ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଉଜବେକିସ୍ତାନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ
16 SEP 2022 8:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଜବେକିସ୍ତାନ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହୀମ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଶଭକତ୍ ମିର୍ଜିୟୋୟେଭଙ୍କୁ ଆଜି ସାଙ୍ଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନ (ଏସସିଓ) ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର କାଉନସିଲ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କ ୨୨ତମ ବୈଠକ ଅବସରରେ ଉଜବେକିସ୍ତାନର ସମରକନ୍ଦରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବର୍ଷ କାହିଁକି ନା ଏହା କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନାର ୩୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି । ନେତାଦ୍ୱୟ ୨୦୨୦ ଡିସେମ୍ବରରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ହୋଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମେତ ସାମଗ୍ରିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଦୁଇନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଅଗ୍ରାଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷକରି ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ କନେକ୍ଟିଭିଟି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧତା ଆଣିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ନିବେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରବେଶ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ଚାବହାର ବନ୍ଦର ଏବଂ ଅନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଉତ୍ତର ଦକ୍ଷିଣ ପରିବହନ କରିଡରର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ସହିତ ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ କ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି କନେକ୍ଟିଭିଟିକୁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥିଲେ ।
ନେତାଦ୍ୱୟ ଭାରତର ବିକାଶଗତ ଅନୁଭବ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଆଦି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଖୋଲିବା ଏବଂ ଉଜବେକ ଓ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗିତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସମେତ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା । ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯେମିତି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରା ନ ଯାଏ, ସେଥିପାଇଁ ଉଭୟ ନେତାଙ୍କ ବିଚାରରେ ସହମତି ହୋଇଥିଲା ।
ନେତାଦ୍ୱୟ ଚଳିତବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ମିଳନୀର ନିର୍ଯାସକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ହୋଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନର ସଫଳ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମିର୍ଜିୟୋୟେଭଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Bilateral meeting between Prime Minister and President of Uzbekistan
16 SEP 2022 8:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met the President of the Republic of Uzbekistan, H.E. Mr. Shavkat Mirziyoyev, today in Samarkand, Uzbekistan, on the sidelines of the 22nd Meeting of the Council of Heads of State of the Shanghai Cooperation Organization (SCO).
This is a special year for the two countries as it marks the 30th anniversary of the establishment of diplomatic relations. The leaders appreciated the overall progress in bilateral relations, including the implementation of decisions of the Virtual Summit in December 2020.
The two leaders touched upon priority areas of bilateral cooperation, particularly trade, economic cooperation and connectivity. They stressed the need to make concerted efforts to diversify the trade basket and enter into long-term arrangements to promote trade and investment. Connectivity was considered key to unlock the potential in this regard, including greater usage of the Chabahar port and the International North South Transport Corridor.
The leaders emphasized cooperation in fields like Information Technology, healthcare, higher education etc., based upon India’s developmental experience and expertise. Opening of Indian educational institutions and partnership between Uzbek and Indian universities was welcomed.
Regional issues, including Afghanistan were discussed. The leaders were unanimous in their view that the territory of Afghanistan should not be used for terrorist activities.
The leaders attached great importance to the outcomes of the First India-Central Asia Summit held in January this year. They acknowledged the progress being made in the implementation of the Summit decisions.
Prime Minister congratulated President Mirziyoyev for excellent organization of the SCO Summit and Uzbekistan’s successful chairmanship.