গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰই প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা (PMGKAY) আৰু তিনিমাহলৈ বৃদ্ধি কৰিলে (অক্টোবৰ ২০২২-ডিচেম্বৰ ২০২২)
এন এফ এছ এৰ সকলো হিতাধিকাৰীয়েডিচেম্বৰ, ২০২২ লৈকে প্ৰতিমাহে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ বিনামূলীয়া চাউললাভ কৰি থাকিব
PMGKAY ৰ ষষ্ঠ পৰ্যায়ত এতিয়ালৈকে আনুমানিক ৩.৪৫ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য লাভ কৰা হৈছে
অক্টোবৰৰ পৰা ডিচেম্বৰলৈ পিএমজিকেৱাইৰ ৭ম পৰ্যায়ত আনুমানিক ৪৪,৭৬২ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য দিয়া হৈছে
পিএমজিকেএৰ ৬টা পৰ্যায়ত এতিয়ালৈকে আনুমানিক মুঠ ৩.৪৫ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্যৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে
সপ্তম পৰ্যায়ত মুঠ খাদ্য শস্যৰ আবণ্টন ১২২ এল এম টি হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে
এই সিদ্ধান্তই আগন্তুক ডাঙৰ ডাঙৰ উৎসৱৰ সময়ত সমাজৰ দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ লোকক সাহায্য নিশ্চিত কৰিব
28 SEP 2022 4:04PM by PIB Guwahati
২০২১ চনত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই কৰা জনকল্যাণমূলক ঘোষণাৰ লগত সংগতি ৰাখি কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে তিনি মাহ অৰ্থাৎ ২০২২ চনৰ অক্টোবৰৰ পৰা ডিচেম্বৰলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা (PMGKAY-Phase-7) বৃদ্ধিৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে।
যি সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বই কভিড শেষ হোৱাৰ পিছত ইয়াৰ বিৰূপ প্ৰভাৱ আৰু বিভিন্ন কাৰণত নিৰাপত্তাহীনতাৰ সৈতে যুঁজি আছে, সেই সময়ত ভাৰতে সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে নিজৰ খাদ্য সুৰক্ষা সফলতাৰে বজাই ৰাখিছে আৰু একে সময়তে ভাৰত এখন উন্নত স্থান সাধাৰণ মানুহৰ বাবে ই সুলভ মূল্যৰ খাদ্য শস্যৰ উপলব্ধতা নিৰন্তৰভাৱে বজাই ৰাখিবলৈ প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
কৰ’না মহামাৰীৰ কঠিন সময়খিনিৰ মাজেৰে জনসাধাৰণে পাৰ হ’ব লাগিব বুলি স্বীকাৰ কৰি চৰকাৰে PMGKAY ৰ সময়সীমা আৰু তিনিমাহ বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে যাতে আগন্তুক নৱৰাত্ৰী, দছেৰা আদিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎসৱৰ সময়ত সমাজৰ দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীক সামৰি লোৱা হয়৷ ইয়াক সুনিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে পিএমজিকেৱাই তিনিমাহ বৃদ্ধিৰ অনুমোদন জনাইছে যাতে তেওঁলোকে কোনো ধৰণৰ আৰ্থিক সংকট নোহোৱাকৈ খাদ্যশস্যৰ সহজলভ্যতাৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি যাব পাৰে।
এই কল্যাণমূলক আঁচনিৰ অধীনত প্রত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰ (ডিবিটি)ৰ অধীনত সামৰি লোৱা ব্যক্তিকে ধৰি ৰাষ্ট্রীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন (এন এফ এছ এ)ৰ অধীনত সামৰি লোৱা সকলো হিতাধিকাৰীক (অন্ত্যোদয় অন্ন যোজনা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ পৰিয়াল) প্ৰতিমাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৫ কেজি খাদ্য শস্য বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰা হয়।
PMGKAY ৰ ষষ্ঠ পৰ্যায়লৈকে ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে আৰ্থিক ব্যয় হৈছে প্ৰায় ৩.৪৫ লাখ কোটি টকা। আঁচনিখনৰ ৭ম পৰ্যায়ৰ বাবে প্ৰায় ৪৪,৭৬২ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত ব্যয়সহ আটাইকেইটা পৰ্যায়ৰ বাবে পিএমজিকেএৰ মুঠ ব্যয় হ’ব প্ৰায় ৩.৯১ লাখ কোটি টকা।
পিএমজিকেএৰ সপ্তম পৰ্যায়ৰ বাবে খাদ্য শস্যৰ ক্ষেত্ৰত মুঠ আবণ্টন প্ৰায় ১২২ এলএমটি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। ১ম পৰ্যায়ৰ পৰা ৭ম পৰ্যায়লৈ মুঠ খাদ্য শস্যৰ আবণ্টন প্ৰায় ১,১২১ এলএমটি।
বৰ্তমানলৈকে PMGKAY ২৫ মাহৰ বাবে তলত দিয়া ধৰণে কাৰ্যক্ষম হৈ আছে-
(ঝ) ফেজ-১ &২ (৮ মাহ): এপ্ৰিল ২০২০ৰ পৰা নৱেম্বৰ ২০২০লৈ
(ii) পৰ্যায়- ৩ৰ পৰা ৫ (১১ মাহ): ২০২১ চনৰ মে’ৰ পৰা ২০২২ চনৰ মাৰ্চলৈ
(iii) পৰ্যায়-৬ (৬ মাহ): ২০২২ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২২ চনৰ ছেপ্টেম্বৰলৈকে
ক'ভিড-১৯ সংকটৰ সময়ত কঠিন সময়ত আৰম্ভ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ আন্না যোজনাই (PMGKAY) দৰিদ্ৰ, আৰ্ত, দৰিদ্ৰ পৰিয়াল/হিতাধিকাৰীসকলক খাদ্য সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে যাতে খাদ্যৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতাৰ অভাৱত এইসকল লোকে কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয় grains. এই আঁচনিখনে ফলপ্ৰসূভাৱে হিতাধিকাৰীসকলক সাধাৰণতে বিতৰণ কৰা মাহেকীয়া খাদ্যশস্যৰ প্ৰাপ্যৰ পৰিমাণ দুগুণ কৰি তুলিছে।
পূৰ্বৰ পৰ্যায়সমূহৰ অভিজ্ঞতা অনুসৰি PMGKAY-Phase-7 ৰ কাৰ্য্যক্ষমতাও পূৰ্বৰ পৰ্যায়সমূহৰ দৰেই উচ্চ পৰ্যায়ত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।