স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
দ্রোন মেনুফেকচরিংদা স্কিল্লিং প্রোগ্রামশিং
01 AUG 2022 4:17PM by PIB Imphal
স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়না দ্রোন মেনুফেকচরিং, রিপ্যারিং অমসুং মেন্তিনেন্সতা শোর্ত-তর্ম স্কিল্লিং প্রোগ্রাম মঙা (৫) হৌদোকখ্রে। অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-১দা পীরি। সরকারনা লৈবাক অসিগী রাজ্য ১৯দা লৈরিবা ইন্দস্ত্রীয়েল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.) ১২৬দা মসিগী শোর্ত-তর্ম কোর্সশিং অসি হৌদোকখ্রে, মদুগী মনুংদা আই.তি.আই. তরানিথোই (১২)দি মহারাস্ত্রদা লৈরি। অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-২দা পীরি।
এনেক্সচর-১
০১.০৮.২০২২দা পাউখুম পীগদবা লোক সভা অনস্তার্দ ক্বেসন নম্বর ২৪৩৮গী পার্ত (a) & (b)গী পাউখুমদা রিফর তৌবা এনেক্সচর:
দ্রোন মেনুফেকচরিং, রিপ্যারিং অমসুং মেন্তিনেন্সতা শোর্ত-তর্ম স্কিল্লিং প্রোগ্রামশিং
সেরিএল নম্বর
শোর্ত-তর্ম কোর্সশিং
এন.এস.ক্যু.এফ লেবেল
চংগদবা মতম
১.
দ্রোন সর্বিস তেক্নিসিয়ান
লেবেল-৪
পুং ৮০০
২.
দ্রোন মেনুফেকচরিং অমসুং এসেমব্লি তেক্নিসিয়ান
লেবেল-৪
পুং ৮০০
৩.
দ্রোন ওপরেতর (মল্তি-রোতর)
লেবেল-৪
পুং ৮০০
৪.
কিশান দ্রোন
লেবেল-৪
পুং ৩৯০
৫.
পেস্তিসাইদ এন্দ ফর্তিলাইজর এপ্লিকেতর
লেবেল-৪
পুং ২৩২
এনেক্সচর-২
০১.০৮.২০২২দা পাউখুম পীগদবা লোক সভা অনস্তার্দ ক্বেসন নম্বর ২৪৩৮গী পার্ত (a) & (b)গী পাউখুমদা রিফর তৌবা এনেক্সচর:
দ্রোন মেনুফেকচরিং, রিপ্যারিং অমসুং মেন্তিনেন্সতা স্কিল্লিং প্রোগ্রামশিং চত্থনবা অয়াবা পীরবা ইন্দস্ত্রীয়েল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.)শিংগী মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
শোর্ত-তর্ম দ্রোন কোর্সতা অয়াবা পীরবা আই.তি.আই.শিংগী মশিং
১.
আন্ধ্র প্রদেশ
১১
২.
অরুনাচল প্রদেশ
৫
৩.
অসাম
১৪
৪.
বিহার
১০
৫.
চান্দিগর
১
৬.
গুজরাত
২০
৭.
হরিয়ানা
১০
৮.
ঝার্খন্দ
১০
৯.
কর্নাতকা
০
১০.
মধ্য প্রদেশ
০
১১.
মহারাস্ত্র
১২
১২.
মনিপুর
১
১৩.
মেঘলায়া
২
১৪.
মিজোরাম
৩
১৫.
ওরিশা
০
১৬.
পঞ্জাব
৬
১৭.
তেলঙ্গনা
০
১৮.
উত্তর প্রদেশ
১৫
১৯.
উত্তরাখন্দ
৬
অপুনবা
১২৬
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি লোক সভাদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিনরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজীব চন্দ্রসেখরনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Skilling Programmes on Drone Manufacturing
01 AUG 2022 4:17PM by PIB Delhi
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has started five (5) short-termskilling programmes on drone manufacturing, repairing and maintenance. The details are attached at Annexure-1.The Government has started theseshort-term courses in 126 Industrial Training Institutes(ITIs) across 19 states in the country, out of which twelve (12)ITIs are in Maharashtra. The details are attached at Annexure-2.
Annexure-1
Annexure referred to in reply to part (a) & (b) of Lok Sabha Unstarred Question No. 2438 to be answered on 01.08.2022:
Short-term skilling programmes on drone manufacturing, repairing and maintenance
Sl. No.
Short-term Courses
NSQF Level
Duration
1.
Drone Service Technician
Level-4
800 Hours
1.
Drone Manufacturing and Assembly Technician
Level-4
800 Hours
1.
Drone Operator (Multi- Rotor)
Level-4
800 Hours
1.
Kisan Drone
Level-4
390 Hours
1.
Pesticide and Fertilizer Applicator
Level-4
232 Hours
Annexure-2
Annexure referred to in reply to part (a) &(b) of Lok Sabha Unstarred Question No. 2438 to be answered on 01.08.2022:
Number of Industrial Training Institutes (ITIs) approved to run skilling programmes on drone manufacturing, repairing and maintenance
Sl. No.
State Name
No. of Approved ITIs in Short-term Drone Courses
1.
Andhra Pradesh
11
2.
Arunachal Pradesh
5
3.
Assam
14
4.
Bihar
10
5.
Chandigarh
1
6.
Gujarat
20
7.
Haryana
10
8.
Jharkhand
10
9.
Karnataka
0
10.
Madhya Pradesh
0
11.
Maharashtra
12
12.
Manipur
1
13.
Meghalaya
2
14.
Mizoram
3
15.
Odisha
0
16.
Punjab
6
17.
Telangana
0
18.
Uttar Pradesh
15
19.
Uttarakhand
6
Total
126
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply in the Lok Sabha today.