হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দব্লিউ.ঐচ.ও গ্লোবেল তি.বি রিপোর্ত ২০২২
২০২০দগী চাদা ১৮ হেন্দুনা, ২০২১দা ভারত্তা তি.বি কেস লাখ ২১.৪ থেংনখি
ঙল্লিঙৈদা খঙদোক্নবা অমসুং তি.বি লায়েংনবা লৈবাক শীনবা থুংনা ২০২১দা মীওই কোতি ২২ হেন্না তি.বি লায়না লৈবরা হায়না য়েংখি
অনৌবা থৌরাং প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্তা ভারত অভিয়ানগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা নিক্ষ্যা মিত্র ৪০,০০০ হেনবনা তি.বি অনাবা মীওই লাখ ১০.৪৫ হেন্না মতেং পাংলি
28 OCT 2022 6:22PM by PIB Imphal
ওক্তোবর ২৭, ২০২২দা দব্লিউ.ঐচ.ওনা গ্লোবেল তি.বি রিপোর্ত ২০২২ ফোঙলে। রিপোর্ত অদুদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মালেম শীনবা থুংনা তি.বি লায়না মশক খঙদোকপা, লায়েংবদা থেংনখিবা খুদোংচাদবশিং পল্লি।
ওক্তোবর ২৭, ২০২২দা দব্লিউ.ঐচ.ওনা ফোঙখিবা গ্লোবেল তি.বি রিপোর্ত ২০২২ অদু হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রলয়না খঙখি অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা মরুওইবা হিরমশিংদা ভারতনা থবক হেন্না ফজনা পাংথোকখি হায়না শেংদোকখি। ২০১৫গী বেজলাইন ইয়র(ভারত্তা মীওই লাখ ১দা মীওই ২৫৬ তি.বি নাখিবা) অদুগা চাংদম্নবদা, ২০২১দা ভারত্তা মীওই লাখ ১দা মীওই ২১০ লায়না অসি মায়োক্নখি; মালেমগী ওইনা চাংচত্তা চাদা ১১ হন্থরকপদা, চাদা ৭গী পোইন্ত হেন্না ফগৎতুনা চাদা ১৮ হন্থখি। হায়রিবা মশিং অসিনা মালেমগী ওইনা লায়না অসি থেংনবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত ৩৬শুবা মফমদা লৈখি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মালেম শীনবা থুংনা তি.বি লাকশিন্নবা থবকশিংদা অপনবা পীরবসু, ভারতনা মাইপাক্না থবক কয়া পাংথোকখি, ২০২০ অমসুং ২০২১দা মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎতুনা নেসনেল তি.বি ইলিমিনেসন প্রোগ্রামগী মখাদা তি.বি কেস লাখ ২১.৪ হেন্না থেংনখি অমসুং মসি ২০২০দগী কেস চাদা ১৮ হেনখি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিগী মখাদা, কেস খুদিংমক তঙাইফদনা সরকারদা পাউ পীদবা য়াদবা ওইবনা শুকশোই শোইদনা কেসশিং লাউথোক্লি। অনাবা মীওইশিং মশক খঙদোক্নবা য়ুমথোঙ খুদিং চঙদুনা থিবগী থবক কনখৎলে অমসুং য়ুমথোঙ অমতা চিৎথহন্দবা হায়বসিনা থৌরম অসিগী য়ুম্বী অমা ওইরে।
২০২১দা মীওই কোতি ২২ হেন্না তি.বি লায়না লৈবরা হায়না চাংয়েং তৌখি। লায়না অসি মীয়ামদা শন্দোরকপা থিংনবা কেসশিং মশক খঙদোক্তুনা মখা তানা শন্দোকপা হন্থহনবা হায়বসি মরুওইবা পান্দম্নি। থবক অসিগীদমক, ভারত্তা লায়না মশক খঙদোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহল্লে। হৌজিক লৈবাক অসিগী মফম শীনবা থুংনা লাইওং মশক খঙদোকপগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা লৈবাক অসিনা মশানা শাজবা মোলিকুলার দাইগনোস্তিকশিং লৈরে। ভারতনা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা মোলিকুলার দাইগনোস্তিক মেছিন ৪,৭৬০ ফংহনখ্রে।
হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসিগী ওন্ন-তৈনবদা, মালেমগী ওইবা রিপোর্ত অসি ফোঙদ্রিঙৈদা, নাবগী চাং অমসুং লায়না অসিনা শিহনবগী চাং চপ চানা খঙনবা মিনিস্ত্রিনা মাঙজৌন্না থিজিনবা হৌরে অমসুং ২০২৩গী অঙনবা শরুক্তা থিজিনবগী ফংলকপা রিপোর্তশিং ফংলবা মতুংদা ভারতকী দেতা পীগনি হায়না হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রলয়না দব্লিউ.ঐচ.ওদা পাউ পীখ্রে। মসিগী মতাংদা হকশেল মন্ত্রলয়গী ফিবম অদু দব্লিউ.ঐচ.ওনা খঙখি অমসুং ২০০০-২০২১গী ওইনা ভারতকী তি.বি নাবা অমসুং শিবগী রেত অদু মরক্কী ওইবা রিপোর্তনি অমসুং অরোইবা রিপোর্ত অদু হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রলয়গা খন্নরবা মতুংদা খঙহনগনি হায়বা ৱাফম অদু দব্লিউ.ঐচ.ওনা খঙখ্রবনি।
হকশেল মন্ত্রলয়গীদমক সেন্ত্রেল তি.বি দিবিজন(সি তি দি)না পাংথোকখিবা থিজিনবগী ফল অদু ফংবদা চাউরাক্না থা ৬গী মতম চঙগনি অমসুং মতুং তারকপদা ফল অদু দব্লিউ.ঐচ.ওদা পীখ্রে। মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ওইনা, লৈবাক অসিগী তি.বিগী অশেংবা শক্তম অদু মশক খঙদোক্নবা ভারতনা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা নেসনেল প্রিভলেন্স সর্ভে পাংথোক্লি। ২০২১দা অসিগুম্বা সর্ভে পাংথোকপা লৈবাক অসি ভারত মথন্থনি হায়না দব্লিউ.ঐচ.ওগী রিপোর্ত অদুদা পল্লি অমসুং “ভারত্তা শিংথাবা য়ানা ফিবম ফগৎলে” হায়খি।
তি.বি কেসশিং হেনগৎহনবদা মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং অফবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎপনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু দব্লিউ.ঐচ.ওগী রিপোর্ত অদুদা পল্লি। হিরম অসিগী মতাংদা, মচি ওইবা চীঞ্জাক পীজনবা স্কিম- নিক্ষ্যা পোসান অভিয়ান্না মরুওইবা থবক পাংথোক্লি। ২০২০-২০২১ মনুংদা, দি.বি.তি প্রোগ্রাম অমগী মখাদা, ভারতনা তি.বি অনাবা মীওইশিংদা লুপা কোতি ৬৭০ ফংহনখ্রে। তি.বি লায়েংলিবা অনাবশিং মতেং পাংনবা, ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্তা ভারত অভিয়ান হৌদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক শীনবা থুংনা দোনর ৪০,৪৯২না অনাবা মীওই ১০,৪৫,২৬৯ মতেং পাংনবা চোঙথোরক্লে।

Ministry of Health and Family Welfare
WHO Global TB Report 2022
21.4 Lakh TB cases notified in India in 2021, 18% higher than 2020
Over 22 crore people screened for TB in 2021 across the country for early detection and treatment of TB
Under the new initiative Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan, more than 40,000 Nikshay Mitra supporting over 10.45 Lakh TB patients all over the country
28 OCT 2022 6:22PM by PIB Delhi
The WHO released the Global TB Report 2022 on October 27, 2022. The Report notes the impact of the COVID-19 pandemic on the diagnosis, treatment and burden of disease for TB all over the world.
The Ministry of Health and Family Welfare has taken note of the WHO Global TB Report 2022, released on October 27, 2022 and has clarified that India has, in fact, performed far better on major metrics as compared to other countries over time. India’s TB incidence for the year 2021 is 210 per 100,000 population – compared to the baseline year of 2015 (incidence was 256 per lakh of population in India); there has been an 18% decline which is 7 percentage points better than the global average of 11%. These figures also place India at the 36th position in terms of incidence rates (from largest to smallest incidence numbers).
While the COVID-19 pandemic impacted TB Programmes across the world, India was able to successfully offset the disruptions caused, through the introduction of critical interventions in 2020 and 2021 – this led to the National TB Elimination Programme notifying over 21.4 lakh TB cases – 18% higher than 2020. This success can be attributed to an array of forward-looking measures implemented by the Programme through the years, such as the mandatory notification policy to ensure all cases are reported to the government. Further, intensified door-to-door Active Case Finding drives to screen patients and ensure no household is missed, has been a pillar of the Programme. In 2021, over 22 crore people were screened for TB. The aim has been to find and detect more cases to arrest onwards transmission of the disease in the community which has contributed to the decline in incidence. For this purpose, India has also scaled up diagnostic capability to strengthen detection efforts. Indigenously-developed molecular diagnostics have helped expand the reach of diagnosis to every part of the country today. India has over 4,760 molecular diagnostic machines across the country, reaching every district.
Against this backdrop, and prior to the publication of the Global Report, the Ministry of Health and Family Welfare had communicated to WHO that the Ministry has already initiated domestic studies to arrive at a more accurate estimate of incidence and mortality rates in a systematic manner and India’s data will be provided after conclusion of studies in early part of 2023. The WHO has also acknowledged the Health Ministry’s position on this and noted in the Report that “estimates of TB incidence and mortality in India for 2000–2021 are interim and subject to finalization, in consultation with India’s Ministry of Health & Family Welfare”.
The results of the Health Ministry’s study, initiated by the Central TB Division (CTD), will be available in approximately six months’ time and shared further with WHO. These steps are in line with India conducting its own National Prevalence Survey to assess the true TB burden in the country – the world’s largest such survey ever conducted. The WHO Report notes that India is the only country to have completed such a survey in 2021, a year which saw “considerable recovery in India”.
The WHO Report also notes the crucial role of nutrition and under-nutrition as a contributory factor to the development of active TB disease. In this respect, the TB Programme’s nutrition support scheme – Ni-kshay Poshan Yojana – has proved critical for the vulnerable. During 2020 and 2021, India made cash transfers of 89 million dollars (INR 670 crores) to TB patients through a Direct Benefit Transfer programme. Moreover, in September 2022, the Honourable President of India has launched a first-of-its-kind initiative, Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan to provide additional nutritional support to those on TB treatment, through contributions from community including individuals and organizations. Till date, 40,492 donors have come forward to support over 10,45,269 patients across the Country.