ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଅନୀଲ ଚୌହାନ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ)ଙ୍କୁ ଚିଫ ଅଫ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ (ସିଡିଏସ) ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଲେ ସରକାର
28 SEP 2022 6:37PM by PIB Bhubaneswar
ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଅନୀଲ ଚୌହାନ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ପିଭିଏସଏମ, ୟୁୱାଇଏସଏମ, ଏଭିଏସଏମ, ଏସଏମ, ଭିସିଏମଙ୍କୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଚିଫ ଅଫ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ (ସିଡିଏସ) ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟଭାର ଗ୍ରହଣ କରିବା ତିଥି ଠାରୁ ଓ ଅନ୍ୟାଦେଶ ନମିଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମିଲିଟାରୀ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ସେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ୪୦ ବର୍ଷର କ୍ୟାରିୟରରେ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଅନୀଲ ଚୌହାନ ବିଭିନ୍ନ କମାଣ୍ଡ, ଷ୍ଟାଫ ଏବଂ ସହାୟକ ପଦବୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଆତଙ୍କବାଦ ନିରୋଧୀ ଅଭିଯାନରେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି ।
ମେ ୧୮, ୧୯୬୧ରେ ଜନ୍ମିତ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଅନୀଲ ଚୌହାନ ୧୯୮୧ରେ ଭାରତୀୟ ସେନାର ୧୧ ଗୋର୍ଖା ରାଇଫଲ୍ସରେ କମିଶନଡ ହୋଇଥିଲେ । ସେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀ, ଖଡକୱାସଲା ଓ ଭାରତୀୟ ମିଲିଟାରୀ ଏକାଡେମୀ, ଡେରାଡୁନର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର ଥିଲେ । ମେଜର ଜେନେରାଲ ରାଙ୍କର ଅଧିକାରୀ ଭାବେ ସେ ଉତ୍ତର କମାଣ୍ଡର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାରାମୁଲା ସେକ୍ଟରରେ ଏକ ଇନଫାଣ୍ଟ୍ରି ଡିଭିଜନର କମାଣ୍ଡ କରିଥିଲେ । ପରେ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଚ ଜେନେରାଲ ଭାବରେ ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏକ କୋର କମାଣ୍ଡ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିଲେ ଓ ପରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୧୯ରୁ ପୂର୍ବ କମାଣ୍ଡର ଜେନେରାଲ ଅଫିସର କମାଣ୍ଡିଂ-ଇନ-ଚିଫ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ମେ ୨୦୨୧ରେ ଅବସର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱରେ ରହିଥିଲେ ।
ଏସବୁ କମାଣ୍ଡ ନିଯୁକ୍ତିଗୁଡିକ ସହ ସେ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ମିଲିଟାରୀ ଅପରେସନ ଦାୟିତ୍ୱ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାଫ ପଦବୀରେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଆଙ୍ଗୋଲାରେ ଜାତିସଂଘ ମିଶନ ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଥିଲେ । ସେ ମଇ ୩୧, ୨୦୨୧ରେ ଭାରତୀୟ ସେନାରୁ ଅବସର ନେଇଥିଲେ । ସେନାରୁ ଅବସର ନେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ରଣନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ତାଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ଅବ୍ୟାହତ ଥିଲା । ସେନାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ତଥା ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଅନୀଲ ଚୌହାନ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ)ଙ୍କୁ ପରମ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ମେଡାଲ, ଉତ୍ତମ ଯୁଦ୍ଧ ସେବା ମେଡାଲ, ଅତି ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ମେଡାଲ, ସେନା ମେଡାଲ ଓ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ମେଡାଲରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା ।

Ministry of Defence
Government appoints Lt General Anil Chauhan (Retired) as Chief of Defence Staff (CDS)
28 SEP 2022 6:37PM by PIB Delhi
The Government has decided to appoint Lt General Anil Chauhan (Retired) PVSM, UYSM, AVSM, SM, VSM as the next Chief of Defence Staff (CDS) who shall also function as Secretary to Government of India, Department of Military Affairs with effect from the date of his assumption of charge and until further orders. In a career spanning over nearly 40 years, Lt Gen Anil Chauhan had held several command, staff and instrumental appointments and had extensive experience in counter-insurgency operations in Jammu & Kashmir and North-East India.
Born on 18th May 1961, Lt Gen Anil Chauhan was commissioned into the 11 Gorkha Rifles of the Indian Army in 1981. He is an alumnus of the National Defence Academy, Khadakwasla and Indian Military Academy, Dehradun. In the rank of Maj General, the officer had commanded an Infantry Division in the critical Baramula sector in the Northern Command. Later as Lt General, he commanded a corps in the North East and subsequently went to become the General Officer Commanding-in-Chief of the Eastern Command from September 2019 and held the charge until his retirement from the service in May 2021.
In addition to these command appointments, the officer also tenanted important staff appointments including the charge of Director General of Military Operations. Earlier, the officer had also served as a United Nations mission to Angola. The officer superannuated from the Indian Army on 31 May 2021. Even after his retirement from the Army, he continued to contribute to national security and strategic matters. For his distinguished and illustrious service in the Army, Lt General Anil Chauhan (Retired) was awarded the Param Vishisht Seva Medal, Uttam Yudh Seva Medal, Ati Vishisht Seva Medal, Sena Medal and Vishisht Seva Medal.