ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକର ପାରିସ୍ଥିତିକ – ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୨
26 SEP 2022 6:40PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ପାରିସ୍ଥିତିକ - ବିକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁସାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ସାମଗ୍ରୀର ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ଜାତୀୟ ଏକ୍ସପୋ / ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ – ୨୦୨୨ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଆଜି ଚେନ୍ନାଇ ଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଚେନ୍ନାଇ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ତାମିଲନାଡୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପରିବେଶ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଯୁବ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବ ଭି. ମେୟନାଥମ୍‌ଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ , ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କର ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତା ଏକ୍ସପୋ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ – ୨୦୨୨ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରି ଚାଲୁ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏକ୍ସପୋ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ କରା ଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ନିଜର ବାର୍ତ୍ତାରେ ଏହି କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସମ୍ବଳ ଗୁଡିକୁ ବୁଝି ବିଚାରି ବ୍ୟବହାର କରିବା ବଦଳରେ ମନଇଚ୍ଛା ବ୍ୟବହାର କାରଣରୁ ବର୍ଜ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରି ହେଉନଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଆବର୍ଜନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଝୋଟ ଏବଂ ବାଉଁଶ ଭଳି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବିକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଆପଣେଇବା ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ସାରା ଦେଶର ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ପରିବେଶ – ବିକଳ୍ପ ନିର୍ମାତା ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି । ପାରିସ୍ଥିତିକ – ବିକଳ୍ପ ଗୁଡିକରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଫାଇବର, ଯେମିତିକି ନଡିଆ କତା, ଆଖୁ ଛେଦା, ଚାଉଳ ଏବଂ ଗହମର କୁଣ୍ଡା, ଗଛ ଏବଂ କୃଷି ଅବଶେଷ, କଦଳୀ ଏବଂ ଗୁଆର ପତ୍ର, ଝୋଟ ଏବଂ କପଡା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଜାତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଜନ ସାଧାରଣ, ସ୍କୁଲ୍ ଏବଂ କଲେଜ୍‌ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଉଦ୍ୟମୀ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକର ପାରିବେଶିକ ବିକଳ୍ପର ନିର୍ମାତା ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରହିଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏକ୍ସପୋ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ ପାରିସ୍ଥିତିକ – ବିକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମାଧାନ ଗୁଡିକୁ ଅଧିକ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ମଂଚ / ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏକ୍ସପୋରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କର, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡର, ସମ୍ବନ୍ଧିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମୂହର, ଆର୍ôଥକ ସଂସ୍ଥାନ ସମୂହର ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ପ୍ରତିନିଧି ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି । ଏକ୍ସପୋ ସହିତ , ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବଂ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନାର ବିକଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ଏକ ସମ୍ମଳନୀ ମଧ୍ୟ କରା ଯାଇଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ର ସମ୍ମିଳନୀ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ନବୋନ୍ମେଷ ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ବିଚାର ଗୁଡିକର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟ ବିଷୟ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଆହ୍ୱାନ ସମୂହ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ମାର୍ଗ ଏବଂ ପରିବେଶ – ବିକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ, ୨୦୨୨ ଜୁଲାଇ ପହିଲାରୁ ଚିହ୍ନଟ କରା ଯାଇଥିବା ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ, ଯେଉଁଥିରେ ଉଚ୍ଚ ଆବର୍ଜନା କ୍ଷମତା ଏବଂ କମ୍ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟତା ଥିଲା, ସେଗୁଡିକ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକ ଏବଂ ସେଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ବିକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସଫଳତାର ଚାବିକାଠି ଅଟେ ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
National Expo on Eco-alternatives to banned single use items and Startup Conference 2022
26 SEP 2022 6:40PM by PIB Delhi
In one of the first initiatives to promote eco-alternatives to banned single use plastics and innovation and startup ecosystem in the country, the National Expo on alternatives to banned single use plastics items and Conference of Startups -2022, was inaugurated today at Chennai Trade Centre, Chennai, in the presence of Shri Siva V Meyyanathan, Minister of Environment, Climate Change, Youth Welfare and Sports Development, Government of Tamil Nadu.
On this occasion, a video message of Shri Bhupender Yadav, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Government of India, was played out, inaugurating the Expo and Startup Conference – 2022. The Expo and Startup Conference have been jointly organized by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India, and Government of Tamil Nadu.
Union Environment Minister Shri Bhupender Yadav, in his message, highlighted that mindless consumption in place of mindful use of resources, has led to the presence of littered and unmanaged plastic waste. Uptake of eco-friendly alternatives such as jute, and bamboo, and moving towards an environmentally conscious lifestyle are required to address the issue.
More than 150 manufacturers of eco-alternatives from across the country are participating in the Expo. The Eco-alternatives included items made from natural fibers such as coir, bagasse, rice and wheat bran, plant and agricultural residue, banana and areca leaves, jute and cloth. The National Expo is open to the public, school and college students, entrepreneurs, and manufacturersof eco alternatives to banned single use plastic items. The Expo and Conference of Startupswill spread mass awareness on the availability of eco-alternatives and provide a platform for startups for scaling up their solutions.
Representatives from State Governments, State Pollution Control Boards,concerned central Ministries, financial institutions and banks are participating in the Expo.Along with the Expo, A Conference of Startups working in the area of alternatives to single use plastics and air quality management has also been organized along with the Expo. The Conference of Startups will provide a platform for exchange views amongst innovators and institutions, and Government Departments supporting startup ecosystems in the country. Thematic sessions on marine plastic litter – issues, challenges and way forward and manufacturing of eco-alternatives have also been organized.
India took a defining step in addressing the challenge by banning identified single use plastic items, which had high littering potential and low utility, from 1st July 2022. Awareness of the alternatives to banned single use plastic items and their availability is the key to the success of the ban.