প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ ২০২২ উদ্বোধন কৰে
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ ২০২২ ৰ বিষয়বস্তু হৈছে 'নৱ ভাৰত প্ৰযুক্তি অনুপ্ৰেৰণা'
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'ডিজিটেল ইণ্ডিয়া লেংগুৱেজ', 'ডিজিটেল ইণ্ডিয়া জেনেচিছ' আৰু 'ইণ্ডিয়াষ্টেক'ৰ শুভাৰম্ভৰ লগতে 'মাইস্কেম' আৰু 'মাই আইডেন্টিটি'ক দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সমৰ্থিত হ'ব লগা ৩০ টা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰথম গোটঘোষণা কৰে
"ভাৰতে চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ, উদ্যোগ 4.0-ত বিশ্বক দিশ প্ৰদান কৰিছে"
"ভাৰতে অনলাইনত বহুতো সমাধান কৰিছে"
"ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই চৰকাৰক নাগৰিকসকলৰ দুৱাৰমুখ আৰু ফোনৰ বাবে উপলব্ধ কৰি তুলিছে"
"ভাৰতৰ ফিনটেক প্ৰচেষ্টা সঁচাকৈয়ে জনসাধাৰণৰ বাবে, জনসাধাৰণৰ বাবে, জনসাধাৰণৰ বাবে এক সমাধান"
'আমাৰ ডিজিটেল সমাধানৰ স্কেল, নিৰাপত্তা আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আছে"
"আজি ভাৰতে অহা তিনি-চাৰি বছৰত বৈদ্যুতিন উৎপাদন ৩০০ বিলিয়ন ডলাৰৰ ওপৰলৈ লৈ যোৱাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে"
"ভাৰতে চিপ গ্ৰহণকাৰীৰ পৰা চিপ নিৰ্মাতা হ'ব বিচাৰে"
04 JUL 2022 7:05PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গান্ধীনগৰত 'নৱ ভাৰত প্ৰযুক্তি অনুপ্ৰেৰণা' বিষয়বস্তুৰে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ ২০২২ উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানটোত তেওঁ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি, জীৱন ধাৰণৰ সহজতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সেৱা প্ৰদানক সুশৃংখল কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাটাও ডিজিটেল পদক্ষেপআৰম্ভ কৰে। তেওঁ চিপ টু ষ্টাৰ্টআপ (চিআইটিইউএছ) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সহযোগিতা কৰা ৩০ টা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰথম গোটটোঘোষণা কৰে।
অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ আৰু শ্ৰী ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰ, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, জনপ্ৰতিনিধি, ষ্টাৰ্টআপ আৰু অঞ্চলটোৰ অন্যান্য অংশীদাৰসকল উপস্থিত আছিল।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ কাৰ্যসূচীয়ে একবিংশ শতিকাত ভাৰতৰ নিৰন্তৰ আধুনিকীকৰণৰ এক আভাস প্ৰদান কৰে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতে সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ সঠিক ব্যৱহাৰ কিমান বৈপ্লৱিক তাৰ এক উদাহৰণ স্থাপন কৰিছে। "মই সুখী যে আঠ বছৰ আগতে আৰম্ভ হোৱা এই অভিযানে পৰিৱৰ্তনশীল সময়ৰ সৈতে নিজকে সম্প্ৰসাৰিত কৰি আহিছে।
"সময়ৰ লগে লগে, যি খন দেশে আধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ নকৰে, সময়ই ইয়াক অতিক্ৰম কৰে। তৃতীয় ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়ত ভাৰত ইয়াৰ ভুক্তভোগী হৈছে। কিন্তু আজি আমি গৌৰৱেৰে ক'ব পাৰোঁ যে ভাৰতে চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ, উদ্যোগ 4.0-ত বিশ্বক দিশ প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, এক প্ৰকাৰে তেওঁ গুজৰাটক পথ-শ্বাৱাৰৰ ভূমিকা পালন কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
৮-১০ বছৰ পূৰ্বে পৰিস্থিতিৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জন্মৰ প্ৰমাণপত্ৰ, বিল দাখিল, ৰেচন, নামভৰ্তি, ফলাফল আৰু বেংকৰ বাবেও লাইন আছে, সেয়েহে ভাৰতে অনলাইনযোগে বহুতো লাইন সমাধান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি জীৱনপ্ৰমাণপত্ৰ, সংৰক্ষণ, বেংকিং আদিৰ ডিজিটেলকৰণৰ সৈতে জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ সেৱা সুলভ, দ্ৰুত আৰু সস্তা হৈ পৰিছে। একেদৰে, প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ (ডিবিটি) অধীনত যোৱা 8 বছৰত হিতাধিকাৰীসকলৰ একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ 23 লাখ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। দুৰ্নীতি নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয়, "এই প্ৰযুক্তিৰ ফলত দেশৰ ২ লাখ ২৩ হাজাৰ কোটি টকা ভুল হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিছিল। তেওঁ কয় যে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই চৰকাৰক নাগৰিকসকলৰ দুৱাৰমুখ আৰু ফোনত উপনীত কৰিছে। তেওঁ কয় যে ১.২৫ লাখতকৈও অধিক উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ আৰু গ্ৰাম্য দোকানসমূহে এতিয়া গ্ৰাম্য ভাৰতলৈ ই-কমাৰ্চ লৈ গৈছে। একেদৰে, গ্ৰাম্য সম্পত্তিৰ বাবে সম্পত্তিৰ নথিপত্ৰও প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি উপলব্ধ কৰা হৈছে।
মহামাৰীৰ সময়ত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰসন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত আঠ বছৰত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই দেশখনত যি শক্তি সৃষ্টি কৰিছে, সেই শক্তিয়ে ভাৰতক কৰোনা বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। "আমি এটা ক্লিকত দেশৰ কোটি কোটি মহিলা, কৃষক, শ্ৰমিকৰ বেংক একাউণ্টলৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰিছো। এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ডৰ সহায়ত আমি ৮০ কোটিতকৈও অধিক দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন নিশ্চিত কৰিছো। "আমি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু আটাইতকৈ দক্ষ কোভিড টিকাকৰণ আৰু কোভিড সাহায্য কাৰ্যসূচী চলাইছো। আমাৰ কোউইন প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২০০ কোটি ভেকছিনপালি দিয়া হৈছে আৰু প্ৰমাণপত্ৰ দিয়া হৈছে।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ফিনটেক উদ্যোগ প্ৰকৃততে জনসাধাৰণৰ বাবে, জনসাধাৰণৰ বাবে এক সমাধান। ইয়াত থকা প্ৰযুক্তিটো ভাৰতৰ নিজৰ অৰ্থাৎ ভাৰতৰ জৰিয়তে, দেশবাসীয়ে ইয়াক জীৱনৰ অংশ কৰি তুলিছে, অৰ্থাৎ জনসাধাৰণৰ আৰু ই দেশবাসীৰ লেনদেন সহজ কৰি তুলিছে, অৰ্থাৎ জনসাধাৰণৰ বাবে। তেওঁ কৈছিল যে বিশ্বৰ ৪০ শতাংশ ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত হয়। "আমাৰ ডিজিটেল সমাধানৰ স্কেল আছে, সেইবোৰ সুৰক্ষিত আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অহা ৪-৫ বছৰত উদ্যোগৰ বাবে ১৪-১৫ লাখ যুৱক-যুৱতীক দক্ষতা, দক্ষতা আৰু পুনৰ দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব। "স্থান, মেপিং, ড্ৰোন, গেমিং আৰু এনিমেছন হওঁক, এনে বহুতো খণ্ড আছে যিডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ভৱিষ্যত সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ গৈ আছে, সেইবোৰ উদ্ভাৱনৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে। মহাকাশৰ ভিতৰত আৰু নতুন ড্ৰোন নীতিৰ দৰে ব্যৱস্থাই এই দশকত অনাগত বছৰবোৰত ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্যক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
"আজি ভাৰতে অহা তিনিৰ পৰা চাৰি বছৰৰ ভিতৰত ইলেক্ট্ৰনিক্স উৎপাদন৩০০ বিলিয়ন ডলাৰৰ ওপৰলৈ লৈ যোৱাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে। ভাৰতে এতিয়া চিপ গ্ৰহণকাৰীৰ পৰা চিপ দাতা হ'ব বিচাৰে। অৰ্ধপৰিবাহীৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতত বিনিয়োগ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশা ব্যক্ত কৰে যে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে নিজৰ বাবে নতুন মাত্ৰা যোগ কৰি যাব আৰু দেশৰ নাগৰিকসকলৰ সেৱা অব্যাহত ৰাখিব।
আৰম্ভ কৰা পদক্ষেপবোৰৰ বিষয়ে তথ্য:
'ডিজিটেল ইণ্ডিয়া লেংগুৱেজ'-এ নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ নিজৰ ভাষাত ডিজিটেল পদক্ষেপৰ সৈতে সংযোগ কৰি শক্তিশালী কৰিব। ভাশানীৰ উদ্দেশ্য হৈছে সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাষাত ইণ্টাৰনেট আৰু ডিজিটেল সেৱা সহজে উপলব্ধ কৰা আৰু ভাৰতীয় ভাষাত সমল বৃদ্ধি পাইছে। ভইচ-আধাৰিত প্ৰৱেশাধিকাৰৰ ফলত ভাৰতীয় ভাষাত ইণ্টাৰনেট আৰু ডিজিটেল সেৱাসহজে প্ৰাপ্ত হ'ব আৰু ভাৰতীয় ভাষাত সমল সৃষ্টিত সহায় হ'ব। এআই-আধাৰিত ভাষা প্ৰযুক্তি সমাধান প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বহুভাষিক ডাটাছেট সৃষ্টি কৰা হ'ব। ভাশাদন নামৰ এক ক্ৰাউডচৰ্চিং প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই ভাশানী ডাটাছেট প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নাগৰিকসকলক বৃহৎ প্ৰকাৰে জড়িত কৰিব। ভাশানীয়ে ভাৰতীয় ভাষাত ডাটাছেট আৰু ভাষাকাৰিক সমাধানৰ বাবে এআই প্ৰযুক্তি বিকাশ কৰি সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে এক অধিক সামগ্ৰিক ভৱিষ্যত সৃষ্টি কৰিব।
'ডিজিটেল ইণ্ডিয়া জেনেচিছ' (অভিনৱ ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে জেন-নেক্সট সমৰ্থন) - ভাৰতৰ টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰত সফল ষ্টাৰ্টআপ অন্বেষণ, সহযোগিতা, বিকাশ আৰু সৃষ্টি কৰাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় গভীৰ-প্ৰযুক্তিৰ ষ্টাৰ্টআপ কাৰ্যসূচী। এই আঁচনিখনৰ বাবে মুঠ ৭৫০ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে।
'ইণ্ডিয়াষ্টেক.গ্লোবেল'- ভাৰতৰ অধীনত ৰূপায়ণ কৰা মুখ্য প্ৰকল্পসমূহৰ এক বিশ্বব্যাপী ভঁৰাল যেনে আধাৰ, ইউপিআই, ডিজিলকাৰ, কাউইন টিকাকৰণ প্লেটফৰ্ম, চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম), ডিআইকেএছএ প্লেটফৰ্ম আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিছন। গ্লোবেল পাব্লিক ডিজিটেল সামগ্ৰীৰ ভঁৰাললৈ ভাৰতৰ এই প্ৰস্তাৱটোৱে ভাৰতক জনসংখ্যা ৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল ৰূপান্তৰ প্ৰকল্প নিৰ্মাণত নেতা হিচাপে স্থান দিয়াত সহায় কৰিব আৰু এনে প্ৰযুক্তিসমাধান বিচাৰি থকা আন দেশসমূহৰ বাবে যথেষ্ট সহায়ক হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব।
'মাইস্কিম' - ই হৈছে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সুবিধাৰ বাবে এক সেৱা অনুসন্ধান মঞ্চ। ই নিজকে এক-ষ্টপ অনুসন্ধান আৰু আৱিষ্কাৰ পৰ্টেল হিচাপে আগবঢ়ায় য'ত ব্যৱহাৰকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ বাবে যোগ্য আঁচনিবিলাক বিচাৰি পাব পাৰে।
'মাই আইডেন্টিটি'- নেচনেল চিংগল চাইন-অন (এনএছএছও) হৈছে এক ব্যৱহাৰকাৰী প্ৰমাণীকৰণ সেৱা, ব্যক্তিগত তথ্যৰ এক সংহতিৰ সৈতে, যি একাধিক অনলাইন এপ্লিকেচন বা সেৱাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰে।
চিআইটিইউএছ কাৰ্যসূচীৰ উদ্দেশ্য হৈছে স্নাতক, স্নাতকোত্তৰ আৰু গৱেষণা পৰ্যায়ত অৰ্ধপৰিবাহী চিপৰ ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ জনশক্তিপ্ৰশিক্ষণ দিয়া আৰু দেশত অৰ্ধপৰিবাহী ডিজাইনৰ সৈতে জড়িত ষ্টাৰ্টআপৰ বিকাশৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা। ই সাংগঠনিক পৰ্যায়ত পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰে আৰু প্ৰতিষ্ঠানবোৰক ডিজাইনৰ বাবে অত্যাধুনিক সুবিধা প্ৰদান কৰে। অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত এক শক্তিশালী ডিজাইন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাটো ইণ্ডিয়া অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ অংশ।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহ ২০২২-ৰ অংশ হিচাপে, ৪ ৰ পৰা ৬ জুলাইলৈ গান্ধীনগৰত কেইবাটাও অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ'ব। অনুষ্ঠানটোৱে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব আৰু আধাৰ, ইউপিআই, কোউইন, ডিজিলকাৰ আদিৰ দৰে ৰাজহুৱা ডিজিটেল প্লেটফৰ্মে কেনেদৰে মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে তাক প্ৰদৰ্শন কৰিব। ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব, বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে সহযোগিতা আৰু ব্যৱসায়ৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰিব আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে সুযোগৰ ক্ষেত্ৰত দশকটোৰ প্ৰযুক্তিবিদসকলক উপস্থাপন কৰিব। ইয়াত ষ্টাৰ্টআপ আৰু চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু শিক্ষাৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ অংশগ্ৰহণ থাকিব। ২০০ ৰো অধিক ষ্টলৰ সৈতে এক ডিজিটেল মেলাও আয়োজন কৰা হৈছে, য'ত ডিজিটেল সমাধান যি জীৱন সহজ কৰি তোলে আৰু লগতে ভাৰতীয় ইউনিকৰ্ণ আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ দ্বাৰা বিকশিত সমাধানপ্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সপ্তাহত ৭ ৰ পৰা ৯ জুলাইলৈ ভাৰ্চুৱেল মোডত 'ইণ্ডিয়া ষ্টেক নলেজ এক্সচেঞ্জ' আয়োজন কৰা হ'ব।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Digital India Week 2022 in Gandhinagar
The theme for Digital India Week 2022: Catalyzing New India’s Techade
PM launches ‘Digital India Bhashini’, ‘Digital India GENESIS’ and ‘Indiastack.global’; also dedicates ‘MyScheme’ and ‘Meri Pehchaan’
PM announces the first cohort of 30 Institutions to be supported under Chips to Startup Programme
“India is guiding the world in the fourth industrial revolution, Industry 4.0”
“India has removed so many lines by getting online”
“Digital India has brought the government to the doorsteps and phones of the citizens”
“India’s FinTech endeavour is truly a solution by the people, of the people and for the people”
“There is scale, security and democratic values in our digital solutions”
“India is working on the target of taking electronics manufacturing to more than $ 300 billion in the next three-four years”
“India wants to become a chip maker from a chip taker.”
04 JUL 2022 7:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Digital India Week 2022, whose theme is ‘Catalyzing New India’s Techade’ in Gandhinagar today. During the programme, he also launched multiple digital initiatives aimed at enhancing the accessibility of technology, streamlining service delivery to ensure ease of living and giving a boost to startups. He also announced the first cohort of 30 Institutions to be supported under the Chips to Startup (C2S) Programme. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister, Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw and Shri Rajeev Chandrasekhar, state ministers, people’s representatives, startups, and other stakeholders of the sector were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said today’s programme gives a glimpse of continuously modernizing India in the 21st century. Through Digital India, India has exemplified how revolutionary the correct use of technology is for the growth of humanity. “I am glad that this campaign, which started eight years ago, has been expanding itself with the changing times”, he said.
The Prime Minister said “With the passage of time, the country which does not adopt modern technology, time moves ahead leaving it behind. India was a victim of this during the Third Industrial Revolution. But today we can proudly say that India is guiding the world in the fourth industrial revolution, Industry 4.0. The Prime Minister praised Gujarat for taking the lead in this regard also.
Remembering the conditions of 8-10 years ago. The Prime Minister said that from the situations of lines for birth certificate, bill payment, ration, admissions, result and banks, India has removed all these lines by getting online. So many services like, life certificate, reservation, banking etc have become accessible, fast and affordable. Similarly, through technology, under Direct Benefit Transfer, more than 23 lakh crore rupees have been directly transferred in the accounts of the beneficiaries, in the last 8 years.”Due to this technology, 2 lakh 23 thousand crore rupees of the country have been saved from falling into the wrong hands”, he added emphasizing role of Digital India in curbing corruption. He said Digital India has brought the government to the doorsteps and phones of the citizens. More than 1.25 lakh Common Service Centres and Grameen Stores are now taking e-commerce to rural India, he said. Similarly, property documents for rural properties are being provided by use of technology.
On the use of technology during the pandemic the Prime Minister said that the power that Digital India has created in the country in the last eight years has helped India a lot in combating the Corona global pandemic. “We have transferred thousands of crores of rupees to the bank accounts of crores of women, farmers, labourers of the country at a single click. With the help of One Nation One Ration Card, we have ensured free ration to more than 80 crore countrymen.” We have run the world's largest and most efficient covid vaccination and covid relief program. Through our Cowin platform about 200 vaccine doses have been administered and certificates given, said the Prime Minister.
Furthermore, the Prime Minister said “India’s FinTech endeavour is truly a solution by the people, of the people, for the people. The technology in it is India's own i.e. by the people. The countrymen made it a part of their life i.e. of the people. It made the transactions of the countrymen easy i.e. for the people.” 40 percent digital transection at global level takes place in India, the Prime Minister added. “There is scale, security and democratic values in our digital solutions”, he said.
The Prime Minister informed about the focus of skilling, upskill and reskilling the 14-15 lakh youths for Industry 4.0 in the coming 4-5 years. He said “be it space, mapping, drones, gaming and animation, many such sectors which are going to expand the future of digital technology, they have been opened for innovation. Provisions like IN-SPACe and new drone policy will give new energy to India's tech potential in the coming years in this decade.”
The Prime Minister informed “today, India is working on the target of taking electronics manufacturing to more than $ 300 billion in the next three-four years. India wants to become a chip maker from a chip taker. Investment is rapidly increasing in India to increase production of semiconductors”.
The Prime Minister expressed the hope that Digital India Campaign will keep on adding new dimensions to itself and will keep serving the citizens of the country.
Details of the initiatives launched:
‘Digital India Bhashini’ will enable easy access to the internet and digital services in Indian languages, including voice-based access, and help the creation of content in Indian languages. The key intervention in building AI-based language technology solutions for Indian languages will be the creation of multilingual datasets. Digital India Bhashini will enable massive citizen engagement to build these datasets through a crowdsourcing initiative called BhashaDaan.
‘Digital India GENESIS’ (Gen-next Support for Innovative Startups) - a National Deep-tech Startup Platform, to discover, support, grow and make successful startups in Tier-II and Tier-III cities of India. A total outlay of ₹750 Crore has been envisaged for the scheme.
‘Indiastack.global’ - a global repository of key projects implemented under India Stack like Aadhaar, UPI, Digilocker, Cowin Vaccination Platform, Government e-Marketplace (GeM), DIKSHA Platform and Ayushman Bharat Digital Health Mission. This offering of India to the Global Public Digital Goods repository will help position India as the leader in building Digital Transformation projects at a population scale and prove to be of immense help to other countries which are looking for such technology solutions.
‘MyScheme’ - a service discovery platform facilitating access to Government Schemes. It aims to offer a one-stop search and discovery portal where users can find schemes that they are eligible for. He will also dedicate to the citizens ‘Meri Pehchaan’- National Single Sign On for One Citizen Login. National Single Sign-On (NSSO) is a user authentication service in which a single set of credentials provide access to multiple online applications or services.
The C2S Programme aims to train specialized manpower in the area of design of semiconductor chips at Bachelors, Masters and Research levels, and act as a catalyst for the growth of Startups involved in semiconductor design in the country. It offers to mentor at the organisational level and makes available State-of-the-art facilities for design to the institutions. This is part of the India Semiconductor Mission to build a strong design ecosystem in semiconductors.
Digital India Week 2022 will have physical events from 4th to 6th July in Gandhinagar. The programme will celebrate the anniversary of Digital India and demonstrate how public digital platforms like Aadhaar, UPI, Cowin, Digilocker etc., have enabled ease of living for citizens. It will showcase India’s technological prowess to the global audience, explore collaboration and business opportunities with a wide range of stakeholders, and present the Techade of opportunities for NextGen. It will witness the participation of Startups and leaders from Government, Industry & Academia. A Digital Mela is also being organised with over 200 stalls that will showcase digital solutions enabling ease of living and also the solutions that Indian Unicorns and Startups have developed. Digital India Week will also have India Stack Knowledge Exchange in virtual mode from 7th to 9th July.