Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of National Logistics Policy at Vigyan Bhawan, New Delhi
17 SEP 2022 10:18PM by PIB Delhi
All my colleagues in the Union Cabinet, representatives of the country's logistics and industries, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today, the country has taken an important step towards the making of a developed India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. There should be faster last mile delivery in India, the challenges related to transport should be eliminated and both the time and money of our manufacturers and industries should be saved. Similarly, how do we prevent losses caused due to delays in our agro products? There has been a continuous effort to find solutions to all these issues and the National Logistics Policy is a part of that. I am sure that there will be coordination between the different units of the government working in this area for the improvement of all these systems. There will be a holistic approach and it will give impetus to the speed that we want. I got delayed by 5-7 minutes due to an exhibition here. Though I could not see the exhibits properly due to lack of time and I had a cursory glance at them. I request all of you to take some time out and visit the exhibition for 15-20 minutes which is in this campus itself. What is the role of technology in this field? How are we using the space technology? You will get to learn many new things if you look at all the exhibits. Today we are the 5th largest economy in the world. Aren't you happy? Better late than never! It happens sometimes. Since there is so much negativity all around that sometimes it takes a long time to notice the good. The country is changing. There was a time when we used to release pigeons. Today we release cheetahs. It does not happen all of a sudden. There is some relevance between the release of cheetahs in the morning and the launch of the National Logistics Policy in the evening. We want movement of goods from one place to another with the speed of the cheetah. The country wants to move forward at the same speed.
Friends,
The echo of Make in India and ‘AatmaNirbhar Bharat’ is reverberating not only in India but abroad also. Today India is setting huge export targets. Initially, it is difficult to set such huge targets given the past performance. But once it is decided then the country does it as well. Today, the country is meeting those targets. Such is the potential of the country in the manufacturing sector that India is emerging as a manufacturing hub. Today, the world is even acknowledging this fact. Those who study the PLI scheme will realize that the world has accepted this fact. In such a situation, the National Logistics Policy has brought a lot of new energy for every sector. I would like to congratulate and convey my best wishes to all the stakeholders, traders, businessmen, exporters and farmers of the country for this important initiative which is going to be a game-changer for them.
Friends,
There are many policy makers and industry stalwarts present in this event. They have faced difficulties in their life and have found ways as well. Sometimes, they might have resorted to shortcuts. I am telling you today what people will write tomorrow. The policy itself is not the final result. In fact, it is the beginning. Policy plus performance becomes progress. That is if parameters of performance, a roadmap for performance and a timeline for performance are clubbed together with a policy, then policy plus performance becomes progress. Therefore, the responsibility of performance of the government and all the stalwarts engaged in this field increases manifold once the policy is finalized. There may be contrarian views regarding a policy. Some may find a policy good while some others may not. But policy is like a driving force, a guiding force. Therefore, this policy should not be seen just as a government document. We need to catch up with the speed with which we need to transport goods from east to west like the speed of a cheetah. Today's India prepares a ground before formulating and implementing its policies. Only then that policy is successfully implemented and there are possibilities of progress. The National Logistics Policy is also not being launched suddenly. It is the culmination of eight years of hard work. Several policies were changed and important decisions were incorporated. If I speak for myself, I can say that it includes my 22 years of governance experience from 2001 to 2022. We launched projects like Sagarmala and Bharatmala to improve logistics connectivity and to ensure systematic infrastructure development. We endeavoured to expedite the work of the dedicated freight corridors. Today the total capacity of Indian ports has increased significantly. The average turn-around time of container vessels has come down from 44 hours to 26 hours. Many new waterways are also being built in the country so that we can carry out eco-friendly and cost effective transportation. About 40 Air Cargo Terminals have also been built in the country to help in exports. Cold storage facilities have been provided at 30 airports. Thirty-five multi-modal logistics hubs are also being set up across the country. You all have seen that the country also started using Kisan Rail and Krishi Udan during the time of the Corona crisis. They helped a lot in transporting agricultural produce from far flung areas of the country to the main markets. Krishi Udan carried the produce of farmers to foreign countries. Today, the Krishi Udan facilities are available at about 60 airports in the country. I am sure some of our journalist friends will call me after listening to my speech that they were not even aware of all these things. There must be many of you too who would be surprised to know that so much has happened. It is so because we don't care. The government has also tried to strengthen the logistics sector with the help of technology apart from investing lakhs of crores of rupees on the infrastructure projects. Be it the paperless EXIM trade process through eSANCHIT, faceless assessment in customs, or the provision of e-way bills and FASTag, all these facilities have greatly increased the efficiency of the logistics sector.
Friends,
Another major challenge of the logistics sector has also been eliminated by our government in the last few years. Earlier, there used to be brakes on the pace of logistics due to multiple taxes in different states. But GST has resolved this problem. As a result, unnecessary paperwork has been reduced which has simplified the process of logistics. The way the government has changed the drone policy in the last few months by linking it to the PLI scheme, today drones are also being used to deliver various goods. You just see the younger generation will definitely come in this sector. Drone transportation is going to be a major sector and I would like to see how the agricultural production in the remote and small villages of the Himalayan ranges could be transported through drones. How can fresh fish be transported to landlocked areas in big cities? All this is going to materialize soon. I don't need royalty if this idea works for anyone.
Friends,
I reiterate all these things because drones have helped us a lot in the past in carrying medicines and vaccines to the tough terrain and mountainous areas. We have used it. As I said, the logistics sector is going to gain a lot due to the maximum use of drones in the transport sector. Therefore, we have put forward a very progressive policy before you.
Friends,
It is only after a series of reforms for creating a strong logistics base in the country that we have come up with this National Logistics Policy. This policy is now at the take-off stage. Many initiatives have been taken and many systems have been developed. Now all of us have to come together for the take-off. I can imagine the boom in the logistics sector. This change is going to bring unprecedented results. And if you evaluate it after a year, then you yourself will acknowledge the success which you had not even imagined. We all should aim to bring the logistics cost of 13-14 percent to single digit as soon as possible. If we have to be globally competitive then it is kind of a low hanging fruit. We may find it difficult to reduce the cost in other things, but this is a low hanging fruit. We can bring the logistics cost to single digit from the prevalent 13-14 percent through our efforts, efficiency and following some rules.
Friends,
Two more major challenges have been addressed through the National Logistics Policy. A manufacturer has to apply for different licenses in different districts for his business. Our exporters also have to go through a long process. Exporters have to compile shipping bill numbers, railway consignment numbers, E-way bill numbers, etc to track and trace their goods. Only then can he serve the country. All of you are very nice that you don't complain much. But I understand your pain so I am trying to improve it. The Unified Logistics Interface Platform i.e., ULIP, that has been launched today, will save the exporters from this long process. There is a demo of it in the exhibition. You will realize how you can arrive at your decisions fast and improve your business. ULIP will bring all the digital services related to the transportation sector on a single platform. A digital platform named Ease of Logistics Services -- eLOGS --has also been launched today under the National Logistics Policy. Through this portal, industry associations can directly take up any such matter with the government agency, which is causing problems in their operations and performance. In short, a system has been created so that you can reach the government in a very transparent way and without any hurdles. A comprehensive system has been developed for the speedy resolution of such cases.
Friends,
The National Logistics Policy is going to offer maximum support to the PM GatiShakti National Master Plan. I am happy that today all our states and union territories of the country have joined the PM GatiShakti National Master Plan and almost all the departments have started working together. A huge database of information related to different infrastructure projects of the central and state governments has been prepared. You will be surprised to know that today data from the central and state governments in about 1500 layers has been uploaded on the PM GatiShakti portal. All such information regarding the projects, the forest land and the defence land etc are now available at a single place. This has improved the planning of infra projects, accelerated the clearances and fixed the problems that were noticed later. The infrastructure gaps that existed earlier are being plugged rapidly due to the PM GatiShakti Plan. I remember how there was a tendency in the past to declare infrastructure projects without any careful planning and they were delayed for several decades. The country's logistics sector has suffered a huge loss due to this. The logistics policy that I am talking about also has a human interface. If we run these systems properly, then no truck driver will have to sleep outside at night. He can also come home at night to sleep after completing his duty. All these arrangements can be planned easily. And what a great service it would be! What I mean to say is that this policy in itself has the potential to change the entire way of thinking of the country.
Friends,
The GatiShakti and National Logistics Policy together are now heralding the country towards a new work culture. We have recently approved the Gati Shakti University i.e. we have also done the work of Human Resource Development along with it. The policy is being launched today. The talent that will come out of the Gati Shakti University is also going to help it a lot.
Friends,
In the midst of these efforts, it is also important for us to understand that today the world's attitude towards India is changing. Today the world is evaluating India in a very positive manner, though it takes a while in our country for the same. It is happening outside India. The world has a lot of expectations from India and many of you who have relatives abroad must be telling you during their visit. Major experts of the world are saying that India is emerging as a 'democratic superpower' today. The experts and democratic superpowers are deeply impressed by the 'extra-ordinary talent ecosystem' of India. Experts are praising India's determination and progress. And this is no mere coincidence. The kind of resilience shown by India and the Indian economy in the midst of a global crisis has given new confidence to the world. The reforms that India has undertaken in the last few years and the policies it has implemented are really unprecedented. Therefore, the world's trust in India has increased and is growing continuously. We have to fully live up to this trust of the world. It is our responsibility and missing such an opportunity will not be advantageous for us. I am sure the National Logistics Policy which has been launched today will help in bringing a new momentum in every sphere of life of the country.
Friends,
There will be no one among you who does not want our country to become a developed country. There will be no such person in India which is determined to become developed. The problem lies when we leave it to others. We have to change and we have to do it together. India with the resolve of a developed country now has to compete aggressively with developed countries. We should bear this in mind that as we become stronger, ​​our competition will be fierce. And we should welcome this, we should not hesitate. Come, we are ready, that should be our attitude. Therefore, I feel that our every product, every initiative and our every process should be very competitive as well. Be it service sector, manufacturing, automobiles, or electronics, we have to make big goals in every sector and achieve them. Today, the world's attraction to products made in India should not be limited to just patting us on the back. Friends, we should think about capturing the world market. Everybody in the world is taking note of India's agricultural products, mobile phones or the BrahMos missiles. Vaccines and medicines made in India during the Corona period have helped in saving the lives of millions of people of the world. I returned from Uzbekistan in the morning today. I was talking to the President of Uzbekistan last night. It was late, but still he was telling me so enthusiastically about yoga. He said there was a kind of hatred towards yoga in Uzbekistan earlier. But he said the situation has changed so much and yoga has become so popular in every nook and corner of his country that they need trainers from India. What I mean to say is that the thinking of the world towards India is changing very fast, friends. For products made in India to dominate the world markets, it is equally important to have a strong support system in the country. The National Logistics Policy will go a long way in modernizing this support system.
And friends,
As you are aware that when the country's exports increase, the logistics related problems in the country are reduced, then our small industries and the people working in them stand to benefit the most. Strengthening of the logistics sector will not only make the life of common man easier but will also help in increasing the respect of labor and workers.
Friends,
Now the problems associated with India's logistics sector will end, expectations will increase and this sector will now take the country's success to new heights. The National Logistics Policy has immense potential for development of infrastructure, expansion of business and increasing employment opportunities. We have to realize these possibilities together. With this resolve, once again many best wishes to all of you. I expect you to transport goods at the speed of a cheetah. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বিগ্যান ভাবন, নই দিল্লীদা নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী হৌদোকপদা পীখিবা ৱারোলগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
17 SEP 2022 10:18PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ-মপাংশিং, লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্স অমসুং ইন্দস্ত্রীজগী মীহুৎশিং, অতোপ্পা ইকাইখুম্নবগী মশক ওইরবশিং, নুংশিজরবা নুপী নুপা পুম্নমক খুরমজরি! ঙসিদি, লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী 'অমৃত কাল' অসিদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগী মায়কৈদা মরুওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে। ভারত্তা খ্বাইদগী অরোইবা মাইল ফাওবদা খোঙজেল য়াঙনা য়ৌহনবা য়াহনগদবনি, পোৎচৈ পুথোক পুশিন্দা লৈরিবা শিংনবশিং মুথৎকদবনি অমসুং ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরর অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী মতম অমসুং শেল অসি মাঙহল্লোইদবনি। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়না মতৌ করম্না ঐখোয়গী লৌউশিংউগী পোত্থোক্তা থীন্থবনা মাঙহল্লিবশিং অসি থোকহল্লোইদবগে? হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসিগী পাম্বৈ পুথোক্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরক্লি অমসুং নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসিসু মসিগী শরুক অমনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি হায়রিবা পথাপশিং অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক হীরম অসিদা হোৎনরিবশিংগী লৈঙাক্কী য়ুনিৎশিংগী মরক্তা মতেং পাংনগনি। মপুং ওইবা খোঙথাং অমা লৈগনি অমসুং মদুনা ঐখোয়না পাম্লিবা খোঙজেল অসি পীবা ঙমগনি। মতম লৈতবনা ঐহাক্না একজিবিতশিং অসিবু য়েংবা ঙমখিদ্রবসু ঐহাক্না মখোয়শিংবু চাউরাক্নদি য়েংখি। কেম্পস অসিমক্তদা পাঙথোক্লিবা একজিবিসন অসিবু মিনিৎ ১৫-২০ খক্তগী ওইরবসু মতম কাইথোকপীদুনা য়েংবীনবা ঐহাক্না হায়জরি। হীরম অসিগী মতাংদা তেক্নোলোজীগী থৌদাং করিনো? ঐখোয়না মতৌ করম্না স্পেস তেক্নোলোজী শীজিন্নবগে? একজিবিৎ পুম্নমকসিবু অদোম্না য়েংলবদি অদোম্না অনৌবা কয়া অমা তমশিনবা ঙমগনি। ঙসিদি ঐখোয়না মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা একনোমি ৫শুবদা লৈরি। ময়াম নুংঙাইবা ফাওবীদব্রা? শুকপাং পাঙথোকখিদববুদি থেংলবসু থেংনা পাঙথোকপনা ফৈ! মসি মরক মরক্তা থোকই। অকোইবা পুম্নমক্তা ফত্তবনা য়োমশিল্লক্লবদা অফবা উবা হায়বসি মতম খরা চঙই। লৈবাক অসিদা অহোংবা কয়া লাক্লি। ঐখোয়না খুনু থাদোক্নবগী মতম লৈখি। ঙসিদি ঐখোয়না চীতাহ থাদোক্লে। মসি ঙাইহাক্তদা হেক্তা থোকপা থৌদোক নত্তে। অয়ুক্তা চীতাহ থাদোক্লগা নুমিত য়ুংবা মতুংদনা নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী হৌদোকপা হায়বসিদা করিগুম্বা চুন্নবা মরম অমদি লৈরি। ঐখোয়না পোৎচৈশিংবু চীতাহগী খোঙজেল য়াঙবগা মান্ননা পুথোক-পুশিন তৌবা পাম্মি। লৈবাক অসিনা চপ মান্নবা খোঙজেলদা মাংজিল থানা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং 'আত্মনির্ভর ভারত'কী একো অসি ভারত খক্তদা নত্তনা মপাল লৈবাকশিংদসু খোন্থাং য়ৈনা তারি। ঙসিদি ভারতনা অচৌবা এক্সপোর্ত তার্গেৎ অমা তম্লি। অহৌবদা, অসিগুম্বা অচৌবা পান্দম অসি মমাংগী থৌদৌ য়েংলুরবদি থম্বা য়াম্না লুরম্মি। অদুবু অমুক্তং ৱারেপ লৌখ্রবদি লৈবাক অসিনা নীংথিনা পাঙথোক্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা হায়রিবা পান্দমশিং অদু ফংলে। মসিনি পোত্থোক পুথোকপগী সেক্তরদা লৈবাক অসিনা মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইনবগী মায়কৈদা লৈরিবা শক্তি। ঙসিদি হায়রিবা থবকসি মালেম পুম্বনা খঙনরে। পি.এল.আই. স্কিম নৈনবা কাংবুনদি মালেম পুম্বনা মসিগী অচুম্বসি য়ানরে হায়বা খঙগনি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা এনর্জী কয়া অমা পুরকখ্রে। ঐহাক্নসু স্তেকহোল্দর, ত্রেদর, করবার ৱালা, এক্সপোর্তর অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমী খুদিংমক্তা মখোয়দা অহোংবা অদুক্কী মতীক পুরক্কদবা অসিগীদমক নুংঙাই য়াইফবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
থৌরম অসিদা পোলিসী মেকর অমসুং ইন্দস্ত্রী এতেলৱার্ত কয়া অমা শরুক য়ারি। মখোয়না মখোয়গী পুন্সিদা খুদোংথীবা কয়া অমা মাইয়োক্নখ্রে অমসুং মদুগী পাম্বৈ পুথোকখ্রে। মরক মরক্তা, মখোয়না অশম্বী কয়া অমসু থেংনরম্বা য়াই। ঐহাক্না ময়ামগী মফমদা হয়েং তুংদা ইনহৌগদবা ৱাফম খরা ঙসি ফোংদোকচরি। পোলিসী অসিমক অরোইবা ফল নত্তে। তশেংনা হায়রবদা, মসি অহৌবা অমনি। পোলিসী অমসুং পর্ফোরমেন্সনা প্রোগ্রেস ওইরকই। হায়বদি করিগুম্বা পর্ফোরমেন্সকী পেরামিতর, পর্ফোরমেন্সকী রোদ্মেপ অমসুং পর্ফোরমেন্সকী তাইম্লাইন অমবু পোলিসী অমগা পুন্না পুনশিনবা মতমদা, পোলিসীগা পর্ফোরমেন্সকগী অপুনবদু প্রোগ্রেস ওইরকই। মরম অসিনা, লৈঙাক অমগী পর্ফোরমেন্সকী থৌদাং অমসুং হীরম অসিগী মতাংদা লৈরিবা স্তেলৱার্তশিংনা পোলিসী অসিনা হেক ফাইনেলাইজ তৌবা মতমদা শরুক কয়া থোক্না হেনগৎলক্কনি। কনাগুম্বা খরনা পোলিসী অমবু ফৈ হায়না লৌবা য়াই অদুগা কনাগুম্বা খরনা পোলিসী অমবু ফত্তে হায়না লৌবা য়াই। অদুবু পোলিসী অমা হায়বসিদি পুদুনা চৎলিবা অমসুং লমজিংবীরিবা শাফু অদুনি। মরম অসিনা, হায়রিবা পোলিসী অসি লৈঙাক্কী দোক্যুমেন্ত অমখক্কুম্না উরোইদবনি। ঐখোয়না নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবদা পোৎচৈ পুথোক পুশিন তৌবদা চীতাহগী খোঙজেল অদুমক্কা মান্নহনগদবনি। ঙসিগী ভারতনা মাগী পোলিসীশিংবু শেমদ্রিঙৈ অমসুং থবক্তা ওন্থোক্ত্রিঙৈদা ফিরেপ হান্না লেপচৈ। নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসি ঙসি খঙহৌদনা হেক্তমক হৌদোকপা নত্তে। মসি চহি নিপান কন্না হোৎনজরকপগী মহৈ অমনি। থৌশিল কয়া অমা হোংখ্রে, মরুওইবা ৱারেপ কয়া অমা পুশিল্লকখ্রে। করিগুম্বা ঐহাক্না ইশাগী মোৎ ফোংদোকচবা তারবদি, মসিদা ২০০১দগীনা ২০২২ ফাওবগী লৈঙাক্কী খঙ হৈবশিং য়াওরি হায়জনিংই। ঐখোয়না সাগর্মালা অমসুং ভারতমালাগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা লোজিস্তিক্স কন্নেক্তিবিতী ফগৎনবা অমসুং সিস্তেমেতিক ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুমাং চাউশিনবা পুরক্নবা হোৎনখ্রে। ঐখোয়না দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরশিংগী থবকশিং হেন্না য়াঙশিলহন্নবা হোৎনরি। ঙসিদি, ভারতকী হিথাংফমগী অপুনবা কেপাসিতী অসি মশক থোক্না হেনগৎলে। কন্তেনর ভেসেলগী তর্নঅরাউন্দ তাইম অসি পুং ৪৪দগী ২৬তা হন্থরে। অণৌবা ঈশিংগী লম্বী কয়া অমা লৈবাক অসিদা শাগৎতুনা ঐখোয়না অকোইবদা কায়দবা অমসুং শেল কয়া তিংদবা ত্রান্সপোরতেসন পাঙথোক্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসিদা এক্সপোর্ততা মতেং পাংনবগীদমক এয়র কার্গো তর্মিনেল ৪০ রোম শাখ্রে। এয়রপোর্ত ৩০রোমদা কোল্দ স্তোরেজগী খুদোংচাবা থমখ্রে। মলতি মোদেল লোজিস্তিক্স হব কুন্থ্রা মঙাসু লৈবাক পুম্বদা শেমগৎলি। লৈবাক অসিনা কোরোনা লাংফমগী মনুংদা কিসান রেল অমসুং কৃশি উরান হৌদোকখিবা উবীরম্লগনি। মখোয়না লৈবাক অসিগী অথাপ্পা লমদগী লৌউশিংউগী পোত্থোকশিং মরুওইবা কৈথেলশিংদা পুখৎলকপদা মতেং কয়া পাংলি। কৃশি উরাননা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং মপান লৈবাক্তা থারি। ঙসিদি কৃশি উরানগী খুদোংচাবশিং অসি লৈবাক অসিগী এয়রপোর্ত ৬০ হেনবদা লৈরে। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী পাউগী মরুপ মপাং খরদি ঐহাক্কী ৱারোল অসিগী মতুংদা হায়রিবশিং অসিগী মতাংদা করিসু খঙদে হায়না কোল তৌরক্কনি। অসিগুম্বা কয়া অমা পায়খৎখ্রে তাবদা ঙকপা মীওই কয়া অমসু মরকসিদা য়াওরমগনি। মসিগী মরমদি ঐখোয়না মথৌ তারদবগীনি। লৈঙাক অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর লাখ কয়া থাদবগী মথক্তা তেক্নোলোজীগী মতেংনা লোজিস্তিক্স মপাঙ্গল কনখৎনবা হোৎনখ্রে। মদু ইসঞ্চিৎ, ফেস্লেস, এসেস্মেন্ত ইন কস্তম, নত্ত্রগা ইৱে বিলস অমসুং ফাস্তেগকী থোঙদা চে য়াওদবা একিম ত্রেদ প্রোসেস পায়খৎপবু ওইরো, হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিনা লোজিস্তিক্স সেক্তরদা অদুক্কী মতীক কান্নবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
অতোপ্পা লোজিস্তিক্স সেক্তরগী মরুওইবা শীংনবসু হৌখিবা চহি খরসিদা লৈঙাক অসিনা লৌথোকখ্রে। মমাংদা, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা তেক্স মখল কয়া লৈবনা লোজিস্তিক্সতা ব্রেক কয়া লৈরম্মি। অদুবু জি.এস.তি. লাকপদগীদি মসিগী খুদোংচাদবসি কোক্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, কান্নবা চেগী থবকসু হন্থহন্দুনা লোজিস্তিক্সকী থবক্তা হেন্না লায়হল্লে। লৈঙাক অসিনা হৌখিবা থা খরসিদা পি.এল.আই. স্কিমদা হাপচিন্দুনা দ্রোল পোলিসী শেমদোকখিবনা ঙসিদি দ্রোনশিং অসিনা তোঙান-তোঙানবা পোৎচৈশিং পুবদা শীজিন্নরে। দ্রোন্না পুথোকপুশিন তৌবদা শীজিন্নবসি মরুওইবা সেক্তর অমা ওইরক্কদৌরি অমসুং ঐহাক্না অথাপ্পা অমসুং হিমালয়গী অপীকপা খুঙ্গংশিংদা লৌউশিংউগী পোত্থোকশিংবু দ্রোন্না মতৌ করম্না পুথোকপুশিন তৌবগে হায়বদু উবা পাম্মি। অচৌবা শহরগী ইকোই কোইশিল্লবা মফমশিংদা অতেকপা ঙা মতৌ করম্না পুগনি। মসি পুম্নমক থবক্তা ওন্থোক্কদবা কুইদ্রবনি। হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা কনাগুম্বা অমহেক্তগী ওইনা চৎনরকপা মতমদা ঐহাক্না রোয়েলতীগী মথৌ তাদে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না হন্না ফোংদোকচরি মদুদি হায়রিবশিং পুম্নমকসি কদাইদগীনো হায়রবদি দ্রোনশিংনা চীং লৈবা অমসুং অরুবা মফমশিংদা হিদাক লাংথক অমসুং তিকা পুথোক পুশিন তৌবদা মতেং কয়া পাংখ্রে। ঐখোয়না মদুদা শীজিন্নখ্রে। ঐহাক্না হায়খিবগুম্না, লোজিস্তিএক্স সেক্তর অসিনা ত্রান্সপোর্ত সেক্তরদা দ্রোন শীজিন্নবনা কান্নবা কয়া অমা ফংবা ঙমগদৌরি। মরম অসিনা, ঐখোয়না ময়ামগীদমক খুমাং চাউশিনগদবা পোলিসী অমা পুরক্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা মপাঙ্গল লৈরবা লোজিস্তিক্সতা য়ুম্ফম ওইবা রিফোর্ম কয়া অমা পুরকখিবগী মতুংদা নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী লাকপা নত্তে। হায়রিবা পোলিসী অসি হৌজিক্তি চৎননবগী তাংকক্তা লৈরে। থৌরাং কয়া অমা লৌখৎলে অমসুং সিস্তেম কয়া অমা শেমগৎখ্রে। লোজিস্তিক্স সেক্তরদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অসিগুম্বা অহোংবশিং অসিনা মমাংদা উখিদ্রিবা ফলশিং লাকপা য়াই। অমসুং করিগুম্বা অদোম্না মসিবু চহি অমগী মতুংদা নৈনবা তারবদি, অদোম ইশামক্না হান্না লাক্কনি পারুদবা মায় পাকপা অমা উবা য়াই। ঐখোয় খুদিংমক্না চাদা ১৩-১৪ লৈবা লোজিস্তিক্স অসি হেক ঙম্লিবা মখৈ দিজিত অমদা পুরক্নবা হোৎনগদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মালেমগা অথোই অহেন তান্নবা তারবদি, মসি নেম্না য়ানবা উহৈ অমগা চপ মান্নরগনি। অতোপ্পা হীরমশিংদা অচঙবা শেল হন্থহনবদা লুনা থোকপা য়াই অদুবু, মসিদি নেম্না পানবা উহৈগুম্বনি। ঐখোয়না হোৎনরবদি চাদা ১৩-১৪ লৈরম্বা লোজিস্তিক্স অসি কাংলোন খরা ইন্দুনা দিজিত অমত্তদা হন্থহনবা য়াগনি।
মরুপশিং,
নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসীগী থোংদা অতোপ্পা মরুওইবা শীংনবা অনিসু পাম্বৈ পুথোকপা ঙমখ্রে। মেন্যুফেকচরর অমনা মহাক্কী করবারগীদমক তোঙান-তোঙানবা জিলাগী ওইনা তোঙান-তোঙানবা লাইসেন্সশিং লৌবগী তঙাইফদবা লৈ। ঐখোয়গী এক্সপোর্তরশিংনা অশাংবা থৌওং অমা চত্থবা তাই। এক্সপোর্তরশিংনা শিপ্পিং বিল নম্বর, রেলৱে কন্সাইন্মেন্ত নম্বর, ই-ৱে বিল নম্বর অসিনচিংবা কয়া মখোয়গী পোৎচৈশিং ত্রেক তৌনবগীদমক খোমজিনবা তাই। মসিখক্তদা মহাক্না লৈবাক অসিগী সেবা তৌবা ঙমগনি। ময়াম পুম্নমক্না ৱাকৎ অমত্তা থাংগৎতনা অদুক্কী মতীক হোৎনবীরক্লি। অদুবু ঐহাক্না ময়ামগী অৱাবা খঙলদুনা হেন্না ফগৎনবা হোৎনজরিবনি। ঙসি হৌদোক্লিবা য়ুনিফাইদ লোজিস্তিক্স ইন্তর্ফেস প্লেৎফোর্ম হায়বদি য়ু.এল.আই.পি.না এক্সপোর্তরশিংবু অসিগুম্বা অশাংবা থৌওংশিং অসিদগী কনবা ঙম্লগনি। মসিগী দেমো অমা একজিবিসন অসিদা য়াওরি। অদোমগী ৱারেপ থুনা লৌজদুনা অদোমগী করবার মতৌ করম্না ফগৎকদগে হায়বসি খঙবা ঙম্লগনি। য়ু.এল.আই.পি. অসিনা ত্রাস্পোর্তেসন সেক্তরগা মরী লৈনবা দিজিতেল সর্ভিস পুম্নমকপু প্লেৎফোর্ম অমখক্তদা পুশিনবা ঙম্লগনি। ইজ ওব লোজিস্তিক্স সর্ভিস – ইলোগস – হায়বা অমসু ঙসি নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসীগী মখাদা হৌদোক্লে। পোর্তেল অসিগী মখাদা, ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংনা মখোয়দা লৈবা নুংঙাইতবা অসিগুম্বা থবকশিং অসিবু লৈঙাক্কী এজেন্সী অমগা হকথেংননা লৌখৎপা য়ারগনি। তেন্না হায়রবদা, অদোম্না লৈঙাক্তা মনুং মপান ফাওনা অমসুং অরুবা অমত্তা লৈতনা য়ৌবা ঙম্নবা সিস্তেম অমা শেম্লে হায়বনি। অসিগুম্বা কেসশিং অসিবু থুনা লোইশিনবা য়ানবা মপুং ওইবা সিস্তেম অমা শেম্লে।
মরুপশিং,
নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসিনা পি.এম. গতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লানদা চাউনা শৌঙাক পীরগনি। ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী রাজ্য অমসুং য়ুনিকোর্ন তেরিতোরিশিংনা পি.এম. গতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লানদা য়াওরকপা অমসুং বিভাগ অয়াম্বনা অমত্তা ওইনা থবক পায়খৎমিন্নবদা য়াম্না হরাওবা পোকচৈ। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী অচৌবা দেতাবেজ অমসু শেম্লে। ঙসিদি পি.এম. গতিশক্তি পোর্তেলদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী দেতা কয়া অমা মরোল ১৫০০ লোমদা অপ্লোদ তৌরে অদোম অঙকপা পোক্লমগনি। হায়রিবা ফোরেস্তকী লম অমসুং ঙাকশেলগী লমশিংগী প্রোজেক্তশিং অসিগা মরী লৈনবা ঈ পাউশিং অসি মফম অমত্তদা ফংলে। মসিনা ইনফ্রা প্রোজেক্তশিংজ প্লান্নিং তৌবা ফগৎহল্লে, ক্লিয়রেন্স পীবা থুহল্লে। অমসুং তুংদা খঙলক্কদবা থৌদোংচাদবশিং হান্না খঙবা ঙমহল্লে। মমাংদা লৈরম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপশিং অসি পি.এম. গতিশক্তি প্লান্না মরম ওইদুনা থুনা প্লগ তৌরে। চেকশিন্না প্লানিং তৌহৌদবনা চহি কয়া পন্দুনা লৈবা ঐহাক্না নিংশিংলি। লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্স সেক্তরনা অমাঙবা কয়া অমা লৈরকখ্রে। ঐহাক্না পনজরিবা লোজিস্তিক্স থৌশিল অসিদা মীওইবগী খুৎ চঙই। করিগুম্বা অসিগুম্বা পথাপ অমা মতীক চানা চলাইবা তারবদি, ত্রক দ্রাইবর অমত্তনা নুমিদাংদা মপান্দা তুম্বগী মথৌ তাররোই। মহাক্না মহাক্কী মথৌ লোইরবদা ময়ুমদা হল্লক্তুনা তুম্বা ফংলগনি। হায়রিবা এরেঞ্জমেন্তশিং অসি লায়না থৌরাং তৌবা য়াই। মসি কয়াদা ফজরবা থবক অমা ওইগদৌরিবনো! ঐহাক্না হায়জনিংলিবদি, হায়রিবা থৌশিল অসিদা লৈবাক অসিগী ৱাখল খনবগী মওং চপ চানা হোংহন্নবগী শক্তি য়াওরি হায়বনি।
মরুপশিং,
গতিশক্তি অমসুং নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসিনা পুন্না লৈবাক অসিবু অনৌবা থবক্কী কলচর অমদা লুচিংলগনি। ঐখোয়না হন্দক্তা গতি শক্তি য়ুনিভর্সিতী অয়াবা পীখ্রে হায়বদি মসিগা লোইননা ঐখোয়না হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তকী থবকসু পায়খৎলি হায়বনি। পোলিসী অসিসু ঙসি হৌদোক্লে। স্তি শক্তি য়ুনিভর্সিতীদগী লাক্লিবা হৈশিংবশিং অসিনা অদুক্কী মতীক মতেং পাংলগনি।
মরুপশিং,
হায়রিবা থৌরাং কয়া অসিগী মরক্তা, ঐখোয়না ঙসিগী মালেম পুম্বনা ভারত্তা য়েংলিবা মীৎয়েং অসি হোংলক্লি। ঙসিদি ভারতনা হৌজিক্কী ওইনা তৌবা ঙমদ্রবসু মালেম অসিনা ভারতপু অচুম্বা মওংদা পান্নরি। মালেম অসিনা ভারত্তা থাজবা কয়া অমা থম্লি অমসুং মপান্দা মরী মতা লৈনখিবা ময়াম মরক্তগীসু মখোয়না লাকপা মতমদা তম্বদগী খঙবীরমগনি। মালেমগী মরুওইবা হৈশিংবশিংনা হায়বরি মদুদি ভারত অসি ঙসিদি 'দিমোক্রেতিক সুপরপাৱর' অমা ওইনা হৌরক্লি। অখঙ অহৈ অমসুং দিমোক্রেতিক সুপরপাৱর অসি ভারতকী 'এক্সত্রা ওর্দিনরী তেলেন্ত ইকোসিস্তেম'না শুমহৎলি। অমসুং মসি ইচম চম্না মশানা ওইজরকপা নত্তে। ভারত অইমসুং ভারতকী শেন্মিৎলোন্না মালেমগী লাংফম মতমদা উৎখিবা পাঙ্গল অদুনা মালেমদা থাজবা অমা পীখ্রে। ভারতনা হৌখিবা চহি খরসিদা পুরকখিবা রিফোর্মশিং অমসুং পায়খৎখিবা থৌশিললশিং অসি মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রি। মরম অসিনা, মালেমদা ভারত্তা থাজবগী চাং হেনগৎলক্লি অমসুং লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলক্লি। ঐখোয়না অসিগুম্বা মালেমগী থাজবসিবু ঙাক্কদবনি। মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি অমসুং অসিগুম্বা খুদোংচাবা অমা মাঙখিবা হায়বসি ঐখোয়দা কান্নবা মাঙগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঙসি হৌদোক্লিবা নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিগী মায়কৈ খুদিংদা অনৌবা খোঙজেল অমা পীবদা মতেং ওইরগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইবা পামদবা কনাগুম্বা অমত্তা ময়াম মরক্তা য়াওরম্লোই। অদুগা ভারত্তা চপ চানা চাউখৎহল্লগে খনবা মীওইসু লৈরম্লোই। খুদোংচাদবা থোক্লক্লিবা অসিসু ঐখোয়না অতোপ্পদা শিন্নবা মতমদনি। ঐখোয়না হোংগদবা কয়া লৈ অমসুং মদু ঐখোয় পুন্না অমত্তা ওইনা তৌমিন্নগদবনি। ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ফিরেপ লেপ্পগা লোইননা হৌজিক্তি চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা অকনবা মওংদা অথোই অহেন তানবা তাই। ঐখোয়গী ৱাখলদা থমগদবদি ঐখোয় মপাঙ্গল কলহনগদবনি, ঐখোয়গী অথোই অহেন তান্নবসি ইরাই লাইবদি ওইরোই। অমসুং ঐখোয়না মসিবুসু তরাম্না ওক্কদবনি, ঐখোয়না থুজল্লোইদবনি। লাক্লো, ঐখোয় শেম শাদুনা লৈরে হায়বসিনা ঐখোয়গী ৱাখল ওইহনগদবনি। মরম অসিনা, ঐহাক্কী ইফমদা ফাওই মদুদি, ঐখোয়গী পোত্থোক খুদিংমক, থৌরাং খুদিংমক অমসুং ঐখোয়গী থৌওং খুদিংমক য়াম্না চাংদম্ননিংঙাই ওইবা ওইগদবনি। সর্ভিস সেক্তরবু ওইরো, মেন্যুফেকচরিংবু ওইরো, ওতোমোবিলস, নৎত্রগা ইলেক্ত্রোনিক্সপু ওইরো, ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক্তা অচৌবা পান্দম থমগদবনি অমসুং মদু ফংনবা হোৎনগদবনি। ঙসিদি, ভারতকী পোত্থোকশিংদা মালেম পুম্বনা পাম্নরক্লিবসি ঐখোয়বু হরাওহন্নবগী নত্তে। মরুপশিং, ঐখোয়না মালেমগী কৈথেল অসিবু খুদুম চন্নবা হোৎনগদবনি। মালেম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমকনা ভারতকী লৌউশিংউগী পোত্থোকশিং, মোবাইল ফোনশিং নৎত্রগা ব্রহ্মোস মিসাইলশিংগী মতাংদা থিগৎনরি। কোরোনা মনুংদা ভারতনা শাবা তিকা অমসুং হিদাক লাংথকশিংনা মালেমদা লৈবা মীওই কয়াগী পুন্সি কনবদা মতেং ওইরে। ঐহাক ঙসি অয়ুক্তা উজবেকিস্তান্দগী হল্লকখি। ঐহাক্না উজবেকিস্তানগী রাস্ত্রপতিগা মমাংগী নুমিদাংদা ৱারী শানখি। মদু থেংলে, অদুবু মহাক্না য়োগাগী মতাংদা থৱাই হকচাং য়াওনা ঐহাক্কী ইফমদা তমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি উজবেকিস্তান্দা মমাংদা হংগোইনরম্মি। অদুবু মহাক্না হায়খি মদুদি ফিভম অদু হৌজিক্তি য়াম্না হোংলে অমসুং লৈবাক অসিগী কাচিন কোইয়া য়ৌনা য়োগাবু পাম্নরে অমসুং মখোয়না ভারত্তগী ত্রেনর ফাওবা তঙাইফদবা ওইরক্লে। ঐহাক্না হায়নিংলিবসিদি, মালেম্না ভারত্তা খল্লিবা ৱাখল অসি অদুক্কী মতীক হোংলে, লৈবাক অসিদা মপাঙ্গল কনবা সপ্পোর্ত সিস্তেম অমা লৈবা য়াম্না মরু ওইরে। নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা মসিগী সপ্পোর্ত সিস্তেম অসিবু নৌথোকহনবদা অদুক্কী মতীক মতেং পাংগনি।
অমসুং মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমক্না খঙনরে মদুদি লৈবাক অসিগী এক্সপোর্ত হেনগৎলকপা মতমদা, লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং অসি লৈবাক অসিদগী হন্থখি, মদুদগী ঐখোয়গী অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং মখোয়দা থবক শুরিবা মীয়াম্না খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংখি। লোজিস্তিক্স সেক্তর মপাঙ্গল কলহনবনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিবু লাইথোকহনবদা নত্তনা শিন্মী অমসুং ৱার্করশিংগী ইকাইখুম্নবসু হেনগৎলগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক্তি ভারতকী লোজিস্তিক্স সেক্তরগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং অসি লোইরগনি, থাজবা হেনগৎলগনি অমসুং সেক্তর অসিনা লৈবাক অসিগী মায় পাকপবু অনৌবা পনখৈ অমদা পুরগনি। নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা, করবার চাউখৎনবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎনবা শক্তি কয়া য়াওরি। মসিগী ফিরেপ অসিগা লোইননা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না অদোম্বু চীতাহগী খোঙজেলদা পোৎচৈ পুথোক পুশিন তৌরগনি হায়না থাজবা থমজরি।
থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবাঃ মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদুগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।