ঙমগনি; ত্রুপশিং/কার্গোগী ক্বিক রিএক্স অমসুং পেরা দ্রোপ্পিং য়াওরি
ভারতনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি গ্লোব’ হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশি: শ্রী নরেন্দ্র মোদী
“কোবিদ ১৯ লাইচৎ, লান নংখিবা অমসুং সপ্লাই-চেন্দা অপনবশিং থোক্লবসু ভারতকী খুমাং চাউশিনবগী খোঙজেল অসি অদুমক লেংদনা লৈখি”
ভারতনা লো কোস্ত মেন্যুফেকচরিং অমসুং হায় আউতপুৎকী খুদোংচাবশিং পীরি: পি.এম.
“ঐখোয়না ২০২৫ ফাওবদা ঐখোয়গী দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং অসি দোলর বিলিয়ন ২৫ হেলহন্নবা পান্দম থম্মি; দিফেন্স এক্সপোর্তশিংনা দোলর বিলিয়ন ৫ হেল্লগনি”
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী অসি ঙাকশেলদা ‘আত্মনির্ভরতা’ ওইনবগী খোঙচৎতা মরু ওইবা পন্দুপ অমনি হায়খ্রে
“সি-২৯৫ এয়রক্রাদনা ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী লোজিস্তিকেল কেপাবিলিতী হেনগৎহল্লগনি”
দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং তৌবা অমসুং ভারতকী নেৎ দিফেন্স এক্সপোর্তশিংগী খুত্থাংদা আর্মদ ফোর্সেসকী তঙাই ফদবশিং থুংহন্নবা পান্দম থম্মি: শ্রী রাজনাথ সিংহ
30 OCT 2022 5:15PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ৩০, ২০২২দা গুজরাতকী বদোদরাদা – লৈবাক অসিগী অহানবা প্রাইবেৎ সেক্তরগী – সি-২৯৫ ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ফেসিলিতী অসিনা তাতা এদভান্স সিস্তেম্স লিমিতেদ অমসুং এয়রবস দিফেন্স এন্দ স্পেস এস.এ. স্পেননা চুংশিন্নদুনা ইন্দিয়া এয়র ফোর্সকীদমক সি-২৯৫ এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচর তৌরগনি। মসি ভারতকী প্রাইবেৎ কম্পনী অমনা মিলিতরী এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচর তৌবগী অহানবা প্রোজেক্ত ওইরগনি। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ২১,৯৩৫নি। এয়রক্রাফ অসি সিবিলিয়নগীদমক্তসু শীজিন্নবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ঐখোয়না ভারতপু মালেমগী মেন্যুফেকচরিং হব ওইহন্নবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিনখি। মহাক্না হায় ভারতনা লৈবাক কয়াদা পাম্নরবা ফাইতর জেৎশিং, তেঙ্কশিং, সবমেরিনশিং, হীদাক-লাংথকশিং, ভেক্সিনশিং, ইলেক্ত্রোনিক গেদজেৎশিং, মোবাইল ফোনশিং অমসুং কারশিং শারি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি গ্লোব’ হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি অমসুং হৌজিক ভারতনা মালেমগী ওইনা ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফকী অচৌবা মেন্যুফেকচর্র অমা ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় চাউথোকচবগা লোয়ননা ভারতনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ হায়বা ৱাহৈশিং অসি য়াওবা অচৌবা পেসেঞ্জর এয়রক্রাফশিং অথুবদা শারগনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্লিবা ফেসিলিতী অসিনা লৈবাক অসিগী দিফেসন্স অমসুং ত্রান্সপোর্ত সেক্তরদা অওনবা পুরকপগী শক্তি লৈ। মহাক্না হায় মসি অহানবা ওইনা ভারতকী দিফেন্স সেক্তরদা অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত তৌবনি। মফম অসিদা শাজবা ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফশিংনা আর্মদ ফোর্সশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পা খক্তা নত্তনা মসিনা এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিংগী অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি। মহাক্না হায়, “কলচরেল অমসুং এজুকেসন সেন্তরগীদমক খঙনরম্বা বদোদরা অসি এভিএসন সেক্তর হব হায়না নৌনা শক খঙনরগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা এম.ই.এম.ই. ১০০ হেনবনা প্রোজেক্ত অসিদা য়াওবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ‘মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি গ্লোব’কী ৱাশক অসিনা লমদম অসিদগী অনৌবা শাহৌ ফংলগনি মরমদি প্রোজেক্ত অসিনা তুংলমচৎতা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী এক্সপোর্তকী ওর্দর লৌবা ঙম্লগনি।
ভারতকী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা এভিএসন সেক্তরগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়না এয়র ত্রাফিক্কা মরী লৈননা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা চনবা ঙম্লগনি। উরান স্কিমনা চৎথোক চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংবু এয়র ত্রেবেলরশিংদা ওন্থোকপদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। পেসেঞ্জর অমসুং কার্গো এয়রক্রাফশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মথংগী চহি ১৫দা এয়রক্রাফ ২০০০ হেন্না মথৌ তারগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসি অসি মাইকৈ অসিদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লি অমসুং ভারতনা হায়রিবা অসিগীদমক শেম শাবা হান্নদগী হৌখ্রবনি। শ্রী মোদীনা হায় কোরোনাগী লাইচৎ অমসুং লান্না শোকহল্লবা অমসুং সপ্লাই চেন্দা অপনবশিং থোকপদা অকাইবা পীরিবা মালেম অসিগীদমক মালেমগী ওইবা খুদোংচাবা অমা ভারতনা পীরি। অসিগুম্বা অৱাবা ফীভমশিংদসু ভারতনা খুমাং চাউশিনবগী খোঙজেল অসি অদুমক লেংদনা লৈখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ওপরেতিং কন্দিসনশিং লেপ্পা লৈতনা ফগৎলক্লি অমসুং ভারতনা কোস্ত কম্পিতিতিবনেস লোয়ননা ক্বালিতীদা মীৎয়েং চংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভারতনা লো কোস্ত মেন্যুফেকচরিং অমসুং হায় আউতপুৎকী খুদোংচাবা ফংহল্লি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায় ভারত্তা স্কিল মেনপাৱরগী অচৌবা তেলেন্ত পুল অমা লৈ। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা সরকারনা পুরকখিবা রিফোর্মশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা লৈবাক অসিদা মেন্যুফেকচরিংগীদমক অমুক্তা ওইখিদ্রিবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমগৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা অরাইবা কোর্পোরেৎ তেক্স স্ত্রকচর অমা শেম্লি লোয়ননা মদু গ্লোবেল ওইনা কম্পিতিতিব ওইহনবা, চাদা ১০০ ওইবা এফ.দি.আই. রুৎ হাংদোকপা, প্রাইবেৎ কম্পনীশিংগীদমক দিফেন্স অমসুং স্পেস সেক্তরশিং হাংদোকপা, সেন্ত্রেল লেবর লো ২৯বু কোদ ৪দা রিফোর্ম তৌবা, কমপ্লায়েন্স ৩৩,০০০ মুত্থৎপা অমসুং তেক্সশিংগী লোইনাইদ্রবা লাং অদু মুত্থৎতুনা গুদস এন্দ সর্ভিস তেক্স শেম্বা অসিগুম্বা খুদমশিং পীখি। মহাক্না হায়, “ঙসি ভারত্তা ইকনোমিক রিফোর্মশিংগী অনৌবা চহিচা অমা হৌরে অমসুং রাজ্যশিংগী মথক্তা মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা অসি মেন্যুফেকচরিং সেক্তরনা ফংলি”।
প্রধান মন্ত্রীনা মাইপাক্নবগীদমক ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরকপা অসি থাগৎখি। মহাক্না হায়, “ঙসি ভারতনা অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা ৱার্ক-কলচরগা লোয়ননা থবক তৌরি”। মহাক্না সরকারনা পুম্নমক খঙই হায়বা ৱাখল্লোন্দা লৈবাক অসিগী তেলেন্ত অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী শক্তি নমথদুনা লৈঙাকপগী ৱাখল্লোন লৈরমখিবা মতম অদু নীংশিংখি। “হৌজিক ঐখোয়না ‘সবকা প্রয়াস’ ঙাক্না চৎতুনা সরকারনা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর চপ মান্ননা মরু ওইনা লৌবা হৌরকখি”। প‌্রধান মন্ত্রীনা মমাং সরকারগী মেকশিফ এপ্রোচতা মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অসিবু সবসিদীগী খুত্থাংদা মমিংতগী চলাইদুনা থমখিবা অদুবু নীংঙমদবা ফোঙদোকখি। লোজিস্তিক্স, ইলেক্ত্রিসিতী সপ্লাই নত্ত্রগা ৱাতর সপ্লাইগুম্বা তঙাই ফদবা ফেসিলিতীশিংবু নাথৈদুনা থমখি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না ৱারেপ লৌবদা মেকশিফ এপ্রোচ অসি থাপ্না থমখি অমসুং ইনভেস্তরশিংগীদমক তোঙান-তোঙানবা অনৌবা ইনসেন্তিবশিং পুথোকখি। প্রদক্সন লিঙ্ক ইনসেন্তিব স্কিম হৌদোকখি মদিনা অহোংবা অসিবু ময়েক শেংহনখি। ঙসি ঐখোয়গী থৌশিল থৌরাংশিং অসি স্তেবল, প্রিদিক্তেবল অমসুং ফ্যুচরিস্তিক ওইরে”।
প্রধান মন্ত্রীনা মেন্যুফেচকরিং অসি য়ৌশিনবা ঙমদনা লৈ হায়না লৌবনা সর্ভিস সেক্তরদা মপুং ওইনা মীৎয়েং চংখিবগী ৱাখল্লোন লৈরমখিবা মতম অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়, “ঙসি ঐখোয়না সর্ভিসেস অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অনিমক ফগৎহল্লি”। মহাক্না মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিস সেক্তর অনিমক্তা মীৎয়েং থম্লিবা হোলিস্তিস এপ্রোচপু মরু ওইনা লৌখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ঙসি ভারতনা মেন্যুফেকচরিংদা মীপুম খুদিংমক্তগী মাংজিল থানা চৎনবা শেম-শারি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “মসি হৌখিবা চহি ৮দা ঐখোয়না স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং মসিনা শেমখিবা এনভাইর্নমেন্তদা মীৎয়েং থম্বনা ওইথোকপা ঙমহনখিবনি। অহোংবশিং অসি পুনশিন্দুনা ঙসি ভারতকী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী চাউখৎ খোঙচৎ অসিনা থাক অসি য়ৌবা ঙমখিবনি”।
সরকার অসিগী ইনবেস্তমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা থৌশিলশিং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা মসিগী কান্নবা অসি এফ.দি.আই.দা ময়েক শেংনা উবা ফংলে হায়না ফোঙদোকখি। “হৌখিবা চহি নিপান অসিদা লৈবাক ১৬০ হেনবদগী কম্পনীশিংনা ভারত্তা ইনবেস্ত তৌরকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি”। মহাক্না মখাতানা ফোঙদোক্লদুনা অসিগুম্বা ফোরেন ইনভেস্তমেন্তশিং অসি ইন্দস্ত্রী খরখক্তা ইনবেস্ত তৌবা নত্তে অদুবু ইকনোমীগী সেক্তর ৬১দা শন্দোক্লি অমসুং ভারতকী রাজ্য ৩১ কোনশিল্লি। এরোস্পেস সেক্তর খক্তদা বিলিয়ন দোলর ৩দগী হেন্না ইনবেস্ত তৌখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। সেক্তর অসিদা ২০১৪গী মতুংদা ইনবেস্ত তৌখিবা অসি ২০০০ দগী ২০১৪ ফাওবগী মনুংদা তৌখিবা অদুগী শরুক মঙা ওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা দিফেন্স অমসুং এরোস্পেস সেক্তরশিংনা আত্মনিভর ভারত কেম্পেনগী মরুওইবা য়ুম্বীশিং ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ২০২৫ ফাওবদা ঐখোয়গী দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং অসি দোলর ২৫ হেন্নবা পান্দম থম্লি। ঐখোয়গী দিফেন্স এক্সপোর্তশিং অসি বিলিয়ন দোলর ৫ হেল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। উত্তর প্রদেশ অমসুং তমিল নাদুদা শেমগৎলিবা দিফেন্স কোরিদোরশিং অসিনা সেক্তর অসি পাকথোক চাউথোকহনবদা চাউনা মতেং পাংলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা ঙাকশেল মন্ত্রালয় অমসুং গুজরাত সরকারবু গান্ধীনগরদা খ্বাইদগী চাউবা দেফ-এক্সপো শিল-লাংখিবগী থাগৎপা ফোঙদোকখি। দেফ-এক্সপোদা উৎখিবা খুৎশু খুৎলাই অমসুং তেক্নোলোজী খুদিংমক ভারত্তা শাজবা ঙাক্তনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “প্রোজেক্ত সি-২৯৫কী মমিশিং অদুসু লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা পাংথোক্কদবা দেফ-এক্সপোদা উবা ফংলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রী অসিগা মরী লৈনবা মীপুম খুদিংমক্তা মীকুপ অসিদা লৈবাক অসিদা মমাংদা অমুক্তা ওইদ্রিবা মওংদা ইনবেস্তমেন্ত লাকহন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা লৈবাক অসিগী স্তার্ত অপশিংনা মাংলোমদা চংশিনবদা মতেং পাংগদবনি হায়না ফোঙদোকখি। রিসর্সকী লমদা লনাই সেক্তরনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা অপাম্বসু ফোঙদোকখি। “করিগুম্বা ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা শাফু পীরবদি ঐখোয়না ইনোবেসন অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী হেন্না কনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা ঙমগনি।
ঙাকশেল মন্ত্রীগী ৱারোল
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী অহানবা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীগী উরেপ-উয়ুং তম্বা অসি ঙাকশেলদা ‘আত্মনির্ভরতা’ ওইবগী খোঙচঃতা মরু ওইবা পন্দুপ অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না তাতা কন্সোর্তিয়ম, এয়রবস অমসুং প্রোজেক্ত অসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি, গুজরাত্তগী হৌরকখিবা জাতিগী মপা মহাত্মা গান্ধীগী স্বাদেশি মুফমেন্তবু শাহৌ পীবগীদমক মখোয়বু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা সি-২৯৫ অসি স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত এয়রক্রাফ অমনি মসিদা আই.এ.এফ.কী লোজিস্তিকেল কেপাবিলিতীবু অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎহনগদবা সুপরিয়র কেপাবিলিতীশিং অমসুং গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিং য়াওই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “এয়রক্রাফ ৫৬তা ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ অমসুং ভারত দাইনামিক্স লিমিতেসনা শাবা ইন্দিজিনস ইলেক্রোনিক ৱারফিয়র স্যুৎ হাপকনি হায়রিবা অসি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী এম.এস.এম.ই. কয়ানা প্রোজেক্ত অসিদা শরুক য়ারি। মসি প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং দি.পি.এস.য়ু.শিংগী অপুনবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা আর্মদ ফোর্সশিংগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবগী অফবা খুদম অমনি”।
শ্রী রাজনাথনা ঙাকশেল মন্ত্রালয়না পাইখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিনা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং তৌবা থৌগৎপা খক্তা নত্তনা মসিনা আর্ম ফোর্সেসকী মথৌ তাবশিংসু থুংহল্লগনি অদুবু মসিনা দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত/প্লেৎফোর্মশিংগী নেৎ এক্সপোর্তর অমা ভারতনা ওইবদা মতেং পাংলি হায়না ফোঙদোকখি। ফেসিলিতী অসিদা এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচর তৌবগী খোঙচৎ অসি মুচুএল কোওপরেসন, দিফেন্স এম্পাৱরমেন্ত অমসুং আত্মনির্ভর ওইবগী খোঙচৎনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লুচিংবগী মতৌ অসিগী মতাংদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা শ্রী নরেন্দ্র মোদী অসি লৈবাক অসিগী হৌজিক্কী মথৌ তাবশিং থুংহনবগী ৱারেপশিং লৌবা ঙম্বা লৈঙাকলোই অমা ওইবতা নত্তনা তুংলচৎকী মথৌ তাবসু থুংহনবা ঙম্মি। মহাক্না হায়, লৈবাক অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী মঙলান থুংহন্নবা কন্না হোৎনরি মরমদি মসি মালেমদা ভারতনা মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা ওইনবগীদমক তঙাই ফদে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লুচিংবগী মতৌ অসিনা মরম ওইদুনা ভারতকী গ্লোবেল ইমেজ অসিদা চাউনা অওনবা পুরকপা ঙমখি। নই দিল্লীনা হৌজিক ইন্তর্নেস্নেল প্লেৎফোর্মশিংদা মেজর ভোইস ওইরক্লি লোয়ননা মালেম্না থৱায় য়াওনা অমসুং ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা ঐখোয়না ঙাংবা তারি”।
তাইমলাইন
এয়রক্রাফ তরাতরুক (১৬) ফ্লাইঅৱে কন্দিসন্দা দেলিবর তৌরগনি। মখোয় অসি সেপ্তেম্বর ২০২৩ অমসুং ওগস্ত ২০২৫কী মনুংদা পীনবা মতম লেপখি। লেমহৌরিবা নিফু (৪০) অসিনা বদোদরা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীদা শাগনি। অহানবা মেদ ইন ইন্দিয়া এয়রক্রাফ অসি সেপ্তেম্বর ২০২৬তা পুথোকপা ঙম্লবা য়াই।
এয়রক্রাফকী মতিক-ময়াই
সি-২৯৫ অসি আই.এ.এফ.কী অরিবা এবরো এয়রক্রাফ মহুৎ শিনগদবা কন্তেম্পোররী তেক্নোলোজী ওইরিবা তন কেপাসিতী ৫-১০গী ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ অমনি। মপাঙ্গল কনবা অমসুং থাজবা য়াবা, ভর্সেতাইল অমসুং ইফিসিএন্ত তেক্তিকেল ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ ওইবা তোঙান-তোঙানবা মিসন কয়ামরুম পাঙথোকপা ঙমগনি। পুং ১১ ফাওবগী ফ্লাইৎ এন্দুরেন্স ওইবা এয়রক্রাফ অসিনা ৱেদর কন্দিসন পুম্নমক্তা মলতি-তোল ওপরেসনশিং পাঙথোকপা ঙমগনি। মসিনা লৈকংলাদগী মেরিতাইম এনভাইর্নমেন্তশিংদা অয়ুক অমদি নুমিদাং মিসন পাঙথোক্নবা চাং নাইনা ওপরেৎ তৌবা ঙমগনি। থুনা রিএক্সন তৌনবগীদমক রিয়র রেম্প দোর, ত্রুপশিংগী পেরা দ্রোপ্পিং অমসুং কার্গো য়াওই। সেমি-প্রিপিয়র্দ সর্ফেসশিংদগী শোর্ত তেক-ওফ/লেন্দ অসি মাগী অতোপ্পা ফীচরশিংগী মনুংদা অমনি।
আত্মনির্ভর ভারত
প্রোজেক্ত অসিনা ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তরশিংগীদমক তেক্নোলোজী ইন্তেন্সিব অমসুং য়াম্না কম্পিতিতিব ওইবা এভিএসন ইন্দস্ত্রীদা চংনবগী অখন্নবা খুদোংচাবা অমা পীরি। মসিনা দোমেস্তিক এভিএসন মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহল্লগনি মসিগী ফল ওইনা ইমপোর্ত তৌদুনা মীপাল তাংবা হন্থহনগনি অমসুং এক্সপোর্তশিং হেনগৎহল্লবা য়াই হায়না পানরি।
লোয়ননা এয়রবসনা স্পেন্দা লৈবা মাগী মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীদা শীজিন্নবা এয়রক্রাফ অমগী অপুনবা মেন আৱর ৱার্ক অদুগী ৯৬% অদু তাতা কন্সোর্তিয়মনা ভারত্তা পাইখৎকনি। তুলশিং, জুগশিং অমসুং তেস্তরশিংগা লোয়ননা দিতেল পার্ত ১৩,৪০০ হেন্না. সব-এসেমব্লী ৪,৬০০ অমসুং মেজর কম্পোনেন্ত এসেমব্লী তরেৎমক্কী মেন্যুফেকচরিং ভারত্তা তৌগনি। ইঞ্জিনশিং, লেন্দিং গিয়র, এভিওনিক্স, ই.দবল্যু. স্যু অসিনচিংবা তোঙান-তোঙানবা সিস্তেমশিং অসি এয়রবস দিফেন্স এন্স স্পেসনা পীগনি অমসুং তাতা কন্সোর্তিয়মনা এয়রক্রাফধা ইন্তিগ্রেৎ তৌগনি। এয়রক্রাফ অসি তাতা কন্সোর্তিয়ম্না ইন্তিগ্রেতেদ সিস্তেম অমা ওইনা তেস্ত তৌগনি। এয়রক্রাফ অসি ফ্লাইৎ তেস্ত তৌগনি অমসুং তাতা কন্সোর্তিয়ম ফেসিলিতীনা দেলিবরী সেন্তর অমগী খুত্থাংদা দেলিবর তৌহনগনি।
এয়রক্রাফ ৫৬মক্তা ইন্দিয়ন দি.পি.এস.য়ু.শিং – ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ অমসুং ভারত দাইনামিক্স লিমিতেসনা শাবা ইন্দিজিনস ইলেক্রোনিক ৱারফিয়র স্যুৎ হাপকনি। আই.এ.এফ.তা এয়রক্রাফ ৫৬ মপুং ফানা দেলিবরী তৌবা লোইরবা মতুংদা এয়রবস দিফেন্স এন্স স্পেসনা ভারত্তা শাজবা এয়রক্রাফ অসি সিভিল ওপরেতরশিংদা য়োনবা অমসুং ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রবা লৈবাকশিংদা এক্সপোর্ত তৌবা য়াহনগনি।
এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন
তাতা কন্সোর্তিয়মনা রাজ্য তরেৎতা ইন-কন্ত্রী এম.এস.এম.ই. সপ্লায়র ১২৫ হেন্না শকখঙখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী এরোস্পেস ইকোসিস্তেমদা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসনগী কেতলিস্ত অমা ওইরগনি অমসুং মসিনা হকথেংননা য়াম্না স্কিল ওইবা থবক ৬০০, নাকোইননা থবক ৩,০০০ হেন্না অমসুং ভারতকী এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স সেক্তর মনুংদা মেন আৱর লাখ ৪২.৫ হেনবগা লোয়ননা অহেনবা ৩,০০০গী মিদিয়ম স্কিল ওইবা থবক্কী খুদোংচাবা পীরগনি পান্নরি। স্পেনগী এয়রবস ফেসিলিতীদা ইঞ্জিনীয়র ২৪০গী ময়াদা ত্রেন তৌগনি।
একজিবিসন অমসুং অতোপ্পা এত্তেন্দীশিং
থৌরম অসিগী শরুক ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী মখাদা এরোস্পেস ইন্দস্ত্রীদা তেক্নোলোজী অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী মাইপাকপশিং উৎলিবা একজিবিসন অমদা চৎখি। গুজরাতকী রাজ্যপাল, শ্রী অচার্য় দেবব্রত; সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়া; গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জেনরেল অনিল চৌহান’ চীফ ওফ দি এয়র স্তাফ এয়র চীফ মার্শেল ভি.আর. চৌধরি; দিফেন্স সেক্রেতরী দা. এজয় কুমার; সেক্রেতরী, সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয় শ্রূ রাজিব বনসল; চিয়রমেন, তাতা সন্স শ্রী চন্দ্রসেকরন; চীফ কম্মর্সিএল ওফিসর, এয়রবস মিস্তর খৃস্তিন স্কেরর অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংনা শরুক য়াখি।

Ministry of Defence
Prime Minister lays foundation stone of C-295 transport aircraft manufacturing facility - country’s first in private sector - in Vadodara, Gujarat
40 aircraft to be made in India by TATA Consortium & Airbus Defence; Multi-role C-295 aircraft can operate under all weather conditions during day as well as night; Equipped for quick reaction & para dropping of troops/cargo
India is moving forward with the mantra of ‘Make in India, Make for the World’: Shri Narendra Modi
“Growth momentum of India has been maintained despite COVID-19 pandemic, war and supply-chain disruptions”
India is presenting opportunities of low-cost manufacturing and high output: PM
“We aim to scale our defence manufacturing beyond $25 billion by 2025; Defence exports will exceed $5 billion”
Raksha Mantri terms the manufacturing facility as a major milestone in the journey of ‘Aatmanirbharta’ in defence
“C-295 aircraft to bolster logistical capability of Indian Air Force”
Aim is to cater to Armed Forces’ needs through domestic manufacturing & make India net defence exporter: Shri Rajnath Singh
30 OCT 2022 5:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of C-295 transport aircraft manufacturing facility - the country’s first in the private sector - in Vadodara, Gujarat on October 30, 2022. The facility will manufacture C-295 aircraft for the Indian Air Force (IAF) through collaboration between Tata Advanced Systems Limited and Airbus Defence and Space S.A., Spain. This is the first project of its kind in which a military aircraft will be manufactured in India by a private company. The total cost of the project is Rs 21,935 crore. The aircraft can be used for civilian purposes as well.
Prime Minister’s address
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today we have taken a big step in the direction of making India the manufacturing hub of the world. He said India is making fighter jets, tanks, submarines, medicines, vaccines, electronic gadgets, mobile phones and cars that are popular in many countries. The Prime Minister remarked that India is moving forward with the mantra of ‘Make in India, Make for the World’ and now it is becoming a huge manufacturer of transport aircraft. The Prime Minister stated that he can foresee that India will soon be manufacturing big passenger aircraft that will proudly bear the words ‘Made in India’.
The Prime Minister added that the manufacturing facility has the power to transform the country’s defence and transport sector. He pointed out that it is for the first time that this big investment is taking place in the Indian Defence sector. Transport aircraft, manufactured at the facility, will not only strengthen the Armed Forces but also help in developing a new ecosystem of aircraft manufacturing “Vadodara, which is famous as a cultural and education centre, will develop a new identity as an aviation sector hub,” he said. The Prime Minister expressed happiness about the fact that more than 100 MSMEs are also associated with the project. He said the promise of ‘Make in India, Make for the World’ will gain new push from this land as the project will be able to take orders for export to other countries in the future.
Commenting on the fast-evolving aviation sector of India, Shri Narendra Modi said that we are about to enter among the top three countries in the world with regard to air traffic. UDAN scheme is helping in turning many commuters into air travellers, he said. Highlighting the increased demand for passenger and cargo aircraft, the Prime Minister stated that India will need more than 2000 aircraft in the next 15 years. The Prime Minister pointed out that today is a crucial step in this direction and India has already begun preparations for the same. Shri Modi also highlighted that India is presenting a global opportunity for the world that is beset by the COVID-19 pandemic & war and marred by disruptions in the supply chain. He pointed out that the growth momentum of India has been constant even among such tough circumstances. He explained that operating conditions are constantly improving and India is focussing on cost competitiveness as well as quality. “India is presenting the opportunity of low-cost manufacturing and high output,” the Prime Minister remarked. He added that India has a huge talent pool of skilled manpower.
Throwing light on the reforms made by the government in the last eight years, the Prime Minister said India is creating an unprecedented environment for manufacturing in the country. He gave examples of creating a simplified corporate tax structure while making it globally competitive, opening up the 100 per cent FDI route, opening up defence and space sectors for the private companies, reforming 29 central labour laws into four codes, abolishing 33,000 compliances, and creation of the Goods and Service Tax by putting an end to a complex web of dozens of taxes. He said, “a new saga of economic reforms is being written in India today and the manufacturing sector is reaping the most benefits from this apart from the states.”
Shri Narendra Modi credited a change in mindset for the success. He said, today India is working with a new mindset and a new work-culture. He recalled the time when the reigning notion was that the government was know-all, a mindset that suppressed the country's talent and the power of the private sector. Now following ‘Sabka Prayas’, the government has started giving equal importance to the public and private sector. The Prime Minister also lamented the makeshift approach of the previous government where the manufacturing sector was kept barely functional through subsidy. There was neglect of basic facilities like logistics, electricity supply or water supply. “We have abandoned the makeshift approach of decision making and have come up with various new incentives for investors. We launched the Production Linked Incentive scheme, which made the change visible. Today our policies are stable, predictable and futuristic,” he said.
The Prime Minister also recalled a time when the dominant thought was to focus on the service sector as manufacturing was considered to be beyond reach. “Today, we are improving both services and manufacturing sectors,” he said. He underlined the importance of a holistic approach that focuses on both the manufacturing and service sector. “Today India is preparing to stay ahead of everyone in manufacturing,” he added. “This became possible because in the last eight years we focused on skill development and created an environment for it. By assimilating all these changes, today India's development journey in the manufacturing sector has reached this stage,” the Prime Minister pointed out.
Highlighting the investment friendly policies of the government, the Prime Minister remarked that its benefits are clearly visible in FDI. In the last eight years, he said, companies from more than 160 countries have invested in India. He further elaborated that such foreign investments are not limited to certain industries but spreads across 61 sectors of the economy and covers 31 states of India. The Prime Minister informed that more than $3 billion has been invested in the aerospace sector alone. He noted that post 2014, investment in this sector grew five times of what was invested during the year 2000 to 2014. Shri Narendra Modi highlighted that in the coming years, the defence and aerospace sectors are going to be the crucial pillars of the ‘Aatmanirbhar Bharat’ campaign. “We aim to scale our defence manufacturing beyond $25 billion by 2025. Our defence exports will also exceed $5 billion,” he added.
The Prime Minister pointed out that the defence corridors being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu will immensely help in scaling-up this sector. He also praised Ministry of Defence and Government of Gujarat for organising the biggest-ever DefExpo in Gandhinagar recently. He underlined that all the equipment and technologies displayed in the DefExpo were made in India. “The reflection of Project C-295 will also be visible to us in the DefExpo of the coming years,” the Prime Minister added.
Concluding the address, Shri Narendra Modi urged all those associated with the industry to make the most out of the unprecedented investment confidence in the country at the moment. He added that more thought must be given to helping the start-ups of the country in moving forward. The Prime Minister also stressed on increased participation of the private sector in the field of research. “If we push in this direction, we will be able to develop a stronger ecosystem of innovation and manufacturing. You always have to remember the mantra of Sabka Prayas,” the Prime Minister said.
Raksha Mantri’s address
In his address, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh termed the laying of foundation stone of the first manufacturing facility of the private sector as a major milestone in the journey of ‘Aatmanirbharta’ in defence. He congratulated TATA consortium, Airbus and other organisations associated with the project, lauding them for promoting the Swadeshi movement of Father of the Nation Mahatma Gandhi who hailed from Gujarat.
The Raksha Mantri described the C-295 as a state-of-the-art aircraft, with superior capabilities and global standards, that will unprecedently add to the logistical capability of the IAF. “It is a matter of utmost importance and great pride that all 56 aircraft will be fitted with indigenous Electronic Warfare Suite to be manufactured by Bharat Electronics Limited & Bharat Dynamics Limited. Hundreds of MSMEs from across the country will be a part of this project. It is a shining example of meeting the requirements of the Armed Forces with collaborative efforts of the private sector and DPSUs,” he added.
Shri Rajnath Singh exuded confidence that the measures taken by Ministry of Defence to promote domestic manufacturing will not only cater to the needs of the Armed Forces, but also help in making India a net exporter of defence equipment/platforms. The journey of the aircraft manufactured at this facility will be the journey of mutual cooperation, defence empowerment and self-reliance, he added.
Commending the Prime Minister for his visionary leadership, the Raksha Mantri described Shri Narendra Modi as a statesman whose decisions are catering not only to the present needs of the country, but also equipping it to face the future. He said, the nation is making giant strides to achieve the Prime Minister’s vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ as it is a must for India to become one of the strongest nations in the world. “Due to the Prime Minister’s visionary leadership, India’s global image has transformed completely. New Delhi has now become a major voice on international platforms, with the world listening to us with attention and respect,” he added.
Timeline
Sixteen (16) aircraft will be delivered in flyaway condition. They are scheduled to be received between September 2023 and August 2025. Remaining forty (40) will be manufactured at the Vadodara manufacturing facility. The first Made in India aircraft is expected from September 2026.
Aircraft capability
The C-295 is a transport aircraft of 5-10 tonne capacity with contemporary technology that will replace the ageing Avro aircraft of IAF. Robust and reliable, it is a versatile and efficient tactical transport aircraft which can perform a number of different missions. The aircraft, with a flight endurance of up to 11 hours, can carry out multi-role operations under all weather conditions. It can routinely operate day as well as night combat missions from desert to maritime environments. It has a rear ramp door for quick reaction and para dropping of troops and cargo. Short take-off/land from semi-prepared surfaces is another of its features.
Aatmanirbharta
The project offers a unique opportunity for the Indian private sector to enter into technology intensive and highly competitive aviation industry. It will augment domestic aviation manufacturing resulting in reduced import dependence and expected increase in exports.
Also, 96% of the total man hour work per aircraft that Airbus employs at its manufacturing facility at Spain will be undertaken in India by the TATA Consortium. Manufacturing of over 13,400 Detail Parts, 4,600 sub-assemblies and all the seven Major Component Assemblies will be undertaken in India, along with tools, jigs and testers. Various systems such as engines, landing gear, avionics, EW suite etc. will be provided by Airbus Defence & Space and integrated on the aircraft by the TATA Consortium. The aircraft will be tested as an integrated system by the TATA Consortium. The aircraft will be flight tested and delivered through a Delivery Centre at the TATA Consortium facility.
All 56 aircraft will be fitted with indigenous Electronic Warfare suite manufactured by Indian DPSUs - Bharat Electronics Ltd and Bharat Dynamics Limited. After completion of delivery of 56 aircraft to IAF, Airbus Defence & Space will be allowed to sell the aircraft manufactured in India to civil operators and export to countries which are cleared by the Government of India.
Employment Generation
The TATA Consortium has identified more than 125 in-country MSME suppliers spread over seven states. This will act as a catalyst in employment generation in the aerospace ecosystem of the country and is expected to generate 600 highly skilled jobs directly, over 3,000 indirect jobs and an additional 3,000 medium skill employment opportunities with more than 42.5 lakh man hours of work within the aerospace and defence sector of India. Nearly 240 engineers will be trained at Airbus facility in Spain.
Exhibition & other attendees
As part of the event, the Prime Minister also visited an exhibition which showcased the technological and manufacturing strides in the aerospace industry under ‘Aatmanirbhar Bharat’. Gujarat Governor Shri Acharya Devvrat; Minister of Civil Aviation Shri Jyotiraditya M Scindia; Gujarat Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel; Chief of Defence Staff General Anil Chauhan; Chief of the Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari; Defence Secretary Dr Ajay Kumar; Secretary, Ministry of Civil Aviation Shri Rajiv Bansal; Chairman, Tata Sons Shri N Chandrasekaran; Chief Commercial Officer, Airbus Mr Christian Scherer and industry leaders were among those who attended the event.