কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেদ্রনা তেলঙ্গানাগী চেং লৈবগী থৌওং অমুক্কা হন্না হৌখ্রে
কেন্দ্রনা লাইরবা অমসুং লৌমীশিংনা মখোয়গী ফংফম থোকপা শেনফম ফংদবগী মতাংদা মিৎয়েং নীংথিনা চঙলিঃ শ্রী গোয়ল
কেন্দ্রনা লাইরবা খুদিংনা মখোয়গী হক অমসুং ফংফম থোকপা খুদিংমক শোইদনা ফংহনবা হায়বা পান্দম থম্লিঃ শ্রী গোয়ল
21 JUL 2022 11:39AM by PIB Imphal
তেলঙ্গানাগী সেন্ত্রেল পুলদা (এফ.সি.আই. অমসুং দি.সি.পি.গী মখাদা রাজ্যনা) চেং লৈবগী থবক অমুক হন্না হৌদোক্নবা কেন্দ্রনা ৱারেপ লৌখ্রে হায়না কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমদি তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মীদিয়াগী মীওইদা পাউদম্বদা ফোংদোকখ্রে।
কেন্দ্রদগী কয়ারক হন্না নীংশিংহনখিবা লৈখ্রবসু, রাজ্য সরকারনা এপ্রিল অমসুং মে থাদা প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্না য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখাদা লাইরবশিংদা রাসন অমত্তা য়েন্থোকখিদে হায়না শ্রী গোয়লনা তেলঙ্গানা সরকারগী মাইকৈদা নুংনাংবা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রনা লাইরবা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা খোঙফম চেৎপগা লোয়ননা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না নীংশিংহনখি। কেন্দ্র সরকারনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী খুত্থাংদা লাইরবা খুদিংনা মশাগী হক অমসুং ফংফম থোকপা কান্নবা খুদিংমক ফংহনবা পাম্মি হায়না শ্রী গোয়লনা মখা তাখি। “তেলঙ্গানা সরকারনা ইং ২০২২গী এপ্রিল অমসুং মে থাগী ওইনা দি.সি.পি. স্তোক্তগী মশক থোকপা চাং (এল.এম.তি. ১.৯০) হান্ননা লৌখ্রবনি, অদুবু মসিবু হৌজিক ফাওবা য়েন্থোক্তনা লৈরি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা সেন্ত্রেল স্কিমগী বেনিফিশরীশিংনা মখোয়গী ফংফম থোকপা কান্নবা অমত্তা ফংহন্দনা লৈরি”, হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
কেন্দ্রগী কাঙবুনা ফৌগী ফিজিকেল ভেরিফিকেসন (পি.ভি.) তৌবদা থেংনখিবা ৱাফম খুদিংবুসু মহাক্না ফোংদোকখি। মিল ৪০দা বোরা ৪,৫৩,৮৯৬ ৱাৎপা থেংনখিবগা লোয়ননা মসিগুম্বা অৱাৎপা লৈবা থেংনখিবগা লোয়ননা মথৌ নীংথিনা পাংথোক্তবা মিল্লরশিংগী পরিং অমসু তেলঙ্গানা রাজ্য সরকারগী মফমদা মতিক চাবা থবক লৌখৎনবগীদমক্তা ৩১/৩/২০২২দা খঙহনখিবা লৈখ্রবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী মতুংদা, ২১/৫/২০২২দা অতোপ্পা থেংনরকপা ৱাফম খরসু রাজ্যদা খঙহনখি: মিল ৬৩দা বোরা ১,৩৭,৮৭২ ৱাৎলম্বা, হায়বদি, কে.এম.এস. ২০২১-২২ (রবী)গী মিল ১২ অমসুং কে.এম.এস. ২০২১-২২ (খরিফ)কী মিল ৫১; অমসুং মিল ৫৯৩, হায়বদি, কে.এম.এস. ২০২১-২২ (রবী)গী মিল ১০১ অমসুং কে.এম.এস. ২০২১-২২ (খরিফ)কী মিল ৪৯২দা ফৌশিংবু মশিং থীবা য়াবা মওংদা থম্লমদে, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ফৌগী স্তোক্কী পি.ভি. পাংথোকপা য়াখিদবনি।
ৱাফম অসিগা মরী লৈনবা অমা ওইনা, তেলঙ্গানা সরকারগী সিভিল সপ্লাইগী কম্মিস্নর অমসুং এক্স. ওফিসিও সেক্রেতরীনা তাং ৪/১০/২০২১গী চিথী অমদা “কে.এম.এস. ২০২০-২১ মনুংদা ফৌ/চেংগী ফিজিকেল ভেরিফিকেসন (পি.ভি.) পাংথোকপা মতমদা থেংনখিবা অয়েৎপা-অপনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা রাজ্য অসিনা মওং-মরিল চুম্বা বুক কীপিংগা লোয়ননা স্তোকশিংবু মশিং থীবা য়াবা মওংদা মতম পুম্বদা থমগনি অমসুং মসিগীদমক্তা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.) পুম্নমক ইনগনি” হায়না থাজবা পীখিবা লৈখ্রবনি। অদুবু, অৱাৎপা থেংনখিবা মিল্লরশিংগী মাইয়োক্তা রাজ্য সরকারনা হৌজিক ফাওবদা মশক থোকপা থবক অমত্তা পায়খত্তনা অদুমক লৈরকখি।
শ্রী গোয়লনা তেলঙ্গানা সরকারনা ব্লেন্দিং তৌবগী চাংবু ২০% য়ৌহন্নবগীদমক্তা ইথানোলগী চহিগী কেপাসিতীগী ওইনা লীতর করোর ৩৬কী তঙাই ফবদা লৈরি হায়না শ্রী গোয়লনা পাউদমখি। অদুবু, রাজ্য সরকারনা মসিগী থবক অমত্তা পায়খত্তনা লৈরি। ইথানোল প্রোসেসিং তৌবনা লৌমীশিংদা তেংবাংলম্বা য়াবনি, নহারোলশিংগী থবক কয়া অমা পীরম্বা য়াবনি অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কয়া অমসু পুরক্লম্বা য়াবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা পেত্রোলিয়ম ইম্পোর্ত তৌবদা য়াম্না হন্থহল্লমদুনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ কয়া অমা কল্লম্বা য়াবনি।
শ্রী গোয়লনা তেলঙ্গানা সরকারদা মখোয়না বেনিফিশরীশিংনা মখোয়গী ফংফম থোকপা পুম্নমক ফংহনগনি হায়না লাইরবশিংগী মফমদা শকখিবা ৱাশক ঙাক্নবা হায়খি।
রাজ্য সরকারনা ভারত সরকারগী মহুৎ শিন্দুনা ফৌ লৈবগী প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবগী দিসেন্ত্রেলাইজ সীস্তেম্বু তেলঙ্গানা রাজ্যনা ইনখ্রবনি। রাজ্যশিংনা মখোয়গী এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদগী লৌমীশিংদগী ফৌ লৈবনি। মিলদা তক্লবা মতুংদা থোকপা চেং অসিবুনা রাজ্যনা এন.এফ.এস.এ./ও.দবল্যু.এস.কী মখাদা মশাগী শিজিন্ননবগী থমজিনবনি অমসুং অহেনবা চেংনা সেন্ত্রেল পুলগী মখাদা এফ.সি.আই.দা পীবনি। সেন্ত্রেল স্কিমগী লৈবা অমসুং য়েনবগী চাদিং খুদিংমক ভারত সরকারনা পুবনি।
কাঙলোনগী তুং ইনবা থৌওং অমা ওইনা, রাজ্য সরকার অমসুং এফ.সি.আই.গী অপুনবা তীম অমনা রাজ্য সরকারনা স্তোক্তা লৈরে তাক্লিবা ফৌ অমসুং চেংগী চাংগী অচুম অরান খঙদোক্নবগীদমক্তা ফৌগী স্তোক্কী ফিজিকেল ভেরিফিকেসন পাংথোকখি। মসিগী পি.ভি. পাংথোকপসিদা তোঙানবা মিল কয়াদা ফৌগী স্তোক ৱাৎপগী ফিভম থেংনখি। মসিগী মতুং ইন্না, থৌওং অসিদা ফৌ স্তোক ৱাৎনা থেংনখিবা মথৌ নীংথিনা পাংথোক্তবা মিল্লরশিংগী মাইয়োক্তা মতিক চাবা থবক লৌখৎনবা রাজ্য সরকারগী মফমদা খঙহনখিবা লৈখ্রবনি। অদুবু, জুন থাবা ফাওবদা মশক থোকপা থবক অমত্তা রাজ্য সরকারনা পাংথোক্তনা লৈখি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইরগা থোকহল্লিবা অৱা-অনা কয়া হন্থহন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা চেং-হৱাই পীবগী এপ্রিল ২০২২দগী হৌখিবা প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্না য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.) ফেজ-৬কী মখাদা য়েন্থোক্নবগীদমক্তা তেলঙ্গানা সরকারগী সিভিল সপ্লাই বিভাগনা চেং (রো রাইস) লৌখ্রবনি, অদুবু, হায়রিবশিং অসি জুন থা ফাওবগী ওইনা বেনিফিশরীশিংগী মফমদা হৌজিক ফাওবা য়েন্থোক্তনা লাক্লি। মখা তাবা ওইনা, ইথানোল পুথোক্নবা রাজ্যসিদা দিস্তিল্লরী শাবগী এপ্লিকেসন প্রোসেসিং তৌবগী থবক থৌরমশিংসু রাজ্য সরকারনা মশক থোকপা থবক অমত্তা পায়খত্তনা লাকখি।
মথক্তা পনখ্রিবা থবক থৌরমশিংদা অসিদা রাজ্য সরকারনা থবক পায়খৎপা ঙমদবনা মরম ওইরগা, রাজ্য সরকারনা মরী লৈনবা থবক অমত্তা পাংথোক্ত্রিবা ফাওবা জুন ৭তগী হৌদুনা তেলঙ্গানাগী ওইনা সেন্ত্রেল পুলগী মখাদা চেং পীবা লেপ্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
তেলঙ্গানা সরকারনা মথৌ নীংথিনা পাংথোক্তবা মিলরশিংগী মাইয়োক্তা থবক পায়খৎপা হৌরে অমসুং হায়রিবা মিল্লরশিংগী মাইয়োক্তা পায়খৎফম থোকপা থবক খুদিংমক পায়খৎপা লোইরগনি হায়না হৌজিক খঙহল্লকখ্রে। মখা তাবা ওইনা, তেলঙ্গানাগী চীফ সেক্রেতরীনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. ফেজ-৬কী স্কিমগী মখাদা চেং (রো রাইস) য়েন্থোকপা হৌরে অমসুং এন.এফ.এস.এ.গা লোয়ননা মখোয়দা পীরকপা মপুং ফাবা চাং য়েন্থোক্লগনি হায়বগী থাজবসু পীরকখ্রে। পুম্নমক অসিগী মথক্তা, ইথানোল শুংনবগীদমক্তা দিস্তিল্লরী শাবগী এপ্লিকেসন পুম্নমকপু প্রোসেস তৌবা হৌনবা ৱাফম খঙহনখিবগা লোয়ননা রাজ্য সরকারনা তঙাই ফদবা খোঙথাং থাংবসু হৌখ্রে হায়রি।
রাজ্য সরকারনা থাজবা পীরকপা অমসুং মরী লৈনবা থবক পায়খৎলক্লিবশিং য়েংলুরগা অমসুং লৌমী অমসুং মিল্লিং ইন্দস্ত্রীগী অপাম্বশিং খন্নরবা তুংদা, ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল পুলগী মখাদা চেং পীবগী থবক অমুক্কা হন্না হৌখ্রে। ভারত সরকারনা লৌমীশিংগী অপাম্বা ঙাক শেন্নবা অমসুং মখোয়গী য়াইফ য়ুম্বাল পুরকপগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি। লৌমী অমসুং মিল্লিং ইন্দস্ত্রীগী অপাম্বগা হকথেংননা মরী লৈনবা মথক্তা পনখ্রিবা থবক-থৌরম কয়াগীদমক্তা তসেংবা ইথিলগা লোয়ননা থবক পায়খৎনবা রাজ্য সরকারগী মফমদা খঙহনখ্রে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre restores Rice Procurement operations in Telangana
Centre is committed and concerned about the poor and the farmers not getting their due: Shri Goyal
Centre aims to ensure that no poor is deprived of their right and get their full entitlement: Shri Goyal
21 JUL 2022 11:39AM by PIB Delhi
The Centre has decided to restore Rice Procurement operations in Central pool (by FCI & by State under DCP) in Telangana, informed Shri Piyush Goyal, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Commerce and Industry and Textiles while addressing media persons here.
Shri Goyal criticized the Telangana government stating that the state government did not distribute ration to the poor in the month of April and May under Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) despite repeated reminders from the Centre.
He reiterated that Centre is committed and concerned for the poor and the farmers. Shri Goyal added that through PMGKAY, the central government wants to ensure that no poor person is deprived of their right and get their full entitlement. "The Government of Telangana has already lifted considerable quantity (1.90 LMT) from DCP stocks against April and May, 2022 months, but the same has not been distributed thus depriving benefits to the beneficiaries of the Central Scheme," the Minister added.
He also shared the observations made by the Central Team during Physical Verification (PV) of Paddy. He said that on 31.03.2022, a list of defaulter millers where shortages had been noticed was communicated to the Telangana State Government to take immediate strict action as 4,53,896 bags were found short in 40 mills. Again on 21.05.2022, other observations were communicated to the State: shortages of total 1,37,872 bags noticed in 63 mills i.e. 12 mills of KMS 2020-21 (Rabi) and 51 mills of KMS 2021-22 (Kharif) and iIn 593 mills i.e. 101 mills of KMS 2020-21(Rabi) and 492 mills of KMS 2021-22 (Kharif), the paddy was not stored in countable position due to which the PV of paddy stocks could not be completed.
Pertinently, the Commissioner of Civil Supplies & Ex.Officio Secretary, Government of Telangana vide letter dated 04.10.2021 had assured that "To overcome the impediments experienced during Physical Verification (PV) of Paddy/rice during KMS 2020-21, State would ensure that the stocks are always kept in a countable position along with proper book-keeping and Standard Operating Procedure (SoP) for the same will be followed”. However, till date no concrete strict action has been taken by the State Government against defaulter millers where shortages have been noticed.
Shri Goyal informed that Telangana needed 36 crore litres additional annual capacity for ethanol blending to go upto 20%. But, the state government did not process it. He said that the processing of the ethanol could have helped farmers, generated jobs for youths and also would have brought investment. It would have also helped in reducing import of petroleum and thereby saved foreign exchange.
Shri Goyal urged the Telangana government to keep the promises made to the poor ensure the entitlement reaches the beneficiaries.
Telangana State has adopted Decentralised system of Procurement wherein State Government procures paddy on behalf of Govt. of India. Paddy is procured by the State through its agencies from farmers. The resultant rice, after milling, is retained by the State for its own consumption under NFSA/ OWS and only surplus rice stock is delivered to FCI under Central Pool. All the expenditure for procurement and distribution for central schemes are borne by the Govt. of India.
As a procedure, physical verification of paddy stocks was conducted by the joint teams of State Government and FCI to ascertain the availability of paddy and rice as per the declaration given by the State government. During the physical verification, paddy stocks were found short in various mills. Accordingly, State Government was requested to initiate action on the defaulter millers where paddy was found short during the PV exercises. However, no concrete action was initiated by the State Government till the month of June.
The Civil Supplies department of Government of Telangana had lifted Raw Rice for distribution under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) Phase – VI scheme starting from April 2022, where free foodgrain is being provided by Govt. of India to mitigate the hardships faced by the public due to Covid-19 pandemic, however, the same was not distributed among the beneficiaries till the start of the month of June. Further, the State Government was also not taking proactive action in processing applications for establishment of distilleries in the State, for manufacturing of Ethanol.
Due to inaction on the part of State Government on above issues, it was decided to stop the delivery of Rice in Central Pool with effect from 7th of June in Telangana till the initiation of any concrete action by the State Government.
The Govt. of Telangana has now informed that they have initiated action against the defaulter millers and requisite action will be completed against all the defaulter millers. Further, Chief Secretary, Telangana has intimated that the distribution of Raw Rice under PMGKAY Phase – VI scheme has been started and assured to distribute the entire allocated quantity along with NFSA. Further, State Government has taken steps by issuing instructions to process the applications received for establishment of distilleries for manufacturing of Ethanol.
In view of the assurances and follow up action by the State Govt and in order to safeguard the interest of the farmers and milling industry, Government of India has now restored the delivery of Rice under Central Pool. Govt. of India is always dedicated towards protecting the interest of the farmers and fully committed for their welfare. State Govt. is also advised to fulfil the assurances in true sprit on the above issues which concern the interest of the farmers and the milling industry.