হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবী, দা. সুভাশ সরকার অমসুং দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহনা শিকশক পর্ব ২০২২ হৌদোকখ্রে
থৌরম অদুদা ওজাশিংদা মীথোই মীহেনবগী মনাসু লান্থোকখি
06 SEP 2022 6:27PM by PIB Imphal
এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবী, দা. সুভাশ সরকার অমসুং দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহনা পুন্না শিকশক পর্ব ২০২২ হৌদোকখ্রে। শিকশক প্ররব অসি ওজাশিংবু ইকাইখুম্নবা উৎনবা অমসুং নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০বু মাংজিল থানা পুখৎনবা পাঙথোকপনি। শিকশক পর্বগী অহৌবগী শরুক্তা এজুকেসন মন্ত্রালয়, সি.বি.এস.ই., এ.আই.সি.তি.ই. অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়না ঙসি নই দিল্লীদা কনক্লেব অমা পাঙথোক্লদুনা হৌদোকখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেবীনা হায়খি মদুদি ওজাশিংবু অঙাংশিংনা মতৌ তমজফম অমা ওইনা উই অমসুং মখোয়না মহৈরোইশিংগী লমচৎ শাজৎ শেমগৎপদা অমসুং মগুন লৈবা খুন্নাই অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী চাউখৎলবা ভারত অমা ২০৪৭ ফাওবদা ওইনবা মঙজরিবা পঞ্চ প্রানগী মঙলান অসিবু মঙফাওনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত সরকার অসিনা মাগী তোঙান-তোঙানবা থৌশিল কয়াগী মখাদা ওজাশিংদা মরুওইবা থম্লি। সমগ্রা সিকশা অমসুং পি.এম.-পোশনগুম্বা কেন্দ্রগী থৌশিলশিংনা এন.ই.পি. ২০২০গা মপাং ওইনা চৎলি। এন.ই.পি. ২০২০গী মখাদা, ওজাশিংনা অপুনবা অমসুং মলতিদিসিপ্লিনরী ওইবা খোঙথাংগী মখাদা তুংগী ওইবা এক্সন প্লান শেমদুনা হোৎনগদবনি। ওজা অমগী মপাঙ্গল লৈরবা মতেং অমসুং মরীনা মহৈরোইশিংগী স্কিল অমসুং লমচৎ শাজৎ শেমগৎপদা মরুওইবা অমসুং ইথিল পীনিংঙাই ওইবা থৌদাং লৌরি হায়না ফোংদোকখি।
দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহনা শরুক য়ারিবা খুদিংমক্কী থৌনাবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং এন.ই.পি. ২০২০ থবক্তা ওন্থোকপগী মরুওইবশিং ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ওজাশিংনা মহৈলোইশঙদবু ওইরো নৎত্রগা হায়র এজুকেসন্দবু ওইরো মান্নবা পান্দম অমগীদমক হোৎনরি অমসুং অসিগুম্বা ইকাইখুম্নবসিগী পান্দমসু তাকপী তম্বীবগী অখন্নবা পথাপ, খ্বাইদগী ফবা মওং, একাদেমিক লিদরশিপ অমসুং ইন্সতিত্যুসন বিল্দিংবু শকখঙনবা হোৎনবনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা রাজ্যগী মন্ত্রী দা. সুভাস সরকারনা নেসনেল তিচর্স দে মনাগী মতাংদা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি মনা ফংলবা ওজাশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানবনা মখোয়বু হেন্না ইনোৎ হাপ্পি অমসুং মখোয়না "শিকশিৎ ভারত অমসুং ভিকশিৎ ভারত"কী অশেংবা পাউজেল্লোই অমসুং ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরগনি। মহাক্না ঙরাং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাউথোকখিবা পি.এম. শ্রী স্কুল থৌরাংশিংগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা মসিবু এজুকেসন সিস্তেমদা তুং কোইনা শাফু পীগদবা পুৱারীদা লৈহৌরগদবা ৱারেপ অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না মহৈরোইশিংগী পুন্সিদা ওজাশিংনা লৌরিবা থৌদাংবু শিংথাখি অমসুং হায়খি মদুদি ওজাশিংনা হায়বা ইনবনা মহৈরোইশিংগী মথৌদাং অমা ওইবদা নত্তনা ওজাশিংনা তমজরিবশিংগী করি ৱাৎলিবগে হায়বা য়েংশিনবসি মখোয়গী থৌদাংনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না মসিমসু হায়খি মদুদি নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসিনা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসিবু মপাঙ্গল কনহনবদা নত্তনা হেন্না মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লগনি।
মন্ত্রীশিংনা "সি.বি.এস.ই. ওনর ফোর এক্সিলেন্স ইন তিচিং অমসুং স্কুল লিদর্শিপ ২০২১-২০২২ মনা" সি.বি.এস.ই.দা এফিলিএৎ তৌবা স্কুলশিংগী প্রিন্সিপাল অমসুং ওজা ১৯দা লান্থোকখি। মনা ফংলবশিং অসি একাদেমিক অমসুং প্রোফেসনেলদা মায় পাকপা, খুন্নাইদা মখোয়না তম্বা শরুক, অনৌবা তাকপী তম্বীবগী পথাপ, মহৈরোইশিংগী মপুং ওইবা চাউখৎনবা পীবা শাফু অমসুং নেসনেলগী থাক্তা লৈবা স্ক্রীনিং অমসুং সেলেক্সন কম্মিতীনা লৌবা ইন্তর্ভ্যুদা য়ুম্ফম ওইদুনা খনবনি।
মখোয়না এ.আই.সি.তি.ই.গী নেসনেল তেক্নিকেল তিচর্স মনা ২০২২বু ফেকলতি মেম্বর ১৪দা পি.দব্ল্যু.দি./ দিভ্যাং কাংলুপ অমা য়াওনা অখন্নবা অখঙ অহৈশিংনা কুপ্না তাংকক অহুম থোক্না য়েংশিল্লবা মতুংদা খনখি, হায়রিবা মনা ফংলবা ১৪ অসিবু এ.আই.সি.তি.ই.না এপ্রুব তৌরবা ভারতকী ইন্সতিত্যুৎশিংদগী খনগৎপনি। অল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এজুকেসন (এ.আই.সি.তি.ই.)না নেসনেল তেক্নিকেল তিচর্স মনা (এন.তি.তি.এ.) অখন্নবা ওজা, তিচিং এক্সিলেন্স, ইন্সতিত্যুসনেল লিদর্শিপ, ইন্নোভেতিব অমসুং ক্রিএতিবিতী খঙদোক্নবা অমসুং থাগৎনবা শেম্মি।
এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়না লৌখৎলক্লিবা অনৌবা থৌরাং অসিগী মতুংদা মখাগীশিং অসিবুসু হৌদোকখিঃ
মহৈলোইশঙদা তম্লিবা অঙাংশিংদা লৈবা মেন্তেল হেল্থ ঙন্না খঙদোক্নবা হেন্দবুক - মসি ওজাশিংবু ত্রেনিং পীবা, কাউন্সেলরশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী ওইবা মপুং ফাবা হেন্দবুক অমনি। মোদ্যুলার হেন্দবু অসি দা. জিতেন্দ্র নাগপাল, সেনিয়র মেন্তেল হেল্থ অমসুং লাইফ স্কিলস এক্সপর্তকী চীয়রমেনশিপ মখাদা লৈবা কম্মিতী অমনা লৌখৎলকপা তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিংদগী পুথোক্লকপনি।
• নেসনেল মেন্তেল হেল্থ সর্ভেগী রিপোর্ত- স্কুলগী মহৈরোইশিংগী মেন্তেল হেল্থ অমসুং ৱেল বিইং – মনোদর্পন সেল, দি.ই.পি.এফ.ই., এন.সি.ই.আর.তি.না জনুৱারী-মার্চ, ২০২২গী মরক্তা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৬তা লৈবা মহৈরোই ৩,৭৯,৮৪২দা সর্ভে অমা পাঙথোকখি। সর্ভে অসিনা ক্লাস ৬তগীনা ১২ ফাওবদা লৈবা মহৈরোইশিংদা মখোয়দা লৈবা মেন্তেল হেল্থ অমসুং ৱেল বিইংগী মতাংদা করি খল্লিবগে হায়বগী মতাংদা খঙনবা হোৎনৈ। সর্ভে অসিনা ফংবদগী খঙবা ঙম্লে মদুদি মহৈরোই অয়াম্বনা মহৈলোইশঙগী পুন্সি অসি নুংঙাইবা অমসুং অপেনবা পোকপগুম্না ফোংদোকনরকখি, মসি মহৈরোই অদুনা সেকেন্দরী তাংকক্তা য়ৌরকপা মতমদা মাংলকই। লাইরিক পাবা, পরিখা অমসুং ফলশিংনা মহৈরোইশিংদা ৱাখল লৈতাদবা পোকহল্লি। য়োগা অমসুং মেদিতেসন, মখোয়না খল্লিবা ৱাখলদুবু নাথৈনবা হোৎনবা অমসুং জর্নেল ইবনা মহৈরোইশিংনা ৱাখল লৈতাদবা ফনবা তোইনা লৌখৎপা খোঙথাংশিং ওইনা রিপোর্ত তৌরি।
• নেসনেল ফাউন্দেসনেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী স্তদী রিপোর্ত – নেসনেল এজুকেসন পোলিসী (২০২০)না ফাউন্দেসনেল লেভেলদা ইবা পাবা হৈনবা অমসুং মশীংগী ওপরেসনশিং হৈহন্নবা মরুওইবা থম্মি, মরমদি মসিনা তুংগী স্কুলিং অমসুং পুন্সি চুপ্পগী তম্বদা চঙগদবা খ্বাইদগী মরুওইবা পোৎচঙশিংনি। অঙাং খুদিংদা ফাউন্দেসনেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী ফংহনবনা নিপুন (নেসনেল ইনিসিএতিব ফোর প্রোফিসিএন্সী ইন রিদিং ৱিদ অন্দর্স্তেন্দিং এন্দ ন্যুমরেসী) ভারতকী মখাদা নেস্নেল মিসন অমা ওইরি। এফ.এল.এন. মিসন্না গ্রেদ ৩ লোইরকপদা অঙাং খুদিংমক্না ২০২৬-২৭ ফাওবদা ফাউন্দেসনেল লর্নিং স্তেন্দার্দ অমা ফংনবা পান্দম থম্লি।
ফাউন্দেসনেল লর্নিং স্তদিদা মহৈলোইশং ১০,০০০দগী গ্রদ ৩ মহৈরোই চাউরাক্না ৮৬,০০০ লোম কোনশিনলি। স্তদি সেম্পল অসিদা রাজ্যগী লৈঙাক্কী স্কুলশিং, লৈঙাক্কী এদেদ স্কুলশিং, শকখঙলবা প্রাইবেৎ অমসুং সেন্ত্রেল গবর্ন্মেন্ত স্কুলশিং য়াওরি। ওজা ১৮,০০০ হেনবনা রিসর্চ অসিদা শরুক য়াখি। এফ.এল.এস. অসি মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা তাকপদা শীজিন্নবা লোল ২০দা পাঙথোকখি। স্তদি অসিনা অঙাংশিংগী ফাউন্দেসনেল থাক্তা লৈবা লর্নিং কম্পিতেন্সীশিং নৈনৈ অমসুং ফংলকপা ফলশিং অসিবু সিস্তেমেতিক ইন্তর্ভেন্সনশিং প্লান তৌবদা শীজিন্নগনি। স্তদি অসি য়াম্না অখন্নবা ওই মরমদি মসিনা গ্লোবেল প্রোফিসিএন্সী ফ্রেমৱার্কতা য়ুম্ফম ওইবা কম্প্রিহেন্সিব অমসুং ন্যুমরেন্সী বেঞ্চমার্ক য়াওবা ওরেল রিদিং ফ্লুএন্সী সি খ্বাইদগী চাউবা সেম্পলদা অমমমগী ওইবা এসেস্মেন্তকা লোইননা লোল ২০দা শেম্বনা মালেমদা অহানবা ওইরি।
স্পেসিফিক লর্নিং দিসএবিলিতীজ অমসুং গ্লোসেরীগী স্ক্রীনিং তুলস মোবাইল এপ – দিসএবিলিতী স্ক্রীনিং চেকলিস্ত ফোর স্কুলস মোবাইল এপ অমা অমসুং বুকলেৎ অমা হৌদোকখ্রে। প্রশাস্তনা দিসএবিলিতিস্ত ২১ কোনশিল্লি, মসিদা আর.পি.দব্ল্যু.দি. এক্ত ২০১৬গী মতুং ইন্না বেঞ্চমার্ক দিসএবিলিতীজ য়াওরি। থৌরাং অসিনা ঙন্না খঙদোকপা ঙমগনি, মসিনা সমগর শিকশককী প্রোভিজনশিংগী মখাদা নাম্মা শোইরবা অঙাংশিংগী সর্তিফিকেসন পীগনি। প্রশাস্ত মোবাইল এপ অসি এন্দ্রোইদ প্লেস্তোরদগী দাউনলোদ তৌবা য়াই। এপ অসি এন.সি.ই.আর.তি.না অলৱর, রাজস্থানদগী নেসনেল এৱার্দি স্কুল তিচর (শ্রী ইম্রান খান)গী মতেংগা লোইননা শাবনি।
শান্নপোত্তা য়ুম্ফম ওইবা পেদাগোজী হৌদোকপা – শান্নপোত্তা য়ুম্ফম ওইবা পেদাগোজিগী হেন্দবুক অমসু লমদম অসিগী শান্নপোৎশিং য়াওহন্নবা অমসুং মসিগী তাকপগী মওংবু স্কুল এজুকেসনগী করিক্যুলমদা, অর্লি চাইল্দহুদ কেয়র অমসুং এজুকেসন অমসুং তিচর এজুকেসন্দা য়াওহন্নবা পুথোকখ্রে। ফাউন্দেসনেল, প্রিপরেতরী, মিদ্দল, অমসুং সেকেন্দরীগী থাক্তা মখল মখলগী শান্নপোত অমসুং মশান্নশিং শীজিনদুনা স্কিল, অশোনব্‌ অমসুং লর্নিং আউৎকমশিং খঙদোকপনা ওজাশিংদা অপুনবা মওংদা তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং চহিগা চান্ননা পীনবা খনবদা মতেং ওইরগনি।
শিকশা শব্দকোশ – স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা শিকশা শব্দকোশ কৌবা স্কুল এজুকেসনগী লমদা মপুং ওইবা মরুওইবা ৱাহৈশিংগী তরমিনোলোজীশিংগী গ্লোসরী অমা শেমখ্রে। শব্দকোশ নৎত্রগা দিক্সনরী অসিদা একুকেসনিস্ত, এজুকেসনেল এদমিনিস্ত্রেতর, ওজাশিং অমসুং একজামিনর অসিনচিংবা কয়ানা পাক শন্না শীজিন্নবা ৱাহৈ অমসুং রিফরেন্সশিং য়াওরি।
স্পেসিফিক লর্নিং দিসএবিলিতীজ অমসুং গ্লোসেরীগী স্ক্রীনিং তুলস মোবাইল এপ - দিসএবিলিতী স্ক্রীনিং চেকলিস্ত ফোর স্কুলস মোবাইল এপ অমা অমসুং বুকলেৎ অমা হৌদোকখ্রে। প্রশাস্তনা দিসএবিলিতিস্ত ২১ কোনশিল্লি, মসিদা আর.পি.দব্ল্যু.দি. এক্ত ২০১৬গী মতুং ইন্না বেঞ্চমার্ক দিসএবিলিতীজ য়াওরি। থৌরাং অসিনা ঙন্না খঙদোকপা ঙমগনি, মসিনা সমগর শিকশককী প্রোভিজনশিংগী মখাদা নাম্মা শোইরবা অঙাংশিংগী সর্তিফিকেসন পীগনি। প্রশাস্ত মোবাইল এপ অসি এন্দ্রোইদ প্লেস্তোরদগী দাউনলোদ তৌবা য়াই। এপ অসি এন.সি.ই.আর.তি.না অলৱর, রাজস্থানদগী নেসনেল এৱার্দি স্কুল তিচর (শ্রী ইম্রান খান)গী মতেংগা লোইননা শাবনি।
শান্নপোত্তা য়ুম্ফম ওইবা পেদাগোজী হৌদোকপা – শান্নপোত্তা য়ুম্ফম ওইবা পেদাগোজিগী হেন্দবুক অমসু লমদম অসিগী শান্নপোৎশিং য়াওহন্নবা অমসুং মসিগী তাকপগী মওংবু স্কুল এজুকেসনগী করিক্যুলমদা, অর্লি চাইল্দহুদ কেয়র অমসুং এজুকেসন অমসুং তিচর এজুকেসন্দা য়াওহন্নবা পুথোকখ্রে। ফাউন্দেসনেল, প্রিপরেতরী, মিদ্দল, অমসুং সেকেন্দরীগী থাক্তা মখল মখলগী শান্নপোত অমসুং মশান্নশিং শীজিনদুনা স্কিল, অশোনব্‌ অমসুং লর্নিং আউৎকমশিং খঙদোকপনা ওজাশিংদা অপুনবা মওংদা তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং চহিগা চান্ননা পীনবা খনবদা মতেং ওইরগনি।
হেন্দবুক শিকশা শব্দকোশ – স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা শিকশা শব্দকোশ কৌবা স্কুল এজুকেসনগী লমদা মপুং ওইবা মরুওইবা ৱাহৈশিংগী তরমিনোলোজীশিংগী গ্লোসরী অমা শেমখ্রে। শব্দকোশ নৎত্রগা দিক্সনরী অসিদা একুকেসনিস্ত, এজুকেসনেল এদমিনিস্ত্রেতর, ওজাশিং অমসুং একজামিনর অসিনচিংবা কয়ানা পাক শন্না শীজিন্নবা ৱাহৈ অমসুং রিফরেন্সশিং য়াওরি।
মথকীশিং অসিগী মথক্তা, মখাগী স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়না শেম্বা পব্লিকেসন অনি অসিসু থৌরম অসিদা হৌদোকখিঃ
ইমপ্লোইএবিলিতী স্কিলস করিক্যুলম – স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.)না ক্বেস্ত এলাইএন্স, নেসনেল স্কিল দিবেলপমেন্ত কোরপোরেসন (এন.এস.দি.সি.) অমসুং তোঙান-তোঙানবা এম.এস.দি.ই.গী ইকোসিস্তেমদা লৈবা করিক্যুলম বোদীশিংগা পুন্দুনা থবক পীবা য়াবা স্কিলশিংগী করিক্যুলম মথৌ হাপখ্রে। লৈঙাক্কী অমসুং প্রাইবেৎ ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.) ১৫,৬০০তা লৈবা মহৈ মিলিয়ন ২.৫ লোম্না হিন্দি অমসুং ইংলিশতা ফংবা পুং ১২০গী করিক্যুলম অসিদগী কান্নবা ফংলগনি। মোদ্যুল খরদা থবক ফংবা য়াবা স্কিল, দিজিতেল স্কিল, সিতিজেনশিপ, দাইভর্সিতী অমসুং ইনক্লুজন, কেরিয়র দিবেলপমেন্ত অমসুং পান্দম শেম্বা, থবক অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুশিপকী শেম শাবা হায়বসিদা ৱাহৌদোক পীগদবা য়াওরি। পুং ৩০, ৬০, ৯০গী শাংবা করিক্যুলমশিংসু অশাংবা অমসুং অতেনবা মতমগী ওইনা হৌদোকখ্রে।
করিক্যুলম অসিনা লর্নরশিংদা মরুওইবা কান্নবা অহুম পীগনিঃ মশা মথন্তা তমজবা য়াবা ৱাখল্লোন, লাইচৎকী তুংদা লাক্কদবা মালেম অসিদা কেরিয়রদা শেম শারবা, অমসুং অনৌবা কেরিয়র খঙবা হেনগৎপা অমসুং ২১শুবা চহি চাগী স্কিলশিং হাপ্পা। মসিনা এজুকেতর অদুবু অনৌবা মতম অসিগী ক্লাসরুমদা স্কিল হেনগৎহনবা য়ারগনি অমসুং মখোয়বু পুন্না তম্বা য়াবা মোদেলশিং হেন্না চুশিল্লগনি। হেন্না মথৌ হাপ্লবা করিক্যুলমশিংগী য়াওবা ফিজিকেল বুকশিং ফোংবগা লোইননা, দিজিতেল কোপীশিংসু ফংলগনি।
ফেসিলিতেতর গাইদ অমসু ত্রেনরশিংদা পীগনি, মসিনা মখোয়দা ব্লেন্দেদ লর্নিং মোদ্যুল শীজিন্নদুনা মথৌ হাপ্লবা করিক্যুলম তাকপা ঙমলগনি। মহৈরোইশিংগী ৱার্কবুককী দিজিতেল ভর্জন অমসু ভারত স্কিল পোর্তেলদা অমসুং ইমপ্লোইএবিলিতী স্কিল পোর্তেলদা ফংলি। মসিগী মথক্তা, এম.এস.দি.ই. অমসুং নেসনেল ইন্সত্রক্সনেল মীদিয়া ইন্সতিত্যুৎ (নিমি)না হায়রিবা লাইরিকশিং অসিবু রাজ্যগী বিভাগশিংনা শীজিন্ননবা ফোংনবা থৌরাং তৌরি।
আই.তি.আই. কেন্দিদেৎশিংগী ইগ্নৌ অমসুং এন.আই.ও.এস. কোর্সশিংগী ৱান ক্লিক রেজিস্ত্রেসন – এম.এস.দি.ই.না খুৎয়েক পীবা নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব ওপন স্কুলিং অমসুং ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল ওপন য়ুনিভর্সিতীগী মেমোরেন্দম ওব অন্দর্স্তেন্দিংনা আই.তি.আই. ত্রেনীশিংদা ভর্তিকেল মোবিলিতী অমা পীদুনা মখোয়বু ১০/১২ সর্তিফিকেৎ ফংবা নৎত্রগা দিগ্রী প্রোগ্রাম য়াওবা য়াহল্লে। ত্রেনী অমনা মহাক্না পাম্বা এন.আই.ও.এস. প্রোগ্রাম অমদা অহেনবা লোলগী কোর্স লৌদুনা মিং চনবা য়ারে। ত্রেনী অসিবু ১০ নৎত্রগা ১২ কা মান্নবা সর্তিফিকেৎ অমা পীগনি, করিগুম্বা মখোয়না এন.আই.ও.এস.তগী কোর্স লোইশিল্লবা মতুংদা। মসিগা মান্ননা, ১২ পাস তৌরবা আই.তি.আই. ত্রেনীশিংনা ইগ্নৌদগী দিগ্রীগী থাক্তা লৈবা প্রোগ্রাম চত্থবা য়াগনি। ইগ্নৌনসু চহি অনিগী এন.তি.সি. (১০ লোইরবা মতুং) শকখঙলে, মসিগী অন্দর গ্রেজুএৎ প্রোগ্রামশিংদা হকথেংননা মিং চনবা য়ানবগীদমক ১০+২গা মান্ননা মসিদা সবজেক্ত মরি য়াওরি।
থৌরাংশিংবু হেন্না লাইহন্নবা অমসুং আই.তি.আই. ত্রেনীশিংনা এন.আই.ও.এস., ইগ্নৌ অমসুং এপ্রেন্তিসশিপকী মিং চনবদা অপনবা লৈতনবা, ৱান ক্লিক সোলুসন অমা দি.জি.তি.গী দি.জি.তি.এম.আই.এস. (https://ncvtmis.gov.in) পোর্তেলদা পীরে। দি.জি.তি.এম.আই.এস. পোর্তেল অসি এন.আই.ও.এস., ইগ্নৌ অমসুং এপ্রেন্তিসশিপ পোর্তেলশিংগা তু ৱে এ.পি.আই.গা পুনশিল্লি।
ত্রেনী অমদা এন.সি.ভি.তি.এম.আই.এস. পোর্তেলগী থোঙদা রেজিস্তর তৌনবা নৎত্রগা এন.আই.ও.এস., ইগ্নৌ অমসুং এপ্রেন্তিসশিপকী ইন্দিভিজ্বেল পোর্তেলশিংদা মিং চনবা য়াই। ত্রেনী অসিনা মাগী প্রোফাইলবু ত্রেনী প্রোফাইল পেজতা মহাক্কী আই.তি.আই. রোল নম্বর, মপা মমিং অমসুং পোকপগী তাং নমদুনা চঙবা য়াগনি। ত্রেনী অসিদা এন.আই.ও.এস., ইগ্নৌ অমসুং এপ্রেন্তিসশিপকীতা মাগী একাদেমিক ক্বালিফিকেসনগী মতুং ইন্না মিং চন্নবা ওপসন পীগনি। মহাক্না অপাম্বা ওপসন অমা খনবা য়াগনি অমসুং ক্লিক অমদা প্রোগ্রাম অদু রেজিস্তর তৌবা য়াগনি।
সেক্রেতরী স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী, শ্রীমতি অনিতা কর্ৱালঃ সেক্রেতরী, হায়র এজুকেসন, শ্রী সঞ্জয় মুর্থি; সেক্রেতরী, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং এজুকেসন মন্ত্রালয়, শ্রী রাজেশ অগরৱাল; চীয়রপার্সন সি.বি.এস.ই.; চীয়রপার্সন এ.আই.সি.তি.ই.জ অমসুং মরী লৈনবা মন্ত্রালয়, বিভাগশিংদগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।

Ministry of Education
Minister of State of Education, Smt. Annpurna Devi, Dr.Subhash Sarkar and Dr. Rajkumar Ranjan Singh inaugurates Shikshak Parv 2022
Excellence Awards to Teachers presented on the occasion
06 SEP 2022 6:27PM by PIB Delhi
Minister of State of Education, Smt. Annpurna Devi, Dr. Subhas Sarkar and Dr. Rajkumar Ranjan Singh jointly inaugurate Shikshak Parv 2022. Shikshak Parv is being celebrated to felicitate the Teachers and to take National Education Policy 2020 forward. The beginning of Shikshak Parv was marked with an inaugural conclave organised by Ministry of Education, CBSE, AICTE and Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in New Delhi today.
While addressing the gathering Smt Annpurna Devi said that the teachers are looked upon as role models by children and they play an important role in shaping students’ characters and building a value-based society.
She further said that National Education Policy 2020 is a key initiative to help realise Prime Minister Shri Narendra Modi’s Panch Pran vision of developed India by 2047.
She said that Government of India is laying emphasis on teachers through its various schemes. Central schemes like Samagra Shiksha and PM-Poshan are aligned with the recommendations of NEP 2020. Under NEP 2020, teachers will have to work on the future action plan as per the concept of integrated and multidisciplinary approach. Strong cooperation and coordination of a teacher is the key and an inspiration for building the skills and character of the students, she added.
Dr. Rajkumar Ranjan Singh lauded the efforts of the entire fraternity and emphasised upon the implementation of NEP 2020. He further said that the teachers whether in schools or in higher education share a common goal and the objective of such honours was to recognize teaching distinction, best practices, academic leadership and institution building.
Speaking on the occasion Minister of State Dr Subhas Sarkar spoke about the National Teachers’ Day award and said that the interaction of recipient teachers with the Prime Minister have further motivated them and they will become true messengers and brand ambassadors of "Shikshit Bharat & Viksit Bharat.” He also spoke about the PM SHRI schools initiatives announced yesterday by Prime Minister Shri Narendra Modi, calling it a historic decision which will have long term impact on the education system. He appreciated the role of teachers in the lives of students and said that it is not only the students’ duty to obey the teacher but it is the duty of the teachers to review the needs of the learner. He also said that the National Education Policy 2020 is strengthening and making our education system more self-reliant.
Ministers presented the "CBSE Honour for Excellence in Teaching and School Leadership 2021-22 awards" to 19 Principals and Teachers from CBSE affiliated schools. These awardees were selected on the basis of academic and professional accomplishments ,contribution to community , innovative teaching practices , impact on comprehensive growth of students and an interview with the national-level screening-cum-selection committee.
They also conferred AICTE’s National Technical Teachers Award 2022 to 14 faculty members including a supernumerary award in the PWD/ Divyang category selected after a rigorous, comprehensive and three phase evaluation by a team of distinguished experts, these 14 awardees have been selected from AICTE approved institutions in India. The All India Council for Technical Education (AICTE) instituted the National Technical Teachers Award (NTTA) to identify and felicitate extraordinary teachers, teaching excellence, institutional leadership, innovativeness and creativity.
Following innovative initiatives taken by the Ministry of Education and Ministry of Skill Development & Entrepreneurship were also launched:
· Handbook for Early Detection of Mental Health issues in school going childrenThis is a comprehensive handbook for hands on training of teachers, counselors and other stakeholders. The modular handbook evolved with several deliberations taken up by a committee under the Chairmanship of Dr. Jitendra Nagpal, Sr. Mental Health and Life Skills Expert.
• Report on National Mental Health Survey - The Mental Health and Well-being of School Students — A Survey was conducted by Manodarpan Cell, DEPFE, NCERT between January-March, 2022 on 3,79,842 students from 36 States/UTs. The survey explores the perception of students from classes 6 to 12 on their mental health and well-being. Findings from survey revealed that the majority of the students commonly experienced happiness and expressed satisfaction with school life, which declined as students moved to secondary stage. Studies, examinations and results were reported by students as causing anxiety. Yoga and meditation, attempt to shift the way they think and writing journals were reported as frequently adopted strategies by students for coping with stress.
• National Foundational Literacy and Numeracy Study report- National Education Policy (2020) gives paramount importance to the ability to read and write, and perform basic operations with numbers at foundational level as it is an indispensable prerequisite for all future schooling and lifelong learning. Attaining foundational literacy and numeracy for all children has thus become a national mission, under the NIPUN (National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding and Numeracy) Bharat. The FLN Mission aims to ensure that all the children by the end of Grade 3 achieve foundational learning standards by the year 2026-27.
Foundational Learning Study covered approximately 86,000 grade 3 students from 10,000 schools. The Study sample included state government schools, government aided schools, private recognised and central government schools. More than 18,000 teachers participated in the research. FLS was conducted in 20 languages which are being used as a medium of instruction in respective state/UTs. The Study assessed learning competencies at the foundational stage in the children and the findings will be used to plan systematic interventions.The study is quite unique as it is first time in the entire world that oral reading fluency with comprehension and numeracy benchmarks based on Global Proficiency Framework are set for 20 languages with the largest sample ever for one-on-one basis assessment.
Screening Tools Mobile App for Specific Learning Disabilities and Glossary - A Disability Screening Checklist for Schools’ mobile app and booklet has been launched. Prashast covers 21 disabilities, including the benchmark disabilities as per the RPwD Act 2016. This initiative will facilitate early screening, leading to certification of children with disabilities, as per the provisions of Samagar ShikshaThe Prashast mobile app can be downloaded from android playstore. This app has been designed by NCERT with support of a National Awardee School Teacher from Alwar, Rajasthan (Mr. Imran Khan).
Launch of Toy based Pedagogy - Handbook for Toy-based Pedagogy has been designed to promote integration of indigenous toys and its pedagogy into the curriculum of School Education, Early Childhood Care and Education and Teacher Education. Mapping of skills, competencies and learning outcomes with variety of toys and games across the stages- foundational, preparatory, middle, and secondary will help teachers to select or create age-appropriate toys for transacting different concepts in integrated manner.
Shiksha Shabdkosh - The Department of School Education & Literacy has prepared a comprehensive Glossary of important terminologies in the area of School Education entitled Shiksha Shabdkosh. The Shabdkosh or Dictionary includes terms and references which are widely used by educationists, educational administrators, teachers, examiners, etc.
• Screening Tools Mobile App for Specific Learning Disabilities and Glossary - A Disability Screening Checklist for Schools’ mobile app and booklet has been launched. Prashast covers 21 disabilities, including the benchmark disabilities as per the RPwD Act 2016. This initiative will facilitate early screening, leading to certification of children with disabilities, as per the provisions of Samagar ShikshaThe Prashast mobile app can be downloaded from android playstore. This app has been designed by NCERT with support of a National Awardee School Teacher from Alwar, Rajasthan (Mr. Imran Khan).
· Launch of Toy based Pedagogy - Handbook for Toy-based Pedagogy has been designed to promote integration of indigenous toys and its pedagogy into the curriculum of School Education, Early Childhood Care and Education and Teacher Education. Mapping of skills, competencies and learning outcomes with variety of toys and games across the stages- foundational, preparatory, middle, and secondary will help teachers to select or create age-appropriate toys for transacting different concepts in integrated manner.
• Handbook Shiksha Shabdkosh - The Department of School Education & Literacy has prepared a comprehensive Glossary of important terminologies in the area of School Education entitled Shiksha Shabdkosh. The Shabdkosh or Dictionary includes terms and references which are widely used by educationists, educational administrators, teachers, examiners, etc.
In addition to the above, following two publications prepared by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship were also launched on the occasion:
• Employability Skills Curriculum -The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) revamped curriculum on employability skills in association with Quest Alliance, National Skill Development Corporation (NSDC) and various other curriculum bodies within the MSDE ecosystem. More than 2.5 million students from over 15,600 government and private Industrial Training Institutes (ITIs) will benefit from the program which includes a revamped and expanded 120-hour curriculum in Hindi and English. Some of the modules include introduction to employability skills, digital skills, citizenship, diversity and inclusion, career development and goal setting, getting ready for work and entrepreneurship. Variants of the curriculum of 30, 60 and 90 hour duration are also being launched for both long-term and short-term courses.
The curriculum will provide three key benefits to learners: building a self-learning mindset, becoming career-ready in a post-pandemic world, and developing awareness around new careers and being equipped with 21st century skills. It will also help educators to upgrade their skills for new age classrooms and familiarize themselves with blended learning models. While physical books covering the revamped curriculum are being released now, digital copies for blended learning will be available soon.
A facilitator guide will be provided to trainers so that they can teach the revamped curriculum using a blended learning module. A digital version of the student workbook is available on Bharat Skills portal and Employability Skills portal. Additionally, MSDE and National Instructional Media Institute (NIMI) plan to publish these books for use by the state departments.
• One click registration for IGNOU and NIOS courses for ITI candidates- MSDE signed memorandum of Understanding (MoU) with National Institute of Open Schooling (NIOS) and Indira Gandhi National Open university (IGNOU) to facilitate vertical mobility of ITI trainees enabling them to get 10th/12th certificate or pursue a degree programme, as per their need. A trainee can enroll for NIOS programme of his choice by taking up an additional language course. The trainee is awarded a certificate which is equivalent to 10th or 12th, as the case may be, after completion of course from NIOS. Similarly, the 12th pass ITI trainees can enroll for degree level programme from IGNOU. IGNOU has also recognized two-year NTC (after 10th standard), covering four subjects, as equivalent to 10+2 level for the purpose of direct admission to its under-graduate programmes.
In order to ease the process and facilitate seamless registration of ITI trainees for NIOS, IGNOU and Apprenticeship, a One Click solution has been provided through trainee profile page on DGTMIS (https://ncvtmis.gov.in) portal of DGT. The DGTMIS portal has been integrated with NIOS, IGNOU and Apprenticeship portals through a two-way API.
A trainee has the option to register through NCVTMIS portal or the individual portals of NIOS, IGNOU or Apprenticeship. The trainee accesses his profile through Trainee Profile page by entering his ITI Roll No., Father Name and Date of Birth. The trainee is shown the option for registration to NIOS/IGNOU/Apprenticeship based on his academic qualification. He can select the option of his choice and register for the programme by single click.
The Secretary School Education and Literacy, Smt Anita Karwal: Secretary, Higher Education, Shri Sanjay Murthy; Secretary, Ministry of Skill Development and Education, Shri Rajesh Aggarwal; Chairperson CBSE; Chairperson AICTE along with senior officers from the concerned ministries, departments were also present.