জল শক্তি মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১০না তোতিগী খুত্থাংদা থক্নবা অফবা ঈশিং ফংলে
খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংগী ৫২% হেনবনা তোতিগী খুত্থাংদা ঈশিং ফংলি
য়ুমথোং করোর ১০গী নুপী অমদি নুপীমচাশিংবু ঈশিং শোকপগী অৱাবা পোৎলুম অদুদগী কোকহনবা ঙমখ্রে
19 AUG 2022 3:03PM by PIB Imphal
ভারতনা নীংতম্লকপা চহি ৭৫ শুরকপগী পালন তৌনবা লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোক্লিবা মতম অসিদা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.)না তোতিগী খুত্থাংদা অফবা অমসুং অরুবা থক্নবা ঈশিং খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১০দা পীদুনা অনৌবা মাইপাকপগী পান্দুপ অমা য়ৌবা ঙমখি। ইং কুমজা ২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাল কিলাগী লানবন্দগী জল জীবম মিসন হৌদোকখিবা মতমদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং করোর ৩.২৩ (১৬.৯০%) খক্তদা তোতি ঈশিং ফংলমখি। লৈবাক অসিনা ওগস্ত ১৯, ২০২২দা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন করোর ১০গী পন্দুপ য়ৌবা ঙমখি।
হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ৩ (গোৱা, তেলঙ্গানা অমসুং হরিয়ানা) অমসুং য়ু.তি. ৩ (পুদুচেরী, দি এন্দ দি অমসুং দি এন্দ এন.ঐচ. অমসুং এ এন্দ এন আইলেন্দ)দা ১০০% কবরেজ ঙম্বগী রিপোর্ত তৌরকখি। পঞ্জাবনা ৯৯.৯৩%, মতুংদা ৯৭.০৩%গা লোয়ননা গুজরাত, ৯৫.৫১%গা লোয়ননা বিহার অমসুং ৯৪.৮৮%গা লোয়ননা হিমাচল প্রদেশ হায়রিবশিং অসিনা অতেনবা মতমগী মনুংদা সেচুরেসন ফংবা ঙম্লগনি। ওগস্ত ১৭, ২০২২দা গোৱা অমসুং দদ্রা অমসুং নাগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু (দি এন্দ এন.ঐচ. অমসুং দি এন্দ দি)না মথং শিৎনা লৈবাক অসিগী অহানবা ‘হর ঘর জল’ সর্তিফাইদ তৌবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ওইখি, মফমশিং অসিদা লৈরিবা খুঙ্গং পুম্নমক্কী মীওইশিংনা গ্রাম সভাশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং পুম্নমক্তা মরাং কাইনা, অফবা অমসুং চাং নাইবা ঈশিংগী সপ্লাই ফংলে হায়না ফোঙদোরকখি।
মিসন অসিগী পান্দমদি পীরিবা ক্বালিতী অসিদা মরাং কাইনা চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা চৎকদবা মওংদা থক্নবা ঈশিং খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা ফংহনবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎকুম্বা তোঙান-তোঙানবা অপনবা অমদি শীংনবা কয়া লৈজরবসু রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহনবগীদমক নোংজু-নুংশা, মনুং চংশিনবা, লমিৎ-তুমিৎতা খুদোংচাদবা, চীংনুং-মানুং, উমং-ৱাংমাং অসিনচিংবা কয়াগী শীংনবশিং মায়োক্নদুনা চোকথবা লৈতনা হোৎনদুনা লাকখি। তাঙ্কক কয়াদা পাইপ অমদি অতোপ্পা পোৎলমশিং অসি হেলিকোপ্তরশিং, হী, উৎ, শমু অমসুং শগোলনচিংবা শীজিন্নদুনা পুথোক-পুশিন তৌখি।
কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারশিংনা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবশিং অসিনা লৈবাক অসিগী স্কুল লাখ ৮.৬৭ (৮৪.৩৫%) অমসুং অঙ্গনৱাদী সেন্তর লাখ ৮.৯৬ (৮০.৩৪%)দা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংহনবা ঙমখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১১৭তা মিসন অসি হৌদোকখিবা মতমদা য়ুমথোং লাখ ২৪.৩২ (৭.৫৭%) খক্তনা তোতি ঈশিং ফংলমখি হায়রিবা অসি হৌজিক্তি করোর ১.৫৪ (৪৮.০০%)দা হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। তেলঙ্গানাগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অহুম (কোমারাম ভীম অসিফাবাদ, জয়শঙ্কর ভুপলপল্লি অমসুং ভদ্রাদ্রি কোথাগুদম) অমসুং পঞ্জাব (মোগা), হরিয়া (মেৱাত) অমসুং হিমাচল প্রদেশ (চম্বা) জিলা ১/১দা ১০০% তোতি ঈশিংগী কবরেজ তৌখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি।
জে.জে.এম.না খুঙ্গংগী মীয়ামদা সামাজিক অমদি শেন্মীৎলোনগী ওইবা অচৌবা কান্নবশিং ফংহনখি। চাং নাইনা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংবনা মীয়ামগী মরু ওইনা নুপীশিং অমসুং নৌরিবা নুপীমচাশিংনা মখোয়গী য়ুমগী নোংমগী মথৌ তাবা ঈশিং অদু থুংহন্নবা অচৌবা অরুম্বা ঈশিংগী বালতিন পুদুনা ঈশিং হোল্লবা চহি কয়াদগী তৌরক্লবা অৱাবা থবক অসি হন্থহন্দুনা অৱাবা কোকহনখি। মসিদা চংগদবা মতম অদু শেন্থোক লৈনবা থবক-থৌরমশিং পাঙথোকপা, অনৌবা স্কিলশিং তমশিনবদা অমসুং অঙাংশিংগী মহৈ-মশিংদা মতেং পাংবদা শীজিন্নবা য়াহনখি।
স্কিমশিংগী লোং তর্ম সস্তেনেবিলিতী লৈহন্নবগীদমক রুরেল পাইপ ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী প্লান্নিং, ইমপ্লিমেন্তেসন, ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সতা হেক অহৌবদগী হৌদুনা মীয়াম্না শরুক য়াবা হায়বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইরি। লৈবাক অসিদা বিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতি (ভি.দবল্যু,এস.সি)/পানি সম্মিতি পুন্না লাখ ৫.০৮ শেমখি। লোয়ননা ভি.এ.পি. লাখ ৪.৭৮ শেমদুনা মখোয়না থক্নবা ঈশিংগী সোর্স ওগমেন্তেসন তৌবা, গ্রেৱাতর ত্রীৎমেন্ত অমসুং মখোয়বু রিয়ুজ তৌবা, ইন-বিলেজ ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী চাং নাইনা ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স তৌনবগী পোরমশিং য়াৎলি।
মিসন অসিদা ঈশিংগী ক্বালিতী অসি য়াম্না মরু ওইবা হীরম অমা ওইরি। মিসনগী মতম অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা পুন্না ৱাতর তেস্তিং লেবোরেতোরী ২,০৭০ শাখি, মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং এম্পেনেল তৌখি। হৌজিক ফাওবদা ৱাতর তেস্তিং লেবোরেতোরীশিংগী খুত্থাংদা খুঙ্গং লাখ ৪.৫১দা ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত লাখ ৬৪ হেন্না তৌখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ৱাতর ক্বালিতী তেস্তিং লেবশিং অসি হৌজিক্তি মীয়াম্না অতাবা মমলশিংদা ঈশিংগী সেম্পলশিং তেস্ত তৌনবগীদমক শীজিন্নবা য়াহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা খুঙ্গংগী নুপী লাখ ১০.৮দা ফিল্দ তেস্তিং কিৎ (এফ.তি.কে.) শীজিন্নবা হৈনবা ত্রেন তৌখি। এফ.তি.কে.শিং শীজিন্নদুনা খুঙ্গং লাখ ১.৭তা ত্রেন তৌরবা নুপীশিংনা ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত লাখ ৫৮ হেন্না তৌখি।

Ministry of Jal Shakti
10 Crore rural households get drinking water through taps
More than 52% of rural households are getting water through taps
Women and girls of 10 Crore households now free from drudgery of collection of water
19 AUG 2022 3:03PM by PIB Delhi
As the country celebrates Azadi ka Amrit Mahotsav, to mark 75 years of India’s Independence, Jal Jeevan Mission (JJM) achieves a new milestone by providing10 Crore rural households with safe and clean drinking water through taps. On 15th August 2019, when the Prime Minister Shri Narendra Modi launched Jal Jeevan Mission, from the ramparts of the Red Fort, only 3.23 Crore (16.90%) of the households in villages had access to piped water connection. The country achieved the landmark of 10 Crore Functional Household Tap Connection on 19th August 2022.
As on date, 3 States (Goa, Telangana and Haryana) and 3 UTs (Puducherry, D&D and D&NH and A&N Islands), have reported 100% coverage. Punjab at 99.93%, followed by Gujarat at 97.03%, Bihar at 95.51% and Himachal Pradesh at 94.88% are also poised to achieve saturation shortly. On !7th August, 2022Goa and Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu (D&NH and D&D) became the first ‘Har Ghar Jal’ certified State and UT in the country respectively, where people in all villages confirmed availability of adequate, safe and regular supply of water for all households in their villages, through Gram Sabhas.
The objective of the Mission is to provide every rural household with drinking water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis. Despite various disruptions and challenges like CoVID-19 pandemic, States/ UTs are working relentlessly overcoming the challenges like harsh weather conditions, remoteness, tough terrains, hills, forest, etc. to ensure tap water in every rural home. On many occasions the pipes and other equipment are transported on helicopters, boats, camels, elephants and horses.
The relentless efforts of the Union and State governments have also resulted in ensuring provision of tap water supply in 8.67 lakh (84.35%) schools and 8.96 lakh (80.34%) anganwadi centres in the country. In the 117 aspirational districts of our country, at the time of launch of the Mission, only 24.32 lakh (7.57%) household had access to tap water which has now increased to 1.54 Crore (48.00%). Three Aspirational districts from Telangana (Komaram Bheem Asifabad, Jayashankar Bhupalpalli and Bhadrabri Kothagudem) and 1 district each in Punjab (Moga), Haryana (Mewat) and Himachal Pradesh (Chamba) have reported 100% tap water coverage.
JJM has brought huge socio-economic benefits to the rural population. Regular tap water supply relieves people, especially women and young girls, from carrying heavy bucket loads of water to meet their daily household needs thereby reducing age-old drudgery. The time so saved can be used for income generation activities, learning new skills and supporting children’s education.
In order to achieve long term sustainability of the schemes, community participation has from the very beginning been at the heart of planning, implementation, operations and maintenance of Rural Piped Water Supply schemes. A total of 5.08 lakh Village Water & Sanitation Committees (VWSC)/ Pani Samitis have been constituted in the country. Also, 4.78 lakh VAPs have been prepared which detail out the plans for drinking water source augmentation, greywater treatment and its reuse, and regular operation and maintenance of in-village water supply systems.
Water Quality under this mission is a very important aspect. A total of 2,070 water testing laboratories have been developed, strengthened and empaneled in the country during the Mission period. As on date, more than 64 lakh water quality tests have been conducted in 4.51 lakh villages through water testing laboratories. Water quality testing labs of States/ UTs are now open for the public for testing water samples at nominal rates. Till now, 10.8 lakh rural women have also been trained to use Field Testing Kits (FTKs). Over, 58 lakh water quality tests have been conducted by trained women in 1.7 lakh villages using FTKs.