ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମହଜୁଦ ରହିଛି : କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଅକ୍ଟୋବର ୧, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୨୨୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ, ୨୦୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ଚାଉଳ ମହଜୁଦ ଅଛି, ଏହା ବଫର ଷ୍ଟକ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ
17 OCT 2022 6:54PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ (ଏନଏଫଏସଏ) ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସମେତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେଏୱାଇ)ରେ ବିତରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମହଜୁଦ ହୋଇ ରହିଛି । ୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୨୨୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଏବଂ ୨୦୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଗଚ୍ଛିତ ରହିଛି । ଏହି ପରିମାଣ ବଫର ଷ୍ଟକ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ/ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ।
ଏନଏଫଏସଏ ଅଧୀନରେ ଆବଶ୍ୟକ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପରେ, ଅନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମଜିକେଏୱାଇର ସପ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିତରଣ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ଷ୍ଟକ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ ଯାହାକି ବଫର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ହୋଇଥିବ । ସବୁ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପରେ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଆନୁମାନିକ ୧୧୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଏବଂ ୨୩୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଥିବ । ଏହା ବଫର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ/ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଯଥାକ୍ରମେ ୭୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଗହମ ଏବଂ ୧୩୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ।
ଚଳିତ ୨୦୨୨-୨୩ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ ଖରିଫ ଧାନ କ୍ରୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ୧୬ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୫୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ (୩୯ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ) କିଣାଯାଇ ସାରିଛି । ଏହି ପରିମାଣ ୨୦୨୧-୨୨ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ କିଣାଯାଇଥିବା ଧାନ ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ । ଦେଶରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭଲ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ହୋଇଛି ଏବଂ ଧାନ ଫସଲ ଅମଳ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଚଳିତ ୨୦୨୨-୨୩ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ, ୭୭୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ (୫୧୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଚାଉଳ) କିଣାଯିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ରବି ଧାନକୁ ମିଶାଇଲେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୨୦୨୨-୨୩ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ ୯୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ପରଠାରୁ ଗହମ କ୍ରୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଦେଶରେ ଏ ବର୍ଷ ଭଲ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥିବାରୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ରବି ଋତୁରେ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କ୍ରୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
‘‘ନ୍ୟୁଟ୍ରି ସେରେଲ୍ସ’’ କୁହାଯାଉଥିବା ମୋଟା ଶସ୍ୟର ଉଚ୍ଚ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୨-୨୩ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲ ଅଧୀନରେ ୧୩.୭୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ମୋଟା ଶସ୍ୟ କିଣିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୧-୨୨ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ ସରକାର ୬.୩୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ ମୋଟା ଶସ୍ୟ କିଣିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ – ୧୯ କାରଣରୁ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପିଡିଏସ ଓ ଅନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନାରେ ମିଳୁଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ ପିଏମଜିକେଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ୧୧୨୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପିଏମଜିକେଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ୩.୯୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି । ଏଭଳି ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ସହିତ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟ ତୁଳନାରେ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ଥିର ରଖାଯିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
ଦେଶରେ ମହଜୁଦ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରେ ତଥ୍ୟ
ସାମଗ୍ରୀ
୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ଷ୍ଟକ୍‌ ସ୍ଥିତି
୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ବଫର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ
୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଆନୁମାନିକ ଷ୍ଟକ ସ୍ଥିତି
୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ବଫର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ
ଗହମ
227
205
113
75
ଚାଉଳ
205
103
237
136

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Sufficient stocks are available in central pool to meet the requirement of the country: Centre
Approx. 227 LMT of wheat and 205 LMT of rice available in the Central pool on October 1, 2022, well above the buffer norms
17 OCT 2022 6:54PM by PIB Delhi
Sufficient stocks are available in central pool to meet the requirement of NFSA and other schemes of Govt. of India as well as for additional requirement of PMGKAY. As on 1st Oct, 2022 approximately 227 LMT of wheat and 205 LMT of rice are available in the Central pool which is well above the buffer norms / operational requirement.
Even after meeting the requirement of stocks under NFSA, Other welfare schemes as well as PMGKAY VII, as on 1st of April 2023 sufficient stock will be available under central pool which is over & above the buffer norms. It is estimated that as on 1st of April 2023, approximately 113 LMT wheat and 237 LMT rice will be available in the central pool after meeting all the requirements, against the buffer norms / operational requirement of 75 LMT of wheat and 136 LMT of rice.
Procurement of Kharif crop of Paddy in the current KMS 2022-23 has commenced. A quantity of around 58 LMT Paddy (39 LMT in terms of Rice) have been procured up to 16.10.2022 which is higher as compared to the procurement during the corresponding period last year in KMS 2021-22. The rainfall condition this year has been fairly good in the country and the production of paddy is expected to remain normal.
For Kharif crop of current KMS 2022-23, a quantity of 771 LMT Paddy (518 LMT in terms of Rice) has been estimated to be procured. With the inclusion of Rabi paddy, it is expected that around 900 LMT paddy will be procured during the entire KMS 2022-23.
Procurement of wheat would commence from April’ 2023. On account of fairly good rainfall condition in the country, it is expected that Wheat production and procurement in the next Rabi Season shall remain normal.
Considering high nutritional value of coarsegrains termed as “Nutri-cereals”, GOI has planned to procure 13.72 LMT during KMS 2022-23 under central pool against procurement of 6.30 LMT during KMS 2021-22.
To ameliorate the hardship faced by the poor due to economic disruption caused by COVID-19, Government of India has taken pro-poor initiatives and allocated free foodgrain to about 80 Crores people of the country under PMGKAY in addition to existing PDS and other welfares schemes. A total quantity of 1121 LMT foodgrains has been allocated under PMGKAY with an expected financial outlay of Rs. 3.91 lakh Crore. Such large release of foodgrains coupled with regulation of exports, has ensured that domestic price has largely remained stable compared to international price of these commodities.
Stock scenario is given as under:
Fig. in LMT
Commodity
Stock Position as on 1st Oct 22
Buffer Norms as on 1st Oct 22
Projected Stock Position as on 1st April 23
Buffer Norms as on 1st April 23
Wheat
227
205
113
75
Rice
205
103
237
136