Ministry of Tourism
50 students from Odisha visit Maharashtra under Ek Bharat Shreshtha Bharat Azadi ka Amrit Mahotsav Student Exchange Program
Students from Odisha return enriched after learning about Maharashtra's language, culture, traditions, music, cinema, cuisines , flora/fauna and scientific contributions
08 JUL 2022 6:05PM by PIB Delhi
50 students from Odisha completed their 5-day visit to Maharashtra recently under the Ek Bharat Shreshtha Bharat Azadi ka Amrit Mahotsav Student Exchange Program. The students reached Mumbai on 29th June as part of the Exchange Program. The exchange programme was facilitated by AICTE and Ministry of Education.
The batch of 50 students from Odisha were hosted by the Thakur College of Engineering and Technology, Mumbai and provided them an opportunity to learn about Maharashtra's language, culture, traditions, music, food etc.
The team from Odisha were warmly welcomed and served with the Maharashtra’s favourite cuisine including puran poli, kothimbir, vadi, misal pav and kande poha. Apart from this, LIVE cake making workshop was demonstrated by the pastry chefs from the Thakur Institute of Hotel management which evoked much interest among the students.
As part of the tour, the students explored various places of historical and cultural significance. They visited the famous Gateway of India, the Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya, and the National Gallery of Modern Art. Formerly known as the Prince of Wales Museum, the Vastu Sangrahalaya houses a host of relics, artworks and artefacts from the Mughal empire era, Indus Valley Civilization, and displays of Mumbai’s trade relations with other continents.
To experience the flora and fauna of the state, the students visited the Sanjay Gandhi National Park which has the unique distinction of being the largest tropical forest anywhere in the world to be completely surrounded by urban sprawl. At the park, the students also got a chance to visit the Kanheri Caves which has around 100 caves that demonstrate unique Buddhist style of art and architecture.
Mumbai, which is the entertainment capital of India and the centre of Bollywood, the students visited the National Museum of Indian Cinema in Mahalakshmi. Students also explored Nehru Science Centre in Worli and the Girgaon Viewing Deck. Earlier, students visited the Thakur Institute of Aviation Technology to experience AR VR technology and Thakur Institute of Hotel Management.
On the last day of their visit, the students from Odisha along with the volunteers of TCET visited Global Vipassana Pagoda in Borivali. A valedictory function was held, that was marked by cultural performances like Odissi and Bharatanatyam dance by students.
During the stay, students from both the states had a chance to exchange views on traditions, culture, lifestyle, education, etc. They engaged in indoor and outdoor activities, fun games and friendly matches.
Student's learning flight controls using a mock up at Thakur Institute of Aviation engineering.
Students participating in the Ek Bharat Shreshtha Bharat Azadi ka Amrit Mahotsav Student Exchange Program were full of interest and enthusiasm at their visit. GIET University Gunupur student Ananya Rai said that only after the visit we realised that Mumbai is an impeccable blend of the old and modern civilisation, the city seems to be growing every second but they still managed to protect their invaluable history beautifully. I would say this five-day programme was a complete success. Another student Ashutosh Biswal said the trip included 5 days of tour in which we get knowledge about its history, tradition, cloth, food, heritage, culture, language etc. It was the foremost experience to me, to get knowledge about the Maharashtra in nut shell. The best part is to have made new friends here, he added.
Ek Bharat Shreshtha Bharat programme aims to enhance interaction & promote mutual understanding between people of different states/UTs through the concept of state/UT pairing. The states carry out activities to promote a sustained and structured cultural connect in the areas of language learning, culture, traditions & music, tourism & cuisine, sports and sharing of best practices, etc.

ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଓଡିଶାର ୫୦ ଜଣ ଛାତ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା, ସଙ୍ଗୀତ, ସିନେମା, ପାକଶାଳା, ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ ଓଡିଶାର ଛାତ୍ରମାନେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି
08 JUL 2022 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ନିକଟରେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଓଡିଶାର ୫୦ ଜଣ ଛାତ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଗସ୍ତ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି । ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଛାତ୍ରମାନେ ୨୯ ଜୁନ୍ ରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ । ଏଆଇସିଟିଇ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଓଡିଶାର ୫୦ ଜଣ ଛାତ୍ର ଗୋଷ୍ଠି ମୁମ୍ବାଇର ଠାକୁର କଲେଜ ଅଫ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା, ସଙ୍ଗୀତ, ଖାଦ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଓଡ଼ିଶାର ଦଳକୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରିୟ ରୋଷେଇ ସହିତ ପୁରାନ୍ ପୋଲି, କୋଥିମ୍ବିର, ଭାଡି, ମିସାଲ୍ ପାଭ୍ ଏବଂ କାଣ୍ଡେ ପୋହା ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଠାକୁର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ପେଷ୍ଟ୍ରି ରୋଷେୟାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କେକ୍ ତିଆରି କର୍ମଶାଳାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ।
ଏହି ଭ୍ରମଣର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଛାତ୍ରମାନେ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଭାରତର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗେଟୱେ, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ବାସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଅଫ୍ ମଡର୍ନ ଆର୍ଟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବରୁ ୱେଲ୍ସ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ପ୍ରିନ୍ସ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ବାସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଯୁଗ, ଇଣ୍ଡସ୍ ଭ୍ୟାଲି ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ମୁମ୍ବାଇର ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନ, କଳାକୃତି ଆଦି ଦେଖିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟର ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କୁ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ଛାତ୍ରମାନେ ସଞ୍ଜୟ ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସର୍ବ ବୃହତ ଗ୍ରୀଷ୍ମମଣ୍ଡଳୀୟ ଜଙ୍ଗଲ ହେବାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ସହରାଞ୍ଚଳର ବିସ୍ତାର ଦ୍ୱାରା ଘେରି ରହିଥାଏ । ଏହି ପାର୍କରେ ଛାତ୍ରମାନେ କାନହେରୀ ଗୁମ୍ଫା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୧୦୦ ଗୁମ୍ଫା ଅଛି ଯାହା ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର କଳା ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଶୈଳୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ ।
ଭାରତର ମନୋରଞ୍ଜନ ରାଜଧାନୀ ତଥା ବଲିଉଡର କେନ୍ଦ୍ର ମୁମ୍ବାଇରେ ଏହି ଛାତ୍ରମାନେ ମହାଲକ୍ଷ୍ମୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ସିନେମାର ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଛାତ୍ରମାନେ ୱର୍ଲିରେ ଥିବା ନେହେରୁ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ର୍ଗିଗାଓଁ ଭ୍ୟୁୟିଙ୍ଗ ଡେକ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ । ଏହାପୂର୍ବରୁ ଛାତ୍ରମାନେ ଠାକୁର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଆଭିଏସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରିଦର୍ଶନ କରି ଏଆର ଭିଆର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଠାକୁର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ର ହୋଟେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ।
ସେମାନଙ୍କର ଗସ୍ତର ଶେଷ ଦିନରେ, ଓଡିଶାର ଛାତ୍ରମାନେ ଟିସିଇଟିର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବୋରିଭାଲିର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଭିପାସାନା ପାଗୋଡା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶୀ ଏବଂ ଭାରତନାଟ୍ୟମ୍ ନୃତ୍ୟ ପରି ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଉଦଯାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ରହଣି ସମୟରେ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟର ଛାତ୍ରମାନେ ପରମ୍ପରା, ସଂସ୍କୃତି, ଜୀବନଶୈଳୀ, ଶିକ୍ଷା ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ ।
ଠାକୁର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଆଭିଏସନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବିମାନ ଉଡାଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଅବଗତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏକ ଭରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଗସ୍ତରେ ଆଗ୍ରହ ଓ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ । ଗୁଣୁପୁର ସ୍ଥିତ ଜିଆଇଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର ଅନନ୍ୟା ରାୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ପରେ ହିଁ ଆମେ ଅନୁଭବ କଲୁ ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ପୁରାତନ ତଥା ଆଧୁନିକ ସଭ୍ୟତାର ଏକ ମିଶ୍ରଣ, ସହର ପ୍ରତି ସେକେଣ୍ଡରେ ବଢୁଥିବା ପରି ମନେ ହେଉଛି କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅମୂଲ୍ୟ ଇତିହାସକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ କହିବି ଏହି ପାଞ୍ଚଞ୍ଚ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଥିଲା । ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଛାତ୍ର ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାଳ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ୫ ଦିନିଆ ଯାତ୍ରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଏହାର ଇତିହାସ, ପରମ୍ପରା, ପୋଷାକ, ଖାଦ୍ୟ, ଐତିହ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ପାଇଲୁ । ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଂଶ ହେଉଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିବା ଏବଂ ଏଠାରେ ନୂତନ ବନ୍ଧୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଭାଷା ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ରୋଷେଇ, କ୍ରୀଡା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ସେୟାର କରିବା, ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ତଥା ଗଠିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି ।