ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙাকশেলদা 'আত্মনির্ভরভারতা' ফংনবা অমসুং দি.পি.এস.য়ূ.শিংনা মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থনবা মরুওইবা লাইন রিপ্লেসমেন্ত য়ুনিৎ/সব-সিস্তেম/কম্পোনেন্ত ৭৮০গী অহুমশুবা পোজিতিব ইন্দিজেনাইজেসন লিস্ত অয়াবা পীখ্রে
28 AUG 2022 10:14AM by PIB Imphal
'আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান'গী মখাদা ঙাকশেলগী পোৎচৈ পুথোকপদা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং দিফেন্স পব্লিক সেক্তর অন্দর্তেকিং (দি.পি.এস.য়ু.)শিংনা মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থহন্নবা, ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা দোমেস্তিক ইন্দস্ত্রীদগী লৈগদবগী অকক্নবা মতম অমা পীবগা লোইননা মরুওইবা লাইন রিপ্লেসমেন্ত য়ুনিৎ/সব-সিস্তেম/কম্পোনেন্ত ৭৮০গী অহুমশুবা পোজিতিব ইন্দিজেনাইজেসন লিস্ত অয়াবা পীখ্রে। হায়রিবা পোৎচৈশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং শ্রিজন পোর্তেল (www.srijandefence.gov.in) খক্তদা ফংবীগনি। মখোয়শিং অসি লিস্ত অদুদা পীরিবা মতমগী মতুংদগীদি ভারতকী ইন্দস্ত্রী খক্তদগী লৈগদবনি।
হায়রিবা লিস্ত অসি দিসেম্বর ২০২১ অমসুং মার্চ ২০২২দা ফোংখিবা এল.আর.য়ু./সব-সিস্তেম/এসেমব্লী/সব-এসেমব্লী/কম্পোনেন্তকী পি.আই.এল.শিংগী মখা চত্থরকপনি। হায়রিবা লিস্ত অসিদা মাংজৌননা ইন্দিজেনাইজ তৌখ্রবা আইতেম ২৫০০ য়াওরি, অদুগা আইতেম ৪৫৮ (৩৫১+১০৭)না পীরিবা মতম অসিদগী ইন্দিজেনাইজ তৌগনি। ৪৫৮, ১৬৭ আইতেমশিং অসিদগী (অহানবা পি.আই.এল. – ১৬৩, অনিশুবা পি.আই.এল. -৪))দি হৌজিক ফাওবদা ইন্দিজেনাইজ তৌখ্রে।
হায়রিবা আইতেমশিং অসিবু ইন্দিজেনাইজ তৌবা হায়বসি 'মেক' কাংলুপকী মখাদা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী খুত্থাংদা শেমগনি। 'মেক' কাংলুপ অসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিং মতীক চানা শরুক য়াহন্দুনা ইরোমদোম লেপচনবা পান্দম থম্লি। ইন্দস্ত্রীনা ইক্বিপমেন্ত দিজান অমসুং শাবা, সিস্তেম, মেজর প্লেৎফোর্ম, নৎত্রগা অপগ্রেদ তৌবগী প্রোজেক্তশিং অসি হায়রিবা কাংলুপ অসিগী মখাদা চত্থবা য়াগনি।
এল.আর.য়ু./সব-সিস্তেম/কম্পোনেন্তশিং অসিবু লমদম অসিদা পুথোক্নবা হোৎনবা হায়বসিনা শেন্মিৎলোন ফগৎহনগনি অমসুং দি.পি.এস.য়ূ.শিং মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থগনি। মসিগী মথক্তা, মসিনা দোমেস্তিক দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী দিজাইন তৌবা ঙম্বগী চাং অদুসু মপাঙ্গল হেনগৎহলগনি অমসুং ভারতপু হায়রিবা তেক্নোলোজীশিং অসিগী দিজাইনগী লুচিংবা ওইহনবা ঙমগনি।
দি.পি.এস.য়ু.শিং অসিনা এক্সপ্রেসন ওব ইন্তরেস্ত (ই.ও.আই.এস)/রিকেস্ত ফোর প্রোপোজেল (আর.এফ.পি.)বু ফ্লোৎ তৌগনি অমসুং ইন্দস্ত্রী অসিনা য়াম্না চাউনা শরুক য়ানবা চোংথোক্কনি। ইন্দস্ত্রী অসিনা ই.ও.আই.এস/ আর.এফ.পি.শিং অসি হীরম অসিগীদমক শেম্লিবা শ্রিজন দেসবোর্দ (https://srijandefence.gov.in/DashboardForPublic) তগী য়েংবা য়াগনি।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh approves 3rd Positive Indigenisation List of 780 strategically important Line Replacement Units/Sub-systems/Components to minimise imports by DPSUs & achieve ‘Aatmanirbharta’ in defence
28 AUG 2022 10:14AM by PIB Delhi
In continuous pursuit of self-reliance in defence manufacturing and to minimise imports by Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) under ‘Aatmanirbhar Bharat Abhiyan’, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has approved the third Positive Indigenisation List (PIL) of 780 strategically important Line Replacement Units (LRUs)/Sub-systems/Components with a timeline beyond which they will only be procured from the domestic industry. Details of these items are available on SRIJAN Portal (www.srijandefence.gov.in). They will only be procured from Indian Industry after the timelines indicated in the list.
This list is in continuation to the two PILs of LRUs/Sub-systems/Assemblies/Sub-assemblies/Components that were published in December 2021 and March 2022. These lists contain 2,500 items which are already indigenised and 458 (351+107) items which will be indigenised within the given timelines. Out of 458, 167 items (1st PIL -163, 2nd PIL - 4) have been indigenised, so far.
Indigenisation of these items will be taken up through different routes under ‘Make’ category. ‘Make’ Category aims to achieve self-reliance by involving greater participation of the Indian industry. Projects involving design and development of equipment, systems, major platforms or upgrades thereof by the industry can be taken up under this category.
The indigenous development of these LRUs/Sub-systems/components will bolster the economy and reduce the import dependence of DPSUs. In addition, it will help to harness the design capabilities of domestic defence industry and position India as a design leader in these technologies.
The DPSUs will soon float Expression of Interest (EoIs)/Request for Proposal (RFPs) and industry may come forward to participate in large number. The industry may look for EoIs/RFPs on the Srijan dashboard (https://srijandefence.gov.in/DashboardForPublic) specifically designed for the purpose.