জল শক্তি মন্ত্রালয়
মায় পাকপগী ৱারী: স্বচ্ছ ভারত মিসন গ্রামীন্দা এম.ঐচ.এম.
মেন্সত্রুএল হাইজীন মেনেজমেন্ততা অনৌবা অহোংবা পুরক্কদবা খোঙথাং
28 JUN 2022 1:25PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রগী গরচিরোলীগী দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না য়ুনিসেফকী তেংবাংগা লোয়ননা ৱা ঙাঙদবা ইহৌ অমগী মাইকৈদা খোঙদারি অমসুং মসিদা মখোয়না নুপীমচা অমসুং নুপীশিংগী মাংবগী মতমদা কুর্মা ঘর নত্ত্রগা ‘পেরিওদ হত’তা মখোয়বু থাদোকপগী ফত্ত্রবা চৎনবীবু তপা মুত্থৎপা হৌরক্লি।
গোন্দ অমসুং মাদিয়া ত্রাইবকী ইনখৎলক্লিবী নুপীমচা অমসুং নুপীশিংনা মখোয়গী থাগী মাংবগী মতমদা খুন্নাই, চৎনবী অমসুং ধর্মগী তোঙানবা অথিংবা থেংনবনা নংহল্লিবা অৱাবা কয়াদগী কন্নবগীদমক্তা এদমিনিস্ত্রেসন্না ইং ২০১৮দগী হৌনা মীয়ামগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরক্নবগীদমক্তা খোঙফম চেৎলক্লিবা অসিগী মহৈ হৌজিক ফংবা হৌরে।
কুর্মা ঘরশিংগী মহুত্তা অমাংশঙ, ইরুজফম, শাপোন অমসুং অচেনবা ঈশিং শিজিন্নদুনা খুৎ হাম্বগী খুদোংচাবগা লোয়ননা চাক থোংবগী খুদোংচাবনচিংবা তঙাই ফদবা পোৎলম খুদিং লৈবা মহিলা বিসাবা কেন্দ্র নত্ত্রগা ৱিমেন্স রেস্ত সেন্তর কয়া শাদুনা মহুৎ শিল্লে। সেন্তরশিং অসিদা লাইব্রেরী, ফি তুনবা মেছিন, কিৎচন গার্দেন্নচিংবা কয়া লৈবনা মরম ওইরগা নুপীশিংনা মফমসিদা লৈরিঙৈ মতমদা, এস.ঐচ.জি.গী থবক-থৌরম অমসুং অতোপ্পা নুংঙাইবা হোবী কয়াদা শরুক য়াবগী মনীং তম্বসু ফংহল্লি। পুম্নমক অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফমদি, ফেসিলিতী অসিনা মখোয়গী ইকায় খুম্নবা মাংহন্দনা মখোয়গী থাগী মাংবগী মতম শেন্ননবা নুংঙাইবা অকোয়বগী ফিভম অমা ফংহল্লিবসিনি।
খুন্নাইশিং অসিদা মখোয়গী হান্নগী চৎনবী থাদোক্নবা হায়বা অমসুং পাম্লিবা অহোংবা পুরকপদা নুপীশিংনা য়াবা, ইহৌসিবু শৌগৎনবা নুংদগী ইথিল লাকহনবা ঙম্বা ইহৌ অমগী তঙাই ফদবা লৈ। থাগী মাংবগী মতমদা অতোপ্পা মফমদা থাদোকপগী চৎনবীগী মাইয়োক্তা লেপ্পদা তেংবাংবগীদমক্তা নহা ওইরিবী নুপীমচাশিংগী কেপাসিতী বিলদিং অমসুং ত্রেনিং তৌবগী তঙাই ফদবগা লোয়ননা মাংবগী বাইওলোজীগী ওইবা ৱাফম খঙহন্নবা সেসন অমসুং তেক্ত-কায়দবা এম.ঐচ.এম.গী থৌওং পাংথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ।
অসিগুম্বা সেন্তর ২৩বু দিস্ত্রিক্ত প্লান্নিং দিভেলপমেন্ত কম্মিতীনা অহানবদা ফন্দিং তৌদুনা শাখ্রে অমসুং মসিগী মতুংদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম অমসুং পি.ই.এস.এ.গী স্পিসিএল সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স ফন্দগা লোয়ননা য়ু.এম.ই.দি.-এম.এস.আর.এল.এম. (স্তেত রুরেল লাইবলিহুদ মিসন)গী এস.অইচ.জি.গী নুপীশিংনা থবক থৌরমশিংদা তেংবাংখি। সেন্তরশিং অসিগী আর্কিতেকচর প্লান, লে-আউত অমসুং শাবদা চঙবা পোৎলমশিংবু লোকেলগী য়ুমশা-কৈশাগী মখা পোনখি। লাক্কদৌরিবা চহি অনিদা, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না খোঙথাং অসিবু হেন্না পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা সেন্তর ৪০০ হেন্না শাবগী থৌরাং লৈরি।
মমাং অমসুং হৌজিক্কী ফিভম
এস.বি.এম.-জি.দা এম.ঐচ.এম.:
তসেংবদি, মেন্সত্রুএল হাইজীন (এম.ঐচ.এম.) হায়বসি লু-নান্না লৈবা খক নত্তে। মসিদি নুপীমচা অমগী মশাগী ইকায় খুম্নবা ঙাকপগা লোয়ননা জেন্দর-বেলেন্স ওইবা মালেম অমা ফংবগী মাইকৈদা মহাক্কী অপাম্বা পাংথোকপগী খুদোংচাবা পীদুনা মখোয়বু ঙাক-শেনবগী মাইকৈদা থাংজিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমসু ওইরি।
মসিগুম্বা মরু ওইবা ৱাফমদা মিৎয়েং চঙবা ওইনা, এম.ঐচ.এম.বু সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম, স্বচ্ছ ভারত মিসন গ্রামীন (এস.বি.এম.-জি.)গী মরু ওইবা পোৎলম অমা ওইনসু মনুং চলহনখ্রে। মসিনা মেন্সত্রুএল হাইজীনগী মরু ওইবা থৌওং অমা ওইদুনা য়ুম্থোং খুদিং অমসুং স্কুলশিংদা অমাংশঙ শাবগী তঙাই ফদবদা মিৎয়েং চঙলি অমসুং অমসুং তেক্ত-কায়দবা মেন্সত্রুএল হাইজীন প্রেক্তিসপু পুক্নিং থৌগৎলি। মখা তারকপদা, মসিনা স্কিল দিভেলপমেন্ত তৌবা অমসুং স্কুল অমসুং মীয়ামগী অমাংশঙশিংদা সেনিতরী নেপকিন লংথোকফম অমসুং মৈ থাদোকফম শাবগী ৱাহৌদোক অমসু থম্লি।
ইনখৎলক্লিবা নুপীমচা অমসুং নুপীশিংবু তেংবাংনবগীদমক্তা দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন বিভাগ (দি.দি.দবল্যু.এস.)না থোকপা এম.ঐচ.এম.গী গাইদলাইন্না বিভাগ অসিগা তেংবাংনদুনা রাজ্য সরকার, জিলাগী লৈঙাক্লোই, ইঞ্জিনিয়র অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তশিংগা লোয়ননা স্কুলশিংগী মকোক অমসুং ওজাশিংনা করি তৌবগী তঙাই ফদবগে হায়বা তাক্লি। এস.বি.এম.-জি. প্রোগ্রামগী মনুং চনবা ওইনা মেন্সত্রুএল হাইজীন মেনেজমেন্তকী এৱিয়র্নেস অমসুং স্কিল লৈবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা আই.ই.সি. কম্পোনেন্তকী মখাদা ফন্দ লৈ অমসুং থৌওংশিং অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা তেংবাংলি।
ৱাফম অসিগী মরী লৈননা, থাগী মাংবগী থৌওংগা মরী লৈনবা লান্না থাজবা অমসুং ইকায় তুজুংবা কয়া লৌথোকপা তোঙানবা থবক-থৌরম কয়া রাজ্যশিংনা হৌদোকখ্রে, অমসুং নুপীমচা অমসুং নুপীশিংনা হীরম অসিগী মতাংদা ৱারী শানবা অমসুং খঙদবা কয়া হংনবা পুক্নিংসু থৌগৎলি।
থবক-থৌরমশিং অসিনা পীবা কান্নবা:
তোঙানবা রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা থবক-থৌরমশিং য়েংলুবা মতমদা, থাগী মাংবগী ৱাফম অসি হান্নগী মতমগা চাংদম্নবদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়াম্না ফোংনা ৱারী শাবা হৌনরে। নুপীমচা অমসুং নুপীশিংনা হৌজিক মেন্সত্রুএল হাইজীনগী মরু ওইবগী মতাংদা খঙলে অমসুং হাইজীন খঙবশিংনা হৌজিক সেনিতরী পেদ নত্ত্রগা অশেংবা ফি শিজিন্নরি। হুম্নিশুবা নুমিৎ ফাওবা ইরুজবা য়াদবা অমসুং লাইশঙ, চাকখুম চঙবা অমদি আচার পায়বা থিংবগী হান্নগী মতমদা চৎনরম্বশিংগী মাইয়োক্তা ৱাহং হংবসু হৌরে। স্কুলশিংদা হৌজিক ইন্সিনরেতর খিল্লে। মসিগুম্বা থৌওং অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী য়ুম্থোং খুদিং অমসুং স্কুলশিংদা শন্দোকপগী মথৌ তারি। নীংথিবা এম.ঐচ.এম.না শোইদনা ফংহনবা ঙমগদবা, নুপীমচাশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মপুং ফাবা মতিক য়ৌহনবা ঙমহন্নবা অহেনবা থবক কয়া পায়খৎপগী তঙাই ফদবা লৈরি।
সেনিতরী ৱেস্ত হুন্দোকপা:
দিজপোজেবল সেনিতরী নেপকিনশিংদা য়াওবা প্লাস্তিক অসি বাইও-দিগ্রেদেবল ওইদবনা মরম ওইরগা সেনিতরী ৱেস্ত হুন্দোকপসি শিংনবা অমা ওইরি অমসুং মসিনা হকশেল অমসুং অকোয়বগী ফিভমদা অকায়বা কয়া থোকহনবা য়াই। সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত স্ত্রেতজীগী শরুক অমা ওইনা, ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগীদমক্তা, রাজ্যশিংনা মসিগুম্বা ফত্ত-হৌদিশিং খোম্বা, হুন্দোকপা অমসুং পুথোক-পুশিন তৌবগী পাম্বৈ শীনবগী মথৌ তাই। তেক্ত-কায়দবা অমসুং চুনবা মওংদা ৱেস্ত মেনেজমেন্ত তৌবনা হৌজিক্কী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা থৌওং ওইরি।
নুপীমচা অমসুং নুপীশিংনা মখোয়গী পেরিওদগী মরমদা ৱারী শাবদা ইকায়বগী মথৌ তাদ্রে। করিগুম্বা ঐখোয়না মখোয়বু হীরমসিদা পুক্নিং থৌগৎপীদ্রবদি, মখোয়না পুন্সিগী তোঙানবা থাক কয়া চিত্থরগনি অমসুং পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা মশাগী হকশেলদা পামদবা থৌওং কয়া থোক্লকপসু য়ানা লৈরি।

Ministry of Jal Shakti
Success Story: MHM in Swachh Bharat Mission Grameen
Pathbreaking initiatives in Menstrual Hygiene Management
28 JUN 2022 1:25PM by PIB Delhi
The Distt. Administration of Gadhchiroli, Maharashtra has with the support of UNICEF, embarked upon a silent revolution in which they are gradually eradicating the cruel practice of exiling girls and women to a Kurma Ghar or “Period Hut” during the menstrual period.
The determination of the Administration since 2018, to bring about the mindset change for alleviation of the sufferings of adolescent girls and women from Gond and Madia tribes who face several social, cultural and religious constraints during menstruation is bringing about results.
In the place of Kurma Ghars, Mahila Visava Kendras or Women’s Rest Centres which are safe and secure spaces are being set up, complete with basic amenities such as toilet, bathroom, handwashing facility with soap and running water as well as cooking amenities. During their stay there, the women are free to participate in SHG activities and other interesting hobbies as the centres are being equipped with a library, sewing machine, kitchen garden etc. Most of all, the facility provides a friendly environment to manage their menstruation with dignity.
To convince communities to get rid of the practice and invoke the desired change in behaviour required a movement that was accepted by the women, inspiring them to push for it from within. It required capacity building and training of young women - to help them denounce the tradition of menstrual exile and sessions to understand the biological significance of menstruation and the need to adopt safe MHM practices.
23 such centres have been constructed with funding from District Planning Development Committee initially followed by Special Central Assistance Fund of aspirational district programme and PESA, along with labour contribution from women of SHGs of UMED-MSRLM (State Rural Livelihood Mission). The architectural plan, layout and material specifications were designed taking into account the local housing style and patterns. In the coming two years, the District Administration aspires to scale this initiative by building over 400 centres.
Before and After
MHM in SBM-G:
Clearly, menstrual hygiene management (MHM) is not just about sanitation. It is a vital step towards protecting the girl child while safeguarding her dignity and giving her a life of opportunities to pursue her dreams, towards achieving a gender-balanced world.
To address this vital aspect, MHM has been included as an important component in the Government’s flagship programme, the Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G). It underlines the need for construction of toilets in households and schools which is integral to menstrual hygiene and encourages safe menstrual hygiene practices. It further calls for skill development and setting up of sanitary napkin dispensers and incinerators in schools and public toilets.
The MHM Guidelines issued by the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) to support all adolescent girls and women, outlines what needs to be done by state governments, district administrations, engineers and technical experts in line departments; as well as school heads and teachers. Under SBM-G programme, funds are available under the IEC component to raise awareness and skills on Menstrual Hygiene Management, and self-help groups help in propagating such efforts.
In keeping with this, States have initiated various programmes that have dispelled myths and taboos surrounding menstruation, encouraging girls and women to talk about it and clarify doubts.
Impact of activities: Going by the activities in various states, clearly the subject of menstruation is now more openly talked about in the rural areas, compared to earlier. Women and girls are aware of the importance of menstrual hygiene and those who have access to them are using sanitary pads or clean cloth. They are questioning ancient practices of being asked to refrain from bathing until the third day, or entering a temple or kitchen or touching pickle. Incinerators are being installed in schools. This needs to be expanded to all households and schools around the country. More work needs to be done to help women and girls reach their full potential which effective MHM can ensure.
Disposal of sanitary waste: Sanitary waste disposal is a problem as the plastic used in disposable sanitary napkins is not bio-degradable and this can lead to health and environmental hazards. As part of the solid waste management strategy, States are required to organise collection, disposal and transportation of such waste – to protect our environment. Safe and appropriate waste management solutions are the need of the hour.
Girls and women should no longer feel embarrassed to talk about periods or clarify their doubts. If we do not encourage them, they would be missing out on various aspects of life or suffer health implications as a consequence.