রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্ত ভারত অভিয়ান হৌদোকখ্রে
09 SEP 2022 3:17PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা ভর্চুএল ওইনা প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্ত ভারত অভিয়ান হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি ‘প্রধান মন্ত্রী তি.বি-মুক্ত ভারত অভিয়ান’ মরুওইনা লৌবা হায়বসি নাগরিক খুদিংমক্কী থৌদাংনি অমসুং মসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহনগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৌনগনবা লায়নাশিংগী মরক্তা মীওই মশিং য়াম্না শিহনবা অসি তি.বিনা ওইরি। ভারত্তা মালেমগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ২০ লৈরি, অদুবু মালেমগী অপুনবা তি.বি নারবা মীওইগী চাদা ২৫ হেন্না লৈবাক অসিদা লৈরি। মসি য়াম্না নুংনাংনিঙাই ওইবা ৱাফম্নি। তি.বিনা শোকহল্লবা মীওই অয়াম্বা খুন্নাইগী লায়রবা কাংলুপনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ‘অনৌবা ভারত’কী ৱাখল্লোন্দি ভারত অসি মালেমদা মাঙজিল থাবা লৈবাক অমা ওইহনবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিনবদা ভারতনা মালেমদা খুদম অমা ওইরে। অনৌবা ভারতকী থৌশিল অসি মাঙলোমদা চঙশিন্দুনা তি.বি মুৎথৎনবগী মাইকৈদা থাজবা লৈরে। য়ুনাইতেদ নেসন্স স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলগী মতুংইন্না, ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা তি.বি মুৎথৎনবা লৈবাক খুদিংমক পান্দম থম্লে। অদুবু ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা তি.বি মুৎথৎনবা ভারত সরকারনা পান্দম থম্লে অমসুং মসি ফংবা ঙম্নবা থবক পায়খৎলে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি খোঙজং অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা মীয়ামগী মরক্তা তি.বিগী মরমদা ৱাখল তাহনগদবনি। মসিগী লায়না অসি ঙাকথোকপা ঙম্বা লায়না অমনি হায়না মখোয়দা খঙহনগদবনি। মসিগী লাইয়েংবা ঙম্লে অমসুং ইরাই লাইনা লাইয়েংবা য়ারে অমসুং লায়না অসি ঙাকথোক্নবা অমসুং লাইয়েংনবা সরকারনা লেম্না খুদোংচাবা পীরে। অনাবা মীওই খর নত্ত্রগা কাংলুপ খরদা হৌজিক লায়না অসিগী মতাংদা চিংনবা খর লৈরি অমসুং মখোয়না লাইনা অসি নারে হায়না ফোঙদোকপদা ইকায়বা অমসুং চিংনবা অমা লৈরি। মসিগী অরানবা ৱাখল অসি লৌথোক্কদবনি। মীওই খুদিংমক্কী হকচাংদা তি.বিগী মহিকশিং য়াওরি হায়বসি মীওই খুদিংমক খঙহনগদবনি। মরম কয়াদগী কনাগুম্বা মীওই অমগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি অদু শোন্থরকপা মতমদা লায়না অসি মীওই অদুদা নারক্কনি। কনাগুম্বা অমনা লাইয়েংলবা মতুংদা লায়না অসিদগী মপুংফানা ঙাকথোকপা ঙমগনি। হায়রিবা পুম্নমক অসি মীয়ামদা খঙহনগদবনি।
তি.বি লাইয়েংবদা মতেং পাংলবা মরী লৈনবা খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং তি.বি মুৎথৎনবা মাইকৈদা লৈবাক অসি খুমাঙচাউশিন্নবা প্রধান মন্ত্রী তি.বি মুক্ত ভারত অভিয়ান্না পান্দম থম্লি।
ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা থৌরম অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রবিন পৱার, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী রাজ্যপালশিং অমসুং লেপ্তনেন্ত গভর্নরশিং, রাজ্য অমসুং জিলা থাক্কী হকশেলগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং শরুক য়াখি।

President's Secretariat
President of India launches Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan
09 SEP 2022 3:17PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu virtually launched the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan today (September 9, 2022).
Speaking on the occasion, the President said that it is the duty of all citizens to give high priority to 'Pradhan Mantri TB-Mukt Bharat Abhiyaan' and to make this campaign a mass movement. It is because TB causes the largest number of deaths among all other infectious diseases in our country. She noted that India has a little less than 20 percent of the world's population, but has more than 25 percent of the total TB patients of the world. This is a matter of concern. She also noted that most of the people affected by TB come from the poor section of society.
The President said that the thinking and methodology of ‘New India’ is to make India a leading nation of the world. India has set an example to the world in tackling the COVID-19 pandemic. The policy of ‘New India’ to move forward with confidence is also visible in the field of TB eradication. According to the United Nations Sustainable Development Goals, all nations have set the goal of eradicating TB by the year 2030. But the Government of India has set the target of eradicating TB by the year 2025 and efforts are being made at every level to fulfill this resolution.
The President said that to make this campaign a mass movement, awareness about TB has to be created among the people. They have to be informed that prevention of this disease is possible. Its treatment is effective and accessible and the government provides a free of cost facility for prevention and treatment of this disease. She said that in some patients or communities, there is an inferiority complex associated with this disease, and they view the disease as a stigma. This illusion also has to be eradicated. Everyone should be aware that TB germs are often present in everyone's body. When the immunity of a person, due to some reason, decreases, then this disease expresses in the person. With treatment, one can definitely get rid of this disease. All these things should reach the people. Then the people affected by TB will be able to take advantage of the treatment facilities.
The Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan has been envisioned to bring together all community stakeholders to support those on TB treatment and accelerate the country’s progress towards TB elimination.
The virtual event was attended by Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya, Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar, Governors and Lt. Governors of states and UTs, representatives from State and District Health Administration and other stakeholders.
Click here to see the President's Speech in Hindi