ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଧାନ ନଡାରୁ ପେଲେଟ ଏବଂ ଅଙ୍ଗାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚିତ
ନଡା ପୋଡି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି: ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ
ଧାନ ଓ ନଡାର ବ୍ୟବହାର ତଥା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ୫୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି
ଆବର୍ଜନାକୁ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପାଇଲଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ
“ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ”
13 OCT 2022 6:17PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ଧାନ ନଡା ପୋଡି ଜନିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ଧାନନଡାର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଓ ପରିଚାଳନା କରି ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗତ୍ତ୍ୱ /ଶିଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କଲେ ସରକାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ନଡାକୁ ପେଲେଟ ବା ଗୋଳାରେ ଏବଂ ଏହାକୁ ତାପଜ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଙ୍ଗାରରେ ପରିଣତ କରିବା (ପେଲେଟାଇଜେସନ ଓ ଟରିଫ୍ୟାକସନ) ଲାଗି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସରକାର ଏକକାଳୀନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ପେଲେଟାଇଜେସନ ବା ଗୋଲା ପ୍ରସ୍ତୁତି କାରଖାନା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ୭୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଟରିଫ୍ୟାକସନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ୧. ୪କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏକକାଳୀନ ସରକାର ଯୋଗାଇଦେବେ । ଏଥି ପାଇଁ ମୋଟ ୫୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଅନୁମାନ ଅନୁସାରେ ଦେଶରେ ବାର୍ଷିକ ୧୦ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ନଡାଭିତ୍ତିକ ପେଲେଟ ବା ଗୋଳା ଉତ୍ପାଦିତ ହେଲେ ତାହା ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର, ବିଭିନ୍ନ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆଦିରେ ଇନ୍ଧନଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଫଳରେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥ ନୀତି ଅଧିକ କ୍ରିୟାଶୀଳ ହେବାସହିତ ଉଦ୍ୟମିତା ଓ ରୋଜଗାର ବଢିବ । ସର୍ବୋପରି ନଡା ପୋଡି ଜନିତ ପ୍ରଦୂଷଣ ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇପାରିବ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଏହି ଅବସରରେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ନଡାର ଉପଯୁକ୍ତ ବିିନିଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ଲାଣ୍ଟମାନ ହେଲେ ନଡା ପୋଡି ସମସ୍ୟା ଅନେକାଂଶରେ ଦୂର ହେବ । ଚାଷୀ ଓ ଲୋକେ ନଡା ସଂଗ୍ରହ କରି ତାହାକୁ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ବିକି ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ । ଏହା ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇ ଦେବ । ଆବର୍ଜନାରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ଏହା ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ । ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲେ ଚାଷୀମାନେ ଆଉ ଅଧିକ ନଡା ନ ପୋଡି ତାହାକୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିନିଯୋଗ କରିବେ । କୋଇଲା ସହିତ ନଡାକୁ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ମିଶେଇ ପେଲେଟ ତିଆରି କରାଯିବ । ନଡା ପୋଡି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ସ୍ଥିତିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ୨୦୨୨ରୁ ପିଏନ୍‌ଜି ବା ଜୈବ ଗ୍ୟାସ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଜୈବ ଇନ୍ଧନରେ ଯୋଗାଣରେ ଯେଉଁ ଅଭାବ ରହିଛି ତାହାକୁ ନଡାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚାର୍କୋଲ(କୋଇଲା) ଓ ପେଲେଟ ପୂରଣ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ବା ଗାଇଡ୍‌ଲାଇନ ଅନୁସାରେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ର(ଏନ୍‌ସିଆର୍‌) ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଏନ୍‌ସିଆର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ଏଭଳି ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ହେଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସରକାରୀ ସହାୟତା ପାଇବେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ନଡା କିଣିବାକୁ ଚୁକ୍ତି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଗ୍ରହୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏହି ଶିଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପୁଞ୍ଜି ଲଗାଣ ସମୟରେ ସରକାର ଏକକାଳୀନ ଏହି ଅର୍ଥ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ନନ୍‌ଟରିଫାଏଡ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ଟନ୍ /ଆୱାର ପିଛା ଏବେ ୧୪ଲକ୍ଷ ଏବଂ ଟରିଫାଏଡ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିମନ୍ତେ ୨୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ବାବଦରେ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହା ସର୍ବାଧିକ ୭୦ଲକ୍ଷରୁ ୧. ୪କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଭୟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ଯଥାକ୍ରମେ ନିର୍ଦ୍ଦାରିତ ହୋଇଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶସ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଇଥାନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୯୦ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ପରିବେଶ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ସବୁ ଆବେଦନକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ୪୫ରୁ ୫୦ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁମତିପତ୍ର ପାଇଛନ୍ତି । ଦୁଇମାସ ତଳେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ୨ଜି ଇଥାନେଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାନିପଥଠାରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ଳାଣ୍ଟରେ ବାର୍ଷିକ ଦୁଇଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଧାନନଡା ଓ କୁଟା ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବାୟୁ ମାନ ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଜଙ୍ଘଲ ବିଭାଗର ମହା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଜଙ୍ଗଲ, ପରିବେଶ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ଏସ୍‌ପିସିପିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ନୀତି ଆୟୋଗ, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧି, ଏନ୍‌ସିଆରର ଡେପୁଟି କମିଶନର, ଏନ୍‌ଟିପିସି, ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରତିନିଧି, ଉଦ୍ୟୋଗଜଗତ ଓ ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷର ପ୍ରତିନିଧି ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ, ବିଶେଷକରି ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀର ଆଖାପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତଦିନେ ଧାନକଟା ପରେ ଚାଷୀମାନେ କ୍ଷେତରେ ଥିବା ନଡାରେ ବ୍ୟାପକଭାବେ ନିଆଁ ଲଗାଇ ତାହାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ସହିତ ରବି ଚାଷ ପାଇଁ ଜମିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ପ୍ରବଳ ଧୂଆଁ ଯୋଗୁଁ ଏକାଦି କ୍ରମେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଅନେକ ଦିନ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇ ରହି ଗୁରୁତର ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Minister of Environment, Forest & Climate Change releases guidelines for grant of financial support for establishment of paddy straw pelletisation and torrefaction plants
Need to work together to eliminate stubble burning: Shri Bhupender Yadav
Rs. 50 crore corpus earmarked for utilization under the guidelines
Financial support of up to Rs. 70 lakhs for non-torrefied pellet plants and Rs. 1.4 crore for Torrefaction plants
The pilot project is a step towards conversion of “Waste to Wealth”: Union Minister
​​​​​​​This is a step towards achieving PM’s vision of ‘Clean India’: Union Minister
13 OCT 2022 6:17PM by PIB Delhi
Union Minister of Environment, Forest & Climate Change, Shri Bhupender Yadav, presided over a workshop to kick start an initiative to tackle stubble burning. The Minister released CPCB Guidelines for grant of one-time financial support for promoting establishment of paddy straw based pelletisation and torrefaction plants. These plants, once set up, would utilise a sizeable portion of the unmanaged paddy straw and help address the issue of crop residue burning and the resultant air pollution.
Speaking at the workshop, Shri Bhupender Yadav said that the Government has taken various steps to tackle the issue of stubble burning and a large quantity of paddy straw is now being managed through in-situ and ex-situ management options. Statutory directions have been issued to thermal power plants to co-fire biomass based Pellets, Torrefied Pellets/Briquettes (with focus on paddy straw) with Coal (up to 5-10%) and to industries operating in NCR other than GNCT of Delhi to switch over to PNG or biomass fuels during 2022. These have led to a large demand for biomass based pellets, though supply is on lower side due to slow/ limited growth of aggregators/ suppliers. Thus, CPCB guidelines would bridge a crucial gap in the biomass supply chain.
The guidelines give preference to units proposing to install equipment that is made in India. Preference is also given to those units which have agreement with farmers located in NCT of Delhi, States of Punjab and Haryana and NCR districts of Rajasthan and Uttar Pradesh, to ensure assured supply of paddy straw.
Union Minister expressed that Paddy straw burning in Northern regions of India has emerged as one of the major causes of air pollution during winters, especially in Delhi-NCR. Under CPCB guidelines, individuals/entrepreneurs/ companies, interested in setting up pelletisation and torrefaction plants, using only paddy straw generated in the NCT of Delhi, States of Punjab & Haryana, and NCR districts of Rajasthan & Uttar Pradesh can submit an application for obtaining a one-time grant on capital investment.
The Minister urged the farmers to avoid stubble burning and promote its utilization being a valuable resource. He also urged agricultural entrepreneurs or agripreneurs to apply for availing grants under the guidelines. He said that it has a potential to create employment among the rural youth.
Emphasis was laid on the need for collaborative efforts of State Pollution Control Boards/Committees, and other concerned agencies for effective implementation of guidelines. The Minister expressed confidence that the positive momentum created from the State Environment Ministers’ Meet will help in executing a collective and cohesive approach in managing air pollution.
Under the guidelines, a maximum grant of Rs. 14 lakh per Ton/hr for non-torrefied pellet plant and Rs. 28 lakh per Ton/hr for a torrefied pellet plant is being provided under the guidelines, with an overall cap of Rs. 70 lakhs for the former and Rs. 1.4 crore for the latter. A corpus of Rs. 50 crores has been earmarked for utilisation through the guidelines. Assuming complete utilization of the corpus, over 1 million metric tonnes of paddy straw based pellets are expected to be generated every year. With supplemental efforts by other stakeholders, the guidelines are expected to enhance paddy straw utilization in power plants and industries, catalyse rural economy and further the spirit of entrepreneurship.
The Ministry has also granted 190 Environment Clearances (EC) so far for Grain based Ethanol production projects aggregating 34368 KLPD and all these projects have been granted EC in a record time of around 45-50 days, the Minister said. The Minister said that the first 2G Ethanol Plant in Panipat, which the Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the nation two months ago, is expected to utilize ~2 lakh metric tonnes of paddy straw every year.
Senior officials including Chairman, Commission for Air Quality Management (CAQM), Director General of Forests, Chairman, Central Pollution Control Board, Additional Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Chairman of SPCBs, Representatives from NITI Aayog, Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, Ministry of Power, Deputy Commissioners of NCR districts and Punjab, NTPC, industries and agriculture departments in the State Govts. of Punjab, Haryana, Rajasthan, UP and GNCT of Delhi, NCR State Pollution Control Boards, DPCC and other major stakeholders such as pellet manufacturers and manufacturing associations were also present in the workshop.
click here to see