ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଦ୍ବାରା ପିଆଜ ଓ ଟମାଟ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିଲା
ଟମାଟର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ଗତ ମାସ ତୁଳନାରେ 29 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି
ପିଆଜର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 9 % କମ୍
ବିନା ଫସଲ ଋତୁରେ ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟରେ ରଖିବା ପାଇଁ ରେକର୍ଡ଼ 2.5 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜର ବଫର ଷ୍ଟକ୍
19 JUL 2022 6:46PM by PIB Bhubaneswar
ଟମାଟର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ ଗତ ମାସ ତୁଳନାରେ 29% ର ହ୍ରାସ ଦେଖା ଯାଇଛି, କାରଣ ମୌସୁମୀ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ ବଜାରରେ ଟମାଟର ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି। ପିଆଜର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 9 % କମ୍ ହୋଇ ବହୁତ ପରିମାଣରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇ ପାରିଛି।
ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷରେ 2.50 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜର ଭଣ୍ଡାରଣ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବାଧିକ ପିଆଜର ବଫର ଷ୍ଟକ୍ ଅଟେ। କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ 317.03 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜର ରେକର୍ଡ଼ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଏହାର ବଫର କ୍ରୟ ଚଳିତ ବର୍ଷର ପିଆଜ ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ।
ବଫର ଦ୍ବାରା ପିଆଜର ଷ୍ଟକ୍ କମ୍ ଯୋଗାଣ ହେଉଥିବା ମାସରେ (ଅଗଷ୍ଟ –ଡିସେମ୍ବର) ସମୟରେ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ମଧ୍ୟମ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସମୟରେ ଏକ କ୍ରମିକ ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଉପାୟରେ ଜାରି କରାଯିବ। ଷ୍ଟକକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଖୋଲା ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରାଯିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଙ୍କ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରେରଣ କରାଯିବ। ଖୁଚୁରା ବଜାରରେ ଷ୍ଟକକୁ ସେହି ରାଜ୍ୟ/ ସହର ପାଇଁ ପଠାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ମୂଲ୍ୟ ପୂର୍ବ ମାସ ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ମଣ୍ଡିରେ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ଉପଲବ୍ଧତା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre’s intervention helps cool off prices of Onion and Tomato
All India Retail Price of Tomatoes drop by 29% compared to last month
Retail Price of Onion down by 9% compared to last year
2.5 lakh tons of record onion buffer stock to moderate price during lean season
19 JUL 2022 6:46PM by PIB Delhi
The all-India retail price of tomato has registered a 29% decline over last month as market arrivals improved with the onset of monsoon rains. The retail price of onion is also largely under control at 9% below last year level.
The government has built up a reserve stock of 2.50 lakh tons of onion in current year which is the highest ever onion buffer stock procured. The procurement for the buffer has helped in preventing mandi price of onion from crashing this year despite a record production of 317.03 lakh tons reported by Department of Agriculture & Farmers’ Welfare.
The onion stocks from the buffer will be released in a calibrated and targeted manner during the lean months (Aug - Dec) to moderate price rise. The stocks will be released through targeted open market sales and also offered to states/UTs and government agencies for supplies through retail outlets. Open market releases will be targeted towards states/cities where prices are increasing over the previous month and also in key mandis to augment the overall availability.