সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা পুনে সি.এস.আই.আর.গী অনৌবা বিল্দিং কমপ্লেক্স শঙ্গাখ্রে, স্তারতঅপশিংগা ৱারী শানখ্রে;
এন.সি.এল. কেম্পসতা লৈরিবা সি.এস.আই.আর.-য়ু.আর.দি.আই.পি.গী অনৌবা ইন্সতিত্যুসনেল বিল্দিং
হকশেল, এনর্জী, অকোইবা, দিজিতেলাইজেসন অমসুং ওতোমেসনগী লমদা থবক পায়খৎলিবা খনগৎলবা স্তার্তঅপ ৩০গী মিনি এগজিবিসন অমগা লোইননা শঙ্গাখিঃ
মন্ত্রী অসিনা স্তার্তঅপশিংদা মালেমগী অহানবা স্মোক্লেস সেনিতরী পেদ দিস্পোসেল অমসুং রিসাইক্লিং সিস্তেম অমসুং মালেমগী অহানবা দুএল পাৱর্দ (গ্রিদ + মেকানিকেল) বাই ফেজিক দিফাইব্রিলেতর পুথোকপগীদমক লিবরেল ফন্দিং পীগনি হায়না থাজবা পীখ্রে
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা এগ্রি স্তার্তঅপশিংবু ভারতকী অহানবা অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ওর্গানিক ফুদ ৱেস্তপু কম্প্রেস বাইও গ্যাসতা ওন্থোকপা কম্প্রেস তৌরবা বাইওগ্যাস প্লান্তনা, ইরিগেসন মেনেজমেন্তপু হেন্না স্মার্ত ওইনবা সেন্সর তেক্নোলোজী, রিলাইএবল ওইবা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা "লৌবুক অমদা হেন্না চাথোক লৈনবা" অমসুং নেক্স জেনরেসন এগ্রো বাইওলোজিকেলবু লাইনা তিলনা কয়াদুগী ক্রোপ ক্লাইমেত রেজিলিএন্ত অমসুং রেজিস্তেন্ত ওইবা হীরমশিং শাগৎনবা থাক্তা পুখৎনবা থাজবা পীখ্রে
20 AUG 2022 5:49PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), আর্থ সাইন্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পার্সনেল, পব্লিক গ্রিবান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক এনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা পুনে সি.এস.আই.আর.গী অনৌবা বিল্দিং কমপ্লেক্স শঙ্গাখ্রে অমসুং স্তারতঅপশিংগা ৱারী শানখ্রে।
সি.এস.আই.আর.-য়ু.আর.দি.আই.পি.গী অনৌবা ইন্সতিত্যুসনেল বিল্দিং অসি এন.সি.এল. কেম্পসতা লৈরি অমসুং হকশেল, এনর্জী, অকোইবা, দিজিতেলাইজেসন অমসুং ওতোমেসনগী লমদা থবক পায়খৎলিবা খনগৎলবা স্তার্তঅপ ৩০গী মিনি এগজিবিসন অমগা লোইননা শঙ্গাখি।
মন্ত্রী অসিনা স্তার্তঅপশিংদা মালেমগী অহানবা স্মোক্লেস সেনিতরী পেদ দিস্পোসেল অমসুং রিসাইক্লিং সিস্তেম অমসুং মালেমগী অহানবা দুএল পাৱর্দ (গ্রিদ + মেকানিকেল) বাই ফেজিক দিফাইব্রিলেতর পুথোকপদা হেন্না অপাম্বা ফোংদোকখি। মন্ত্রীনা দিপার্তমেন্ত ওব সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীবু অসিগুম্বা মালেমগী ওইবা ইন্নোভেসনশিং অসিদা হেন্না চাউনা পায়খৎনবগীদমক লিবরেল ফন্দিং পীগনি হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীশিংদা অসিগুম্বা মায় পাকপগী ৱারীশিং অসিগা পুন্দুনা ভারতকী স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অমা শাগৎনবা আপিল তৌখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা কম্পেনীশিংবু ভারতকী অহানবা সি.দি.এস.সি.ও.না এপ্রুব তৌরবা সার্কুলেতিং ত্যুমর সেল দাইগ্নোস্তিক সোলুসন পুথোকপগীদমক, ভারতকী অহানবা অমসুং অমত্তা ঙাইরবা বাইও এক্তিব গ্লাসতা য়ুম্ফম ওইবা সিন্থেতিক বোন-গ্রাফ সবস্তিত্যুৎ ওইবা য়াগী পোথোকশিং পুথোকপা, নেক্স জেনরেসন বাইওনিক আর্মস, ঙৌদোং সর্জরী তৌরবা মতুংদা মীৎ শেংনা উবা ঙম্নবা শেমদোক শেমজিন য়াবা ইন্ত্রা-ওক্যুলার লেন্সশিং পুথোকপা অমসুং নেক্স জেনরেসন আইওন বেত্তরি তেক্নোলোজীশিং পুথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
এগ্রি স্তার্তঅপশিংদা পুক্নিং চঙবা ফোংদোক্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী অহানবা অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ওর্গানিক ফুদ ৱেস্তপু কম্প্রেস বাইও গ্যাসতা ওন্থোকপা কম্প্রেস তৌরবা বাইওগ্যাস প্লান্তনা, ইরিগেসন মেনেজমেন্তপু হেন্না স্মার্ত ওইনবা সেন্সর তেক্নোলোজী, রিলাইএবল ওইবা অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা "লৌবুক অমদা হেন্না চাথোক লৈনবা" অমসুং নেক্স জেনরেসন এগ্রো বাইওলোজিকেলবু লাইনা তিলনা কয়াদুগী ক্রোপ ক্লাইমেত রেজিলিএন্ত অমসুং রেজিস্তেন্ত ওইবা হীরমশিং শাগৎনবা থাক্তা পুখৎনবগীদমক মপুশিংগা ৱারী শানখি। মহাক্না অসিগুম্বা থাকসি য়ৌনবগীদমক এগ্রি স্তার্তঅপশিংদা শৌগৎকনি হায়বগী থাজবা পীখি।
রিএল তাইম আই.ও.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা নুংশিৎকী মগুন মোনিতরিং তৌনবা দিভাইস পুথোকপা স্তার্তঅপশিং অমসুং য়ুনিকোর্ন স্তেতস ফংলবা কম্পেনী অমসু লৈরি, মখোয়না নেক্স জেনরেসন ৫জি ৱাইয়রলেস তেক্নোলোজী পীবা ফাইবর-ক্লাস, নোন-লাইন-ওব-সাইৎ ব্রোদবেন্দবু পাক শন্না পুথোক্নবা, অনলাইসেন্স স্পেক্ত্রম পুথোকখ্রে। অঙনবা শরুক্তা, অনৌবা বিল্দিং কমপ্লেক্স শঙ্গারবা মতুংদা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, সি.এস.আই.আর.-ইয়ু.আর.দি.আই.পি. অসি য়াম্না ওর্গানাইজ তৌরবা মকোক থোংবা পেতেন্ত এনালাইতিক অমসুং ইনফোর্মেতিক্স এক্তিবিতীশিংগী নেসনেল সেন্ত্রর ওব এক্সিলেন্সনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সি.এস.আই.আর.গী অখন্নবা সর্ভিস য়ুনিৎ অমা ওইবনা, নিছে নোলেজদা য়ুম্ফম ওইবা সর্ভিস সেক্তরদা মায় ওনশিনবনা সি.এস.আই.আর.-ইয়ু.আর.দি.আই.পি. অসি হৌদোক্লকপগী চহি ২২ শুখ্রে, প্রি-রিসর্চ অমসুং প্রি দিবেলপমেন্ত ফেজ শৌগৎলদুনা লেপ্পা লৈতবা এনালাইতিক অমসুং ইনফোর্মেতিক্স সর্ভিশিংদা, মিসন মোদ অমসুং থিমদা য়ুম্ফম ওইবা সি.এস.আই.আর. অমসুং আর.এন্দ. দি প্রোজেক্তশিং, মসিগী মথক্তা রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎশিংদা স্তার্ত-অপ, এস.এম.ই., ইন্দিয়ন কোর্পোরেৎ অমসুং মলতিনেসনেল কোর্পোরেসনশিংদা শৌগৎতুনা কত্থোক্লি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ২লোমসিদা সি.এস.আই.আর.-ইয়ু.আর.দি.আই.পি.না পেতিনফোর্মেতিক্স, কেম বাইওইনফোর্মেতিক্স (ইনপুট তু দ্রগ দিস্কবরী – ইনফোর্মেসন প্রদক্তশিং), ফাইতোইনফোর্মেসন, তোক্সিনফোর্মেতিক্স অমসুং ৱেব বেজ এপ্লিকেসনশিং পুথোকপা, পোর্তেল, সবজেক্ত স্পেসিফিক দেতাবেজ, ইন্সতিত্যুসনেল রেপোজিতরীশিং ওপন এক্সেস ওইনবা ওপন ইন্নোভেসন ওইনবা, তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদা ভেলু এদেদ ইনফোর্মেসন সর্ভিসশিং পীবা, অমসুং সি.এস.আই.আর. নোলেজ বেজদা মরুওইবা ভেলু এদিসনগী থবক তৌরক্লি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা মসিগী ইন্সতিত্যুসনেল প্রিমাইসশিং পাকথোক চাউথোকপা, সি.এস.আই.আর.-ইয়ু.আর.দি.আই.পি.গী খুদোংচাবশিং তোঙান-তোঙানবা থবকশিংদা পাকথোক চাউথোক্নবা অমসুং ইন হাউজ মহৈরোইশিং, মপানগী ক্লাইন্তশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবদগী স্তেকহোল্দরশিং, স্কিল দিবেলপ তৌনবা থৌরমশিংদা পুশিন্দুনা আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান মঙফাওনহন্নবা পাকথোক চাউথোকনবা ফোংদোক্লদুনা ৱারোইশিন পীখি।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh inaugurates Pune CSIR's new building complex, interacts with StartUps;
New Institutional Building of CSIR-URDIP located in NCL Campus;
Inauguration marked by a mini exhibition with selected 30 StartUp founders working on themes of health, energy, environment, digitalization and automation:
The Minister assures liberal funding to StartUps for coming out with world’s first smokeless sanitary pad disposal and recycling system and World’s first dual powered ( grid +mechanical) bi‐phasic defibrillator
Dr Jitendra Singh promises to scale up Agri Startups for developing India’s first & largest compressed biogas plant converting organic food waste in to compressed bio gas, sensor technology for making irrigation management smarter, reliable, and efficient resulting in "more yield per field", and next generation agro biological to make crops climate resilient and resistant to insects & diseases
20 AUG 2022 5:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today inaugurated Pune CSIR's new building complex and interacted with StartUps.
The new Institutional Building of CSIR-URDIP is located in NCL Campus and the inauguration was marked by a mini exhibition with selected 30 StartUp founders working on themes of health, energy, environment, digitalization and automation.
Dr Jitendra Singh took keen interest in Indian StartUps coming out with first of kind innovations like world’s first smokeless sanitary pad disposal and recycling system and World’s first dual powered ( grid +mechanical) bi‐phasic defibrillator. The Minister assured the founders to approach the Department of Science and Technology for liberal funding to scale up such global innovations. He also appealed to industries to partner with such success stories to make India' Startup Ecosystem more vibrant and result-oriented.
Dr Jitendra Singh also lauded the companies for developing India’s first CDSCO approved circulating tumour cell diagnostic solution, India’s first and only bio‐active glass based synthetic bone‐graft substitute dental products, Next generation bionic arms, Customizable Intra‐ocular lenses for improving vision post‐cataract surgery and Next generation Sodium ion battery technologies.
Taking keen interest on Agri Startups, Dr Jitendra Singh interacted in detail with owners of India’s first & largest compressed biogas plant converting organic food waste in to compressed bio gas and also with companies for indigenously developing sensor technology that makes irrigation management smarter, reliable, and efficient resulting in "more yield per field", and next generation agro biological to make crops climate resilient and resistant to insects & diseases. He promised all support to Agri Startups for achieving scale.
There were also Startups dealing with Real‐time IoT‐based air quality monitoring device, and a company of unicorn status that has developed next‐generation 5G wireless technology delivering fiber‐class, non‐line‐of‐sight broadband at mass scale, in unlicensed spectrum.
Earlier, after inaugurating the new building complex, Dr Jitendra Singh said, CSIR–URDIP is a well–recognized premier national Centre of excellence in Patent Analytics and Informatics activities. He said, as a specialized services unit of CSIR, catering to the niche knowledge–based services sector, CSIR–URDIP is into its 22nd year of existence, dedicated to continuous Analytics and Informatics services activities supporting pre–research and pre–development phases of regular, Mission–mode and Theme–based CSIR R&D projects, besides support services to research institutions, start–ups, SMEs, Indian corporates and also multinational corporations.
Dr Jitendra Singh said that he is glad to note that, over the past 2 decades, CSIR–URDIP has developed frontline capabilities in Patinformatics, Chem Bioinformatics (Inputs to Drug Discovery – Information Products), Phytoinformatics, Toxinformatics and Development of Web–Based Applications, Portals, Subject–Specific Databases, Institutional Repositories to support Open Access and Open Innovation, providing value added information services to various stakeholders, and bringing in commendable value addition to the CSIR knowledge base.
Dr Jitendra Singh concluded that with expansion of its institutional premises, opportunities for CSIR–URDIP to expand the scope and breadth of its diverse activities in this niche Informatics sector, and cater to more in-house students and external clients and stakeholders across the country, in respect of its skill development programmes, to further, accelerate and expand its contributions towards realizing Atma Nirbhar Bharat.