কল্চর মন্ত্রালয়
আজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী শরুক অমা ওইনা লৈবাক অসিগী মখল-মখা কয়াগী তোঙান-তোঙানবা তেক্সতাইল ত্রেদিশনশিং পুল্লপ পুনশিন্নবা শিনখিবা একজিবিশন ‘সুত্র সন্তাতি’
19 AUG 2022 2:56PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয় অমসুং নেস্নেল ম্যুজিয়মনা অভেরাজ বালদোতা ফাউন্দেশনগা খুৎশম্নদুনা ঙরাং লৈবাক অসিগী মখল-মখা কয়াগী তোঙান-তোঙানবা তেক্সতাইল ত্রেদিশনশিং পুল্লপ পুনশিন্দুনা ভারতনা নিংখা তম্বা লৈবাক অমা ওইরকখিবগী চহি ৭৫শুবা কুমওন থৌরম পাংথোক্লদুনা ‘সুত্র সন্তাতি’ হায়বা একজিবিশন অমা শিনখি।
একজিবিশন অসি নই দিল্লীদা ২০২২গী সেপ্তেম্বর ২০ ফাওবা মখা চত্থখিগনি।
একজিবিশন অসি কলচর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী গোৱিন্দ মোহন্না হৌদোকখি।
সুত্র সন্তাতি অসিগী তশেংবা ৱাহন্থোক্তি লংলাগী মখা চত্থবা হায়বনি। একজিবিশন অসিগী তাইতল অমা ওইনা, ভারতকী কলচর অমসুং সোসাইতীগী মরক্তা চত্থরিবা শন্দাইননবগী ৱারী শানরিবা অসিগী মেতাফোরনি, মসিনা পুরক্লিবা অওনবা অসিবু মওং মরিং নাইহল্লিবা, হৌখিবা মতমশিংগা তুংদা লাক্কদবশিংগা শন্দাইনরি। দিসপ্লে অসিদা মমিং লৈরবা আর্তিসানশিং, ক্রাফসপিপল, দিজাইনর, অমসুং আর্তিস্তশিংনা পুথোকপা তেক্সতাইল ১০০ হেন্না য়াওরি।
লাৱিনা বালদোতানা শিনবা , একজিবিশন অসিনা ক্রাফমেনশিপ অমসুং ইকোলোজিকেল প্রিজার্বেশন মসিগী মরু ওইবা ফীচর অমা ওইহনখি। মসিদা উরিবশিং অসি খুৎনা লোনবা, এম্ব্রোইদরী, রেসিস্ত-দাইয়িং, প্রিন্তিং, পেন্তিং অমসুং অপ্লিক, হায়রিবশিং অসিনা অতোপ্পা য়ার্ন অমসুং ফেব্রিক মেন্যুপুলেশনশিংগী মনুংদা অমনি। মসিগী কমিসন অসিদা শিজিন্নখিবা ফাইবরশিং অদু লোকেল ভেরাইতীশিং খুদম ওইনা কান্দু অমসুং কালা কোতন, মুলবেরী অমসুং লম্লক্কী কাব্রংশিং অমসুং উত অমসুং য়াওগী শমতু, হমেং অমসুং য়াক্কী মতুশিংগুম্বা কয়া অমা য়াওরি। একজিবিশন অসিগী ক্যুরেতোরিয়ল ৱিজননা ভারতকী মশাগী মমল অমসুং মশাগী ওইবা কলেক্তিব, কোলাবোরেতিব এফর্তশিংগুম্বা অসিগুম্বা পান্দমশিং অসিগী মাইকৈদা চংশিন্নবগী মথৌ তাবা, লৈবাক অমবু শক তাক্কদবা ওর্গানিক অমসুং স্লো কঞ্জুমরিজমগী ৱাখল্লোনশিংবু য়োকখৎপা পাম্লি।
আর্তিসানশিং: ৱাসীম (আরি, কানি অমসুং খুৎনা লোনবা পাশমিনা জমাৱরনা শংলবা কালমকারি); ৱিয় গুলেদ (ইলকাল), শুন্য (বাতিক – তেগোরগী শৈরেং)
ওর্গানাইজেশনশিং/এন.জি.ও.শিং – রাহুল জেনগী অশা (অঞ্জানা সোমানিগী কলেক্সনদগী), মনিশ সক্সেনাগি আদ্যম; করিশ্মা স্বালিগী চানক্যা স্কুল ওফ ক্রাফ; গুদ অর্থ; মালাৱিকা শিবকুমা অমসুং জীন-ফ্রানকোইস লিসেজকী ৱস্ত্রকলা।
মসিদা য়াওরিবা শরুক য়ারিবা ফেশন অমসুং তেক্সতাইল দিজাইনর, কোতুরিয়র্স অমসুং মল্তিদিসিপ্লিনরী আর্তিস্তশিং: অবু সন্দীপ, অশদীন, অঞ্জুল ভন্দারি, আশিস শাহ, গৌরব গুপ্তা, গৌরঙ শাহ, মনিশ মলহোত্রা, পিতর দি’অসকোলি, সঞ্জ্য় গার্গ (অশংবা হৈনৌ), স্মৃতি মোরার্কা, তরুন তাহিলিয়ানি।
তেক্সতাইল রিবাইবেলিস্তশিং: অসিফ শৈখ (সি.দি.এস.), চার্লী মথলীনা, দর্শন শাহ (ৱীবর্স স্তুদিয়ো), জেসমিনা জেলিয়াং (হেরলোম নাগা), পুর্বি পতেল, রাধিকা রাজে (বরোদা শালু), স্বাতি অমসুং সুনাইনা, উমঙ হুথীসিংনা কয়া অমগী মনুংদা য়াওখি।
তেক্সতাইল আর্তিস্তশিং: অজয় ভোজ, আশিতা সিংঘাল (পাইৱন্দ স্তুদিয়ো), জিগ্নেশ পঞ্চাল, লক্সমি মাধৱন, প্রগতি মাথুর, পুশ্যামিত্র জোশি (ইকো ফেব), সাবিহা দোহাদৱালা অমসুং সুকন্যা গার্গনা শরুক য়ারিবা কয়া অমগী মনুংদা য়াওখি।

Ministry of Culture
‘Sutr Santati’an exhibition to bring together diverse textile traditions of the country organised as part of Azadi ka Amrit Mahotsav
19 AUG 2022 2:56PM by PIB Delhi
Ministry of Culture and the National Museum in collaboration with Abheraj Baldota Foundation organizedan exhibition Sutr Santati’, celebrating 75 years of India’s birth as an independent nation, by bringing together diverse textile traditions of the country yesterday.
The exhibition will continue till 20th September, 2022 in New Delhi.
The exhibition was inauguratedby Secretary, Ministry of Culture Shri Govind Mohan.
Sutr Santati literally means the continuity of yarn. As a title to the exhibition, it is a metaphor for ongoing dialogues in Indian culture and society, which shape its evolution, bridging the past with the future. On display are more than 100 textiles by 75 prominent artisans, craftspeople, designers, and artists.
Curated by Lavina Baldota, the exhibition highlights the craftsmanship and ecological preservation as its key feature. On view are textiles created with processes of hand weaving, embroidery, resist-dyeing, printing, painting and appliqué, among other forms of yarn and fabric manipulation. The fibres employed in these commissions range from local varieties such as Kandu and Kala cotton, mulberry and wild silks, camel and sheep wool, goat and yak hair. The exhibition’s curatorial vision seeks to promote the ideals of organic and slow consumerism in defining a nation such as India’s self worth, and the inherent collective, collaborative efforts which are required to push towards such goals.
Highlights of participants included:
Artisans: Waseem (kalamkari painted with ari, Kani and Handwoven pashmina jamavar); Vijay Guled (Ilkal), Shunya (batik - Tagore poetry)
Organizations / NGOs - ASHA by Rahul Jain (from the collection of Anjana Somani) ; Aadyam by Manish Saksena ; Chanakya School of Craft by Karishma Swali ; Good Earth ; Vastrakala by Malavika Shivakumar and Jean-Francoise Lesage
Participating fashion & textile designers, couturiers and multidisciplinary artists include: Abu Sandeep, Ashdeen, Anjul Bhandari, Ashiesh Shah, Gaurav Gupta, Gaurang Shah, Manish Malhotra, Peter d'Ascoli, Sanjay Garg (Raw Mango), Smriti Morarka, Tarun Tahiliani.
Textile revivalists: Asif Sheikh (CDS), Charlie Mathleena, Darshan Shah (Weaver's Studio), Jesmina Zeliang (Heirloom Naga), Purvi Patel, Radhika Raje (Baroda Shalu), Swati & Sunaina, Umang Hutheesing among others
Textile artists: Ajay Bhoj, Ashita Singhal (Paiwand Studio), Jignesh Panchal, Lakshmi Madhavn, Pragati Mathur, Pushyamitra Joshi (Eco Fab), Sabiha Dohadwala and Sukanya Garg among others.