Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of National Logistics Policy at Vigyan Bhawan, New Delhi
17 SEP 2022 10:18PM by PIB Delhi
All my colleagues in the Union Cabinet, representatives of the country's logistics and industries, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today, the country has taken an important step towards the making of a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. There should be faster last mile delivery in India, the challenges related to transport should be eliminated and both the time and money of our manufacturers and industries should be saved. Similarly, how do we prevent losses caused due to delays in our agro products? There has been a continuous effort to find solutions to all these issues and the National Logistics Policy is a part of that. I am sure that there will be coordination between the different units of the government working in this area for the improvement of all these systems. There will be a holistic approach and it will give impetus to the speed that we want. I got delayed by 5-7 minutes due to an exhibition here. Though I could not see the exhibits properly due to lack of time and I had a cursory glance at them. I request all of you to take some time out and visit the exhibition for 15-20 minutes which is in this campus itself. What is the role of technology in this field? How are we using the space technology? You will get to learn many new things if you look at all the exhibits. Today we are the 5th largest economy in the world. Aren't you happy? Better late than never! It happens sometimes. Since there is so much negativity all around that sometimes it takes a long time to notice the good. The country is changing. There was a time when we used to release pigeons. Today we release cheetahs. It does not happen all of a sudden. There is some relevance between the release of cheetahs in the morning and the launch of the National Logistics Policy in the evening. We want movement of goods from one place to another with the speed of the cheetah. The country wants to move forward at the same speed.
Friends,
The echo of Make in India and ‘AatmaNirbhar Bharat’ is reverberating not only in India but abroad also. Today India is setting huge export targets. Initially, it is difficult to set such huge targets given the past performance. But once it is decided then the country does it as well. Today, the country is meeting those targets. Such is the potential of the country in the manufacturing sector that India is emerging as a manufacturing hub. Today, the world is even acknowledging this fact. Those who study the PLI scheme will realize that the world has accepted this fact. In such a situation, the National Logistics Policy has brought a lot of new energy for every sector. I would like to congratulate and convey my best wishes to all the stakeholders, traders, businessmen, exporters and farmers of the country for this important initiative which is going to be a game-changer for them.
Friends,
There are many policy makers and industry stalwarts present in this event. They have faced difficulties in their life and have found ways as well. Sometimes, they might have resorted to shortcuts. I am telling you today what people will write tomorrow. The policy itself is not the final result. In fact, it is the beginning. Policy plus performance becomes progress. That is if parameters of performance, a roadmap for performance and a timeline for performance are clubbed together with a policy, then policy plus performance becomes progress. Therefore, the responsibility of performance of the government and all the stalwarts engaged in this field increases manifold once the policy is finalized. There may be contrarian views regarding a policy. Some may find a policy good while some others may not. But policy is like a driving force, a guiding force. Therefore, this policy should not be seen just as a government document. We need to catch up with the speed with which we need to transport goods from east to west like the speed of a cheetah. Today's India prepares a ground before formulating and implementing its policies. Only then that policy is successfully implemented and there are possibilities of progress. The National Logistics Policy is also not being launched suddenly. It is the culmination of eight years of hard work. Several policies were changed and important decisions were incorporated. If I speak for myself, I can say that it includes my 22 years of governance experience from 2001 to 2022. We launched projects like Sagarmala and Bharatmala to improve logistics connectivity and to ensure systematic infrastructure development. We endeavoured to expedite the work of the dedicated freight corridors. Today the total capacity of Indian ports has increased significantly. The average turn-around time of container vessels has come down from 44 hours to 26 hours. Many new waterways are also being built in the country so that we can carry out eco-friendly and cost effective transportation. About 40 Air Cargo Terminals have also been built in the country to help in exports. Cold storage facilities have been provided at 30 airports. Thirty-five multi-modal logistics hubs are also being set up across the country. You all have seen that the country also started using Kisan Rail and Krishi Udan during the time of the Corona crisis. They helped a lot in transporting agricultural produce from far flung areas of the country to the main markets. Krishi Udan carried the produce of farmers to foreign countries. Today, the Krishi Udan facilities are available at about 60 airports in the country. I am sure some of our journalist friends will call me after listening to my speech that they were not even aware of all these things. There must be many of you too who would be surprised to know that so much has happened. It is so because we don't care. The government has also tried to strengthen the logistics sector with the help of technology apart from investing lakhs of crores of rupees on the infrastructure projects. Be it the paperless EXIM trade process through eSANCHIT, faceless assessment in customs, or the provision of e-way bills and FASTag, all these facilities have greatly increased the efficiency of the logistics sector.
Friends,
Another major challenge of the logistics sector has also been eliminated by our government in the last few years. Earlier, there used to be brakes on the pace of logistics due to multiple taxes in different states. But GST has resolved this problem. As a result, unnecessary paperwork has been reduced which has simplified the process of logistics. The way the government has changed the drone policy in the last few months by linking it to the PLI scheme, today drones are also being used to deliver various goods. You just see the younger generation will definitely come in this sector. Drone transportation is going to be a major sector and I would like to see how the agricultural production in the remote and small villages of the Himalayan ranges could be transported through drones. How can fresh fish be transported to landlocked areas in big cities? All this is going to materialize soon. I don't need royalty if this idea works for anyone.
Friends,
I reiterate all these things because drones have helped us a lot in the past in carrying medicines and vaccines to the tough terrain and mountainous areas. We have used it. As I said, the logistics sector is going to gain a lot due to the maximum use of drones in the transport sector. Therefore, we have put forward a very progressive policy before you.
Friends,
It is only after a series of reforms for creating a strong logistics base in the country that we have come up with this National Logistics Policy. This policy is now at the take-off stage. Many initiatives have been taken and many systems have been developed. Now all of us have to come together for the take-off. I can imagine the boom in the logistics sector. This change is going to bring unprecedented results. And if you evaluate it after a year, then you yourself will acknowledge the success which you had not even imagined. We all should aim to bring the logistics cost of 13-14 percent to single digit as soon as possible. If we have to be globally competitive then it is kind of a low hanging fruit. We may find it difficult to reduce the cost in other things, but this is a low hanging fruit. We can bring the logistics cost to single digit from the prevalent 13-14 percent through our efforts, efficiency and following some rules.
Friends,
Two more major challenges have been addressed through the National Logistics Policy. A manufacturer has to apply for different licenses in different districts for his business. Our exporters also have to go through a long process. Exporters have to compile shipping bill numbers, railway consignment numbers, E-way bill numbers, etc to track and trace their goods. Only then can he serve the country. All of you are very nice that you don't complain much. But I understand your pain so I am trying to improve it. The Unified Logistics Interface Platform i.e., ULIP, that has been launched today, will save the exporters from this long process. There is a demo of it in the exhibition. You will realize how you can arrive at your decisions fast and improve your business. ULIP will bring all the digital services related to the transportation sector on a single platform. A digital platform named Ease of Logistics Services -- eLOGS --has also been launched today under the National Logistics Policy. Through this portal, industry associations can directly take up any such matter with the government agency, which is causing problems in their operations and performance. In short, a system has been created so that you can reach the government in a very transparent way and without any hurdles. A comprehensive system has been developed for the speedy resolution of such cases.
Friends,
The National Logistics Policy is going to offer maximum support to the PM GatiShakti National Master Plan. I am happy that today all our states and union territories of the country have joined the PM GatiShakti National Master Plan and almost all the departments have started working together. A huge database of information related to different infrastructure projects of the central and state governments has been prepared. You will be surprised to know that today data from the central and state governments in about 1500 layers has been uploaded on the PM GatiShakti portal. All such information regarding the projects, the forest land and the defence land etc are now available at a single place. This has improved the planning of infra projects, accelerated the clearances and fixed the problems that were noticed later. The infrastructure gaps that existed earlier are being plugged rapidly due to the PM GatiShakti Plan. I remember how there was a tendency in the past to declare infrastructure projects without any careful planning and they were delayed for several decades. The country's logistics sector has suffered a huge loss due to this. The logistics policy that I am talking about also has a human interface. If we run these systems properly, then no truck driver will have to sleep outside at night. He can also come home at night to sleep after completing his duty. All these arrangements can be planned easily. And what a great service it would be! What I mean to say is that this policy in itself has the potential to change the entire way of thinking of the country.
Friends,
The GatiShakti and National Logistics Policy together are now heralding the country towards a new work culture. We have recently approved the Gati Shakti University i.e. we have also done the work of Human Resource Development along with it. The policy is being launched today. The talent that will come out of the Gati Shakti University is also going to help it a lot.
Friends,
In the midst of these efforts, it is also important for us to understand that today the world's attitude towards India is changing. Today the world is evaluating India in a very positive manner, though it takes a while in our country for the same. It is happening outside India. The world has a lot of expectations from India and many of you who have relatives abroad must be telling you during their visit. Major experts of the world are saying that India is emerging as a 'democratic superpower' today. The experts and democratic superpowers are deeply impressed by the 'extra-ordinary talent ecosystem' of India. Experts are praising India's determination and progress. And this is no mere coincidence. The kind of resilience shown by India and the Indian economy in the midst of a global crisis has given new confidence to the world. The reforms that India has undertaken in the last few years and the policies it has implemented are really unprecedented. Therefore, the world's trust in India has increased and is growing continuously. We have to fully live up to this trust of the world. It is our responsibility and missing such an opportunity will not be advantageous for us. I am sure the National Logistics Policy which has been launched today will help in bringing a new momentum in every sphere of life of the country.
Friends,
There will be no one among you who does not want our country to become a developed country. There will be no such person in India which is determined to become developed. The problem lies when we leave it to others. We have to change and we have to do it together. India with the resolve of a developed country now has to compete aggressively with developed countries. We should bear this in mind that as we become stronger, ​​our competition will be fierce. And we should welcome this, we should not hesitate. Come, we are ready, that should be our attitude. Therefore, I feel that our every product, every initiative and our every process should be very competitive as well. Be it service sector, manufacturing, automobiles, or electronics, we have to make big goals in every sector and achieve them. Today, the world's attraction to products made in India should not be limited to just patting us on the back. Friends, we should think about capturing the world market. Everybody in the world is taking note of India's agricultural products, mobile phones or the BrahMos missiles. Vaccines and medicines made in India during the Corona period have helped in saving the lives of millions of people of the world. I returned from Uzbekistan in the morning today. I was talking to the President of Uzbekistan last night. It was late, but still he was telling me so enthusiastically about yoga. He said there was a kind of hatred towards yoga in Uzbekistan earlier. But he said the situation has changed so much and yoga has become so popular in every nook and corner of his country that they need trainers from India. What I mean to say is that the thinking of the world towards India is changing very fast, friends. For products made in India to dominate the world markets, it is equally important to have a strong support system in the country. The National Logistics Policy will go a long way in modernizing this support system.
And friends,
As you are aware that when the country's exports increase, the logistics related problems in the country are reduced, then our small industries and the people working in them stand to benefit the most. Strengthening of the logistics sector will not only make the life of common man easier but will also help in increasing the respect of labor and workers.
Friends,
Now the problems associated with India's logistics sector will end, expectations will increase and this sector will now take the country's success to new heights. The National Logistics Policy has immense potential for development of infrastructure, expansion of business and increasing employment opportunities. We have to realize these possibilities together. With this resolve, once again many best wishes to all of you. I expect you to transport goods at the speed of a cheetah. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 SEP 2022 10:18PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থসকল, দেশৰ লজিষ্টিক আৰু উদ্যোগ জগতৰ প্ৰতিনিধিসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত আজি দেশে বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ ভাৰতৰ প্ৰান্তীয় লোকসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰাটো ক্ষিপ্ৰতাৰে হৈছে, পৰিবহনৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানৰ অন্ত পৰিছে, আমাৰ নিৰ্মাতা, আমাৰ উদ্যোগৰ সময় আৰু পইচা দুয়োটা ৰাহি হওক, একেদৰে আমাৰ যি কৃষিজাত সামগ্ৰী আছিল, বিলম্বৰ বাবে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল৷ সেইবোৰৰ পৰা আমি কিদৰে মুক্তি লাভ কৰিম? এই সকলো বিষয়ৰ সমাধান বিচৰাৰ এক নিৰন্তৰ প্ৰয়াস চলি আছে আৰু তাৰে এটা স্বৰূপ হৈছে আজিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতি আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমাৰ এই সকলো ব্যৱস্থাত সংস্কাৰৰ বাবে আৰু এই ক্ষেত্ৰত কাম কৰা চৰকাৰক পৃথক বিভাগৰ মাজতো এক সমন্বয় স্থাপন হ’ব৷ এয়া এক উৎকৰ্ষমূলক দৃষ্টিভংগী হিচাপে পৰিগণিত হ’ব৷ ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আমি যি গতি বিচাৰিছো, সেই গতি লাভ কৰিম৷ আৰু আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ কৰিছো, ইয়ালৈ অহাত ৫-৭ মিনিট পলম হোৱাৰ কাৰণ আছে। ইয়াত এখন সৰু প্ৰদৰ্শনী আছে। সময়ৰ অভাৱত একেবাৰে কাষৰ পৰা দেখা নাপালো যদিও থোৰতে চকু ফুৰাই আছিলো। আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে সময় উলিয়াই এই চৌহদত ১৫-২০ মিনিট সময় কটাওক-নিশ্চিতভাৱে গৈ চাওক। এই ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচলন কেনেকৈ হৈছে? আমি মহাকাশ প্ৰযুক্তি কেনেকৈ ব্যৱহাৰ কৰি আছো? আৰু সকলো বস্তু একেলগে দেখিলে হয়তো এই ক্ষেত্ৰৰ হ’লেও বহুত নতুন বস্তু পাব। আজি আমি বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি। আপোনালোকে সুখী হোৱা নাইনেকি? কেতিয়াও নোপোৱাতকৈ দেৰি পোৱাটোও ভাল। যিকোনো সময়তে হয়৷ কাৰণ সকলোতে ইমানেই নেতিবাচকতা আছে যে কেতিয়াবা ভালখিনি বিচাৰিবলৈ বহু সময় লাগে আৰু দেশখন সলনি হৈ আছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া আমি পাৰ চৰাই এৰিছিলো। এতিয়া চিতা এৰি দিছো৷ এনেকুৱা অলপ নহয়। কিন্তু আজি ৰাতিপুৱা চিতা এৰি যোৱাৰ সময়ত সন্ধিয়া লজিষ্টিক নীতিৰ লগত কিবা মিল আছেনে? কাৰণ আমিও বিচাৰো যে সা-সামগ্ৰীবোৰ চিতাৰ গতিৰে এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ যাব লাগে। দেশেও একে গতিৰে আগবাঢ়িব বিচাৰিছে।
বন্ধুসকল,
মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ প্ৰতিধ্বনি কেৱল ভাৰততে নহয় বাহিৰতো শুনিবলৈ পোৱা যায়। আজি ভাৰতে ডাঙৰ ডাঙৰ ৰপ্তানিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে, প্ৰথমতে সিদ্ধান্ত লোৱাটো অতি কঠিন। ইমান ডাঙৰ আছিল, আগতে ইমান আছিল, এতিয়া ইমানেই। কিন্তু এবাৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ পিছত দেশে কৰিও দিয়ে। দেশে আজি সেই লক্ষ্যসমূহ পূৰণ কৰি আছে। ভাৰতৰ উৎপাদন খণ্ডৰ সম্ভাৱনা এক প্ৰকাৰে ভাৰতে উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ই পৃথিৱীৰ মনত স্থিৰ হৈ পৰিছে। ইয়াক অনুমোদন জনোৱা হৈছে। পিএলআই আঁচনিখন অধ্যয়ন কৰাসকলে জানিব পাৰিব যে বিশ্বই ইয়াক মানি লৈছে। এনে অৱস্থাত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিয়ে প্ৰতিটো খণ্ডৰ বাবে বহু নতুন শক্তি কঢ়িয়াই আনিছে। দেশৰ সকলো অংশীদাৰ, ব্যৱসায়ী, বেপাৰী, ৰপ্তানিকাৰক, কৃষক আদি সকসকলৰ বাবে অতি ডাঙৰ পথ হ’বলৈ গৈ থকা এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ বাবে আজি ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিলো। ইয়াৰ বাবে মই মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আপোনালোকক বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো।
বন্ধুসকল,
ইয়াত এই অনুষ্ঠানত বহুতো নীতি নিৰ্ধাৰক আছে, উদ্যোগটোৰ সকলো ডাঙৰ ডাঙৰ দিগ্বজ আছে, যিটো এই ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱন। অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছে, উপায় বিচাৰি পাইছে। কেতিয়াবা শ্বৰ্টকাট বিচাৰি পোৱা গৈছে, কিন্তু সেইবোৰ কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে জানে আৰু কাইলৈ ​​যি লিখিব, মই আজিয়েই কওঁ। নীতি নিজেই এক ফলাফল নহয়, নীতি আৰম্ভ কৰা হয় আৰু নীতি+পাৰদৰ্শিতা=প্ৰগতি। অৰ্থাৎ নীতিৰ সৈতে পাৰদৰ্শিতাৰ মাপকাঠি থাকিব লাগে, পাৰদৰ্শিতাৰ ৰোডমেপ থাকিব লাগে, পাৰদৰ্শিতাৰ বাবে টাইমলাইন থাকিব লাগিব। যেতিয়া ই যোগদান কৰে। গতিকে নীতি+পাৰদৰ্শিতা=প্ৰগতি। আৰু সেইবাবেই আপ নীতিৰ পিছত চৰকাৰ আৰু এই ক্ষেত্ৰখনৰ লগত জড়িত সকলোৰে দৃঢ়তাৰে কাম-কাজৰ দায়িত্ব বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। যদি নীতি নাই তেন্তে ই ইতিমধ্যে নাই বুলি কয়, নাই বুলিবলৈ আটাইতকৈ ভাল৷ যদি কোনো নীতি আছে, তেন্তে তালৈ যাব লগা হ’ল নে নাই সেয়া গম পোৱা যায় ভাই, আপুনি ইয়াতেই থাকি গ’লা৷ এনেকৈ যাব লাগিছিল, এনেকৈয়ে গ’লা। নীতিয়ে এক প্ৰকাৰে চালিকা শক্তি হিচাপে কাম কৰে। ই এক পথ প্ৰদৰ্শক শক্তি হিচাপেও কাম কৰে। আৰু সেয়েহে এই নীতিক কেৱল কাগজ বা নথি হিচাপে চাব নালাগে। যি গতিৰে আমি পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিব লাগে। সেই গতিবেগ আমি ধৰিব লাগিব। আজিৰ ভাৰতে কোনো নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ আগতে, কাৰ্যকৰী কৰাৰ আগতে, তাৰ বাবে এটা আধাৰ প্ৰস্তুত কৰে আৰু তেতিয়াহে সেই নীতি সফলতাৰে কাৰ্যকৰী হয় আৰু তাৰ পিছত প্ৰগতিৰ সম্ভাৱনা থাকে। ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিও হঠাতে এনেদৰে এদিন আৰম্ভ কৰা হোৱা নাই। ইয়াৰ আঁৰত আছে আঠ বছৰীয়া কঠোৰ পৰিশ্ৰম, নীতি পৰিৱৰ্তন, গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত। আৰু যদি মই নিজৰ কথা কওঁ তেন্তে ক’ব পাৰো যে ২০০১ চনৰ পৰা ২০২২ চনলৈ মোৰ ২২ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আছে। লজিষ্টিক সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে পদ্ধতিগত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে আমি সাগৰমলা, ভাৰতমালাৰ দৰে আঁচনি আৰম্ভ কৰিলো, ৰূপায়ণ কৰিলো। নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিড’ৰ আমি সেই কামটো অভূতপূৰ্ব হাৰত ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছো। আজি ভাৰতীয় বন্দৰসমূহৰ মুঠ বহন ক্ষমতা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। কণ্টেইনাৰ জাহাজৰ গড় অা যোৱাৰ সময় ৪৪ ঘণ্টাৰ পৰা ২৬ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস পাইছে। জলপথৰ জৰিয়তে আমি পৰিৱেশ অনুকূল আৰু কম খৰচী পৰিবহণ কৰিব পাৰো, ইয়াৰ বাবে দেশত বহুতো নতুন জলপথো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হোৱাকৈ দেশত প্ৰায় ৪০টা এয়াৰ কাৰ্গো টাৰ্মিনেলো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৩০টা বিমানবন্দৰত কল্ড ষ্ট’ৰেজৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে ৩৫টা মাল্টিম’ডেল লজিষ্টিক হাবো স্থাপন কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে দেখিছে যে ক’ৰোনা সংকটৰ সময়ত দেশত কিষাণ ৰে’ল আৰু কৃষি উড়ানৰ ব্যৱহাৰো আৰম্ভ হৈছিল৷ দেশৰ দূৰ্গম অঞ্চলৰ পৰা মূল বজাৰলৈ কৃষি উৎপাদিত সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰাত এইবোৰে যথেষ্ট সহায় কৰিছিল। কৃষি উড়ানে কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিদেশলৈ লৈ গৈছিল। আজি কৃষি উড়ানৰ সুবিধা দেশৰ প্ৰায় ৬০টা বিমানবন্দৰত আছে৷ মই নিশ্চিত যে আমাৰ সাংবাদিক বন্ধু কেইজনমানে মোৰ ভাষণটো শুনি মোক ফোন কৰিব যে এই কথাটো আমি নাজানিছিলো। আপোনালোকৰ মাজত বহুতেই অনুভৱ কৰিব যে এই সকলোবোৰ যি হৈছে ভালেই হৈছে৷ কাৰণ আমি একো গুৰুত্ব নিদিওঁ। এই আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহত লাখ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে চৰকাৰে প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত লজিষ্টিক খণ্ডটোও শক্তিশালী কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। ই-সঞ্চিতৰ জৰিয়তে কাগজবিহীন এক্সিম বাণিজ্যিক প্ৰক্ৰিয়াই হওক, শুল্কৰ অজ্ঞাত মূল্যায়নেই হওক বা ই-ৱে বিল আৰু ফাষ্টেগৰ ব্যৱস্থাই হওক, এই সকলোবোৰে লজিষ্টিক খণ্ডৰ কাৰ্যক্ষমতা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
লজিষ্টিক খণ্ডৰ আন এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানো আমাৰ চৰকাৰে যোৱা বছৰবোৰত নাইকিয়া কৰি পেলাইছে। পূৰ্বতে বিভিন্ন ৰাজ্যত একাধিক কৰ আৰোপ কৰাৰ বাবে লজিষ্টিক গতিত ব্ৰেক আছিল। কিন্তু জিএছটিয়ে এই সমস্যাটো সহজ কৰি তুলিছে। ইয়াৰ ফলত বিভিন্ন ধৰণৰ কাগজ-পত্ৰৰ কাম-কাজ হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত লজিষ্টিক প্ৰক্ৰিয়াটো সৰল হৈ পৰিছে। যোৱা কেইমাহমানৰ পৰা চৰকাৰে যিদৰে ড্ৰো’ন নীতি সলনি কৰিছে, ইয়াক পিএলআই আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ কৰি, ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰিও বিভিন্ন বস্তু যোগান ধৰা হৈছে। আৰু এইটো যদি ধৰি লওঁ যে নৱ প্ৰজন্ম নিশ্চয়কৈ ক্ষেত্ৰখনত আহিব। ড্ৰোন পৰিবহণ এটা বিশাল ক্ষেত্ৰ হ’বলৈ গৈ আছে আৰু হিমালয়ৰ ৰেঞ্জৰ দুৰ্গম আৰু সৰু সৰু গাঁওবোৰত কৃষি উৎপাদন কৰিব বিচাৰিছো। আমি তেওঁক ড্ৰোনেৰে কেনেকৈ আনিম? য’ত বিল আৰু পতিত এলেকা আছে, যদি তেওঁলোকে মাছ বিচাৰে, তেন্তে তেওঁলোকক ড্ৰোনেৰে কেনেকৈ ব্যৱস্থা কৰি ডাঙৰ চহৰৰ লেণ্ডলক এলেকালৈ সতেজ মাছ কঢ়িয়াই নিব পাৰি, এই সকলোবোৰ আহিব ধৰিছে। এই ধাৰণাটোৱে যদি কাৰোবাৰ বাবে কাম কৰে তেন্তে মোক ৰয়েল্টিৰ প্ৰয়োজন নাই।
বন্ধুসকল,
সেইবাবেই মই এই সকলোবোৰ কথা কওঁ। বিশেষকৈ টাফ টেৰেইন অঞ্চলত, পাহাৰীয়া অঞ্চলত ড্ৰোনে আমাক পূৰ্বতে ঔষধ কঢ়িয়াই নিয়াত, ভেকচিন কঢ়িয়াই নিয়াত বহুত সহায় কৰিছে। আমি ব্যৱহাৰ কৰিছো। অনাগত সময়ত মই কোৱাৰ দৰে পৰিবহণ খণ্ডত ড্ৰোনৰ অধিক ব্যৱহাৰ, ই লজিষ্টিক খণ্ডৰ বাবে অতি সহায়ক হ’ব আৰু আমি ইতিমধ্যে আপোনালোকৰ সন্মুখত এক অতি প্ৰগতিশীল নীতি আগবঢ়াইছো।
বন্ধুসকল,
ইটোৰ পিছত সিটো এনে সংস্কাৰৰ পিছতহে, দেশত এক শক্তিশালী লজিষ্টিক ভিত্তি গঢ়ি তোলাৰ পিছতহে ইমানখিনি হৈছে, তাৰ পিছতহে আমি এই ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ কথা চিন্তা কৰিছো। কাৰণ আমি ইয়াক কাৰ্যাৰম্ভৰ পৰ্যায়লৈ আনি একপ্ৰকাৰ এৰি দিছো। এতিয়া আপোনালোক সকলো বন্ধুৰ প্ৰয়োজন কাৰণ এতিয়া ইমানবোৰ পদক্ষেপ, ইমানবোৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি উঠিছে। কিন্তু তথাপিও আমি সকলোৱে কাৰ্যাৰম্ভৰ বাবে যোগদান কৰিব লাগিব আৰু টেক অফৰ ভিতৰত থাকিব লাগিব। এতিয়া ইয়াৰ পৰা লজিষ্টিক খণ্ডৰ উত্থান হ’ব বুলি মই কল্পনা কৰিব পাৰো বন্ধুসকল। এই পৰিৱৰ্তনে অভূতপূৰ্ব ফলাফল কঢ়িয়াই আনিবলৈ গৈ আছে। আৰু যদি আপুনি এবছৰৰ পাছত ইয়াৰ মূল্যায়ন কৰে, তেন্তে আপুনি নিজেই বিশ্বাস কৰিব যে হয়, আমি ভবা নাছিলোঁ যে আমি ইয়াৰ পৰা ইয়াত উপস্থিত হ’লোঁ৷ লজিষ্টিক খৰচৰ স্তৰটো চাওক ১৩-১৪ শতাংশ, আমি সকলোৱে ইয়াক অতি সোনকালে একক সংখ্যালৈ অনাৰ লক্ষ্য লোৱা উচিত। যদি আমি বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক হ’ব বিচাৰো তেন্তে ই একপ্ৰকাৰৰ তলতে ওলমি থকা ফল। বাকী সকলোবোৰৰ ভিতৰত হয়তো আৰু পঞ্চাশটা কথাই আমাৰ বাবে খৰচ কমোৱাত অসুবিধা দিব পাৰে। কিন্তু এক প্ৰকাৰে ই এটা তলত ওলমি থকা ফল। কেৱল আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা, কেৱল দক্ষতাৰ দ্বাৰা, কেৱল কিছুমান নিয়ম মানি চলিব লাগিব৷ আমি ১৩-১৪ শতাংশৰ পৰা একক সংখ্যাত আহিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ জৰিয়তে আৰু দুটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান কৰা হৈছে। যিমানেই ঠাইত নহওক কিয়, এজন নিৰ্মাতাই নিজৰ কামৰ বাবে বিভিন্ন জিলাত বিভিন্ন অনুজ্ঞাপত্ৰ ল’বলগীয়া হয়। আমাৰ ৰপ্তানিকাৰকসকলেও এক দীঘলীয়া প্ৰক্ৰিয়াৰ মাজেৰে পাৰ হ’বলগীয়া হৈছে। তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী অনুসৰণ আৰু অনুসন্ধান কৰিবলৈ ৰপ্তানিকাৰকসকলে এক্সপ’ৰ্টাৰ্ছ শ্বিপিং বিল নং, ৰে’লৱে কনচাইনমেণ্ট নং, ই-ৱে বিল নং ইত্যাদি যোগ কৰিব লাগিব। তেতিয়াহে তেওঁ দেশৰ সেৱা কৰিব পাৰিব। এতিয়া আপোনালোকৰ ভাল হৈছে গতিকে বেছি অভিযোগ নাথাকে। কিন্তু আপোনাৰ বেদনা মই বুজি পাইছো গতিকে ইয়াক উন্নত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো। ইউনিফাইড লজিষ্টিকছ ইণ্টাৰফেচ প্লেটফৰ্ম অৰ্থাৎ ইউলিপ আৰু এইটোৱেই মই কওঁ ইউলিপ আজি মুকলি কৰা হৈছে, ইয়াৰ দ্বাৰা ৰপ্তানিকাৰকসকলে এই দীঘলীয়া প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা মুক্তি পাব। আৰু ইয়াৰ এটা ডেমো আছে আপুনি পিছফালে থকা প্ৰদৰ্শনীত দেখিব যে আপুনি কিমান দ্ৰুতগতিত নিজৰ সিদ্ধান্ত নিজে ল’ব পাৰে আৰু আগবাঢ়ি যাব পাৰে। ইউলিপে পৰিবহণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সকলো ডিজিটেল সেৱা একক মঞ্চত আনিব। ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ অধীনত আজিৰ পৰা ইজ অৱ লজিষ্টিকছ চাৰ্ভিচেছ-ই-লগছ নামৰ এটা ডিজিটেল প্লেটফৰ্মো আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই প’ৰ্টেলৰ জৰিয়তে উদ্যোগ সংস্থাসমূহে এনেধৰণৰ যিকোনো বিষয় পোনপটীয়াকৈ চৰকাৰী সংস্থাটোৰ সৈতে ল’ব পাৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ কাম-কাজ আৰু প্ৰদৰ্শনত সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছে। অৰ্থাৎ অতি স্বচ্ছ ৰূপত আপোনাক চৰকাৰৰ দুৱাৰমুখলৈ কোনো ধৰণৰ হুলস্থুল নোহোৱাকৈ লৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এনে গোচৰৰ ক্ষিপ্ৰ সমাধানৰ বাবেও এক সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা তৈয়াৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ বাবে যদি কোনোবাই সৰ্বাধিক সমৰ্থন লাভ কৰিছে তেন্তে সেয়া হ’ল প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন৷ মই সুখী যে আজি দেশৰ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আমাৰ সকলো ইউনিটে ইয়াত যোগদান কৰি প্ৰায় সকলো বিভাগে একেলগে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভিন্ন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত তথ্যৰ এক বিশাল ডাটাবেছ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব যে আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা প্ৰায় ডেৰ হাজাৰ লেয়াৰ অৰ্থাৎ ১৫০০ লেয়াৰত ডাটা পিএম গতিশক্তি প’ৰ্টেলত আহি আছে। প্ৰকল্পবোৰ ক’ত, বনভূমি ক’ত, প্ৰতিৰক্ষা ভূমি ক’ত, এনে সকলো তথ্য একে ঠাইতে আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে৷ ইয়াৰ ফলত আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা উন্নত হৈছে, ক্লিয়াৰেন্স ত্বৰান্বিত হৈছে আৰু পিছত লক্ষ্য কৰা সমস্যাসমূহ কাগজতৰ পূৰ্বেই সমাধান হৈছে৷ আমাৰ আন্তঃগাঁথনিত যিবোৰ ব্যৱধান হৈছিল, সেইবোৰো পিএম গতিশক্তিৰ বাবে দ্ৰুতগতিত আঁতৰি গৈছে। মোৰ মনত আছে, দেশত কিমান আগতে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কথা চিন্তা নকৰাকৈ ঘোষণা কৰি দশক দশক ধৰি ওলোমাই ৰখাৰ পৰম্পৰা আছিল। ইয়াৰ বাবে দেশৰ লজিষ্টিক খণ্ডত বৃহৎ লোকচান হৈছে। আৰু যেতিয়া মই লজিষ্টিক পলিচিৰ কথা কৈছো। তাৰো আছে মানৱীয় মুখ। যদি আমি এই ব্যৱস্থাবোৰ সঠিকভাৱে চলাওঁ, তেন্তে কোনো ট্ৰাক চালকে ৰাতি বাহিৰত শুব নালাগিব। ডিউটি ​​কৰি ৰাতি ঘৰলৈও আহিব পাৰে, ৰাতি শুব পাৰে। এই সকলোবোৰ পৰিকল্পনা ব্যৱস্থা সকলো সহজে কৰিব পাৰি। আৰু কি এক মহান সেৱা হ’ব। মই যিটো ক’ব বিচাৰিছো সেয়া হ’ল এই নীতিয়ে সঁচাকৈয়ে দেশৰ সমগ্ৰ চিন্তাধাৰা সলনি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
গতিশক্তি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিয়ে মিলি দেশক এক নতুন কৰ্ম সংস্কৃতিৰ দিশে লৈ গৈছে। শেহতীয়াকৈ অনুমোদিত গতিশক্তি বিশ্ববিদ্যালয় অৰ্থাৎ আমি ইয়াৰ লগতে মানৱ সম্পদ উন্নয়নৰ কামো কৰিছো। এতিয়া আজি নীতি আনিছো। বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা, গতিশক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা যি প্ৰতিভা ওলাই আহিব, সেই প্ৰতিভাইও ইয়াক বহুত সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতত চলি থকা এনে প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে আমাৰ বাবে এইটোও বুজাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে আজি ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগী সলনি হৈ আছে। আজি বিশ্বই ভাৰতক অতি ইতিবাচকভাৱে মূল্যায়ন কৰি আছে, আমাৰ দেশত অলপ সময় লাগে। কিন্তু ওলাই গৈ আছে। বিশ্বই ভাৰতৰ পৰা বহুত আশা ৰাখিছে আৰু আপোনালোকৰ যিসকল লোক হয়তো ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, আপোনালোকেও নিশ্চয় অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰিছে। বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বিশেষজ্ঞসকলে কৈছে যে ভাৰত আজি ‘গণতান্ত্ৰিক মহাশক্তি’ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। বিশেষজ্ঞ আৰু গণতান্ত্ৰিক মহাশক্তিসমূহ ভাৰতৰ ‘অসাধাৰণ প্ৰতিভা ইক’-চিষ্টেম’ত গভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত হৈছে। বিশেষজ্ঞসকলে ভাৰতৰ ‘দৃঢ়তা’ আৰু ‘প্ৰগতিৰ’ প্ৰশংসা কৰিছে। আৰু এয়া কেৱল কাকতলীয়া নহয়। বিশ্ব সংকটৰ মাজত ভাৰত আৰু ভাৰতীয় অৰ্থনীতিয়ে যি ধৰণৰ সুস্থিৰতা দেখুৱাইছে, সেই ধৰণৰ সুস্থিৰতাই বিশ্ববাসীক নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তুলিছে। বিগত বছৰসমূহত ভাৰতে যি সংস্কাৰ সাধন কৰিছে, যি নীতি ৰূপায়ণ কৰিছে সেয়া সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব। আৰু সেয়ে ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ বিশ্বাস বাঢ়িছে আৰু ক্ৰমাগতভাৱে বাঢ়ি গৈ আছে। আমি পৃথিৱীৰ এই আস্থাক সম্পূৰ্ণৰূপে পালন কৰিব লাগিব। ই আমাৰ দায়িত্ব, আমাৰ সকলোৰে এটা দায়িত্ব আছে, আৰু এনে এটা সুযোগ হেৰুৱাই পেলোৱাটো আমাৰ বাবে কেতিয়াও লাভজনক নহ’ব। আজি আৰম্ভ হ’ল ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতি, মই নিশ্চিত। ই দেশৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এক নতুন গতি কঢ়িয়াই অনাত সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ মাজত এনে কোনো লোক নাই, যি আমাৰ দেশখন উন্নত দেশ হোৱাটো নিবিচাৰে, উন্নত হ’বলৈ সংকল্পবদ্ধ নহয়৷ সমস্যা এটাই যে কোনো মানুহে কৰিব। এইটো মই সলনি কৰিব বিচাৰো, আমি একেলগে কৰিব লাগিব। উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰে চলি থকা ভাৰতে এতিয়া উন্নত দেশসমূহৰ সৈতে অধিক প্ৰতিযোগিতা কৰিব লাগিব আৰু আমি ধৰি লওঁ যে আমি শক্তিশালী হোৱাৰ লগে লগে আমাৰ প্ৰতিযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰখন অধিক শক্তিশালী লোকৰ সৈতে হ’বলৈ গৈ আছে। আৰু আমি ইয়াক আদৰি লোৱা উচিত, আমি দ্বিধাবোধ কৰা উচিত নহয়, আপুনি আহক সাজু হৈ আছো। আৰু সেইবাবেই মই অনুভৱ কৰোঁ যে প্ৰতিটো সামগ্ৰী, প্ৰতিটো পদক্ষেপ, আমাৰ প্ৰক্ৰিয়াটোও অতি প্ৰতিযোগিতামূলক হ’ব লাগে। সেৱা খণ্ডই হওক, উৎপাদন খণ্ডই হওক, অটোম’বাইলেই হওক, ইলেক্ট্ৰনিকছ হওক আমি প্ৰতিটো খণ্ডতে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য ৰাখি সেইবোৰত উপনীত হ’ব লাগিব৷ আজি ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আকৰ্ষণ কেৱল আমাৰ পিঠিত থপৰিয়াই থোৱাতেই সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে। বন্ধুসকল, আমি বিশ্ব বজাৰ দখল কৰাৰ দিশত চিন্তা কৰা উচিত। ভাৰতৰ কৃষিজাত সামগ্ৰীয়েই হওক, ভাৰতৰ মোবাইল হওক বা ভাৰতৰ ব্ৰাহ্মোছ মিছাইলেই হওক, সেইবোৰ আজি বিশ্বত চৰ্চিত হৈছে। ক’ৰোনা কালত ভাৰতত নিৰ্মিত ভেকচিন আৰু ঔষধে বিশ্বৰ লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিছে। আজি ৰাতিপুৱা মই উজবেকিস্তানৰ পৰা আহিলোঁ। গতিকে যোৱা নিশা মই উজবেকিস্তানৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো। দেৰি হৈছিল, কিন্তু তেওঁ ইমান উৎসাহেৰে কৈ আছিল যে আমাৰ আগতে উজবেকিস্তানত যোগাসনৰ প্ৰতি এক ধৰণৰ ঘৃণা আছিল। কিন্তু ক’লে আজি পৰিস্থিতি এনেকুৱা যে প্ৰতিটো পথতে ইমান যোগাসন চলি আছে, আমাক ভাৰতৰ পৰা প্ৰশিক্ষক লাগে। মই ক’ব বিচাৰিছো যে ভাৰতৰ ফালে চাই থকা বিশ্বৰ চিন্তাধাৰা অতি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে বন্ধুসকল। ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ বজাৰত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ হ’লে দেশত এক শক্তিশালী সমৰ্থন ব্যৱস্থা থকাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই সমৰ্থন ব্যৱস্থাক আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিয়ে বহুখিনি আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে যেতিয়া দেশৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পায়, দেশক লজিষ্টিকৰ সৈতে জড়িত সমস্যাৱলী হ্ৰাস পায়, তেতিয়া তাৰ ডাঙৰ লাভ আমাৰ সৰু সৰু উদ্যোগসমূহ আৰু তাত কাম কৰা লোকসকলৰ হয়৷ লজিষ্টিক খণ্ডটো শক্তিশালী কৰিলে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সহজ হোৱাই নহয়, শ্ৰম আৰু শ্ৰমিকৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰাত সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া ভাৰতৰ লজিষ্টিক খণ্ডৰ লগত হোৱা জটিলতাৰ অন্ত পৰিব, আশা বৃদ্ধি পাব, এই খণ্ডই এতিয়া দেশৰ সফলতাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ, ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ আৰু নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধিৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। আমি একেলগে এই সম্ভাৱনাবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিব লাগিব। এই সংকল্পৰে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনালো আৰু এতিয়া আপোনালোকে চিতাৰ গতিৰে সামগ্ৰী উঠাব লাগিব, লৈ যাব লাগিব, এয়াই আপোনালোকৰ পৰা মোৰ আশা, ধন্যবাদ।