କ୍ୟାବିନେଟ
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌) - ୨୦୨୦- ୨୧ ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ଉନ୍ନତି ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ
28 SEP 2022 3:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ୨୦୨୦ - ୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌) ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ଉନ୍ନତି ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌, ଆଇଏମ୍‌ଆର୍‌, ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍ ଏବଂ ଟିଏଫ୍‌ଆର୍‌ରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ହ୍ରାସ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେପରିକି, ଟିବି, ମ୍ୟାଲେରିଆ, କଳା - ଜ୍ୱର, ଡେଙ୍ଗୁ, ଟ୍ୟୁବର କ୍ୟୁଲୋସିସ୍ (ଯକ୍ଷ୍ମା), କୁଷ୍ଠ, ଭାଇରାଲ ହେପାଟାଇଟିସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଗତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରା ଯାଇଛି ।
ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାୟ - ୨୭,୯୮୯.୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା (କେନ୍ଦ୍ର ଅଂଶଧନ)
ଲାଭାର୍ଥୀ ମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା :
ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌କୁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଲାଭ ପାଇଁ ଲାଗୁ କରା ଯାଇଛି - ଅର୍ଥାତ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନସଂଖ୍ୟା : ସମାଜର ଅତ୍ୟଧିକ ବିପଦ ପ୍ରବଣ ବର୍ଗ ଗୁଡିକ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଉଥିବା ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁବିଧା ଗୁଡିକର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ସବୁ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସେବା ଗୁଡିକ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥାଏ ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ :
କ୍ୟାବିନେଟ୍ କୋଭିଡ୍ - ୧୯ର ଶୀଘ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା, ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା, ଏବଂ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ତତ୍କାଳ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସ୍ୱରୂପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଆପାତକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ୟାକେଜ୍ ( ଇସିଆର୍‌ପି) ପର୍ଯ୍ୟାୟ - ୧ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି ଆକାରରେ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ର ଭୂମିକାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଇସିଆର୍‌ପି - ୧ ଏକ ଶତ - ପ୍ରତିଶତ କେନ୍ଦ୍ର ସମର୍ôଥତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଅଟେ ଏବଂ ୩୧. ୦୩. ୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଅବଧି ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକୁ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକୁ ୮,୧୪୭. ୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ୟାକେଜ୍‌ରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ସଂରଚନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଲାଗୁ କରା ଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଗୁଡିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ ସମାଧାନ ଗୁଡିକର ପରିପୂରକ ଥିଲେ । ପ୍ୟାକେଜ୍‌ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କୋଭିଡ୍ - ୧୯ର ପ୍ରସାରକୁ ମନ୍ଥର କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ଏଥିରେ ରୋକ ଲଗାଇବା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଥିଲା ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି:
ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକୁ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକୁ ଆର୍ôଥକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ଫଳରେ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ଯୋଗ୍ୟ, ଗରିବ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମି ସଂରଚନା, ମାନବ ସମ୍ବଳର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସେବା ବିତରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଗୁଡିକରେ ରହିଥିା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା, ସମ୍ବଳ ଗୁଡିକର ଅଭିସରଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ବ୍ୟବହାର ଜରିଆରେ ଆବଶ୍ୟକତା - ଆଧାରିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଗୁଡିକୁ ସୁବିଧାଜନକ କରିବା, ଆନ୍ତଃ ଏବଂ ଅର୍ନ୍ତ - କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିବର୍ତନ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ରୀକରଣର ପରିକଳ୍ପନା କରା ଯାଇଛି ।
୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌କୁ ୧୧୩ରୁ ହ୍ରାସ କରି ୯୦ କରିବା
ଆଇଏମ୍‌ଆର୍‌କୁ ୩୨ରୁ ହ୍ରାସ କରି ୨୩ କରିବା
ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍‌କୁ ୩୬ରୁ ହ୍ରାସ କରି ୨୩ କରିବା
ଟିଏଫ୍‌ଆର୍‌କୁ ୨.୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଜାୟ ରଖିବା
ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ କୁଷ୍ଠ ରୋଗର ପ୍ରସାରକୁ ୧/୧୦୦୦୦ର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଘଟଣା ଗୁଡିକୁ ଶୂନ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ କରିବା
ମ୍ୟାଲେରିଆର ବାର୍ଷିକ ଘଟଣା ୧/ ୧୦୦୦ କୁ ହ୍ରାସ କରିବା
ସଂଚରିତ, ଅଣ - ସଂଚରିତ ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଏବଂ ଦୁର୍ବଳତାକୁ; ଆହତ ଏବଂ ନୂଆ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ରୋଗ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ଏବଂ କମ୍ କରିବା
ସମୁଦାୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ବ୍ୟୟ ଉପରେ ଘରୋଇ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ୍ କରିବା
ଦେଶରେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଟିବି (ଯକ୍ଷ୍ମା) ମହାମାରୀର ବିଲୋପ କରିବା
ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଭାବ :
୨୦୨୦ - ୨୧ରେ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦ୍ୱାରା ୨.୭୧ ଲକ୍ଷ ଅତିରିକ୍ତ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଯୋଡି ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଜିଡିଏମ୍‌ଓ, ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଏଏନ୍‌ଏମ୍‌, ଷ୍ଟାଫ୍ ନର୍ସ, ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତର, ପାରାମେଡିକାଲ୍ କର୍ମଚାରୀ, ଆୟୁଷ ପାରାମେଡିକାଲ୍ କର୍ମଚାରୀ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଷ୍ଟାଫ୍ ଏବଂ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳକ ସାମିଲ୍ ଅଟନ୍ତି ।
୨୦୨୦ - ୨୧ ସମୟରେ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଯାହା ଭାରତରେ କୋଭିଡ୍ - ୧୯ ଆପାତକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ୟାକେଜ୍ (ଇସିଆର୍‌ପି) ଆରମ୍ଭ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଭାବୀ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କୋଭିଡ୍ - ୧୯ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ କରିଛି ।
ଭାରତରେ ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍ ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ୪୯ ରହିଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୮ରେ ଏହା ୩୬କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୧୩ - ୨୦୧୮ ଅବଧିରେ ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍‌ରେ ହ୍ରାସର ପ୍ରତିଶତ ବାର୍ଷିକ ହାର ୧୯୯୦ - ୨୦୧୨ ସମୟରେ ୩.୯ %ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୬.୦% ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏସ୍‌ଆର୍‌ଏସ୍ ୨୦୨୦ ଅନୁସାରେ, ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍ ଆହୁରି କମ୍ ହୋଇ ୩୨ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ଭାରତର ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ଅନୁପାତ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌) ୧୯୯୦ରେ ୫୫୬ ପ୍ରତି ଏକ ଲକ୍ଷ ଜୀବିତ ଜନ୍ମରୁ ୪୪୩ ସଂଖ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୧୬ - ୧୮ରେ ୧୧୩ ହୋଇ ଯାଇଛି । ୧୯୯୦ ପର ଠାରୁ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌ରେ ୮୦% ହ୍ରାସ ହାସଲ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ହ୍ରାସ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ୪୫% ଅଧିକ ଅଟେ । ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର) ୨୦୧୧- ୧୩ରେ ରହିଥିବା ୧୬୭ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୧୬ - ୧୮ (ଏସ୍‌ଆରଏସ୍‌)ରେ ୧୧୩ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏସ୍‌ଆର୍‌ଏସ୍ ୨୦୧୭ -୧୯ ଅନୁସାରେ, ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍ ଆହୁରି କମ୍ ହୋଇ ୧୦୩ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ଆଇଏମ୍‌ଆର୍ ୧୯୯୦ରେ ୮୦ ରହିଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୮ରେ ୩୨ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଏମ୍‌ଆର୍‌ରେ ହ୍ରାସର ପ୍ରତିଶତ ବାର୍ଷିକ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ହାର, ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୧୩ରୁ ୨୦୧୮ ମଧ୍ୟରେ ୧୯୯୦ - ୨୦୧୨ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖା ଯାଇଥିବା ୨.୯ରୁ ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪.୪ % ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏସ୍‌ଆର୍‌ଏସ୍ ୨୦୨୦ ଅନୁସାରେ, ଆଇଏମ୍‌ଆର୍ ଆହୁରି କମ୍ ହୋଇ ୨୮ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ନମୁନା ପଞ୍ଜିକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏସ୍‌ଆର୍‌ଏସ୍‌) ଅନୁସାରେ, ଭାରତରେ ଟିଏଫ୍‌ଆର୍ ୨୦୧୩ରେ ୨.୩ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୧୮ ବର୍ଷରେ ୨.୨ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣ - ୪ (ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏଚ୍‌ଏସ୍ - ୪, ୨୦୧୫ - ୧୬) ମଧ୍ୟ ୨.୨ର ଏକ ଟିଏଫ୍‌ଆର ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି । ୨୦୧୩ - ୨୦୧୮ ସମୟ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଟିଏଫ୍‌ଆର୍‌ରେ ହ୍ରାସର ପ୍ରତିଶତ ବାର୍ଷିକ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ହାର ୦. ୮୯% ରୂପରେ ଦେଖା ଯାଇଛି । ସମ୍ପ୍ରତି ୩୬ରୁ ୨୮ ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକ ପ୍ରଜନନ କ୍ଷମତାର ଆକାଂକ୍ଷିତ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନା ସ୍ତର (୨.୧) ହାସଲ କରି ସାରିଛନ୍ତି । ଏସ୍‌ଆର୍‌ଏସ୍ ୨୦୨୦ ଅନୁସାରେ, ଏସ୍‌ଆରଏସ୍‌କୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ୨.୦ କରି ଦିଆ ଯାଇଛି ।
୨୦୨୦ ବର୍ଷରେ ମ୍ୟାଲେରିଆ ମାମଲା ଗୁଡିକରେ ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁରେ କ୍ରମଶଃ ୪୬.୨୮ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୧୮.୧୮ ପ୍ରତିଶତର ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
ପ୍ରତି ୧,୦୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଟିବିର ଘଟଣା ୨୦୧୨ରେ ୨୩୪ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୧୯ରେ ୧୯୩ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରତି ୧,୦୦,୦୦୦ ଜନ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଟିବି କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ୨୦୧୨ରେ ରହିଥିବା ୪୨ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୧୯ରେ ୩୩ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
କଳା ଜ୍ୱର (କେଏ) ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରବଣ ବ୍ଲକ୍ ଗୁଡିକରେ, ପ୍ରତି ୧୦୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ୧ କେଏରୁ କମ୍ ମାମଲା ଗୁଡିକର ଉନ୍ମୁଳନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା, ୨୦୧୪ରେ ୭୪.୨%ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୦ - ୨୧ରେ ୯୭.୫ % ହୋଇ ଯାଇଛି ।
କେସ୍ ଫର୍ଟିଲିଟି ରେଟ୍ (ସିଏଫ୍‌ଆର) କୁ ୧ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ରଖିବାର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରା ଯାଇଥିଲା । ୨୦୨୦ରେ, ଡେଙ୍ଗୁ କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ୦.୦୧% ଉପରେ ସ୍ଥିର ରହିଛି, ଯେମିତିକି ୨୦୧୯ରେ ଥିଲା ।
ଯୋଜନାର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଏବଂ ପ୍ରଗତି:
୨୦୨୦-୨୧ରେ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଗତି ନିମ୍ନମତେ:
୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ୧,୦୫,୧୪୭ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକର ଅନୁମୋଦନ ମଞ୍ଜୁର କରା ଯାଇଥିଲା । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର ପୋର୍ଟାଲରେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିବା ବିବରଣୀ ଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୧,୧୦,୦୦୦ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ୧,୧୭,୪୪୦ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ହାରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା ।
୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ୫,୩୪,୭୭୧ ଆଶା, ୧,୨୪,୭୩୨ ମଲ୍ଟି-ପର୍ପସ ୱାର୍କର (ଏମ୍‌ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁ-ଏଫ୍‌) / ଅକ୍‌ଜୁଲିଆରୀ ନର୍ସ ମିଡ୍‌ୱାଇଫ୍ (ଏଏନ୍‌ଏମ୍‌), ୨୬,୦୩୩ ଷ୍ଟାଫ୍ ନର୍ସ ଏବଂ ୨୬,୬୩୩ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏଚ୍‌ସି) ମେଡିକାଲ ଅଫିସର ମାନେ ଅଣ-ସଂଚରିତ ରୋଗ (ଏନ୍‌ସିଡି) ଗୁଡିକ ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ହୋଇ ସାରିଥିଲେ ।
ଏନ୍‌ଆର୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ / ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ଯୋଜନାର ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ପରଠାରୁ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ଅନୁପାଦ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌), ପାଂଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍‌) ଏବଂ ଆଇଏମ୍‌ଆର୍‌ରେ ହ୍ରାସ ଘଟିବାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ହ୍ରାସ ହାର ବଜାୟ ରହିଲେ, ଭାରତ ଏହାର ଏସ୍‌ଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍ - ୭୦, ୟୁ୫ଏମ୍‌ଆର୍ - ୨୫) ଧାର୍ଯ୍ୟ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୩୦ର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିବ ।
ସଘନୀକୃତ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ୩.୦ ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୨୦୨୧ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରା ଯାଇଥିଲା, ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳରେ ମୋଟ ୨୫୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରାପ୍ତବୟସ୍କ ଜାପାନିଜ ଏନ୍‌ସେଫାଲାଇଟିସ ଟିକା ଯାହା ୩ ଗୋଟି ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ଯଥା - ଆସାମ, ଉତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩.୫ କୋଟି ପ୍ରାପ୍ତବୟସ୍କଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆ ଯାଇ ସାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷିତ ମାତୃତ୍ୱ ଅଭିଯାନ (ପିଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏ) ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳର ୧୮,୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକରେ ୩୧.୪୯ ଲକ୍ଷ ଏଏନ୍‌ସି ଚେକ୍‌-ଅପ୍ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ: ୨୦୨ ଲେବର ରୁମ୍ ଏବଂ ୧୪୧ ମ୍ୟାଟରନିଟି ଅପରେସନ ଥିଏଟରକୁ ରାଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ୬୪ ଲେବର ରୁମ୍ ଏବଂ ୪୭ ମ୍ୟାଟରନିଟି ଅପରେସନ ଥିଏଟରକୁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ଶୀତଳ ପ୍ରବାହ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଶୀତଳ ପ୍ରବାହ ସରଞ୍ଜାମ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଇଏଲ୍‌ଆର (ବଡ଼) - ୧୦୪୧, ଆଇଏଲ୍‌ଆର (ଛୋଟ) - ୫୧୮୫, ଡିଏଫ୍ (ବଡ଼) - ୧୫୩୨, ଶୀତଳ ବାକ୍ସ (ବଡ଼) - ୨୬୭୪, ଶୀତଳ ବାକ୍ସ (ଛୋଟ) - ୩୭୦୦, ଟିକା ବହନକାରୀ - ୬୬,୫୮୪ ଏବଂ ବରଫ ପ୍ୟାକ୍ - ୩୧,୩୦୩ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆ ଯାଇଛି ।
୨୦୨୦-୨୧ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ୧୩,୦୬୬ ଜଣ ଆଶାଙ୍କୁ ଚୟନ କରା ଯାଇଥିଲା ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ଆଶାଙ୍କ ଭଣ୍ଡାରକୁ ମୋଟ ୧୦.୬୯ ଲକ୍ଷରେ ପହଂଚାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସେବା (ଏନ୍‌ଏଏସ୍‌): ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ୩୫ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇ ସାରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠି ଲୋକମାନେ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଡାକିବା ପାଇଁ ୧୦୮ ବା ୧୦୨ ଡାଏଲ କରି ପାରିବେ । ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୭୩୫ ଅତିରିକ୍ତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସେବା ଯାନ ଗୁଡିକ ଯୋଗ କରା ଯାଇଥିଲା ।
୨୦୨୦-୨୧ ବର୍ଷରେ ଅତିରିକ୍ତ ମୋବାଇଲ ମେଡିକାଲ ୟୁନିଟ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ୟୁ) ଗୁଡିକ ଯୋଗ କରା ଯାଇଥିଲା ।
୨୪x୭ ସେବା ସମୂହ ଏବଂ ଫାଷ୍ଟ ରେଫରାଲ ସୁବିଧା ସମୂହ: ୨୦୨୦ -୨୧ ବର୍ଷରେ ୧୧୪୦ ସୁବିଧା ଗୁଡିକୁ ଏଫ୍‌ଆର୍‌ୟୁଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଯୋଗ କରା ଯାଇଥିଲା ।
କାୟାକଳ୍ପ: ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୧୦.୭୧୭ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା କାୟାକଳ୍ପ ପୁରସ୍କାର ଲାଭ କରିଥିଲେ ।
ମ୍ୟାଲେରିଆ: ୨୦୧୪ରେ ମୋଟ ମ୍ୟାଲେରିଆ ମାମଲା ୧୧,୦୨,୨୦୫ ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୫୬୧ ଥିବା ବେଳେ ସେହି ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ ଏହା ଯଥାକ୍ରମେ ୧,୮୧,୮୩୧ ଏବଂ ୬୩ ହୋଇଥିବା ତଥ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ଏହା ସୂଚାଇ ଥିଲା ଯେ ୨୦୧୪ର ସମାନ ଅବଧିରେ ମ୍ୟାଲେରିଆ ମାମଲା ଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮୩.୫୦% ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮୮.୭୭% ହ୍ରାସ ଘଟିଥିଲା ।
କଳା- ଜ୍ୱର: କଳା- ଜ୍ୱର ସ୍ଥାନିକ ବ୍ଲକ୍ ଗୁଡିକର ହାର ୧୦,୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ୧ କେଏରୁ କମ୍ ମାମଲା ଦୂରୀକରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ୨୦୧୪ରେ ୭୪.୨%ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୯୭.୫%ରେ ପହଂଚି ଥିଲା ।
ଲସିକା ଫାଇଲେରିଆ : ୨୦୨୦ - ୨୧ରେ , ୨୭୨ ଏଲ୍‌ଏଫ୍ ସ୍ଥାନିକ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକରୁ, ୯୮ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକର ୧ ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ ଆକଳନ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଟିଏଏସ୍ - ୧)କୁ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇ ସାରିଛି ଏବଂ ଏମ୍‌ଡିଏକୁ ବନ୍ଦ କରି ସାରିଛି ଏବଂ ଏହିସବୁ ଜିଲ୍ଲା ପୋଷ୍ଟ ଏମ୍‌ଡିଏ ଅଧୀନରେ ରହିଛି ।
ଡେଙ୍ଗୁ ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମାମଲାର ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ସିଏଫ୍‌ଆର)କୁ ସ୍ଥିର ରଖିବା ଥିଲା ୧ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରା ଯାଇଥିଲା, କାରଣ ୨୦୧୪ରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ୦.୩% ଥିଲା ଏବଂ ୨୦୧୫ରୁ ୨୦୧୮ ମଧ୍ୟରେ, ସିଏଫ୍‌ଆର ୦.୨% ଉପରେ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲା । ପୁନଶ୍ଚ ୨୦୨୦ରେ, ଏହା ୨୦୧୯ ଭଳି ୦.୧%ରେ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲା ।
ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗ ଉନ୍ମୁଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନ୍‌ଟିଇପି) : ସାରା ଦେଶରେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ସମୁଦାୟ ୧୨୮୫ କ୍ୟାର୍ଟ୍ରିଜ୍ ଆଧାରିତ ନ୍ୟୁକ୍ଲିକ୍ ଏସିଡ୍ ଆମ୍ପ୍ଲିଫିକେସନ୍ ଟେଷ୍ଟ (ସିବିଏସ୍‌ଏଏସି) ମେସିନ୍ ଗୁଡିକ ଏବଂ ୨୨୦୬ ଷ୍ଟେନ୍ ମେସିନ୍ ଚାଲୁ ରହିଛି । ୨୦୨୦ରେ ୨୯.୮୫ ଲକ୍ଷ ଆଣବିକ ପରୀକ୍ଷଣ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ୨୦୧୭ ସମୟରେ ୭.୪୮ ଲକ୍ଷ ତୁଳନାରେ ୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକରେ ଲଘୁ ଏମ୍‌ଡିଆର୍ - ଟିବି ଆହାର ଏବଂ ବେଡାକ୍ୱିଲାଇନ୍ / ଡେଲାମନିଡ୍ (ନୂତନ ଔଷଧ) ଆଧାରିତ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି । ୨୦୨୦ରେ, ୩୦,୬୦୫ ଏମ୍‌ଡିଆର୍‌/ ଆର୍‌ଆର୍ - ଟିବି ରୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ କମ୍ ଏମ୍‌ଡିଆର୍ - ଟିବି ରେଜିମେନ ଉପରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି, ୧୦, ୪୮୯ ଡିଆର୍ - ଟିବି ରୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଔଷଧଯୁକ୍ତ ରେଜିମେନ (ବେଡାକ୍ୱିଲାଇନ୍‌) - ୧୦, ୧୪୦ ଏବଂ ଡେଲାମନିଡ୍ - ୩୪୯) ଉପରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି ।
ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ସରକାରୀ ଘରୋଇ ଭାଗୀଦାରୀତାରେ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡିକରେ ଡାୟାଲିସିସ୍ ସୁବିଧା ଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଡାୟାଲିସିସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମଏନ୍ ଡିପି) ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ - ୨୧ ସମୟରେ , ୫୭୮୧ ମେସିନ୍ ଗୁଡିକୁ ସ୍ଥାପନ କରି ୯୧୦ ଡାୟାଲିସିସ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକରେ ୫୦୫ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକରେ ୨୫ଟି ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକରେ ପିଏମ୍‌ଏନ୍‌ଡିପି ଲାଗୁ କରା ଯାଇଛି । ୨୦୨୦ - ୨୧ ସମୟରେ, ସମୁଦାୟ ୩.୫୯ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀ ମାନେ ଡାୟାଲିସିସ୍ ସେବା ଗୁଡିକର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୩୫.୮୨ ଲକ୍ଷ ହେମୋ - ଡାୟାଲିସିସ୍ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ କରା ଯାଇଛି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି :
ଗ୍ରାମୀଣ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବିଶେଷ ରୂପରେ ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡିକରେ (ଡିଏଚ୍‌) ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁଲଭ, ଶସ୍ତା ଏବଂ ଗୁଣବତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡିକର ନିର୍ମାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ୨୦୦୫ରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୨ରେ, ଜାତୀୟ ସହରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନ୍‌ୟୁଏଚ୍‌ଏମ୍‌) ସଙ୍କଳ୍ପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏନ୍‌ଆର୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌କୁ ଦୁଇ ଉପ ମିଶନ ଗୁଡିକ, ଯଥା : ଏନ୍‌ଆ୍‌ରଏଚ୍‌ଏମ୍ ଏବଂ ଏନ୍‌ୟୁଏଚ୍‌ଏମ୍ ସହିତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନ୍‌ଏଚଏମ୍‌) ରୂପରେ ପୁଣି ଥରେ ନାମିତ କରା ଯାଇଥିଲା ।
କ୍ୟାବିନେଟ୍ ୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୮ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ବୈଠକରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନକୁ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୭ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୪୨ (୦୨/ ପିଏଫ୍ - ୨, ୨୦୧୪) ତା ୧୦/ ୦୧/ ୨୦୨୨ ରିଖ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନର ଅନ୍ତରୀଣ ବିସ୍ତାରକୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଅବଧି ନିମନ୍ତେ କିମ୍ବା ପଂଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗର ଅନୁମୋଦନ ତାରିଖ, ଯାହା ପ୍ରଥମେ ଆସିବ, ତାହା ପ୍ରଭାବୀ ହେବ ବୋଲି ଜାରି କରିଥିଲେ ।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ ନିଜର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ତା ୦୧/ ୦୨/ ୨୦୨୨ ରିଖରେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୦୧ (୦୧) / ପିଏଫ୍‌ସି - ୧ / ୨୦୨୨ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନକୁ ୦୧/ ୦୪/ ୨୦୨୧ ରୁ ୩୧/୦୩/ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିମ୍ବା ଆଗାମୀ ସମୀକ୍ଷା, ଯାହା ପ୍ରଥମେ ହେବ, ସେହିଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟୟ ଅର୍ଥ ସମିତି (ଇଏଫ୍‌ସି)ର ସୁପାରିସ ଗୁଡିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୀମା ଇତ୍ୟାଦିର ଅନୁପାଳନର ଅଧୀନ ଅଟେ ।
ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ନିମନ୍ତେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ ଆଗକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଥାଏ ଯେ, ଏହି ପ୍ରତ୍ୟାଯୋଜିତ ଶକ୍ତି ଗୁଡିକର ପ୍ରୟୋଗ ଏହି ସର୍ତର ଅଧୀନ ହେବ କି, ଏନ୍ (ଆର୍‌) ଏଚ୍‌ଏମ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ, ଆର୍ଥିକ ମାନଦଣ୍ଡ ଗୁଡିକରେ ବିଚଳନ, ଚାଲୁ ରହିଥିବା ଯୋଜନା ଗୁଡିକରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ନୂତନ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ବିବରଣୀ ସହିତ ବାର୍ଷିକ ଆଧାର ଉପରେ ସୂଚନା ନିମନ୍ତେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଥମେ ରଖା ଯିବ ।

Cabinet
Union Cabinet informed about progress under National Health Mission (NHM) - 2020-21
28 SEP 2022 3:55PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, was apprised about the progress under NHM during FY 2020-21 including accelerated decline in MMR, IMR, U5MR and TFR. It also noted the progress in respect of various diseases programmes like TB, Malaria, Kala-Azar, Dengue, Tuberculosis, Leprosy, Viral Hepatitis etc.
Expenditure involved: Rs. 27,989.00 Cr (Central Share)
No. of beneficiaries:
NHM is implemented for universal benefit – i.e. entire population; services are offered to everyone visiting the public healthcare facilities with a special focus to vulnerable section of the society.
Point-wise details:
The Cabinet noted the role of NHM as implementing agency for the Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP) Phase-I to accelerate health system preparedness for immediate responsiveness for early prevention, detection and management of COVID-19. ECRP-I is a 100% centrally supported intervention and an amount of Rs. 8,147.28 crores were allocated to States/UTs for the period upto 31.03.2021.
The interventions in this package were implemented using National Health Mission framework, supplementing the available resources for health systems strengthening. The objective of the package was to slow down the spread of COVID-19 and to support & strengthen National and State Health System for prevention and preparedness for future.
Implementation strategy and targets:
Implementation strategy:
The implementation strategy of Ministry of Health and Family Welfare under NHM is to provide financial and technical support to States / Union Territories (UTs) enabling them to provide accessible, affordable, accountable, and effective healthcare upto District Hospitals (DHs), especially to the poor and vulnerable sections of the population. It has also aimed to bridge the gap in rural healthcare services through improved health infrastructure, augmentation of human resource and improved service delivery in rural areas and has envisaged decentralization of programme to district level to facilitate need-based interventions, improve intra and inter-sectoral convergence and effective utilization of resources.
Targets under NHM by 2025:
• Reduce MMR to 90 from 113
• Reduce IMR to 23 from 32
• Reduce U5MR to 23 from 36
• Sustain TFR to 2.1
• Reduce prevalence of Leprosy to <1/10000 population and incidence to zero in all districts
• Annual Malaria Incidence to be <1/1000
• Prevent and reduce mortality & morbidity from communicable, non- communicable; injuries and emerging diseases
• Reduce household out-of-pocket expenditure on total health care expenditure
• Ending the TB epidemic by 2025 from the country.
Major impact, including Employment Generation Potential:
• The implementation of NHM in 2020-21 lead to engagement of 2.71 lakh additional Human Resources which includes GDMOs, Specialists, ANMs, Staff Nurses, AYUSH Doctors, Paramedics, AYUSH Paramedics, Programme Management Staff and Public Health Mangers on contractual basis.
• The implementation of NHM during 2020-21 has led to further strengthening of Public Health system which also enabled effective and coordinated COVID-19 response by way of introducing India COVID 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP).
• U5MR in India has declined from 49 in 2013 to 36 in 2018 and the percentage annual rate of decline in U5MR during 2013-2018 has accelerated to 6.0 % from 3.9 % observed during 1990-2012. As per SRS 2020, U5MR has further reduced to 32.
• Maternal Mortality Ratio (MMR) of India has declined by 443 points from 556 per one lakh live births in 1990 to 113 in 2016-18. A decline of 80% has been achieved in MMR since 1990, which is higher than the global decline of 45%. In last five years, Maternal Mortality Ratio (MMR) has declined from 167 in 2011-13 (SRS) to 113 in 2016-18 (SRS). As per SRS 2017-19, MMR has further reduced to 103.
• IMR has declined from 80 in 1990 to 32 in the year 2018. Percentage annual compound rate of decline in IMR during past five years, i.e. during 2013 to 2018, has accelerated to 4.4% from 2.9% observed during 1990-2012. As per SRS 2020, IMR has further reduced to 28.
• As per Sample Registration System (SRS), TFR in India declined from 2.3 in 2013 to 2.2 in the year 2018. The National Family Health Survey-4 (NFHS-4, 2015-16) also recorded a TFR of 2.2. The percentage annual compound rate of decline in TFR during 2013 -2018 has been observed as 0.89%. Currently 28 States/ UTs out of 36 have achieved desired replacement level of fertility (2.1). As per SRS 2020, SRS has further reduced to 2.0.
• In the year 2020, malaria cases and deaths have declined by 46.28% and 18.18%, respectively.
• The incidence of TB per 1,00,000 population has been reduced from 234 in 2012 to 193 in 2019. The mortality due to TB per 1,00,000 populations for India reduced from 42 in 2012 to 33 in 2019.
• The percentage of Kala Azar (KA) endemic blocks, achieving the elimination target of < 1 KA case per 10000 population, increased from 74.2% in 2014 to 97.5% in 2020-21.
• The National target of sustaining Case Fatality Rate (CFR) to less than 1 percent was achieved. In 2020, the case fatality rate on account of Dengue has been sustained at 0.01% as it was in 2019.
Details & progress of scheme:
Progress under NHM during 2020-21 is as under:
• The approvals of 1,05,147 Ayushman Bharat-Health & Wellness Centres were accorded till 31st March 2021. As reported by the States/UTs on the Ayushman Bharat - Health & Wellness Centres Portal, 1,17,440 Health & Wellness Centres were operationalized against the cumulative target of 1,10,000 till 31st March, 2022.
• A total of 5,34,771 ASHAs, 1,24,732 Multi-Purpose Workers (MPWs-F) / Auxiliary Nurse Midwife (ANMs), 26,033 Staff Nurses and 26,633 Primary Health Center (PHC) Medical Officers were trained on Non-Communicable Diseases (NCDs) by the end of 31st March, 2021.
• There has been acceleration in decline of Maternal Mortality Ratio (MMR), Under Five Mortality Rate (U5MR) and the IMR since the launch of the NRHM/NHM. At the current rate of decline, India should able to reach its SDG target (MMR-70, U5MR-25) much before the due year i.e. 2030.
• Intensified Mission Indradhanush 3.0 was conducted from February 2021 to March 2021, a total of 250 districts were identified across 29 states/UTs.
• Around 6.58 crore doses of Rotavirus vaccine were administered in all States/UTs.
• Around 204.06 lakh doses of Pneumococcal Conjugated Vaccine (PCV) were administered in 6 states Bihar, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh & Haryana. As per Budget Announcement 2021-22, PCV has been scaled up nationwide under Universal Immunization Programme (UIP).
• Around 3.5 crore adults have been vaccinated with adult Japanese Encephalitis Vaccine which has been carried out in 35 endemic Districts of 3 States viz. Assam, Uttar Pradesh and West Bengal.
• 31.49 Lakh ANC check-ups had been conducted at over 18,400 health facilities across all State/UTs under Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA).
• LaQshya: 202 Labour Rooms & 141 Maternity Operation Theatres are State LaQshya certified and 64 Labour Rooms & 47 Maternity Operation Theatres are National LaQshya certified.
• To strengthen the Cold Chain system in the country, Cold Chain equipment i.e. ILR (large)- 1041, ILR (small)- 5185, DF (large)- 1532, Cold Box (large)- 2674, Cold Box (Small) - 3700, Vaccine Carrier – 66,584 and Ice packs – 31,003 had been supplied to the States/UTs.
• A total of 13,066 ASHAs were selected during 2020-21 making the total pool ASHAs 10.69 lakhs across the country upto 31st March, 2021.
• National Ambulance Services (NAS): As on March 2021, 35 States / UTs have the facility where people can Dial 108 or 102 for calling an ambulance. 735 additional Emergency Response Service vehicles were added in 2020-21.
• During 2020-21, 30 additional Mobile Medical Units (MMUs) were added.
• 24x7 Services and First Referral facilities: During 2020-21, 1140 facilities were added as FRUs operationalization.
• Kayakalp: 10,717 public health facilities received Kayakalp awards under this scheme in 2020-21.
• Malaria: The total number of malaria cases and deaths reported in 2020 were 1,81,831 and 63 respectively in comparison to 11,02,205 cases and 561 deaths reported in 2014, indicating a decline of 83.50% malaria cases and 88.77% deaths in comparison to the corresponding period of 2014.
• Kala-Azar: The percentage of Kala Azar (KA) endemic blocks, achieving the elimination target of < 1 KA case per 10,000 population, increased from 74.2% in 2014 to 97.5% in 2020-21.
• Lymphatic Filariasis: In 2020-21, among 272 LF endemic districts, 98 districts have successfully cleared 1 Transmission Assessment Survey (TAS-1) and stopped MDA and these districts are under Post MDA surveillance.
• In relation to Dengue, the National target was to sustain case fatality rate (CFR)<1 percent. The target was achieved as case fatality rate in 2014 was 0.3% and during 2015 to 2018, CFR has been sustained at 0.2%. Further in 2020, it has been sustained at 0.1% as it was in 2019.
• National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP): A total of 1,285 Cartridge Based Nucleic Acid Amplification Test (CBNAAT) machines and 2,206 Truenat machines are operational at district level across the country. In 2020, 29.85 lakh molecular tests have been performed. This is 4 times increase as compared to 7.48 lakh during 2017. Shorter MDR-TB regimen and Bedaquiline/Delamanid (newer drugs) based regimen rolled out in all State/UTs. In 2020, 30,605 MDR/RR-TB patients have been initiated on shorter MDR-TB regimen, 10,489 DR-TB patients have been initiated on newer drug containing regimen (Bedaquiline-10,140 and Delamanid-349) throughout country.
• Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) was launched in 2016 to support dialysis facilities in all district hospitals in the PPP mode under NHM. During FY 2020-21, PMNDP has been implemented in 35 States/UT in 505 Districts in 910 Dialysis Centres by deploying 5781 machines. During 2020-21, total 3.59 lakh patient availed dialysis services and 35.82 Lakhs Hemo-dialysis Sessions held.
Background:
The National Rural Health Mission was launched in 2005 with the objective of building public health systems to provide accessible, affordable and quality health care to the rural population, especially the vulnerable groups, up to the District Hospitals (DH) level. In 2012, the National Urban Health Mission (NUHM) was conceptualized and the NRHM was rechristened as the National Health Mission (NHM) with the two Sub Missions viz. the NRHM and the NUHM.
Continuation of the National Health Mission-with effect from 1st April 2017 to 31st March 2020 was approved by Cabinet in its meeting held on 21st March 2018.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its Office Memorandum No. 42(02/PF-II.2014) dated 10th January 2020 has also accorded interim extension of National Health Mission for a period up to 31st March 2021 or till the date the recommendation of 15th Finance Commissions come into effect, whichever is earlier.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its OM No. 01(01)/PFC-I/2022 dated 01st February, 2022 has further accorded the approval for continuation of National Health Mission from 01.04.2021 to 31.03.2026 or till further review, whichever is earlier, subject to the adherence to Expenditure Finance Committee’s (EFC) recommendations and the financial ceilings etc.
The Cabinet approval for NHM Framework further stipulates that exercise of these delegated powers would be subject to the condition that a progress report regarding N(R)HM, along with deviation in financial norms, modifications in ongoing schemes and details of new schemes be placed before the Cabinet for information on an annual basis.