তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানে গ্ল’বেল নিউজ ফ'ৰাম ২০২২-ত ভাষণ প্ৰদান কৰে
04 OCT 2022 3:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানে আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত গ্ল’বেল নিউজ ফ'ৰাম ২০২২ৰ বৈঠকত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এছিয়া-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন সংবাদ সংস্থাৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ এক সমাৱেশক সম্বোধন কৰি ড০ মুৰুগানে উল্লেখ কৰে যে নৱৰাত্ৰিৰ পৱিত্ৰ ক্ষণ উপলক্ষে এই সমাৱেশ অনুষ্ঠিত হৈছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সংকটৰ সময়ত দূৰদৰ্শনৰ বাতৰি চেনেলসমূহ বিচক্ষণ হ'ব লাগিব আৰু সত্য হ'ব লাগিব আৰু বিশ্বাসযোগ্য হ’ব লাগিব। গ্ল’বেল নিউজ ফ'ৰামৰ 'সংকটৰ সময়ত সত্য আৰু বিশ্বাস'ৰ বিষয়টো অতি উপযুক্ত আৰু ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পিছত ইয়াৰ গুৰুত্ব বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে, তেওঁ এইদৰে কয়।
ড০ মুৰুগানে আৰু কয় যে এই ফ’ৰাম ধাৰণা আৰু অভিজ্ঞতা বিনিময়ৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট মঞ্চ। এই সংবাদ মাধ্যমবোৰে গণতন্ত্ৰত মুখ্য গুৰুত্ব বহন কৰে ৷ তেওঁ কয় যে মহামাৰীৰ সময়ত তথ্য প্ৰচাৰত প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে য'ত এফালে সংকটৰ সময়ত ভুৱা বাতৰি আৰু ভুল তথ্য দ্ৰুতগতিত বিয়পি পৰে আৰু এই অশুভ শক্তিৰ বিৰুদ্ধে সজাগতা সৃষ্টি কৰাটোও আনফালে সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
এছিয়া পেচিফিক ব্ৰডকাষ্টিং ইউনিয়নৰ চেক্ৰেটেৰী জেনেৰেল শ্ৰী যুটীয়া ইউনিয়নৰ মহাসচিব শ্ৰী জাভদ মোট্টাঘিয়ে উল্লেখ কৰে যে ৭০ খনতকৈও অধিক দেশৰ ২৫০ জন সদস্য আৰু ৩ বিলিয়নতকৈও অধিক দৰ্শকৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে এবিইউ হৈছে আটাইতকৈ বৃহৎ সম্প্ৰচাৰ সংস্থা। শ্ৰীযুত মোট্টাগীয়ে উল্লেখ কৰে যে এছিয়া-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল হৈছে ডাঙৰ আৰু সৰু দেশ, বিভিন্ন সংস্কৃতি, অৰ্থনীতি আৰু শাসন ব্যৱস্থা থকা দেশসমূহৰ সৈতে এক বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ অঞ্চল। অৱশ্যে, বৈচিত্ৰ্য এক ভাবুকি নহয়, কিন্তু এয়া এক সুযোগ, তেওঁ লগতে কয় যে ইউনিয়নে ইয়াৰ সাদৃশ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে আৰু বৈচিত্ৰ্যক সন্মান কৰে।
প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী মায়াংক আগৰৱালে কয় যে প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে দূৰদৰ্শন আৰু ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰকসকলৰ সামূহিক আগ্ৰহ বৃদ্ধি আৰু অঞ্চলটোৰ সম্প্ৰচাৰকসকলৰ মাজত সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ হিচাপে এবিইউয়ে উৎকৃষ্ট ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ ২০১৯ চনত তুৰস্কৰ ইস্তানবুলত অনুষ্ঠিত হোৱা অন্তিম বৈঠকৰ ৩ বছৰৰ পিছত কায়িকভাৱে বৈঠকখন অনুষ্ঠিত হোৱাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে সদায় ৰাজহুৱা সম্প্ৰচাৰৰ উচ্চ মানদণ্ড অনুসৰণ কৰি আহিছে আৰু ইয়াৰ বস্তুনিষ্ঠতাৰ বাবে মানুহে ইয়াক মূল্য দিছে। মহামাৰীৰ সময়ত গ্ৰহণ কৰা কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত বক্তব্য ৰাখি শ্ৰী আগৰৱালে মহামাৰীৰ সময়ত ভুৱা বাতৰিৰ বিপদৰ সক্ৰিয়ভাৱে সন্মুখীন হোৱাৰ বাবে দূৰদৰ্শন আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ'ক কৃতিত্ব দিয়ে আৰু সমবেত লোকসকলক জনায় যে প্ৰেছ তথ্য ব্যুৰ’ৰ অধীনত এটা তথ্য পৰীক্ষা গোটো স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ দৰ্শকসকলক কয় যে 'ডক্টৰ্ছ স্পিক' অনুষ্ঠানটো ২০ টা আঞ্চলিক ভাষাত সম্প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল য'ত চিকিৎসকসকলে দৰ্শকৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিছিল। তেওঁ কয় যে দেশখনক মহামাৰীৰ বতৰত সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিস্তৃত সংবাদ মাধ্যমৰ সম্প্ৰদায় অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
এছিয়া-পেচিফিক ব্ৰডকাষ্টিং ইউনিয়নৰ বিষয়ে (এবিইউ)
এবিইউ ১৯৬৪ চনত মালয়েছিয়াৰ কুয়ালালামপুৰত মুখ্য কাৰ্যালয় থকা অঞ্চলটোত সম্প্ৰচাৰ সংগঠনবোৰৰ বিকাশত সহায় কৰাৰ বাবে নিৰ্দেশৰ সৈতে এক অ-লাভজনক, বেচৰকাৰী, অ-ৰাজনৈতিক, পেছাদাৰী সংগঠন হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। এবিইউয়ে দূৰদৰ্শন আৰু ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰৰ লগতে মুখ্য উদ্যোগসমূহৰ সামূহিক স্বাৰ্থ প্ৰচাৰ কৰে আৰু সদস্যসকলৰ বাবে আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মাধ্যমৰ সহযোগিতাও সহজ কৰে। প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল, এছিয়া (দক্ষিণ পূব, উত্তৰ, দক্ষিণ, মধ্য), মধ্য প্ৰাচ্য, ইউৰোপ, উত্তৰ আফ্ৰিকা আৰু উত্তৰ আমেৰিকাৰ ৬৭ খনতকৈও অধিক দেশত ইয়াৰ ২৫৩ জনৰো অধিক সদস্য আছে, যি প্ৰায় ২ বিলিয়ন লোকৰ সম্ভাৱ্য দৰ্শকৰ ওচৰলৈ গৈছে।
দূৰদৰ্শন (ডিডি) আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ' (এআইআৰ) দুয়োটা এবিইউৰ সম্পূৰ্ণ সদস্য। অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ' ১৯৬৪ চনত এবিইউৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য আছিল আনহাতে দূৰদৰ্শনে ১৯৭৬ চনত এবিইউত যোগদান কৰিছিল।
গ্ল’বেল নিউজ ফ'ৰাম ২০২২ হৈছে এবিইউৰ ফ্লেগশ্বিপ তিনিদিনীয়া বাৰ্ষিক নিউজ অনুষ্ঠান য'ত বিভিন্ন সম্প্ৰচাৰ সংগঠনৰ মিডিয়া আৰু সাংবাদিকতাৰ ক্ষেত্ৰৰ পৰা প্ৰায় ৮০ জন বিদেশী অংশগ্ৰহণকাৰী উপস্থিত থাকে। এই বছৰৰ অনুষ্ঠানৰ বিষয়বস্তুৰ প্ৰাসংগিকতাত সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি বিৰাজ কৰা বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্প্ৰচাৰ আৰু সাংবাদিকতা সম্পৰ্কীয় বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা চলি আছে অৰ্থাৎ "সংকটৰ সময়ত সত্য আৰু বিশ্বাস"। ২০২২ চনৰ ৩ তাৰিখৰ পৰা ৫ অক্টোবৰলৈ গ্ল’বেল নিউজ ফ'ৰাম অনুষ্ঠিত হৈছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister of State Dr L Murugan delivers keynote address at Global News Forum 2022
04 OCT 2022 3:15PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L. Murugan today delivered the keynote address at Global News Forum 2022 meeting in New Delhi. Addressing a gathering of representatives of various news organisations from the Asia-Pacific region, Dr Murugan noted that the gathering was happening on the auspicious occasion of Navratri. The Minister said that it is in times of crises television news channels must become prudent and truth and trust must become the maxim to abide by. The topic of the Global News Forum ‘Truth and Trust at times of Crisis’ is very apt and its importance in increased manifolds following the COVID19 pandemic that was also referred to as an infodemic, he said.
Dr Murugan further said that the forum is an excellent platform to exchange ideas and experiences. That media holds prime importance in a democracy as its fourth pillar was underlined by Dr Murugan when he said Prasar Bharati played a key role in information dissemination during the pandemic. He further highlighted that where on the one hand fake news and misinformation spread fast during crisis and creation of awareness against this evil has become equally important on the other.
Mr Javad Mottaghi, Secretary General of Asia Pacific Broadcasting Union highlighted that ABU is the biggest broadcasting union with 250 members in over 70 countries and the ability to reach more than 3 billion audience. Mr Mottagi underlined that Asia-Pacific is a diverse region with both big and small countries, countries with different cultures, economy and governance systems. However, diversity was not a threat but an opportunity, he added, saying that Union focusses on its commonalities and respects diversity.
Shri Mayank Agarwal, Chief Executive Officer, Prasar Bharati, said that Prasar Bharati appreciates the role being played by ABU as a forum for promoting collective interest of television and radio broadcasters and encouraging cooperation between broadcasters in the region. He expressed his pleasure that the meeting was taking place physically after 3 years after the last meeting in 2019 in Istanbul, Turkey.
Prasar Bharati has always lived up to the high standards of public broadcasting and has been valued by people for its objectivity. Speaking on the activities undertaken during the pandemic, Shri Agarwal credited Doordarshan and All India Radio for actively confronting the menace of fake news during the pandemic, and informed the gathering that a Fact Check Unit was also established under Press Information Bureau. He further informed the audience that a phone in programme ‘Doctors Speak’ was broadcast in 20 regional languages where doctors responded to queries from audience. The broader media fraternity, he said, was crucial in helping the country weather the pandemic.
About Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU)
ABU was established in 1964 as a non-profit, non- governmental, non-political, professional association with mandate to assist the development of broadcasting organisations in the region currently Headquartered at Kuala Lumpur, Malaysia. ABU promotes the collective interests of television and radio broadcasters as well as key industry players and also facilitate regional and international media cooperation for members. It has over 253 members in over 67 countries in Pacific region, Asia (South east, North, South, Central), Middle East, Europe, North Africa and North America, reaching a potential audience of about 2 billion people.
Doordarshan (DD) & All India Radio (AIR) both are Full Members of ABU. All India Radio was a founding member of the ABU in the year 1964 while Doordarshan joined ABU in the year 1976.
Global News Forum 2022 is the ABU’s flagship three days annual NEWS event hosting around 80 foreign participants from the field of Media & Journalism from different broadcasting organizations. Discussions are being held on various important broadcasting and journalism related issues prevailing across the globe in relevance to the theme of this year event i.e. “Truth and trust at times of crisis”. The Global News Forum started is being held from 3rd to 5th October 2022.