ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ୩୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି
ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସ (୨୦୨୨ -୨୩) ମଧ୍ୟରେ ୩୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୭୪୦୮ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହୋଇ ଯାଇଛି
ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା, ଶସ୍ୟ, ପଶୁଧନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖା ଦେଇଛି
୨୦୨୨ -୨୩ ରେ ୩୪.୪ ପ୍ରତିଶତ ନିମନ୍ତେ ମୋଟ ୨୩.୫୬ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ରପ୍ତାନି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ୩୧.୪ ପ୍ରତିଶତ ହାସଲ କରା ଯାଇଛି
ଡାଲି ସହିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାର ରପ୍ତାନି ଗତ ବର୍ଷର ଏହି ମାସ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ୫୯.୭୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪୯୦ ମିଲିୟନ୍ ଡଲାରରେ ପହଂଚିଛି
ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨୦୨୨ -୨୩ ର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ବାସମତୀ ଚାଉଳର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୫.୫୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖା ଦେଇଛି
06 AUG 2022 2:14PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ବର୍ଷର ଧାରା ଜାରି ରଖିବା ସହିତ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୨- ୨୩ (ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍‌) ର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସ ଗୁଡିକରେ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୨୧- ୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏହି ଅବଧି ତୁଳନାରେ ୩୧ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଡିଜିସିଆଇ ଏଣ୍ଡ୍ ଏସ୍‌) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶ କରା ଯାଇଥିବା ତତ୍କାଳିକ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ, ଏପିଇଡିଏ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ସାମଗ୍ରିକ ରପ୍ତାନି ଏପ୍ରିଲ - ଜୁନ୍ ମାସ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୭୪୦୮ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହୋଇଛି, ଯାହା ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧିରେ ୫୬୬୩ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା । ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ - ୨୩ ନିମନ୍ତେ ରପ୍ତାନୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୫୮୯୦ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଧାର୍ଯ୍ୟ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏପିଇଡିଏ) ଦ୍ୱାରା ନିଆ ଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ଦେଶର ଚଳିତ ଆର୍ôଥକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ମୋଟ୍ ରପ୍ତାନି ଲକ୍ଷ୍ୟର ୩୧ ପ୍ରତିଶତ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ବର୍ଗ ନିମନ୍ତେ ୨୦୨୨ - ୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ, ଏପିଇଡିଏ ଦ୍ୱାରା ୨୩.୫୬ ବିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ରପ୍ତାନି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଡିଜିସିଆଇ ଏଣ୍ଡ୍ ଏସ୍‌ ର ସାମୟିକ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ, ତାଜା ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଗୁଡିକ ଚାରି ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପରିଲକ୍ଷିତ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ କି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ମାସ ତୁଳନାରେ ୫୯.୭୧ ପ୍ରତିଶତ (ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୨)ର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରା ଯାଇଛି ।
ଏହା ସହିତ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ଯେମିତିକି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ବସ୍ତୁ ଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସ ତୁଳନାରେ ୩୭.୬୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିବା ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି ।
ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୧ରେ, ତାଜା ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାର ରପ୍ତାନି ୩୯୪ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା, ଯାହା ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏହି ମାସରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪୦୯ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଂଚିଛି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏଫ୍ ଆଣ୍ଡ ଭି ର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪୯୦ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରକୁ ଲମ୍ଫ ଦେଇଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷର ଏହି ମାସରେ ୩୦୭ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା ।
୨୦୨୨- ୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମଧ୍ୟରେ ବାସମତୀ ଚାଉଳର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୫.୫୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖା ଦେଇଛି, କାରଣ ଏହାର ରପ୍ତାନି ୯୨୨ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୧)ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧୫୭ ମିଲିଅନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର (ଏପ୍ରିଲ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୨)ରେ ପହଂଚି ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ଅଣ - ବାସମତୀ ଚାଉଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫ ପ୍ରତିଶତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅଣ - ବାସମତୀ ଚାଉଳର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୫୬୬ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହୋଇ ଥିଲା, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷର ଏହି ମାସ ଗୁଡ଼ିକରେ ୧୪୯୧ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା ।
ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମାଂସ, ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ପୋଲ୍‌ଟ୍ରି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୯.୫ ପ୍ରତିଶତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । କେବଳ ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକରେ ୬୭.୧୫ ପ୍ରତିଶତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରା ଯାଇଛି, କାରଣ ଏହାର ରପ୍ତାନି ଚଳିତ ଆଥିôର୍କ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତିନି ମାସରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୯୧ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହୋଇ ଥିଲା, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ମାସ ଗୁଡ଼ିକରେ ୧୧୪ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୧ରେ ୨୩୭ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ୩୦୬ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଂଚିଛି ଏବଂ ପଶୁଧନ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୧ରେ ୧୦୨୨ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏପ୍ରିଲ୍ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ୧୧୨୦ ମିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହୋଇଛି ।
ଆମେ ଦେଶର ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବିଭିନ୍ନ ହିତଧାରରକ ମାନଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବିତୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଜାରି ରଖିଥାଉବୋଲି ଏପିଡିଇଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡଃ ଏମ୍ ଅଙ୍ଗମୁଥୁ କହିଛନ୍ତି ।
ଡିଜିସିଆଇଆଣ୍ଡଏସ୍ ର ସଂଖ୍ୟା ଅନୁସାରେ ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନୀ ୨୦୨୧ - ୨୨ ଅବଧିରେ ୧୯.୯୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୫୦.୨୧ ବିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ବିକାଶ ହାର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏହା ୨୦୨୦ - ୨୧ରେ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ୪୧.୮୭ ବିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ୧୭.୬୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଅଟେ ଏବଂ ମାଲ୍ ପରିବହନର ଅଧିକ ଦର ଏବଂ କଂଟେନର ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ଇତ୍ୟାଦି ରୂପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକ ସତ୍ୱେ ହାସଲ କରା ଯାଇଛି ।
ଏପିଡିଇଏ ୨୦୨୧ -୨୨ରେ ୨୫.୬ ବିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନି କରି ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ରଚିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତର ମୋଟ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନିର ପ୍ରାୟ ୫୧ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୫୦ ବିଲିୟନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ଥିଲା ।
ଅଙ୍ଗମୁଥୁ କହିଥିଲେ ଯେ, "କୃଷି – ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଗୁଡିକରେ ପ୍ରମୁଖ ହିତଧାରକ ମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ସହିତ ରପ୍ତାନି ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ପାରିବେଶିକ - ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ବୃଦ୍ଧିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ।
କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏପିଡିଇଏର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକର ପରିଣାମ ହେଉଛି, ଯେମିତି ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଗୁଡିକରେ ବି ୨ ବି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଗୁଡିକର ଆୟୋଜନ, ଉତ୍ପାଦ - ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବିପଣନ ଅଭିଯାନ ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସର ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବଜାରକୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବା ।
ଏପିଇଡିଏ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟସ୍ ସହିତ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ସହିତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସମେତ ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ (ଆଭାସୀ) କ୍ରେତା - ବିକ୍ରେତା ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ କରି ଭାରତରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଭୌଗୋଳିକ ସଙ୍କେତ (ଜିଆଇ) ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ।
ଭାରତୀୟ ମଦର ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ଏପିଇଡିଏ ୭- ୯ ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଲଣ୍ଡନ ୱାଇନ୍ ଫେୟାରରେ ୧୦ ଗୋଟି ମଦ ରପ୍ତାନୀକାରୀଙ୍କୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଏପିଡିଇଡିଏ ନିକଟରେ ଆସାମର ଗୌହାଟୀ ଠାରେ, ଉତର - ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ପ୍ରାକୃତିକ, ଜୈବିକ ଏବଂ ଜିଆଇ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରି ଆସାମ ଏବଂ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ, ଜୈବିକ ଏବଂ ଜିଆଇ କୃଷିଜାତ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଲଦାଖର ସହଯୋଗରେ, ଏପିଡିଇଡିଏ ନିକଟରେ ଏକ ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ରେତା ବିକ୍ରେତା ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଲଦାଖରୁ ଆପ୍ରିକଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଲଦାଖ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ଅଠର ଜଣ ଉଦ୍ୟମୀ ଆପ୍ରିକଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କୃଷି ଜାତ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଆୟୋଜନରେ ଭାରତ, ଆମେରିକା, ବାଙ୍ଗଲାଦେଶ, ଓମାନ, ଦୁବାଇର କୋଡିଏ ଜଣ କ୍ରେତା ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏପିଡିଇଏ ୧୩ ଜୁନ୍‌ରେ କିଙ୍ଗଡମ୍ ଅଫ୍ ବାହାରିନ୍‌ରେ ଆଠ ଦିବସୀୟ ଆମ୍ବ ଉତ୍ସବର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ, ବିହାର , ଝାଡଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଓଡିଶା ସମେତ ପୂର୍ବାଂଚଳର ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ୩୪ ପ୍ରକାରର ଆମ୍ବ ବାହାରିନ୍‌ର ଅଲ୍ ଜଜିରା ଗ୍ରୁପ୍ ସୁପରମାର୍କେଟ୍‌ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ବାହାରିନ୍ ଠାରେ ଆମ୍ଭ ଉତ୍ସବ ମେଗା ଫେଷ୍ଟିଭାଲ୍ ୨୦୨୨ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ଆମ୍ବ ସମ୍ପର୍କରେ ଅର୍ନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାର ଗୁଡିକ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏପିଇଡିଏର ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଅଟେ । ଏହା ଭାରତୀୟ ଆମ୍ବ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏପିଇଡିଏର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପରିଣାମ ହେଉଛି, ଯେ ପୂର୍ବାଂଚଳ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ୩୪ ଟି କିସମର ଆମ୍ବ ବାହାରିନ୍‌ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରା ଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଉତ୍ସବ ହେଉଥିଲା ସେଠାରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଦକ୍ଷିଣ ଅଂଚଳ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ଆମ୍ବ, ଯେମିତି ଆଲଫାନ୍‌ସୋ, କେସର, ବାଇଗଣପଲ୍ଲୀ ଇତ୍ୟାଦି ଆମ୍ବର କିସମ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରା ଯାଉଥିଲା । ରପ୍ତାନି ନିମନ୍ତେ କରା ଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ବାଧାହୀନ ଗୁଣବତା ପ୍ରମାଣନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ଏପିଇଡିଏ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ମାନଙ୍କର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପରୀକ୍ଷଣର ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୨୨୦ ପ୍ରୟୋଗ ଶାଳା ଗୁଡିକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ସମାପ୍ତ
India’s Export Comparative Statement: APEDA Products
Product Head
April-June,2021
April-June,2022
% Change (April-June,2022)
USD Million
Fruits & Vegetables
394
409
3.74
Cereal preparations & Miscellaneous processed items
830
1143
37.6
Meat, dairy & poultry products
1022
1120
9.5
Basmati Rice
922
1157
25.5
Non Basmati Rice
1491
1566
5
Miscellaneous products
1004
2013
50
Total
5663
7408
30.81
Source: DGCIS Principal commodities data April-June, 2022) (Provisional data)
India’s Export Comparative Statement: APEDA Products
Product Head
April-June,2021
April - June (2022)
% Change (April-June,2022)
Unit: USD Million
Floriculture & seeds
54
58
7.61
Fruits & vegetables
394
409
3.74
Processed fruits &vegetable
307
490
59.71
Livestock products
1022
1120
9.50
Other processed foods
830
1143
37.66
Cereals
2941
4103
39.52
Cashew
114
85
-25.42
Total
5663
7408
30.81
Source: DGCIS Principal commodities data April-June, 2022) (Provisional data)

Ministry of Commerce & Industry
India’s agricultural and processed food products exports up by 31 percent to USD 7408 Million in first three months of current fiscal (2022-23) compared to the same period last year.
Fruits & vegetables, cereals, livestock and processed foods witnessed a spike in exports this fiscal
Of total USD 23.56 billion export target for 2022-23,31.4 percent achieved in first three months
Export of processed fruits & vegetables including pulses up by 59.71 percent to USD 490 million in Q1 of current fiscal in compare to corresponding months of previous year
​​​​​​​Basmati Rice exports witnessed a growth of 25.54 percent in the first three months of FY 2022-23
06 AUG 2022 2:14PM by PIB Delhi
New Delhi: Continuing with the trend from the previous year, the exports of agricultural and processed food products rose by 31 percent in the first three months of the current Financial Year 2022-23 (April-June) in compare to the corresponding period of FY 2021-22.
According to the provisional data released by the Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics (DGCI&S), the overall export of APEDA products increased to USD 7408 million in April-June 2022 from USD 5663 million over the same period of the last fiscal. The export target for April-June 2022-23 was fixed at USD 5890 million.
The initiatives taken by the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) that works under the Ministry of Commerce and Industry have helped the country in achieving 31 percent of the total export target in the first quarter of the current fiscal.
For the year 2022-23, an export target of USD 23.56 billion has been fixed by APEDA for the agricultural and processed food products basket.
As per the DGCI&S provisional data, fresh fruits & vegetables registered four percent growth, while processed fruits and vegetables recorded a significant growth of 59.71 percent (April-June 2022) in compare to corresponding months of the previous year.
Also, processed food products like cereals and miscellaneous processed items reported a growth of 37.66 percent in compare to the first quarter of the previous year.
In April-June, 2021, fresh fruits and vegetables were exported to the tune of USD 394 million that increased to USD 409 million in the corresponding months of the current fiscal. Exports of processed F&V jumped to USD 490 million in Q1 of the current fiscal from USD 307 million in the corresponding months of the previous year.
Basmati Rice exports witnessed a growth of 25.54 percent in the first three months of FY 2022-23 as its export increased from USD 922 million (April-June 2021) to USD 1157 million (April-June 2022), while the export of non-Basmati rice registered a growth of 5 percent in Q1 of current fiscal. Non-basmati rice export increased to USD 1566 million in the first three months of the current fiscal from USD 1491 million in the corresponding months of the previous year.
The export of meat, dairy & poultry products increased by 9.5 percent and the export of other cereals recorded a growth of 29 percent in Q1 of the current fiscal. The dairy products alone recorded a growth of 67.15 percent as its export rose to USD 191 million in the first three months of the current fiscal from USD 114 million in corresponding months of the previous year.
Other cereals’ export increased from USD 237 million in April-June 2021to USD 306 million in April-June 2022 and the export of livestock products increased from USD 1022 million in April-June 2021 to USD 1120 million in April-June 2022.
“We continue to provide technical and financial assistance to various stakeholders in the agricultural goods value chains for boosting exports of unique products from the country,”Dr. M. Angamuthu, Chairman, APEDA, said.
As per the DGCI&S data, the country’s agricultural products exports had grown by 19.92 per cent during 2021-22 to touch USD 50.21 billion. The growth rate is significant as it is over and above the growth of 17.66 per cent at USD 41.87 billion achieved in 2020-21 and has been achieved in spite of unprecedented logistical challenges in the form of high freight rates and container shortages, etc.
APEDA had scripted a new history by exporting agricultural and processed food products to the tune of USD 25.6 billion in 2021-22, which was around 51 per cent of India's total agricultural goods exports of more than USD 50 billion.
“Through creating a necessary eco-system of exports along with collaboration with key stakeholders in the agri-exports value chains, we are aiming to sustain the growth in India’s agricultural and processed food exports in the current fiscal as well,” Angamuthu, said.
The rise in the export of agricultural and processed food products is the outcome of APEDA’s various initiatives taken for the export promotion of agricultural and processed food products such as organising B2B exhibitions in different countries, exploring new potential markets through product-specific and general marketing campaigns by the active involvement of Indian Embassies.
The APEDA has also taken several initiatives to promote products having reigstered geographical indications (GI) in India by organising virtual Buyer Seller Meets on agricultural and food products with the United Arab Emirates and on GI products, including handicrafts with the USA.
In a bid to give a boost to the export of Indian wine, the APEDA facilitated participation of 10 wine exporters in the London Wine Fair held between June 7- 9, 2022.
APEDA recently organized a conference on the boosting export potential of natural, organic and GI-agro Products from the north-eastern states in Guwahati, Assam. The objective of the conference is to promote the export of natural, organic and GI agro-products grown in Assam and neighbouring states by creating international market linkages.
In collaboration with the Union Territory of Ladakh, APEDA recently organized an International Buyer Seller Meet, which aimed at boosting exports of Apricots and other agri-products from Ladakh. Eighteen entrepreneurs from UTs of Ladakh and Jammu and Kashmir displayed a range of Apricots and other Agri Products. Twenty buyers from India, USA, Bangladesh, Oman, Dubai participated in this event.
APEDA launched an eight-day-long Mango Festival in the Kingdom of Bahrain on June 13. At the show, 34 varieties of mangoes from eastern states, including West Bengal, Bihar, Jharkhand, and Odisha, were displayed at Bahrain's Al Jazira group supermarket.
The mango show in Bahrain is part of APEDA’s new initiatives to explore international markets for Indian mangoes under the ‘Mango Festival 2022’. It’s the outcome of APEDA’s commitment to provide a global platform for Indian mangoes that for the time 34 varieties of mangoes from eastern states have been showcased in Bahrain. On earlier occasions, mango varieties from Southern states like Alphonso, Kesar, Banganpalli, etc were showcased in most of the global shows.
In order to ensure seamless quality certification of products to be exported, APEDA has recognised 220 labs across India to provide services of testing to a wide range of products and exporters.
Ends
India’s Export Comparative Statement: APEDA Products
Product Head
April-June,2021
April-June,2022
% Change (April-June,2022)
USD Million
Fruits & Vegetables
394
409
3.74
Cereal preparations & Miscellaneous processed items
830
1143
37.6
Meat, dairy & poultry products
1022
1120
9.5
Basmati Rice
922
1157
25.5
Non Basmati Rice
1491
1566
5
Miscellaneous products
1004
2013
50
Total
5663
7408
30.81
Source: DGCIS Principal commodities data April-June, 2022) (Provisional data)
India’s Export Comparative Statement: APEDA Products
Product Head
April-June,2021
April - June (2022)
% Change (April-June,2022)
Unit: USD Million
Floriculture & seeds
54
58
7.61
Fruits & vegetables
394
409
3.74
Processed fruits &vegetable
307
490
59.71
Livestock products
1022
1120
9.50
Other processed foods
830
1143
37.66
Cereals
2941
4103
39.52
Cashew
114
85
-25.42
Total
5663
7408
30.81
Source: DGCIS Principal commodities data April-June, 2022) (Provisional data)