প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীত প্ৰথম সৰ্বভাৰতীয় জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণসমূহৰ সন্মিলনত উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 JUL 2022 12:18PM by PIB Guwahati
অনুষ্ঠানত উপস্থিত উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ শ্ৰী এন. ভি. ৰমন্না জী, ন্যায়াধীশ ইউ. ইউ. ললিত জী, ন্যায়াধীশ ডি. ৱাই. চন্দ্ৰচুৰ জী, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মোৰ সহযোগী আইন মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজু জী, উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ মাননীয় ন্যায়াধীশসকল, মোৰ সতীৰ্থ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী এছ. পি. ৱাঘেল জী, উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মাননীয় ন্যায়াধীশসকল, জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ অধ্যক্ষ আৰু সচিবসকল, সকলো সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ, ভদ্ৰ পুৰুষ আৰু মহিলাসকল!
ভাৰতৰ ন্যায় ব্যৱস্থাৰ নেতৃত্ব দিয়া আপোনালোক সকলোৰে মাজত উপস্থিত থকাটো সদায় এক সুখজনক অভিজ্ঞতা, যিটো ভাষাৰে প্ৰকাশ কৰাটো অলপ কঠিন। জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ অধ্যক্ষ আৰু সচিবসকলৰ এনে প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় বৈঠক আৰু মই বিশ্বাস কৰো যে ই এক ভাল আৰম্ভণি, অৰ্থাৎ ই ভৱিষ্যতেও চলি থাকিব। এনে এটা অনুষ্ঠানৰ বাবে আপোনালোকে যি সময় বাছনি কৰিছে সেয়াও সঠিক আৰু ঐতিহাসিক দৃষ্টিৰেও গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আজিৰ পৰা কেইদিনমান পাছতে দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব৷ এয়া আমাৰ স্বাধীনতাৰ অমৃতকাল৷ এয়া সেই সংকল্পসমূহৰ বাবে সময়, যি অহা ২৫ বছৰত দেশখনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। সহজে ব্যৱসায় কৰাৰ পৰিৱশ গঢ় দিয়া আৰু সহজ জীৱন ধাৰণৰ দৰেই দেশৰ এই অমৃত যাত্ৰাত সুলভ ন্যায়ো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াত ৰাষ্ট্ৰীয় আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণ আৰু সকলো জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণে যথেষ্ট ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। বিশেষকৈ ললিত জীৰ লগতে আপোনালোক সকলোকে এই অনুষ্ঠানৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো আৰু শুভকামনা জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ ইয়াত ন্যায়ৰ সংকল্পনা কোৱা হৈছে-
अंगेन गात्रं नयनेन वक्त्रं, न्यायेन राज्यं लवणेन भोज्यम्॥
অৰ্থাযেনেকৈ বিভিন্ন অংগই শৰীৰ, মুখৰ সৈতে চকু আৰু নিমখ খালে অৰ্থপূৰ্ণ হয়, সেইদৰে ন্যায় দেশৰ বাবেও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনালোক সকলো এই সংবিধানৰ বিষয়ে বিশেষজ্ঞ আৰু জ্ঞাত। আমাৰ সংবিধানৰ ৰাজ্যিক নীতিৰ নিৰ্দেশাত্মক নীতিৰ অন্তৰ্গত ৩৯ (ক) অনুচ্ছেদে আইনী সাহায্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। দেশৰ জনসাধাৰণৰ আস্থাৰ পৰা আমি ইয়াৰ গুৰুত্ব প্ৰত্যক্ষ কৰিছো৷
আমাৰ সাধাৰণ জনতাৰ বিশ্বাস আছে যে যদি কোনেও নুশুনে তেন্তে আদালতৰ দুৱাৰ খোলা থাকে। ন্যায়ৰ এই বিশ্বাসে প্ৰতিজন দেশবাসীক উপলব্ধি কৰায় যে দেশৰ ব্যৱস্থাই তেওঁৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰি আছে। এই চিন্তাৰে দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণ স্থাপন কৰা হৈছিল, যাতে অতি পিছপৰা দুৰ্বল লোকসকলেও ন্যায়ৰ অধিকাৰ লাভ কৰিব পাৰে। বিশেষকৈ আমাৰ জিলা আইনী সেৱা কৰ্তৃপক্ষসমূহ আমাৰ আইনী সাহায্য ব্যৱস্থাৰ নিৰ্মিত ভৱনৰ দৰে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে যিকোনো সমাজৰ বাবে ন্যায়িক ব্যৱস্থাত প্ৰৱেশ যিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ, ন্যায় প্ৰদান কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াত ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনিৰো গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আছে। যোৱা আঠ বছৰত দেশৰ ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দ্ৰুত গতিত কাম কৰা হৈছে। ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ বাবে ৯ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। দেশত আদালতৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণে ক্ষিপ্ৰতাৰে ন্যায় প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰতো ত্বৰান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান বিশ্ব এক অভূতপূৰ্ব ডিজিটেল বিপ্লৱৰ সাক্ষী হৈছে৷ আৰু ভাৰতে এই বিপ্লৱৰ মুখ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে ধৰা দিছে৷ কেই বছৰমান পূৰ্বে দেশত যেতিয়া ভীম-ইউপিআই(BHIM-UPI) আৰু ডিজেটেল পেমেণ্টৰ আৰম্ভ কৰা হৈছিল, তেতিয়া একাংশ লোকে ভাৱিছিল এয়া কেইটামান স্থানতে সীমিত থাকিব৷ কিন্তু আজি আমি প্ৰতিখন গাঁৱতে ডিজিটেল পেমেণ্ট হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে হৈ থকা সকলো ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ভিতৰত বিশ্বৰ ৪০ শতাংশই কেৱল ভাৰততে হৈ আছে। পদপথৰ দোকানী আৰু ঠেলাৱলাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গাঁৱৰ দুখীয়া লোকসকললৈকে ডিজিটেল পেমেণ্ট এতিয়া প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে সহজ নিয়মৰ অংশ হৈ পৰিছে। যেতিয়া দেশত উদ্ভাৱন আৰু অভিযোজনৰ ইমান স্বাভাৱিক সম্ভাৱনা থাকে, তেতিয়া ন্যায় প্ৰদানত প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰাৰ ইয়াতকৈ উত্তম সময় আৰু থাকিব নোৱাৰে।
মই আনন্দিত যে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনাত দেশৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাই এই দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ই-আদালত অভিযানৰ অধীনত দেশত ভাৰ্চুৱেল আদালত আৰম্ভ কৰা হৈছে। যান-জঁট নিয়ম উলংঘাৰ দৰে অপৰাধৰ বাবে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে আদালতে। জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ্থে আদালতত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ আন্তঃগাঁথনিও সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
মোক কোৱা হৈছে যে এতিয়ালৈকে দেশৰ জিলা আদালতত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ১ কোটিৰো অধিক গোচৰৰ শুনানি হৈছে। উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়তো প্ৰায় ৬০ লাখ গোচৰৰ শুনানি হৈছে। ক’ৰোনাৰ সময়ত আমি যিটো বিকল্প হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিলো সেয়া এতিয়া ব্যৱস্থাটোৰ অংশ হৈ পৰিছে।
এইটোৱে প্ৰমাণ কৰিছে যে আমাৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাটোও প্ৰাচীন ভাৰতীয় ন্যায়ৰ মূল্যবোধৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ আৰু একবিংশ শতিকাৰ বাস্তৱতাৰ সৈতেও খোজ মিলাবলৈ সাজু। ইয়াৰ কৃতিত্ব আপোনালোক সকলোৰে। মই আপোনালোকৰ এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লৈছো।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণ আৰু সকলো জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণেও সাধাৰণ মানুহক ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ এই শক্তিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। প্ৰযুক্তিয়ে এজন সাধাৰণ নাগৰিকে সংবিধানত নিজৰ অধিকাৰৰ বিষয়ে সজাগ হোৱা, নিজৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সজাগ হোৱা, নিজৰ সংবিধানৰ প্ৰতি সজাগ হোৱা আৰু সাংবিধানিক পৰিকাঠামো, নিয়ম আৰু প্ৰতিকাৰৰ বিষয়ে সজাগ হোৱাৰ দিশত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে৷
যোৱা বছৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আইনী সাক্ষৰতা আৰু সজাগতাৰ বাবে পান ইণ্ডিয়া আউটৰীচ্চ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াত জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। ইয়াৰ পূৰ্বে ২০১৭ চনত প্ৰ’ ব’নো আইনী সেৱা কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াত মোবাইল আৰু ৱেব এপৰ জৰিয়তে সাধাৰণ ৰাইজলৈ আইনী সেৱা সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছিল। এনে প্ৰচেষ্টাত এতিয়া যদি এই প্ৰাধিকৰণসমূহ আৰু এখোজ আগুৱাই যায় আৰু নেক্সট জেন প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে জনসাধাৰণ ইয়াৰ প্ৰতি অধিক আগ্ৰহী হ’ব৷
বন্ধুসকল,
৭৫ বছৰীয়া স্বাধীনতাৰ এই সময়খিনি আমাৰ বাবে কাম কৰাৰ সময়। এতিয়ালৈকে অৱহেলিত হৈ থকা এনে সকলো ক্ষেত্ৰতে আমি কাম কৰিব লাগিব। দেশৰ বিচাৰধীন কাৰাবন্দীসকলৰ সৈতে জড়িত মানৱীয় বিষয়টোক লৈ বিগত সময়ছোৱাত বহুবাৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ে সংবেদনশীলতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। বছৰ বছৰ ধৰি কাৰাগাৰত আইনী সাহায্যৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থকা বহু বন্দী আছে। আমাৰ জিলা আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণসমূহে এই বন্দীসকলক আইনী সাহায্য প্ৰদানৰ দায়িত্ব ল’ব পাৰে। আজি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা জিলা দণ্ডাধীশসকল ইয়ালৈ আহিছে। জিলা পৰ্যায়ৰ বিচাৰাধীন পৰ্যালোচনা সমিতিৰ অধ্যক্ষ হৈ বিচাৰাধীন কাৰাবন্দীসকলক মুকলি কৰি দিয়াৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ তেওঁলোকক আহ্বান জনাইছো।
মোক কোৱা হৈছে যে এই দিশত নালছাইও অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোকক অভিনন্দন জনাইছো, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু আশা কৰিছো যে আপোনালোকে আইনী সাহায্যৰ জৰিয়তে এই অভিযান সফল কৰি তুলিব। মই বাৰ কাউন্সিলসমূহকো আহ্বান জনাও যে অধিক সংখ্যক অধিবক্তাক এই অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাওক।
বন্ধুসকল,
আশাকৰো, আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টাই এই অমৃতকালত দেশৰ সংকল্পক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব। এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে আপোনালোকৰ মাজলৈ অহাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবেও ধন্যবাদ জনাইছো। আৰু মই নিশ্চিত যে ইমান ডাঙৰ অনুষ্ঠান এটা যি আশা-আকাংক্ষাৰে অনুষ্ঠিত হৈছে, সেই আশাৰে দুদিন ধৰি আপোনালোকৰ চিন্তাৰ মন্থনে বৃহৎ ফলাফল আনিব।
এই আশাৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনালো৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inaugural session of First All India District Legal Services Authorities Meet in Delhi
30 JUL 2022 12:18PM by PIB Delhi
The Chief Justice of the Supreme Court, Shri N.V. Ramana ji, Justice Shri U.U. Lalit ji, Justice Shri D.Y. Chandrachud ji, my colleague in the Central Government and the Law Minister of the country, Shri Kiran ji, Hon'ble Judges of the Supreme Court, our fellow MoS Shri S.P Baghel ji, Hon'ble Judges of the High Courts, Chairmen and Secretaries of District Legal Services Authorities, all respected guests, ladies and gentlemen!
It is always a pleasant experience to be amongst all of you who are leading the judicial system of India, but it is a bit difficult to speak. This is the first such national meeting of the Chairmen and Secretaries of District Legal Services Authorities and I believe it is a good start, which means it will go on. The time you have chosen for such an event is also accurate and historically significant.
A few days from now, the country is completing 75 years of its independence. This is the time of the ‘Amrit Kaal’ of our independence. This is the time for those resolutions which will take the country to new heights in the next 25 years. Like Ease of Doing Business and Ease of Living, Ease of Justice is equally important in this ‘Amrit Yatra’ of the country. The National Legal Services Authority and all District Legal Services Authorities can play a big role in this. I especially congratulate Lalit ji and all of you for this event and convey my best wishes.
Friends,
Regarding the concept of justice, it is said in our country:
अंगेन गात्रं नयनेन वक्त्रं, न्यायेन राज्यं लवणेन भोज्यम्॥
That is, just as different parts are important for the body, eyes for the face and salt for food, in the same way justice is equally important for the country. All of you are experts of the Constitution! The Article 39A of our Constitution, which comes under the Directive Principles of State Policy, has given great priority to legal aid. We can see its importance from the trust of the people in the country.
The common man in our country has this belief that if no one listens to him, the doors of the court are always open. This belief of justice makes every countryman realize that the systems of the country are protecting his rights. As a follow up, the country had also established the National Legal Services Authority so that even the weakest of the weak could get the right to justice. Our District Legal Services Authorities especially are like building blocks of our legal aid system.
Friends,
You all know that access to the judicial system is very important for any society, but justice delivery is equally important. The judicial infrastructure also has an important contribution in this regard. Rapid progress has been made to strengthen the judicial infrastructure of the country in the last eight years. About 9,000 crore rupees are being spent to modernize the judicial infrastructure. The number of court halls in the country has also increased. This rapid progress in the construction of judicial infrastructure will also speed up justice delivery.
Friends,
Today the world is witnessing an unprecedented digital revolution. And, India has emerged as a major center of this revolution. A few years ago, when the country introduced BHIM-UPI and digital payments, some people thought that its impact would be limited. But today, we can see digital payments happening in every village. Today, out of all the real time digital payments that are happening all over the world, 40 percent of it is happening in India alone. Digital payment has now become a normal routine for every person from street vendors to the poor of the villages. When the country has such a natural potential for innovation and adaptation, there can be no better time to use technology in justice delivery. I am happy that the judicial system of the country is moving fast in this direction under the directive of the Supreme Court. Under the e-Courts Mission, virtual courts are being launched in the country. Round-the-clock courts have started functioning for crimes like traffic violations. Video conferencing infrastructure is also being expanded in the courts for the convenience of the people. I have been told that till now, more than one crore cases have been heard through video conferencing in district courts in the country. About 60 lakh cases have been heard in High Courts and the Supreme Court as well. The alternative that we adopted during the time of Corona is now becoming a part of the system. This is a proof that our judicial system is committed to the ancient Indian values of justice and is also ready to match with the realities of the 21st century. The credit for this goes to all of you, gentlemen. I appreciate all your efforts in this regard.
Friends,
The National Legal Services Authority and all District Legal Services Authorities will also have to make maximum use of this power of technology for justice delivery to common man. Technology can also play a big role in ensuring that a common citizen is aware of his rights, duties, constitutional structures, rules and remedies. Last year, the respected President had launched the Pan India Outreach Campaign for legal literacy and awareness. District Legal Services Authorities played a huge role in this regard. Prior to this, the Pro Bono Legal Services Program was also launched in 2017. Under it, legal services were expanded to the common people through mobile and web apps. If these authorities go a step ahead and use next gen technologies in these efforts, then the people will benefit more.
Friends,
This period of 75 years of independence is the time of duty for us. We have to work on all such areas which have been neglected till now. The Supreme Court has shown sensitivity many times in the past on the humanitarian issue related to under-trial prisoners in the country. There are so many prisoners who are in jails for years waiting for legal aid. Our District Legal Services Authorities can take up the responsibility of providing legal aid to these prisoners. Today district judges have come here from all over the country. Being the chairmen of the district level under-trial review committees, I urge you to expedite the release of under-trial prisoners. I am told that NALSA has also started a campaign in this direction. I congratulate all of you for this initiative and hope that you will make this campaign successful through legal aid. I would also urge the Bar Council to motivate more and more lawyers to join this campaign.
Friends,
I hope the efforts of all of us will give a new direction to the resolutions of the country in this ‘Amrit Kaal’. I also thank you all that I got an opportunity to be amongst you. I am sure that this two-day brainstorming session will bring equally big results as the event is filled with expectations and hopes.
With that expectation, thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.