Prime Minister's Office
PM addresses a programme marking the commemoration of 40 years of Suzuki in India, Mahatma Mandir, Gandhinagar
Indian economic growth has been further accelerating due to various assistance measures for the manufacturing sector guided by the strong leadership of Prime Minister Modi: PM Kishida of Japan
“Success of Maruti-Suzuki signifies strong India-Japan partnership”
“In the last eight years, relations between India and Japan have reached new heights”
“When it comes to this friendship, every Indian definitely remembers our friend, former Prime Minister Late Shinzo Abe”
“Our efforts always carried seriousness and respect for Japan, that is why about 125 Japanese companies are operational in Gujarat”
“With the strengthening of supply, demand and ecosystem, the EV sector is surely going to progress”
28 AUG 2022 6:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a programme marking the commemoration of 40 years of Suzuki in India, being held at Mahatma Mandir, Gandhinagar, today. Ambassador of Japan to India, H.E. Mr Satoshi Suzuki, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, State Minister, Shri Jagdish Panchal, Ex-President of Suzuki Suzuki Motor Corporation, Mr O Suzuki, President of Suzuki Motor Corporation, Mr T Suzuki, and Chairman of Maruti-Suzuki, Shri R C Bhargava were those present on the occasion. Chief Minister of Haryana, Shri Manohar Lal addressed via video conferencing and a video message from the Prime Minister of Japan H.E. Mr Fumio Kishida was also screened.
Prime Minister Kishida of Japan conveyed his greetings for the occasion and said that the growth of Maruti Suzuki over the course of 4 decades embodies robust economic ties between India and Japan. He lauded the management of Suzuki for recognizing the potential of the Indian market. “I consider that we owe this success to the understanding and support of the people and government of India. Recently, Indian economic growth has been further accelerating due to various assistance measures for the manufacturing sector guided by the strong leadership of Prime Minister Modi”, he said. He informed that many other Japanese companies have expressed their interest to invest in India. He also underlined the importance of this year as India and Japan mark 70 years of their relationship. “Together with Prime Minister Modi I am determined to undertake the efforts to further develop the ‘Japan-India Strategic and Global Partnership” and to realize a “Free and Open Indo Pacific”, he added.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone associated with Suzuki Corporation. “The association of Suzuki with the families of India is now 40 years strong”, he said. The Prime Minister said “the success of Maruti-Suzuki also signifies the strong India-Japan partnership. In the last eight years, these relations between our two countries have reached new heights. Today, from the bullet train in Gujarat-Maharashtra to the Rudraksh centre in Banaras in UP, many development projects are examples of India-Japan friendship.” The Prime Minister continued “and when it comes to this friendship, every Indian definitely remembers our friend, former Prime Minister Late Shinzo Abe.” Recalling when Abe San came to Gujarat and spent his time here, the Prime Minister said that it is fondly remembered by the people of Gujarat. “Today PM Kishida is taking forward the efforts he made to bring our countries closer”, he added.
The Prime Minister recalled the arrival of Suzuki in Gujarat 13 years ago and remembered Gujarat’s confidence to present itself as a good model of governance. “I am happy that Gujarat kept its promise with Suzuki and Suzuki too kept Gujarat's wishes with the same dignity. Gujarat has emerged as a top automotive manufacturing hub in the world”, he said. Emphasising on the relationship that has existed between Gujarat and Japan, the Prime Minister said that it has been higher than diplomatic dimensions. “I remember when the Vibrant Gujarat Summit was started in 2009, since then Japan was associated with it as a partner country”, the Prime Minister said. He remembered his resolve to create a mini Japan in Gujarat to make Japanese investors at home in Gujarat. Many small measures were taken to realize this. The creation of many world-class golf courses and restaurants with Japanese cuisines and the promotion of Japanese language are some such examples. “Our efforts always carried seriousness and respect for Japan, that is why about 125 Japanese companies along with Suzuki are operational in Gujarat”, he added. JETRO run support centre in Ahmedabad is providing plug-and-play facilities to many companies. Japan India Institutes for Manufacturing are training many people. The Prime Minister noted the contribution of ‘Kaizen’ in the development journey of Gujarat. The Prime Minister said that facets of Kaizen were applied by him in PMO and other departments also.
Highlighting one of the great features of electric vehicles, the Prime Minister said that they are silent. Be it 2 wheeler or 4 wheeler, they don't make any noise. “This silence is not only about its engineering, but it is also the beginning of a silent revolution in the country”, he said. As part of the government’s efforts to strengthen the EV ecosystem, the Prime Minister said that various incentives are being provided to Electric Vehicle buyers. The government has taken numerous steps such as rebates in income tax and simplifying the loan process. “To boost the supply, work is also being carried out at a fast pace to introduce PLI schemes in automobile and automobile components manufacturing”, the Prime Minister said. A lot of policy decisions have also been taken to prepare a robust electric vehicle charging infrastructure. “A battery swapping policy has also been introduced in the 2022 Financial Budget”, the Prime Minister said. “It is a certainty that with the strengthening of supply, demand and ecosystem, the EV sector is going to progress”, he added.
The Prime Minister remarked that India has announced in COP-26 that it will achieve 50% of its installed electrical capacity from non-fossil sources by 2030. “We have set a 'Net Zero' target for 2070”, the Prime Minister said. The Prime Minister expressed happiness that Maruti Suzuki is also working on things like biofuel, ethanol blending and hybrid EVs. The Prime Minister also suggested that Suzuki start work on projects related to compressed biomethane gas. The Prime Minister also wished that a better environment be created for healthy competition and mutual learning. “It will benefit both the nation and the business”, he said. “It is our goal that India becomes Aatmnirbhar for its energy needs in the next 25 years of Amrit Kaal. As a major part of energy consumption is in the transport sector, innovation and efforts in this sector should be our priority. I am confident we will be able to achieve this”, he concluded.
Background
During the event, the Prime Minister laid the foundation stones of two key projects of the Suzuki group in India - the Suzuki Motor Gujarat Electric Vehicle Battery Manufacturing Facility at Hansalpur, Gujarat and Maruti Suzuki’s upcoming vehicle manufacturing facility in Kharkhoda, Haryana.
The Suzuki Motor Gujarat Electric Vehicle Battery Manufacturing Facility at Hansalpur, Gujarat will be set up with an investment of around Rs. 7,300 crores to manufacture Advance Chemistry Cell batteries for Electric Vehicles. The vehicle manufacturing facility in Kharkhoda, Haryana will have the potential to manufacture 10 lakh passenger vehicles per year, making it one of the largest passenger vehicle manufacturing facilities at a single site in the world. The first phase of the project will be set up with an investment of over Rs. 11,000 crores.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সুজুকিনা ভারত্তা লৈরকপা চহি ৪০ শুবগী গান্ধিনগর, মহাত্মা মন্দিরদা পাঙথোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎপগী চাং অসি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী শক্তি লৈরবা লুচিং মখাদা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগীদমক তোঙান-তোঙানবা খোঙথাং কয়ানা মরম ওইদুনা হেন্না চাউখৎলক্লিঃ জাপানগী প্রধান মন্ত্রী কিশিদা
"ভারত-জাপান মপাং শক্তি লৈ হায়বসি মারুতি-সুজুকিনা মায় পাকপসিনা তাক্লে"
"হৌখিবা চহি নিপানসিদা, ভারত অমসুং জাপানগী মরী অনৌবা অৱাংবা থাক অমা য়ৌরে"
"মরুপ মপাংগী মতাং য়ৌরকপদা, ভারত মচা খুদিংমক্না ঐখোয়গী মমাংগী প্রধান মন্ত্রী লৈখিদ্রবা শিঞ্জো অবেবু শোইদনা নিংশিংগনি"
"ঐখোয়গী হোৎনরকখিবা কয়াদা জাপানগা লৈনরিবা হকচিনবা মরী অমসুং ইকাইখুম্নবা পুদুনা চৎলি, মরম অসিমক্না গুজরাত্তা জাপানগী কম্পেনী ১২৫ মথৌ তৌদুনা লৈরি"
"সপ্লাই, দিমান্দ অমসুং ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবনা ই.ভি. সেক্তর শোইদনা চাউখৎলক্কনি"
28 AUG 2022 6:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাত্মা মন্দির গান্ধিনগরদা ঙসি পাঙথোকখিবা ভারত্তা সুজুকিনা লৈরকপা চহি ৪০ শুবগী থৌরম অমদা ৱা ঙাংখ্রে। ভারত্তা লৈবা জাপানগী অম্বেসেদর, ঐ.ই. মিস্তর সতোশি সুজুকি, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর, শ্রী সি.আর. পতেল, রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী জগদিশ পঞ্চল, সুজুকিগী এক্স-প্রসিদেন্ত সুজুকি মোতোর কোর্পোরেসন, মিস্তর ও সুজুকি, সুজুকি মোতোর কোর্পোরেসনগী প্রসিদেন্ত, মিস্তর তি. সুজুকি, অমসুং মারুতি-সুজুকিগী চীয়রমেন শ্রী আর.সি. ভার্গবসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মনোহর লালনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখি অমসুং জাপানগী প্রধান মন্ত্রী মিস্তর ফুমিও কিশিদাগী ভিদিও পাউজেলসু উৎখি।
জাপানগী প্রধান মন্ত্রী কিশিদানা থৌরম অদুদা ময়াম্বু য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা হায়খি মদুদি মারুতি সুজুকিগী চহি নিফুরোমগী খোঙচৎ অসিদা ভারত অমসুং জাপানগী শক্তি লৈরবা শেন্মিৎলোনগী মরীদু য়াওরি। মহাক্না সুজুকিবু ভারতকী কৈথেলগী শক্তি খঙবগীদমক থাগৎখি। "অসিগুম্বা মায় পাকপগী মরম অসি ভারতকী মীয়াম অমসুং লৈঙাক্না মশক খঙবীবগীনি হায়না লৌজৈ। হন্দক্তসু, ভারতকী শেন্মিৎলোনগী চাউখৎলোন অসি ধান মন্ত্রী মোদীগী শক্তি লৈরবা লুচিং মখাদা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগীদমক তোঙান-তোঙানবা খোঙথাং কয়ানা মরম ওইদুনা হেন্না চাউখৎলক্লি", হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না পাউদমখি মদুদি অতোপ্পা জাপানগী কম্পেনী কয়ানা ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনিংবগী অপাম্বা ফোংদোক্লক্লি। চহি অসিবু ভারত অমসুং জাপানগী চহি ৭০ শুরবা মরী অসিগী মরুওইবা পুথোক্তুনা মহাক্না পনখি। "প্রধান মন্ত্রী মোদীগা লোইননা ঐহাক্না 'জাপান-ভারত স্ত্রেতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনরশিপ' হেন্না চাউখৎহন্নবা থৌরাং লৌখৎনবা অমসুং "ফ্রী এন্দ ওপন ইন্দো পেসেফিক" মঙফাওনহন্নবা ঐহাক্না অচেৎপা ফিরেপ লৌজরে" হায়না মহাক্না মখা তাখি।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সুজুকি কোর্পোরেসনগা মরী লৈনরিবা মীপুম খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। "ভারতকী ইমুংশিংগা সুজুকিগা লৈনরক্লিবা মরী অসি শক্তি লৈরবা চহি ৪০ শুরে", হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি "ভারত-জাপান মপাং শক্তি লৈ হায়বসি মারুতি-সুজুকিনা মায় পাকপসিনা তাক্লে। হৌখিবা চহি নিপানসিদা, ভারত অমসুং জাপানগী মরী অনৌবা অৱাংবা থাক অমা য়ৌরে। ঙসিদি গুজরাত-মহারাস্ত্রাগী বুলেৎ ত্রেনদগী য়ু.পি.গী বনারসকী রুদ্রক্ষ ফাওবদা, চাউখৎ খোঙথাংগী প্রোজেক্ত কয়ানা ভারত-জাপান মরীগী খুদম ওইরি।" প্রধান মন্ত্রী অসিনা মখা তাখি, "অমসুং মসিনা মরুপ মপাংগী মতাংদা য়ৌরকপদা ভারত মচা খুদিংমক্না ঐখোয়গী মরুপ লৈখিদ্রবা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শিঞ্জো অবেবু নিংশিংগনি।" অবে সাননা গুজরাত্তা লাক্তুনা মতম খরা লেনবীরম্বা নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মদু গুজরাতকী মীয়াম্না নুংশিনা নিংশিংনরি। "ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা নকশিন্না লৈমিন্ননবা মহাক্না হোৎনজরম্বা কয়া প্রধান মন্ত্রী কিশিদানা মাং থানা পুখৎপীরক্লি", হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি ১৩গী মমাংদা সুজুকিনা গুজরাত্তা লাকখিবা মতম নিংশিংখি অমসুং গুজরাতনা লৈঙাক্লোনগী অফবা খুদম অমা ওইনা তাকপদা লৈখিবা থাজববুসু নিংশিংখি। "গুজরাতনা সুজুকিগা লোইননা থমখিবা ৱাশক ঙাক্লে খনবদা অদুক্কী মতীক হরাওজৈ অমসুং সুজুকিনসু গুজরাতকী অপাম্ববু মান্নবা ইকাইখুম্নবগা লোইননা পীবীরি। গুজরাতনা মালেমদা মাংজিল থারিবা ওতোমোতিব মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইনা মচিল তুমখৎলক্লি" হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। গুজরাত অমসুং জাপানগী মরক্তা লৈরক্লিবা মরীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি দিপ্লোমেতিক দাইমেন্সনশিংদগী হেন্না ৱাংদুনা লাক্লি। "২০০৯দা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ হৌদোকখিবা মতমদগী হৌদুনা জাপান অসি মপাং ওইবা লৈবাক অমা ওইদুনা লাক্লি হায়বা ঐহাক্না নিংশিংলি", হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না গুজরাতপু জাপানগী ইনভেস্তরশিংনা গুজরাত্তা লৈবা মতমদা ময়ুমগুম্না ফাওনবা অপীকপা গুজরাত অমা ওইহন্নবা ৱারেপ লৌখিববু নিংশিংখি। মসিবু মঙফাওনবা ঙমহন্নবা অপীকপা খোঙথাং কয়াসু লৌখৎখি। মালেমগী থাক্তা লৈবা গোল্ফ কোর্স অমসুং রেস্তোরন্ত কয়া অমা জাপানগী ইনশাংগা লোইননা হাংদোকখিবা অমসুং জাপানগী লোল চাউখৎনবা হোৎনখিবা কয়া অসি খুদমশিংনি। ঐখোয়গী হোৎনরকখিবা কয়াদা জাপানগা লৈনরিবা হকচিনবা মরী অমসুং ইকাইখুম্নবা পুদুনা চৎলি, মরম অসিমক্না গুজরাত্তা জাপানগী কম্পেনী ১২৫ মথৌ তৌদুনা লৈরি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। জেত্রোনা চলাইবা অহেমদবাদকী সপ্পোর্ত সেন্তর অসিনা কম্পেনী কয়াদা প্লগ এন্দ প্লেগী খুদোংচাবা পীরি। জাপান ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎনা মেন্যুফেকচরিংগী ত্রেনিং কয়া মীয়ামদা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী চাউখৎলোনগী খোংচত্তা 'কাইজেন'না পীরিবা কয়াসু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পি.এম.ও. অমসুং অতোপ্পা বিভাগ কয়াদসু কাইজেনগী মশক লৌরি।
ইলেক্ত্রিক ভেহিকলগী শক্তি লৈরবা ফিচরশিংগী মরক্তা অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয় অসি মখোল থোক্তে। মদু চকা ২ পানবা নৎত্রগা ৪ পানবা ওইসনু, মখোয়দি অরাংবা মখোল পুথোক্তে। "মসিগী মখোল থোক্তবা অসিনা ইঞ্জিনীয়রিংগী মশক খক্তমক নত্তে, মসিনা লৈবাক অসিগী মখোল থোক্তবা ঈহৌ অমনি" হায়না মহাক্না হায়খি। লৈঙাক অসিনা ই.ভী.গী ইকোসিস্তেমদা মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনরিবা থৌদাংগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইলেক্ত্রিক্কী গারী লৈরিবশিংদা তোঙান-তোঙানবা কান্নবা কয়া অমা পীরি। লৈঙাক অসিনা ইঙ্কম তেক্স রিবেৎ তৌনবা অমসুং লোনগী থৌরাং কোমথোকহন্নবা থৌরাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে সপ্লাই হেনগৎনবগীদমক ওতোমোবাইল অমসুং অতোমোবাইল কম্পোনেন্ত শাবশিংদা পি.এল.আই. স্কিম হৌদোক্নবা থবকসু খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি", হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ইলেক্ত্রিক্কী গারী চার্জ তৌনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কলহন্নবা পোলিসীগী ওইবা ৱারেপ কয়াসু লৌখৎলে। "২০২২ ফাইনান্সিএল বজেত্তা বেত্তরি স্বাপ্পিং পোলিসীসু হৌদোকখ্রে", হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। সপ্লাই, দিমান্দ অমসুং ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবনা ই.ভি. সেক্তর শোইদনা চাউখৎলক্কনি হায়বসি শোইদ্রবনি", হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ভারতনা কোপ-২৬তা ২০৩০ ফাওবদা নোন-ফোসিল সোর্সতগী ইন্সতোল্দ ইলেক্ত্রিকেল কেপাসিতীগী ৫০% ফংগনি হায়না লাউথোকখি। "ঐখোয়না ২০৭০গী 'নেৎ জিরো' পান্দম অমা থমখ্রে", হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মারুতি সুজুকিনা বাইওফ্যুল, ইথানোল ব্লেন্দিং অমসুং হায়ব্রিদ ই.ভি.শিংদা থবক পায়খৎলি তাবদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাউবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা সুজুকিবু কম্প্রেস বাইওমিথেন গ্যাস্তা প্রোজেক্ত লৌখৎনবা হৌদোকখি। অফবা ৱাখল্লোন্দা অমসুং অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নদুনা অফবা অকোইবা অমা শাগৎপগী অপাম্বা ফোংদোকখি। "মসিনা লৈবাক অমসুং লল্লোন ইতীক্তা কান্নবা পীগনি" হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। "ভারতনা মশাগী তঙাইফদবা এনর্জী পীজনবা অমৃত কালগী চহি ২৫ অসিদা হোৎনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। সেক্তর অসিদা ত্রান্সপোর্ত সেক্তরদা এনর্জী কঞ্জুম তৌবা, ইনোভেসন অমসুং থৌরাং কয়া হোৎনবদা ঐখোয়গী মাংদা লৈবা থবক ওইনা লৌগনি। মসি ঐখোয়না ফংবা ঙমগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি", হায়না মহাক্না লোইশিনখি।
বেকগ্রাউন্দ
থৌরম অসিগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা সুজুকিগী মরুওইবা প্রোজেক্ত অনিগী উরেপ উয়ুং তমখি – সুজুকি মোতোর গুজরাত ইলেক্ত্রিক ভেহিকল বেত্তরি মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী, হন্সলপুর, গুজরাত্তা অমসুং মারুতি সুজুকিগী খর্খোদা, হরিয়ানাগী লাক্কদবা গারী পুথোকনবা ফেসিলিতী।
হন্সলপুর, গুজরাত্তা লৈরিবা সুজুকি মোতোর গুজরাত ভেহিকল বেত্তরি মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী অসি ইলেক্ত্রিক গারীগী এদভান্স কেমিস্ত্রী সেল বেত্তরি পুথোক্নবা লুপা করোর ৭,৩০০গী ইনভেস্তমেন্তকা লোইনয়ান লিংখৎকনি। খর্খোদা, হরিয়ানাগী গারী পুথোক্নবা ফেসিলিতী অসিনা চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর গারী লাখ ১০ পুথোক্নবা থৌরাং তৌরি, মসিনা মালেমদা মফম অমখক্তদগী খ্বাইদগী য়াম্না পেসেঞ্জর গারী পুথোকপা মফম অমা ওইরগনি। প্রোজেক্ত অসিগী অহানবা ফেজ অসি লুপা করোর ১১,০০০গী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা হৌদোক্কনি।