ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲଦାଖ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଛଅଟି ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦୁଇଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳରେ ରହିଥିବା ୭୫ ଟି ବିଆର୍‌ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ
ମୋଟ ୨,୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୪୫ ଟି ସେତୁ, ୨୭ ଟି ରାସ୍ତା, ଦୁଇଟି ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଏବଂ ଏକ ଅଙ୍ଗାରକ ନିରପେକ୍ଷ ବାସସ୍ଥାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ମଜଭୁତ କରିବ ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି
“ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ”
28 OCT 2022 1:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଅକ୍ଟୋବର ୨୮, ୨୦୨୨ ରେ ଲଦାଖର ଡି – ଏସ୍ - ଡିବିଓ ରୋଡ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୀମା ସଡକ ସଂଗଠନ (ବିଆର୍‌ଓ) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିବା ୭୫ ଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ୭୫ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ୪୫ ଟି ସେତୁ, ୨୭ ଟି ରାସ୍ତା, ଦୁଇଟି ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଅଙ୍ଗାରକ ନିରପେକ୍ଷ ବାସସ୍ଥାନ ରହିଛି, ଯାହା ୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଦୁଇଟି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳରେ (ୟୁଟି) ରେ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ କୋଡିଏ (୨୦)ଟି ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ରହିଥିବା ବେଳେ ଲଦାଖ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୮ଟି ଲେଖାଏଁ ରହିଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟରେ ପାଂଚଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସୀମାନ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ , ଯଥା : ସିକ୍କିମ୍‌, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧୪ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି ।
ଏହି ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଆର୍‌ଓ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ ୨,୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ଋତୁରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରା ଯାଇଛିି । ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବିଆର୍‌ଓର ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ଭୁରି ଭୁରି ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇ ଥିଲେ ଯେ , ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ସୀମା ଅଂଚଳର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା , ୧୪,୦୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ଡି – ଏସ୍ - ଡିବିଓ ରୋଡ୍‌ରେ ରହିଥିବା ୧୨୦ ମିଟର ଲମ୍ବ କ୍ଲାସ୍ ୭୦ ଶ୍ୟୋକ ସେତୁର ଅନସାଇଟ୍ ଉଦ୍‌ଘାଟନ । ଏହି ସେତୁ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, କାରଣ ଏହା ସଶସ୍ତ୍ର ସେବା ବାହିନୀର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଗତିବିଧିକୁ ସହଜ କରିବ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଭାସୀ ଭାବେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସେଥିରୁ ଗୋଟିଏ ପୂର୍ବ ଲଦାଖର ହାନଲେ ଠାରେ ରହିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟଟି ଠାକୁଙ୍ଗରେ ରହିଛି । ଏହି ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଗୁଡିକ ଏହି ଅଂଚଳରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ବିଆର୍‌ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ୧୯,୦୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚରେ ଥିବା ପ୍ରଥମ ଅଙ୍ଗାରକ ନିରପେକ୍ଷ ବାସସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ହାନଲେ ଠାରେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଅଙ୍ଗାରକ ନିରପେକ୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ହେବା ନିମନ୍ତେ ଲଦାଖର ସଂକଳ୍ପରେ ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ଏହା ହେଉଛି ବିଆର୍‌ଓର ପ୍ରୟାସ । ଏହି କମ୍ପେକ୍ଲର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଗୁଡିକ ଭିତରେ ୫୭ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ରହିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଥଣ୍ଡା ପାଗ ସମୟରେ ତାପଜ ଆରାମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଶୀତ ଋତୁର ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ବିଆର୍‌ଓକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଯୋଗ ଦେଇ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ପ୍ରମାଣିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସରଂଚନାର ବିକାଶ କରିବା ଭାରତର ଉତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଅଟେ । ସେ ଏହି ୭୫ଟି ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସେତୁ, ସଡକ ଏବଂ ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଗୁଡିକ ଦେଶର ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର ଏବଂ ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ସାମରିକ ତଥା ନାଗରିକ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବ । ସେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଂଚଳ ସହ ସଂଯୋଗ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
“ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ଅଭାବ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଅନ୍ୟତମ କାରଣ ଥିଲା । ଏହି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଗୁଡିକ ଯୋଗୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଥିଲା, ଯାହା ଲଦାଖକୁ ତଥା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ, ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ, ଏହି ଅଂଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଏକ ନୂଆ ସକାଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକର ବିକାଶକୁ ଜାରି ରଖିବା । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ସମସ୍ତ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳ ଦେଶର ବାକି ଅଂଚଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆମେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବା । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ବିଆର୍‌ଓର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ , ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ନିର୍ମିତ ହିମାଙ୍କ ଏୟାର ଡେସପ୍ୟାଚ୍ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ବେଳେ ଲେହ ଠାରେ ଏକ ବିଆର୍‌ଓ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଶୀତଦିନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ, ପ୍ରବଳ ତୁଷାରପାତ ହେତୁ ପାସ୍ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲେ, ବିଆର୍‌ଓ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କୁ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକୁ ଦୂର ସ୍ଥାନକୁ ନେଇ ଯିବା ପାଇଁ ଆକାଶ ପଥକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ । ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏୟାର ଡେସପ୍ୟାଚ୍ ସବ୍ ୟୁନିଟ୍‌ରେ ସୈନ୍ୟ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏବଂ ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଷ୍ଟୋର ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର କୁଶଳତାପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବିତରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନବୀକରଣ କରା ଯାଉଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଥ୍ରୀ - ଡି ପ୍ରିଂଟିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ନୂତନ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଆର୍‌ଓ କରିବ ଏବଂ ଥରେ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ଏହି ସୌଧ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଥ୍ରୀ – ଡି ପ୍ରିଂଟେଡ୍ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିବ ।
ବିଆର୍‌ଓର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏବଂ ସଫଳତା ଗୁଡିକୁ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ରେକର୍ଡ କରିବା ପାଇଁ ଲେହରେ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରା ଯାଉଛି, ଯାହା ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେବ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସୌଧ ଥ୍ରୀ - ଡି ପ୍ରିଂଟିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଥ୍ରୀ - ଡି ପ୍ରିଂଟେଡ୍ ସୌଧ ହେବ ।

Ministry of Defence
Raksha Mantri dedicates to the nation 75 BRO infrastructure projects, spread across six States & two Union Territories, during his visit to Ladakh
45 bridges, 27 roads, two helipads & a Carbon Neutral Habitat constructed at a total cost of Rs 2,180 crore
The projects will bolster defence preparedness & ensure economic development of border areas, says Shri Rajnath Singh
“Our aim is to ensure progress of far-flung areas to fulfil the security needs of the country”
28 OCT 2022 1:59PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh dedicated to the nation 75 infrastructure projects built by the Border Roads Organisation (BRO)at a function organised at D-S-DBO road in Ladakh on October 28, 2022. These 75 projects - 45 bridges, 27 roads, two Helipads &one Carbon Neutral Habitat– are spread across six states & two Union Territories (UTs). Twenty (20) of these projects are in Jammu & Kashmir (J&K); 18 each in Ladakh& Arunachal Pradesh; five in Uttarakhand and 14 in other border states of Sikkim, Himachal Pradesh, Punjab &Rajasthan.
These strategically important projects have been constructed at a total cost of Rs 2,180 crore by the BRO in record time, many of which have been completed in a single working season using state-of-the-art technology. Appreciating the grit and determination of BRO for achieving the feat despite challenging weather conditions, the Raksha Mantri pointed out that the projects will bolster the country’s defence preparedness & ensure economic development of border areas.
The highlight of the event was the onsite inauguration of 120-metre long Class 70 Shyok Setu on D-S-DBO Road at an altitude 14,000 feet. The bridge will be of strategic importance as it will facilitate logistics movement of the Armed Forces. Other projects inaugurated virtually by the Raksha Mantri include two helipads, one each in Hanle and Thakung, in Eastern Ladakh. These helipads will enhance the operational capabilities of the Indian Air Force in the region.
The BRO’s first Carbon Neutral Habitat at a height of 19,000 feet for its personnel was also inaugurated at Hanle. It is BRO’s effort towards contributing to Ladakh’s resolve of becoming the country’s first Carbon Neutral Union Territory. The key features of this complex include accommodation of 57 personnel and thermal comfort during extreme weather. It will enable BRO to operate efficiently during large part of winters.
Speaking on the occasion, Shri Rajnath Singh reaffirmed the Government’s commitment to ensure the progress of far-flung areas to fulfil the security needs of the country, stressing that infrastructure development, along with the valour of the Armed Forces, was the main reason that helped India to effectively deal with the recent situation in the northern sector. He termed the new 75 projects as a testament to that resolve and said that these bridges, roads & helipads will facilitate military and civil transport in far-flung areas of the western, northern and north-eastern parts of the country, forming a part of development chain. He described connectivity with border areas as one of the focus areas of the Government for the holistic development of the nation.
“Lack of infrastructure development in J&K for decades post independence was one of the reasons behind the rise of terrorism in the UT. These internal disturbances resulted in significant decline in tourist footfall that impacted Ladakh also, as well as the entire nation. Now, due to the Government’s efforts, the region is witnessing a new dawn of peace& progress. Our aim is to continue with the development of all states/UTs of the country. Soon, all the remote areas will be connected with the rest of the country and together we will take the nation to newer heights of progress. BRO has a crucial role in achieving this objective,” Shri Rajnath Singh said.
On the occasion, Shri Rajnath Singh also laid the foundation stones of Himank Air Despatch Complex being constructed in Chandigarh & a BRO Museum at Leh. With the onset of winter, once the passes close due to heavy snowfall, BRO extensively utilises air effort for movement of men, machinery and material to far-flung areas. The existing Air Despatch sub unit located at Chandigarh is being upgraded for providing comfort to transiting troops and to ensure efficient and uninterrupted delivery of essential stores and equipment for execution of works on ground. The BRO will be undertaking the construction of the new Complex at Chandigarh by incorporating the latest 3D printing technology and once completed, the building will boast of being the world’s largest 3D Printed Complex.
To honour the sacrifices of its personnel and institutionalise and put on record the achievements of BRO, a Museum at Leh is being set up, which will be a source of information and inspiration. This museum building will also be constructed using 3D Printing Technology and on completion, will become the world’s highest 3D Printed Building.