সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্দ্যনা নিংতম লানদা থৱায় থাখিবা অথৌবশিংদা শ্রধাঞ্জলি কৎনবা মহারানি লাক্সমি বাই কি ছত্রিদা চৎখি
সিভিল এভিবেশন মন্ত্রালয়না আজাদি কা অমৃত মাহোতসব অমসুং পার্তিশন হোরর্স দে থৌরম পাংথোকখ্রে
14 AUG 2022 2:41PM by PIB Imphal
সিভিল এভিয়েশন অমসুং স্তীলগী মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্দ্যনা আজাদি কা অমরত মাহোতসব অমসুং পার্তিশন হোরর্স রিমেম্বরেন্স দেগী শরুক অমা ওইনা ফোতো একজিবিশন অমা হৌদোকখি অমসুং গ্বালিয়রগি মহারানি লাক্সমি বাই কি ছত্রিদা থৌরম কয়া লুচিংদুনা শিনখি।
থৌরম অদুদা মধ্য প্রদেশ সরকারগী ইনর্জীগী মন্ত্রী, শ্রী প্রধুমন সিং তোমার, গ্বালিয়রদগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত (লোক সভা), শ্রী ৱিৱেক নারায়ন শেজৱলকর, গ্বালিয়রগী মেয়র, শ্রীমতি শোভা সিকরৱার, এম.পি. স্তেত সীদ এন্দ ফার্ম দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশনগী চেয়রমেন, শ্রী মুন্নালাল গোয়ল, মধ্য প্রদেশ সরকারগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগত সিং কুশ্বাহ, এম.পি.লাঘু উধ্যোগ নিগমগী চেবরপার্সন, শ্রীমতি ইমার্তি দেবি অমসুং এম.ও.সি.এ., এ.এ.আই.,মধ্য প্রদেশ সরকার অমসুং জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশনদগী ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, সিভিল এভিয়েশনগী মন্ত্রীনা হায়খি, “মশাগী পুৱারীদা অতোপ্পা লৈবাক অমত্তদা কৈদৌনুংদা লান্দাখিদবা লৈবাক অসি ভারত খক্তনি অদুবু অতোপ্পা লম্না লান্দারকপা কয়া অমদি মায়োক্নখি। মসিগী লান্দাবগী থৌওংশিং অসিদা কোক নোনবগী মহুত্তা ভারতকী মীশিংনা মতম পুম্বদা থৌনা অমসুং অখাং কনবা উত্তুনা লাকখি অমসুং ঐখোয়গী লম অসিদা কনাগুম্বা অতোপ্পা লমগী শক্তি লৈরবশিং অদুবু মফম অসিদা লৈহনখিদে। ঐখোয়গী জাতি ফিরাল (তিরঙ্গা) অসি ঐখোয়গী কত্থোকখিবা, ময়ামদগী হেনবা ঐখোয়গী চৎনবীগী খুদম্নি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী দাইভর্সিতী অসিগী চপ চাবা খুদম্নি। ঐখোয়না হয়েং ৭৫শুবা আজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাংথোক্কদৌরিবনি অমসুং প্রজা খুদিংমক্না ভারত অসিবু অমুক হন্না খ্বাইদগী হেনবা অমা ওইহন্নবা ৱাশক্কদবনি।”
পার্তিশনগী তমথিরবা অকিবা শক্তম অদুবু নিংশিংলদুনা, শ্রী সিন্দ্যানা হায়খি, “ঐখোয়না ঐখোয়গী ধুংগী মীরোলশিংদা পার্তিশনগী মরুমদা লৈরিবা পরা অদুবু তম্বীগদবনি, মরমদি মসিনা মখোয়দা ঐখোয়গী অসিগুম্বা য়াম্না তমথিরবা থৌদোক অসিগী মতাংদা খঙহনগনি। ভারত অসি মশামক্তা সবকন্তিনেন্ত অমনি অমসুং মালেম অসিদা অতোপ্পা লৈবাক অমত্তা সবকন্তিনেন্ত ওইদে। অদুবু ভারত অসি মীওই খরগী ফত্রবা অনিংবা অপাম্বাশিং অদুগী মতুং ইন্না তোখাইনা খাইদোকখি, মসিনা মরম ওইরগা ইমুং কয়া অমা কাইহনখি অমসুং পুনশি কয়া অমা মাংহনখি। মী কয়া অমা মশাগী লৈবাক্তা রেফ্যুজী ওইনা ওইখি অমসুং ঐখোয়না ঙসি হাংদোক্লিবা মসিগী ফোতো একজিবিশন অসিদা ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা মায়োক্নখিবা, থেংনখিবা অৱাবশিং অদুবু উৎলি, অমসুং ঐআক্না মীপুম খুদিংমক্তা মসিবু অমুক্তংদা ওইরবসু লাক্তুনা য়েংনবা হায়জরি। ঐহাক্না মখোয়গী পাঙ্গল-থৌনা অদুবু থাগৎলি, মরমদি মখোয়না মখোয়দা লৈজবা খরা অদুনা মফম অসিদা অমুক হন্না শেমগৎলরে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারীদা শরুক য়াখি।”
ভারতনা নিংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী কুমওন থৌরম পাংথোকপা অসিদা, সিভিল এভিয়েশন মন্ত্রালয়না গ্বালিয়রগী মহারানি লাক্সমি বাই কি ছত্রিদা ওগস্তকী ১৪দা ফোতো এক্জিবিশন অমা শিনখি। থৌরম অদু কেন্দ্রগী সিভিল এভিয়েশন মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা এম.সিন্দ্যানা হৌদোকখি অমসুং লুচিংখি। থৌরম অদুদা, মআক্না জাতিগী ফিরাল (তিরঙ্গা) চিংখৎখি অমসুং মহাক্না মহারানি লাক্সমি বাইবু মহাক্কী সমাধিদা ইকাইখুম্নবা উৎখি। মহাক্না ঐখোয়গী নিংতম লানদা শরুক য়াখিবা লৈবাক অসিগীদমক্তা থৱায় কত্থোকখিবশিং/নিংতম লান্মীশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংবুসু উনখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি।
আজাদি কা অমৃত মাহোতসব (এ.কে.এ.এম.) অসি লৈবাক অসিগী নিংতম্বগী চহি ৭৫শুবাগী কুমওন থৌরম পাংথোক্নবগীদমক্তা ভারত সরকার অমসুং ভারতকী প্রজা মীয়াম্না তিরঙ্গা অসিবু য়ুমদা পুরক্নবা থৱায় য়াওনা অমসুং অজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী খুজিল থৌরাং মখাদা ‘হর ঘর তিরঙ্গা’ কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা পাংথোক্লি।

Ministry of Civil Aviation
Shri Jyotiraditya Scindia visits Maharani Lakshmi Bai Ki Chhatri, Gwalior to pay tribute to the martyrs of freedom struggle
Ministry of Civil Aviation celebrates Azadi ka Amrit Mahotsav and Partition Horrors Remembrance Day.
14 AUG 2022 2:41PM by PIB Delhi
Shri Jyotiraditya M. Scindia, Minister of Civil Aviation and Steel inaugurated a photo exhibition and spearheaded various programmes at Maharani Lakshmi Bai Ki Chhatri, Gwalior as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav and Partition Horrors Remembrance Day.
The event was graced by Shri Pradhuman Singh Tomar, Minister of Energy, Government of Madhya Pradesh, Shri Vivek Narayan Shejwalkar, Member of Parliament (Lok Sabha), Gwalior, Smt. Shobha Sikarwar, Mayor, Gwalior, Shri Munnalal Goyal, Chairman, MP State Seed & Farm Development Corporation, Shri Bhagat Singh Kushwah, Minister of State, Government of Madhya Pradesh, Smt. Imarti Devi, Chairperson, MP Laghu Udyog Nigam and officials from MoCA, AAI, Govt. of Madhya Pradesh and District Administration.
Addressing on the occasion, Minister of Civil Aviation said, “India is the only country which never invaded any other country in its history but faced many foreign invasions. Instead of bowing down to these invasions, the people of India have always shown courage and resilience and never allowed any foreign power to settle on our land. Our National Flag (Tiranga) is a symbol of our sacrifice, our cultural supremacy and is a perfect example of our country’s diversity. We are going to celebrate 75th Azadi ka Amrit Mahotsav tomorrow and every citizen will have to take a pledge to make India great again.”
Recalling the horrors of Partition, Shri Scindia said, “We have to teach our future generation the lessons behind partition so that they are aware of such catastrophic event in our history. India is a subcontinent itself and no other country in the world is a subcontinent. But India was partitioned in accordance with some people’s nefarious desires which lead to many families broken and many lives were lost. Many people became refugee in their own country and this photo exhibition that we have opened today showcases the suffering our elders had borne, and I request everyone to come and see it once. I salute their spirit as they re-establish themselves with what they have and contributed to the growth story of our nation.”
As India celebrates 75th Years of Independence, Ministry of Civil Aviation organized a photo exhibition on 14th August at Maharani Lakshmi Bai Ki Chhatri, Gwalior. The event was inaugurated and led by Union Minister of Civil Aviation, Shri Jyotiraditya M. Scindia. During the event, he hoisted the National Flag (Tiranga) and paid his respect to Maharani Lakshmi Bai at her Samadhi. He also met and felicitated the Martyrs/freedom fighters and their family members, who have participated in our freedom struggle.
Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM) is being observed by the Indian Government and the Indian populace to mark the country's 75th anniversary of independence with an enthusiasm to bring the Tiranga home and be a part of the ‘Har Ghar Tiranga’ campaign under the aegis of Azadi Ka Amrit Mahotsav.