কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা হিমাচল প্রদেশ, গুজরাত অমসুং আন্ধ্র প্রদেস্তা বল্ক দ্রগ পার্ক অহুমগীদমক্তা গ্রান্ত্‌স ‘ইন-প্রিন্সিপল’গী অয়াবা পীখ্রে
বল্ক দ্রগকী মাইকৈদা মরোমদোম লেপচবগী ঙম্বগী মাইকৈদা থাংজিনা অতোপ্পা খোংথাং অমা
রাজ্য অহুম্না মথংগী নুমিৎ ৯০নিগী মনুংদা মখোয়গী অকুপ্পা প্রোজেক্ত রিপোর্ত পীশিনগনি
01 SEP 2022 5:56PM by PIB Imphal
ফার্মেস্যুতিকেল্স বিভাগনা লৈবাক অসিগী বল্ক দ্রগ মেন্যুফেকচরিং তৌবগী থৌওংবু শৌগৎপগী মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরিবা, “প্রোমোসন ওফ বল্ক দ্রগ পার্ক” স্কিমগী মখাদা রাজ্য অহুম, মমিং ওইনা পল্লবদা, হিমাচল প্রদেশ, গুজরাত অমসুং আন্ধ্র প্রদেশনা থাংগৎলকপা ৱাহৌদোক্কী ‘ইন-প্রিন্সিপল’গী অয়াবা পীখ্রে। ইং ২০২০দা খঙহনখিবা লুপা করোর ৩০০০গী শেন্থংগা লোয়নবা স্কিম অসিনা রাজ্য অহুমসিদা বল্ক দ্রগ পার্ক শেমগৎপগী শেলগী তেংবাং পীগনি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শৌগত্তুনা মালেমগী থাক্তা লৈবা কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতী শেমগত্তুনা বল্ক দ্রগ শাবদা চঙবা শেনফম হন্থহনবগী পান্দম থম্লি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক মনুংগী বল্ক দ্রগ ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা লৈরিবা চাংয়েংনবগী ফিভম্বুসু হেনগৎহনগনি।
ভারতকী ফার্মাস্যুতিকেল্স ইন্দস্ত্রী অসি ভোল্যুমগী ওইনা য়েংলুবদা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবনি। ভারতনা শেনবা চহি ২০২১-২২দা লুপা করোর ১,৭৫, ০৫০গী শেনফমগী ফার্মাস্যুতিকেল্স এক্সপোর্ত তৌখি অমসুং মসিগী মনুংদা বল্ক দ্রগ/দ্রগ ইন্তর্মেদিএতশিংসু য়াওখি। মসিদা নত্তনা, ভারত অসি মালেমগী ওইনা এক্তিব ফার্মা ইনগ্রেদিএন্ত (এ.পি.আই.) নত্ত্রগা বল্ক দ্রগ পুথোকপা মরু ওইবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি। ভারতনা শেনবা চহি ২০২১-২২দা লুপা করোর ৩৩,৩২০গী শেনফমগী বল্ক দ্রগ/দ্রগ ইন্তর্মেদিএত এক্সপোর্ত তৌবা ঙমখি।
অদুম ওইনমক, লৈবাক অসিনা হিদাক লাংথক শানবগীদমক্তা তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মখল মখলগী বল্ক দ্রগ/এ.পি.আই.শিংসু ইম্পোর্ত তৌই। শেন্মিৎলোনগীদমক্তা খনবগীদমক্তা লৈবাক অসিদা বল্ক দ্রগ/এ.পি.আই.শিং ইম্পোর্ত তৌরিবনি।
সরকারনা লমদমসিগী মেন্যুফেকচরিংবু অহেনবা শাফু পীনবগীদমক্তা লৈবাক অসিনা ইম্পোর্তকী মখা পোল্লিবা অসিবু হন্থহন্নবা কন্না হোৎনরি। এ.পি.আই. অমসুং দ্রগ ইন্তর্মেদিএতশিংগী মতাংদা লৈবাকসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক্তা ফার্মাস্যুতিকেল্স বিভাগনা তোঙানবা স্কিম কয়া চলায়রি অমসুং পনবা য়াবা মরু ওইবা খোঙথাং অমদি বল্ক দ্রগ পার্ক্কী স্কিম অসিনি।
স্কিম অসিগী মখাদা শেমগৎকদবা বল্ক দ্রগ পার্কশিং অসিনা মফম অমদা কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর পীগনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা বল্ক দ্রগ শাবগী অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগনি অসুং শেম-শাবদা চঙবা শেনফম্বুসু মশক থোক্না হন্থহনগনি। ইম্পোর্তকী মখা পোল্লিবা অসিবু হন্থহন্নবা স্কিম অসিনা লমদমসিদা বল্ক দ্রগ শাবদা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়বগী থাজবা থম্নরি অমসুং স্তেন্দর্দ তেস্তিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতী পীদুনা মালেমগী কৈথেলদা মকোক থোংবা মফম অমা কন্নবা পান্দমসু থম্লি। স্কিম অসিনা ইন্দস্ত্রীশিংদা কম্মন ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সীস্তেমগী অনৌবা থৌওং কয়াগী খুত্থাংদা হন্থবা মমলদা ইনভাইরনমেন্তকী স্তেন্দর্দ য়ৌবা ঙমহনবদা তেংবাংগনি অমসুং রিসোর্স ওপ্তিমাইজ তৌবা অমসুং ইকোনোমী ওফ স্কেলনা মরম ওইরগা লৈরক্লিবা কান্নবা কয়া ফংহনবদসু তেংবাংগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা, রাজ্য ১৩দগী ৱাহৌদোক ফংখি। নিতি আয়োগকী সি.ই.ও.গী মখাদা লৈবা এদভাইজরী কম্মিতীনা বিভাগ অসিবু ৱাহৌদোকশিং য়েংশিনবদা তেংবাংখি, অমসুং তেংবাংবগী থৌওং অসি ক্বান্তিতেতিব অমসুং ক্বালিতেতিব মেথোদোলোজীদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাংথোকখি।
গুজরাত অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী ৱাহৌদোক লৈরবা বল্ক দ্রগ পার্ক অসিদা পীগদবা শেলগী তেংবাংনা কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীগীদমক্তা প্রোজেক্ত অসিদা চঙগদবা শেনফমগী ৭০% ওইগনি। হিমাচল প্রদেশকী ওইনদি, চিংগী রাজ্য ওইবনিনা, প্রোজেক্তকী অপুনবা শেনফমগী ৯০% ওইগনি। স্কিম অসিগী মখাদা বল্ক দ্রগ পার্ক অমদা পীগদবা খ্বাইদগী য়াম্বা তেংবাংনা লুপা করোর ১০০০দা অকক্ননা লৈগনি।
রাজ্যশিং অসিনা থাজিল্লকপা ৱাহৌদোকশিংগী মখা পোন্না, বল্ক দ্রগ পার্কশিং অসি হিমাচল প্রদেশকী উনা জিলাগী হরোলী তেহসিলদা লৈবা একর ১৪০২.৪৪গী লমদা শাগনি, গুজরাতকী ভারুচ জিলাগী জম্বুসর তেহসিলগী একর ২০১৫.০২গী লমদা শাগনি, অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী ইস্ত গোদাবরী জিলাগী তোন্দাগী মন্দলগী কে.পি. পুরম অমসুং কোরাগী একর ২০০০.৪৫গী লমদা শাগনি। হায়রিবা থৌওংশিং অসি পাংথোক্নবা য়েংশিন্নবা অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা অরোইবা অয়াবা পীনবগীদমক্তা রাজ্যশিং অসিদা মখোয়গী অকুপ্পা রিপোর্তশিং মথংগী নুমিত ৯০নিদা থাজিল্লক্নবা খঙহনখ্রে।
স্কিম অসিদা কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারনা খোঙলোই ওইদুনা সেক্তর অসিনা হেন্না নীংথিনা থবক পাংথোক্নবগীদমক্তা বল্ক দ্রগ পার্ক শাবগী কো-ওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী ইথিলগী মমি তারি।
লৈবাক মনুংদা বল্ক দ্রগ শানবগীদমক্তা বিভাগ অসিনা পায়খৎপা অতোপ্পা থৌওংশিংগী মনুং চনবশিংদি :
• কে.এস.এম./দ্রগ ইন্তর্মেদিএত (দি.আই.) অমসুং এ.পি.আই. লমদমসিদা শাবগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিম। স্কিম অসিগী মখাদা অপুনবা প্রোজেক্ত ৫১গী অয়াবা পীখ্রে, মসিগী মনুংদগী প্রোজেক্ত ১৪ হান্ননা হৌখ্রে অমসুং হিদাক শাবসু হৌখ্রে।
• ফার্মাস্যুতিকেল্সকী পি.এল.আই., মসিনা কেতগরী অহুমগী মখাদা লৈবা মশক খঙলবা পোত্থোক শাবগীদমক্তা খনগৎলবা এপ্লিকেন্ত ৫৫দা শেলগী ইন্সেন্তিব পীরি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা লৈবা ইলিজিবল দ্রগশিংগী মনুংদা এ.পি.আই.শিংসু য়াওরি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Centre Grants ‘in-Principle’ Approval of three Bulk Drug Parks to Himachal Pradesh, Gujarat and Andhra Pradesh
Another move towards making the Country Atmanirbhar in Bulk Drugs
Three States to submit their detailed project reports in next 90 days
01 SEP 2022 5:56PM by PIB Delhi
The Department of Pharmaceuticals has conveyed ‘in-principle’ approval to the proposals of the three States Viz, Himachal Pradesh, Gujarat and Andhra Pradesh under the Scheme for “Promotion of Bulk Drug Parks”, a key initiative to support the Bulk Drugs manufacturing in the country. The Scheme, with a financial outlay of Rs. 3,000 crores notified in 2020, provides for financial assistance to three States for establishing Bulk Drug Parks and aims to bring down the cost of manufacturing of bulk drugs by creation of world class common infrastructure facilities supported by the Central Governmentand thereby increase the competitiveness of the domestic bulk drug industry.
The Indian Pharmaceutical industry is the 3rd largest in the world by volume. India exported pharmaceuticals worth Rs. 1,75,040 crore in the financial year 2021-22, including Bulk Drugs/ Drug Intermediates. Also, India is one of the major producers of Active Pharma Ingredients (API) or bulk drugs in the world. India exported Bulk Drugs/ Drug Intermediates worth Rs. 33,320 crore in financial year 2021-22.
However, the country also imports various Bulk Drugs/ APIs for producing medicines from various countries. Most of the imports of the Bulk Drug/APIs being done in the country are because of economic considerations.
The Government strives to minimize country’s dependence on imports and to give fillip to indigenous manufacturing. In order to make the country self-reliant in APIs and drug intermediates, the Department of Pharmaceuticals is implementing various schemes and one of the key interventions is the Scheme for Bulk Drug Parks.
The Bulk Drug Parks to be developed under the scheme will provide common infrastructure facilities at one place thereby creating a robust ecosystem for the Bulk Drug manufacturing in the country and also reducing the manufacturing cost significantly.This scheme is expected to encourage domestic manufacturing of bulk drugs to reduce import dependence and to establish a dominant position in the global market by providing easy access to standard testing & infrastructure facilities. This scheme will also help industry meet the standards of environment at a reduced cost through innovative methods of common waste management system and also to exploit the benefits arising due to optimization of resources and economies of scale.
Under the scheme, proposals were received from 13 States. The Department was guided by an Advisory Committee under CEO, NITI Aayog in the appraisal of the proposals, based on the quantitative as well as qualitative methodology.
The financial assistance to the proposed Bulk Drug Park in Gujarat and Andhra Pradesh would be 70% of the project cost of common infrastructure facilities. In case of Himachal Pradesh, being Hilly States, financial assistance would be 90% of the project cost.Maximum assistance under the scheme for one Bulk Drug Park would be limited to Rs. 1000 crores.
As per the proposals submitted by these States, the Bulk Drugs will be established in 1402.44 acres of land at Tehsil Haroli, District Una, Himachal Pradesh, 2015.02 acres of land at Tehsil Jambusar, District Bharuch, Gujarat and 2000.45 acres of land at K.P. Puram &Kodhada of Thondagi Mandal of East Godavari District, Andhra Pradesh. These three States were instructed to submit their Detailed Project Reports in next 90 days, to appraise the same and to process for issuance of final approval under the scheme.
The scheme reflects the spirit of co-operative federalism where the Central Government and State Governments will partner to develop the Bulk Drug parks for better performance of the sector.
Other interventions of the Department, in ensuring domestic manufacturing of the Bulk Drugs, include,
• Production Linked Incentive (PLI) Scheme for domestic manufacturing of KSMs/ Drug Intermediates (DIs) and APIs. Under this scheme, a total of 51 projects have been approved, out of which, 14 projects have already commissioned and started manufacturing of the drugs.
• PLI for Pharmaceuticals, provides for financial incentive to 55 selected applicants for manufacturing of identified products under three categories and eligible drugs under this scheme include APIs.