Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at Grand Finale of Smart India Hackathon 2022
25 AUG 2022 11:07PM by PIB Delhi
Young friends,
I really enjoyed meeting and interacting with all the innovators like you. The new subjects that you touch upon, your innovation and the confidence with which you do your work become an inspiration for many people like me to do something new. In a way, you become the source of inspiration. So, I want to congratulate you from the bottom of my heart!
Smart India Hackathon has become a great example of public participation. And friends, this year's Smart India Hackathon is very important in many ways. A few days back, we completed 75 years of independence. The country is working on major resolutions about how our country will be after 100 years of independence. For the accomplishment of these resolutions, you innovators are the flag bearers of the slogan 'Jai Anusandhan'.
This 25 year time period of 'Amritkaal' has brought unprecedented possibilities for you. These possibilities and resolutions are also directly related to your career growth. The success of youngsters like you in the next 25 years will decide the success of India. That's why I am very confident about all of you. India is proud of you. Your innovative mindset will take India to the top in the coming 25 years. There are solid reasons for my trust in all of you.
Friends,
This time on 15th August, I have said from the ramparts of the Red Fort that a massive aspirational society is developing and expanding in India today. This Aspirational Society will work like a driving force in this 'Amritkaal'. Its expectations and the associated challenges will bring you many new opportunities.
Friends,
All of you must have read in the early stages of your education that the Green Revolution happened in the 60-70s. The farmers of India showed their potential and made us self-reliant in terms of food. But you can see that in the last 7-8 years, the country is progressing rapidly by bringing revolutions one after the other.
There has been an Infrastructure Revolution in India today; Health Sector Revolution is happening in India today; Digital revolution is taking place in India today; Technology revolution is going on in India today. Similarly, the Talent revolution too is happening in India today. Be it the agriculture sector, the education sector or the defence sector, today the emphasis of the country is on modernizing every sector and to make every sector self-reliant. And that is why new opportunities are being created every day in India for the youth like you.
Drone technology, tele-consultation, digital institutions and virtual solutions have a great potential for you from service to manufacturing. Youngsters like you can work on innovative solutions to promote the use of drone technology in the agriculture and health sector. There is also a lot of potential in the way we make our irrigation equipment and the irrigation network smart.
Friends,
Today, the work of laying optical fibre in every village of the country is going on at a rapid pace. You have also seen that now 5G is being launched in India. By the end of this decade, we are preparing to launch 6G. The government is also encouraging Indian solutions in gaming and entertainment. The way the government is investing in all these new sectors and encouraging them, the youth must take advantage of it.
And friends, you must remember one more thing. There is a huge population in the world whose problems are similar to that of India. But there are limited opportunities for innovation and start-ups to deal with those problems. India's innovations provide the most competitive, affordable, sustainable, secure and large-scale implementation solutions in the world. That's why the world's hopes are pinned on India and on the youth like you.
Friends,
In today's programme, we have with us the stalwarts and policy makers of the education sector. To expand the culture of innovation in India, we have to pay constant attention to two things - Social support and institutional support. Today change is visible in society in terms of innovation and enterprise. Apart from the traditional options of building a career, we have also started trying our hands in new areas. That is, the acceptance of innovation as a profession in society is rising. In such a situation, we must give acceptance and respect to new ideas and original thinking. Research and innovation have to be done from 'way of working' to 'way of living'.
Friends,
The government is relentlessly working to increase institutional support in the direction of research and innovation. The new National Education Policy has a roadmap to build a strong foundation for innovation. Atal Tinkering Labs, being set up under the Atal Incubation Mission, is grooming a new generation of innovators in schools. Organizations like i-Create are also working successfully in the country, which have supported more than 500 startups so far.
Friends,
The India of the 21st century is moving ahead with full confidence in its youth. As a result, today India's ranking in the 'innovation index' has improved. The number of patents has increased 7 times in the last 8 years. The unicorn count has also crossed 100. We do not believe that only the government has the solution to the problems. You see, I have brought the government to you. The youngsters like you must provide solutions to these problems of the government. I completely understand your potential. Today's young generation is coming forward with faster and smarter solutions.
One of the motives behind organizing this Hackathon is that my young friends who have come here from all over the country must try to understand the problem, the causes of the problem and also find a way to get rid of the problem that the government wants to solve. This spirit of collaboration between students, government and private organizations and this spirit of everyone's efforts is essential for building a developed India.
Friends,
I am sure all of you will keep these things in mind and will continue to ignite this lamp of innovation like this. I assure you that your hard work and efforts will receive the continual support of the government. The government stands with you at every step.
Well you all have so much to say. You have spent hours on brainstorming ideas. Listening to you helps me to learn a lot. Many of you have various ideas but I couldn't hear everyone. I could hear only a few youngsters who spoke as representatives. Those who have not spoken, even their work is no less and their efforts are no less. And I assure you, I will take the briefing of that through the department. And I will try to understand what you all have done. It would have been better if we had a little more time then I would have talked to you too. But the work of those who have not spoken is equally important.
I once again congratulate all of you youngsters from the bottom of my heart. I hope we will continue to move forward in this campaign of ensuring the welfare of the people by standing with the government in this work of the government. I wish you all the best.
Thanks a lot !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন ২০২২গী গ্রান্দ ফিনালিদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
25 AUG 2022 11:07PM by PIB Imphal
নহা ওইরিবা মরূপশিং,
অদোমগুমবা ইনোভেতরশিংগা উনবা, ৱারী ৱাতায় শানবা অসি য়াম্না নুংঙাই‍।‍ অনৌ-অনৌবা হীরম কয়াদা অদোম্না চঙশিল্লিবা, অদোমগুম্বা নহাশিংনা অদোমগী থৌদাংদা অনৌবা মওং মতৌ উৎলিবা, নশাদা থাজবগা লোয়ননা অদোম্না থবক তৌরিবা অদুনা ঐগুম্বা মীওই কয়াগীদি করিগুম্বা অনৌবা খরদা ওইরবসু তৌহন্নিংবগী অপামবা পোকহল্লি‍। মওং অমদা অদোম পুক্নিং থৌগৎনফমগী মচাক অমা ওইরি, অদুনা ঐনা ময়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন, মীয়াম্না শরুক য়াশিনবগী অচৌবা খুদম অমা ওইরে‍। অদুগা মরূপশিং, হন্দক্কী স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন অসিদি মওং কয়াদা য়াম্না মরুওইবা অমা ওইরি‍। ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাখ্রে‍। নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি করি ফীভমদা লৈহনগদগে হায়বসিদা লৈবাকসিনা অচেৎপা ফিরেপ কয়াগা লোয়ননা থবক পায়খৎলি‍। হায়রিবা ফিরেপশিং অসি ফংনবগী খোঙচৎসিদা অদোমগুম্লবা ইনোভেতর ময়াম্না ফিরাল পায়দুনা চৎলিবনি‍।
অমৃৎকালগী চহি ২৫গী মতমসিনা অদোমগীদমক তুংগী থাজবা কয়া পুদুনা লাক্লি‍। থাজবা অমদি ফিরেপশিং অসি অদোমগী করিয়র গ্রোথকসু মরী লৈনরি‍। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫সিদা নহা ময়ামগী মায় পাকপনা ভারতকী মায় পাকপগী খোঙফম লেপকদৌরিবনি‍। মরম অসিনা ঐনা ময়ামগী মফমদা থাজবা চাউনা থম্লি‍। হিন্দুস্তান্না অদোমগীদমক চাউথোকচবা পোক্লি‍। ময়ামগী ইনোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোন্না লাক্কদৌরিবা চহি ২৫সিদা ভারতপু মাঙজিল থানা পুখৎকদৌরিবনি‍। অদোমগী মফমদা ঐনা থম্লিবা থাজবসিগী মরুওইবা মরমসু লৈ‍।
মরূপশিং,
হন্দক্কী ওগস্ত ১৫দা ঐনা লাল কিলাদগী ভারত্তা চাউরবা এস্পিরেস্নেল সোসাইতী অমা ঙসি উরক্লি, মঙফাওনরক্লি হায়বা ৱাফম থমখি‍। অমৃৎকাল অসিদা হায়রিবা এস্পিরেস্নেল সোসাইতী অসিনা থৌদুনা চৎলিবা শাফু অমগী মওংদা থবক তৌরক্কনি‍। মসিদা থাজবা, মসিদা নীংজবা অমদি মসিগা মরী লৈনবা শিংনবশিংনা অদোমগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুদুনা লাক্কনি‍।
মরূপশিং,
অদোম পুম্নমক্না মহৈ মশিং তমবা হৌরকপদা চহি ৬০-৭০গী মতমদা গ্রীন রিভোলুসন থোকখি হায়বসি থেংনরক্লমগনি‍। ভারতকী লৌমীশিংনা অপুনবগী থৌনা উত্তুনা ঐখোয়বু চান-থক্নবা চেঙ-হৱাইগী লমদা ইরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লমখি‍। অদুবু হৌখৎবা চহি ৭-৮সিদা লৈবাকসিনা অনৌবা য়াওল অমগী মথঙদা অমা পুরক্তুনা মাঙদা খোঙলৈ থুনা চঙশিনবা অদোম্না উম্লগনি‍।
ভারত্তা ঙসিদি ইনফ্রাস্ত্রকচর রিভোলুসন লৈরে‍। ভারত্তা ঙসি হেল্থ সেক্তর রিভোলুসন লাক্লি‍। ভারত্তা ঙসি দিজিতেল রিভোলুসন লাক্লি‍। ভারত্তা ঙসি তেক্নোলোজী রিভোলুসন লাক্লি‍। ভারত্তা ঙসি তেলেন্ত রিভোলুসন লাক্লি‍। লৌউ শিংউগী লমদম ওইরবসু, মহৈ মশিংগী লমদা ওইরবসু, দিফেন্স সেক্তরদা ওইরবসু ঙসি লৈবাকসিগী খোঙজেল সেক্তর খুদিংদা মতমগা চুনবা ওইহনবা ঙম্লি‍। সেক্তর পুম্নমকপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক হোৎনরি‍। মরম অসিনা অদোমগুমবা নহাশিংগীদমক ভারত্তা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া থোরক্লি‍।
দ্রোন তেক্নোলোজী, তেলি-কন্সল্তেসন, দিজিতেল ইন্সতিত্যুসন, ভর্চুএল সোলুসন্স পুম্নমক অসিদা সর্ভিসতগী হৌরগা মেনুফেকচরিং ফাওবদা অদোমগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি‍। অদোমগুমবা নহাশিংনা লৌউ-শিংউ অমসুং হকশেলগী সেক্তরদা দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী থৌওং য়োকখৎনবা অনৌ-অনৌবা সোলুসনশিংদা থবক তৌবা য়াই‍। ঈথৈ লৌখোং শীজিন্নবগী মওং, ঈথৈ লৌখোংগী নেতৱর্কপু ঐখোয়না কমদৌনা স্মার্ত ওইহনগদগে হায়বা হীরমসিদা খুদোংচাবা কয়া লৈরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি লৈবাকসিগী খুঙ্গঙ খুঙ্গঙদা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংবগী থবক খোঙজেল য়াঙনা চৎলি‍। হৌজিক ভারত্তা ৫জি হৌদোকপগী থবক পায়খৎলিবা অদোমসু উরম্লগনি‍। চৎলিবা চহি তরাসিগী লোইশিল্লকপদা ঐখোয়না ৬জি হৌদোক্নবা থৌরাং তৌরি‍। গেমিং অমসুং এন্তরতেন্মেন্ততসু ভারতকী সোলুসনশিং লৈঙাক অসিনা কন্না য়োকখৎলি‍। হায়রিবা অনৌবা সেক্তরশিং অসিদা লৈঙাকসিনা খোঙ থাংজিল্লিবা মওং, মসিদা পুক্নিং থৌগৎলিবা অসিগী কান্নবা অদোমগুম্বা নহা কয়ানা লৌফম থোকই‍।
অদুগা মরুপশিং, অদোম্না ৱাফম অমসু নীংশিংগদবনি‍। মালেমসিদা ভারতকুম্না খুদোংচাদবা কয়া থেংনরিবা মীশিং য়াম্না লৈ‍। অদুবু মফমদুদা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ইনোভেসন অমসুং স্তার্ত অপশিংগী খুদোংচাবা অকক্ননা লৈ‍। ভারতকী ইনোভেসন্না মালেমগী খ্বাইদগী হিদান্নবা, মমল হোঙবা, তুং কোইনা চৎকদবা, সিক্যুর ওইবা অমদি পাক চাউনা পায়খৎপা পাম্বৈ ওইরি‍। মরম অসিনা মালেমসিনা ভারত্তা, অদোমগুম্বা নহাশিংদা থাজবা থম্লি‍।
মরূপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিদা মহৈ মশিংগী তাইবংগী মশক নাইরবা মীওই অমদি পোলিসী মেকর কয়া শরুক য়াররি‍। ভারত্তা ইনোভেসনগী থৌওং খুমাঙ চাওশিলহন্নবগীদমক খুন্নাইগী মতেং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী মতেং হায়রিবা ৱাফমশিংদা ঐখোয় লেপ্পা নাইদনা পুক্নিং লুপশিনবা মথৌ তাই‍। ইনোভেসন অমসুং এন্তরপ্রাইজকী লমদা খুন্নাই অসিদা অহোংবা কয়া লাকপা ঐখোয়না উরি‍। ঐখোয়না করিয়র শেম্নবগী চৎনদুনা লাক্লবা থৌওংশিংগী মথক্তা অনৌবা হীরমশিংদসু খোঙ থাংজিনবগী মতৌ উরক্লি‍। হায়বদি খুন্নাইসিদা ইনোভেসনবু শিন্ফম অমা ওইনা মীয়াম্না য়াবা হেনগৎলক্লি‍। ফীভম অসিদা ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং ওরিজিনে, থিঙ্কিংবুসু কোনশিনবা তাই, ইকায়খুম্নবিবা তাই‍। রিসর্চ অমসুং ইনোভেসনবু থবক তৌবগী মওংদগী পুন্সি মহিংগী মচৎ অমা ওইহনবা তাই‍।
মরূপশিং,
রিসর্চ অমসুং ইনোভেসনগী মায়কৈদা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মতেং হেনগৎহন্নবগীদমক লৈঙাক্না লেপ্পা নাইদনা থবকা পায়খৎলি‍। অনৌবা লৈবাক্কী মহৈ মশিংগী চৎন-কাঙলোন্দা ইনোভেসনগী মপাঙ্গল কল্লবা য়ুম্ফম অমা শেম্নবগী রোদমেপ য়াওরি‍। অতল ইন্ক্যুবেসন মিসনগী মখাদা লিংখৎলিবা অতল তিঙ্করিং লেপশিংনা মহৈশঙশিংদা ইনোভেসনগী অনৌবা মীরোল অমা শেম্লি‍। লৈবাকসিদা হৌজিক ফাওবদা স্তার্ত অপ ৫০০ হেনববু মতেঙ পীখ্রবা আই-ক্রিএৎকুম্বা লুপশিংসু মায় পাক্না থবক পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ঙসিগী ভারতনা লমদমসিগী নহাশিংগী মফমদা মপুং ফানা থাজবা থমদুনা মাঙদা চঙশিল্লি‍। মসিগী মহৈনা ঙসি ইনোভেসন ইন্দেক্সতা ভারতকী রেঙ্কিং কাখৎলক্লি‍। হৌখিবা চহি ৮সিদা পেতেন্তকী মশিং শরুক ৭ থোক্না হেনগৎলক্লে‍। য়ুনিকোর্নগী মশিংসু ১০০ হেল্লে‍। লৈঙাক্কী মফমদখক্তা প্রোব্লেমশিংগী পাম্বৈ লৈগনি হায়বসিদা ঐখোয়না থাজবা থমদে‍। অদোমসু য়েংবিয়ু, লৈঙাক্কী লৈরিবা প্রোব্লেমশিংগী ঐখোয়না নহাশিংনা পাম্বৈ পুথোকপিয়ু হায়না ঐনা লৈঙাক অসিবু অদোমগী নাক্তা পুদুনা লাক্লি, অদুগা অদোম্নসু পুথোক্লি‍। অদোমগী থৌনা ঐ নীংথিনা খঙই‍। ঙসিগী নহা মীরোলসিনা হেন্না খোঙজেল য়াঙনা স্মার্ত সোলুসনগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি‍।
হেকাথোন অসি পাঙথোকপগী মরুমদা পান্দম অমসু লৈ মদুদি লৈঙাক্না পাম্লিবা পাম্বৈশিং অসি মফমসিদা লৈবাক শিনব থুংবদগী লাক্লিবা ঐগী নহা মরূপশিংনা লৈরিবা প্রোব্লেমশিং অসিবু নৈনদুনা, মসিগী মরমশিং খঙজিন্দুনা মসি কোকহন্নবা লম্বী থিদোক্নবা, পাম্বৈ পুথোক্নবনি‍। মহৈরোয়, লৈঙাক অমসুং লনাই লূপশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী ইহুল, পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবগী ৱাখল্লোন্না চাওখৎপা ভারত শেম্লকপদা মরুওই‍।
মরূপশিং,
অদোম্না হায়রিবা ৱাফমশিং অসিবু পুক্নিংদা থমদুনা ইনোভেসনগী মৈরী অসিবু মতম পুম্বদা চাকহন্দুনা থমগনি হায়না ঐনা মপুং ফানা থাজৈ‍। অদোম্না কন্না হোৎনবা অমদি থৌওংশিংদা মতম পুম্নমক্তা লৈঙাক্কী মায়কৈদগী হনবা নাইদবা মতেং ফংগনি হায়না ঐনা থাজবা পীজরি‍। লৈঙাকসিনা খোঙফম খুদিংদা অদোমগা লোয়ননা লেপ্লি‍।
ঐনা অমুক্কা হন্না নহা ময়ামবু... তশেংবদি অদোমগী মফমদা হায়নিংবা কয়া লৈরমগনি‍। অদোম্না পুং কয়া ৱাখল থাদরি‍। অদোমগী ৱাফমশিং তাবা হায়বসি ঐগীদমক্তসু ৱাফম কয়া তমহৌনবা খঙহৌনবগী মরম অমা ওইরিবনি‍। অদোমগী মরক্তগী ময়াম অমগী মফমদা ৱাখল্লোন কয়া লৈরমগনি‍। ঐনা পুম্নমকপু তাবা ফংদ্রে‍। শম্লপ্পা মওংদা নহা খরখক্কা ৱারী ৱাতায় শানবা ফংই‍। ৱারী শানবা ফংহৌদ্রবশিংসু ময়ামদগী তাবা নত্তে, মখোয়না হোৎনরিবদু অৱাৎপা লৈবা নত্তে‍। অদুগা ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি, মদুদি ঐনা দিপার্তমেন্তকী খুত্থাঙদগী ব্রীফিং লৌগনি‍। অদোম্না তৌরিবা থবকশিংবু খঙননবা ঐনা হোৎনগনি‍। মতম শাংনা ফংলম্লবদি অদোমগসু ৱারী ৱাতায় শানবা ফংলমগদবনি‍। ৱারী শানবা ফংহৌদ্রবা ময়ামদুগী থবকসু চপ চানা মরু ওইরিবনি‍।
ঐনা অমুক্কা হন্না নহা পুম্নমক্কী মফমদা থম্মোয়নুংদগী নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। লৈঙাক্কী থবক্তা লৈঙাক্কা লোয়ননা চৎমিন্নদুনা মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক চঙশিল্লিবা খোঙজঙ অসিদা লেপ্পা লৈতনা মাঙদা চঙশিনবা ঙমহনবিয়ু হায়বসিনা ঐগী নীংজবনি, ময়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
হন্না হন্না থাগৎচরি !