ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଆଣ୍ଡ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ (ଏଚ୍‍ୟୁଆରଏଲ୍‍) ର ସିନ୍ଦ୍ରି ଓ ବାରାଉନି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କୋଲ ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ କୌଶଳ ଭିତ୍ତିକ ତାଳଚେର ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଟିଏଫ୍‍ଏଲ୍‍)ର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଏବଂ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
“ବାର୍ଷିକ ୨୫ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‍ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ; ସମ ପରମାଣର ୟୁରିଆ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ”
ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ କାରଖାନାଗୁଡିକରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ୟୁରିଆ “ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ” ଏବଂ “ଆତ୍ମନିର୍ଭର କୃଷି” ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ – ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
“ୟୁରିଆରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବ ଭାରତ”
16 AUG 2022 5:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ଏବଂ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚୟୁଆରଏଲ୍‍) -ସିନ୍ଦ୍ରି ଏବଂ ବାରାଉନି ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଏଚୟୁଆରଏଲ୍‍-ବାରାଉନି ଏବଂ ସିନ୍ଦ୍ରି କାରଖାନାରୁ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି କାରଖାନା ବାର୍ଷିକ ୨୫ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରୁ ଅଧିକ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ଯାହା ସମାନ ପରିମାଣ ୟୁରିଆର ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆମୋନିଆ/ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କୋଲ ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭିତ୍ତିକ ତାଳଚେର ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଟିଏଫ୍‍ଏଲ୍‍) ର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଟିଏଫ୍‍ଏଲର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ୧୨.୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‍ ହେବ । ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଟିଏଫ୍‍ଏଲର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାରଖାନାଗୁଡିକରୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କୃଷି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବ । ଏହାଛଡା ଏହି କାରଖାନାଗୁଡିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ୫୦୦ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ୧୫୦୦ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସରକାର ଗୋରଖପୁର, ସିନ୍ଦ୍ରି ଏବଂ ବାରାଉନି ୟୁନିଟଗୁଡିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ମନୋନୀତ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ କମ୍ପାନୀ ଯଥା ନ୍ୟାସନାଲ ଥର୍ମାଲ୍ ପାୱାର୍ କର୍ପୋରେସନ୍ (ଏନଟିପିସି), ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଓସିଏଲ୍‌) ଏବଂ କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ସିଆଇଏଲ୍‌) ଏବଂ ଫର୍ଟିଲାଇଜର କର୍ପୋରେସନ ଅଫ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ଏଫ୍‍ସିଆଇଏଲ) / ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ (ଏଚଏଫ୍‍ସିଏଲ୍‍) ମାଧ୍ୟମରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବେ । ତଦନୁଯାୟୀ ଗୋରଖପୁର, ସିନ୍ଦ୍ରି ଏବଂ ବାରାଉନି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଠାରେ ୧୨.୭ ଏଲଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଆମୋନିଆ ୟୁରିଆ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏନଟିପିସି, ଆଇଓସିଏଲ ଏବଂ ସିଆଇଏଲ ଦ୍ୱାରା ୨୯.୬୭% ଏବଂ ସିଆଏଲ୍‍ ଏବଂ ଏଫ୍‍ସିଆଇଏଲ୍‍ ଦ୍ୱାରା ୧୧% ଇକ୍ୟୁଟି ସହଯୋଗରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଉର୍ବରକ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ ନାମକ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
ମନୋନୀତ ରଷ୍ଟ୍ରାୟତ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକର ଏକ ମିଳିତ କମ୍ପାନୀ ଗଠନ କରି ତାଳଚେର ୟୁନିଟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ ଅଥରିଟୀ ଅଫ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ଗେଲ୍‍), କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ସିଆଇଏଲ୍‌), ରାଷ୍ଟୀୟ କେମିକାଲ୍ସ ଏବଂ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆରସିଏଫ୍‍) ଏବଂ ଏଫ୍‍ସିଆଇଏଲ୍‍ ରହିଛି । ତଦନୁଯାୟୀ, ତାଳଚେର ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଟିଏଫ୍‍ଲ) ନାମକ ଏକ ମିଳିତ କମ୍ପାନୀ ଗଠନ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଗେଲ, ଆରସିଏଫ୍‍ ଓ ସିଆଏଲ୍‍ର ୩୧.୮୫% ଇକ୍ୱିଟି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଥିବାବେଳେ ଏଫ୍‍ସିଆଏଲ୍‍ ୪.୪୫% ଇକ୍ୱିଟି ବଜାୟ ରଖିଛି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Dr. Mansukh Mandaviya, Minister of Chemicals and Fertilizers reviews progress of Hindustan Urvarak & Rasayan Limited (HURL)-Sindri and Barauni projects and progress of Talcher Fertilizers Ltd. (TFL), country’s first urea plant based on Coal Gasification technology
“More than 25 LMTPA of indigenous production of Urea added; will help in reduction of equivalent amount of imported urea”
Production of indigenous urea from these plants will be a step towards achieving “Aatmanirbhar Bharat” and “Aatmanirbhar Krishi”- Dr. Mansukh Mandaviya
“India will be Atmanirbhar in Urea”
16 AUG 2022 5:28PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Chemicals and Fertilizers reviewed the progress of Hindustan Urvarak & Rasayan Limited (HURL)-Sindri and Barauni projects. At the meeting, the Union Minister noted that Government of India is committed to start the production of urea from HURL-Barauni and Sindri plants shortly. “These two plants will add more than 25 LMTPA of indigenous production of Urea which will help in reduction of equivalent amount of imported urea”, he said.
The Union Minister also reviewed the progress of Talcher Fertilizers Ltd. (TFL), the country’s first urea plant based on Coal Gasification technology for production of ammonia/urea. The production capacity of TFL would be 12.7 LMTPA. The commissioning of TFL is expected in the year of 2024.
Dr Mansukh Mandaviya highlighted that the production of indigenous urea from these plants will be a step towards achieving “Aatmanirbhar Bharat” and “Aatmanirbhar Krishi”. He noted that the “through focused efforts of the Government, India will become self-reliant in urea production. Further, each of these plants would generate 500 direct and 1500 indirect employments”.
Government has mandated revival of Gorakhpur, Sindri and Barauni units through nomination basis by forming a Joint Venture company of nominated PSUs i.e., National Thermal Power Corporation (NTPC), Indian Oil Corporation Limited (IOCL) and Coal India Limited (CIL) and Fertilizers Corporation of India Ltd. (FCIL)/Hindustan Fertilizer Corporation Ltd. (HFCL). Accordingly, a Joint Venture company named Hindustan Urvarak & Rasayan Limited was incorporated with equity participations of 29.67% each by NTPC, IOCL and CIL and 11% by FCIL for setting up gas-based Ammonia urea plants of 12.7 LMTPA capacities each at Gorakhpur, Sindri and Barauni.
Government also mandated revival of Talcher unit through nomination basis by forming a Joint Venture company of nominated PSUs i.e., Gas Authority of India Ltd. (GAIL), Coal India Limited (CIL), Rashtiya Chemicals and Fertilizers Limited (RCF) and FCIL. Accordingly, a Joint Venture company named Talcher Fertilizer Limited (TFL) was incorporated with equity participations of 31.85% each by GAIL, RCF & CIL while FCIL retaining 4.45% equity.