Cabinet
Union Cabinet informed about progress under National Health Mission (NHM) - 2020-21
28 SEP 2022 3:55PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, was apprised about the progress under NHM during FY 2020-21 including accelerated decline in MMR, IMR, U5MR and TFR. It also noted the progress in respect of various diseases programmes like TB, Malaria, Kala-Azar, Dengue, Tuberculosis, Leprosy, Viral Hepatitis etc.
Expenditure involved: Rs. 27,989.00 Cr (Central Share)
No. of beneficiaries:
NHM is implemented for universal benefit – i.e. entire population; services are offered to everyone visiting the public healthcare facilities with a special focus to vulnerable section of the society.
Point-wise details:
The Cabinet noted the role of NHM as implementing agency for the Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP) Phase-I to accelerate health system preparedness for immediate responsiveness for early prevention, detection and management of COVID-19. ECRP-I is a 100% centrally supported intervention and an amount of Rs. 8,147.28 crores were allocated to States/UTs for the period upto 31.03.2021.
The interventions in this package were implemented using National Health Mission framework, supplementing the available resources for health systems strengthening. The objective of the package was to slow down the spread of COVID-19 and to support & strengthen National and State Health System for prevention and preparedness for future.
Implementation strategy and targets:
Implementation strategy:
The implementation strategy of Ministry of Health and Family Welfare under NHM is to provide financial and technical support to States / Union Territories (UTs) enabling them to provide accessible, affordable, accountable, and effective healthcare upto District Hospitals (DHs), especially to the poor and vulnerable sections of the population. It has also aimed to bridge the gap in rural healthcare services through improved health infrastructure, augmentation of human resource and improved service delivery in rural areas and has envisaged decentralization of programme to district level to facilitate need-based interventions, improve intra and inter-sectoral convergence and effective utilization of resources.
Targets under NHM by 2025:
• Reduce MMR to 90 from 113
• Reduce IMR to 23 from 32
• Reduce U5MR to 23 from 36
• Sustain TFR to 2.1
• Reduce prevalence of Leprosy to <1/10000 population and incidence to zero in all districts
• Annual Malaria Incidence to be <1/1000
• Prevent and reduce mortality & morbidity from communicable, non- communicable; injuries and emerging diseases
• Reduce household out-of-pocket expenditure on total health care expenditure
• Ending the TB epidemic by 2025 from the country.
Major impact, including Employment Generation Potential:
• The implementation of NHM in 2020-21 lead to engagement of 2.71 lakh additional Human Resources which includes GDMOs, Specialists, ANMs, Staff Nurses, AYUSH Doctors, Paramedics, AYUSH Paramedics, Programme Management Staff and Public Health Mangers on contractual basis.
• The implementation of NHM during 2020-21 has led to further strengthening of Public Health system which also enabled effective and coordinated COVID-19 response by way of introducing India COVID 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ECRP).
• U5MR in India has declined from 49 in 2013 to 36 in 2018 and the percentage annual rate of decline in U5MR during 2013-2018 has accelerated to 6.0 % from 3.9 % observed during 1990-2012. As per SRS 2020, U5MR has further reduced to 32.
• Maternal Mortality Ratio (MMR) of India has declined by 443 points from 556 per one lakh live births in 1990 to 113 in 2016-18. A decline of 80% has been achieved in MMR since 1990, which is higher than the global decline of 45%. In last five years, Maternal Mortality Ratio (MMR) has declined from 167 in 2011-13 (SRS) to 113 in 2016-18 (SRS). As per SRS 2017-19, MMR has further reduced to 103.
• IMR has declined from 80 in 1990 to 32 in the year 2018. Percentage annual compound rate of decline in IMR during past five years, i.e. during 2013 to 2018, has accelerated to 4.4% from 2.9% observed during 1990-2012. As per SRS 2020, IMR has further reduced to 28.
• As per Sample Registration System (SRS), TFR in India declined from 2.3 in 2013 to 2.2 in the year 2018. The National Family Health Survey-4 (NFHS-4, 2015-16) also recorded a TFR of 2.2. The percentage annual compound rate of decline in TFR during 2013 -2018 has been observed as 0.89%. Currently 28 States/ UTs out of 36 have achieved desired replacement level of fertility (2.1). As per SRS 2020, SRS has further reduced to 2.0.
• In the year 2020, malaria cases and deaths have declined by 46.28% and 18.18%, respectively.
• The incidence of TB per 1,00,000 population has been reduced from 234 in 2012 to 193 in 2019. The mortality due to TB per 1,00,000 populations for India reduced from 42 in 2012 to 33 in 2019.
• The percentage of Kala Azar (KA) endemic blocks, achieving the elimination target of < 1 KA case per 10000 population, increased from 74.2% in 2014 to 97.5% in 2020-21.
• The National target of sustaining Case Fatality Rate (CFR) to less than 1 percent was achieved. In 2020, the case fatality rate on account of Dengue has been sustained at 0.01% as it was in 2019.
Details & progress of scheme:
Progress under NHM during 2020-21 is as under:
• The approvals of 1,05,147 Ayushman Bharat-Health & Wellness Centres were accorded till 31st March 2021. As reported by the States/UTs on the Ayushman Bharat - Health & Wellness Centres Portal, 1,17,440 Health & Wellness Centres were operationalized against the cumulative target of 1,10,000 till 31st March, 2022.
• A total of 5,34,771 ASHAs, 1,24,732 Multi-Purpose Workers (MPWs-F) / Auxiliary Nurse Midwife (ANMs), 26,033 Staff Nurses and 26,633 Primary Health Center (PHC) Medical Officers were trained on Non-Communicable Diseases (NCDs) by the end of 31st March, 2021.
• There has been acceleration in decline of Maternal Mortality Ratio (MMR), Under Five Mortality Rate (U5MR) and the IMR since the launch of the NRHM/NHM. At the current rate of decline, India should able to reach its SDG target (MMR-70, U5MR-25) much before the due year i.e. 2030.
• Intensified Mission Indradhanush 3.0 was conducted from February 2021 to March 2021, a total of 250 districts were identified across 29 states/UTs.
• Around 6.58 crore doses of Rotavirus vaccine were administered in all States/UTs.
• Around 204.06 lakh doses of Pneumococcal Conjugated Vaccine (PCV) were administered in 6 states Bihar, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh & Haryana. As per Budget Announcement 2021-22, PCV has been scaled up nationwide under Universal Immunization Programme (UIP).
• Around 3.5 crore adults have been vaccinated with adult Japanese Encephalitis Vaccine which has been carried out in 35 endemic Districts of 3 States viz. Assam, Uttar Pradesh and West Bengal.
• 31.49 Lakh ANC check-ups had been conducted at over 18,400 health facilities across all State/UTs under Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA).
• LaQshya: 202 Labour Rooms & 141 Maternity Operation Theatres are State LaQshya certified and 64 Labour Rooms & 47 Maternity Operation Theatres are National LaQshya certified.
• To strengthen the Cold Chain system in the country, Cold Chain equipment i.e. ILR (large)- 1041, ILR (small)- 5185, DF (large)- 1532, Cold Box (large)- 2674, Cold Box (Small) - 3700, Vaccine Carrier – 66,584 and Ice packs – 31,003 had been supplied to the States/UTs.
• A total of 13,066 ASHAs were selected during 2020-21 making the total pool ASHAs 10.69 lakhs across the country upto 31st March, 2021.
• National Ambulance Services (NAS): As on March 2021, 35 States / UTs have the facility where people can Dial 108 or 102 for calling an ambulance. 735 additional Emergency Response Service vehicles were added in 2020-21.
• During 2020-21, 30 additional Mobile Medical Units (MMUs) were added.
• 24x7 Services and First Referral facilities: During 2020-21, 1140 facilities were added as FRUs operationalization.
• Kayakalp: 10,717 public health facilities received Kayakalp awards under this scheme in 2020-21.
• Malaria: The total number of malaria cases and deaths reported in 2020 were 1,81,831 and 63 respectively in comparison to 11,02,205 cases and 561 deaths reported in 2014, indicating a decline of 83.50% malaria cases and 88.77% deaths in comparison to the corresponding period of 2014.
• Kala-Azar: The percentage of Kala Azar (KA) endemic blocks, achieving the elimination target of < 1 KA case per 10,000 population, increased from 74.2% in 2014 to 97.5% in 2020-21.
• Lymphatic Filariasis: In 2020-21, among 272 LF endemic districts, 98 districts have successfully cleared 1 Transmission Assessment Survey (TAS-1) and stopped MDA and these districts are under Post MDA surveillance.
• In relation to Dengue, the National target was to sustain case fatality rate (CFR)<1 percent. The target was achieved as case fatality rate in 2014 was 0.3% and during 2015 to 2018, CFR has been sustained at 0.2%. Further in 2020, it has been sustained at 0.1% as it was in 2019.
• National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP): A total of 1,285 Cartridge Based Nucleic Acid Amplification Test (CBNAAT) machines and 2,206 Truenat machines are operational at district level across the country. In 2020, 29.85 lakh molecular tests have been performed. This is 4 times increase as compared to 7.48 lakh during 2017. Shorter MDR-TB regimen and Bedaquiline/Delamanid (newer drugs) based regimen rolled out in all State/UTs. In 2020, 30,605 MDR/RR-TB patients have been initiated on shorter MDR-TB regimen, 10,489 DR-TB patients have been initiated on newer drug containing regimen (Bedaquiline-10,140 and Delamanid-349) throughout country.
• Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) was launched in 2016 to support dialysis facilities in all district hospitals in the PPP mode under NHM. During FY 2020-21, PMNDP has been implemented in 35 States/UT in 505 Districts in 910 Dialysis Centres by deploying 5781 machines. During 2020-21, total 3.59 lakh patient availed dialysis services and 35.82 Lakhs Hemo-dialysis Sessions held.
Background:
The National Rural Health Mission was launched in 2005 with the objective of building public health systems to provide accessible, affordable and quality health care to the rural population, especially the vulnerable groups, up to the District Hospitals (DH) level. In 2012, the National Urban Health Mission (NUHM) was conceptualized and the NRHM was rechristened as the National Health Mission (NHM) with the two Sub Missions viz. the NRHM and the NUHM.
Continuation of the National Health Mission-with effect from 1st April 2017 to 31st March 2020 was approved by Cabinet in its meeting held on 21st March 2018.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its Office Memorandum No. 42(02/PF-II.2014) dated 10th January 2020 has also accorded interim extension of National Health Mission for a period up to 31st March 2021 or till the date the recommendation of 15th Finance Commissions come into effect, whichever is earlier.
The Ministry of Finance, Department of Expenditure vide its OM No. 01(01)/PFC-I/2022 dated 01st February, 2022 has further accorded the approval for continuation of National Health Mission from 01.04.2021 to 31.03.2026 or till further review, whichever is earlier, subject to the adherence to Expenditure Finance Committee’s (EFC) recommendations and the financial ceilings etc.
The Cabinet approval for NHM Framework further stipulates that exercise of these delegated powers would be subject to the condition that a progress report regarding N(R)HM, along with deviation in financial norms, modifications in ongoing schemes and details of new schemes be placed before the Cabinet for information on an annual basis.

মন্ত্রীমন্দল
নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)- ২০২০-২১গী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা পাউদমখ্রে
28 SEP 2022 3:55PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী বজেৎকী মফমদা এম.এম.আর., আই.এম.আর., য়ু.৫.এম.আর. অমসুং তি.এফ.আর.গী চাংদা খোঙজেল য়াঙনা হন্থরকপগী ফিভম য়াওনা শেনবা চহি ২০২০-২১দা এন.ঐচ.এম.গী থবক খুমাং চাউশিনবগী ৱাফম তমখ্রে। তি.বি., মেলেরিয়া, কালা-অজার, দেঙ্গী, ত্যুবর্ক্যুলোসিস, লেপ্রোসী, ভাইরেল হেপাতাইতিসনচিংবা লাইনাগী প্রোগ্রাম কয়াগী মতাংদা থবক খুমাং চাউশিনবগী ৱাফমসু পাউদমখি।
চাদিং তৌখিবাঃ লুপা করোর ২৭,৯৮৯.০০ (কেন্দ্রগী শরুক)
বেনিফিশরী মশিং:
এন.ঐচ.এম. অসি মীপুম খুদিংগী, হায়বদি, মীশিং অপুনবগী কান্নবা পুরক্নবা চলায়বনি; খুন্নাইগী অৱাবা য়াম্না তাবা মীওইশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙবগা লোয়ননা পব্লিক হেল্থ কেয়র সর্ভিসতা লাকপা মীপুম খুদিংদা সর্ভিসশিং ফংহনবনি।
অখন্নবা হীরমশিংগী অকুপ্পা মরোল:
কোবিদ-১৯বু খুদক্তা মাইয়োক্নবা, ঙল্লিঙৈদা ঙাকথোকপা, নারে খঙদোকপা অমসুং শেন্নবগী হীরমদা হেল্থ সীস্তেমগী শেম-শাবগী মতৌশিংবু খোঙজেল য়াঙহন্নবা ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সীস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ (ই.সি.আর.পি.) ফেজ-১গী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইনা এন.ঐচ.এম.না লৌখিবা থৌদাংবু কেবিনেৎনা শকখঙখি। ই.সি.আর.পি.-১ অসি কেন্দ্রনা ১০০% শৌগত্তুনা পাংথোকপা থৌওংনি অমসুং মসিগীদমক্তা ৩১/৩/২০২১ ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি}শিংদা লুপা করোর ৮১৪৭ কাইথখিবনি।
পেকেজ অসিগী থবকশিংবু হকশেলগী পথাপশিং মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবগীদমক্তা লৈজরিবা রিসোর্সশিংবু তেংবাংদুনা নেস্নেল হেল্থ মিসন ফ্রেমৱর্ক শিজিন্নদুনা থবক্তা ওন্থোকখি। পেকেজ অসিগী পান্দমদি কোবিদ-১৯ শন্দোকপা তপথহনবনি অমসুং মসিদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং তুংগীদমক্তা হেন্না শেম-শাদুনা লৈবা ঙমহন্নবগীদমক্তা লৈবাক অমসুং রাজ্যগী হকশেল পথাপশিংদা তেংবাংদুনা মপাঙ্গল লৈহনবনি।
থবক্তা ওন্থোকপগী থৌরাং অমসুং পান্দমশিং:
থবক্তা ওন্থোকপগী থৌরাং:
এন.ঐচ.এম.গী মখাদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী থবক পাংথোকপগী থৌরাংশিং অসিদি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংবু লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংদা, অখন্নবা ওইনা খুন্নাইগী অৱাবা য়াম্না তাগনবা মীওইশিংদা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল (দি.ঐচ.) ফাওবগী থাক্তা লায়না ফংবা, শেল চঙদবা, থাজবা য়াবা অমসুং মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা হেল্থকেয়র সর্ভিস পীবা ঙমহন্নবগীদমক্তা শেল অমসুং তেক্নিকেল ওইবা তেংবাং পীবনি। হেন্না ফগৎলবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর, হ্যুমেন রিসোর্স হেনগৎহনবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা সর্ভিস পীবগী মতৌদা ফগৎহনবগী খুত্থাংদা রুরেল হেল্থকেয়র সর্ভসিতা লৈরিবা অহোনবা মেনবগী পান্দম থম্বগা লোয়ননা তঙাই ফদবগী মখা পোন্না তেংবাংবা, ইন্ত্রা অমসুং ইন্তর সেক্তোরেল কনভর্জেন্স অমসুং রিসোর্সশিং নীংথিনা শিজিন্নহন্নবগীদমক্তা প্রোগ্রামশিংবু জিলাগী থাক্তা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌবগী পান্দমসু থম্লি।
ইং ২০২৫ ফাওবগী এন.ঐচ.এম.গী মখাদা থম্বা পান্দম:
• এম.এম.আর.বু ১১৩দগী ৯০দা পুথরকপা
• আই.এম.আর.বু ৩২দগী ২৩দা পুথরকপা
• য়ু.৫.এম.আর.বু ৩৬তগী ২৩দা পুথরকপা
• তি.এফ.আর.বু ২.১দা লেঙদনা লৈহনবা
• জিলা খুদিংদা লেপ্রোসী থেংনবগী চাংবু মীশিংগী <১/১০০০০দা অমসুং নাবগী ইন্সিদেন্সপু জিরোদা পুথরকপা
• চহিদা মেলেরিয়া নাবগী চাংবু <১/১০০০দা পুথরকপা
• অশোকপা অমসুং অনৌবা লাইনাশিং; লৌনগনবা অমসুং লৌনগন্দবা লাইনাগী মোর্তেলিতী অমসুং মোর্বিদিতী ঙাকথোক্তুনা হন্থহনবা
• হেল্থ কেয়রগী অপুনবা চাদিং তৌবদা ইমুংশিংনা মশাগী শেল পুথোকপা হন্থহনবা
• লৈবাক অসিদা ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা তি.বি. মুত্থৎপা।
থবক পীবা ঙম্বগী মতিক য়াওনা মরু ওইবা কান্নবশিং:
• ইং ২০২০-২১দা এন.ঐচ.এম.গী থবক পাংথোকপদগী জি.দি.এম.ও., স্পিসিএলিস্ত, এ.এন.এম., স্তাফ নর্স, আয়ুশ দাক্তর, পেরামেদিক্স, আয়ুশ পেরামেদিক্স, প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত স্তাফ অমসুং পব্লিক হেল্থ মেনেজর কয়া কন্ত্রেক্তা থবক লৌবা য়াওনা অহেনবা হ্যুমেন রিসোর্স লাখ ২.৭১ লৌখি।
• ইং ২০২০-২১দা এন.ঐচ.এম.গী থবক পাংথোকপদগী পব্লিক হেল্থ সীস্তেম মপাঙ্গল লৈহনখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ইন্দিয়া কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সীস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ (ই.সি.আর.পি.) হৌদোকপগী খুত্থাংদা কোবিদ-১৯ নীংথিনা শেন্নবা ঙমখি।
• ভারত্তা য়ু.৫.এম.আর.না ইং ২০১৩দা লৈরম্বা ৪৯দগী ইং ২০১৮দা ৩৬তা হন্থরকখি অমসুং ইং ২০১৩-১৮গী মনুংদা চহিদা হন্থবগী চাদা ওইবা চাংনা ইং ১৯৯০-২০১২দা উরম্বা ৩.৯%দগী ৬.০%দা হেনগৎহনখি। এস.আর.এস. ২০২০গী মতুং ইন্না, য়ু.৫.এম.আর.না মখা তানা ৩২দা হন্থখি।
• ভারতকী মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেসিও (এম.এম.আর.)না ইং ১৯৯০দা ওইরম্বা ৫৫৬ লাইব বর্থ লাখ ১গী পোইন্ততগী ইং ২০১৬-১৮দা ৪৪৩ হন্থরক্তুনা ১১৩ ওইখি। ইং ১৯৯০দগী এম.এম.আর.দা ৮০% হন্থরকখি অমসুং মসিনা মালেমগী ওইবা ৪৫%গী চাংদা হন্থখিবা অদুদগী হেন্না তাখি। হৌখিবা চহি মঙাদা, মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেসিও (এম.এম.আর.)না ইং ২০১১-১৩ (এস.আর.এস.)দা ওইরম্বা ১৬৭তগী ইং ২০১৬-১৮ (এস.আর.এস.)দা ১১৩দা হন্থরকখি। এস.আর.এস. ২০১৭-১৯গী মতুং ইন্না, এম.এম.আর.না মখা তানা ১০৩দা হন্থরকখি।
• আই.এম.আর.না ইং ১৯৯০দা ওইরম্বা ৮০দগী ইং ২০১৮দা ৩২দা হন্থরকখি। মমাংগী চহি ৫গী আই.এম.আর.গী পর্সেন্তেজ কম্পাউন্দ রেত ওফ দিক্লাইন, হায়বদি ইং ২০১৩দগী ২০১৮ ফাওবগী, অসিনা ইং ১৯৯০-২০১২দা উখিবা ২.৯%গী চাংদগী ৪.৪%তা হেনগৎখি। এস.আর.এস. ২০২০গী মতুং ইন্না, আই.এম.আর.না ২৮দা মখা তানা হন্থখি।
• সেম্পল রেজিস্ত্রেসন তেস্ত (এস.আর.এস.)কী মতুং ইন্না, ভারতকী তি.এফ.আর.না ইং ২০১৩গী ২.৩দগী ইং ২০১৮দা ২.২দা হন্থখি। নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে-৪ (এন.এফ.ঐচ.এস.-৪, ২০১৫-১৬)সু ২.২গী তি.এফ.আর. লৈখি। ইং ২০১৩দগী ২০১৮ ফাওবগী মনুংদা লৈখিবা পর্সেন্তেজ এনুএল কম্পাউন্দ রেত ওফ দিক্লাইন্না ০.৮৯% ওইখি। হৌজিক, রাজ্য/য়ু.তি. ৩৬কী মনুংদগী ২৮না অপাম্বা রিপ্লেসমেন্ত লেভেল ওফ ফর্তিলিতী (২.১) ফংবা ঙম্লে। এস.আর.এস. ২০২০গী মতুং ইন্না, এস.আর.এস. অসি মখা তানা ২.০দা তাথখ্রে।
• ইং ২০২০দা মেলেরিয়া নাবা অমসুং মসিদগী শিবগী চাংনা মথংশিৎনা ৪৬.২৮% অমসুং ১৮.১৮% হন্থখি।
• মীশিং ১,০০,০০০কী মনুংদা তি.বি. নাবগী চাংনা ইং ২০১২গী ২৩৪দগী ইং ২০১৯দা ১৯৩দা হন্থরকখি। মীশিং ১,০০,০০০কী মনুংদা তি.বি.না মরম ওইবা মোর্তেলিতীনা ভারতকী ওইনা ইং ২০১২গী ৪২দগী ইং ২০১৯দা ৩৩দা হন্থরকখি।
• কালা-অজার (কে.এ.) ইন্দেমিক ব্লোক্কী পর্সেন্তেজনা মীশিং ১০০০০দা ওইবা <১ কে.এ. কেসকী ইলিমিনেসন পান্দম ফংখি অমসুং মশিং অসিনা ইং ২০১৪দা ওইরম্বা ৭৪.২%দগী ইং ২০২০-২১দা ৯৭.৫% ওইখি।
• কেস ফর্তিলিতী রেত (সি.এফ.আর.)কী নেস্নেল তার্গেত ওইরিবা ১%দা লেঙহন্দবগী পান্দম ফংখি। ইং ২০২০দা দেঙ্গীগী কেস ফর্তিলিতী রেত অসি ইং ২০১৯দা লৈরম্বা ০.০১%দা লেঙদনা থমখি।
স্কিম অসিগী অকুপ্পা মরোল অমসুং মায় পাকপশিং:
এন.ঐচ.এম.না ইং ২০২০-২১গী মনুংদা মায় পাকখিবশিং মখাদা পীরিঃ
• অয়ুশমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ১,০৫,১৪৭গী অয়াবা মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবদা পীখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা অয়ুশমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর পোর্তেলগী মতুং ইন্না, মার্চ ৩১, ২০২২ ফাওবগী অপুনবা পান্দমদগী হেন্দোক্তুনা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ১,১৭,৪৪০ মথৌ তৌহনখি।
• অপুনবা আশা ৫,৩৪,৭৭১, মলতি পর্পজ ৱর্কর (এম.দবল্যু.এফ.)/ওকজিলরী নর্স মিদৱাইফ (এ.এন.এম.), স্তাফ নর্স ২৬,০৩৩ অমসুং প্রাইমারী হেল্থ সেন্তর (পি.ঐচ.সি.) মেদিকেল ওফিসরশিং মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবদা নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিজ (এন.সি.দি.)গীদমক্তা ত্রেনিং তৌখি।
• ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশ ৩.০ অসি ফেব্রুৱারী ২০২১দগী মার্চ ২০২১ ফাওবা পাংথোকখি, অপুনবা জিলা ২৫০বু রাজ্য/য়ু.তি. ২৯ শিনবা থুংবদা শকখঙখি।
• রাজ্য/য়ু.তি. খুদিংদা রোতাভাইরস দোজ করোর চাউরাকপা ৬.৫৮ কাপথোকখি।
• ন্যুমোকোক্কেল কঞ্জ্যুগেতেদ ভেক্সিন (পি.সি.ভি.) চাউরাকপা দোজ লাখ ২০৪.০৬ বিহার, হিমাচল প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানাদা কাপথোকখি।
• এদল্ত করোর ৩.৫দা এদল্ত জাপানীজ এন্সেফেলাইতিস ভেক্সিন কাপথোকখি। (অসম, উত্তর প্রদেশ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোলগী ইন্দেমিক জিলা ৩৫দা)
• লকশ্যা: লেবর রুম ২০২ অমসুং মেতর্নিতী ওপরেসন থিএতর ১৪১ অসি স্তেত লকশ্যা সর্তিফাইদ অইরে অমসুং লেবর রুম ৬৪ অমসুং মেতর্নিতী ওপরেসন থিএতর ৪৭না নেস্নেল লকশ্যা সর্তিফাইদ ওইরে।
• লৈবাক্কী কোল্দ চেন সীস্তেম মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা, কোল্দ চেন ইক্বিপমেন্ত, হায়বদি আই.এল.আর. (অচৌবা)-১০৪১, আই.এল.আর. (অপীকপা)- ৫১৮৫, কোল্দ বোক্স (অচৌবা)-২৬৭৪, কোল্দ বোক্স (অপীকপা)-৩৭০০, ভেক্সিন কেরিয়র-৬৬,৫৮৪ অমসুং আইস পেক-৩১,০০৩ রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পীখ্রে।
• আশা অপুনবা ১৩,০৬৬ ইং ২০২০-২১গী মনুংদা খনখি অমসুং মখোয়গী লৈবাক্কী অপুনবা মশিংনা মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবদা লাখ ১০.৬৯ ওইখি।
• নেস্নেল এম্ব্যুলেন্স সর্ভিস (এন.এ.এস.): মার্চ ২০২১ ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫দা মীয়াম্না ১০৮ নত্ত্রগা ১০২ দাইল তৌদুনা অম্ব্যুলেন্স কৌবগী খুদোংচাবা লৈহনখি। ইং ২০২০-২১দা এম্ব্যুলেন্স সর্ভিস অহেনবা ৭৩৫সু হাপচিনখি।
• ইং ২০২০-২১দা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিত (এম.এম.য়ু.) অহেনবা ৩০ হাপচিনখি।
• ২৪X৭ সর্ভিস অমসুং ফর্স্ত রিফরেল ফেসিলিতী: ইং ২০২০-২১দা ফেসিলিতী ১১৪০বু এফ.আর.য়ু. ওপরেস্নেলাইজেসন ওইনা হাপচিনখি।
• কায়াকল্প: পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতী ১০,৭১৭না স্কিম অসিগী মখাদা ইং ২০২০-২১দা কায়াকল্প মনা ফংখি।
• মেলেরিয়া: ইং ২০২০দা রিপোর্ত তৌরকখিবা অপুনবা কেস অমসুং অসিবগী মশিংনা মথংশিৎনা ১,৮১,৮৩১ অমসুং ৬৩ ওইখি অমসুং হায়রিবা মশিং অসি ইং ২০১৪দা মথংশিৎনা ১১,০২,২০৫ অমসুং ৫৬১ ওইখি। মসিনা মেলেরিয়া কেস অমসুং মসিদগী শিবগী চাংনা ইং ২০১৪গা চাংদম্নবদা মথন্সঘিতনা ৮৩.৫০% অমসুং ৮৮.৭৭% হন্থখি হায়বা তাক্লি।
• কালা-অজার: .) ইন্দেমিক ব্লোক্কী পর্সেন্তেজনা মীশিং ১০০০০দা ওইবা <১ কে.এ. কেসকী ইলিমিনেসন পান্দম ফংখি অমসুং মশিং অসিনা ইং ২০১৪দা ওইরম্বা ৭৪.২%দগী ইং ২০২০-২১দা ৯৭.৫% ওইখি।
• লীম্ফেতিক ফিলারিএসিস: ইং ২০২০-২১দা এল.এফ. এন্দেমিক জিলা ২৭২, জিলা ৯৮না ত্রান্সমিসন এসেসমেন্ত সর্ভে (তি.এ.এস.-১) ১ মায় পাকখি অমসুং এম.দি.এ. থিংখি অমসুং হায়রিবা জিলাশিং অসি পোস্ত এম.দি.এ. সর্ভেলিএন্সকী মখাদা লৈরি।
• কেস ফর্তিলিতী রেত (সি.এফ.আর.)কী নেস্নেল তার্গেত ওইরিবা ১%দা লেঙহন্দবগী পান্দম ফংখি। ইং ২০২০দা দেঙ্গীগী কেস ফর্তিলিতী রেত অসি ইং ২০১৯দা লৈরম্বা ০.০১%দা লেঙদনা থমখি।
• নেস্নেল ত্যুবর্ক্যুলোসিস ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম (এন.তি.ই.পি.): লৈবাক শিনবা থুংবদা অপুনবা কার্ত্রিজ বেজ ন্যুক্লিক এসিদ এমপ্লিফিকেসন তেস্ত (সি.বি.এন.এ.এ.তি.) মছিন ১২৮৫ অমসুং ত্রুনেত মছিন ২২০৬ মথৌ তৌবা হৌহনখি। ইং ২০২০দা মোলিক্যুলর তেস্ত লাখ ২৯.৮৫ পাংথোকখি। মসিনা ইং ২০১৭কী লাখ ৭.৪৮গা চাংদম্নবদা শরুক ৪ হেনগৎপনি। অতেনবা এম.দি.আর.-তি.বি. রেজিম অমসুং বেদাকুইলিন/দেলামেনিদ (অনৌবা হিদাক)তা য়ুম্ফম ওইবা রেজিমেন রাজ্য/য়ু.তি. খুদিংদা শিজিন্নবা হৌখি। ইং ২০২০দা এম.দি.আর./আর.আর.-তি.বি. অনাবা ৩০,৬০৫বু অতেনবা এম.দি.আর.-তি.বি. রেজিমদা লাইয়েংবা হৌখি, দি.আর.-তি.বি. অনাবা ১০,৪৮৯বুনা রেজিমেন (বেদাকুইলিন-১০১৪০, দেলামেনিদ-৩৪৯) য়াওবা অনৌবা হিদাক শিজিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লাইয়েংখি।
• প্রধান মন্ত্রী নেস্নেল দাইলাইসিস প্রোগ্রাম (পি.এম.এন.দি.পি.) অসি এন.ঐচ.এম.গী মখাদা পি.পি.পি. মোদতা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল খুদিংদা দাইলাইসিসকী ফেসিলিতী লৈহন্নবা ইং ২০১৬তা হৌদোকখি। শেনবা চহি ২০২০-২১দা পি.এম.এন.দি.পি.বু মছিন ৫৭৮১ শিজিন্নদুনা দাইলাইসিস সেন্তর ৯১০দা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৫গী জিলা ৫০৫দা হৌদোকখি। ইং ২০২০-২১দা, অপুনবা অনাবা লাখ ৩.৫৯না দাইলাইসিস সর্ভিস ফংনখি অমসুং হীমো-দাইলাইসিস সেসন লাখ ৩৫.৮২ পাংথোকখি।
বেকগ্রাউন্দঃ
নেস্নেল রুরেল হেল্থ মিসন অসি ইং ২০০৫দা হৌদোকখিবনি অমসুং মসিগী পান্দম্না লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংদা, অখন্নবা ওইনা খুন্নাইগী অৱাবা য়াম্না তাগনবা মীওইশিংদা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল (দি.ঐচ.) ফাওবগী থাক্তা লায়না ফংবা, শেল চঙদবা, থাজবা য়াবা অমসুং মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা হেল্থকেয়র সর্ভিস পীবা ঙমহন্নবগীদমক্তা শেল অমসুং তেক্নিকেল ওইবা তেংবাং পীবনি। ইং ২০১২দা নেস্নেল অর্বান হেল্থ মিসন (এন.য়ু.ঐচ.এম.) হৌদোকখি অমসুং সব মিসন অনি – এন.আর.ঐচ.এম. অমসুং এন.য়ু.ঐচ.এম. লৈদুনা নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.) হায়না মিং ওনখি।
মসিবু এপ্রিল ১, ২০১৭তগী মার্চ ৩১, ২০২০ ফাওবা মখা চত্থবগী অয়াবা অসি মার্চ ২১, ২০১৮দা পাংথোকপা মীফমদা কেবিনেতনা অয়াবা পীখি।
ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা মখোয়গী মেমোরেন্দম নম্বর ৪২(০২/পি.এফ.-২.২০১৪), জনুৱারী ১০, ২০২০গী তাংদা নেস্নেল হেল্থ মিসনবু মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবা নত্ত্রগা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকম্মেন্দেসন চৎনবা ফাওবা, অনিদগী হানবা মতম ফাওবা মখা চত্থবগী ৱারোল থোকখি।
ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা মখোয়গী ও.এম. নম্বর ০১(০১)/পি.এফ.সি.-১/২০২২, ফেব্রুৱারী ১, ২০২২দা থোকপা ৱারোলদা ১/৪/২০২১দগী ৩১/৩/২০২৬ ফাওবা নত্ত্রগা মখা তাবা রিভিয়ুগী মখা পোন্না, এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিতীগী পাউতাক অমসুং ফাইনেন্সিএল সিলিংগী মনুংদা লৈদুনা মখা চত্থবগী অয়াবা পীখি।
এন.ঐচ.এম. ফ্রেমৱর্কপু কেবিনেতনা অয়াবা পীরিবা অসিনা শেল-থুমগী কাঙলোন, হৌজিক চত্থরিবা স্কিমশিংদা ওন্থোকপা অমসুং অনৌবা স্কিম্বু চহিগী ওইনা কেবিনেতকী মফমদা ই-পাউ পীবগা লোয়ননা এন.(আর.).ঐচ.এম.গা মরী লৈনবা প্রোগ্রেস রিপোর্ত পীগদবনি হায়বগী মখা পোন্না হায়রিবা শক্তিশিং শিজিন্নবগী অয়াবা পীগনি হায়না তাক্লি।