আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ২০২২গী জুন ২৭দগীনা জুলাই ১ ফাওবা লিস্বনদা পাংথোক্কদবা “২০২২ য়ু.এন. ওসীন কনফরেন্স”তা শরুক য়ারুনবগীদমক্তা ঙসি পোর্তুগালগীদমক্তা চৎখ্রে
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়রি, প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারতনা পার্তনরশীপ তৌদুনা অমসুং এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা সোল্যুশনশিং শিজিন্নদুনা গোল ১৪ ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা সাইন্স অমসুং ইনোৱেশনদা য়ুমফম ওইবা সোল্যুশনশিং পীরগনি
25 JUN 2022 12:46PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, অতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ২০২২গী জুন ২৭দগীনা জুলাই ১ ফাওবা লিস্বোনদা পাংথোক্কদবা “২০২২ য়ু.এন. ওসীন কনফরেন্স”তা শরুক য়ারুনবগীদমক্তা ঙসি পোর্তুগালগীদমক্তা চৎখ্রে। লৈবাক ১৩০ হেনবনা য়ু.এন. ওসীন কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াগনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা “স্কেলিং অপ ওসীন এক্সন বেজদ ওন সাইন্স এন্দ ইনোৱেশন ফোর দ ইমপ্লিমেন্তেশন ওফ গোল ১৪: স্তোকতেকিং, পার্তনরশিপস এন্দ সোল্যুশন্স” হায়রিবা থিম অসিগী মতাংদা য়ু.এন. কনফরেন্সতা ভারতকী মঊৎ শিন্দুনা কীনোত এদ্রেস পীরগনি।
মহাক্না চৎপা মতমদা থমখিবা ৱাফম অদুদা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারতনা পার্তনরশীপ তৌদুনা অমসুং এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা সোল্যুশনশিং শিজিন্নদুনা গোল ১৪ ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা সাইন্স অমসুং ইনোৱেশনদা য়াউমফম ওইবা সোল্যুশনশিং পীরগনি। মহাক্না হায়খি, ভারতনা এস.দি.জি. ইন্দিকেতরশিংদা লৈরিবা মেধোদোলোজী অমসুং দেতা গেপশিং অদুবু লৈহন্দনবগীদমক্তা য়ু.এন এজেন্সীশিং অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুশনশিংগা চোলাবোরেশন অমসুং পার্তনরশিপ নিংথিনা থম্লি অমসুং ক্লীন, হেল্থী, প্রোদক্তিব, প্রেদিক্তিব, সেফ অমসুং এক্সেসিবল ওসীনগীদমক্তা য়ু.এন. দিকেদ ওফ ওসীন সাইন্স ফোর সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত, ২০২১-২০৩০গী মাইকৈদা তবক তৌরি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি সিভিল সোসাইতী অমসুং অতোপ্পা মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াবগা লোইননা, মসিদা শরুক য়ারিবা লৈবাকশিংনা ওসীন, সীজ অমসুং মেরিন রিসোর্সশিংবু কঞ্জর্ব তৌবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা মওংদা শিজিন্ননবগী ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদুবু অমুক হন্না থাজবা পীরগনি। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি ওসীনগী লৈরিবা শোকচিল্লবা ফিভম অসিবু ফগৎহন্নবা থাক খুদিংমক্তা অচৌবা পান্দম অমগা লোইননা থবক তৌবা মধৌ তাই। ঐখোয়গী সরকারশিংগী লুচিংবাশিং অমসুং মীহুৎশিং অমা ওইনা, ঐখোয়না ওসীন অমসুং ওসীনগী ইকোসীস্তেমশিংগী হেল্থ, প্রোদক্তিবিতী,সস্তেনেবল য়ুজ অমসুং রেজিলিয়েন্স ফগৎহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা অমসুং য়াম্না থুনমক থবক ওইনা পাইখৎনবা খোংফম চেৎনা লেপ্লি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা খঙহল্লকখি মদুদি ভারতনা মেরিন অমসুং কোস্তেল ইকোসীস্তেমশিং, মেগ্রুবশিং অমসুং কোরেল রীফশিং কন্নবা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী খুত্থাংদা অনৌবা থৌরাংশিং, প্রোগ্রামশিং অমসুং পোলিসী ইন্তর্ভেন্সনশিং লৌখৎলি। গোল ১৪দা সোসিয়েল, ইকোনোমিক অমসুং এনভাইরনমেন্ততেল কঞ্জর্বেশনদা মরু ওইবা থম্বগা লোইননা ঈশিংগা মরী লৈনবা ইকোসীস্তেমশিংগী হেল্থ অমসুং সার্বিস ওন্নবা তার্গেত ১০ লৈ। মসিগী তার্গেতশিং অসিগী প্রোগ্রেস অদুবু ওন্নবা অমসুং মোনিতর তৌনবা নেস্নেলগী থাক্তা ইন্দিকেতর পুন্না ১১ মশক খঙদোক্লে অমসুং সমুদ্র খোংবানগী ঈশিং অমসুং মেরিন ইকোসীস্তেমশিংগী হেল্থ/কন্দিশন মোনিতর তৌদুনা ইন্দিকেতর ৯দা চাং নাইনা দেতা খোমগৎলি।
খন্ন-নৈনবা অসি লোইশিল্লকপদা, কনফরেন্স অসিনা গোল ১৪গী ইমপ্লিমেন্তেশন সপোর্ত তৌনবা সাইন্সতা য়ুমফম ওইবা অমসুং এক্সন লৌখৎনবগী ইনোৱেতিব ওইবা হিরমশিংদা মীৎয়েং থমদুনা অমসুং মরু ওইবা পীদুনা ময়ামগী মরক্তা অয়াবা অমা পুরক্তুনা য়াম্না শম্লপ্পা, তেন্তকপা, এক্সন ওরিয়েন্তে অমসুং সরকার মশেল য়ানবা দিক্লেরেশন অমা লৌখৎলগনি অমসুং ইন্তরেক্তিব ওইবা খন্ন-নৈনবা অদুগী কো-চিয়রগী সমরীশিং য়াওবা রিপোর্ত অমা পীখৎলগনি।
লুচিংবশিং অসিনা২০১৭গী জুন ৫দগী ৯ ফাওবা পাংথোকখিবা সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত গোল ১৪: কঞ্জর্ব এন্দ সস্তেনেব্লী য়ুস দ ওসীন্স, সীজ এন্দ মেরিন রিসোর্সেস ফোর সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত, হায়রিবা অসিবু ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা সপোর্ত তৌনবা অৱাংবা থাক্কী য়ুনাইতেদ নেসন্স কনফরেন্স অসিনা লৌখৎখিবা “আৱর ওসীন, আৱর ফ্যুচর: কোল ফোর এক্সন” হায়বা দিক্লেরেশন অসিবু অমুক্কসু থাজবা পীরগনি।

Ministry of Earth Sciences
Union Minister Dr Jitendra Singh leaves for Portugal today to take part in the “2022 UN Ocean Conference” in Lisbon from 27th of June to 1st of July 2022
Dr Jitendra Singh says, under the leadership of Prime Minister Modi, India would be providing science and innovation-based solutions for the implementation of Goal 14 through partnerships and environmentally friendly solutions
25 JUN 2022 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh left for Portugal today to take part in the “2022 UN Ocean Conference” at Lisbon from 27th of June to 1st of July 2022. More than 130 countries will participate in the UN Ocean Conference.
Dr Jitendra Singh will deliver the Keynote address on behalf of India at the UN Conference on the theme “Scaling up Ocean Action based on Science and Innovation for the implementation of Goal 14: Stocktaking, Partnerships and Solutions”.
In his departure statement, Dr Jitendra Singh said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India would be providing science and innovation-based solutions for the implementation of Goal 14 through partnerships and environmentally friendly solutions. He said, India has well established collaboration and partnerships with UN Agencies and Research Institutions for bridging the methodology and data gaps on SDG indicators and working towards UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development, 2021–2030, for clean, healthy, productive, predictive, safe and accessible ocean.
Dr Jitendra Singh said, with the participation of civil society and other relevant stakeholders, the participant nations will reaffirm our strong commitment to conserve and sustainably use the ocean, seas and marine resources. He added that greater ambition is required at all levels to address the dire state of the ocean. As leaders and representatives of our Governments, we are determined to act decisively and urgently to improve the health, productivity, sustainable use and resilience of the ocean and its ecosystems.
Dr Jitendra Singh informed that India has taken up several initiatives, programmes and policy interventions through different Ministries and Departments to protect the marine and coastal ecosystems, mangroves and coral reefs. There are 10 targets in Goal 14 to measure the health and services of water related ecosystems with emphasis on social, economic and environmental conservation. A total of 11 indicators have been identified at national level to measure and monitor the progress of these targets and data is collected on a regular basis for 9 indicators by monitoring the health/condition of coastal Waters and marine ecosystems.
At the end of deliberations, the Conference will adopt, by consensus, a brief, concise, action-oriented and inter-governmentally agreed declaration focusing on, and highlighting, the science-based and innovative areas of action to support the implementation of Goal 14 and a report containing the co-chairs’ summaries of the interactive dialogues.
The leaders will also reaffirm the declaration entitled “Our ocean, our future: call for action”, adopted by the high-level United Nations Conference to Support the Implementation of Sustainable Development Goal 14: Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable development, held from 5 to 9 June 2017.