প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ লোথালস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স ক্ষেত্ৰত অব্যাহত কাম-কাজৰ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে পৰ্য্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“আমাৰ ইতিহাসৰ বহু কাহিনী পাহৰণিৰ গৰ্ভত বিলীন হৈছে”
“ঐতিহ্যৰ প্ৰতি উদাসীনতাই দেশখনৰ বহু ক্ষতি কৰিলে”
“লোথাল কেৱল সিন্ধু সভ্যতাৰ এক প্ৰধান বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰই নহয়, বৰঞ্চ ই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক শক্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতীক আছিল”
“স্বকীয় ইতিহাসৰে আমাক গৌৰৱান্বিত কৰা লোথালে এতিয়া আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যৎ গঢ়িব”
“আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লালন-পালন কৰা মাত্ৰেকে আমি ইয়াৰে জড়িত অনুভৱৰাজিক সংৰক্ষণ কৰো”
“যোৱা ৮ টা বছৰত দেশখনত বিকশিত ঐতিহ্যৰ তাড়নাই আমাক ভাৰতৰ লিগেচীৰ বিশালতাৰে আভাস দিয়ে”
18 OCT 2022 6:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ড্ৰোনৰ সহায়ত গুজৰাটৰ লোথালস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স ক্ষেত্ৰত অব্যাহত কামৰ পৰ্য্যালোচনা কৰে।
তদুপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰকল্পটোৰ ক্ষীপ্ৰ অগ্ৰগতিত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। ‘পঞ্চ প্ৰাণ’ সম্পৰ্কে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ’ কৰা সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি কয় যে আমাৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকল ধ্বজাবাহক আছিল। তেখেতে কয়, “আমাৰ ইতিহাসৰ বহু কাহিনী পাহৰণিৰ গৰ্ভত বিলীন হৈছে আৰু এইসমূহক পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই নিবলৈ ইয়াৰ সংৰক্ষণৰ বাহিৰে উপায় নাই। ইতিহাসৰ এনে ঘটনাসমূহৰপৰা আমি কিমান যে শিকিব পাৰো? ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যও এনে এক প্ৰসংগ, যাক লৈ কম পৰিমাণেহে চৰ্চা হৈছে”, তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰাচীন কালত ভাৰতৰ বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ ব্যাপক প্ৰসাৰ আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো সভ্যতাৰে ইয়াৰ সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে খেদ প্ৰকাশ কৰি কয় যে হাজাৰ বছৰীয়া দাসত্বই সেই পৰম্পৰা ভংগৰ সমান্তৰালভাৱে আমি আমাৰ ঐতিহ্য আৰু সামৰ্থ্যৰ প্ৰতি উদাসীন হৈ পৰিলো।
হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ ধৰি অব্যাহত ভাৰতৰ চহকী আৰু বৈচিত্ৰময় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দক্ষিণ ভাৰতৰ চোলা সাম্ৰাজ্য, চেৰা বংশ আৰু পাণ্ড্য বংশ সম্পৰ্কে কয়। তেওঁলোকে সামুদ্ৰিক সম্পদৰাজিৰ শক্তি বুজি পাইছিল আৰু ইয়াক অভূতপূৰ্ব শিখৰলৈ নিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে ইয়াৰ ফলত দেশখনৰ নৌশক্তি শক্তিশালী হোৱাৰ লগতে ভাৰতৰপৰা বিশ্বৰ সকলো প্ৰান্তলৈ বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল। এক শক্তিশালী নৌসেনা গঠনেৰে বিদেশী আক্ৰমণকাৰীক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ কথাও প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে। “এই সকলোবোৰ ভাৰতৰ ইতিহাসৰ এক গৌৰৱময় অধ্যায়, যাক পূৰ্বে আওকাণ কৰা হৈছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কচ্ছই বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ সময়ৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ঐতিহ্য বিজড়িত স্থানসমূহৰ সংস্কাৰ সাধনৰ বাবে চৰকাৰখনৰ অংগীকাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “ভাৰতত নিৰ্মিত বৃহৎ জাহাজসমূহ সমগ্ৰ বিশ্বতে বিক্ৰী হৈছিল। পিছে ঐতিহ্যৰ প্ৰতি উদাসীনতাই দেশখনৰ বহু ক্ষতি কৰিলে। এনে মানসিকতা সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰত্নতাত্ত্বিক খননৰ ফলত ঐতিহাসিকভাৱে প্ৰাসংগিক কেইবাটাও স্থান উন্মোচিত হৈছে। “আমি ভাৰতৰ গৌৰৱৰ কেন্দ্ৰ ঢোলাভিৰা আৰু লোথাল এসময়ত যি ৰূপেৰে বিখ্যাত আছিল, সেই ৰূপলৈ ঘূৰাই অনাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিলো। আজি আমি সেই অভিযানৰ অংশ হিচাপে ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰা দেখিবলৈ পাইছো”, তেখেতে কয়। তেখেতে আৰু কয়, লোথাল ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যৰ এক সমৃদ্ধিশালী কেন্দ্ৰ আছিল। শেহতীয়াভাৱে বদনগৰৰ সমীপত খননৰ সময়ত চিনকোটাৰ মাতাৰ মন্দিৰ উদ্ধাৰ হৈছে। লাভ কৰা এনে কিছুমান প্ৰমাণে প্ৰাচীন কালত ইয়াৰপৰা সামুদ্ৰিক বাণিজ্য সম্পৰ্কে তথ্যকে সদৰী কৰিছে। একেদৰে, সুৰেন্দ্ৰনগৰৰ ঝিনঝুৱাডা গাঁৱতো এটা লাইটহাউচ থকাৰ প্ৰমাণ পোৱা গৈছে বুলিও তেখেতে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে লোথালৰ খনন কাৰ্য্যত উদ্ধাৰ হোৱা চহৰ, বন্দৰ আৰু বজাৰৰ অৱশেষৰে নগৰ পৰিকল্পনাৰ বহু কথা শিকিব পাৰি। “লোথাল কেৱল সিন্ধু সভ্যতাৰ এটা প্ৰধান বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰই নহয়, বৰঞ্চ ই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক শক্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতীক আছিল”, তেখেতে কয়। তেখেতে অঞ্চলটোৰ প্ৰতি দেৱী লক্ষ্মী আৰু দেৱী সৰস্বতী দুয়োৰে আশীৰ্বাদ থকাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এটা সময়ত লোথাল বন্দৰত ৮৪ খন দেশৰ পতাকা দেখা গৈছিল আৰু ৱালাভী ৮০ খন দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাসস্থান আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সদৰী কৰা অনুসৰি, লোথালস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্সত ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় সামুদ্ৰিক ইতিহাস শিকিবলৈ আৰু বুজিবলৈ যথেষ্ঠ সমল থাকিব। তেখেতে আৰু কয় যে লোথালত থকা ঐতিহ্যমণ্ডিত কমপ্লেক্সটো এনেদৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যাতে ভাৰতৰ সাধাৰণ জনতাই ইয়াৰ ইতিহাস সম্পৰ্কে সহজেই বুজিব পাৰে। ইয়াত অতি আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰেৰে সেই যুগক পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে লোথালৰ গৌৰৱ ঘূৰাই অনাৰ প্ৰচেষ্টা কেৱল এই কমপ্লেক্সটোতেই সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ গুজৰাটৰ উপকূলীয় অঞ্চলত একাধিক আধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা কৰা আছে। তেখেতে আগন্তুক ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্লান্টৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয়, “আমাৰ চৰকাৰখনে এই অঞ্চলটোৰ হাজাৰ-হাজাৰ বছৰৰ পূৰ্বে যিদৰে উন্নয়ন সাধন কৰা হৈছিল, সেইদৰে এতিয়া ইয়াৰ পুনৰ উন্নয়ন সাধনৰ বাবে পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰি আছে। স্বকীয় ইতিহাসৰে আমাক গৌৰৱান্বিত কৰা লোথালে এতিয়া আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যৎ গঢ়িব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
সংগ্ৰহালয়সমূহ কেৱল আচ-বাব বা নথি-পত্ৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শনৰ মাধ্যম নহয় বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লালন-পালন কৰা মাত্ৰেকে ইয়াৰ লগত জড়িত অনুভৱৰাজিক সংৰক্ষণ কৰো। ভাৰতৰ জনজাতীয় ঐতিহ্য সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ দেশতে নিৰ্মীয়মান অৱস্থাত থকা জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয়সমূহৰ কথা উল্লেখেৰে ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত আমাৰ জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ অৱদানৰ কথা দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ যুদ্ধবীৰ সকলৰ ত্যাগৰ স্মৃতিক যুগমীয়া কৰি ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মৃতিসৌধ স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়ৰ কথা কয়। এই সংগ্ৰহালয়ে আমাৰ দেশখনৰ ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ আভাস প্ৰদান কৰিছে বুলি তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে কেৱাদিয়া, একতা নগৰস্থিত ঐক্যৰ মূৰ্তিয়ে ভাৰতৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা, দৃঢ়তা আৰু সাধনাৰ কথা মনত পেলায়। “যোৱা ৮ টা বছৰত দেশখনত বিকশিত ঐতিহ্যৰ তাড়নাই আমাক ভাৰতৰ লিগেচীৰ বিশালতাৰ আভাস প্ৰদান কৰে”, বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লোথালত নিৰ্মীয়মান ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়টো দেশখনৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে গৌৰৱ থল হৈ পৰিব বুলি কয়। “লোথালে স্বকীয় পুৰণি বৈভৱক বিশ্বৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিব বুলি মই নিশ্চিত”, বুলি কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেখেতৰ সম্বোধনৰ সামৰণি মাৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল উপস্থিত থাকে আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবিয়া আৰু শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ভূমি
লোথাল হৰপ্পা সভ্যতাৰ অন্যতম বিশিষ্ট চহৰ আছিল আৰু ই আটাইতকৈ পুৰণি মানৱ-সৃষ্ট ডকয়াৰ্ড আৱিষ্কাৰৰ বাবে জনাজাত। লোথালৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স হৈছে চহৰখনৰ ঐতিহাসিক লিগেচী আৰু ঐতিহ্যৰ প্ৰতি এক গভীৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
ভাৰতৰ চহকী আৰু বৈচিত্ৰময় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শনৰ ওপৰিও বিশ্বমানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন স্থলী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশত সহায়ৰ অৰ্থে লোথালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স (NMHC) ক একক প্ৰকল্প হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিয়ে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশকো ত্বৰান্বিত কৰিব।
২০২২ ৰ মাৰ্চত প্ৰায় ৩৫০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে এই প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হয়। ইয়াক কেইবাটাও উদ্ভাৱনীমূলক আৰু অনন্য বৈশিষ্ট্যৰে সমৃদ্ধ কৰা হ’ব যেনেঃ হৰপ্পাৰ স্থাপত্য আৰু জীৱনশৈলীক পুনৰ প্ৰকাশ কৰিবলৈ লোথাল মিনি বিনোদন, চাৰিখন থিম পাৰ্ক - মেম’ৰিয়েল থিম পাৰ্ক, মেৰিটাইম আৰু নৌসেনাৰ থিম পাৰ্ক, ক্লাইমেট থিম পাৰ্ক আৰু এডভেঞ্চাৰ এণ্ড এমুজমেন্ট থিম পাৰ্ক গঢ়ি তোলা হ’ব। ইয়াত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ লাইটহাউচ সংগ্ৰহালয়, হৰপ্পা যুগৰপৰা আজিলৈকে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যক আলোকপাত কৰা চৈধ্যটা গেলেৰীৰ লগতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বৈচিত্ৰময় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শনৰ অৰ্থে কষ্টেল ষ্টেটছ পেভিলিয়ন থাকিব।

Prime Minister's Office
PM reviews work in progress of National Maritime Heritage Complex site at Lothal, Gujarat via video conferencing
“There are many such tales of our history, which have been forgotten”
“Indifference towards heritage did a lot of damage to the country”
“Lothal was not only a major trading centre of the Indus Valley Civilization, but it was also a symbol of India's maritime power and prosperity”
“Lothal which fills us with pride because of its history will now shape the future of the generations to come”
“When we cherish our heritage, we preserve the feelings attached to it”
“The heritage developed in the country in the last 8 years gives us a glimpse of the vastness of India’s legacy”
18 OCT 2022 6:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi reviewed the work in progress at the site of the National Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat with the help of a drone via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness about the rapid pace of the project. Recalling his address from the ramparts of the Red Fort where he spoke about the ‘Panch Pran’, the Prime Minister underlined ‘pride for our heritage’ and stated that our maritime heritage is one such heritage handed down by our ancestors. He pointed out, “There are many such tales of our history, which have been forgotten and ways have not been found to preserve them to pass them on to the next generation. How much can we learn from those events of history? India's maritime heritage is also a topic that has been talked about inadequately”, he said. The Prime Minister highlighted the vast spread of India's trade and business in old times and its relations with every civilization of the world. However, the Prime Minister lamented that thousand years of slavery not only broke that tradition but we also grew indifferent towards our heritage and capabilities.
Highlighting the rich and diverse maritime heritage of India that has been around for thousands of years, the Prime Minister talked about the Chola Empire, Chera Dynasty, and Pandya Dynasty from South India who understood the power of marine resources and took it to unprecedented heights. The Prime Minister further added that it led to the strengthening of the naval powers of the country while also expanding trade from India to all parts of the globe. The Prime Minister also spoke of Chhatrapati Shivaji Maharaj who formed a strong navy and challenged foreign invaders. “All this is such a proud chapter in the history of India, which was ignored”, Shri Modi added. The Prime Minister recalled the time when Kutch used to flourish as a manufacturing hub for building big ships and stressed the commitment of the Government to revamp sites of historical significance. “Large ships made in India were sold all over the world. This indifference towards heritage did a lot of damage to the country. This situation needs to be changed.”
The Prime Minister mentioned that archaeological excavations have unearthed several sites of historical relevance. “We decided to return these centres of India's pride, Dholavira and Lothal, to the form they were once famous for. Today we are seeing rapid work on that mission”, he said. Lothal, he continued, was a thriving centre of India's maritime capability. Recently, during the excavation near Vadnagar, the temple of Sinkotar Mata has been unearthed. Some such evidence has also been found from which information about maritime trade from here in ancient times is available. Similarly, evidence of having a lighthouse in Jhinjhuwada village of Surendranagar has been found, he added.
The Prime Minister remarked that a lot can be learnt today from the urban planning of the remains of the cities, ports and markets recovered in the excavation from Lothal. “Lothal was not only a major trading centre of the Indus Valley Civilization, but it was also a symbol of India's maritime power and prosperity”, he said. He noted the grace of both Goddess Laxmi and Goddess Saraswati on the area and said that there was a time when Lothal port was marked by the flags of 84 countries and Valabhi was home to students from 80 countries.
The Prime Minister informed that the National Maritime Heritage Complex at Lothal will act as a centre for learning and understanding India's diverse maritime history. He further elaborated that the heritage complex in Lothal is being built in such a way that the common man of India can easily understand its history. In this, an attempt is being made to revive the same era by using very modern technology. The Prime Minister said that the efforts to bring back the glory of Lothal are not limited to the complex but Gujarat's coastal area is seeing many modern infrastructure projects that are coming up. He also mentioned the upcoming semiconductor plant. “Our government is working with full force to make this area developed again as it was developed thousands of years ago. Lothal which fills us with pride because of its history will now shape the future of the generations to come”, the Prime Minister said.
Pointing out that a museum is not just a means of storing and displaying things or documents, the Prime Minister said that when we cherish our heritage, we preserve the feelings attached to it. Highlighting the tribal heritage of India, Shri Modi threw light on the Tribal Freedom Fighter Museums being built across the country and mentioned the contributions of our tribal freedom fighters in the freedom struggle of India. The Prime Minister also invoked the sacrifices laid down by the war heroes of India and mentioned the National War Memorial and the National Police Memorial which is a testament to the brave sons and daughters who laid down their lives to protect the country. Speaking about the power of democracy in India, the Prime Minister mentioned the Prime Minister's Museum which gives us a glimpse of the journey of 75 years of our country. The Prime Minister further added that the Statue of Unity in Kevadiya, Ekta Nagar reminds us of the efforts, tenacity and penance for the unity and integrity of India. “The heritage developed in the country in the last 8 years gives us a glimpse of the vastness of India’s legacy”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister assured that the National Maritime Museum being built in Lothal will be a matter of pride for every Indian when it comes to the maritime heritage of the country. “I am sure the Lothal will come before the world with its old splendour”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel was present on the occasion with Union Ministers Shri Mansukh Mandaviya and Shri Sarbananda Sonowal joining the event via video conferencing.
Background
Lothal was one of the prominent cities of the Harappan civilization and is known for the discovery of the oldest man-made dockyard. A maritime heritage complex in Lothal is a fitting tribute to the city’s historical legacy and heritage.
National Maritime Heritage Complex (NMHC) at Lothal is being developed as a one-of-its-kind project to not only display India’s rich and diverse maritime heritage and also help Lothal to emerge as a world-class international tourist destination. The boost to the tourism potential through this project will also augment the economic development of the region.
The complex work which began in March 2022, is being developed at a cost of around Rs 3500 crores. It will have several innovative and unique features such as Lothal mini recreation to recreate Harappan architecture and lifestyle, four theme parks - Memorial theme park, Maritime and Navy theme park, Climate theme park, and Adventure and Amusement theme park. IT will also house the world’s tallest lighthouse museum, fourteen galleries highlighting India’s maritime heritage starting from the Harappan times till today, as well as a Coastal states pavilion displaying the diverse maritime heritage of states and UTs among others.