Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at Grand Finale of Smart India Hackathon 2022
25 AUG 2022 11:07PM by PIB Delhi
Young friends,
I really enjoyed meeting and interacting with all the innovators like you. The new subjects that you touch upon, your innovation and the confidence with which you do your work become an inspiration for many people like me to do something new. In a way, you become the source of inspiration. So, I want to congratulate you from the bottom of my heart!
Smart India Hackathon has become a great example of public participation. And friends, this year's Smart India Hackathon is very important in many ways. A few days back, we completed 75 years of independence. The country is working on major resolutions about how our country will be after 100 years of independence. For the accomplishment of these resolutions, you innovators are the flag bearers of the slogan 'Jai Anusandhan'.
This 25 year time period of 'Amritkaal' has brought unprecedented possibilities for you. These possibilities and resolutions are also directly related to your career growth. The success of youngsters like you in the next 25 years will decide the success of India. That's why I am very confident about all of you. India is proud of you. Your innovative mindset will take India to the top in the coming 25 years. There are solid reasons for my trust in all of you.
Friends,
This time on 15th August, I have said from the ramparts of the Red Fort that a massive aspirational society is developing and expanding in India today. This Aspirational Society will work like a driving force in this 'Amritkaal'. Its expectations and the associated challenges will bring you many new opportunities.
Friends,
All of you must have read in the early stages of your education that the Green Revolution happened in the 60-70s. The farmers of India showed their potential and made us self-reliant in terms of food. But you can see that in the last 7-8 years, the country is progressing rapidly by bringing revolutions one after the other.
There has been an Infrastructure Revolution in India today; Health Sector Revolution is happening in India today; Digital revolution is taking place in India today; Technology revolution is going on in India today. Similarly, the Talent revolution too is happening in India today. Be it the agriculture sector, the education sector or the defence sector, today the emphasis of the country is on modernizing every sector and to make every sector self-reliant. And that is why new opportunities are being created every day in India for the youth like you.
Drone technology, tele-consultation, digital institutions and virtual solutions have a great potential for you from service to manufacturing. Youngsters like you can work on innovative solutions to promote the use of drone technology in the agriculture and health sector. There is also a lot of potential in the way we make our irrigation equipment and the irrigation network smart.
Friends,
Today, the work of laying optical fibre in every village of the country is going on at a rapid pace. You have also seen that now 5G is being launched in India. By the end of this decade, we are preparing to launch 6G. The government is also encouraging Indian solutions in gaming and entertainment. The way the government is investing in all these new sectors and encouraging them, the youth must take advantage of it.
And friends, you must remember one more thing. There is a huge population in the world whose problems are similar to that of India. But there are limited opportunities for innovation and start-ups to deal with those problems. India's innovations provide the most competitive, affordable, sustainable, secure and large-scale implementation solutions in the world. That's why the world's hopes are pinned on India and on the youth like you.
Friends,
In today's programme, we have with us the stalwarts and policy makers of the education sector. To expand the culture of innovation in India, we have to pay constant attention to two things - Social support and institutional support. Today change is visible in society in terms of innovation and enterprise. Apart from the traditional options of building a career, we have also started trying our hands in new areas. That is, the acceptance of innovation as a profession in society is rising. In such a situation, we must give acceptance and respect to new ideas and original thinking. Research and innovation have to be done from 'way of working' to 'way of living'.
Friends,
The government is relentlessly working to increase institutional support in the direction of research and innovation. The new National Education Policy has a roadmap to build a strong foundation for innovation. Atal Tinkering Labs, being set up under the Atal Incubation Mission, is grooming a new generation of innovators in schools. Organizations like i-Create are also working successfully in the country, which have supported more than 500 startups so far.
Friends,
The India of the 21st century is moving ahead with full confidence in its youth. As a result, today India's ranking in the 'innovation index' has improved. The number of patents has increased 7 times in the last 8 years. The unicorn count has also crossed 100. We do not believe that only the government has the solution to the problems. You see, I have brought the government to you. The youngsters like you must provide solutions to these problems of the government. I completely understand your potential. Today's young generation is coming forward with faster and smarter solutions.
One of the motives behind organizing this Hackathon is that my young friends who have come here from all over the country must try to understand the problem, the causes of the problem and also find a way to get rid of the problem that the government wants to solve. This spirit of collaboration between students, government and private organizations and this spirit of everyone's efforts is essential for building a developed India.
Friends,
I am sure all of you will keep these things in mind and will continue to ignite this lamp of innovation like this. I assure you that your hard work and efforts will receive the continual support of the government. The government stands with you at every step.
Well you all have so much to say. You have spent hours on brainstorming ideas. Listening to you helps me to learn a lot. Many of you have various ideas but I couldn't hear everyone. I could hear only a few youngsters who spoke as representatives. Those who have not spoken, even their work is no less and their efforts are no less. And I assure you, I will take the briefing of that through the department. And I will try to understand what you all have done. It would have been better if we had a little more time then I would have talked to you too. But the work of those who have not spoken is equally important.
I once again congratulate all of you youngsters from the bottom of my heart. I hope we will continue to move forward in this campaign of ensuring the welfare of the people by standing with the government in this work of the government. I wish you all the best.
Thanks a lot !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ୨୦୨୨ର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫିନାଲେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ
25 AUG 2022 11:07PM by PIB Bhubaneswar
ଯୁବ ସାଥୀଗଣ,
ବାସ୍ତବିକ, ତୁମେମାନେ ସଭିଏଁ ଇନୋଭେଟର୍ସମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ, ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିବା ଦେଖି ମୋତେ ଖୁବ୍‍ ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି । ଏଭଳି ନୂଆ ନୂଆ ବିଷୟମାନ ତୁମମାନଙ୍କ ମନକୁ ଛୁଇଁଛି, ତୁମମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକମାନେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯେଉଁ ନବୀନତା ଆଣିପାରିଛ, ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛ, ଏହା ମୋ ଭଳି ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କିଛି ନା କିଛି ନୂଆ କରି ଦେଖାଇବାର ପ୍ରେରଣାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଏକ ପ୍ରକାର କହିଲେ ତୁମେମାନେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବନିଯାଇଛ, ତେଣୁ ତୁମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି ।
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ, ଜନ ସହଯୋଗୀତାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଏବଂ ସାଥୀଗଣ, ଏଥରର ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହାକାଥନ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବେଶ୍‍ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜିଠାରୁ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛୁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ବେଳକୁ ଆମ ଦେଶର ସ୍ୱରୂପ କିପରି ହୋଇଥିବ, ତାହାକୁ ନେଇ ଦେଶ ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହିସବୁ ସଂକଳ୍ପମାନଙ୍କର ପୂର୍ତ୍ତି ନିମନ୍ତେ ‘ଜନ ଅନୁସନ୍ଧାନ’ ଏହାର ହେଉଛି ଉଦ୍‍ଘୋଷର ଧ୍ୱଜାବାହକ ତୁମେମାନେ, ନବସୃଜକମାନେ ।
ଅମୃତକାଳର ଏହି ୨୫ ବର୍ଷର ଅବଧି ତୁମମାନଙ୍କ ଲାଗି ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ଭାବନାମାନ ନେଇ ଆସିଛି । ଏହିସବୁ ସମ୍ଭାବନାମାନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ତୁମମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିଅର୍‍ ଗ୍ରୋଥ୍‍ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଜଡ଼ିତ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ତୁମେ, ଅର୍ଥାତ୍‍, ଯୁବକମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ସେଥିପାଇଁ ମୋ ମନରେ ତୁମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନେଇ ବହୁତ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଭରି ରହିଛି । ଭାରତ ତୁମମାନଙ୍କ ଉପରେ ବେଶ୍‍ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରେ । ତୁମେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନବସୃଜନାତ୍ମକ ମାନସିକତାର ସହିତ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତକୁ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତୁମମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏଭଳି ଆସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବାର ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାରଣମାନ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଥର ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖକୁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ମଞ୍ଚ ଉପରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଭାରତରେ ଏବେ କେତେ ବଡ଼ ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜର ବିକାଶ ଲାଭ କରୁଛି, ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରୁଛି । ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଏହିସବୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାତ, ଏକ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଫୋର୍ସ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହାର ଆଶା, ଏହାର ବିଶ୍ୱାସ, ଏହା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜମାନ ତୁମମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିପୁଳ ନୂଆ ନୂଆ ଅବସର ନେଇ ଆସିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ତୁମେମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜର ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପଢ଼ିଥିବ ଯେ ୬୦- ୭୦ ଦଶକରେ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତରେ କୃଷକମାନେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ନ ଯୋଗାଡ଼ କରିବାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ତୁମେମାନେ ଦେଖିପାରୁଛ ଯେ ବିଗତ ୭-୮ବର୍ଷ ଭିତରେ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବିପ୍ଳବ କରି ଖୁବ୍‍ ବ୍ୟଗ୍ରର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଭାରତରେ ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପ୍ଳବ ଜାରି ରହିଛି । ଭାରତରେ ଆଜି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଚାଲିଛି । ଭାରତରେ ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଚାଲିଛି । ଭାରତରେ ଆଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିପ୍ଳବ ଚାଲିଛି । ଭାରତରେ ଆଜି ପ୍ରଜ୍ଞା ବିପ୍ଳବ ଚାଲିଛି । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଥାଉ, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଥାଉ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଥାଉ, ଆଜି ଦେଶର ଶକ୍ତି ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକତାରେ ରୂପାନ୍ତରୀତ କରିଚାଲିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏବଂ ସେଇଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ଦିନ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗମାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଚାଲିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଗାଁ ଗାଁରେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍‍ ଫାଇବର ବିଛାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷିପ୍ର ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ତୁମେମାନେ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛ ଯେ ଏବେ ଭାରତରେ ୫ଜି ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଏହି ଦଶକ ଶେଷସୁଦ୍ଧା ଆମେ ୬ଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛୁ । ଗେମିଂ ଏବଂ ଏଣ୍ଟରଟେନମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସଲ୍ୟୁସନ୍ସକୁ ସରକାର ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଏତେ ସାରା ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାର ଲାଭ ତୁମମାନଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଅବଶ୍ୟ ଉଠାଇବା ଦରକାର ।
ଏବଂ ସାଥୀଗଣ,
ତୁମମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବିରାଟ ଜନସଂଖ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଭାରତ ଭଳି । କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ସେହିସବୁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସର ସମ୍ଭାବନା ସୀମିତ । ଭାରତର ଇନୋଭେସନ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ, ସୁଲଭ, ପୋଷଣୀୟ, ନିରାପଦ ଏବଂ ବିରାଟ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇ ସେସବୁର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ । ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଆସ୍ଥା ଭାରତ ଉପରେ ହିଁ ନିବଦ୍ଧ, ତୁମମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଉପରେ ନିବଦ୍ଧ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମର ସହିତ ଶିକ୍ଷା ଜଗତର ବହୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ହସ୍ତୀ, ନୀତିନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ନବସୃଜନର ସଂସ୍କୃତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ଦୁଇଟି କଥା ଉପରେ ସଦାସର୍ବଦା ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସାମାଜିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସହଯୋଗ, ଆଜି ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛେ ଯେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ନେଇ ସମାଜରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦୃଶ୍ୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆମେ କ୍ୟାରିଅର୍‍ ବନେଇବା ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ବିକଳ୍ପମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହାତ ଥାପିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛେ । ଅର୍ଥାତ୍‍, ସମାଜରେ ନବସୃଜନକୁ ପେଶା ଭାବେ, ଏହାର ସ୍ୱୀକୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଆମକୁ ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ମୌଳିକ ଚିନ୍ତନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଗବେଣୋ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ବନେଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଦିଗରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ନବସୃଜନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ରୋଡମ୍ୟାପ୍‍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଅଟଳ ଇନକୁବେସନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଥିବା ଅଟଳ ଟିଙ୍କ ରିଙ୍ଗ୍‍ ଲାବ୍‍ ବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କରେ ନବସୃଜନର ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି।
ଦେଶରେ i-Create ଭଳି ସଂସ୍ଥାମାନ ସଫଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯଦ୍ୟପି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବର୍ତ୍ତମାନର ଭାରତ, ନିଜର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ଆସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ନବସୃଜନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଭାରତର ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍‍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ପେଟେଣ୍ଟ୍‍ ସଂଖ୍ୟା ୭ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୟୁନକର୍ଣ୍ଣର ଗଣନା ମଧ୍ୟ ୧୦୦କୁ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି । ଆମେ ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନା ଯେ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ହିଁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ମହଜୁଦ ରହିଛି । ତୁମେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରିବ, ମୁଁ ତ ସରକାରକୁ ତୁମମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆଣି ଆସିଛି । ସରକାରଙ୍କର ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ମୋର ନବଯୁବକମାନେ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ତୁମେମାନେ ଅବଶ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରୁଥିବ । ତୁମମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମୁଁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ବୁଝିପାରୁଛି । ଆଜିର ଯୁବ ପିଢ଼ି ଅଧିକ କ୍ଷୀପ୍ରତା ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସଲ୍ୟୁସନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ହାକାଥନର ଆୟୋଜନ ପଛରେ ଏକ ବିଶେଷ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏହା ଥିଲା ଯେ ସରକାର ଯେଉଁସବୁ ସମସ୍ୟା ମାନଙ୍କର ସମାଧାନ ଚାହାନ୍ତି, ସେସବୁକୁ ସାରା ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ବୁଝନ୍ତୁ, ସମସ୍ୟାର କାରଣକୁ ବୁଝନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ମାର୍ଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ । ଯୁବବନ୍ଧୁମାନେ ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ସରକାର ଏବଂ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଏଭଳି ମାନସିକତା, ସବ୍‍କା ପ୍ରୟାସର ଏହି ଭାବନା, ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ତୁମେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହିସବୁ କଥାକୁ ସ୍ମରଣ ରଖିବ ଏବଂ ନବସୃଜନର ଏହି ପ୍ରତୀକକୁ ଏଭଳି ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ କରିରଖିବ । ମୁଁ ତୁମମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରୁଛି ଯେ ତୁମମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମକୁ, ତୁମମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଜଣାଇବେ । ସରକାର ପ୍ରତି ପଦକ୍ଷେପରେ ତୁମମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବେ ।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତୁମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ...... ତୁମମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ତ କହିବାକୁ ଢେର୍‍ କିଛି ଅଛି । ତୁମେମାନେ ତ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ସେଥିରେ ମନୋନିବେଶ କରିଛ । ତୁମମାନଙ୍କୁ ଶୁଣିବା ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର କାରଣ ଅଛି । ତୁମମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ଢେର୍‍ କିଛି ଅଛି । ମୁଁ ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଣି ପାରିବିନି । ତେବେ କିଛି କଥା ଅବଶ୍ୟ କିଛି ଯୁବକଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣିବି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ହୋଇ ନ ପାରିଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସୁଦ୍ଧା କମ୍‍ କାମ ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କୌଣସି ଗୁଣେ କମ୍‍ ନୁହେଁ। ଏବଂ ମୁଁ ତୁମମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି, ମୁଁ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସେସବୁର ବ୍ରିଫିଂ ଅବଶ୍ୟ ନେବି ଏବଂ ତୁମେମାନେ ଯେଉଁ କାମ କରିଛ, ସେସବୁକୁ ମୁଁ ବୁଝିବାକୁ ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବି । ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଯଦି ଅଧିକ ସମୟ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ମୁଁ ତୁମମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ନହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କ କାମ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତୁମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ କାମରେ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ଉପକାର ନିମନ୍ତେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆମେ ନିରନ୍ତର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଚାଲିବା, ଏହା ମୋର କାମନା । ତୁମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!