Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Grameen Udyami Project launched in Ranchi to promote skill development and Entrepreneurship amongst the tribal youth, gives boost to Skill India Mission
Skilling is the passport to prosperity: Shri Rajeev Chandrasekhar, MoS, MSDE
Shri Narendra Modi has emphasised that the route to Atmanirbhar Bharat will be through Atmanirbhar villages, Atmanirbhar towns and Atmanirbhar districts -Shri Rajeev Chandrasekhar
Phase-II of the project launches in Ranchi, Jharkhand, to multiskill youth in tribal areas
20 AUG 2022 5:00PM by PIB Delhi
To augment skill training in tribal communities for their inclusive and sustainable growth, National Skill Development Corporation (NSDC) in partnership with Seva Bharti and Yuva Vikas Society, today launched the second phase of Grameen Udyami Project, today. Under the initiative, the endeavour is to multiskill India’s youth and impart functional skills to them for enabling livelihoods. Prime Minister, Shri Narendra Modi has emphasised on the involvement of tribal communities in the workforce, ensuring their holistic development to make them self-reliant and contained within their respective geographies.
Shri Arjun Munda, Union Minister of Tribal affairs launched the programme, Shri Rajeev Chandrasekhar, Minister of State (MoS) for Skill Development & Entrepreneurship; and Electronics & IT, virtually addressed the august gathering and Shri Bishweswar Tudu, MoS, Tribal Affairs and Jal Shakti inspired the audience with his encouraging words.
The event witnessed the presence of key dignitaries, Shri V. Satish, Mahamantri, Rashtriya Seh Sangathan, Shri Samir Oraon, Rashtriya adyaksh, Ansuchit Janjati Morcha evam Rajya Sabha Sansad and Shri Shivshankar Oraon, MLA, Gumla, Jharkhand.
Grameen Udyami is a unique multiskilling project, funded by NSDC that aims to train 450 tribal students in Madhya Pradesh and Jharkhand. The project is being implemented in six states— Maharashtra, Rajasthan, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand, and Gujarat. This concept was crystallized by MoS, Shri. Rajeev Chandrasekhar and tribal MPs.
Speaking on the occasion, Shri Arjun Munda stated that our complete focus is on strengthening sustainable livelihood for tribal populations and with this, the central government has sanctioned a budget of 85,000 cr. exclusively for tribal areas. There is also a dire need of increasing ownership so that there is awareness built around such schemes and initiatives. There is so much potential and ability in the tribal youth that all we need to do is lay down the right avenues for them to use their talent in the right places. He expressed that Grameen Udyami project will prove to be game changer for the tribal communities of Jharkhand and will extend the right opportunities to them to stand on their own feet. He urged gram panchayats, villages, and blocks to bring these initiatives to youth for their progress.
Shri Rajeev Chandrasekhar said that we recently celebrated Azadi ka Amrit Mahotsav to honour India’s rich past and committed ourselves to Amrit Kaal, a vision for New India for the twenty five years. This New India will bring new opportunities and better prospects for India’s youth. We all witnessed the challenges posed by COVID-19 but also experienced India’s win over this grave situation and our efforts got recognised, globally. Our Prime Minister, Shri Narendra Modi has emphasised that the route to Atmanirbhar Bharat will be through Atmanirbhar villages, Atmanirbhar towns and Atmanirbhar districts. Therefore, our tribal communities take precedence in our efforts to propel India’s economic growth, he added. He hoped that the success that Grameen Udyami project has achieved in Madhya Pradesh, it will receive the same response in Jharkhand since skilling is the passport to prosperity of any region.
Shri Bishweswar Tudu expressed that a nation can develop if cities develop and cities will develop, if we invest in the development of villages. And a key component of this is to provide quality education to our tribal communities so that several prospects open-up for their growth. Prime Minister, Shri Narendra Modi has also focused on the inclusivity, financial growth of our tribal areas and certainly, Grameen Udyami project will provide economic empowerment to our tribal population. Umpteen number of schemes and pilot projects have also been initiated for accelerating the economic engine of India, he added.
In the first phase of training, candidates were mobilized from rural and tribal areas of Maharashtra, Rajasthan, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, and Gujarat. Since candidates were mobilized from the rural areas, transportation, boarding & lodging was provided to candidates so that they do not miss out the learning opportunity due to lack of resources. In Bhopal, Madhya Pradesh, training of 157 candidates started in seven batches in the month of May,2022 and approximately 133 candidates completed the training successfully on June 27th, 2022. The phase-II of the pilot project launched in Ranchi today is being implemented by Yuva Vikas Society, through Seva Bharti Kendra in Ranchi. NSDC under the aegis of MSDE has supported in setting up of labs and classrooms through Sector Skill Councils (SSCs) in Seva Bharti Kendra Skill Development Center.
The training under the project will be conducted in the following Job roles which are relevant to the local economy.
• Electrician & Solar PV Installation Technician
• Plumbing & Masonry
• 2-Wheeler Repair & Maintenance
• IT/ITES with e-Governance
• Farm Mechanization
Grameen Udyami Yojana is implemented under Sansadiya Parisankul Yojana. A two-day conference of Honorable MPs was held in Mumbai to discuss the upliftment of tribal communities in January 2020 in which various experts and government organizations shared their experiences. Further, Scheduled Tribe organizations called for a 'Parliamentary ST Cluster Development Project' which has been initiated. Under which, 49 clusters in 15 states of India have been selected by 40 tribal MPs of Lok Sabha and Rajya Sabha. Under their leadership, the scheme in respective clusters will be implemented. One development associate is appointed by the MPs in each cluster.
Following objectives must be achieved under the project:
• Increase in Rural/Local Economy
• Enhance employment opportunities
• Reduce forced migration due to lack of local opportunities
• Conservation of natural resources
Due to lack of skill and education, organized sectors have very poor contribution in tribal livelihood as compared to the national average. Therefore, initiatives like Grameen Udyami project are critical for their betterment and to ensure their livelihood generation.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল নহারোলশিংগী মরক্তা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোর্শিপ থৌগৎনবগীদমক রাঞ্চিদা গ্রামীন উধ্যমী প্রোজেক্ত হৌদোকখ্রে, মসিনা স্কিল ইন্দিয়া মিসনদা শাহৌ পীরগনি
স্কিলিং হায়বা অসি চাউখৎনবগী লম্বীদা চংশিন্নবা পাসপোর্তনি: শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখর, এম.ও.এস., এম.এস.দি.ই.
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আত্মনির্ভর ভারতকী লম্বেল অসি আত্মনির্ভর খুঙ্গং, আত্মনির্ভর তাউন অমসুং আত্মনির্ভর জিলাশিং ফাওদুনা চৎকনি হায়না ফোঙদোক্লমখি - শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখর
ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈরিবা নহারোলশিংবু মলতি স্কিল ওইহন্নবগীদমক ঝারখন্দগী রাঞ্চিদা প্রোজেক্ত অসিগী ফেস-II লোঞ্চ তৌখি
20 AUG 2022 5:00PM by PIB Imphal
ত্রাইবেলগী ফুরুপশিংগী ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল গ্রোথকীদমক স্কিল ত্রেনিং তৌনবগীদমক, শেবা ভারতী অমসুং য়ুবা বিকাস সোসাইতীগা লোয়ননা পার্তনর ওইদুনা নেস্নেল স্কিল দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.এস.দি.সি.)না ঙসি গ্রামীন উধ্যমী প্রোজেক্তকী অনিশুবা ফেস হৌদোকখ্রে। থৌশিল অসিগী মখাদা মসিগী পান্দমদি ভারতকী নহারোলবু মলতিস্কিল ওইহনবা অমসুং হিংনবগী লম্বী পীনবগীদমক মখোয়দা ফঙ্কস্নেল স্কিলশিং লৈহনবনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱার্কফোর্সতা ত্রাইবেলগী ফুরুপশিং য়াওহন্দুনা মখোয়বু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা অমসুং মখোয়গী মশাগী জিওগ্রাফীশিংদা কন্তেন তৌদুনা থম্নবা মখোয়দা হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত ফংহনগনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন মুন্দানা থৌরম অসি হৌদোকখি, স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ ওন্তপ্রিনোর্শিপ; ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ আই.তি.গী রাজ্য মন্ত্রী (এম.ও.এস.) শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখরনা মীফম অসিদা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখি অমসুং ত্রাইবেল এফিয়র্স অমসুং জল শক্তিগী এম.ও.এস. শ্রী বিশ্বেস্বর তুদুনা মহাক্কী পুক্নীং থৌগৎনীংঙাই ওইরবা ৱাহৈশিংনা তিল্লিবা মীয়ামদা ইথিল পীখি।
থৌরম অসিদা মশক নাইবা দিগনিতরীশিং, শ্রী ভি, সতিশ মহামন্ত্রী, রাস্ত্রিয়া সেহ সঙ্গাথান, শ্রী সামির ওরাওন, রাস্ত্রিয়া অদ্যক্ষা, অন্সুচিৎ জনজাতি মোর্চা ইভম রাজ্য সভা সন্সদ অমসুং শ্রী শিবশঙ্কর ওরাওন, এম.এল.এ., গুমলা, ঝারখন্দনা শরুক য়াখি।
গ্রামীন উধ্যমী অসি অখন্নবা মলতিস্কিলিং প্রোজেক্ত অমনি, মসিবু এন.এস.দি.সি.না ফন্দিং তৌরি অমদি মধ্য প্রদেশ অমসুং ঝারখন্দদা লৈরিবা ত্রাইবেল মহৈরোয় ৪৫০ ত্রেন তৌনবা পান্দম থমখি। প্রোজেক্ত অসি রাজ্য তরুক্তা – মহারাস্ত্র, রাজস্থান, ছত্তিসগর, মধ্য প্রদেশ, ঝারখন্দ অমসুং গুজরাত – ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মিসগী কনসেপ্ত অসি এম.ও.এস., শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখর অমসুং ত্রাইবেল এম.পি.শিংনা খৃস্তেলাইজ তৌখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ত্রাইবেল মীয়ামগী সস্তেনেবল লাইবলিহুদ মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মপুং ওইবা মীৎয়েং থমখি অমসুং মসিগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা ত্রাইবেলগী মফমশিংগীদমক অখন্ননা লুপা করোর ৮৫,০০০গী বজেৎ অমা সেঙ্কসন তৌখি। অসিগুম্বা স্কিমশিং অমসুং থৌশিলশিং অসিগী মরমদা এৱের্নেস পীনবগীদমক ওনরশিপ হেনগৎহনবগী মথৌ তাবসু লৈরি। ত্রাইবেলগী নহারোলশিংগী মতিক-ময়াই অমসুং তৌবা ঙম্বা কয়া লৈ মসিদা ঐখোয়না তৌবা য়াবা অসি মফম চানা মখোয়গী তেলেন্ত অসি শীজিন্ননবগীদমক মখোয়দা মতিক চাবা এভেন্যুশিং ফংহনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি গ্রামীন উধ্যমী প্রোজেক্তনা ঝারখন্দদা লৈরিবা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগীদমক গেম চেঞ্জর ওইরগনি অমসুং মসিনা মখোয় মশানা মরোমদোম লেপচাবা ঙম্নবগীদমক মখোয়দা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মহাক্না গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং, খুঙ্গংশিং অমসুং ব্লোকশিংদা মখোয়না খুমাং চাউশিন্নবগীদমক থৌশিলশিং অসিবু নহারোলশিংদা ফংহন্নবা হায়খি।
শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখরনা হায়খি মদুদি হন্দক্তা ঐখোয়না ভারতকী মমল য়াম্লবা হৌখ্রবা মতম অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎনবা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোকখি অমসুং মথংগী চহি কুন মঙা অসিগীদমক অনৌবা ভারতকী বিজন অমা ওইরিবা অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না হোৎননবা ফিরেপ লৌখি। অনৌবা ভারত অসিনা ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং অমসুং অফবা তুংলমচৎশিং পুরক্লগনি। ঐখোয়না কোবিদ-১৯না পীখিবা চৈথেংশিং অদু মায়োক্নখি অদুবু ভারতনা অৱাবা ফীভম অদু মাইপাক্না থেংনখি অমসুং ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি মালেম্না শকখঙবিখি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আত্মনির্ভর ভারতকী লম্বেল অসি আত্মনির্ভর খুঙ্গং, আত্মনির্ভর তাউন অমসুং আত্মনির্ভর জিলাশিং ফাওদুনা চৎকনি হায়না ফোঙদোক্লমখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা ভারতকী শেন্মীৎলোন চাউখৎহন্নবগী শাহৌ পীনবা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসিদা মতেং পাংশিনবা তাই। মধ্য প্রদেশতা গ্রামীন উধ্যমী প্রোজেক্ত মাইপাকপা ঙমখিবা অসিগুম্বা ঝারখন্দদসু চপ মান্নবা রেস্পোন্স ফংগনি মরমদা লমদম অমা হেক্তা খুমাং চাউশিন্নবগীদমক স্কিলিংনা পাসপোর্তনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্মি হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী বিশ্বেস্বর তুদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা সহরশিংনা চাউখৎলবা, করিগুম্বা ঐখোয়না খুঙ্গংশিং চাউখৎনবগীদমক ইনভেস্ত তৌরবদি জাতি অমা চাউখৎপা ঙমগনি। অমসুং মসিগী মপুং ওইবা কম্পোনেন্ত অদুদি ঐখোয়গী ত্রাইবেল ফুরুপশিং খুমাং চাউশিন্নবা চাউখৎপগী লম কয়ামরুম হাংদোক্নবগীদমক্তা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহনবনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মফমশিংগী ইনক্লুসিবিতী, ফাইনান্সিএল গ্রোথতা মীৎয়েংসু চংখি অমসুং গ্রামীন উধ্যমী প্রোজেক্তনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল মীয়ামগী ইকনোমিক এম্পাৱর্মেন্ত শোইদনা পীগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ভারতকী ইকনোমিক ইঞ্জিন খোঙজেল য়াংখৎহন্নবগীদমক মশিং লাকঙমদ্রবা স্কিল অমসুং পাইলোৎ প্রোজেক্ত কয়ামরুমসু হৌদোকখি।
ত্রেনিংগী অহানবা তাঙ্কক্তা মহারাস্ত্র, রাজস্থান, ছত্তিসগর, মধ্য প্রদেশ অমসুং গুজরাতকী খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংদগী কেন্দিদেৎশিং মোবিলাইজ তৌখি। খুঙ্গংগী মফমশিংদগী কেন্দিদেৎশিং মোবিলাইজ তৌবনা মরম ওইরগা কেন্দিদেৎশিং অসিনা রিসোর্সশিং ৱাৎপনা মরম ওইদুনা তমশিন্নবগী খুদোংচাবা মাংহন্দুনবা ত্রান্সপোর্তেসন, বোর্দিং অমসুং লোদজিং ফংহনখি। ভোপাল. মধ্য প্রদেশতা মে, ২০২২দা বেচ তরেৎতা কেন্দিদেৎ ১৫৭তা ত্রেনিং পীখি, অমসুং চাউরাক্না কেন্দিদেৎ ১৩৩না জুন ২৭, ২০২২দা মাইপাক্না ত্রেনিং লোইশিনখি। পাইলোৎ প্রোজেক্তকী ফেস-II, ঙসি রাঞ্চিদা লোঞ্চ তৌখিবা অসি রাঞ্চিদা লৈবা শেবা ভারতী কেন্দ্রগী খুত্থাংদা য়ুবা বিকাসনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। এন.এস.দি.সি.না এম.এস.দি.ই.গী লমজিং মখাদা শেবা ভারতী কেন্দ্র স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তরদা লৈবা সেক্তর স্কিল কাউন্সিলশিং (এস.এস.সি.শিং)গী খুত্থাংদা লেব অমসুং ক্লাসরুমশিং লিংখৎপদা মতেং পাংখি।
প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা লোকেল ইকোনোমীগা মরী লৈনবা মখাদা পীরিবা জোব রোলশিং অসিদা ত্রেনিং পীগনি।
• ইলেক্ত্রিসিয়ন এন্দ সোলর পি.ভি. ইন্সতোলেসন তেক্নিসিয়ন
• প্লম্বিং অমসুং মসোনরী
• চাকা ২ পানবা গারীগী রিপিয়র অমসুং মেন্তেনেন্স
• ই-গভর্নান্সকা লোয়ননা আই.তি./আই.তি.ই.এস.
• ফার্ম মেকানাইজেসন
গ্রামীন উধ্যমী য়োজনা অসি সন্সদিয়া পরিশঙ্কুল য়োজনাগী মখাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। তোঙান-তোঙানবা এক্সপর্তশিং অমসুং সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌখিবা জনুৱারী ২০২০দা ত্রাইবেল ফুরুপশিং খুমাং চাউশিন্নবা ঙম্নবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী ইকাই খুম্নরবা এম.পি.শিংগী ওইবা নুমিৎ নিনিগী কনফরেন্স অমা মুম্বাইদা পাঙথোকখি। মখা তানা সেদ্যুল্দ ত্রাইব ওর্গনাইজেসনশিংনা ‘পার্লিয়ামেন্তরী এস.তি. ক্লস্তর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত’ অমগী অপাম্বা ফোঙদোকখিবা অদু হৌদোকখি। মসিগী মখাদা ভারতকী রাজ্য ১৫দা ক্লস্তর ৪৯ লোক সভা অমসুং রাজ্য সভাগী ত্রাইবেল এম.পি. ৪০না খনগৎখি। মখোয়গী লুচিং মখাদা মখোয় মশাগী ক্লস্তরশিংদা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। ক্লস্তর অমমমদা এম.পি.শিংনা দিবেলপমেন্ত এসোসিএৎ অমা খনখি।
প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা মখাদা পীরিবা পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনবা তাই:
• রুরেল/লোকেল ইকনোমী হেনগৎহনবা
• থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা
• লোকেলগী ওইবা খুদোংচাবশিংগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা ফোর্স মাইগ্রেসন হন্থহনবা
• নেচরেল রিসোর্সশিং য়োকখৎপা
স্কিল অমসুং এজুকেসনগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা নেস্নেল এভরেজকা চাংদম্নবদা ত্রাইবেল লাইবলিহুদতা ওর্গনাইজ সেক্তরশিংনা য়াম্না পীক্না শরুক তমখি। মরম অসিনা গ্রামীন উধ্যমী প্রোজেক্তগুম্বা থৌশিলশিং অসি মখোয়গী খুমাং চাউশিনবা পুরক্নবা অমসুং হিংনবগী লম্বী লৈহন্নবা হোৎনবদা য়াম্না মরু ওই।