তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
নেস্নেল হেন্দলুম দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ২০১৯-২০দগী ২০২২-২৩দা (৩০.০৬.২০২২ ফাওবদা) রাজ্যশিং/স্তেৎ এজেন্সীশিংদা লুপা লাখ ১৬,৮৫৪.৮৪গী শেলগী তেংবাং পীথখি
03 AUG 2022 4:04PM by PIB Imphal
তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়না হেন্দলুম চাউখৎহন্নবা অমসুং ফী শারিবশিংগী য়াইফনবগীদমক লৈবাক শিনবা থুংবদা নেস্নেল হেন্দলুম দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
স্কিম অসিগী মখাদা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী লাকপা প্রপোজেলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, অপগ্রেদ তৌরবা ফীশাকোনশিং অমসুং এসেসরীশিং লৈবা, সোলর লাইতিং য়ুনিৎশিং, থবকশুফম শাবা, দিজাইন ইনোভেসন, প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত অমসুং দাইভর্সিফিকেসন, কেপাসিতী বিল্দিং, হেন্দলুম প্রদক্তশিংগী মার্কেতিং, অতাবা রেৎতা মুদ্রা লোনশিং পীবা অসিগুম্বা থৌশিল কয়ামরুম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক স্তেৎ হেন্দলুম এজেন্সীশিং অমসুং হেন্দলুম কোওপরেতিব সোসাইতীশিং/ফী শারিবশিং য়াওনা মতিক চাবা হেন্দলুম এজেন্সীশিংদা শেলগী তেংবাং পীথরি। ২০১৯-২০দগী ২০২২-২৩ (৩০.০৬.২০২২ ফাওবা), হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা পুন্না ফী শারিবা ৩১,০৯৪দা ফীশা কোন অমসুং এসেসরীশিং পীথখি।
২০১৯-২০দগী ২০২২-২৩ (৩০.০৬.২০২২ ফাওবা), হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা নেস্নেল হেন্দলুম দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা রাজ্যশিং/স্তেৎ এজেন্সীশিংদা পীথখিবা শেলগী তেংবাংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
পীথখিবা শেলগী তেংবাং
(লুপা লাখতা)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
২,২১৬.৭৩
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৯১.১০
৩
অসাম
১,৬৯৪.৭৭
৪
বিহার
৪৯১.৪৪
৫
ছত্তিশগর
৩৮৮.২০
৬
গুজরাত
১৬৫.২১
৭
হরিয়ানা
৬.৬০
৮
হিমাচল প্রদেশ
৭২.৯৮
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৩৬১.১১
১০
ঝারখন্দ
৪৭৫.২৭
১১
কর্নাতকা
৬৮২.২৫
১২
কেরেলা
৪৯৩.২৫
১৩
লদাখ
৬.৬৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
৩২১.৭৫
১৫
মহারাস্ত্র
২৪৫.৬৪
১৬
মনিপুর
৩,৫৯৬.৭৮
১৭
মিজোরাম
৮০৯.৫০
১৮
নাগালেন্দ
৪০৪.৫৩
১৯
ওরিশা
১,০০৯.৮৩
২০
পঞ্জাব
২৪.১৪
২১
রাজস্থান
৫৯.১০
২২
সিক্কিম
১২৬.৫৮
২৩
তমিল নাদু
৭৫৩.৭৪
২৪
তেলঙ্গনা
৫৭০.১৯
২৫
ত্রিপুরা
৪৬৯.৬০
২৬
উত্তর প্রদেশ
৭৬৪.৭৭
২৭
উত্তরাখন্দ
৬৪.১২
২৮
নোংচুপ বেঙ্গল
৩৮৯.০৪
অপুনবা
১৬,৮৫৪.৮৪
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা তেক্সতাইল্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি দর্শনা জরদোশনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Textiles
Financial assistance of 16,854.84 Lakh provided to States/State Agencies from 2019-20 to 2022-23 (till 30.06.2022) under National Handloom Development Programme
03 AUG 2022 4:04PM by PIB Delhi
Ministry of Textiles is implementing National Handloom Development Programme across the country for development of handlooms and welfare of weavers.
Under the scheme, based on the proposals received from States/UTs, financial assistance is provided to eligible handloom agencies including State Handloom Agencies & Handloom Cooperative societies/weavers for implementation of various interventions like infrastructure development, purchase of upgraded looms & accessories, solar lighting units, construction of worksheds, design innovation, product development & diversification, capacity building, marketing of handloom products, Mudra loans at concessional rates etc. During the last three years and current year from 2019-20 to 2022-23 (till 30.06.2022), total number of 31,094 weavers have been provided looms and accessories in the country.
Details of financial assistance provided to States/State Agencies during last three years and current year from 2019-20 to 2022-23 (till 30.06.2022) under National Handloom Development Programme are as under:
S. No.
State/UTs
Financial assistance provided
(Rs. in lakh)
1
Andhra Pradesh
2,216.73
2
Arunachal Pradesh
191.10
3
Assam
1,694.77
4
Bihar
491.44
5
Chhattisgarh
388.20
6
Gujarat
165.21
7
Haryana
6.60
8
Himachal Pradesh
72.98
9
Jammu & Kashmir
361.11
10
Jharkhand
475.27
11
Karnataka
682.25
12
Kerala
493.25
13
Ladakh
6.65
14
Madhya Pradesh
321.75
15
Maharashtra
245.64
16
Manipur
3,596.78
17
Mizoram
809.50
18
Nagaland
404.53
19
Orissa
1,009.83
20
Punjab
24.14
21
Rajasthan
59.10
22
Sikkim
126.58
23
Tamil Nadu
753.74
24
Telangana
570.19
25
Tripura
469.60
26
Uttar Pradesh
764.77
27
Uttarakhand
64.12
28
West Bengal
389.04
Total
16,854.84
This information was given by the Minister of State for Textiles Smt. Darshana Jardosh in a written reply in the Lok Sabha today.